-----------------------------------
Bivanus
01 Iun 2023 14:54

TV Pan 24 si alte oculare
Am citit multe lucruri bune despre ocularele Tele Vue , deci cand am avut ocazia am luat un Nagler 9mm chiar de la un coleg de pe forum. Mi-a placut foarte mult cum se vede , atat direct cat si cu Barlow 2x asa ca , in urma norocului la calatorii externe a unui amic , am reusit sa iau si un  Panoptic 24mm la un pret mai decent.
Dai un ban dar stai in fata cum e vorba veche , se vede extrem de bine , si imi place ca e si micut si compact , nu trage telescopul intr-o parte cand schimbi ocularul ca sfintele grenade de pe 2" :D 
Fata de imaginea pe care o percep prin ocularele ES mi se pare ca TVurile au o nuanta mai 'rece' si cumva ajuta la perceperea anumitor detalii , imi place de exemplu foarte mult cum se vad micro craterele de pe Luna , acele mici cratere din interiorul craterelor mai mari. 
Eram un pic ingrijorat de ce vazusem discutat despre distanta de eye-relief mai mica la Panoptic dar ochiul meu e confortabil cu ocularul ,  doar cupa sa fi fost un pic mai inalta daca s-ar fi putut ar fi ajutat la blocarea luminii nedorite.

romh
01 Iun 2023 15:08


Frumoasa colectie, si eu am inceput sa pretuiesc ocularele usoare si la un moment dat o sa pun maina pe un televue. Pentru ochii de intelept ca sa nu zic mosneag relieful mic este ok. Am observat pe ebay niste modele mai.vechi de televue si mai mici chiar decat cel de 9mm dar inca nu m-am hotarat.

Bivanus
01 Iun 2023 16:48


Dap , doar asa 'de test' am avut ocazia sa arunc un ochi printr-un ES 12/92. Nu am nimic sa-i reprosez optic , mie insa mi s-a parut bizara senzatia de 'largime' , si la Nagler a trebuit sa ma obijnuiesc cu privitul 'in margini' 
Ceea ce mi s-a parut ..interesant...este ca a trebuit reechilibrat agregatu' dupa ce s-a pus ocularul...are un kil...  :shock: 
Pan-ul mi se pare combinatia perfecta pt ce tuburi am , intra foarte bine atat pe 102 cat si pe 72.
Pe 72 am descoperit ca cel mai bine il fixez nu introdus pana la capat , prinderea sa se faca pe portiunea dreapta nu in undercut.Asa se pozitioneaza mai la mijlocul intervalului de reglare , nu are prea lung tubul saracutul  :wink:

catalin dumitru
01 Iun 2023 22:30


Felicitări pentru achizi&#539;ie :D !

Panopticul de 24 e într-adevăr bestial . Îmi place că nu-i pasă de astigmatismul ochilor mei &#537;i nici de diferitele curburi de câmp (pe care le transformă în distorsiune pernă suplimentară , el având deja propria lui distorsiune  ) ale instrumentelor . 

Transmisia e grozavă &#537;i dintre ocularele complicate , e posibil să fie cel mai bun pentru &#539;intele palide .

Bivanus
02 Iun 2023 11:21


Mersi  :) 
Chiar stateam si ma gandeam daca nu cumva motivul pt care se inteleg ochii mei asa bine cu el este tocmai ca imi corecteaza ceva pe acolo. 
Inca nu port ochelari, dar doar pt ca nu am inca probleme de 'marire' nu inseamana ca nu sunt alte defecte  :?

Bivanus
12 Aug 2023 01:56


Vrabia malai viseaza si eu oculare Takahashi TOE , din pacate mai va pana acolo. Asa ca am agatat un Lacerta UWAN 4mm scos la vanzare de un coleg de forum si bine am facut ! 
Din ce am mai citit pe net , acest ocular ar fi se pare o clona Nagler. Dupa ce l-am folosit cap la cap cu un Nag T6 9mm cred si eu acest lucru. Este un pic mai mare si mai greu decat cel de 9mm dar din pozele altora am vazut ca si Naglerul de 3.5mm este mai mare asa ca se respecta proportiile.
Fiind sezonul planetelor l-am scos sa vad gazosii , din motive tehnico-administrative aka zugravit l-am pus momentan doar pe 72ED. Saturn bine definit , diviziunea Cassini vizibila , am reusit sa-i arat si sotiei . Jupiter frumos , patru benzi de nori vizibile , am incercat si un filtru UHC sa mai scot un pic de contrast, a aratat bine dar filtrul meu , banuiesc generatie mai veche , a adaugat doua mici halouri rosu/albastru - nu deranjeaza , cel putin nu pe mine , planeta in sine se vede clar si chiar taie nenorocirea care iese din lampile cu sodiu de pe strada. 
O data pus in ocular s-a simtit  mai usor decat ma asteptam , le-am pus pe montura AZT6 si am putut sa o tin foarte putin stransa si sa o misc din varful degetelor. Fata de combinatia Nag 9mm + Barlow 2X care ar fi echivalentul unui 4.5mm mi s-a parut mai comod , pentru ochii mei este un ocular placut care nu oboseste si a carui pozitie optima este usor de gasit si de pastrat. Usor fenomen de kidhey-bean in afara pozitiei optime , dar subtire , fara sa afecteze zona centrala in care era planeta.
O alta bila alba , ocularul are gatul suficient de lung ca sa ajute obtinerea focusului la 72ED care are focuserul este cam scurt si unde orice alt element care poate sa lungeasca distanta ajuta mult.
Are si o bila neagra, cupa ocularului lasa de dorit din punctul meu de vedere , este prea moale si prea putin adanca , seamana la dimensiuni tot cu Nag dar nu si la textura.

Bivanus
01 Oct 2023 06:26


Via&#539;a... atât de minunată... atât de bizară...mai ales cand ma gandesc la sirul de intamplari intamplatoare care au trebuit sa se intample pentru ca eu sa ajung de partea gresita a oceanului , in acel loc bizar unde etajul 1 nu exista ca e Parterul si sare numaratoarea direct la 2. 
Dar , daca tot sunt aici , m-am gandit să-l salut pe Don Pensack de la Eyepiecesetc &#537;i să văd dacă îmi pot potoli setea de Naglere starnita de 9mm luat de la un coleg de forum; asa ca momentan nu mai mi-e sete , doar foame nitzel ca EP-urile costa asa ca acum sunt la cura de C.P.-i ca sunt ieftini pe aici. Asta e , nu poti sa le ai pe toate.
Ca sa nu ma plictisesc , cand am plecat am bagat-o in traista si pe Miss Violet , care a vazut cu ocazia asta locuri neasteptate si s-a trezit ca i s-au infipt in...partea dorsala... chestii la fel de neasteptate. Evident , arata in continuare grădinile violete, dar sunt mul&#539;umit că este u&#537;oară &#537;i portabilă. Dacă o lentila singulara a fost buna pentru Galileo, este cu siguran&#539;ă bine pentru mine &#537;i trebuie să recunosc, cu un Tele Vue in partea din spate, nu este chiar a&#537;a de rău nici cu un OTA 70/350 : Jupiter cu toate cele patru luni &#537;i o stea care pare o lună a cincea , Saturn arătândusi clar inelele spre încântarea colegilor cu care împărtă&#537;esc priveli&#537;tea si C.P.-ii &#537;i, ca întotdeauna, frumoasa Selene care isi pune craterele, col&#539;urile &#537;i crăpăturile la vedere.

Erwin
01 Oct 2023 08:09


Faină colec&#539;ie, s-o folose&#537;ti sănătos! 

TV-urile mici sunt Plossl, deloc de lepădat! Cine are montură EQ &#537;i poate urmări planetele sunt excelente &#537;i nu costă a&#537;a mult. 

Am &#537;i eu clona de Nagler de 4mm dar branduită TS. Mie mi se pare că nu este a&#537;a de reu&#537;it ca fratele de 7mm pe care l-am testat în paralel cu Naglerul de 7mm &#537;i nu se vede optic nicio diferen&#539;ă, poate un observator versat să aibă ceva de comentat. Ceea ce m-a deranjat pe mine este că nu este parfocal cu celelalte din serie.

Bivanus
01 Oct 2023 12:50


Mersi Erwin, momentan ma amagesc cu jucaria mica , de abia astept sa le pun pe tunuletul de 102mm !  La ocularele Lacerta se pare ca varianta de 4 mm este cea mai reusita din serie , tinand cont cat de usor il folosesc - pozitia optima si comoditatea la privit - nu pot decat sa fiu de acord.  
Sunt curios cum se va compara cu Nagul de 5mm cu care toata gasca a vazut 2 dungulite pe Jupiter. E o intreaga teorie legata de Naguri ca ar avea belele la pozitionare , dar 8 oameni care nu au treaba cu astronomia s-au uitat fara probleme si s-au bucurat cateva ore de benoclat la ceruri  :D

tudor
01 Oct 2023 15:12


Nagler sunt ni&#537;te oculare superbe! Felicitări!
 "Teoria legata de Naguri ca ar avea belele la pozitionare" amintita de tine, &#539;ine mai mult de estetica FOVului nu de un neajuns al ocularelor, &#537;i se explica astfel:
Datorita distantei de privit mici (eye relief) &#537;i campului aparent mare de 82&#8304;, aceste oculare sunt limitate când vine vorba de privit întregul FOV dintr-o data pana la diafragma de camp. Pentru a vedea tot FOVul  trebuie sa ne mul&#539;umim cu miscarea fetei în fa&#539;a ocularului ca să vedem spre margini. Aici este problema tuturor ocularelor de 82&#8304; sau mai mari, nu numai a acestor Nagle-uri. Asta pentru ca AFOVul cel mai mare pe care îl poate vedea ochiul uman, intr-un mod natural si fara eforturi de vedere periferica si fără să se mi&#537;te în FOV, este cam 65&#8304;-70&#8304;. Dupa cum spuneam, aici este vorba de estetica imaginii generale fiind un aspect subiectiv. Un ocular de 65&#8304;-70&#8304; te lasa sa privesti intregul camp pana la field stop dintr-o singura privire, dand senzatia imersiva a privirii printr-un geam dintr-o data. Cu Nagler observi dintr-o data tot aceste 65&#8304;- 70&#8304; din cele 82&#8304;, dar singura diferenta este ca nu se mai vede "rama geamului" (field stopul). Insa, daca misti capul poti vedea &#537;i o parte din "rama geamului", dar niciodată tot field stopul deodată, intreg ca un cerc (poate doar cu vedere periferica in unele cazuri rare). Avantajul ocularelor de 82&#8304; este atunci când urmărim o planeta dintr-un capăt al FOVului în celalat, fara sa mai mi&#537;căm telescopul asa de des, in schimb trebuie sa ne mi&#537;căm noi capul în fa&#539;a lentilei ocularului ca să urmărim planeta.

Mircea Pteancu
01 Oct 2023 15:21


Bivanus

Felicitari !
Sa aduni asa comoara pe bucatele cere multa perseverenta, cand iti propui ceva vad ca stii sa tii directia.

Am si eu Lacerta 4mm UWA si sunt multumit de acest ocular.
Ceea ce cred au ca-i lipseste este un manson reglabil prin infiletare cum au ocularele Planetary. Care manson sa iti permita sa reglezi pozitia optima de vedere.
Stiu ca aici pe forum majoritatea este lesinata dupa ER cat mai mare. Nu ca am chef sa fiu Gigi Kontra dar asta e o prostie, ER trebuie sa fie optim si sa asigure protejarea ochiului contra poluarii luminoase ambientale.
Unde trebuie sa tin eu ochiul, e un pic prea departe adica boneta de cauciuc este un pic mai scurta decat trebuie.
Manosanele filetate sunt foarte democratice, permit adaptarea tuturor observatorilor pentru nevoiel lor specifice.

Bivanus
01 Oct 2023 16:58


Multumesc pentru felicitari ,nu ma feresc sa spun ca daca nu ajungeam fizic aici departe unde am dat pe trei EP-uri si o diagonala noi cat as fi dat in Romania pe doua EP-uri la mana a doua cu siguranta nu le-as fi avut.

@Mircea Pteancu: 100% de acord cu mansonul ! Este cred eu singura buba dar una care m-a facut sa ma gandesc serios sa iau Dlite.Am vorbit mult pe tema asta cu Don , parerea lui a fost ca daca pana acum nu am ochelari si probleme evidente de vedere si m-am inteles bine cu cel de 9mm , sa merg totusi pe Naguri.
@Tudor: Unul din argumentele omului a fost exact ce spui legat de timpul de vizibilitate al unei planete fara miscarea telescopului . Si chestia cu asa numitul 'efect de hublou' a intrat in discutie, exemplul a semanat cu ce spui , si interesant , a clarificat de ce gama Delos care este long eye-relief 72-deg apparent e mai vanduta la ora actuala si decat celebrele Ethos.

Ceea ce m-a impresionat au fost vastele cunostinte tehnice legate nu doar de EPuri de top dar de toate jucarelele de la Zeiss la Made in China, bucuria care o simteai cand discuta de astronomie si echipamente , si aprecierea pentru Miss. Violet careia i-a prezis performante decente in gama de EP-uri 3.5 - 16 mm . Pentru 3.5mm cred ca o sa iau un Barlow mic gen lentila insurubabila 2x de la SvBony sa o combin cu ocularul de 7mm , ar fi 100x , mai mult decat onorabil.

Bivanus
14 Dec 2023 21:38


Omu gospodar - zice o vorba din batrani - face vara sanie si iarna car.
Asa ca am carat dinspre Bucuresti un APM UFF 30mm care probabil va fi exploatat pe campiile ceresti ale Caii Lactee mai la vara   :D

Mircea Pteancu
14 Dec 2023 22:37


Bravo !
Nu trebuie sa astepti pana la vara.
Orion si Monoceros sunt in Calea Laptelui, indreapta pe Coana Violeta armata cu APM 30mm si bucura-te de ce vei vedea.
Mai ales in Monoceros e densitate stelara foarte mare , un telescop RFT prezinta imagini nemaipomenite.

Cer senin, Mircea

Bivanus
27 Dec 2023 20:11


Anul asta am avut parte de o surpriza....Doamna Craciun  :D ...a ajuns la concluzia ca multe cutiute de carton puse una peste alta pot avea tendinta sa cada , asa ca am primit o cutie pentru oculare  :idea:

Bivanus
28 Dec 2023 00:26


First light pe TS-ul de 102mm la toata gasca de oculare canadiene plus UFF 30mm.
Vizibilitate cum nu am mai avut de mult , dupa ziua calda noapte a venit rece si banuiesc ca a condensat umezeala din atmosfera sau ceva. Bate si vantul usor , aproape nu misca crengutele la pomi , il simti doar pe fata si la noada daca nu pui helanca ceva.
Luna plina - si rau si bine , pe ea se vede superb , am pus de la 30mm la 3.5mm ( 7mm cu Barlow) , primele minute fara filtru dar apoi l-am pus ca ma dureau ochi efectiv.  Cel mai frumos consider ca s-a vazut cu Nagul de 5mm , detalii clare ale craterelor cu umbre si penumbre bine reprezentate , combinat cu o senzatie de plutire care lipsea la 4mm si 3.5mm 
Jupiter - exceptional ! Vazut clar 4 linii cu diferenta de nuanta intre ele Pentru prima data am vazut ca una din cele doua benzi ecuatoriale este mai groasa si are onduleuri cu 3.5mm 
Orion - constelatia se vedea superb cu ochiul liber , umerii  centura , soldul si - rar pt Constangeles - sabia vizibile cu ochiul. Vorbeam cu TaviB ca ma oftic ca nu am desfacut inca si partea foto ( cand am plecat am strans totul sa nu se impiedce jumatatea de ele prin casa si azi am fost vizual only)
Am gasit foarte usor nebuloasa cu UFF-ul de 30 , am fost usor socat de ce aspirator de lumina este ( si aici intervine raul cu Luna plina...) Am continuat cu Nagul de 13 mm , incadrare frumoasa si deja se zarea Trapezium. Am continuat in jos cu 9/7/5/4 , aci 7mm a dat rezultate frumoase , separare clara a stelutelor din Trapezium si o foarte mica nebulozitate dar mai mult ca un abur subtire , din nou Luna nu a ajutat.
Pleiadele - un nor mic dar ajutator a obturat cateva minute luna , nu de tot , dar am gasit luat aliniamentul cu Stelarium pe mobil si UFF-ul si-a facut iar treba.
Monoceros - am urmat sfatul lui Mircea Pteancu si bine am facut, pur si simplu am vasca gura si am lasat APM-ul sa ma uimeasca. Notabil pt mine , am gasit Beta Monocerotis si ...am vazut doua stelute in loc de trei , ca atat s-a putut , dar una din ele arata alungita , nu am reusit sa le rezolv cu Nagul de 5mm si eram deja inghetat.
Am avut telescopul de 102mm pe montura manuala AZ6 cu contragreutatea montata , si la toate am inceput de la 30mm spre 4mm la Luna si Jupiter folosind si 3.5mm facut cu Barlow din 7mm.

Bivanus
13 Ian 2024 14:15


Dupa lupte seculare care au durat ani intregi am reusit sa gasesc la colegul Vaisiamar un telextender 3x pe  sufletul meu. Este pe 2in asa ca , impreuna cu UFF-ul de 30mm rezulta un ocular legendar : 10mm/70° LER pe 2"  :shock: 
In timp ce asamblam si cantaream dracia , mi se tot parea ca aud la limita simturilor un geamat...cand ma uit mai bine , ED72-ul incet incet se retragea sub canapea   :P Saracu , la cate i-am pus in carca probabil isi inchipuia ca pentru el e bazooka , dar nuuu, asta e incarcatura pt tunuletl de 102mm , focuser R&P pe 2.5" cu sarcina utila de 5 kg ...sau cel putin asa zice la brosura...va povestesc dupa cum fu, sper sa-l testez vizual mai pe seara.
Pentru EAA/AP ar trebui sa scot EQ-ul de la iernat si sincer ma doare spatele doar cand ma gandesc  :D  
Inelele adaptoare de la filetul UFF la T2 le-am luat de pe RafCamera. Daca ma tortura careva juram ca Rafael Pankratau e grec...nope, e din Belarus... Traiasca posta - aia clasica - au venit cu caravana de camile in cateva saptamani.

Bivanus
16 Ian 2024 19:56


Azi am reusit sa incarc 'proiectilul' pe 102mm si sa admir doamna Luna in toata splendoarea. Se vede bine , cu adevarat telextenderul "dispare" din circuitul optic , are alt feeling decat lentila Barlow, iar faptul ca e luminata dintr-o parte face si vizibile si cele mai fine caracteristici , nu doar cratere dar si vai si munti. 

Evident, gabarit depasit , asa ca a trebuit sa strang axa Alt la maxim , si cand am facut poze am folosit toate extenderele pe 2in doar ca sa reusesc nitzel focus numai prin ocular , daca puneam si teleextenderul imi trebuia sa adapptez tubul de la aspirator    :D 

Proof of life , cu asteptatul fringe de culoare pe partea luminata, asa cum mi-au zis mai multi e un motiv pt care nu prea se face tipul asta de imagistica. 

Sunt curios cum o sa iasa (la vara) filmuletele cu Jupiter si Saturn , din calcule 3x este optim raportat la dimensiunea pixelului la DSLR. Sanatosi sa fim sa ajungem pana acolo , eu era deja sa mor de inima cand a luat-o la vale tot agregatu inainte sa apuc sa atrang axa   :shock:

valy
16 Ian 2024 23:49


Avantajul e ca poti conecta si un telefon sau un aparat P&S (la care nu se pot scoate obiectivele).

nobody
17 Ian 2024 02:03


Totusi, ai legat ocularul direct la DSLR (fara obiectiv) si ai folosit un fel de metoda prin proiectie ?

Bivanus
17 Ian 2024 09:14


@nobody: dap, am luat inel pt adaptorul EOS/T2 si pun UFFul direct in loc de obiectiv(vezi poza din posturile de mai sus , se vede ca pe 'obiectiv ' scrie APM &#128513;) , Datorita dimensiunilor distanta de 55mm care o asigura este buna. La alte oculare , cum sunt Morpheus, mai este nevoie de un inel distantier cacsa asiguri distanta optima, mi se pare ca ei recomanda Inca 10-15mm in plus.

nobody
17 Ian 2024 21:51


Mie ceva mi se pare in neregula, in sensul ca e prea aproape de senzor pentru o utilizare tipica ca ocular de proiectie. Asta se vede si pe imagine din focala rezultanta, pare prea mica, ochiometric ai obtinut un factor de amplificare de 2-3x, ceea ce poti obtine mai simplu direct cu un Barlow sau telecentric. Si am impresia ca pe imagine se accentueaza curbura campului, cu toate efectele nedorite.

La ce te referi cu "distanta de 55mm care o asigura este buna" ?
Si unde apare specificata aceasta distanta ?

P.S. Am facut o simulare cu TS Optics - 102 APO, FL=714mm, Canon 550 D, pixel size 4.30um, si imi rezulta un factor de amplificare a focalei de sub 1.5x fata de prime focus. La 2x aproape atinge marginile verticale, la 3x iese din cadru pe verticala si aproape atinge marginile pe orizontala.

catalin dumitru
17 Ian 2024 22:35


Cer scuze că mă bag , dar un ocular plantat direct peste senzor , nu e echivalent cu un obiectiv ?  În cazul ăsta , se mai poate discuta despre proiec&#539;ie afocală ?

mmarin
17 Ian 2024 23:58


Nu tocmai. Fotografia afocală înseamnă să pui o cameră cu obiectiv în spatele ocularului. Obiectivul camerei preia imaginea virtuală generată de ocular &#537;i o transformă în imagine reală în planul senzorului - la fel ca ochiul uman. Proiec&#539;ia la ocular înseamnă că ocularul generază o imagine reală pe senzor - nu ai nevoie de obiectiv dar sunt ni&#537;te inconveniente: Cele mai bune oculare pentru vizual nu-s tocmai ideale pentru proiec&#539;ie (Morpheus sunt promovate ca bune pentru ambele dar, din experien&#539;a mea sunt pe atât de slabe la proiec&#539;ie pe cât de bune sunt la vizual) &#537;i viceversa. E cumva similar cu macrofotografia, dacă vrei ca imaginea să fie mai mare ca subiectul, montezi obiectivul invers!

nobody
18 Ian 2024 00:27


Da, sunt alte conditii de utilizare fata de ce au fost proiectate/optimizate.
Se pare ca ocularele mai simple, mai simetrice se comporta mai bine pentru proiectie.
Cele mai complexe fac urat cand le fortezi.
Iar in acest caz fortare inseamna distante mici si, contraintuitiv, factori de mariri mici.

Sursa imaginii: https://www.televue.com/engine/TV3b_page.asp?id=85

valy
18 Ian 2024 10:50


Pana la urma care ar fi scopul unei astfel de constructii? Adica sa ai camera cu senzorul expus catre ocular? Inteleg ca sunt camere la care nu poti demonta obiectivul (telefon, P&S) si nu ai alta varianta decat sa pui obiectivul camerei la ocular, dar cand ai aparat cu obiectiv detasabil cred ca cea mai buna varianta e sa pui senzorul direct in focarul telescopului, sau cu un barlow daca vrei o focala optica mai mare. Altfel desigur merge, dar nu obtii decat probleme (campul nu este plat, aberati cromatice, etc) plus un lant optic urias care genereaza la randul lui alte probleme de aliniere cauzate de descentrari de exemplu.

nobody
18 Ian 2024 16:52


Se foloseste in loc de (stacked) barlow 10-20x, cu tub de extensie reglabil.

Optic, ocularul poti sa-l asemeni unui obiectiv de proiector pe ecran, sau cu un obiectiv macro focalizat aproape. Afocal este echivalent cu focala la infinit.

La o adica, poti folosi si un obiectiv cu focala scurta pe camera  (in loc de ocular). De ex. am incercat cu sapuniera pusa direct in focus la mak, ca-i mai flexibil, merge pe timp de zi, noaptea e imposibil sa cuplezi focusul. Pe mijloc se vede foarte clar, dar de la un sfert de camp intra un astigmatism de numa' cercuri vezi de la jumate de camp. E interesant ca experiment, dar dupa o vreme nu prea lunga, incepi sa regreti ca te-ai nascut ...

valy
18 Ian 2024 20:33


Se foloseste in loc de (stacked) barlow 10-20x..20x? Pai de pe la 3x incolo se cam mucifica imaginea cu barlow, oare prin ocular iesi mai castigat la 20x? De ex un newton f5, daca ii pui 20x iti da ...100x.
Desi daca stau sa ma gandesc asta e la f44, nu e rau, mai mergea inca un 2x: https://youtu.be/TdYpF-3pmuU?t=46

nobody
18 Ian 2024 22:50


Conteaza si marimea pixelului, iluminarea, nu doar raportul focal.

Mai sunt si alte aplicatii la care poti depasi 20x factor de amplificare ...  8)

valy
18 Ian 2024 23:00



Mai sunt si alte aplicatii la care poti depasi 20x factor de amplificare ...  8)Lol, mai ieftin te scoti daca iei un Mak!

nobody
18 Ian 2024 23:31


Pentru un disc solar proiectat de 10 cm tot iti tre' vreo 11 m de focala ...

Bivanus
02 Feb 2024 10:54


Asa cum spunea si colegul @nobody, modul de fotografiere este proiec&#539;ie pe senzor cu ocular in loc de obiectiv NU proiec&#539;ie afocala unde ai si ocular si un obiectiv. 
Scopul este foarte simplu , apare scris frumos in engleza in imaginea ata&#537;ata la comentariul lui @nobody "focal length extended by using eyepiece projection."
Un articol foarte bun este dat de Baader Planetarium, care explica ce cum de ce unde ( adică in mijlocu FOV nu pe margine) si mai ales pana unde se poate aplica acest tip de fotografie , acolo apare explicata si jocul distantelor fata de senzor pt tipuri de senzori , evident calculat pt ocularele lor https://www.baader-planetarium.com/en/blog/eyepiece-projection/ 
Concluzia lui @valy este 100% corecta , cand o sa mai am o "campanie" de achizi&#539;ii o sa ma gândesc serios daca o sa iau MAK sau un SCT pt. planete , pe mine ma trage inima înspre un MAK LZOS :roll: dar momentan buzunarul & situatia economico-politica si geo-strategica ma trage înspre utilizarea la maxim ( si nu neapărat ra&#539;ionala , ca omul mai se si distrează uneori) a ceea ce am, eventual cu mici adăugiri gen un inel , un Barlow :D

Bivanus
14 Mar 2024 19:42


Pana la MAK soarta a facut pac-pac trei murira doi scapara curatenie de primavara si uite-asa pe nepusa masa APM HDC 3.5mm 110° ajunse acasa.
Multumiri confratilor care au ajutat la monetizarea diverselor jucarii, din pacate poze tot din casa ca afara Primavara toarna ploaie si atzine norii de-as jura ca-i Toamna.

Bivanus
14 Mar 2024 20:10


Scuze pentru postarea dubla , dar dupa ce am pus pozele telefonul meu a refuzat sa mai colaboreze. Probabil a ramas socat de la licentele poetice &#128517; Ethosul Saracului cum l-au botezat altii mai in tema , m-a surprins prin cat de usor se simte ! Are conform specificatiilor 528g vs 556g pt UFF-ul de 30mm nu pare mare diferenta dar este mult mai lung si are alt echilibru, la mana trage mai putin. L-am pus pe tubul de 80mm cu diagonala de 2in si sta in echilibru la aceeasi strangere ca UFF-ul, doar arata nitzel mai inaltut. 
Momentan a vazut doar lumina becului , am facut o vizionare scurta pe o lampa  cam la un kilometru pe care o folosesc pt aliniere , se vede mai mult din filament decat ma asteptam, se vede si un disc zdravan galben ca lampa e cu sodiu &#128516;

Mircea Pteancu
14 Mar 2024 21:51


Strasnica dotare, faine achizitii, sa le folosesti sanatos !

Mircea

Bivanus
14 Mar 2024 22:17


Multumesc ! De abia astept sa-l scot la un Jupiter. 
3.5mm este lungimea focala cu care se ating maximele teoretice pentru ambele telescoape din dotare 
102/714 cu 3.5 => 204x  si 80/560 cu 3.5 => 160x 
Din experienta capatata cu Lacerta 4mm am incredere ca pot duce - daca permite si seeing-ul  - de precizat find ca la 4mm + Barlow 1.5x care ar veni aprox 2.7 mm deja sunt "in ceata"
'Globul' ramanea vizibil dar ca un guguloi estompat si fara detalii .

Mircea Pteancu
15 Mar 2024 00:15


260x la Jupiter este de cele mai multe ori prea mult. 
Grosismentele oferite ''sec'' de ocularul de 3,5mm, fara Barlow, par mult mai potrivite minunatelor conditii mioritice.

Succes !

tudor
15 Mar 2024 09:00


E foarte Tele "înverzită" familia ta de oculare! De acum î&#539;i urez să te bucuri de ele la cât mai multe observa&#539;ii!

Bivanus
21 Aug 2024 21:58


Cu ocazia Lunii Albastre , am scos la plimbare sotia , TS-ul de 80 si un brat de oculare pana pe faleza dintre blocuri pe malul cartierului Faleza Nord. Poluare luminasa cat sa dam si la export , dar , Luna Nebuna era mai tare decat orice asa ca a fost frumos. Am arat Jumatatii ceilalti Muntii Carpati (cam spalaciti mi s-au parut , chiar si in 3.5mm , probabil prea multa lumina) si craterele mari (acum imi dau seama ca am incurcat numele de praf le-am facut , dar nu-i bai , ei i-au placut cum arata) am prins si Saturn , inca departe de Luna ( bine ca l-am vazut ca de conjunctie au fost nori la greu) Au mai venit cativa prieteni si a iesit un mic star party dar cu Luna   :D 
Concluziile au fost cam asa:
- musai upgrade la filtrele neutre sa am mai multe trepte (sau un filtru cu polarizare variabila) ca altfel moare retina cu 3.5mm DAR se vede superb 
- se confirma ca Naglerele vad bine si cu ochi neinstruiti ,
- din toata gasca Lacerta 4mm a fost singurul care a facut kidey-bean ( sau cum spunea o domnisoara "iote ca are pata neagra"  :mrgreen:  )
- o data centrat telescopul pe Saturn ( am fost cu tripodul foto si e asa ...mai...eh-hmm-valeleu - pana fixeaza in colimator tinte mici) ocularul de 3.5mm si-a aratat cele 110° si am reusit sa il arat pe indelete la cate doi oameni pana sa trebuiasca sa-l recentrez.
EDIT: Musai trebuie sa faca careva o intrare pe Wikipedia la "Luna" sau la "Telescop" su cu font boldat de 72 sa explice ca NU se pot vedea pe Luna cu telescopul : taberele Apolo / urmele de Rover / pasii de astronaut( era asa cad de pe faleza de ras la asta )  si eventual sa faca calculul ala care l-au facut mai multioameni ca ar trebui ceva minim cat un teren de fotbal (parca) sa poata fi detectat.

Bivanus
27 Aug 2024 21:40


In asteptarea sfantului Nagler 22 , am dat pe un site din afara UE de o oferta buna pentru un ocular DeLite 18.2mm scos la vanzare de un coleg de suferinta intr'ale astronomiei cu care am schimbat de-a lungul timpului cateva mesaje , suficiente cat sa am coraj macar sa-l intreb daca s-ar gandi sa il faca pachet catre Romania. A fost de acord , asa ca gasca mea de bobocei s-a mai inverzit nitzel cu primul DeLite care , testat pe lumina & cateva stele vazute inainte sa se inchida cerul cu nori pare sa confirme claritatea , contrastul si corectia excelenta pana in buza FOVului (am 'plimbat' stelutele din mijloc spre margine si cel putin in ochiul meu nu a aparut nici o codita , punctiforme pana au disparut)
Da, se simte ca este 62° , dar cu Nag T4 17mm scos din fabricatie , Nag T6 11mm scos din fabricatie si Nag T6 16mm bun mai degraba ca monoclu decat ocular (cel putin pt mine) am o banuiala ca o sa ma obijnuiesc   :mrgreen:

Mircea Pteancu
27 Aug 2024 23:01


Te cred ca o sa te obisnuiesti !  :wink: 
Sa-l folosesti sanatos, Mircea

Bivanus
19 Oct 2024 12:39


Dulcegarii  :D

Bivanus
20 Oct 2024 17:26


Dupa cum spunea ilustrul nostru inaintas Descartes (parca) "Cine alearga dupa un numar nedeterminat de iepuri are sanse sa prinda un numar nedeterminat de blanosi tinzand asimptotic spre zero" ( sau ceva de genul) asa ca , atunci cand intr-un magazin din caramida de pe alte maluri (raritetan si la ei!) am vazut in mod persistent stock la TeleVue Nagler Type4 22mm am dat alarma la CC al PCR (Cei mai Cei dintre Prieteni-Cunostinte-Rude) dintre care s-a gasit un ruman verde sa se deplasesze fiziq in locatie sa-l ia inspre tara la drum de seara. 
Pe langa faptul ca mi-am mai extirpat un bazdac , am constatat ca in ultima vreme cam indepartez telefonul de ochi ca sa-l vad mai clar , asa ca ochelarii au devenit doar o chestiune de "cand" nu de "daca":ugeek: si m-am gandit ca niste combinatii cu ER generos si AFOV pe cat de larg se poate intr-o gama de FL gen 30/22 (nativ) - 20/14.6 (cu BWx1.5) - 15/11 (cu BWx2) 10/7.3 (cu BWx3) ar fi "future proof"

EDIT: Lentilei Barlow pe 2" de la APM i se poate desuruba celula ca si la cea de 1.25" si montata direct pe EP lucreaza in mod 1.5x

Bivanus
20 Dec 2024 00:31


In seara asta am reusit sa ies si eu nitzel, asa mi-a lipsit de nici nu imi vine a crede ! Am apucat sa fac comparatie intre Nag 22 vs Nag17, sunt doi monstri ! Claritate absoluta din centru pana in buza , si cel putin pentru tintele din seara asta - Pleiadele si Orion - a castigat Nag17 care le incadreaza perfect.
Luna s-a vazut superb in ambele, tot la 17 mi s-a parut mai interesant , nivelul de detaliu la cratere si marii a fost mai placut desi s-a vazut si tremurul atmosferei care la 22 nu parea. Am incercat si 13mm de curiozitate , dap , tremura din ce in ce mai bine. 
Am facut si turul planetar , Marte mic si rosu , Venus in patrar - am pus filtru de polarizare ca altfel se vedea o stea mare - Jupiter superb dar am ratat tranzitul lui Io , am iesit cu tunuletul mic si nu am detectat miscarea.
In rest 'multumiri' vecinilor care au simtit nevoia sa isi puna pe case megawati de luminite , sa dea cu farurile in mine ca de , NU era destula lumina sa vada ca e unu pe trotuar, doamnei care MUSAI la doi pasi de mine trebuia sa parcheze ca doi metri mai incolo era departe...dinastea de cartier   :roll:

Mircea Pteancu
21 Dec 2024 22:54


Bivanus

Dai incolo de ... pamanteni, habar nu au in ce Univers traiesc ! Flammarion a scris cu uimire multe randuri pe aceasta tema care nu-i chiar noua.
Important este ca ai reusit sa faci observatii interesante, sa petreci timp sub cerul instelat.
Felicitari si sa speram ca vei reusi in curand sa repeti isprava.

Cer senin, Mircea

mmarin
22 Dec 2024 14:59


@Bivanus: de fiecare dată când pun în telescop un ocular cu focală mai lungă sunt surprins de cantitatea detaliior fine care pot fi observate; poate că sunt mai greu de găsit dar sunt acolo, contrastante, bine definite &#537;i mai pu&#539;in afectate de turbulen&#539;e. Ai nevoie de un condi&#539;ii atmosferice de excep&#539;ie ca să po&#539;i cu adevărat beneficia de o pupilă de ie&#537;ire mai mică.

Bivanus
22 Dec 2024 16:40


Mersi nea Mircea, bine am facutca am iesit , a doua zi a plouat , apoi a cazut la -5°C , ieri gheata la greu pe masini dimineata si azi a dat balana primul semn pe anul asta, asa tentative  :) 

@mmarin: mi se pare interesant modul in care ochiul se comporta in intervalul 13 - 20mm. Mi se pare ca are acolo o acuitate buna fara a aparea 'incordarea' pe care cel putin eu o resimt la FL mai mici. Incep sa inteleg de ce combinatii gen 13mm/100° sau 20mm/100° sunt asa de apreciate , ofera o magnificatie mai buna decat un binoclu dar intr-un mod relaxat.

mmarin
22 Dec 2024 22:29


Nu e vorba de focala ocularului (de&#537;i adesea ocularele cu focale scurte au rezolu&#539;ie unghiulară mai mică) ci de diametrul pupilei de ie&#537;ire. În zona 2-4 mm diametru ochiul prime&#537;te suficientă lumină ca să deceleze cele mai fine detalii fără ca acestea să fie afectate semnificativ de imperfec&#539;iunile lentilelor de gelatină. Dar nu toate ocularele oferă senza&#539;ia aceea de super-rezolu&#539;ie &#537;i, curios, toate care mi-au oferit imagini excelente manifestă abera&#539;ie sferică a pupilei de ie&#537;ire. Ocularele de 100° au în plus factorul &#8222;WOW!&#8221; dar din câte am spicuit din ce povestesc de&#539;inătorii se pare că Ethos au imagine ceva mai soft decât Nagler. Eu n-am testat decât MWA 20 (de fapt LightWawe dar e aceea&#537;i optică) &#537;i stelele, de&#537;i punctiforme până la margini în luneta de 90mm cu flattner sunt ceva mai mari decât se văd în Morpheus 17.5.

Bivanus
23 Dec 2024 13:13


Singurul ocular ultrawide care il am este 3.5mm 110deg si il folosesc regulat la planete cu o pupila de 0.5mm conform calculelor care însă îmi arata un nivel de detaliu bun. Bănuiesc ca si ochiul ajuta, nu am inca cei 'floateri' care strica bucuria :D

Nu am avut ocazia sa ma uit prea mult printr-un Ethos, dar la Naglere mi se pare ca într-adevăr este wow, de aceea le si 'vânez' si , da, clar 2-4 mm este un punct optim. Calculul pt Nag17 pe telescoapele mele  arata ca pupila este de 2.43mm si pentru Nag22 este de 3.14mm deci exact in aceasta zona super. 

Inca nu îmi vine sa cred cat de frumos s-au văzut Pleiadele , ca o plasa de lumini mai mari si mai mici împletite intre ele in ciuda poluării luminoase care e din bel&#537;ug. Desi diferen&#539;a pare mica, Nag17 a arătat un cer mult mai negru cu un contrast mai bun.

Bivanus
17 Iul 2025 00:06


Acum ceva vreme am dat un ocular ES 16mm 68° , un ocular fizic mic ceea ce îl face bun pentru binoviewer. M-am tot învârtit în jurul ideii de a lua iară&#537;i unul dar întâmplător am găsit SH un ES 14mm 82° care la un AFOV mai mare oferă o magnificatie mai mare. Am citit ceva discu&#539;ii legate de posibile distorsiuni de pe la 70% din câmp dar &#537;i opinii legate de faptul că a fost doar o serie cu probleme. Cert e că în telescoapele mele F/7 se vede bine, singura observa&#539;ie fiind legată de un mic efect de margine iluminată care l-am mai întâlnit &#537;i la alte oculare ES ( &#537;tii încotro e Luna sau Jupiter înainte să intre în FOV :D  )

Bivanus
26 Iul 2025 09:14


A'nceput de ieri sa cada...cate-un Nag ...acum a stat...portofelul s-a cam dezumflat... :roll: 
Un confrate din perfidul Albion a tinut minte ca imi curgeau balutele dupa al lui Nag T6 11mm asa ca m-a anuntat cand l-a scos la vanzare. Pret bun, om de incredere , am zis da si in mai putin de trei zile era la Bucuresti la BSI. Asta era acum vreo doua saptamani , e tot la BSI, sper pana la sfarsitul verii sa ajunga si la mine  :evil: 

Intre timp, inghiontit de discutia despre ocularele cu FL mic , am citit si pe SGL si CN ce mai zice lumea. De curiozitate am dat o cautare si la 'de vanzare' si surpriza : Nag T6 3.5mm cu livrare din Romania ?!?!? Dat un mesage si l-am gasit pe colegul Piskota care pt livrare in Ro a facut si o reducere mica si draguta asa ca ieri a ajuns micul titan.

Pus langa titanul titanic de la APM se observa o ...oarecare diferenta...  :shock: Din pdv optic ocularul APM se remarca evident prin FOV mare ( recit o treime din 'Luceafarul' pana traverseaza Jupiter) si un feeling rece si clar. La Nag am o senzatie de un pic mai cald , care insa place ochilor mei, este interesant ca am aceeasi parere si despre Nag 9mm si 13mm in timp ce 5mm si 7mm mi se par 'aspre' Sunt curios cum o sa-l simt pe cel de 11mm.

valy
26 Iul 2025 11:42


Sa fie intr-un ceas bun!

Misto Televuele astea, ca sunt micute, cu niste exceptii.

Bivanus
26 Aug 2025 18:14


Măi fra&#539;ilor, uneori se mai nimere&#537;te să aibă omul a&#537;a cate o suceala, de se mira &#537;i el ! Parcă te mănâncă pe ma&#539;e &#537;i când reu&#537;e&#537;ti să stingi obsesia parcă te scarpini in albul ochiului a&#537;a de bine te sim&#539;i !   
După numai 44 de zile petrecute la Bucure&#537;ti în clădirea BSI a ajuns Nag-ul de 11mm, s-a completat la Linia Principale :D

Mircea Pteancu
26 Aug 2025 21:54


Un minunat spectacol. sa le folosesti sanatos !

Mircea

Erwin
27 Aug 2025 07:07


N-aveam unde să dau Like. Seria mea e incompletă dar fac treabă bună cu ele. Am înlocuit pe rând când am putut lua un TV ocularele mai ieftine însă mai am început să completez trusa &#537;i cu oculare de probă de la producători diferi&#539;i pe care le folosesc cu anumite instrumente &#537;i unele la ac&#539;iunile cu public. Unele din astea le-am luat chiar noi, de curiozitate să văd ce poate un ocular ieftin dar nu entry-level. Unele dintre ele au fost surprize plăcute. ES-ul de 16 mm 68 grade merge bine la observa&#539;ii lunare &#537;i solare full-disk &#537;i l-am folosit cu succes la public.

tudor
27 Aug 2025 10:10


Măi fra&#539;ilor, uneori se mai nimere&#537;te să aibă omul a&#537;a cate o suceala, de se mira &#537;i el ! Parcă te mănâncă pe ma&#539;e &#537;i când reu&#537;e&#537;ti să stingi obsesia parcă te scarpini in albul ochiului a&#537;a de bine te sim&#539;i !   
După numai 44 de zile petrecute la Bucure&#537;ti în clădirea BSI a ajuns Nag-ul de 11mm, s-a completat la Linia Principale :D
Arată minunat poza de grup când ocularele sunt din acela&#537;i set! Să le folose&#537;ti cu plăcere!

Bivanus
30 Aug 2025 05:52


Dragilor , mersi pentru urari , sa stiti ca s-au simtit : acu o ora jumate a picat lumina pe strada mea si treaz fiind am inhatat telecopul de 102mm si montura manuala si am iesit. Scurt dar frumos: Jupiter, Venus, Nebuloasa Orion si Pleiadele. 
Mers intai pe 1.25" cu seria Pan24/Nag11/Nag5/Nag3.5 , ambele oculare nou achizitionate si-au indeplinit misiunea, 4 benzi la Jupiter cu una vizibil mai groasa si mai "zimtata" in cuvintele sotiei care mi-a facut placerea sa iasa si ea sa vada ce frumos arata cerul  fara poluare luminoasa. Venus cam tremurata , era mai jos si cred ca prindeam niste nori fini suprapusi.
Am schimbat apoi pe 2" Nag17/Nag22 care au performat conform asteptarilor, Pleiadele arata fenomenal cu ele, Nag17 arata cerul mai negru dar 22 are o incadrare mai buna.Au cauzat oh-uri si ah-uri    :D 
Orion s-a vazut dar nu spectaculos, deja incepuse sa mijeasac nitzica lumina dinspre mare.
A fost placut,pozele cu telefonul nu transpun cat de bine s-a vazut. Sper sa mai stinga baietii lampadarele ca deja te poti bronza la ele   :roll:

Bivanus
07 Sep 2025 22:01


Saptamana asta a ajuns si ultima achizitie din sezonul de oculare TeleVue de anul asta , la marele fix pentru eclipsa de luna, doamna Delos 8mm - nu stiu de ce o simt ca doamna dar asta e -cert e ca sotia s-a impacat si ea bine cu uitatul la Luna in combinatie cu tubul de 80mm si a apreciat ca isi poate aranja singurica pozitia de vizionat.
Singura problema - in afara de unitatea de arunactoare de fotoni care facea aplicatie pe plaja taman in fata lunii ce rasarea - a fost ca mi s-a rupt un surub la montura manuala si era sa dau cu tubul de pamant. Bafta a facut ca eram la butoane asa ca a alunecat direct in mainile mele. In rest noi sa fim sanatosi.

Bivanus
19 Dec 2025 19:10


Nu &#537;tiu al&#539;ii cum sunt, dar eu când îl aud pe nea Mircea povestind de stelele celea duble drăgu&#539;ele de ele, îmi dau seama că mai am multe de văzut pe cerul patriei, &#537;i cum norocul îl urmează pe cel cutezător, am îndrăznit să întreb un om care zicea că nu vinde in Iuropa daca , totu&#537;i, in lipsa altor doritori, &#537;i asumandu-mi pre&#539;ul transportului, nu ar vrea totu&#537;i sa o de-a încoace. Doritorii lipsind...a trimis-o  :D   TeleVue Delite 3mm , maximul realist pt tuburile mele F/7.

Mircea Pteancu
19 Dec 2025 23:35


Bivanus

Felicitari pentru achizitie si sa folosesti sanatos ocularul DeLite 3mm ! 
Nu am asa ceva dar il am pe fratele Radian 3mm deci am ceva experienta in scufundari la mare profunzime ... in cerul profund. Si am si DeLite 4mm.

Tocmai te-ai ales cu un super-hiper-ortoscopic pe steroizi, perfect pentru stele duble si nebuloase planetare. De Luna n-o sa te poti dezlipi iar la planete va fi foarte bun cand va permite doamna Atmosfera.
Ai focalizare fina ? Este de mare ajutor cand folosesti o asemenea katana. Sa ai multa rabdare si incredere.
Daca nu vei vedea detaliile foarte fine sperate, sa te gandesti in primul si in primul rand ca tu esti ''divina'' (focalizarea), apoi atmosfera, apoi telescopul. ''El'', DeLite, niciodata.  :wink:

Cu dublele e poveste faina. Iti va prinde foarte bine un antrenament dur, ca la puscasii marini. In tinerete vedeam Epsilon Lyrae ca dubla, cu ochiul liber. Ce vreau sa spun este ca am avut o vedere buna, chiar foarte buna. Cu toate acestea, in 1990, mi-a trebuit timp din August, cand am avut prima lumina in dobul de 160mm, pana prin Octombrie ca sa vad patru stele in Epsilon Lyrae. In acest timp, cum sta marturie jurnalul de observatii, am dat vina pe atmosfera, pe telescop, pe prietenul Beches ca nu mi-a dat oglinda chiar asa de buna cum a zis. Numai la aia nu m-am gandit ca eram tufa de Venetia ca experienta si ca trebuie sa exersez, sa-mi educ ochiul pentru duble stranse. 

Cer senin, spor la observatii, Mircea

tudor
20 Dec 2025 08:10


Sa te ui&#539;i sănătos prin noua achizi&#539;ie (&#537;i prin toate defapt)!
Seria Delite îmi este cea mai draga de la TeleVue, considerand-o cea mai echilibrata &#537;i versatila!

Bivanus
22 Apr 2026 16:02


Daca mi-am luat MAK acu ma uit si dupa oculare "specifice" Am vazut ca se intelege bine cu sticle pe 2in asa ca am zis sa ma informez care ar fi limita utila pentru un AFOV cat mai mare.
Oameni mai priceputi ca mine au votat pentru Masuyama 50mm , dar parca nu imi vine sa dau $$$ pentru un ocular care practic nu prea merge pe celelalte tuburi din dotare.
Cum stateam eu si ma uitam la ES 40mm de 68° sau 62° a aparut aci pe site un GSO SuperView 42mm. Acu , evident, ploua si in weekend se anunta si nitzica ninsoare dar vine ea sfanta vara  :D

Erwin
23 Apr 2026 10:28


Salut, pe mak cred ca merge bine GSO. Eu am avut un GSO de 32mm dar nu prea am folosit cassegrain-ul iar la luneta RFT Lady Black de 110mm F/5.5 nu dadea rezultate bune decat pe centru. L-am dat, am in loc un Lacerta ED de 30mm care are si el un raport calitate/pret foarte bun.

Bivanus
23 Apr 2026 16:03


Buna Erwin , merge chiar bine , macar ca a fost uratel am aruncat un ochi printre nori si azi pe zi.
Am citit un pic pe aici si pe la altii , se pare ca din seria SuperView de la GSO cel de 42mm este al mai cu motz  in sensul ca e bun pt ce face si cat costa. 
Despre 32mm nu am auzit lucruri rele doar ca nu se remarca prin nimic fata de altele similare cu care impartaseste aceeasi bubitza - bun la tuburi cu FL luuuung. 
Despre 50mm insa nu am citit de bine , are se pare un Eye Relief kilometric combinat paradoxal cu o pozitionare pretentioasa a ochiului ca sa vezi tot.
Masuyama si ES-urile au clar note mari, la cat de capiu sunt nu exclud o 'greseala' mai ales daca apre ceva la SH cu un pret onorabil DAR nu sunt convins inca suta'nmie ca voi continua pe MAK deci ca nu ma grabesc.
Cu tristete recunosc ca simt chemarea unui Frac de calibru greu , regret ca situatia strategico-economico-politico-financiara nu mi-a permis sa iau tunuletul TS Photoline de 130mm care aparuse la un moment dat la vanzare pe aici dar , cum spunea marele filozof roman Badea Gheo "no, amu, asta e"   :D

Bivanus
09 Mai 2026 20:45


Daca tot am dat de cap la finderul de la SVBONY am profitat ca era la vanzare un ocular de 23.9mm care imi aducea aminte de niste modele pe care le-am vazut la binocluri gigant. Oberwerk avea ceva similar si evident cel putin un reperezentant al Micului Popor Galben , gurile rele zic ca KUO. 

https://astronz.nz/products/23-9mm-extra-flat-1-25

99.99% un ERFLE imbunatatit, imi place ca are sticla mare inspre ochi si ma uit prin ea relaxat si nu face efect boaba de fasole, se potriveste perfect cu tubul si diagonala AMICI , am testat-o si ziua - se vede placut ,combinatia e utilizabila si ca monoclu usor cu manerul tip go-pro din dotare, interesant ca nu da acel efect de "ameteala" pe care il simt uneori la PAN24 cand misc repede ca sa urmaresc de exemplu o pasare.