-----------------------------------
Noircatus
22 Iun 2008 18:12

intrebari cu privire la lentile Barlow
Salut
In primul rand va rog sa-mi spuneti un site de unde pot achizitiona lentile Barlow. Sunt nou in astronomie, dar din cate am inteles lentilele Barlow pot sa mareasca imaginea. Acum, eu am un telescop Reflector newtonian Astromaster 130EQ http://www.skywatcher.ro/Cel/astromaster130eq.htm, 
l-am comandat de pe acest site. Am citit pe astonomy.ro diferite discutii, am si intrebat in legatura cu lentilele barlow, si asa ca m-am interesat tot pe acest site de lentile Barlow..si din cate vad nu cred ca este tocmai ce ma intereseaza.... 
http://www.skywatcher.ro/barlow_baa.htm
Sau ma insel? Lentilele barlow se folosesc numi la fotografie sau se pot folosi si la observatiile directe? 
Si inca ceva.....pretul lentilelor Barlow in general cam cat este? Tinand cont de faptul ca ma dat 600 Ron pe telescopul meu nu mi se prea lasa sa investesc alti 600 doar in niste lentile.  
Astept sugestii si sfaturi..va multumesc

Forever_Man
22 Iun 2008 18:44


Lentilele Barlow se folosesc pentru a mari imaginea. Deci atat vizual, cat si fotografic. O lentila Barlow de 2X e in jur de 200-250 lei...cam atat am dat eu pe a mea acum vreun an. In ea se baga ocularul, apoi lentila Barlow se pune in telescop la fel cum pui ocularul. Se merita o astfel de investitie. 2X nu suna mult, dar este. Daca ai bani poti lua una care sa mareasca si mai mult.

Mircea Pteancu
22 Iun 2008 20:11


Cumpara lentila Barlow 2x ,atentie insa daca setul tau de oculare  este in progresie de 2.Cum ar fi 30mm, 15mm, 7,5mm.Aici lentila Barlow iti adauga doar o singura marire.Daca lentila este buna ,si probabil mai scumpa, atunci doar adaugand niste adaptoare 1,25''/1,25'' cu lungimea multiplu al distantei focale a lentilei divergente,poti obtine alte mariri:2,5x si/sau 3x si/sau 4x.Amatorul Nils Olof Carlin ,folosind aceasta tehnica ,a ajuns si la 7x.Vezi linkul:
http://www.atmsite.org/contrib/Carlin/barlow/

Repet,daca lentila este de calitate,lucru pe care poate sa ti-l confirme cineva care foloseste marca respectiva.Mircea

Noircatus
23 Iun 2008 00:50


Daca e numai la 200-300 de lei o lentila barlow ce mareste de doua ori consider ca e rezonabil... insa nu mi-ati spus de unde pot sa-mi comand una..puneti va rog vreun link al vreunui site romanesc ce vinde... sau daca stiti prin Timisoara (cine e din Timisoara) vreuna magazin ceva de din astea... Astea de pe skywatcher.ro sunt scumpe....
va multumesc

Forever_Man
23 Iun 2008 10:08


Nu te-ai uitat suficient de bine pe skywatcher.ro. http://www.skywatcher.ro/SK/SKBarlow.htm

Serban
23 Iun 2008 10:09


http://www.skywatcher.ro/SK/SKBarlow.htm

http://www.skywatcher.ro/Cel/barlow.htm

;)

Mircea Pteancu
25 Iun 2008 21:25


Am intrat si eu pe primul sit.Nu tin neaparat sa supar pe cineva dar ,tocmai deoarece aceste explicatii sunt importante pentru incepatori,pana si ion iliescu ar fi zis-o mai bine in limbajul sau de lemn.

''Lentila Barlow este o lentila negativa care creste puterea de marire a unui ocular, reducand in acelasi timp campul vizual. Ea mareste conul luminii focalizate inainte ca aceasta sa ajunga la punctul focal, astfel ca distanta focala a telescopului apare mai mare in fata ocularului. ''
 Nu sunt de acord decat cu afirmatia,si ea contestata odata,dupa care lentila Barlow este o lentila negativa si cu afirmatia ref. la distanta focala care apare mai mare (termenul ''apare'' este si el inadecvat,focalul rezultant este efectiv mai mare)...restul e incorect:
-lentila Barlow nu creste puterea de marire a ocularelor
-l.B. nu reduce campul vizual
-l.B. categoric nu mareste conul luminii focalizate
-punct focal exista doar in sens matematic precum orice punct ce apartine unui plan (care ,de obicei ,la telescoapele maidaneze,nici nu e plan)

Mircea

Serban
25 Iun 2008 22:36


Nu te-ai uitat suficient de bine pe skywatcher.ro. http://www.skywatcher.ro/SK/SKBarlow.htm

acum vad ca am postat cam simultan  :lol:

horatius
25 Iun 2008 22:55


Cateva precizari:

Lentila Barlow creste puterea de marire ce poate fi obinuta cu orice ocular intr-un anumit telescop. Masura in care se modifica puterea de marire este in general specificata cu tolerante destul de mici pe fiecare lentila Barlow.

Distanta focala nativa a telescopului, i.e. a oglinzii sau a dubletlui/tripletului acro/apocromat nu se modifica cu o lentila Barlow. Ceea ce face intr-adevar lentila barlow este sa modifice unghiul sub care ajung razele de lumina la ocular, astfel incat distanta focala totala a sistemului telescop+lentila barlow este mai mare. De aici afirmatia ca distanta focala apare mai mare.

Un efect al cresterii distantei focale este reducerea campului vizual real ce se obtine cu un anumit ocular. Acelasi lucru se intampla si cand schimbam un ocular cu distanta focala mai mare cu unul cu distanta focala mai mica (ambele oculare avand acelasi camp vizual aparent).

Imaginea se formeaza pe un cerc in planul focal al instrumentului.

Toate acestea se pot gasi in orice carte de optica expuse sub diferite forme si exprimari.




''Lentila Barlow este o lentila negativa care creste puterea de marire a unui ocular, reducand in acelasi timp campul vizual. Ea mareste conul luminii focalizate inainte ca aceasta sa ajunga la punctul focal, astfel ca distanta focala a telescopului apare mai mare in fata ocularului. ''
 Nu sunt de acord decat cu afirmatia,si ea contestata odata,dupa care lentila Barlow este o lentila negativa si cu afirmatia ref. la distanta focala care apare mai mare (termenul ''apare'' este si el inadecvat,focalul rezultant este efectiv mai mare)...restul e incorect:
-lentila Barlow nu creste puterea de marire a ocularelor
-l.B. nu reduce campul vizual
-l.B. categoric nu mareste conul luminii focalizate
-punct focal exista doar in sens matematic precum orice punct ce apartine unui plan (care ,de obicei ,la telescoapele maidaneze,nici nu e plan)

Mircea

Mircea Pteancu
26 Iun 2008 21:28


Skywatcher
iti multumesc pentru intelegere si rabdare,o spun in mod public ,apreciez foarte mult interventiile tale bazate in mod vizibil pe competenta si buna vointa,nu pot decat sa te felicit.
Poate ca vocatia mea adevarata a fost/este cea de profesor,familia mea a dat Patriei invatatori,institutori,profesori si chiar si un ministru adjunct al invatamantului pe vremea adevaratului guvern liberal ,adica antebelic.Asadar am vrut sa spun ca (probabil) sunt scartar,dar poate ca va prinde bine forumului.
Tot ce ai spus tu este corect,sa mai facem niste precizari.Ceea ce am vrut eu sa spun este ca puterea de marire proprie si campul vizual aparent al unui ocular de focal dat (deci nu zoom ) sunt constante ,indiferent de focalul obiectivului si de prezenta sau absenta lentilei Barlow.Puterea de marire proprie a unui ocular este raportul dintre 250/distanta focala (mm) iar campul vizual aparent este si el constant si este ,cum s-a spus deja = 2x arctg. raza diafragma ocular/distanta focala ocular (exceptie oculare negative compuse tip Campani,Huygens,Mittenzwei si Nagler).Grosismentul instrumentului, care este =F/f  si campul vizual efectiv  care este = campul vizual aparent al ocular/grosisment ,acestea sunt influentate de lentila Barlow,asa cum le-ai descris.
Incepatorii au o gandire,o spun cu respect ,nu in sens peiorativ, de tipul ,,Pacala ,trage usa dupa tine''.
Si mai pe scurt:cumparati lentile Barlow,sunt utile,o sa va para bine.

Mircea

Noircatus
27 Iun 2008 19:28


Oameni buni, am doua oculare la telescopul meu pe care scrie 10mm si 20mm. 
In concluzie, va rog un ultim sfat, CE SA ALEG? 

http://www.skywatcher.ro/Cel/barlow.htm      asta Barlow Omni la 2x la pret de 190 RON    

sau 

http://www.skywatcher.ro/SK/SKBarlow.htm    asta Barlow 2X 1,25" apocromat? 

Alea de 350 Ron nu am bani..asa ca am de ales numai intre asta.
A..telescopul meu e Astromaster 130EQ, in caz ca conteaza la alegere....
http://www.skywatcher.ro/Cel/astromaster130eq.htm

Astept cu nerbadare raspunsurile

dragos.n
28 Iun 2008 04:21


Noircatus, tie nu iti trebuie un barlow 2x, ci unul 3x, si am sa iti explic de ce.
In primul rand daca pui un ocular de 20mm intr-un barlow 2x obtii practic un ocular de 10mm, ceea ce ai deja, iar daca pui ocularul de 10mm in barlow 2x obtii un ocular echivalent 5mm. Tu , la fel ca orice astronom, vrei sa obtii si mariri cat mai aproape de capacitatea maxima a telescopului tau. Ori cu un ocular de 5mm ai o marire de 130x, departe de marirea maxima teoretica (260x) sau de marimea maxima optimala (195x)

Cu un barlow 3x, ocularul tau de 20mm se transforma intr-unul de 6,6mm, iar cel de 10mm intr-unul de 3.3mm, putand astfel obtine mariri de 97x, respectiv 195x, adica exact marirea maxima optimala ( asta se calculeaza scazand dimensiunea axei mici a oglinzii secundare din diametrul oglinzii principale, totul in mm, si inmultind cu doi ).

O sa iti trimit pe pm cateva indicatii in plus.

Mircea Pteancu
28 Iun 2008 08:55


Acest raspuns nu este pentru Noircatus pentru ca el nu citeste raspunsurile mele ,este pentru ceilalti amatori care au oculare in serie cu ratia egala cu amplificarea lentilei Barlow.Ce-i de facut?
Exemplu:am oculare de 30mm si 15 mm distanta focala si pot cumpara numai Barlow 2x.Obtii doar o singura marire in plus ,vezi si explicatia lui dragos.n. Solutie:cumpar totusi lentila Barlow 2x ,determin distanta ei focala si construiesc/confectionez un adaptor 1,25''/1,25''.Acesta este o bucsa care la un capat are diametrul de 1,25'' (partea masculina-intra in montura lentilei Barlow  ca un ocular) iar la celalalt capat are un alezaj,o gaura cu diametrul de 1,25'' (partea feminina,unde vei pune ocularul).Lungimea acestui adaptor ,din prag in prag ,trebuie sa fie egala cu distanta focala a lentilei Barlow.Astfel,lentila Barlow prelungita cu adaptorul  devine o lentila Barlow cu amplificare de 3x.
Alt exemplu:am oculare de 25mm si 10mm d.f. si pot cumpara doar lentila Barlow 2,5x care adauga doar un ''ocular'' virtual de 4mm la colectie.Execut atunci adaptorul cu lungimea egala cu jumatate din distanta focala a lentilei Barlow,care prelungita cu adaptorul devine una de 3x, si voi obtine doua ''oculare virtuale'' in plus, de 8,3mm df si 3,33 mm df.
Adaptorul meu de 1,25''/1,25'' este din pacate blocat/gripat in portocularul telescopului meu de 72mm f/11,asa ca nu pot sa-l pozez pentru mai multa claritate.Mircea

Noircatus
28 Iun 2008 13:02


Dragos.n..iti multumesc pentru explicatie.... am inteles exact.... ideea este ca nu dispun de prea multi bani... Barlow 3x am cautat pe Skywatcher.ro si nici nu am gasit.... si acum parca nici nu imi mai vine sa investesc intr-un Barlow 2X din moment ce asa stau lucrurile....
Oricum, daca totui investesc pentru a face din ocularul de 10mm unul de 5, cred ca voi lua pe cel cu 190 RON , Barlow Omni 2X de la Celestron. Deocamdata sunt la inceput si o iau pe pasi marunti...
 Domnu Mircea, citesc mesajele dumenavoastra dar va spun sincer ca nu inteleg nimic. Sunt multi termeni pe care nu ii cunosc. Am inceput sa studiez astronomie si optica in urma cu 3 luni.... inca nu pot improviza... ma rezum la a cumpara lucruri gata facute, deocamdata...   
Va multumesc

Forever_Man
28 Iun 2008 13:17


Ce daca acum ai ocularele astea si Barlow 2x nu te ajuta la cel de 20mm ? In viitor o sa iti iei si alte oculare si astfel o sa devina folositor.

Claudiu
28 Iun 2008 13:27


Este o alegere buna, greu de zis daca exista diferente intre modelul celestron si cel nevopsit skywatcher. Ma refer la cel de [url=http://www.skywatcher.ro/SK/SKBarlow.htm]aici, care in plus are si un filet de adaptare la camere foto. Celula care contine dubletul este identica, eu am una stampilata de un alt comerciant deci nu are sens sa alegi modelul celestron doar pt ca e gri.
In plus, se poate demonta segmentul cu lentilele pe care il poti folosi (infiletat ca un filtru) pentru un factor de marire de 1.5x (in loc de 2x).
Pentru 3x e mai complicat si mai mult decit atit se degradeaza imaginea.

horatius
28 Iun 2008 14:28


Din punct de vedere optic si al acoperirilor antireflex Barlow-ul 1,25" Celestron Omni 2X pare a fi putin mai bun decat cel de 1,25" 2X Sky-Watcher Apo. Nu are filetul pentru camere foto, insa dubletul se poate desfileta.

horatius
28 Iun 2008 14:30


@Mircea

Multumesc Mircea pentru aprecieri.

dragos.n
28 Iun 2008 16:01


Noircatus, nu ai primit pm-ul pe care ti l-am trimis? Daca nu, da clic acolo unde scrie ''pm'' , in partea de jos a posturilor tale si il vei gasi. Daca nu reusesti, intra pe astroclubul.org si vei gasii lista magazinelor astro din Romania.

Noircatus
28 Iun 2008 16:18


Am primit mesajul Dragos.n... multumesc foarte mult..ma voi documenta..

nedelcuclaudiu
09 Mar 2013 02:49

barlow
Salutare
sunt un novice in astronomie, am un Celestron 130eq md 
are oculare de 10 si 20 mm
un barlow care mareste 5x ar fi bun pentru mine ? 
Multumesc .

Teo
09 Mar 2013 04:35


Asta depinde ce focala are telescopul tau.

Este bine sa calculezi marirea (grosismentul) astfel incat sa nu depasesti de doua ori apertura telescopului exprimata in milimetri .

Spre exemplu, telescopul  tau de 130 mm va mari teoretic pana la maxim 260 X.

In functie de focala lui, vezi ce puteri de marire obtii cu ocularele din dotare impartind focala instrumentului la focala ocularelor. Daca mai adaugi si un Barlow care mareste de "X "ori atunci inmultesti rezultatul cu "X". Ideea este sa nu depasesti puterea maxima teoretica a instrumentului.

In acest fel iti vei putea alege atat oculare de diverse focale cat si Barlow-uri cu factori de marire diferiti.

Presupunand ca ai un newtonian de 130/650 mm asta inseamna ca vei obtine urmatoarle puteri de marire :

Cu ocularul de 10 mm ---> 650/10 = 65 X
Cu ocularul de 20 mm ---> 650/20 = 32.5 X

Daca spre exemplu mai adaugi un Barlow cu factor de marire 3 X atunci puterile de marire rezultate vor fi :           
                     65 x 3= 195 X -- pt. ocularul de 10 mm plus Barlow 3 X
                     32.5 x 3= 97.5 X -- pt. ocularul de 20 mm plus Barlow 3 X

Eu unul m-as opri la 195 X in cazul telescopului tau, deci nu as utiliza un Barlow mai puternic de 3 X in aceasta combinatie.

De asemenea iti poti imbogati trusa de oculare achizitionand mai multe, de diverse focale ( spre exemplu unul de 6 mm si altul de 4 mm ) cu care vei obtine fara Barlow, puteri de 650/6= 108 X ( pt. ocularul de 6 mm ) si 650/4=162.5 X ( pt. ocularul de 4 mm ).

nedelcuclaudiu
05 Apr 2013 19:50


Multumesc mult Teo pentru raspuns . O intrebare as mai avea : astrofotografie crezi ca ar merge cu telescopul asta sau nu voi vedea prea multe cu el si deci nu merita sa investesc intr-o camera dedicata gem NEXIMAGE sau un DSLR . 
Am http://www.starmax.ro/Cel/astromaster130eqmd.htm cu ocularele lui de 10 si 20 mm + barlow omni 2x si mai planuiesc sa iau un ocular de2,5 mm
Spre disperarea mea nu am reusit sa observ nimic cu el din cauza vremii si locatiei mele .
Abia am reusit sa il montez dupa multe ore de chin si am tot asteptat cer senin .....de vreo luna.

stelaru
30 Sep 2013 08:39


Eu zic sa folosesti mai intai ocularele si apoi sa vezi ce Barlow se potriveste, de care etc.

Grosismentul nu e singurul lucru pe care il vei dori. Mai sunt multe variabile care intervin (montura, conditiile de vizibilitate, obiectul observat. etc.).

OK, un Barlow acceptabil e 2-3 sute lei, dar va trebui apoi sa te gandesti la oculare.

Eu am preferat variant inversa: mai intai observatia, apoi ocularele si apoi Barlow (eu ma indoiesc totusi de utilitatea lui - vezi ca e un topic fix pe tema asta).

Una peste alta, sugestia mea este sa asculti totul cu atentie dar sa judeci cu capul tau, in functie de ce vrei sa faci. 

OT: daca esti novice in ale cerului, un binoclu 10 x 50 acceptabil (pe la vreo 2 lei maxim) iti va prinde foarte bine. Si o buna carte depre bolta cereasca. Eu unul consider acestea pentru mine muuuult mai utile decat un Barlow superperfomant cu care te uiti la "o stea".

dragos.n
30 Sep 2013 18:22


Cu acest newton de 130mm de la Celestron, se poate face astrofotografie, dar in anumite limite. Si ma refer la limite de timp de expunere, si de unghi fotografic. Teoretic, poti sa faci fotografii planetare, unde expunerile sunt scurte si multe, sau fotografii de camp larg, cu expuneri de cateva secunde, sau zeci de secunde, daca faci o punere in pol foarte buna.

Pentru mai mult, ai avea nevoie de o montura mai buna, un EQ5 spre exemplu, cu sistem Goto, care iti permite folosirea unui sistem de ghidaj automat.

In legatura cu ocularul de 2,5mm, la telescopul tau cred ca mai util ar fi un barlow mai puternic, 3x, sau chiar 5 x, decat un astfel de ocular super scurt, care nu prea are calitate decat daca dai pe el mai mult decat ai dat pe telescop. Si exista pe piata un barlow 5x foarte bun.

http://magazin.telescop-expert.ro/barlow-gso-ed-apo-3x---317mm.html

keppler
01 Oct 2013 16:05


AstroMaster 130 este un telescop interesant pentru astrofoto, dar necesita modificari. In primul rand montura: EQ2 nu este suficient de stabila si precisa pentru expuneri lungi.

Am facut cateva teste de foto cu astromaster 130, dar i-am schimbat focuser-ul pe 2" si l-am pus pe o montura mai stabila. Cateva exemple:

Luna: http://www.flickr.com/photos/keppler/6979329574/
M33: http://www.flickr.com/photos/keppler/6449082557/
M42: http://www.flickr.com/photos/keppler/6134289953/
Roiul Dublu: http://www.flickr.com/photos/keppler/6443640161/

mircea mircu81
23 Ian 2015 12:30


Buna ziua,
Am un telescop Dobson 76/300 cu oculare de 10 si 25 mm si vreau sa iau un ocular sau barlow (m-am pierdut..) de 2.5 mm. 
Am citit sfaturile D-lui Mircea dar cum sunt incepator va rog sa imi mai explicati o data. 
Ce accesoriu se potriveste pentru a beneficia de puterea maxima a telescopului ? Ma refer la o lentila / filtru solar... 
As dori sa iau cateva accesorii dar care sa fie potrivite pentru acest telescop.
Am nevoie de o prisma pentru a intoarce imaginea?
As putea atasa un aparat foto la telescop?
Va multumesc.

dragos.n
23 Ian 2015 12:50


Teoretic, telescopul tau ar putea merge pana la o putere de marire de 150x. Dar asta doar daca ar fi un apocromat cu o constructie aproape perfecta. Nu stiu ce marca este, dar daca vine cu ocularele de care spui, inseamna ca este un acromat relativ ieftin. Asa incat puterea maxima utilizabila, care sa-ti dea o imagine buna este de maxim 75x. Asa incat iti trebuie un barlow de 2,5x, sau maxim de 3x. Dar probabil ca vei avea imagini ma bune cu unul de 2x, chiar daca asta inseamna sa limitezi puterea, cel putin pana iei niste oculare mai bune si mai scurte. Cele din dotarea telescopului nu sunt grozave.

Pentru imaginea dreapta, iti trebuie o diagonala redresoare. Se gasesc unele pe la 150 lei, fie inclinate la 45 grade, fie la 90 grade. cum imagine dreapta nu ai nevoie decat pentru vizionare terestra, e mai buna una la 45 grade.

Se pot face fotografii prin telescop. Exista diverse tipuri de adaptoare, pentru prinderea aparatului pe telescop. Depinde de tipul de aparat pe care il ai. DSLR, Bridge, sapuniera (compact)? Problema este ca e posibil sa nu te tina montura pe care sta telescopul, in momentul in care vei pune si aparatul, adica sa nu stea stabila.

racostru
23 Ian 2015 14:41


Dragos nu dezinforma omul :) este vorba de un reflector mic pentru copii pe montura dobson

Ceva de genul:
http://astromagazin.ro/telescoape/33-telescop-skywatcher-heritage-76300.html

Oglinda diagonala nu merge sub nicio forma. Lentila inversoare trebuie incercat dar oricum orientarea va fi alta decat cea normala.
DSLR pe astfel de telescop va arata interesant. Se poate, dar oare focalizeaza? Adaptoarele costa cat telescopul. Cel mai bine un adaptor universal pentru aparate compacte sau un adaptor pentru smartphone :). Si un webcam poate sa functioneze ok pe un astfel de telescop.

Filtru solar este ok. Chiar merita achizitionat dar preferabil sa nu-l echipati cu asa ceva daca va fi utilizat de un copil.

Pentru a obtine o putere de marire mai ridicata eu va recomand cel mult un barlow 2x sau un ocular de 4 mm.

Teo
23 Ian 2015 16:47


De obicei, instrumentele slabute calitativ ( gen jucarii) vin cu oculare de calitate slaba.
Daca mai pui si un Barlow este posibil sa alterezi imaginea si mai tare.
Solutia optima ar fi un ocular bunicel (ex. Plossl sau super Plossl) cu focala minim 4 mm. La 4 mm vei obtine un grosisment de 300mm/4mm=75 X. Eu m-as opri la aceasta putere de marire avand in vedere dimensiunile instrumentului respectiv.
PS. Telescopul sa fie bine colimat si aclimatizat anterior.
M-am referit aici strict la observatiile vizuale si nu la fotografie.

mircea mircu81
23 Ian 2015 16:53


Va multumesc frumos pentru raspuns.

Telescopul este acesta : http://magazin.telescop-expert.ro/dobson-mini-76300.html

Intr-adevar telescopul a fost adus de mos pentru fiul meu de 6 ani...care este foarte incantat de el.
O sa cumpar un barlow de 2 sau un ocular de 4 mm (poate gasesc pe forum..) Ar merge si Barlow 2.5?
Ce inseamna oculare mai bune si mai scurte? Imi puteti spune marca sau un link? 
Nu am inteles cum vad imaginea normala, nu intoarsa, am nevoie de prisma sau lentila inversoare sau oglinda diagonala?
Cu respect,

dragos.n
23 Ian 2015 17:57


Dragos nu dezinforma omul :) este vorba de un reflector mic pentru copii pe montura dobson

Ceva de genul:


Pai eu de unde sa stiu ce instrument are omu''? 

Daca e dobson din ala mic, atunci pot sa spun clar, ca am avut si eu. Nu cred ca merge barlow nici de 2x, chiar daca printr-o minune este bine colimat. Nici oculare mai puternice decat cele cu care vine nu cred ca merita. Eu am incercat, dupa ce m-am luptat o gramada sa-l fac colimabil, ca secundara e pusa total aiurea. A trebuit sa tai suportul, sa pun arcuri, si la final, cand l-am colimat in sfarsit, am constatat ca la puteri mai mari de marire e varza. Acum poate asta o fi mai bun.

DeuxEx
08 Mar 2019 02:37


Salutare! La un telescop Celestron AC 90/1000 Astromaster AZ ce Barlow imi recomandati? Il am in probe zilele astea si poate chiar il pastrez. Vine cu 2 oculare (10 mm, respectiv 20 mm). 
Daca ma hotarasc sa-l cumpar, ce ocular credeti ca ar trebui sa cumpar prima data? Ma intereseaza, in special, sa fac observatii asupra Lunii si planetelor din sistemul solar. Multumesc anticipat!

tudor
08 Mar 2019 10:09


DeuxEx,
Salutare!
Barlow-ul este un accesoriu specializat care cred ca ar trebui folosit in combinatie cu un set de oculare numai in cunostiinta de cauza. Pentru instrumentul tau nu ti-as recomanda un barlow, ci mai bine iti cumperi un ocular de 6mm (pe luneta ta 166x) sau un 5,5mm (180x maximul recomandat pe luneta aceasta). Un 5.5mm foarte bun chiar este la vanzare pe acest forum http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=184967#184967

saiph
08 Mar 2019 11:09

Re:
Salutare! La un telescop Celestron AC 90/1000 Astromaster AZ ce Barlow imi recomandati? (...)" 

Daca e luneta aceea pe trepied cu cap AZ pe care o aveau Celestron acum cativa ani, e posibil ca ceea ce zice Tudor sa fie adevarat, dar poti sa privesti si din alt unghi: acea montura nu prea e capabila sa ofere stabilitatea de care ai avea nevoie la puterea pe care ti-o doresti. 

La 100x, cu ocularul cel mai mic in dotare, imaginea inca mai poate fi tinuta "in frau". Dar cu cat te duci mai sus, spre maximul permis de apertura si de designul optic al obiectivului, iti cam face zile fripte monturica - neavand urmarire motorizata si functionand si intr-un sistem de referinta diferit/rotit fata de cel in care se misca (aparent) planetele (cu 3 ore pe minut - echivalentul in camp vizual real al unghiului parcurs in ocular la putere maxima). 

Tubul lunetei este lung si atenuarea vibratiilor/oscilatiilor ia mult timp. Daca nu ai rozete de miscare fina (ca la AZ3 sau AZ5), vei avea nevoie de nervi de otel si rabdare de Jedi ca sa poti observa ceva la Luna sau planete mai mult de 20-30s, cu puteri aproape de 180x.  

Altfel, poti incerca un barlow obisnuit, SW 2x acromat, din acela cu terminatie pe filet M42, pt ca ii poti scoate celula si o infiletezi direct in piciorul ocularului, obtinand factor de 1.5x, ceea ce e oarecum mai comod de gestionat, si iti dubleaza si numarul de oculare disponibile. E o idee.. :) Sau schimbi montura si atunci poti merge linistit pe 2x sau oculare cu focala mai mica. Luneta permite, ca are raport focal mare, bun pt planete; montura e cea care-ti va pune piedica.

DeuxEx
09 Mar 2019 02:17


Asta e telescopul: https://www.astroshop.eu/telescopes/celestron-telescope-ac-90-1000-astromaster-az/p,7890

Va multumesc pentru raspunsuri. Inca nu am achizitionat obiectul, sunt in cautari.
Mi l-a dat un prieten pe principiul "daca iti place, ti-l dau la jumatate de pret". Adica 500 de lei. Pachetul e complet, nu stiu daca ii lipseste ceva. De aia ma gandeam sa investesc diferenta din buget (inca vreo 400-500 de lei in accesorii).

Am deschis aici un topic acum vreun an, putem sa continuam acolo discutia despre o eventuala achiztie (nu vreau sa poluez acest topic): http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=17520