-----------------------------------
marcel jinca
08 Mar 2023 16:23

Virgil V. Scurtu a plecat dintre noi
-----------------------------------
D-ul Virgil V. Scurtu a parasit aceasta lume.

Virgil V. Scurtu a fost o figura marcata a astronomiei si popularizarii astronomiei romanesti.
Membru de onoare al Societatii Astronomice Romane de Meteori - SARM.

Am avut privilegiul sa-l intalnesc la ,,Simpozionul National al Astronomilor Amatori'', editia II-a, Arad, 1-2 sept. 1990 organizat de Astroclubul &#8221;Galaxis&#8221;. De atunci, am tinut legatura si am corespondat pana luna trecuta cand, de ziua dumnealui i-am trimis in dar, Efemeride Astronomice 2023.

A fost omul care m-a incurajat si m-a sprijinit cu carti de specialitate, pentru a putea sa public in 2013 primul numar al Efemeridelor Astronomice.

A fost prezent in Bumbesti-Jiu, Gorj la ceremonia care a marcat infiintarea Astroclubului SARM-Gorj, in 10 apr. 2009.

De-a lungul anilor, d-ul Scurtu a publicat numeroase articole cu tematica astronomica aparute in presa, dar si carti de popularizare a astronomiei (pe care le am si eu in biblioteca mea):
"Observatorul astronomului amator"(1980), "Humbug? OZN sub reflectorul stiintei"(1984), "In cautarea astrilor"(1986).

Fumator de pipa (instrument cu care apare in multe fotografii), stilul sau excentric, critic si taios cu care ne-a obisnuit decenii la rand a fost compensat printr-un stil aparte de umor.

Drum lin spre stele, maestre!