-----------------------------------
GunDALF
08 Iun 2023 17:25

Venus@C6+ASI462MC
Prima data cu detalii in nori la Venus. Cu violet #47. Clipuri diferite.

Alexandru Simandi
11 Iun 2023 11:12


Foarte frumosi norii. Sunt curios cum ar arata in color cu un white balance facut si suprasaturat.

GunDALF
11 Iun 2023 13:17


Multumesc. Nu cred ca poti gasi diferente mari de nuanta la o dimensiune asa de mica a imaginii. Mai mult, chiar si cu telescoape mai mari nuantele sunt tot pe-acolo. Chiar si [url=https://solarsystem.nasa.gov/resources/544/venus-cloud-tops-viewed-by-hubble/?category=planets_venus]cu Hubble ori de pe [url=https://solarsystem.nasa.gov/resources/2524/newly-processed-views-of-venus-from-mariner-10/?category=planets_venus]sonda Mariner. De-asta e si greu de fotografiat Venus cu detalii. Unii folosesc culorile false pentru a reliefa si mai mult aceste diferente subtile. O sa incerc si eu pe viitor ceva gen false colours.  :wink:
In orice caz, ca unul care are nitel habar de postprocesare a imaginilor, Venus nu e doar greu de fotografiat, ci si greu de procesat. In prima faza, am verificat cu colegi de pe alt forum, care au fotografiat Venus in data de 4 iunie, modelul norilor si am constatat ca nu sunt artefacte de la procesare. ;)

GunDALF
11 Iun 2023 14:56


...sau dubland marimea imaginii se poate vedea asa:

iulian90
15 Iun 2023 21:49


Bravo Gundalf , interesante imagini cu norii de pe Venus. :) Am inteles ca norii pot fi vazuti indeosebi in portiunea violet - UV a spectrului, cu filtru violet  dar si in albastru invecinat cu violet , cu filtru albastru dar mai greu.

GunDALF
15 Iun 2023 22:03


Mersi. Da, ideal e un UV, dar sunt nesimtit de scumpe. Merge frumos si cu #47. Cu Mak-ul de 5" n-am reusit sa surprind norii, dar nici seeing n-am avut de cate ori am folosit filtrul. Cu C6-le chiar am prins seeing bunicel. Cred, totusi, ca 5" sunt la limita pentru folosirea #47, caci are transmisie cam mica si mareste mult timpul de expunere, scazand fps.

dmtr69
16 Iun 2023 09:17


Ce faine imagini cu Venus! Felicitari! Eu mi-am luat de pe Ebay un fitru UVB, dar nu este pe format de 1.25" (are 25mm diametru, fara filete). Nu stiu cat de ingusta are banda.

GunDALF
16 Iun 2023 14:17


Multumesc, dmtr69. Am vazut si eu filtrele acelea. Necazul nu e ca n-ar avea banda ingusta, ci ca nu taie infrarosul, doar vizibilul. Ar trebui folosite cu IR cut, si-atunci mai bine iei un violet #47.

GunDALF
24 Iun 2023 23:37


Ceva mai slab seeing pe 23.06...

GunDALF
25 Iun 2023 15:43


2x din soft.

GunDALF