-----------------------------------
Erwin
01 Mai 2023 09:45

Montura Dobson si imbunatatiri newtonian 150mm F/5
Am luat pentru o feti&#539;ă de 14 ani pasionată de astronomie un newtonian Omegon 150 F/5 cu montura Dobson neterminată de la colegul nostru David Eco. Am înlocuit la sugestia lui cercurile de altitudine cu unele mai mari pe care le-am decupat pe mini-freză ca să nu fie atât de late. Am făcut o bază nouă din placaj de mesteacăn, cu 3 picioare din rondele tăiate din acela&#537;i placaj de 15mm. Apropos, e criză mare de placaj de mesteacăn din cauza războiului din Ukraina, cei mai mari producători fiind în Rusia &#537;i Ukraina. Mi-au rămas câteva bucă&#539;i mai mici de la alte lucrări. 

Am hotărât să pun un LP în loc de formica, care nici ea nu se mai găse&#537;te la noi pe nicăieri. Este numai bun la acest diametru de montură. Am vopsit cu vopsea neagră montura. Padelele de la azimut sunt din teflon de 3mm iar cele de la altitudine sunt din pâslă autoadezivă pentru mobilier. Gaura centrală nu era chiar centrală a&#537;a că fiind destul de mare am lipit acolo o piuli&#539;ă de cuplare cu epoxy, centrată fiind în prealabil. Am pus un &#537;urub de inox care trece printr-o buc&#537;ă mică fixată în placa de bază. &#536;urubul este fixat deasupra cu o &#537;aibă &#537;i o piuli&#539;ă cu cap sferic. Ansamblul merge ca uns pe ambele direc&#539;ii. Singura problemă este înăl&#539;imea, montura trebuind să fie a&#537;ezată pe un taburet sau o măsu&#539;ă pentru observa&#539;ii, ceea ce poate provoca vibra&#539;ii nedorite. 

Când m-am apucat să colimez telescopul am întâmpinat dificultă&#539;ile obi&#537;nuite ale unui telescop comercial relativ ieftin, la care chinezul care l-a proiectat nu s-a gândit decât cum să-l facă mai ieftin. Nu l-am putut lăsa a&#537;a. Am purces la înlocuirea &#537;urubului central cu unul ceva mai lung care să aibă &#537;i un arcule&#539; mic dar tare. Am schimbat &#537;uruburile de colimare cu unele cu cap imbus ca cele deja schimbate de la primară &#537;i la care am &#537;lefuit sferic capătul dinspre suportul secundarei. În placa de aluminiu de la suportul secundarei s-au format adâncituri urâte, de&#537;i le-am polizat &#537;uruburile tot se opinteau în găurelele deja existente a&#537;a că am adăugat o &#537;aibă lată care nu se mai deformează. Totu&#537;i, nu mi-a plăcut imaginea secundarei din cauza clemei de fixare a secundarei prea mare, care se vedea urât. Am scurtat partea care vine spre oglindă &#537;i am pus o bucă&#539;ică de velur autocolant astfel ca secundara să nu fie presată &#537;i să capete astigmatism. 

Am testat telescopul &#537;i colimarea era aproape bună, făcută cu tub Cheshire. M-am hazardat să o perfec&#539;ionez pe balcon pe un bec de iluminat aflat la distan&#539;ă mare. Mai mult am stricat-o. A&#537;adar, a doua zi am cercetat din nou construc&#539;ia telescopului &#537;i am ajuns la concluzia că mai este de lucru la el. Am desfăcut &#537;i celula primarei. Am bibilit &#537;i la ea un pic, înlocuind buretele de sub ea cu padele de pâslă &#537;i ajustând clemele de fixare astfel încât să nu o strângă. Clemele erau pu&#539;in prea mari &#537;i ansamblul nu se putea scoate &#537;i băga u&#537;or la loc în tub ceea ce m-a împiedicat să montez arcuri pentru &#537;uruburile de colimare. Am desfăcut din nou clemele &#537;i le-am îndoit mai scurt, le-am ajustat &#537;i am putut monta &#537;i arcurile. Acum colimarea primarei se poate realiza cu mai multă fine&#539;e. Când lucrezi cu push-pull simplu este mult mai anevoios decât contra arcurilor, chiar dacă trebuie să la&#537;i un pic de distan&#539;ă pentru &#537;uruburile care fixează în pozi&#539;ie ansamblul. Le-am rotunjit vârfurile &#537;i la astea, altfel provoacă bătăi de cap. 

După ce am efectuat din nou colimarea cu Cheshire am colimat pe steaua artificială. Mul&#539;umit de rezultat am ie&#537;it cu el în fa&#539;a blocului să mă uit la Lună împreună cu copiii &#537;i vecinii care erau afară. Apoi am observat Luna, Venus, Marte &#537;i Castor din balcon împreună cu so&#539;ia. De&#537;i nu este un telescop planetar &#537;i tare m-ar mânca să-i schimb secundara sau măcar suportul ei care este mai mare decât ea &#537;i taie din lumină, e timpul să-l livrez. A&#537;tept un suport de căutător pentru că Red-dot finderul nu e suficient din ora&#537;. Urmează pozele.

Erwin
01 Mai 2023 09:53


Pozele promise. Prima parte: montura Dobson.

Erwin
01 Mai 2023 10:02


Partea a doua. Montura înainte de asamblare. 

Imagini cu modificări aduse tubului. Am uitat să scriu că am desfăcut &#537;i focalizatorul, am vopsit cu negru mat capătul tubului unde vopseaua originală căzuse &#537;i am încercat să-l aliniez mai bine cu tubul folosind bucă&#539;i de velur negru a&#537;ezate între talpa lui &#537;i flan&#537;a din plastic cu rol de adaptare diametru. Totu&#537;i e bine că focuserul este integral metalic &#537;i nu din plastic ca la cele actuale. Dacă tot l-am desfăcut am pus &#537;i velur negru autocolant în spatele secundarei pentru că mi s-a părut că vopseaua nu este destul de neagră. În zona asta contează mult, în rest nu prea. Contrastul a fost îmbună&#539;it vizibil. 

Aseară din păcate nu a mai fost destul de senin ca să văd ceva. Poate în seara asta. Momentan vreau să mai dau un strat de vopsea pe rocker, jos la subsol nu s-a văzut că nu este uniform.

catalin dumitru
01 Mai 2023 10:33


"Ars Gratia Artis"  :D !

Ce au fost piesele circulare pentru mi&#537;carea verticală ? Culoarea lor îmi aminte&#537;te de tuburile de canalizare . Capace ? 

Eu ne având treabă cu reflectoarele , e prima dată când văd un spider turnat ( nici la Lisa nu îmi amintesc să fi văzut , o fi fost &#537;i poate mi-a scăpat aten&#539;iei) , în&#539;eleg că pe stea trebuie să apară &#537;ase spike-uri ... Nu devine enervant ? 

Oricum , felicitări pt. realizare !! ( imi place ustensila cu care ai tăiat plasticul )

romh
01 Mai 2023 13:00


Frumoasa constructie. Vopsit arata ca orice alta montura dobsoniana. montura dobsoniana probabil e buna si la observatii spre polaris si ursa mare unde este mai putina poluare luminoasa si unde de ex montura mea alt azimutala scartaie. Inteleg ca discul de vinil ajuta platforma sa alunece/roteasca. Ingenios.

Erwin
01 Mai 2023 15:26


@Cătălin

Da, sunt capace de tuburi de canalizare de 160mm. Scula am mai prezentat-o pe aici, minifreza, vezi topicul Autoutilare. Doar că este prima oară când folosesc o freză disc pentru a face o sec&#539;iune laterală. Axul este un ax de bicicletă cu piuli&#539;ele aferente. Am mai făcut o buc&#537;ă de alamă ca să se strângă bine freza. Am tăiat axul în 2 bucă&#539;i &#537;i am astfel 2 axe pentru 2 freze. 

Da, apar 6 spike-uri. Sunt cam groase bra&#539;ele a&#537;a că la Venus care e strălucitoare razele sunt foarte mari &#537;i lungi. Cam deranjează. 

@romh
Mul&#539;umesc. Poluarea luminoasă este în func&#539;ie de zona de observa&#539;ii. Noi din Bucure&#537;ti mergem spre sud, a&#537;a că zona nordică este afectată de cupola de lumină a ora&#537;ului. Eu de la balcon nu văd deloc nordul, am deschiderea spre est. Văd de la nord-est unde nu prea mă uit, până la sud-vest. Pe vest am alt balcon dar &#537;i un bloc mai înalt în fa&#539;ă a&#537;a că orizontul este acoperit total.

valy
01 Mai 2023 15:37



Da, apar 6 spike-uri. Sunt cam groase bra&#539;ele a&#537;a că la Venus care e strălucitoare razele sunt foarte mari &#537;i lungi. Cam deranjează. Ca la JWT. Dar pe cercetatori nu vad sa ii deranjeze  :roll:

Mircea Pteancu
03 Mai 2023 01:09


Erwin

Felicitari pentru modificarile reusite, telescopul arata foarte fain !
E norocoasa fetita ca telescopul a ajuns la tine pentru optimizare.
Si eu am folosit capace PVC si LP/ disc pick-up la renovarea dobului de 125mm ''Ratuscea cea urata''.

Ca sa-i raspund si lui Catalin

Asemenea brate la paianjenul secundarei sunt o adevarata mitocanie.
Pur si simplu distrug rezolutia si contrastul imaginii.
Mai rau inca, fiind asezate la gura tubului, expun planul focal la lumina parazita. Practic nu exista parasolar.
De aceea eu am confectionat la un tinichigiu ( cu ajutorul lui Armand) un tub nou pentru reflectorul meu de 150mm F/5 si voi folosi o alta solutie pentru paianjen.

Dar inca nu mi-a revenit cheful de ATM ...

Mircea

Erwin
03 Mai 2023 06:59


Mul&#539;umesc, Mircea! 

Aseară am fotografiat Luna afocal. Sunt mul&#539;umit de cum se vede, este totu&#537;i un telescop pentru începători. Sigur că se mai poate optimiza în continuare. Bună idee cu parasolarul! Voi încerca să-i fac unul. Spiderul nu-l modific încă, sunt sigur că feti&#539;a este deja nerăbdătoare să-l primească! 

Cheful de ATM vine lucrând! Eu lucrez la mai multe proiecte în paralel. Când mă poticnesc de ceva la un proiect, iau o pauză &#537;i mă apuc de altul! :D

iulian90
03 Mai 2023 09:03


Felicitari si din partea mea , Erwin.  :)  Montura a iesit foarte faina, e buna ideea cu capacele portocalii pentru tuburi de canalizare folosite pe partea de altitudine a monturii, sunt solide si groase (eu am un asemenea capac portocaliu de 160mm ce il folosesc drept capac pentru telescopul de 114mm) .