-----------------------------------
valy
18 Apr 2023 15:50

Sfarsit de drum. Un nou inceput?
Am fost anuntat ca mi se reseteaza contorul, noroc cu vigilenta colegului MariusP, ratam momentul :)
Vreau sa anunt ca s-a sfarsit un drum. Am inceput acum aproape 20 de ani, motivul fiind cautarea unui binoclu: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=522&highlight=#522 
Acum cateva zile acest drum s-a frant. Sper sa nu fie un semn. Imi place forumul.

romh
18 Apr 2023 18:33


Felicitari. Interesant binoclu... ciudat dar interesant

zoth
18 Apr 2023 19:09


Nu se poate lipi?

valy
18 Apr 2023 19:28


Nu m-am gandit sa-l lipesc, am zis ca valoreaza mai mult pe bucati (oculare, prisme, lentile), oricum nu a imbatranit prea frumos.

MariusP
18 Apr 2023 20:01


Acum pu&#539;in peste 40 de ani &#537;i eu am început tot cu un binoclu, Carl Zeiss Jena Silvarem 6x30, care &#537;i el a îmbătrânit urât, dar cu ajutorul lui DBird &#537;i-a recăpătat tinere&#539;ea...

valy
19 Apr 2023 13:14


A avut material cu care sa lucreze, a avut si pricepere, n-as zice ca a imbatranit urat Zeiss-ul desi transformarea este mare, ceeea ce nu e cazul binoclului meu. Insa nu e o idee rea sa ma apuc sa il reconditionez, la varianta asta nu m-am gandit, in fond n-are ce sa strice o astfel de experienta.

Dbird
19 Apr 2023 16:36


Draga valy, 
Nu ca as vrea sa te demoralizez....dar....probabil se poate lipi cu atentie cu un Poxipol...pus exact pe vechea pozitie...dar ...vezi ca apare mereu dar   :? 
Dar, dupa poza ...imi pare ca e momentul sa il inlocuiesti. Un banal Lacerta Birding 10x42 sau Smart 10x50 va depasi batranul binoclu din toate punctele de vedere.

valy
19 Apr 2023 17:01


Preventiv luasem deja Lacerta Nature 10x50: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=20920&postdays=0&postorder=asc&start=0#206630

Dar, dupa poza ...imi pare ca e momentul sa il inlocuiesti. Ceva ceva ai vazut acolo, ambele lentile frontale (sau o fi dublet?) au coatingul afectat, probabil o ciuperca sau pur si simplu s-a descompus/dizolvat.

GunDALF
19 Apr 2023 18:04


Draga valy, 
Nu ca as vrea sa te demoralizez....dar....probabil se poate lipi cu atentie cu un Poxipol...

Mai degraba cu Superglue si bicarbonat. ;) N-are moarte.

Dbird
23 Apr 2023 16:16


Da  binoclul este slabut. Sunt genul de modele care mor in 5-10 ani irevocabil. Asa au fost concepute atunci .... Asa era "moda". Plasticul imbatraneste, depunerile AR interioare se sterg cu prima curatare, apar jocuri....armura fie se intareste fie  se imoaie, etc.