-----------------------------------
Armand Popa
28 Iun 2023 12:46

Workshop de astronomie in Arieseni
Luni, 26.06.2023, am fost invitat la Arie&#537;eni, jude&#539;ul Alba, într-o tabără organizată de Leisure Garden Arad, pentru a &#539;ine un workshop de astronomie.

După-amiază târziu, ne-am strâns în sufrageria vilei unde a avut loc tabăra, iar după cină, într-o atmosferă foarte prietenoasă, ca în familie, am început o "Călătorie prin Univers", urmând cursul unei prezentări PowerPoint, unde despre fiecare slide, am povestit &#537;i răspuns întrebărilor. Am rămas surprins încă din primele clipe de interesul arătat de copii. A plouat cu întrebări, una mai bună ca cealaltă, iar întrebările au fost puse cu entuziasm &#537;i o sete de cunoa&#537;tere ie&#537;ită din comun.
Am povestit mai mult de o oră despre stele, sistemul solar, stele îndepărtate, găuri negre, galaxii, am luat în mână meteori&#539;i, bucă&#539;i de rocă provenite de pe planeta Marte &#537;i de pe Lună, &#537;i am tot răspuns la întrebările care păreau că nu se mai termină. Între timp s-a întunecat, a&#537;a că de la teorie am trecut la practică. Ne-am îmbrăcat bine &#537;i am ie&#537;it în curte unde era deja pregătit telescopul dobsonian, gata să ne arate frumuse&#539;ile cerului înstelat.

Primul obiect observat a fost Luna, aflată în fază de semi-Lună (iluminat 50%), cu umbre, cratere &#537;i relief variat &#537;i spectaculos. Am povestit pu&#539;in despre fazele lunii, le-am explicat micilor curio&#537;i de ce avem lună nouă, semi-lună sau lună plină.

După aceea, am trecut la steaua dublă optică Albireo din constela&#539;ia Lebăda, unde am observat contrastul între cele două stele componente. Copiii au observat componenta de culoare portocalie &#537;i cea albastră, aflând că într-adevăr, stelele nu sunt doar ni&#537;te puncte albe pe cer.

Perechea de stele Alcor Mizar din constela&#539;ia Ursa Mare (Carul Mare), pe care unii au văzut-o ca stea dublă &#537;i cu ochiul liber, dar prin telescop am observat că acolo sunt de fapt 4 stelu&#539;e.

Ne-am uitat &#537;i marele roi sferic M13 din constela&#539;ia Hercule, ce con&#539;ine aproximativ 550.000 de stele.

Succesul fiecărei tabere este roiul deschis NGC457 din constela&#539;ia Cassiopeia, căruia i-am dat noi numele de Stick-Man-Cluster, fiind de fapt cunoscut sub numele de Dragonfly Cluster, E.T. Cluster, Owl Cluster, Kachina Doll Cluster sau Phi Cassiopeiae Cluster.

Am mai observat roiul deschis M11 din constela&#539;ia Scutul, roiul dublu din constela&#539;ia Perseu &#537;i am văzut multitudinea de stele care apar în câmpul vizual al telescopului, în zonele de pe cer unde cu ochiul liber nu se vede nici măcar o stelu&#539;ă.

Am încheiat cu observarea stelei "moarte" Ring Nebula, Messier 57, din constela&#539;ia Lira, vizibilă sub forma unui inel gri. Acesta este de fapt o stea ajunsă în etapa finală a evolu&#539;iei sale &#537;i î&#537;i aruncă înveli&#537;ul extern în spa&#539;iu.

Între timp, am învă&#539;at câteva constela&#539;ii, le-am arătat câteva stele mai cunoscute, dar am &#537;i învă&#539;at să determinăm nordul geografic cu ajutorul Carului Mare &#537;i a stelei polare.

Cred că cel mai frumos moment al taberei a fost reprezentat de un dialog între câ&#539;iva copii, a&#537;a, spre finalul observa&#539;iilor:
"&#536;i eu vreau să fiu astronoman... astronowoman sau cum se spune... hai să întrebăm... Domnu'!?", cum se spune la ceea ce face&#539;i dumneavoastră? Astronomie, le spun, cu încă câteva explica&#539;ii despre &#537;tiin&#539;ă... la care copiii îmi spun cu o sinceritate &#537;i un entuziasm demn de invidiat... "&#536;i noi vrem să fim astronomi".....

Mircea Pteancu
28 Iun 2023 22:42


Felicitari si iar felicitari Armand, foarte frumos ce ne-ai povestit !

Cer senin, spor la observatii, Mircea

Erwin
01 Iul 2023 15:54


Bravo, Armand! Ai devenit un popularizator de Astronomie "nambăr oan"! Jos cu pălăria! 

Cer senin &#537;i spor la observa&#539;ii!

Armand Popa
02 Iul 2023 10:03


Dl. Mircea,Erwin, mul&#539;umesc frumos pentru încurajări si sus&#539;inere. Consider popularizarea astronomiei, mai ales  în rândul copiilor, deosebit de importantă, astfel în afara taberei de la Arie&#537;eni, săptămâna trecută am participat la alte două tabere....

Miercuri, 28 iunie 2023, am avut privilegiul de a fi prezent în localitatea Cladova, jude&#539;ul Arad, la o nouă sesiune de observa&#539;ii &#537;i prezentare de astronomie în cadrul unei tabere pentru copii.

După cină, ne-am adunat &#537;i a început călătoria prin univers, o prezentare interactivă PowerPoint, despre stele, sistemul solar, găuri negre &#537;i galaxii. Am luat în mână meteori&#539;i, dar &#537;i bucă&#539;i de rocă provenite de pe planeta Marte &#537;i de pe Lună. Am răspuns la întrebările care păreau că nu se mai termină, la fel ca în celelalte tabere unde am fost săptămâna aceasta.

Planetariul personal VR le-a captat aten&#539;ia copiilor, aproape că nici nu am observat că între timp s-a întunecat, a&#537;a că ne-am luat repede hainele mai groase &#537;i am ie&#537;it la telescopul ce ne astepta sub stele. După o mică luptă cu norii, ace&#537;tia s-au risipit suficient încât să ne permită să ne bucurăm de relieful lunar, de steaua dublă Albireo &#537;i perechea de duble Alcor-Mizar, de nebuloasa inelară Ring Nebula &#537;i nebuloasa planetară M27, de roiurile deschise NGC6910, M29 &#537;i M39 &#537;i de marele roi sferic din constela&#539;ia Hercule, totul acompaniat de pove&#537;ti captivante despre stele, constela&#539;ii &#537;i fascinantul univers cosmic.

Odată cu trecerea miezului nop&#539;ii, copiii, cu priviri luminoase &#537;i pline de fericire, s-au îndreptat către camerele lor pentru a se pregăti de somn. În inimile lor, însă, am reu&#537;it să păstrăm vie flacăra dorin&#539;ei de cunoa&#537;tere, iar aceasta este una dintre cele mai mari satisfac&#539;ii pe care mi le pot imagina ca prezentator al unui astfel de workshop astronomic.

tudor
05 Iul 2023 09:07


Felicitări Armand pentru timpul petrecut cu copiii!