-----------------------------------
Mig71
15 Mai 2023 14:02

Astrofest 2023
Salut,
Am aflat ca sambata 20 mai se desfasoara Astrofest 2023 in parcul Crangasi. Anul trecut l-am ratat dar anul acesta vin si eu la eveniment in partea a doua a zilei. Nu stiu daca sunt pe aici si organizatori dar  ofer si  sprijinul meu , deci daca va pot ajuta cu ceva va rog sa -mi spuneti.
Gelu

zoth
16 Mai 2023 08:58


Gelu, poate nu stiai dar la noi bucurestenii, evenimentele astro se anunta numai dupa ce au loc, ori se anunta cu data sau locatie false. De aia comunitatea de amatori de aici e atat de puternica si unita.
Daca ii iei la intrebari pe organizatori de ce fac asta iti raspund ca au anuntat pe facebuciuc pentru ca acolo este o dinamica mai mare, dar au uitat sa anunte si pe astronomy, au vrut dar au uitat ... saracii  :lol:  :lol: 
Nu inteleg de ce trebuie sa vii tu acum sa anunti din vreme un eveniment si sa strici frumusete de traditie. Vezi, de aia n-are ursu' coada...

Am sa incerc sa vin si eu anul asta, multumita tie  :) 
Sper sa nu mai patesc ca anul trecut cand a avut loc cu o zi inainte  :lol:

valy
16 Mai 2023 09:39


Si ca sa stric ziua complet, aici este programul evenimentului care va fi fost:
https://stiintasitehnica.com/program-astrofest-2023-20-mai-parcul-crangasi/

zoth
16 Mai 2023 09:58


Si ca sa stric ziua complet ..

Ai reusit  :)

valy
16 Mai 2023 12:37


Ma bucur ca am putut fi de ajutor.

Stabilim vreo ora ceva, sau vine fiecare cum vrea, cum poate?

Mig71
16 Mai 2023 18:24


Si eu am aflat anul trecut dupa ce a fost evenimentul.
In anul 2019 am fost la Astrofest la mall Park Lake, eram total lipsit de experienta si am privit prima data prin telescop (fara sa pun la socoteala luneta cu lentila de ochelari construita in adolescenta cu care am privit  atunci Luna de cateva ori).
Acum am propriul telescop dar vreau sa ajung la eveniment poate ne si cunostem, mai schimbam o impresie, ceva, ca ma uit la aradeni cate activitati au in comun. Noi nimic, sau nu stiu eu de ele.
Fara sa devin critic in program se anunta observatii la cratere selenare si sambata 20 mai e Luna noua.
Oricum eu ajung dupa ora 16 si raman pana spre final fiind deschis in continuare sa ofer sprijinul, daca e nevoie, bineinteles.

romh
17 Mai 2023 00:14


cred ca glumesti

ultima oara cand am calcat intr-un astroclub din Romania am primit un email ca a disparut un binoclu si am fost invitat frumos sa il intorc. adevarul e ca intr-adevar am urcat odata nesupravegheat acolo, erau usile deschise, venim si observam cand vrem, eram tanar si credul...

nu am mai vrut sa aud de astronomia romaneasca de atunci si uite ca anul asta am cumparat din nou niste carti si am cumparat binocluri doar pt ca Mircea le tot lauda pe aici. Dar m-am gandit mult :) . Au trecut cred 15 ani de atunci...

zoth
17 Mai 2023 08:48


Vali, cum preferi. Nu stiu deocamdata ora la care o sa pot merge, vorbim.

Romh, frumoasa patanie in pur stil romanesc ... Deci binoclul il ai de la acel astroclub, bravo  :)

romh
17 Mai 2023 10:53


In 15 ani s-au prescris faptele :)

Mircea Pteancu
17 Mai 2023 15:22


Astroclubul din Arad face asa cum ne-a invatat tataie John Dobson. E greu de crezut dar functioneaza si inca foarte bine.
Nu avem sediu, prezident, nici vreo zece vice, nici comisii, cotizatii, comitete si prezidii, birouri permanente sau provizorii. 
Cand cineva are o initiativa ( de obicei Armand) fluiera si haita se aduna, vanam nebuloase si se lasa cu varsare de multa lumina stelara ... aaaaaaastriiiii !!!!  
Asta-i fericirea astronomului amator.

Mircea

valy
17 Mai 2023 15:49


Cand cineva are o initiativa ( de obicei Armand) fluiera si haita se adunaPlecand de la obs. lui zoth de mai sus, ce faceti daca cineva uita sa fluiere? De aceea este util un presedinte, niste comisii, etc, ca sa organizeze treaba cand treaba nu merge...

In fine, soare sa fie ca fluier gasim noi pe undeva...

Mircea Pteancu
17 Mai 2023 16:03


Nu degeaba a scris Shakespeare ''Cum va place'' ... :P 

Sa aveti cer senin si distractie placuta, Mircea

Erwin
17 Mai 2023 21:08


Mul&#539;umesc de aten&#539;ionare, Mig71.

Nu am primit oficial afi&#537;ul evenimentului pentru a-l populariza cum se cuvine decât ieri sau alaltăieri pe whatsapp de la un prieten astro amator, nu de la dl Bănu&#539;ă. &#536;i a rămas în telefon pentru că am fost prea ocupat zilele astea cu alte probleme.  

Eu voi fi ca &#537;i în anii trecu&#539;i prezent cu telescoape construc&#539;ii personale, chiar dacă la standul oficial al Institutului &#537;i vor fi &#537;i al&#539;i colegi cu alte lucruri, meteori&#539;i de văzut la microscop, asteroizi printa&#539;i 3D, căr&#539;i de vânzare, o machetă a Soarelui, roll-up-uri cu activită&#539;ile noastre &#537;tiin&#539;ifice etc. 

A&#537;adar vă invit să veni&#539;i, dacă nu e senin (prognoza nu-i grozavă, din păcate...) mai schimbăm două vorbe despre una, alta.

vaisiamar
17 Mai 2023 23:59


Si eu am aflat anul trecut dupa ce a fost evenimentul.
In anul 2019 am fost la Astrofest la mall Park Lake, eram total lipsit de experienta si am privit prima data prin telescop (fara sa pun la socoteala luneta cu lentila de ochelari construita in adolescenta cu care am privit  atunci Luna de cateva ori).
Acum am propriul telescop dar vreau sa ajung la eveniment poate ne si cunostem, mai schimbam o impresie, ceva, ca ma uit la aradeni cate activitati au in comun. Noi nimic, sau nu stiu eu de ele.
Fara sa devin critic in program se anunta observatii la cratere selenare si sambata 20 mai e Luna noua.
Oricum eu ajung dupa ora 16 si raman pana spre final fiind deschis in continuare sa ofer sprijinul, daca e nevoie, bineinteles.

Iesiri se fac langa Bucuresti dar din pacate nu in mod organizat sau pe grupulete foarte restranse. Eu am adunat cativa utilizatori de forum intr-un grup mic de whatsapp si ne mai sincronizam acolo iesirile. Scrie-mi in privat daca doresti sa te adaug (nota bene: toti suntem amatori, axati pe vizual si iesim sa ne simtim bine, nimic super profi).

On topic: O sa vin si eu la AstroFest, in a doua parte a evenimentului pentru ca atunci imi permite timpul

valy
20 Mai 2023 10:51


Cam nor dar cred ca o sa dau o fuga pana in Crangasi, macar ne uitam la pescarusi cu binoclul...sau facem radioastronomie.
Se tine azi, nu?!

valy
20 Mai 2023 16:45


Transmitem live in direct de la standul astronomy.ro

romh
20 Mai 2023 17:02


Galeria este in extaz :)

valy
20 Mai 2023 17:17


Va asteptam, intrarea libera. Inca nu ploo.

valy
20 Mai 2023 17:50


A iesit soarele, Erwin s-a pus pe treaba..

valy
20 Mai 2023 18:05


In premiera, live si in direct, exclusivitate: Pluto

valy
20 Mai 2023 18:17


S-a inseninat, cu putin noroc puteti vedea Venus sau Marte, sunt vreo doua instrumente uriase pe acolo, numai bune pentru planete.
Am venit, am vazut, a fost interesant.

Mircea Pteancu
20 Mai 2023 19:00


Bravo, distractie placuta !!!

Mircea

Alexandru Simandi
20 Mai 2023 20:11


Cand am vizitat am prins nor.
M-am holbat pe la telescoape dar am fost prea timid sa deranjez pentru ca se umbla pe la ele.
Au fost foarte interesante ouale de dinozaur din Hateg, am aflat ca pe vremuri era o insula.
M-am bucurat sa vad multe puncte de atractie facute special pentru copii: roboti, experimente, optica laser, luminite, mecanisme lego,

valy
20 Mai 2023 20:36


:lol: 

Intr-unul din cadre m-ai surprins cand tocmai transmiteam live si in direct de la fata locului...te las sa ghicesti cand si unde

Mig71
20 Mai 2023 21:07

1
Vali,
Si tu m-ai surprins cand furam meserie de la Octavian :D

valy
20 Mai 2023 21:13


Nu trebuie sa furi nimic, Octavian da gratis by default.
Daca te aratai cu nikonul poate faceam o comparatie cu zeisul.

Alexandru Simandi
21 Mai 2023 00:40


:lol: 

Intr-unul din cadre m-ai surprins cand tocmai transmiteam live si in direct de la fata locului...te las sa ghicesti cand si unde

Încet încet încep să vă învă&#539;.   :lol:

Erwin
21 Mai 2023 08:10


Mul&#539;umesc, prieteni, nu sunt eu cel mai fotogenic dar sper că am făcut treabă bună pe-acolo... 

Luneta albă este Meade 90/1000mm &#537;i îi mul&#539;umesc încă odată lui Sorini care mi-a împrumutat o prismă Herschel, ca &#537;i anul trecut, fabricată de Silviu/Zoth. Am cumpărat luneta din bazar, destul de ieftin, special pentru Soare &#537;i popularizare dar nu intră în focus cu prisma Herschel de la Institut. Montura este Vixen GP, motorizată cu onStep. De data asta am alimentat-o dintr-o baterie Li-Ion de 20V/2Ah de la Lidl care a &#539;inut eroic mai mult de 6h de&#537;i era par&#539;ial descărcată. Spre seară la Venus &#537;i Castor am dat la "manivelă". 

Luneta mică este "Locomotiva cu aburi", obiectiv de binoclu de 70mm F/4, aici îi mul&#539;umesc lui Mircea Pteancu pentru prisma diagonală montată în interior. Focuserul este de la Max (BMB) &#537;i provine de la un microscop Zeiss. 

Am mai adus &#537;i stereo-microscopul luat tot din bazar acum câ&#539;iva ani, la care vizitatorii se puteau uita la un meteorit. 

Căr&#539;ile lui Adrian &#536;onka &#537;i Mirel Bîrlan s-au vândut la standul nostru iar la cel alăturat al lui Drago&#537; Bra&#537;ov s-au vândut căr&#539;ile lui Marcel Jinca. 

Sper ca cei care au fost au văzut standurile Astroclubului Bucure&#537;ti unde activează mul&#539;i astro-prieteni, Balaurul adus de Fanex tocmai de la Clujuu împreună cu astropozele sale, instrumentele recreate de astronaviga&#539;ie de la Astronautics Mangalia ale domnului comandor Vasile Chirilă, au vizitat standul SARM &#537;i câte &#537;i mai câte altele... 

Mul&#539;umesc pentru vizită celor care au venit &#537;i am apucat să schimbăm două vorbe. Timid am fost &#537;i eu cândva, la început, când m-a luat Doru Drăgan sub aripa lui ca să zic a&#537;a, la eclipsa par&#539;ială de Soare văzută la Observatorul Timi&#537;oara.

Mircea Pteancu
21 Mai 2023 14:06


Frumoasa actiune,felicitari tuturor organizatorilor si participantilor !
Daca mutati capitala mai la vest, vom putea participa si noi... :P 

Deci Balaurul era dobul acela mare !
Mi s-a parut mie ca are solutii constructive suspect de asemanatoare cu Toleascopul.

Erwin

Eu cred ca te-ai descurcat foarte bine !
(Nu fii modest, daca nu erai fotogenic nu te lua Rodica.)
Cu mare drag, e atat de imbucurator sa afli despre actiuni reusite, felicitari !
Ati avut la vizitatori cu nemiluita.
Ati avea pentru cine sa faceti cate un Astrofest in fiecare anotimp.

Cer senin, Mircea

catalin dumitru
21 Mai 2023 14:42


Felicitări pentru această întrunire !! Ce a&#537; mai fi dat &#537;i eu o fugă ... chiar dacă e din ce în ce mai înfrico&#537;ător să &#537;ofezi pe E85 . Poate ne-om mai întâlni vreodată la Lisa .