-----------------------------------
Cosmin Cozma
25 Mar 2023 12:59

Telescop vechi newtonian de vanzare
Merită oare sa cumpar telescopul din poză? 

https://www.facebook.com/marketplace/item/740526087480715/?ref=search&referral_code=null&referral_story_type=post&tracking=browse_serp%3A3597d538-fdad-4f46-8771-1a563171f072

vine insotit de urmatoarea descriere:
Here we have a newtonian style telescope project that needs finishing. Mirror size is 8 inches. Stands 54 inches. Thank you.

Mircea Pteancu
25 Mar 2023 15:51


Eu nu l-as lua numai daca as primi dovezi ca oglinzile sunt facute de un mester renumit.
Deci numai pentru oglinzi daca acelea ar fi exceptionale.
Montura ar trebui complet refacuta. 
Cine a facut ce se vede in poza habar nu are ce este acela un dobsonian.

Mircea

V. Istvan
26 Mar 2023 00:00


Bețele acelea par prea firave pentru o construcție truss... Cred că tremură și se decolimează al naibii de ușor... Depinde de oglindă dacă merită luat în serios... Oricum, ar trebui refăcut, mai zdravăn...

Erwin
26 Mar 2023 12:09


La 8" adică 203mm apertura e discutabil dacă îl faci truss sau tub închis, că nu câ&#537;tigi mai nimic nici la greutate nici la transportabilitate în raport cu complica&#539;ia tehnică/costul realizării unui sistem fiabil. La mărimi mai mari, 250-300mm da, se pretează un truss, un travelscope sau alt sistem, acolo deja se simte.

Mircea Pteancu
26 Mar 2023 14:19


Sunt foarte de acord cu Istvan si cu Erwin, cu cele spuse de ei.
Sistemele ''truss/ tub deschis'' tocmai pentru asta au fost inventate pentru ca amatorii sa poata manui si transpora cu efort minim telescoape de apertura cat mai mare.

Toleascopul meu de 200mm F/ 6,16 a venit de la Alin Tolea ca telescop cu tub deschis, gen ''A Telescope Like Alice''. Foarte usor, acel sistem insa nu s-a potrivit la observatiile citadine.
Asa ca am fost nevoit sa-l modific in telescop cu tub inchis. Lucru care a dus la o mult mai frecventa utilizare a lui.

Cosmin ne-a cerut parerea si bine a facut, iata noi ne-am spus-o.

Succes in gasirea telescopului potrivit, Mircea

Cosmin Cozma
27 Mar 2023 20:06


Multumesc. Eram curios ce o sa spuneti .  Se vede că nu e ceva fiabil. Dar pretul e mic. 
Oricum eu cred că un telescop prin care sa pot vedea cat mai bine inelele lui saturn , mă costă minim 250 lire in Anglia. In Romania ma astept sa fie si mai scump. Că a ajuns tara asta a securistilor stapani peste noi mai scumpă ca Anglia.

mihaig
27 Mar 2023 20:35


Un minim de telescop prin care sa vezi cit de cit decent ceva ar fi acesta,cu apertura de 150 mm(in UK):

https://www.ebay.co.uk/itm/165215698870?hash=item26779f7fb6:g:qsEAAOSwaaZhqp5Y

Pret 339 lire x 5.62 lei=1905 lei

In Romania,condusa de "securisti",se vinde.de exemplu,acelasi telescop la pretul de 1922 leimpret in care este inclus si un cadou:

https://telescop-expert.ro/telescop-dobson-skywatcher-skyliner-150-1200-classic-cadou_100101?gclid=CjwKCAjw_YShBhAiEiwAMomsEM25nzFnk77lA6urK9TUfCXUR8zkHrpjf3pcJsd6vEsvOrlhXdQfjxoC_esQAvD_BwE

Daca mai pui 650 lei,iei din bazar un newtonian impecabil pe montura Dobson de 254 mm.Si cu asta chiar vezi chestii care te pot tine ocupat multi ani.

Erwin
29 Mar 2023 23:27


Depinde foarte mult de condi&#539;iile atmosferice, dar inelele lui Saturn (&#537;i enorm de multe alte obiecte) se văd bine &#537;i cu 150x1200 propus de Mihai. Eu am unul cam la fel de mare, dar mai mare e prea mare &#537;i pentru ma&#537;ina mea &#537;i pentru discurile mele intervertebrale! :)