-----------------------------------
Serban
20 Iun 2008 01:49

Jupiter
Am zis acum vreo jumatate de ora "hai sa ies eu repejor pe balcon sa ma uit la Jupiter, sa vad daca vad ceva", si, destul de neincrezator, si convins ca voi vedea nimic mai mult decat o amarata de stea galbejita, am luat binoclul 10x50 de 100 de lei :p si am iesit pe balcon. A durat ceva timp pana am ajuns la o focalizare "brici" la ambii ochi si m-am asezat pe scaun si cu coatele pe balustrada am privit planeta...

Ma uit eu ce ma uit.... parca vad un disc micut (nu punctiform, chiar disc :), dar e probabil iluzie + emotiile incepatorului ) si la un moment dat "ma parca vad ceva punctulete pe langa, hai sa ma uit eu mai atent..." si ce sa vezi, cu un pic de concentrare disting patru punctulete fine de lumina, doua imediat in stanga planetei, unul tot asa, aproape, in dreapta, si unul mai departat in dreapta :) Pot sa spun ca acele mici punctulete mi-au "luminat noaptea", fiind primul meu contact cu satelitii galileeni. O privire rapida prin Stellarium mi-a confirmat ca punctuletele din stanga erau Io si Ganymede, iar cele din dreapta, Europa si Callisto mai departe :). Pot sa spun ca am ramas foarte placut surprins ca am "prins" satelitii galileeni in binoclu, pe cerul urban infect (nu chiar, noroc ca nu stau chiar in centru, dar totusi) si intr-o seara cu luna plina (deasemenea foarte frumoasa).

In concluzie, sunt multumit de ce am vazut in aceasta seara, si de "first contact" cu acele punctulete care sper ca imi vor fi buni prieteni cand imi voi lua telescopul, demonstrand, cel putin pentru mine, inca o data ca a avea o scula de caca(o) e oricum mai bine decat a nu avea nimic!

cer senin si numai bine!

Doru Dragan
20 Iun 2008 08:11


Au trecut vreo 400 de ani de cand Galileo a vazut cei patru sateliti ai lui Jupiter, cei carora acum le zicem "galileeni". De atunci tehnica a evoluat si binoclurile chinezesti se vand pe mai nimic la piata. Din pacate destul de putini oameni au aflat asta. Tu esti unul din cei norocosi. cei patru sateliti sunt una din cele mai frumoase imagini astronomice deoarele se invart :) "in timp real", lucru care poate fi vazut cu instrumente relativ modeste. Este intr-adevar o adevarata incantare sa-i privesti. O jucarie pentru oameni seriosi :D

achy1978
21 Iun 2008 13:43


Jupiter este o bijuterie de planeta. Este splendid sa urmaresti satelitii in miscare, iar pe un cer bun spre mediu poti urmari chiar dungile si marea pata rosie. Este superb.

Cer senin,
Marian

achy1978
21 Iun 2008 13:44


Jupiter este o bijuterie de planeta. Este splendid sa urmaresti satelitii in miscare, iar pe un cer bun spre mediu poti urmari chiar dungile si marea pata rosie. Este superb.

Cer senin,
Marian

Claudiu
22 Iun 2008 12:11


Aseara mi-au tremurat picioarele cind incercam sa obtin clarul cu luneta portabila de pe fereastra blocului - Am reusit sa vad GRS cu luneta de 70mm (cu aberatia ei sferica cu tot), din mijlocul orasului, de pe un trepied foto (la 140x), deasupra unui bloc dupa o zi torida !!!!!!!!
Am innebunit cind am realizat ce transparenta EXCEPTIONALA a fost aseara. Folosind averted vision si urmarind obiectul spre marginile cimpului de 55 de grade al ocularului am reusit sa vad o perturbatie in una dintre benzi pe care abia acum am confirmat-o ca fiind intr-adevar GRS. La acea ora se gasea aproximativ sub centrul aparent al discului planetar. 
Din pacate au trecut 2 luni de cind folosesc pentru observatii numai luneta mica si credinciosul trepied. Pina acum n-am avut un regret asa de mare.. Oricum, sper ca si altii au prins acele momente de claritate sublima. Am incercat sa fac niste poze afocal cu aparatul in mina ceea ce s-a dovedit extrem de dificil. Am facut cam 3 poze in 20 de minute de incercari (cine a incercat, stie de ce) si din pacate rezultatul este foaarte departe de perceptia vizuala. Oricum, e o amintire placuta.

Ovidiu M. 
02 Iul 2008 12:04


Am vazut si eu Jupiterul pentru prima oara si  5 sateliti... Ce pot sa spun? Fascinant... Nu stiu despre voi, dar pentru mine observatiile astronomice sunt deosebite deoarece au conotatii spirituale profunde; avem un Dumnezeu grozav  daca a creat asemenea minunatii...

 Am vazut la 90x  2 benzi transversale, insa cam atat in ce priveste detaliile; probabil ca nici luneta nu era aclimatizata, posibil si turbulente; a fost o sesiune scurta de cateva minute pe la ora 2.

valy
02 Iul 2008 12:56


avem un Dumnezeu grozav  daca a creat asemenea minunatii...

Nu stiu daca Dumnezeu le-a creat in mod explicit, probabil doar a pus samanta, dar cred ca intr-adevar se minuneaza si el de ce a iesit. Si eu il privest pe dl. Jupiter cam in fiecare seara, e pozitionat perfect pentru balconul meu din Buc. iar ora la care apare e OK. Singurul meu regret e ca nu se prea poate si zoom si wide astfel incat sa vad detaliile si satelitii in acelasi timp. Asa ca tot schimb ocularele: 25 mm, 10 mm, 4mm+barlow2x, din cand in cand mai fac si o poza. Oricum vizual e mama lor fata de ce iese in poza, asta si datorita tehnici si talentului meu nu foarte avansat.

Ovidiu M. 
02 Iul 2008 13:29


Cu ce telescop observi Valy?

MariusP
02 Iul 2008 13:32


Am vazut si eu Jupiterul pentru prima oara si  5 sateliti... 
Fara nici o rautate, n-avei cum sa vezi decat cel mult 4 sateliti, probabil ca ai confundat o stea cu un alt satelit... Jupiter a trecut zilele astea aproape (5') de o stea din Sgr cu magnitudinea de 5,6. Cel mai stralucitor satelit, in afara celor 4 galileeni, este Amalthea si are magnitudinea de 14,1...

Cer senin si mult succes la observatii in continuare.

Ovidiu M. 
02 Iul 2008 13:46


Aaaa....ok, mersi pentru lamuriri. Nu am de ce sa ma supar, doar nu oi vedea cu o luneta de 70mm obiect de mag 14,1 8)

valy
02 Iul 2008 14:53


Cu ce telescop observi Valy?
Newton 200mmx1000mm plus diverse oculare.

Ovidiu M. 
02 Iul 2008 16:15


Perfect, si in afara de planete/luna ce ai reusit sa mai vezi pe cerul Bucurestilor cu cei 200mm?

valy
02 Iul 2008 17:15


Porumbei, plopi, blocuri, balcoane (nu balcoane d'alea :twisted: ), nori, fulgere.... :roll: . Nu m-am straduit sa vad si altceva. Am doua balcoane: unul pt Saturn (spre vest, spre iesirea din Buc.) si altul pt. Jupiter (spre est, spre centru). In partea de vest e mai clar cerul dar am o pozitie incomoda si nu prea vad nimic in afara de Luna, Saturn si Marte. Spre oras e prea laptos cerul. Pe de alta parte nu am avut chiar atat de mult timp la dispozitie sa stau sa caut ceva galaxii, dar nici nu le-am vazut (pe principiul norocul incepatorului). Inca tanjesc dupa un weekend la tara cu cer senin si bezna completa.

Ovidiu M. 
02 Iul 2008 17:40


Cluster globulari (M13), ceva nebuloase majore...nimic, nimic? Doar balcoane? :lol:

Forever_Man
02 Iul 2008 17:49


 Inca tanjesc dupa un weekend la tara cu cer senin si bezna completa.

Atunci ai grija ca urmatorul week-end sa ti-l petreci la tara. Chiar asta de saptamana asta.

Ovidiu M. 
02 Iul 2008 18:45


Depinde la care "tara" pentru ca nu oriunde este bezna completa :cry:  ; eu unul nu cred ca stiu ce este ala cer de mag 6....

Seb
02 Iul 2008 19:30


Daca poluarea luminoasa nu e mult mai mare in Bucuresti fata de Timisoara, cu un Newton 200mm ar trebui sa vezi diverse roiuri globulare, roiuri deschise, nebuloase si cel putin o galaxie (Andromeda).

valy
02 Iul 2008 19:43


...ceva nebuloase majore...:lol:
Aaaa... nebuloase siguuurrr...una mare de tot, ce de deasupra Bucurestiului. In rest balcoane  :shock: .

Daca poluarea luminoasa nu e mult mai mare in Bucuresti fata de Timisoara, cu un Newton 200mm ar trebui sa vezi diverse roiuri globulare, roiuri deschise, nebuloase si cel putin o galaxie (Andromeda).
Acum revenind la o atitudine mai serioasa: chiar nu am incercat altceva decat planete, sunt si eu la inceput, e ceva mai greu pana sa le localizez. Cu luna e simplu ca se vede, dar in rest trebuie sa bajbai cu laptopul in brate.

Ovidiu M. 
02 Iul 2008 20:25


Si eu sunt incepator, dar daca eu cu o luneta de 70mm am vazut nebuloasa Orion, Andromeda si double cluster, atunci cu siguranta cu dobul de 200mm le  poti vedea cel putin pe astea:)

Mircea Pteancu
03 Iul 2008 22:32


Valy
Noaptea trecuta,intre 00:00 si 00:30 ,folosind un asa numit ''instrument pitecantropic'', o luneta tip Kepler de 9x50mm ,tinuta in mana,am observat  M13 in Hercule,M11 in Scutum si M24 in Sagitarrius.Bonus au fost Epsilon 1-2 din Lyra sau Alcor si Mizar  dinUMa,campuri stelare din Cygnus sau Delfinul.O dubla frumoasa foarte jos spre sud-est a ramas neidentificata.
Ceea ce vreau sa spun este ca telescoapul tau  poate mult mai mult decat micul meu instrument.Foloseste cu curaj un instrument de mana alaturi de telescop,cum ar fi un binoclu sau monocular, ce te va ajuta la vanatoarea de obiecte interesante.Eu construiesc acum instrumente primitive  ,precum luneta Kepler si  luneta Galilei,si observ cu ele, pentru a-mi aduce tributul de recunostinta fata de inaintasii precum Galilei , pe care-l vom sarbatori la anul. Mircea

Emil Kolossy
03 Iul 2008 22:46


Ai putea sa te gandesti ca nu totdeauna au existat laptop-uri, va trebui sa inveti sa folosesti o harta astronomica.
Cu un 200 poti observa foarte multe obiecte interesante, de la subiecte simple - diverse galaxii si roiuri de stele stralucitoare, Luna si planete, stele duble si variabile,  pana la proiecte serioase :morfologie planetara, Luna incognita, soare, nove si supernove, galaxii, unele nebuloase galactice sau extragalactice, stele duble sau variabile, roiuri de stele - deschise sau globulare ( a mai ramas ceva ? ). Un 200 e un instrument foarte puternic.
Este minimum de la care incepe astronomia profesionala de observatie.
Cu stima.

dragos.n
03 Iul 2008 22:46


Pe un cer f. poluat ca al Bucurestiului, un intrument mic se poate comporta mai bine ca unul mare, de 200mm, mai ales pt deepsky.

Emil Kolossy
03 Iul 2008 22:57


Nu poluarea ( in comentariul tau ) ci turbulenta - atunci conteaza diametru ( mai mic, mai bun ).

Simplist vorbind, cresti diametrul, cresti grosismentul si puterea de separatie, cat si magnitudinea limita - sunt niste formule matematice simple. De poluare scapi cu filtre ( in Romania e mult mai mica decat in tarile industrializate ).

valy
04 Iul 2008 10:22


Saru'mana pentru faturi si incurajari. Tehnic stau bine ( laptop cu harta cerului, telescopu, am si un binoclu 7x50, aparat foto). Cu restul e mai nasol: timpul disponibil, balcoanele ( :roll: ) care sunt limitate din mai multe puncte de vedere (termopane fixe cu cateva ochiuri prin care pot scoate telescopul, pomi, alte blocuri, doar etajul 2, nori, lumini puternice, famelie care se culca devreme, etc). Un filtru stiu ca ma ajuta, am sa ma gandesc la o solutie pt. asta. De asemenea timpul incerc sa-l gasesc si sa-l folosesc pt. observatii. Insa n-au intrat zilele in sac, nu se consuma cerul, nu se sting stelele maine. Iar iesiri prin provincie or sa mai fie.

Ai putea sa te gandesti ca nu totdeauna au existat laptop-uri, va trebui sa inveti sa folosesti o harta astronomica.

M-am gandit ca nu au fost dintotdeauna...dar dece sa dam timpul inapoi, sa-l lasam sa curga si sa-i folosim avantajele. Sau este altceva care imi scapa?
La o adica nici telescoape n-au fost dintodeauna...

Emil Kolossy
04 Iul 2008 10:42


Tot ce ai enumerat pana acum ( pomi, balcoane, etc ) nu sunt decat
motive sa privesti astronomia de observatie ca pe o distractie usoara.
Trebuie sa intelegi ca adevarayele satisfactii vin din observatii
standard si, mai ales sistematice.
Apoi implicatiile si satisfactiile vor fi mult mai mari.

Daca ti-as spune ca observarea cefeidelor din galaxiile foarte
indepartate are legatura cu stabilirea unui sistem stabil de coordonate
la nivel de Univers, nu m-ai intreba la ce foloseste ? 

Si daca ti-as spune ca e pentru intoarcerea acasa in siguranta, nu m-ai
privi straniu ? Pai, calatoriile " pe scurtatura " au inceput sa fie studiate si
oficial, si daca tot putem pleca oriunde in Univers, poate vrem sa ne si
intoarcem in punctul de plecare.
Si la asta pot contribui si astronomii amatori seriosi.

Sau : " Ce observatii ai facut aseara ? M-am uitat la pata rosie pe Jupiter. Si tu ? Am stabilit viteza radiala de rotatie a petei rosii pe baza a patru desene standard, pe care le-am si trimis la ALPO ( asociatia observatorilor de luna si planete).
Ei ?

red giant
04 Iul 2008 11:10


Ai putea sa te gandesti ca nu totdeauna au existat laptop-uri, va trebui sa inveti sa folosesti o harta astronomica.M-am gandit ca nu au fost dintotdeauna...dar dece sa dam timpul inapoi, sa-l lasam sa curga si sa-i folosim avantajele. Sau este altceva care imi scapa?
E vorba de comoditate. O bucată de hârtie e mult mai ușor de manevrat pe întuneric decât ditamai laptopu'. Iar dacă pică pe jos nu-i nici o tragedie. :)

valy
04 Iul 2008 11:23


Ai putea sa te gandesti ca nu totdeauna au existat laptop-uri, va trebui sa inveti sa folosesti o harta astronomica.M-am gandit ca nu au fost dintotdeauna...dar dece sa dam timpul inapoi, sa-l lasam sa curga si sa-i folosim avantajele. Sau este altceva care imi scapa?
E vorba de comoditate. O bucată de hârtie e mult mai ușor de manevrat pe întuneric decât ditamai laptopu'. Iar dacă pică pe jos nu-i nici o tragedie. :)
Am facut muschi cu telecopul tot mutandu-l de colo colo asa ca nu ma face pe mine un laptop .....  :lol:. In rest e mai bine cu laptopul, lumineaza deci nu trebuie sa folosesc laterna, zoom in/out, imagine in timp real, etc. etc., mai ales ca deocamdata e in balcon.
Na, uite ca am furat topicul despre "Jupiter" cu discutiile filozofice despre mine.

red giant
04 Iul 2008 11:44


Când am spus "ușor" nu mă refeream la greutate/masă, ci la ușurința de-a manevra harta. Crede-mă, laptopu' ăla mai mult îți distrage atenția de la cer. Pentru a dibui niște messieruri n-ai nevoie de hărți prea detaliate, și în nici un caz de zoom sau imagine în timp real. :)

Emil Kolossy
04 Iul 2008 11:53


Si ca sa ispravim odata cu teoria inutila :
 Va trebui sa gasesti un loc stabil pt telescop.
Undeva direct pe sol - de preferat intr-o curte.
Si sa-l lasi acolo ( oricum, altfel, acomodarea termica dureaza de fiecare data vreo 2 ore). 

Va mai trebui sa stabilesti foarte clar ce doresti sa observi - excluzand
din ecuatie factorul timp ( ca intervin perioadele cu vreme nefavorabila ).
Perioada de acomodare cu telescopul iti va lua cel putin 1 an - ca sa te familiarizezi cu pozitionarea pe cer a obiectelor de observat, manevrarea
mecanica, multe practici de observare cu un 200.
Apoi totul se complica si mai mult.
Dar devine mult mai interesant, mai matur.
Cu aceeasi stima.

Mircea Pteancu
05 Iul 2008 17:59


Imi cer scuze ca nu am legat postul meu de observarea lui Jupiter,asa cum trebuia,am avut de gand dar mi-a scapat.Am vrut sa precizez ca micuta mea luneta Kepler de 9x50mm are optica formata din lentile simple ,are mari aberatii si totusi da unele rezultate.Dar nu atat de bune cat sugereaza parametrii nominali deoarece imi arata Jupiter scufundat intr-un halou atat de intens incat nu vad cu ea nici unul din satelitii galileeni.Desigur ,ar trebui sa o diafragmez la vreo 6-8mm pentru a deveni pseudo-acromatica ,dar nu vreau sa fac asta.Cu binoclul Sakura 9x60mm, in schimb,azi noapte,tot in jurul orei 00:00 am vazut toti patru satelitii galileeni.Observarea satelitilor galileeni a fost propusa ,de catre descoperitorul lor ,ca metoda pentru determinarea longitudinii navelor aflate in larg.Observatorul purta o casca ,numita ''celata'' in italiana, sau ''sallet'' in engleza ,de care, printr-o articulatie ,era prinsa luneta (tip Galilei,evident ),iar acest observator sedea intr-un vas semisferic ce plutea in uleiul unui alt vas tot semisferic.Aceste vase aveau rolul de a compensa ruliul si tangajul navei.Unii cercetatori sustin ca instrumentul optic al ''celatei'' ar fi fost un binoclu,lucru inca neconfirmat.In paralel cu luneta Kepler am construit si o luneta Galilei (de fapt olandeza) de 4x42mm ,sper ca in noptile urmatoare sa o testez  daca-mi arata satelitii galileeni.Mircea

Mircea Pteancu
06 Iul 2008 00:58


Desi in seara aceasta de Sambata 5 Iulie parea  ca la Arad vine  furtuna,pana la urma cerul s-a inseninat.Asa ca intre 23:20 si 23:45 am incercat sa observ satelitii lui Jupiter cu luneta olandeza de 4x42mm.Cerul nu era chiar senin,cu ochiul liber magnitudinea limita sa fi fost pe la 4mv.Am reusit astfel sa observ doi din satelitii galileeni, aflati amandoi la est de planeta,intai l-am vazut pe cel mai indepartat aflat cam la 4 diametre joviene ,apoi l-am vazut si pe al doilea aflat cam la 2 diametre joviene-chiar si la un grosisment atat de mic,Jupiter nu mai este punctiform.
Am profitat de aceasta inseninare si cu aceeasi luneta am observat ,cu mare greutate si cu privire indirecta ,pe M13 in Hercule si pe M11 in Scutum. Steaua dubla Zubenelgenubi din Libra si M18 ,Nebuloasa ''Omega'' din Sagitarius s-au vazut bine.
Mi-am adus apoi binoclul 9x60mm in care se vedeau trei sateliti galileeni,confirmand prima observatie.Nu am nici-o explicatie pentru faptul ca nu am vazut in luneta satelitul aflat la Vest de Jupiter ,la o distanta mult mai mare ca ceilalti doi.Trei evenimente au agrementat aceasta scurta observatie.Intai un satelit circumpolar a ocultat o stea,nu am notat detalii,dar fenomenul este foarte interesant. Apoi a trecut un avion,la joasa inaltime ,cu toate luminile aprinse pentru aterizare de noapte,imagine impresionanta.Iar la final ,cerul sudic innorat a fost iluminat succesiv de artificii lansate de pe faleza Muresului si de fulgerele furtunii care ne ocolea.Totusi cred ca una din acele rachete trebuie sa fi fost lansate  in onoarea lunetei mele.Mircea

Valentin
06 Iul 2008 02:59


In aceasta noapte am vazut si eu pentru a doua oara 3 dintre satelitii lui Jupiter si am ramas uimit deoarece i-am vazut acum ceva vreme printr-un binoclu 12x50 care nu-mi apartinea si de atunci ma tot chinui sa-i vad prin binoclul 10x50 pe care l-am achizitionat acuma cateva luni.

carstea
06 Iul 2008 08:44

Jupiter
Ieri a batut vantul in Bucuresti si a mai scazut poluarea.Am un modest binoclu din primul razboi mondial( cred). Cu el am reusit (azinoapte) sa vad doi sateliti ai lui Jupiter. N-as fi crezut! Trebuie sa va spon ca este un 3X40. 
Dan

Ovidiu M. 
06 Iul 2008 11:28

Re: Jupiter
Ieri a batut vantul in Bucuresti si a mai scazut poluarea.Am un modest binoclu din primul razboi mondial( cred). Cu el am reusit (azinoapte) sa vad doi sateliti ai lui Jupiter. N-as fi crezut! Trebuie sa va spon ca este un 3X40. 
Dan

 Felicitari pentru perseverenta de a observa printr-un asemenea instrument:) Fa un efort si ia-ti un 10x50 pe la 100-150 de lei. O sa vezi mult mai multe :wink:

Mircea Pteancu
06 Iul 2008 13:52


@carstea

poti te rog sa-mi spui ce tip de binoclu este ?cu prisme sau Galilei?are inscriptii ,se poate identifica producatorul ?pe la ce ora ai observat?cum erau pozitionati satelitii vazuti de tine fata de discul jovian?ai vreo poza a instrumentului?
@ovidiu7
observarea la grosismente asa de mici a satelitilor galileeni este un experiment interesant care sper ca nu strica dorinta nimanui de a observa la grosismente mai ''astronomice''.binoclul meu Sakura 9x60mm a costat 90 RON iar Fujinon 7x50mm Mariner m-a costat 40RON ,second hand.Mircea

carstea
06 Iul 2008 19:08

Jupiter
Mircea,
Am cercetat mai atent binoclul: diametrul obiectivelor este 35 mm nu 40mm, este tip Galilei( fara prisme, ocular divergent), imbracat in piele, intr-un loc e o serie( 93125), iar sigla producatorului e reprezentata de un dublet( o lentila plan convexa pe care e scris "VAG" lipita de o lentila convex-concava hasurata vertical). I-am  facut doua poze pe care sper sa le descarc maine. Dan

MariusP
13 Iul 2008 00:24


Ieri noapte si in noaptea aceasta, Jupiter pare ca are 5 sateliti vizibili! Pe langa cei 4 satelitii galileeni, s-a mai "amestecat" si o mica steluta de magnitudine 7,9 care accentueaza frumusetea sistemului lui Jupiter. Iar apropierea dintre Ganimede si Callisto (la miezul noptii era de 19") pune la incercare instrumentele mici...

S-ar parea ca steaua, TYC 6874-487, a fost ocultata de Jupiter ieri, 12 iulie, aproximativ intre orele 10 si 12 ziua, ora Romaniei.

Cer senin in continuare!

Serban
26 Iul 2008 09:56


no, azi noapte am scos telescopul prima data, si pot sa spun ca din oras e cam.... aiurea, mai ales de pe balcon (trebuie neaparat sa ies cu el undeva)

jupiter se vedea mult mai luminos (si mai albicios) decat imi inchipuiam, si vedeam cele doua benzi, dar cam atat (ca fierbea imaginea, desi cred ca era nitel aclimatizat, si ca poluarea luminoasa isi spunea cuvantul...) parca cu filtrele polarizatoare am mai castigat ceva contrast, dar nu mult...

Mircea Pteancu
26 Iul 2008 16:36


Foarte bine ca faci observatii,multe vor fi nu prea grozave,altele insa vor fi reusite iar un numar restrans vor fi superbe.Dar ar mai fi o intrebare :cate sute de ore de observatii planetare ai la activ?Nu prea multe?Ei bine,si asta este o problema care se rezolva intr-un singur fel.William Herschel spunea ca ochiul trebuie educat pentru a fi capabil sa vada detaliile planetare,ghicesti si singur in ce fel.Apoi cand te apropii de telescop uita de toate clocitoriile digitale ,de imaginile obtinute de Hubble de ex si de altele la fel si cu care Internetul e plin.Niciodata nu vei vedea asa ceva prin telescop.Dar acolo ai ''the real thing''.Apoi nu ne-ai spus ce grosismente ai incercat,trebuie sa incerci cat mai multe,grupate.Daca-l citesti pe Texereau vei retine ca setul de oculare nu trebuie sa fie omogen.Nu-ti trebuie set omogen de oculare ci la un T200mm ceva care sa-ti asigure un grosiment de vreo 30x .Si basta aici jos.In schimb daca telescopul tau ''vede'' planetele cel mai bine (experienta,ore de observatii,experimentezi) la 200x atunci iti dezvolti setul de oculare ca sa poti obtine dupa necesitati si 160x,180x,240x.Incerci ocular dupa ocular,introduci in lupta si Barlow.Iar la ocular pompezi mai frate,aproape continuu,sa ai focalizarea ''brici'' in pas cu ''respiratia'' telescopului.Daca te-am agasat,scuze.Succes la viitoarele observatii.Mircea

Serban
26 Iul 2008 18:05


am doua oculare super plossl 25mm si 10mm si un barlow 2x apo series (intr-adevar nu am vazut aberatie cromatica chiar deloc) cu care am urmatoarele grosismente: 48x, 96x, 120x, 240x. Pana acum, cel mai mult mi-a placut jupiter prin finder scope :lol: ca mai mult de-atat fierbe...

Ovidiu M. 
26 Iul 2008 20:50


Eu l-am vazut bine pana pe la 120x. Am remarcat, greu intr-adevar, mai mult de 2 benzi, ceva detalii... :wink:

KLK
26 Iul 2008 22:08


Se vede parca mai bine cu un filtru albastru

Serban
29 Iul 2008 22:31


oricum, se vede mai bine si cu polarizatorul... acum a mscos iara telescopul pe balcon (stiu ca e naspa pe balcon, dar momentan acestea-s conditiile...) si sper sa vad ceva mai bine in seara asta... parca e mai bunicel cerul

poate un wild duck cluster... ceva...

Serban
30 Iul 2008 00:35


ma bucur ca am gasit, chiar daca doar ochiometric, wild duck cluster (m11) :)

sunt foarte multumit de performanta instrumentului aici. Desi nu sunt conditii de lipsa de iluminare, si nu eram chiar adaptat, telescopul mi-a aratat destul de mult, si foarte clar. Stelele erau foarte bine rezolutionate (asa se zice resolved?) si chiar arata superb :) Intai ma uitam mai sus de jupiter, prin finder, si am vazut ceva ca o pata mica si difuza, asa ca am centrat pe ea, si in ocularul de 25 (48x), iata! o frumusete! :) Am mers mai departe, la ocularul de 10 (120x) si arata foarte bine, cam umplea campul, dar din pacate se vedeau si "valurile" de caldura lenesa, dat fiind locul nefericit de observatie...

Per total sper sa mai gasesc multe alte frumoase obiecte, precum cel din seara asta :) M-am mai uitat si la jupiter, mai mult la putere mica, si azi mi-a placut mai mult :) oricum, pana ajung la un loc mai bun, planeta va pastra o mai puternica aliura de mister prin finder ( finder, apropos, mult mai luminos ca binoclul, si, probabil din cauza stabilitatii conferite de telescop, mai revelator pe cer)

numai bine si cer senin! :)