-----------------------------------
dmtr69
05 Mar 2023 15:10

Reprocesari
Salve! 
 Dupa reprocesarea cu succes facuta la M51 (postata la topicul ei), am decis sa iau "la mana" vechile capturi si sa incerc sa le imbunatatesc. Ca sa nu reactualizez aceste topicuri, am sa pun poza noua aici, plus linkul catre vechea postare.
 Azi am reprocesat NGC253. Topicul vechi e aici: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=209889#209889

sternchen
05 Mar 2023 15:52


Foarte fain, a&#537; zice că e "a la Hubble" !
Cred ca ai un cer bun acolo..

dmtr69
05 Mar 2023 17:45


Multumesc. Eu nu m-as lauda cu cerul de aici. Nu este poluarea luminoasa din Bucuresti, dar cand este vorba de instabilitate, coduri de vant- ploaie- ninsoare, sunt campion. Ultimele doua luni nu am facut nimic, daca mai stau mult asa, imi piere cheful sa mai ies afara.

dmtr69
07 Mar 2023 12:46


O noua reprocesare- NGC 2903. Tinand cont de calitatea stivelor, nu ma asteptam la o imbunatatire semnificativa, totusi se pare ca a meritat efortul.
Postarea veche este aici

dmtr69
09 Mar 2023 19:39


O noua reprocesare-M106. Am muncit mai mult la ea pentru ca am facut atat combinatia LRGB cat si HaLRGB. Am incercat sa recuperez cat mai bine detaliile, dar fara a exagera in contrastul benzilor de praf.
Pun doar imaginea crop, pentru ca in privinta galaxiilor marunte ce impanzesc campul, nu este o imbunatire sesizabila, expunerea fiind aceeasi.
 Postarea veche, din martie 2022 este aici

valy
10 Mar 2023 17:26


Cel putin prima este uriasa, derulez la ea si nu se mai termina! :)
Observ ca acum contrastul este mai puternic, au un "sharp" mai pronuntat, versiunile initiale erau putin mai cuminti din punctul asta de vedere, te lasau sa crezi ca in spate mai sunt detalii ori acum constati ca defapt nu prea.

dmtr69
10 Mar 2023 20:07


Merci pentru raspuns. As fi vrut sa recuperez cat mai bine detaliile, dar nici un soft nu poate face minuni. Sunt limitat de telescop si seeing.
Azi am reprocesat M104, prea mica pentru setup-ul meu. In vechea procesare am observat ca abia se zareau ceva detalii in disc. Pe asta m-am concentrat la reprocesare. Poza este marita la 150% (crop, binenteles).
Poza veche e aici: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=205985#205985
*Am incercat cu hyperlink, dar nu merge mereu.

valy
10 Mar 2023 22:56


.As fi vrut sa recuperez cat mai bine detaliile, dar nici un soft nu poate face minuni. .Am inteles din partea de foto de la cei mai experimentati ca mine ca in cautarea de minuni defapt poti obtine efectul contrar. In fine, nu e o critica ci doar o observatie pe care am sesizat-o vazand comparativ imaginile pe un ecran 4k... defapt ar fi o critica: nu sunt chiar ca imaginile de la JWT  :lol: 

Ai incercat un AI d'asta nou, care cica face upsize si face minuni in zona asta?
E posibil si compresia jpeg sa dilueze detaliile, poate la tine pe calculator pe poza originala necompresata sa fie altfel.
Oricum mie mi se par incredibile rezultatele oricat ai da vina pe seeing sau instrument, ma uit la pozele lui Hubble si parca au chetuit cam degeaba cu el.

dmtr69
11 Mar 2023 09:34


Multumesc. In noile reprocesari m-am folosit de noile instrumente facute de Russell Croman (RC Astro), bazate pe AI: BlurXTerminator, NoiseXTerminator, StarXTerminator (BXT, NXT, SXT). Tot el a dezvoltat si vechiul GradientXTerminator pentru PS. Aceste AI sunt "antrenate" pe fotografii astro. BXT se foloseste in locul deconvolutiei (dar are aceleasi necesitati: imagine "oversampled" si semnal bun).
 Eu am cumparat de la Topaz instrumente bazate pe AI- Denoise si Sharpen (plus non-AI, Topaz Studio). Dar aceste AI nu sunt antrenate pe imagini astro si nu le poti folosi in faza liniara. Trebuiesc folosite cu mare grija, pentru ca afecteaza stelele ( le face prea mici si prea "sharp", isi pierd aspectul natural) si in zonele non-stelare pot apare detalii care nu exista sau artefacte. In ultimul timp le-am folosit mai rar si doar pe imagini "starless".
 Am testat instrumentul de marire topaz GigapixelAI pe imagini astro, dar nu mi-a placut ce a iesit. Dupa cum am zis, acesta nu este antrenat pe imagini de acest tip.

dmtr69
11 Mar 2023 11:29


Uite cum se vad doua poze marite cu GigapixelAI(doar 2x). Am facut totusi un artificiu- am separat stelele de galaxie si le-am marit separat (stelele cu Resample din PI). Unele detalii se vad mai bine, dar incep sa se vada si artefacte, mai ales daca poza a trecut deja prin alte procese de "sharpening".

dmtr69
16 Mar 2023 22:08


O reprocesare la M63 (L+OSC). Am incercat sa trag RGB pe 13, ca sa fac cum trebuie combinatia LRGB, dar cadrele nu au fost grozave- o panza de nori si lumina Lunii au stricat captura. Poza RGB nu s-a comparat la capitolele culori si detalii cu poza OSC (13 ore expunere). Asa ca m-am straduit sa extrag cele mai bune detalii si culori din vechile poze L si OSC.
 Am sa pun poza crop si marita de 2 ori. Pentru comparatie,poza veche este aici: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=215736#215736

Alexandru Claudiu
17 Mar 2023 19:10


Superbe toate galaxiile reprocesate! M63 arata incredibil acum, cu detaliile din centru evidentiate. Voi incerca si eu sa fotografiez pentru prima data aceasta galaxie in lunile care urmeaza impreuna cu M94 ... sunt tare curios ce o sa iasa cu obiectivul meu Sigma 150-600 la 600mm, f/6.3...   

Este bine ca aceste imagini seteaza niste standarde f. inalte.

dmtr69
17 Mar 2023 20:20


Multumesc. Spor la treaba, adica cer senin sa fie. In seara asta se pare ca avem noroc.

dmtr69
23 Mar 2023 21:26


Reprocesarea capturii de anul trecut la M101 (HaLRGB). Am muncit cateva zile la ea, reluand procesarea din diferite etape (salvez de regula fiecare pas, pana cand ajung la imaginea/imaginile finale). Ba nu mi-au placut culorile, ba detaliile in centru, ba nu se vedeau bine bratele exterioare, ba nu avea stralucire suficienta, ba saturatia era slaba. 
 Am mers pana la final atat cu versiunea LRGB (brate preponderent albastre, dar se vedeau bine si zonele cu un Ha mai intens), cat si cu versiunea HaLRGB (aici au fost mai multe versiuni, cu diferite procente de amplificare cu Ha) care nu avea albastru mai deloc. Poza finala este un amestec 80% LRGB cu 20% HaLRGB. Probabil se poate face si mai bine.
 Poza veche este aici: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=214034#214034
Sincer, nu stiu de ce mi-a placut atunci, dar asta mi se intampla cand ma uit pe multe poze mai vechi.
Pentru comparatie, deschideti ambele poze in taburi separate.

dmtr69
24 Mar 2023 13:08


Am facut si o versiune mai "indrazneata" pentru M101.

iulian90
24 Mar 2023 17:00


Foarte frumoase rezultate, Marius. Felicitari si din partea mea.  :D Am remarcat si eu faptul ca e bine sa pastrezi originalele capturilor, cu care peste ani, prin reprocesare cu softuri mai bune, prin adaugarea de cadre suplimentare si cu experienta mai multa se pot scoate niste imagini mai bune decat cele rezultate la prima procesare.  :)

Cer senin si mult spor.  :)

dmtr69
25 Mar 2023 09:43


Multumesc Iulian. Si in acest domeniu evoluam- prin invatare de noi tehnici de procesare, prin dezvoltarea "bunului simt" al esteticului, sa fim obiectivi si critici fata de propria creatie, sa fim mai rabdatori si sa acordam fiecarei etape timpul necesar- de la achizitie (o imagine de calitate cere timp lung de expunere), la procesare.
 In mod sigur merita sa pastrezi "masterele light", asa cum le pastram pentru reutilizare pe cele dark. De reprocesat, cred ca voi incerca numai unele dintre cele mai recente capturi, facute cu camerele racite. Am fost si mai selectiv in privinta cadrelor folosite. Cred ca mai am si masterele facute cu Canon, undeva printr-un hard.

dmtr69
05 Apr 2023 15:51


Salve!
Reprocesarea capturii galaxiei M33 (Triangulum Galaxy). Am lucrat doua zile la ea (doi pasi inainte si unul inapoi  :D  ) si probabil as mai gasi ceva de facut la ea(am si alte versiuni finale). Daca este mai buna ca vechea procesare, dati verdictul. Poza veche: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=209309#209309

GunDALF
05 Apr 2023 15:57


Eu zic ca e mai buna prima. Aici ai o dominanta albastruie, poate ceva fugit la WB?

dmtr69
05 Apr 2023 17:42


La noua versiune am folosit SpectroPhotographicColorCalibration (SPCC) pentru imaginea RGB. Mai bine de atat nu se poate acum. Vechea versiune are doar ColorCalibration, cu balans de alb automat, calculat pe stele si centrul galaxiei. S-a mai schimbat balansul cand am adaugat Ha, am facut-o in faza neliniara, pentru ca in faza liniara disparea complet albastrul din brate.
Uite cum este imaginea fara Ha, doar LRGB. Albastrul este predominant.

valy
05 Apr 2023 17:58


. Aici ai o dominanta albastruie, poate ceva fugit la WB?Blueshift. M33 fuge spre noi cu 180km/s :)
https://www.cosmos.esa.int/documents/401090/430753/VOSpec_Redshift_Tutorial.pdf

romh
07 Apr 2023 11:36


Imi place poza mai veche doar pentru ca contrastul dintre obiectul din poza si background e de 80% cel putin ca si aspect estetic. Dar si ultima poza este foarte frumoasa si inteleg acum de unde tenta albastra.

nobody
07 Apr 2023 18:10


Blueshift. M33 fuge spre noi cu 180km/s 
Hmmm ... Andromeda are o viteza relativa de 300 km/s inspre noi ...

Ceva parca nu-i in regua cu background-ul ... si Photoshopul zice ca-i prea spre albastru.

dmtr69
07 Apr 2023 18:24


OK, inclin sa-i dau dreptate lui GunDALF, este cam mult albastru in prima si se simte pentru ca este si in fundal. Este si ceva verde si magenta (aici am mai manipulat culoarea pentru a fi mai vizibil rosul de la Ha). Daca aplic SCNR pentru verde si magenta, imaginea pierde mult din saturatie. Deci mai ar fi de lucru la ea.
 Daca tot am fost la capitolul M33, am cautat cea mai buna captura cu ASI294MC (septembrie 2020) si am reprocesat-o. Expunere: 52x5 minute. Gradientul in fundal a fost naspa, flat-urile nu au corectat iluminarea deloc- in centru era bine, dar gradientul crestea radial spre exterior. Cred ca a fost oglinda cu condens cand am tras flat-urile. Am neutralizat cat am putut fundalul. Zonele cu Ha se vad chiar bine si cu OSC-ul, de data asta. Stelele nu sunt chiar asa dinstincte in bratele galaxiei, dar este OK.

nobody
07 Apr 2023 20:34


Aha, arata mult mai bine si fata de cea veche.
Zonele albastre din brate sunt date de concentratii de stele tinere si ... fierbinti.  :)

romh
08 Apr 2023 00:56


Felicitari

Multe detalii

Dupa forma stelelor banuiesc ca este reflector. La cassegrain oare cum arata forma stelelor... cercuri concentrice?

valy
08 Apr 2023 01:35


La cassegrain oare cum arata forma stelelor... cercuri concentrice?Arata la fel.

dmtr69
08 Apr 2023 15:49


Fiind nemultumit de rezultatul HaLRGB la M33 (multumesc celor care mi-au deschis ochii- daca stai prea mult cu elefantul in camera, incepi sa nu-l mai vezi) si ca sa inchei capitolul asta, am re-reprocesat aceasta captura. Mai atent sa nu am prea mult albastru in fundal, am mai taiat din verde si magenta (desi rosul parca era mai aprins cu putina magenta), nucleul l-am facut mai luminos (a luat o tonalitate galbuie), venele de praf mai bine definite. Probabil daca o sa uit maine la poza as mai gasi ceva de facut, dar vreau sa trec la alta tinta, am o multime in asteptare- aproape toate care sunt mai vechi de 3-6 luni si care au stivele de o calitate mai buna.

dmtr69
09 Apr 2023 14:00


Azi am incercar sa imbunatatesc poza galaxiei M74 ( https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=209615#209615 ). Daca luminanta a fost de nota 7, RGB-ul a fost de 4-5. Naspa materialul, poate reusesc intr-un sezon viitor sa refac toata captura.

dmtr69
11 Apr 2023 18:05


Salut!
 Ca sa schimb putin registrul, am trecut de la galaxii la nebuloase. Azi am reprocesat Eastern Veil (NG6992, NGC6995), combinatia HOO (desi am si SII, nu cred ca iese mai bine). 
 Data trecuta am exagerat cu saturatia (facusem combinatia in faza neliniara si am pierdut controlul). Datorita dimensiunii mari a imaginii (se duce la peste 4MB un jpeg la compresie 10), aici postez imaginea redusa, bin2x2. Imaginea intreaga este aici: https://photos.app.goo.gl/TefJtNJ8Y9Nm4SiPA
Poza veche este aici: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=217602#217602

romh
11 Apr 2023 21:28


Nu tin minte sa fi vazut vreodata asa ceva, felicitari.

dmtr69
12 Apr 2023 08:08


Multumesc. Intotdeauna se poate mai bine, atat prin dezvoltarea abilitatilor in procesare cat si prin-un material brut de calitate mai buna (mai multe ore de expunere, un seeing mai bun in timpul capturii).

dmtr69
12 Apr 2023 11:28


Ei bine, pe repede inainte, am facut si versiunea SHO. Nu a imbunatatit paleta de culori, iar zonele cu OIII se vad mai bine in versiunea HOO.

dmtr69
13 Apr 2023 09:37


Am reprocesat si Western Veil(NGC 6960, Witch's Broom). Data trecuta cred ca am "intins-o" prea mult, mai ales unele zone cu Ha au fost prea evidentiate. Acum se vad mai bine zonele cu OIII.
 Poza este la 50%, iar la rezolutie intreaga este aici: https://photos.app.goo.gl/1tKDxwbkt9f9e2Cw9
Poza veche este aici: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=218805#218805

dmtr69
17 Apr 2023 16:58


Reprocesarea capturii nebuloasei Rosette. As fi vrut ca in sezonul asta (pe sfarsite acum) sa mai strang cateva ore de expunere, dar iarna si primavara asta (cel putin pana acum) au fost zgarcite in nopti cu cer senin.
 La fel ca data trecuta am facut multe variante de combinatii, HOO si SHO, in faza liniara si neliniara (am depasit 20GB spatiu pe HD, impreuna cu fisierele de data trecuta.
 Postez doar o versiune SHO, combinatie neliniara si culori ajustate in PS, cu stele RGB. 
Poza este la 70%, ca sa ma incadrez in marimea admisa.
Pozele vechi: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=211699#211699

Rezolutie intreaga: https://photos.app.goo.gl/MVAk9EBmzJorbFCU7

dmtr69
17 Apr 2023 18:52


Hai c-o pun si pe cea HOO reprocesata (este o versiune cu verde sintetic, dupa metoda lui Steve Canistra).

dmtr69
19 Apr 2023 19:00


Salve!
 Reprocesarea nebuloasei Helix, NGC 7293. M-am concentrat pe detaliile si culorile "inelului" interior, mai putin am fost interesat de revelarea nebuloasei difuze exterioare. Pentru asta ar fi necesare mai multe ore de expunere, cu cadre mai lungi, ca sa nu exagerez cu intinderea pozei atunci cand SNR-ul nu este bun.
 Data trecuta am incercat sa scot detalii cu Topaz AI, dar nefiind antrenat pentru astrofoto, a scos false detalii, artefacte. Ce mai incoace-incolo, am festelit-o  :oops: 
Pozele vechi: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=218974#218974

dmtr69
21 Apr 2023 20:20


Reprocesarea capturii din decembrie 2020 la nebuloasa IC443 (Jellyfish), facuta cu camera color (ASI294MC) si filtru L-enhance. Aici e topicul vechi: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=202112#202112
 Desi este pe lista scurta pentru recaptura cu camera monocrom si filtre NB, nu am avut inca ocazia sa o fac- sezonul rece este foarte zgarcit in nopti bune de astrofoto. Semnalul pe OIII este foarte slab fata de alte ramasite de supernove si doar cu OSC-ul este greu sa-l scoti in evidenta.
 Eta Gem (Propus) da mari batai de cap cu halo-ul pe care il creaza.

dmtr69
24 Apr 2023 20:29


Salve!
 Reprocesarea nebuloasei Crescent( NGC6888, Sharpless 105), capturata in 2021. Am reprocesat-o dupa Jellyfish pentru ca sunt cumva asemanatoare ca structura, desi au origine diferita.
Imaginea este combinatie pura HOO, RGB pentru stele sper ca voi reusi sa le fac anul asta (poate mai strang si cateva ore de Ha si OIII). 
Pentru comparatie, vechea captura este aici: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=207458#207458
Campul intreg este la 70% din rezolutie, de aceea pun si crop-ul la 100%.
Cred ca a iesit semnificativ mai bine, nu-i asa?

valy
24 Apr 2023 21:48


Parca e un creier scurtcircuitat...dupa ce citeste niste posturi pe la un oarecare forum!

(Ca o paranteza: daca procesezi capturi Hubble ar trebui specificat asta, altfel cine stie ce crede fiecare, inchid paranteza)

romh
24 Apr 2023 22:41


semnificativ e putin spun, felicitari

dmtr69
25 Apr 2023 07:54


Multumesc domnilor. Cer senin! Hm..Tocmai lipsa cerului senin mi-a dat timp sa reprocesez "vechile" capturi.

iulian90
26 Apr 2023 22:31


Wow, fantastice imagini Marius. Felicitari si din partea mea. :D

dmtr69
27 Apr 2023 07:55


Multumesc Iulian. Cer senin!

dmtr69
27 Apr 2023 16:46


Reprocesarea nebuloasei IC5146 (Cocoon Nebula), postata in 2021. Am muncit trei zile la ea, am facut atat combinatia LRGB cat si HaLRGB. Postez doar varianta HaLRGB pentru ca in aceasta se vad si niste zone HII difuze. Poza reprocesata a iesit foarte diferita de originala, greu de crezut ca au aceleasi stive. 
In privinta stelelor am ales ca prezenta lor sa fie destul de simtita, dat fiind campul extrem de populat si foarte frumos.
Pentru comparatie, pozele vechi sunt aici: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=209414#209414
Poza a trebuit sa o micsorez la 50%, ca sa ma incadrez cu marimea admisa(numarul mare de stele cred ca este de vina).

dmtr69
28 Apr 2023 14:25


La poza de mai sus m-am lasat purtat de val si nu am obsevat ca DBE aplicat pe imaginea starless (dupa NRGBCombination) a dus nebuloasa in pragul saturatiei, rosul avea valoarea de 0.97- la o imagine inca liniara.  Am refacut traseul, dar cu un "stretch" mai usor.

dmtr69
02 Mai 2023 17:55


Reprocesarea celei de-a treia parti din complexul Veil, Pickering Triangle. Am avut doar captura facuta in 2020, cu camera color si filtrul L-enhance (poate reusesc anul asta sa o fac cu camera mono). Stiva a fost facuta cu DSS, care nu a reusit sa elimine ampglow-ul, vizibil pe ambele parti laterale ale pozei.
 Nebuloasa am imbunatatit-o simtitor, dar si fundalul este mai colorat (nici nu poate fi neutru cu atata Ha si OIII in zona).
 Nu am mai aplicat Topaz SharpenAI, pentru ca la zoom peste 100% se vad niste artefacte, dar este suficient de clara si asa.
Poza la intreaga rezolutie este aici: https://photos.app.goo.gl/t8W8Hf5ZsWTkq7jH7
Pozele vechi: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=198629#198629

dmtr69
04 Mai 2023 14:17


Reprocesarea nebuloasei IC 410 (Tadpoles Nebula). Am finalizat doar combinatia HOO (cu verde sintetic) pentru ca se vede mai bine in zonele difuze si culorile sunt ceva mai placute, mai calde.
 Imbunatatirea nu este majora fata de variantele vechi, dar am atins capitolele claritate, culoare si stele (chiar daca nu am avut RGB pentru ele, am pus putina culoare din HOO, nu doar albe din luminanta Ha).
Poza este la 70% din marimea originala, ca sa ma incadrez in limita de 1MB.
Pozele vechi: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=210081#210081

dmtr69
08 Mai 2023 14:16


Reprocesarea capturii galaxiei Andromeda  M31 & Co. ) din 2021, combinatie  HaLRGB (pentru Ha am avut doar 18 cadre, care au dat o stiva zgomotoasa cu cresterea problemelor in procesare).
 Procesarea mi-a dat de furca cateva zile, avansam doi pasi inainte, unul inapoi si din nou de la capat (15 GB de fisiere intermediare dupa faza stivelor). ColorCalibration a influentat decisiv culorile pe care le-am avut in galaxie si nu am putut sti ce voi obtine pana cand am procesat poza pana aproape de final. M-am bazat pe SPCC (SpectrophotometricColorCalibration), ultimul curent in PI, dar rezultatul a fost o galaxie cu tonuri maro predominante (benzile de praf bine reprezentate) si putin albastru in zona exterioara. Si asta fara infuzia de Ha, care strica WB. Nici un fel de saturatie pentru albastru nu-l poate evidentia daca nu exista. Iar aceasta galaxie trebuie sa aiba mai mult albastru, ca doar vine spre noi (blue shift). 
De ce nu a mers SPCC? Cred ca sunt mai multe cauze. Calibrarea s-a facut pentru stele, nu pentru obiecte extinse, care pot fi influentate diferit de conditiile din timpul capturii: poluare luminoasa, ceata, altitudine joasa a tintei. Deci ar trebui sa incercam si alte metode,  cum sunt cele mai vechi: PhotometricColorCalibration si ColorCalibration. In poza veche am folosit CC si am avut destul albastru in brate, deci culoarea este prezenta. Asa ca am facut CC dupa SPCC iar poza a iesit mai bine, chiar cu prea mult albastru. In final am amestecat pozele, cea maronie cu cea albastruie, in raport de 50/50.
Poza la rezolutie intreaga este aici: https://photos.app.goo.gl/gcfD2SvpAZGWc63N9
Poza veche: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=209990#209990
Cer senin!

dmtr69
10 Mai 2023 18:59


Reprocesarea capturii galaxiei NGC 891( LRGB in 2020). Nu a fost rea nici vechea procesare, dar am imbunatatit-o.
Poza veche este aici: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=201377#201377

valy
10 Mai 2023 19:02


Ultimile doua ma duc cu gandul la spuma de la espresso :)

Alexandru Simandi
11 Mai 2023 19:54


Imi place foarte mult rozul din h-alpha la Andromeda.

nobody
12 Mai 2023 02:20


Iar aceasta galaxie trebuie sa aiba mai mult albastru, ca doar vine spre noi (blue shift).
Acel blueshift este infim pentru a afecta balansul de culoare. Practic, la Andromeda este de ordinul 0.001, adica 0.5 nm deplasare de lungime de unda in lumina vizibila, iar asta abia se vede pe liniile spectrale cu un spectrograf.

dmtr69
12 Mai 2023 11:37


Multumesc pentru raspunsuri.
Am facut pentru M31 o versiune mai putin saturata(nucleul mai alb), dar cu zonele cu Ha mai evidentiate(60% NBRGBComb+40% RGB).

iulian90
12 Mai 2023 17:50


Ultima varianta cu galaxia Andromeda imi place cel mai mult, avand culori mai echilibrate, evidetiind in acelasi timp zonele de hidrogen ionizat H-alpha dar si norii de praf.  
Intr-adevar ,la Andromeda deplasarea spre albastru este prea mica ca sa produca o virare spre albastru vizibila a galaxiei. Doar la cele mai indepartate galaxii de la marginea Universului care au deplasare spre rosu mare s-a observat o virare vizibila spre rosu a balansului de culoare si acele galaxii se vad mai portocalii sau chiar rosiatice.  

Mult succes in continuare si cer senin. :)

dmtr69
12 Mai 2023 18:59


Merci Iulian. Din cauza ca multe din capturile mele anteriore le-am avut cu mai mult albastru (si pe net e aceeasi problema), am fost mai subiectiv in ceea ce am dorit ca rezultat final.
-O noua reprocesare: NGC 2174 (sau NGC 2175- parerile sunt impartite), Monkey Head nebula. SHO cu stele RGB. OIII-ul mi-a dat batai de cap- a fost facuta cu vechiul filtru Baader si am avut multe stele cu halo-uri evidente. Daca pe cele din afara nebuloasei le-am mai corectat, in interiorul ei nu am avut ce face (halo albastru pe fond albastru). Poate ca vreodata am sa refac captura, macar pentru OIII.
Pozele vechi: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=202115#202115

iulian90
12 Mai 2023 23:53


Faina imaginea cu nebuloasa Monkey Head. Din ce stiu NGC 2174 este nebuloasa Monkey Head iar NGC 
2175 este roiul deschis asociat, vizibil in drept cu nebuloasa, dar care este dispersat, cu cateva stele  imprastiate (vizual).

Alexandru Simandi
13 Mai 2023 08:23


Monkey Head a iesit perfect, si daca ma ameninti cu pistolul nu as sti ce sa zic ca se putea mai bine.

dmtr69
13 Mai 2023 10:13


Multumesc domnilor. Cer senin!

valy
13 Mai 2023 10:15


, si daca ma ameninti cu pistolul nu as sti ce sa zic ca se putea mai bine.Ee, se putea si mai bine, de ex centrarea pe verticala  :lol:

dmtr69
13 Mai 2023 11:12


:)  Ai dreptate "valy", intotdeauna se poate mai bine.
 Pentru unele tinte (de dimensiuni mari sau invizibile in timpul capturii) aleg o stea (mai luminoasa sau cu denumire inregistrata) ca sa fie in centrul imaginii (reticul dat de softul de captura). Uneori steaua nu este chiar in centrul tintei. Pentru alte tinte (cand nu am avut la dispozitie aceste stele), mi-am notat coordonatele date de controlerul monturii ca sa centrez montura cand trec de meridian sau pentru alta zi de captura. Nu am facut inca "plate solving", nu stiu cat de bine centreaza tinta in FOV si uneori vreau sa intre in camp si o tinta secundara.
**Cred ca voi incerca sa fac si varianta HOO pentru aceasta poza, desi nu-mi place deloc sa lucrez din nou cu stiva OIII.

romh
13 Mai 2023 14:15


Am tinut in maina carti scrise in anii 60-70 cu poze alb negru apoi in anii 2000 cand am auzit de astrofotografi amatori si pozele hubble de pe situl nasa. Dar poze ca aici nu tin minte sa fi vazut in toti acesti ani. Inca nu stiu daca e vorba de rezolutie sau combinatia de culori si forme dar ceva le face diferite.

dmtr69
13 Mai 2023 14:56


Mulumesc.
Hai ca am facut-o si pe cea HOO -combinatia pura, fara amestec de H si O in verde sau albastru, facuta in faza liniara cu LiniarFit pe oxigen. Fara LF, sau cu LF pe hidrogen, poza este numai cu tonalitati de rosu, semnalul fiind mult mai puternic pe Ha. De fapt, asa ar iesi poza facuta cu o camera color, fara filtre duale de banda ingusta si artificii de procesare.
 Problema cu halo-urile s-a dublat, fiind introdusa si pe canalul verde si pe cel albastru. Nu mi-am batut capul prea mult cu poza (imi place mai mult varianta SHO). Probabil ar iesi mai bine cu verde sintetic, ceva asemanator cu SHO, dar o sa incerc aceasta varianta numai dupa ce voi reface captura la OIII.

valy
13 Mai 2023 18:45


 Inca nu stiu daca e vorba de rezolutie sau combinatia de culori si forme dar ceva le face diferite.Probabil combinatia observator+seeing+instrument+rabdare+timp expunere+pricepere+talent+...

dmtr69
16 Mai 2023 12:53


"Blast from the past", M45 capturata in  noiembrie 2018, cu ASI294MC( expunere 4h51m). De atunci nu am mai vizitat-o, dar merita sa-i mai adaug 5-10 ore, ca sa se vada mai bine nebulozitatea din fundal si sa mai reduc din zgomotul stivei.
 Am lucrat pe stiva facuta atunci, cu DSS. Nu mai am cadrele pentru calibrare ca sa refac stiva in PI.
Pentru comparatie, pozele vechi sunt aici: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=182700#182700
Este si o poza facuta cu Canon, una din ultimele facute cu DSLR-ul.

valy
16 Mai 2023 13:39


Imi plac stelele, sunt delicioase! (de incadrare promit sa nu mai zic nimic ;) )

dmtr69
16 Mai 2023 14:08


Merci. Nu ma supar cand imi zice cineva ce se poate imbunatati. Si in acest caz, ar fi mers cu nebuloasa un pic mai jos. Centrarea am facut-o  la fel ca la Canon, dar acesta are senzorul mai mare, asa ca s-a incadrat mai bine. Pentru ASI294, tinta asta este aproape prea mare la focala de 380mm (la fel si M31), s-ar vedea mai bine daca ar fi inconjurata de o portiune de fundal.

valy
16 Mai 2023 14:11


Acum inteleg dece unii cauta focale cat mai mici, dece exista intrumente astrofoto de focale "ridicole" gen 130mm, 180mm, dece exista focal reducere sau senzori FF. Se mai poate incerca mozaic, dar efortul se multiplica ametitor.

dmtr69
17 Mai 2023 14:27


Reprocesarea roiului globular M13, captura din 2021. Imaginea originala a fost LRGB, dar am constatat ca utilizarea luminantei duce la pierderea culorii la multe stele din nucleu (stele saturate sau in prag de saturare, inca din stadiul liniar). Asa ca am folosit doar cadrele RGB (mai putin clare fata de luminanta), cate 40 minute fiecare canal. 
Poza veche: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=207106#207106

dmtr69
18 Mai 2023 16:35


Peprocesarea nebuloasei M78 (&Co), captura facuta in 2020 cu camera color ASI294MC (sper sa reusesc in viitor sa fac si captura LRGB). 
Pozele vechi: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=192761#192761

romh
18 Mai 2023 18:11


M13 arata foarte diferit de bulgarele difuz din binoclu. Si cele doua stele la fel se pare ca sunt de clase diferite. Spor in continuare.

jimao22
20 Mai 2023 00:33


Semnificativa modificarea in bine a prelucrarii de la M78. Ce algoritm ai folosit pentru asta? Am vazut cateva noi metode (pe care nu le-am experimentat inca, din lipsa de timp, pentru imagini luate cu camere OSC.
Bravo! Perseverenta si munca serioasa duce la rezultate.

dmtr69
20 Mai 2023 08:40


Merci Cristi. Nu am folosit metode speciale pentru OSC, pentru ca nu a fost cazul, captura  fiind facuta doar cu filtru IDAS LPS, pe post de L-IRC. Unii fac separarea canalelor cand folosesc filtre dubla banda ingusta (ca L-enhance), apoi fac procesarea ca in cazul camerelor monocrome. Asta ajuta in special la nebuloase de emisie, cu diferente mari ale semnalului pe canale.
 In acest caz (nu exista un algoritm universal aplicabil la fiecare poza) am separat nebuloasa de stele (SXT) si am intins-o cat mi-a permis SNR-ul stivei (zgomotoasa chiar daca au fost 10 ore expunere, probabil din cauza ca multe cadre au fost afectate de Luna, iar fundalul este "prafos" ), separat am intins poza cu stele pana cand acestea au avut o intensitate acceptabila, le-am extras si le-am combinat cu poza starless. 
 Desigur, in faza liniara, se elimina gradientul (DBE), se recupereza din detalii cu deconvolutie (eu prefer BXT) si se mai reduce din zgomot daca este nevoie (am folosit NXT).

dmtr69
21 Mai 2023 15:16


O reprocesare a unei capturi facute in 2020, IC 434, cu nebuloasele Horsehead si Flame( cu camera color ASI294MC). Am procesat stiva care continea toate cadrele (112x3m), facuta in DSS, desi doar vreo 55 erau mai clare, dar am vrut sa am zgomotul mai redus. Nu am facut adaos de Ha, nu aveam suficiente cadre si nu erau prea clare (am facut in 2021 aceasta combinatie dar a fost cam zgomotoasa tocmai din cauza numarului redus de cadre).
 Alnitak a avut o aura enorma, dar am mai diminuat-o in procesare, asa ca acum se vede mai bine companioana Alnitak B (exista si a treia descoperita mai recent, Ab).
Poza veche: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=193004#193004

dmtr69
23 Mai 2023 15:56


Reprocesarea nebuloasei Sharpless 112 (Sh2-112), combinatie SHO cu stele RGB.
Poza veche, de anul trecut, este aici: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=215729#215729

Alexandru Simandi
23 Mai 2023 19:31


Superb horsehead nebula! Da senzatia de miscare ca o esarfa in vant.
Imi place si nebuloasa de reflexie de sub cal, are un aspect divin ca si cum s-ar naste o stea.

dmtr69
23 Mai 2023 19:51


Multumesc. Cer senin!

dmtr69
24 Mai 2023 18:07


Reprocesarea nebuloasei Sharpless 115 (plus micuta 116), captura de anul trecut, SHO cu stele RGB. Combinatia am facut-o in faza liniara, spre deosebire de anul trecut cand am intins stivele separat. Acum am alte culori si detalii mai bune.
Poza veche: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=216279#216279

Alexandru Simandi
24 Mai 2023 18:48


Diferenta de culori da mai mult detaliu pozei dar ce imi sare in ochi e faptul ca parca par prea multe stele albastre in cadru.

dmtr69
25 Mai 2023 08:09


Multumesc. Culoarea stelelor a fost calibrata cu SPCC. Pentru "intinderea" lor nu am folosit module care pastreaza si protejeaza culoarea lor (cum este ArcsinStretch). Am incercat aceasta varianta, dar nu mi-a placut ce a iesit. Se schimba profilul stelei, si halourile colorate din jurul lor creste substantial (culoarea fiind prezenta in special pe exterior). Reinserarea stelelor afecteaza saturatia lor si parca le si diminueaza cand sunt puse peste o nebuloasa.
Uite cum arata cadrul cu stele RGB inainte de reinserare.

dmtr69
25 Mai 2023 09:11


O varianta cu stele mai colorate. Ca sa compensez diminuarea lor, le-am reinserat de trei ori.

dmtr69
25 Mai 2023 17:22


Reprocesarea nebuloasei Sharpless 124 (combinatie SHO).
 Poza veche: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=217449#217449
Pentru ca nu am avut RGB pentru stele, am facut o versiune HOO special pentru ele. Cat de cat, unele au ceva culoare.

Alexandru Simandi
25 Mai 2023 21:44


 varianta cu stele mai colorate. Ca sa compensez diminuarea lor, le-am reinserat de trei ori.

Arata perfect pentru mine asa

dmtr69
26 Mai 2023 18:16


Salut!
 O reprocesare a nebuloasei Rosette, facuta cu camera color in 2019 si doar cu filtru IRC.
Nu am fortat revelarea nebuloasei difuze din exterior (nici nu era expunere suficienta), ci m-am concentrat pe detaliile din partea mai luminoasa.
Poza veche: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=192114#192114

mmarin
27 Mai 2023 15:19


Îmi place, diferen&#539;a fa&#539;ă de imaginea originală e uria&#537;ă. Nu-s mare fan al uneltelor de editare bazate pe AI - au poten&#539;ial dar modul în care sunt &#8222;antrenate&#8221; lasă adeseori de dorit - dar în mâna ta par să facă treabă bună.

dmtr69
27 Mai 2023 20:40


Multumesc. Softurile-module pentru PI de la RC Astro(SXT, BXT, NXT) sunt "antrenate" pe fotografii astro si fac treba buna. De cand cu BXT nu am mai facut deconvolutie. Am incercat si cele de la Topaz (SharpenAI, DenoiseAi) dar nu pot fi folosite decat pe imagini intinse, afecteaza stelele, si pot crea usor artefacte vizibile la zoom peste 100%.
 O alta reprocesare, tot din catalogul Sharpless: Sh2-101, Tulip nebula. Captura si poza originala am facut-o in 2021 (SHO), am facut o reprocesare in 2022, dar increzator ca se poate si mai bine am mai incercat o data. Tot nu am avut stele RGB (poate reusesc sa o finalizez anul asta), dar am facut un HOO special pentru stele- a pus ceva culori in ele.
 Arcul-soc de la Cygus X-1(cel albastru din dreapta nebuloasei) este mai vizibil.
Pozele vechi: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=215377#215377

dmtr69
28 Mai 2023 17:10


Tot in taramul nebuloaselor din catalogul Sharpless, Sh2-45(si Rosette este acolo= Sh2-275), mai cunoscuta ca M 17, Omega Nebula, Swan nebula, Lobster nebula, Checkmark nebula, NGC 6618.
 O captura facuta cu camera color ASI294MC in 2019 (expunere 2h45m), reprocesata astazi. Nu a avut o claritate grozava si expunerea nu a fost suficienta pentru nebuloasa mai difuza din fundal, dar cat de cat am imbunatatit detaliile. Sper sa reusesc odata sa fac o combinatie SHO.
 Am gasit in arhiva si vreo trei ore de Ha trase in 2021, dar StarAlignement nu a mers cu parametrii normali, insa dupa ce i-am fortat setarile si cu pozele intinse, a facut o aliniere partiala. Dar oricum pozele nu se pupau (razele de difractie de la stele) pentru ca intre timp am rotit tubul in inele.  :evil:
Poza veche: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=189815#189815

dmtr69
30 Mai 2023 16:24


O noua reprocesare, Eagle Nebula (M16, Sharpless 49). Poza originala postata in 2021, o prima reprocesare in 2022. O hiba era ca nu aveam stele RGB. Aseara terminasem procesarea si facusem stelele HOO, n-am mai stat sa o postez ca am prins cer senin (dupa doua saptamani naspa) si am trecut la treaba, chiar daca aveam si Luna trecuta de primul patrar care imi strica planificarea. Am incercat un roi globular ( M12, RGB) si apoi am ales M16 care avea nevoie de RGB pentru finalizare. 
Mi-a luat o gramada de timp ca sa pun camera in pozitia avuta in 2021. Asa ca am redus cat am putut numarul de cadre si expunerea, cate 20 de cadre de 1 minut pentru fiecare canal (ultimele trase pe la 4 si ceva, cand deja se luminase in est). Poate ca voi avea ocazia vreodata sa mai adaug cateva ore de Ha si OIII (am doar cate trei ore expunere pe acestea). Comparand stele RGB cu cele HOO nu am vazut mare diferenta  :o 
Pun poza la 70% ca sa ma incadrez in marimea acceptata si crop-ul cu Stalpii Creatiei la rezolutie intreaga.
Pozele vechi: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=217867#217867

dmtr69
01 Iun 2023 15:06


Reprocesarea nebuloasei IC 5067, parte din IC 5070 (Pelican Nebula). Imi trebuia o focala mai mica ca sa o cuprind in intregime pe aceasta (este in plan). Captura a fost facuta in 2021.
Pozele vechi: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=210546#210546

dmtr69
02 Iun 2023 13:50


Reprocesarea pentru Cygnus Wall, captura din 2021. Combinatie SHO cu stele HOO. Sper sa trag RGB pentru stele in acest sezon. Deocamdata nu sunt semne bune  :evil: 
Pozele vechi: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=210511#210511
Poza la 70% din rezolutie, ca sa ma incadrez in marimea admisa.

Alexandru Simandi
02 Iun 2023 14:45


Superb, imi da senzatia de rasarit de soare. Foarte echilibrata imaginea din punct de vedere al culorii.

dmtr69
02 Iun 2023 17:03


Multumesc. Poza asta arata foarte bine fara stele, mai ales ca sunt pe locul doi si nu sunt RGB.

dmtr69
04 Iun 2023 20:23


Salut!
Reprocesarea nebuloasei California (NGC 1499, Sh2-220), captura din 2021. Am muncit doua zile la ea, incercand diverse combinatii cu cele 4 stive (refacute si ele): Ha, SII, OIII si Hb. Oxigenul are semnalul foarte slab si am avut si cea mai mica expunere, doar vreo 2 ore, de trei ori mai putin decat celelelte. Mi-ar fi trebuit macar 10 ore, macar sa scada zgomotul. Am incercat sa-l inlocuiesc cu Hb, dar fiind tot hidrogen, este emis din acelasi loc cu Ha, dar cu semnal mai mic si detalii mai slabe. Nu am avut o versiune satisfacatoare cu Hb, asa ca m-am rezumat sa finalizez o versiune SHO si una HSS, stelele fiind HOO. 
Pozele vechi: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=210307#210307

dmtr69
06 Iun 2023 19:12


Inca o nebuloasa din Cygnus reprocesata- IC 5068. Nu am umblat la culori prea mult, doar luminanta (Ha) mai bine refacuta si stelele mai bine controlate si putin colorate (HOO).
Poza veche: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=220636#220636

dmtr69
07 Iun 2023 19:03


Reprocesarea nebuloasei Sharpless 261 (Lower's nebula). Combinatie HOO cu stele RGB. Foarte slab semnalul pe OIII.
Poza veche: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=212596#212596

dmtr69
09 Iun 2023 18:56


Daca tot am ajuns cu ultima reprocesare in Orion, am zis sa ma ocup si de cea mai cunoascuta nebuloasa de acolo- Orion Nebula sau Marea Nebuloasa din Orion (M42+M43), plus Running Man (Sh2-279).
Cea mai buna captura am avut-o in 2018, cu ASI294MC, cam 3h40m expunere. Putin totusi, pentru o tinta de calibrul ei. Mai multe ore ar ajuta la dezvaluirea prafului din fundal.
Am lucrat direct pe stivele vechi, facute in DSS, probabil ar fi iesit mai bine daca le faceam in PI. Am schimbat abordarea in procesare: inainte faceam pozele intinse pentru "highlights" si pentru "shadows" si faceam HDR in PS cu "layer mask"; acum am facut HDR in faza liniara (fisier de 64b) si apoi intinderea ei.
Poza veche: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=182603#182603
Am refacut si procesarea unei capturi cu camera planetara, ASI585. Nu s-a dus asa de "adanc" ca cealalta, pentru ca expunerea totala a fost mai mica si expunerea per cadru mai scurta (1min vs. 5min).
Cer senin!

dmtr69
10 Iun 2023 09:26


Am mai fortat putin expunerea prafului din fundal. Daca exagerez, zgomotul isi arata coltii.

GunDALF
10 Iun 2023 10:07


Frumoase ambele variante. Cand privesti fotografia de ansamblu, creierul reproceseaza si el ce vede si ignora zgomotul, asa ca putin din el nu strica o poza reusita. Ideea e sa existe detalii, ca daca e numai zgomot... :)
Oricum, ca o sugestie, la faza finala a procesarii ar trebui sa incerci unul dintre multele reducatoare de zgomot bazate pe AI, care fac o treaba surprinzator de buna. Pentru genul acesta de foto, eu as recomanda Topaz Denoise AI. Celelalte lucreaza strict cu RAW-uri, mai mult de la camere foto, nu stiu daca ar accepta si alte tipuri de imagini. Parca noul reducator de zgomot de la Adobe accepta si el alte formate.

dmtr69
10 Iun 2023 11:04


Multumesc. Am mai lucrat cu Topaz (Denoise si Sharpen), merg bine pe pozele starless, dar uneori mai adauga si artefacte. Si o reducere de zgomot prea mare (ca sa compenseze semnalul slab) afecteaza totusi detaliile la scala mica. Cea mai buna solutie ramane cresterea numarului de cadre ( a timpului de expunere in general) ca sa ai o stiva curata. La tinta asta nivelul semnalului este mare, doar in fundal se vede daca ai SNR mic. La alte tinte nici nu le miros cu doar 3 ore si jumatate.

GunDALF
10 Iun 2023 11:22


Corect, cu cat mai mult semnal, cu atat mai bine. :)
Pare ca "AI"-ul ala e suficient istet, face diferenta dintre stele si zgomot.

dmtr69
11 Iun 2023 20:15


Reprocesarea nebuloasei NGC 1491 (Fossil Footprint nebula, Sh2-206), combinatie SHO cu stele HOO.
Poza veche: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=218940#218940

dmtr69
12 Iun 2023 17:26


Poza experiment. Am dat peste o captura de SII pentru LBN251, facuta anul trecut si uitata (cred ca am vrut sa fac SHO, dar am abandonat-o). Postasem deja o poza facuta cu camera color si filtrul L-enhance (3,5 ore trase pe Luna plina! https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=216130#216130 ).
 Mi-am zis sa incerc sa extrag canalul rosu (Ha in principiu) si verde ( OIII) si sa le combin cu SII. Ce-o iesi o iesi. Surprinzator, a iesit destul de bine, cu toate ca expunerea a fost redusa.

dmtr69
14 Iun 2023 18:40


A venit randul si unei nebuloase preferate sa fie reprocesata- Trifid Nebula (M20, Sh2-30). Am facut si combinatia LRGB cat si HaLRGB. Avand doar 18 cadre de Ha, aceasta a venit mai mult cu zgomot decat cu semnal. Pe viitor, daca voi avea ocazia, as trage vreo 5 ore de Ha si as imbunatati RGB-ul, cu minim 3 ore pe canal.
Pozele vechi: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=215008#215008
Care poza arata mai bine? Cea simpla LRGB sau cea cu adaus de Ha?

jimao22
15 Iun 2023 15:16


A doua, desigur! Se vad norii de hidrogen care inconjoara nebuloasa si nebuloasa insasi este mai bine definita.

dmtr69
15 Iun 2023 16:41


Merci Cristi. Eu cred ca o prefer pe prima, unde nebuloasa de reflexie se vede mai bine. In cea de a doua, nebuloasa de emisie o copleseste pe cea de reflexie in zonele comune.

iulian90
15 Iun 2023 21:51


Foarte frumoase imagini Marius. Spor in continuare. :)

dmtr69
16 Iun 2023 08:53


Multumesc Iulian. Spor si tie! Cer senin!

dmtr69
17 Iun 2023 13:17


Salut! 
Vreme proasta in continuare, eu continui cu reprocesarile pana voi ramane fara materie prima  :( 
Ultimele doua zile m-am ocupat de NGC 2264, din Licornul, ce contine Cone nebula, Christmas Tree cluster si Fox Fur nebula. Le-am refacut si pe cea facuta cu refractorul in 2021 si pe cea facuta cu newtonul in 2022.
Poza veche newton: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=213152#213152
Poza veche apo: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=204221#204221
Cer senin!

dmtr69
20 Iun 2023 16:24


Alta tinta de sezon rece, IC 2169 & Co, din Licornul. Captura facuta in 2020 cu camera color. Doar 5 ore expunere. Ar fi interesant cat se imbunatateste daca e facuta si cu LRGB. Sperante mici sa prind vreme buna in sezonul rece.
Poza veche: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=193156#193156

dmtr69
23 Iun 2023 09:20


O reprocesare rapida pentru nebuloasa NGC 6914 din Cygnus. Contine nebuloase de reflexie (vdB131+ vdB132), de emisie (LBN catalog) si intunecate (LDN catalog). Trei ore expunere cu OSC-ul. Cred ca merita facut un LRGB pe viitor.

dmtr69
25 Iun 2023 14:45


M27- o reprocesare si nu numai -vineri seara am mai strans 4h20m de Ha, acum avand in total 7h50m de Ha, 2h10m OIII (si aici ar fi fost bune cateva ore in plus pentru nebuloasa difuza din exterior, dar uitati-va ce vreme avem), plus doua ore RGB. Am zis ca nu mai adaug alte cadre, dar dupa cum zicea Bond, James Bond- "Never say never again". Am vazut ca aveam nevoie de mai mult semnal pentru nebuloasa difuza din exterior.
 A trebuit sa refac toata procesarea, am pastrat doar stivele vechi, fara fisierele intermediare care mi-ar fi scutit din timp. In plus am facut o noua stiva Ha. Timpul suplimentar de expunere a dat roade, am avut un semnal mai bun in zonele de interes. Pentru comparatie, pozele vechi: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=217702#217702

dmtr69
25 Iun 2023 19:05


Am cautat un M57 de reprocesat- am gasit o scurta captura, 20x2m cu ASI294 si RC8 (un test de colimare). Am incercat sa extrag cele mai bune detalii din imaginea cam neclara si am facut crop si zoom 200% (tinta este mica si la 0,6as/px).

dmtr69
26 Iun 2023 17:15


Daca tot am fost la capitolul nebuloase planetare, am lucrat putin la o captura scurta (90 minute) a nebuloasei M76, Little Dumbbell, cu ASI585. Poza crop si marita 150%.

dmtr69
27 Iun 2023 18:50


Reprocesarea nebuloasei NGC 1333 (Embryo Nebula) din Perseu, captura din 2021. Am pus mai bine in evidenta praful din fundal (practic nu gasesti un loc curat) si am facut stelele mai placute. Este o tinta care are nevoie de un RGB foarte bun ( macar doua ore pe fiecare canal), nu numai luminanta buna.
Poza veche: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=209461#209461
*Cred ca voi incerca sa reprocesez si poza din 2020(mai mare timpul de expunere).

dmtr69
28 Iun 2023 13:46


O reprocesare rapida a nebuloasei Sharpless 114 (Flying Dragon). Captura facuta in 2021, combinatie OSC (cu L-enhance) si Ha. Tinta din categoria "very faint", care se pozeaza orbeste. Data trecuta am intins poza prea mult (tocmai din cauza ca este asa de palida) si nu am protejat stelele. Adausul de Ha nu a facut mare lucru. 
Poza veche: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=209210#209210

dmtr69
29 Iun 2023 07:50


Saalut!
O reprocesare a nebuloasei Sharpless 82 (Little Cocoon nebula), din Sageata. Captura facuta in 2020 cu OSC-ul ( https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=199632#199632 )

dmtr69
29 Iun 2023 17:39


O reprocesare a unei capturi ce contine  nebuloasele de reflexie vdB126 si LBN 133, plus nebuloasele intunecate LDN 768 & 769. Acestea din urma fac parte dintr-un lant ce au capatat denumirea de Loch Ness Nebula (la mine capul monstrului nu a intrat in camp). Captura facuta in 2019 cu camera color.

dmtr69
30 Iun 2023 20:16


Reprocesarea nebuloasei vdB 158 & LBN534 din Andromeda (vdB158 este mica nebuloasa albastra de reflexie). In partea de sus se afla si o mica nebuloasa planetara, PK110-12.1, putin mai mare decat o stea.
Captura facuta in 2019 cu camera color: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=189442#189442

dmtr69
01 Iul 2023 18:53


Salut! 
Inca o reprocesare, tot o nebuloasa "fantoma" (nebuloase intunecate, dar iluminate de stele), LBN 762 (Drunken Dragon nebula), din Berbec. Captura facuta cu camera color in 2020: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=199734#199734

dmtr69
02 Iul 2023 16:22


O alta nebuloasa din fantomatica- LBN 438 din Lacerta. Desi este in catalogul Lynd's Bright Nebulae, este foarte palida, are magnitudinea 16 si luminozitatea suprafetei de 23. Este iluminata de radiatia interstelara, cunoscuta sub numele de "Extended Red Emission" (ERE).
Desi aveam aproape 12 ore expunere cu cadre de 5 si 10 minute, acestea nu aveau exact aceeasi orientare, asa ca am procesat doar stiva cu expuneri de 5 minute, in total 4h25m.
Poza veche:https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=199158#199158

dmtr69
03 Iul 2023 19:23


O reprocesare a nebuloasei NGC 2170 (Angel Nebula), postata la inceputul anului. Am facut un "stretch" mai usor, cu mai multa atentie la fundal (foarte prafos) si stele. 
Desi am avut o integrare totala de peste 27 ore (HaLRGB), semnalul (mai bine zis raportul semnal -zgomot) este foarte slab. Ar trebui sa dublez expunerea sau sa am o apertura mai mare sau un cer mai bun. Eventual toate trei optiunile. Dificultatea acestei tinte consta mai ales in obtinerea unui SNR bun.

dmtr69
04 Iul 2023 14:16


Reprocesarea unor nebuloase (nori moleculari) din Pegas, LBN 467 si o parte din MBM 56. Poza veche: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=220133#220133

dmtr69
04 Iul 2023 17:00


"E" nebula din Vulturul (Aquila), alcatuita din nebuloasele intunecate Barnard 142 si 143. Captura facuta cu camera color in 2019 (2h5m expunere) https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=189443#189443

dmtr69
07 Iul 2023 09:43


Se pare ca am golit sacul cu nebuloase pentru reprocesat, mai am cateva galaxii, ceva roiuri si gata, intru in somaj. De poze noi nu mai vorbesc. Cred ca este cel mai prost an (sau semestru) de cand am inceput astro-foto. Sper ca urmatorul semestru se va revansa.
 Reprocesarea Tripletei din Leu, postata anul trecut: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=213703#213703
Desi am obtinut detalii mai bune in galaxii, fundalul nu-mi place. Sper sa refac captura intr-un sezon viitor. Voi incerca cu expuneri mai lungi, pentru evidentierea "coditei" lui NGC 3628.

dmtr69
07 Iul 2023 14:17


Whale Galaxy (NGC 4631) si Hockey Stick Galaxy (NGC 4656, NGC 4657), captura din 2021 ( https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=205719#205719 ).

dmtr69
08 Iul 2023 18:33


Reprocesarea galaxiei M100, postata anul trecut ( https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=214996#214996 ). Am lasat-o la urma deoarece nu-mi placea calitatea stivelor (gradient si expunere redusa). Speram sa refac captura anul asta, cand a fost sezonul ei, dar vremea proasta mi-a anulat toate planurile.

dmtr69
10 Iul 2023 18:37


Am mai gasit o "fantoma" prin arhiva: LBN 777, Baby Eagle Nebula, parte din Taurus Molecular Cloud. Poza originala (LRGB) postata in 2021: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=211525#211525

dmtr69
16 Iul 2023 09:26


Deer Lick Group si Stephan's Quintet, LRGB din 2021. Nu am postat-o la vremea respectiva pentru ca nu am fost multumit de calitatea stivelor si de rezultatul final, deci practic nu este o reprocesare, ci o poza noua. Postasem deja o imagine in 2019 facuta cu camera color si sperasem la o imbunatatire semnificativa. Ar fi trebuit sa refac captura cu expuneri mai lungi, dar n-a fost sa fie.
Cat de cat am imbunatatit imaginea finala, folosind experienta acumulata in ultimii ani.

dmtr69
17 Iul 2023 13:32


Reprocesarea capturii roiului de galaxii Abell 1656 ( Coma Cluster), 200 minute expunere totala cu camera color, in 2020(era pe lista pentru LRGB, dar ramane pentru un viitor sezon).