-----------------------------------
MariusP
25 Iul 2023 11:10

Cometa 12P/Pons-Brooks
Cometa  &#537;i-a crescut brusc strălucirea de la magnitudinea 16 la 11.5, în fotografii observându-se două "corni&#539;e" în coamă...

Se estimează că în primăvara lui 2024 va atinge magnitudinea 4.5!

""
""
""

auriga
29 Iul 2023 00:54

Re: Cometa 12P/Pons-Brooks
O imagine de la Cluj cu 12P cu telescopul de 30cm din seara de 28/29 iulie. Am adaugat si o imagine stackata in Pixinisight.

CristiB
30 Iul 2023 17:51


Atasez o traducere a unui articol german despre aceasta cometa:

Astronomii observă o explozie masivă pe cometa 12P/Pons&#8211;Brooks &#8211; Forma care aminte&#537;te de &#8222;&#536;oimul Mileniului&#8221;

Cometa 12P/Pons-Brooks se apropie de Soare &#537;i  străluce&#537;te exploziv.  Noua sa formă le aminte&#537;te unora de coarne, altora de &#8222;&#536;oimul Mileniului&#8221;.

 Munchen &#8211; Cometa 12P/Pons-Brooks are nevoie de 71 de ani pentru a orbita soarele.  Orbita sa se apropie acum de Soare - &#537;i, de asemenea, de Pământ - &#537;i a intrat astfel sub controlul astronomilor.  Pe 20 iulie, ei au putut observa ceva fascinant: o izbucnire a cometei care a făcut-o de aproximativ 100 de ori mai strălucitoare.  Au fost observate mai multe astfel de izbucniri de la cometa 12P/Pons-Brooks, ultima de aproape 70 de ani in urma.

12P/Pons-Brooks este o cometă criovulcanică.  Ca toate celelalte comete, este alcătuită dintr-un amestec de ghea&#539;ă, praf &#537;i gaz &#537;i este înconjurată de un nor de gaz .  În cazul lui 12P, totu&#537;i, un lucru este diferit de majoritatea cometelor cunoscute: gazul &#537;i ghea&#539;a se acumulează în interiorul său &#537;i provoacă cometa să explodeze violent.  A&#537;a-numita criomagma &#539;â&#537;ne&#537;te în spa&#539;iu prin fisuri mari.

Tip: cometă de tip Halley
 Perioada orbitală: 71 de ani Descoperire: 1812 de Jean-Louis Pons, redescoperita în 1883 de William Robert Brooks

Cometa 12P/Pons-Brooks este semnificativ mai strălucitoare după explozie

 Schimbarea poate fi văzută clar în spa&#539;iu, deoarece cometa pare acum mult mai strălucitoare.  Nu e de mirare: ea reflectă mai multă lumină solară datorită gazului &#537;i ghe&#539;ii eliberate.  Forma aparentă a cometei s-a schimbat &#537;i ea ca urmare a exploziei.  Acum are o formă de potcoavă, unii cercetători vorbesc &#537;i despre forma &#8222;&#536;oimului Mileniului&#8221; din &#8222;Războiul Stelelor&#8221;, relatează portalul ScienceAlert.

Izbucnirea din 20 iulie a fost observată de astronomul amator Elek Tamás de la Observatorul Harsona din Ungaria.  Ulterior a fost confirmata de proiectul Comet Chasers.  Când a erupt, cometa 12P/Pons-Brooks a aruncat probabil 10 miliarde de kilograme de praf &#537;i ghea&#539;ă în spa&#539;iu, estimează astronomul Carrie Holt pentru Scientific American.  Holt nume&#537;te forma actuală a cometei &#8222;destul de ciudată&#8221;.  Ea este convinsă că observa&#539;iile ulterioare ar trebui să ajute la explicarea &#8222;coarnelor&#8221; neobi&#537;nuite ale cometei.

 Cometa 12P/Pons-Brooks se apropie de Soare &#537;i Pământ

 Cometa se află în prezent in  drum spre Soare &#537;i Pământ.  Pe 21 aprilie 2024 va ajunge pe cea mai apropiată pozi&#539;ie a orbitei sale fata de soare, pe 2 iunie 2024 se va apropia cel mai mult de pământ.  Atunci ar trebui să fie vizibila  pe cer si pentru cei  fără telescop - eventual cu ochiul liber, dar cu siguran&#539;ă cu un binoclu mic.
Momentan este diferit: &#8222;În acest moment poate fi văzuta doar cu un telescop dintr-un loc întunecat, dar în jurul eclipsei de soare din aprilie anul viitor va fi suficient de strălucitoare pentru a putea fi vazuta cu un binoclu din propria curte.&#8221; Chiar dacă locuie&#537;ti în suburbii&#8221;, spune Edward Gomez de la Observatorul Las Cumbres din &#538;ara Galilor pentru ScienceAlert.  Pe măsură ce cometa se apropie de Pământ, se va încălzi - &#537;i atunci pot fi mai multe explozii.  &#8222;Se &#537;tie că cometele sunt imprevizibile&#8221;, spune astronomul Gianluca Masi.  &#8222;Poate vom vedea mai multe artificii.&#8221;.

auriga
03 Aug 2023 23:57


Si o imagine din aceasta seara.

auriga
09 Aug 2023 08:53


Inca o imagine de aseara (8-9 august)

GunDALF
09 Aug 2023 09:00


Foarte ciudata comeata asta. Dar bine executata. Pare a avea o zona care nu emite gaze.

auriga
22 Aug 2023 09:16


Aspectul cometei in seara de 21 august. Transparenta slaba, cer foarte poluat luminos.

auriga
25 Aug 2023 08:41


Cometa devine din ce in ce mai slab vizibila, aseara abia se zarea in cadre de 30s. Aici este un stack de 50x30s

auriga
06 Sep 2023 18:50


Din ce in ce mai slab vizibila

auriga
13 Sep 2023 09:56


Tot mai slab vizibila. imagine fara flat-uri.

auriga
09 Oct 2023 08:05


Din nou in outburst, a reluat aceeasi forma :) O imagine de aseara

auriga
23 Oct 2023 22:03


O imagine din 17 octombrie formata din 75x20s prin 30cm din Cluj

iulian90
20 Noi 2023 22:31


În seara asta am observat &#537;i eu cometa 12P/Pons-Brooks prin reflectorul de 150mm &#537;i se vedea relativ greu, mica &#537;i slab luminoasă, în constela&#539;ia Hercules, între stelele Theta Herculis &#537;i Alathfar /Miu Lyrae. A ajuns la magnitudinea 8,9 &#537;i este mai accesibilă instrumentelor mici acum. 
Zilele următoare poate o &#537;i fotografiez dacă permit condi&#539;iile. 
Este cea de-a 26-a cometa observata de mine  până acum. :)

auriga
23 Noi 2023 20:02


Arata complet diferit, am prins o fereastra de cateva minute de senin in seara aceasta:

auriga
06 Dec 2023 20:01


O alta imagine din aceasta seara partial cu nori.

MariusP
01 Feb 2024 20:44


După săptămâni de cer nefavorabil, mi-am făcut un cadou întârziat pentru împlinirea a 55 de ani: a 55-a cometă observată...  :ugeek: 

Relativ difuză (grad de condensare 4), am văzut-o u&#537;or cu vedere directă folosind Newton-ul 150/750 mm la cca 100x. Am estimat o magnitudine de 8.5 &#537;i coama de 4'.

Armand Popa
01 Feb 2024 23:18


Marius, felicitari pentru a 55-a cometa si  La multi ani in a 55-a orbita in jurul Soarelui (cu intarziere) :)

Colectia ta de comete observate e exact dubla fata de cate am reusit sa observ eu vizual pana acuma, varsta in schimb nu :)

Cer senin

nobody
01 Feb 2024 23:27


La cat mai multe comete si orbite in jurul Soarelui !

MariusP
02 Feb 2024 16:18


Multumesc @Armand Popa, @nobody
Colectia ta de comete observate e exact dubla fata de cate am reusit sa observ eu vizual pana acumaAdică ai observat 27 de comete &#537;i-nc-o jumătate de cometă?!  :shock:  :lol: 
La cat mai multe Deja îs cam ame&#539;it de-atâta "învârteală"... :mrgreen:

zoth
02 Feb 2024 16:55


... mi-am făcut un cadou întârziat pentru împlinirea a 55 de ani: a 55-a cometă observată...
Ce coincidenta frumoasa!! .. la cat mai multe cadouri de acest fel!

Adică ai observat 22 de comete &#537;i-nc-o jumătate de cometă?!
Interesant, omul cat traieste invata  :lol:  In ce baza de numeratie ai ajuns la rezultatul asta?

PS. In aceeasi nota si cu mana pe inima spun ca la comete m-ai intrecut de 55 ori, din iarna lui 1910 de la vestita Halley, nu am mai vazut nici una pana in ziua de azi ..

MariusP
02 Feb 2024 17:10


Adică ai observat 22 de comete &#537;i-nc-o jumătate de cometă?!
Interesant, omul cat traieste invata  :lol:  In ce baza de numeratie ai ajuns la rezultatul asta?
Deci au dreptate ăia care zic c-ar trebui să m-opresc din învârteală, ca să-mi revin din ame&#539;eală...  :roll:  :lol: 
Corect era "27 de comete &#537;i-nc-o jumătate de cometă"! Mersi de corec&#539;ie! 

Armand Popa
02 Feb 2024 17:16


55:2 = 27 +1 din oficiu  :lol:

CristiB
05 Feb 2024 00:39




PS. In aceeasi nota si cu mana pe inima spun ca la comete m-ai intrecut de 55 ori, din iarna lui 1910 de la vestita Halley, nu am mai vazut nici una pana in ziua de azi..

Silviu, poate ca te-a intrecut la numarul de comete, dar la numarul de ani il depasesti detasat!  Mai mult decat dublu. &#128578;

zoth
05 Feb 2024 15:20


Cristi, n-am avut incotro, trebuia sa pastrez nota SF in care fusese scris mesajul precedent ...  :D

iosif
15 Feb 2024 15:14

12P/Pond-Brook 2004
Salut.

Am dat un ochi sa vad ce mai e cu cometa, si am pozat un cadru de 5 minute cu ASI 183 MM, obiectiv Samyang 135 mm la f2,8, si filtru Optolong L-Pro.

Stanescu Octavian
13 Mar 2024 03:18


am luat si eu o bucata de cometa  in seara de 12 martie

Stanescu Octavian
13 Mar 2024 09:40


prelucrare dupa odihna  oare binoclu ofera ceva asemanator sau e doar palid cautator  :D

MariusP
13 Mar 2024 11:50



Da, Minox BF 10x42! Dăcât cu un ochi se vede a&#537;a, cu amândoi se vede clar efectul 3D, uneori chiar 4D... :lol:

catalin dumitru
13 Mar 2024 12:37


prelucrare dupa odihna  oare binoclu ofera ceva asemanator sau e doar palid cautator  :D

De ce în urma prelucrării , au devenit punctiforme stelele ? Scuza&#539;i bagajul de ignoran&#539;ă din domeniu ..!

Stanescu Octavian
13 Mar 2024 14:02


asa au facut programul DSS cu trei variante  imaginile captate se stacuiesc pe stele dar cometa se misca mult in 40 min fata de stele  si pierzi detalii  apoi varianta in care ti cometa pe loc si fug stele  arata urat pare ceva tulbure neplacut dar ai detalii pe cometa , si varianta ultima dificila  apare totul nemiscat si arata bine .  poate se poate pune intrebarea  de ca au masinile stergator de parbriz ?? ca adevarul e ca geamul e stropit asta e cel real cu stropi .

Gogu
13 Mar 2024 22:08


Arata incredibil imaginea! Felicitari!

Cam la ce ora e vizibila pe cer la noi? inca nu ma descurc cu stellarium de pe telefon prea bine si ar fi interesant de observat.
Singura cometa pe care am vazut-o eu a fost cand eram copil, si era vizibila cu ochiul liber, probabil hale-bopp daca m-am documentat corect...

CristiB
13 Mar 2024 22:21


https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/cometa-diavolului-de-3-ori-mai-mare-decat-everestul-poate-fi-vazuta-saptamana-aceasta-de-pe-pamant-2721285

Mircea Pteancu
14 Mar 2024 01:13


Aseara, Marti 12 Martie, in jurul orei 20, am fost alertat telefonic de catre prietenul meu Armand care mi-a relatat unde si cum reusise sa observe cu binoclul cometa 12P/ Pons-Brooks, in timpul crepusculului.
Am procedat imediat la observarea cometei cu binoclul Aculon 10x50mm, tinut in mana.
Cometa avea coama intre 3' si 4' diametru, la 70' distanta de la * Delta And spre * Pi And.
Coama avea marginile neclare, topite in fondul stelar si de luminozitate crescatoare spre centrul mai luminos. Cu binoclul nu am vazut nucleu cu aspect stelar iar culoarea coamei a fost gri, cu usoara nuanta de albastru.
Am comparat luminozitatea coamei cometei cu cea a galaxiei M31, asa cum se vedeau in binoclu. A rezultat doar o opinie, cometa cred ca este cu cel putin o clasa sau doua de magnitudine mai slab luminoasa ca M31. Vad acum ca in Stellarium avem pentru M31 o magnitudine de 3,5. Deci cometa 12P/Pons Brooks (cred eu) ca avea o luminozitate intre 4,5mv si 5,5mv, mai probabil sub 5mv.
Spun aceasta, deoarece folosind tehnica de observarea a stelelor variabile, facand ''blinking'' intre cometa si M31, diferenta de luminozitate si dimensiune dintre cele doua era izbitoare. 

Partea nesigura a observatiei: uneori, cu vederea periferica, mi s-a parut ca zaresc o coada foarte, foarte slab luminoasa spre PA  ( aproximativ) = 30 grade si cu lungimea ''observabila'' de (1,5 - 2) x diametrul coamei, adica intre sase si opt minute  de arc.

Am facut schita.

Cer senin, Mircea

Gogu
14 Mar 2024 08:16


Multumesc de info. Sper sa se termine cu ploaia si norii prin sud si asa poate reusesc sa o prind curand.

Mircea Pteancu
14 Mar 2024 12:30


Gogu

Sper sa reusesc sa vad cometa si cu telescopul.
Vad ca ai dotare tehnica foarte buna, ai toate sansele sa reusesti.

Poti cauta cometa si dupa indicatiile de pe heavens.above:

https://www.heavens-above.com/comet.aspx?cid=12P&lat=0&lng=0&loc=Unspecified&alt=0&tz=UCT

Daca tot ai amintit de cometa Hale-Bopp, strasnic obiect pentru observatii.
Atasez una dintre observatiile mele la acea cometa, cu dobsonianul D=125mm. 
Ca incurajare pentru multimea de telescoape detinuta de membrii forumului. 
''Se merita'' sa iesim la observarea unei comete luminoase, raman observatii si amintiri de neuitat.

Cer senin, spor la observatii !

catalin dumitru
14 Mar 2024 14:22


Hale-Bopp mi-a produs amintiri plăcute . Mă holbam la ea în fiecare noapte de la marginea ora&#537;ului , înarmat cu monoclul zomz 20x60 , luat în toamna lui 1991 de la un talcioc din Wadowice . Se vedea grozav &#537;i cu ochiul liber , cerul de nord-est era aproape virgin pe vremea aia .

Gogu
14 Mar 2024 17:32



Poti cauta cometa si dupa indicatiile de pe heavens.above:

https://www.heavens-above.com/comet.aspx?cid=12P&lat=0&lng=0&loc=Unspecified&alt=0&tz=UCT


Merci Mircea,

Foarte util site-ul. Intre timp am instalat stellarium si pe pc si observ ca intre 7 si 8 jumate as avea sanse sa o prind pe cer in zona mea. 

si daca trec norii poate ies pe camp la tara undeva fara lumina si constructii in jur, poate poate reusesc sa o prind.

Mircea Pteancu
14 Mar 2024 19:30


Bafta, cer senin si spor la observatii !

Mircea

Mircea Pteancu
16 Mar 2024 17:35


Aseara, Vineri 15 Martie a.c., am observat cometa 12P/Pons-Brooks. Aceasta se vedea spre Est-Nord Est de steaua Delta And, inchipuind piciorul inaltimii coborate din varful h Psc pe latura Delta And- Sigma Psc a triunghiului Delta And - Sigma Psc - h Psc.
Cerul era destul de puternic iluminat de Luna in faza de 35% si acoperit de pacla subtire care, in lumina selenara era lucioasa precum sticla sau clestarul.
Detectarea am obtinut-o cu binoclul Aculon 10x50mm iar observatiile au fost efectuate cu newtonianul D=148mm F/5 la 30x/ XCel 25mm ( prima schita ) si 125x / Radian 6mm ( a doua schita ).
Cometa se vedea ca obiect cetos, de forma circulara cu diametrul de aproximativ trei sau patru minute de arc, treptat mai luminos spre centru si cu marginile nedefinite care se pierdea in fundalul cerului luminos.
In centrul coamei se vedea slab un nucleu cu aspect stelar. Coada nu a fost vizibila.
Azi am identificat cu ajutorul Stellarium stelele notate din cele doua schite :

a = * HIP 4103 / 9,6mv

b= * HD 5050 / 7,95mv

c = * 9,6mv , fara identificare in Stellarium

Folosind tehnica de la stelele variabile am notat urmatoarea comparatie de luminozitate a nucleului cu aspect stelar al cometei :

b / 3 / 12P / 2 / c   ...................( vezi a doua schita ).

Ceea ce s-ar traduce ca mie mi s-a parut ca in aceasta proportie, nucleul cometar este mai apropiat ca luminozitate de cea a * 9,6mv decat de cea a * 7,95mv.
Rezultatul, la modul pedant, ar fi o luminozitate a nucleului de 8,94mv. Sa nu ne buzunarim insa singuri. Chiar si in conditii ideale, un incepator intr-ale variabilelor precum subsemnatul, nu stie sa aprecieze sutimile de magnitudine. Darmite in conditiile '' de lupta'' de aseara.
Asadar, apreciez ca luminozitatea zisului nucleu cometar al lui 12P a fost aseara undeva intre magnitudinile 8,8 si 9,2.
Sa subliniez ca la marirea de 125x, nucleul se vedea mult mai bine ca la 30x dar cometa a fost vizibila deja chiar si in cautatorul RACI 8x50mm.

Apoi cometa a binevoit sa dispara vederii mele dupa casa vecinului iar eu am trecut la observatii de stele variabile.

Cer senin, Mircea

iulian90
17 Mar 2024 10:58


Aseara am observat si fotografiat cometa 12P/Pons-Brooks. 

Am observat-o prin reflectorul de 245/1280mm unde se vedea foarte bine si luminoasa, ba chiar am reusit sa zaresc si o parte din coada, nu numai coama si nucleul. Coada era orientata aproximativ spre Nord, mai precis spre NNE, spre o stea de magnitudinea 8,55 mv. 
Am observat cometa si prin reflectorul de 150/1400mm unde se observa bine, relativ luminoasa, chiar si coada am reusit sa o observ, desi se vedea mai greu decat prin reflectorul de 245mm, la limita vizibilitatii. 
Directia in care se vedea coada cometei a fost confirmata si de pozele care le-am facut tot aseara cu camera foto Canon 450D prin teleobiectivul Seimar 500mm f/8. :) 
De precizat este faptul ca coama se vedea putin mai extinsa cu filtru UHC decat fara, in schimb coada se vedea la fel in ambele cazuri, iar nucleul se vedea mai bine fara filtru UHC si la grosismente mai mari. Nucleul avea o magnitudine mai mare decat a stelei de 8,55 mv aflata la nord de cometa, confirmand masuratorile efectuate de dl. Mirecea Pteancu. :)

Stanescu Octavian
17 Mar 2024 13:18


am facut a doua iesire seara de 15  conditii nefavorabile seara cerul alb laptos  data trecuta am  avut albastru intens spre apus  luna parazita si ea totul . vizual mare dezamagire abea neb Andromeda se vedea palid tare prin Bino apm 16x70 iar cometa slab perceputa ca un M13 din centrul orasului bortle8.   ma salveaza apartura foto totusi vede enorm de bine fata de ochiul uman asa amarat prin telescoape -bino la ocular . steaua de sus portocaliu galben este Hip 4552 si distanta aproape 3 gr de nucleu cometei  cam asa am luat din coada 3 gr.  am folosit un Canon 200mm f/2,8  si mult croop  speram la coada mai lunga prinsa dar numai atat a iesit pe cerul nasol

Mircea Pteancu
17 Mar 2024 15:37


Iulian

Ce bafta ai avut de cer atat de bun incat ai vazut bine coada ! Bravo !
Multumesc pentru confirmarea evaluarii de luminozitate a nucleului.

Tavi

Cand am mai fost de acord cu tine, am fost banuit ca am ceva interese.
Dar de ce sa contrazici ceva adevarat. Poluarea luminoasa este groaznica, numai experienta te-a ajutat din Timisoara sa vezi cometa sau M31. Ce poate sa faca un incepator in aceste conditii ?
Nici eu care am trecut oleaca de stadiul de incepator, ce pot sa fac ? Ochiul este singurul meu mijloc de a vedea obiectele ceresti. Pe acesta il am, pe acesta il folosesc + telescope ...
Imi este clar ca nu pot concura cu senzorii electronici.

Inapoi la subiect. Sper sa nu te superi daca am extras cometa si zona ei din fotografia ta ca sa o compar cu schita mea. Ma bucur sa vad ca poza confirma schita mea mai ales ca nici noi, la Arad, nu am avut conditii mai bune decat au fost la Timisoara.


Mircea

Kirk Spock
18 Mar 2024 09:20


In seara de vineri 15 martie am reusit sa observ si eu prima data cometa, profitand de cer senin dupa o perioada lunga de vreme inchisa, cu proaspat achizitionatul Lacerta Explorer 10x50. Am gasit-o neasteptat de usor, arata ca o papadie, ceva mai la SV de Andromeda, cu care am si comparat-o ca magnitudine, fiind probabil undeva intre 5-5,5.

Stanescu Octavian
18 Mar 2024 10:54


ieri seara 17 martie am facut o iesire la 25 km vest de Timisoara  am avut trsnsparenta mai buna ca in 15 mart dar cu nori trecatori in straturi paralele orizontal au baleat cometa .  o captura de 56 min prin canon 200mm f/2.8  eq 6  canon full frame R5c   aici am coada ajunsa la Mirach deci 5Grade . prin binoclu apm 16x70 am zarit si coada slabuta dar nu foarte intinsa ca in poza

Gogu
18 Mar 2024 11:06


Felicitari tuturor pentru capturi.
Am incercat in seara de 16 Martie si eu sa vad ceva, nu prea am reusit. Cometa cred (nu sunt sigur) ca am vazut-o ca un punct dar cerul a fost foarte prost. Nici jupiter nu am reusit sa-l vad foarte bine din cauza turbulentelor plus ca eram aproape de o apa si a aparut bruma/roua si a trebuit sa pun capacul si sa strang.

Vad ca urmeaza sa creasca in intensitate prin aprilie, poate se calmeaza cu ploi si apa in jurul Bucurestiului si o sa am mai mult succes.

iulian90
30 Mar 2024 19:09


In ultimele doua saptamani am tot observat cometa cu telescopul de 245mm si devine din ce in ce mai luminoasa iar coada se vede din ce in ce mai bine in telescopul de 245mm (desigur doar partea cea mai luminoasa din coada). Si chiar in binoclul 10x50 am zarit coada la limita vizibiltatii, mai ales dupa lasarea intunericului. Coama si capul cometei se vad foarte luminoase, de un verde-galbui in telescopul de 245mm si un gri-verzui in binoclul 10x50. Am incercat sa o observ si cu ochiul liber insa fara succes. 

Maine sa fim pe faza ,daca vremea ne va permite, caci cometa se va apropia foarte mult de steaua Hamal/ Alpha Arietis (in constelatia Berbecul) ,la numai 15', adica egal cu jumatate din diametrul discului selenar de exemplu, la ora 19. Desigur ca la minimul conjunctiei distanta dintre intre astri va fi de numai 6-7' dar minimul va fi pe timpul zilei, la ora 14 deci nu va fi vizibil de la noi, poate din America sau Asia de Est, Australia etc. 

Aseara am facut si o serie de 51 cadre de 25s expunere la cometa, cu camera Canon 450D si teleobiectivul foto Seimar 500mm f/8 pe montura ecuatoriala, fara ghidaj. 
In imagine am scos in evidenta si coada ionica care este dreapta, lunga, de forma conica subtire, pe langa coada de praf care este mai scurta ,groasa ,difuza si putin curbata.

iulian90
31 Mar 2024 17:59


Aseara am fotografiat din nou cometa cu camera Canon 450d  insa cu teleobiectivul Paragon 300mm f/5,6, folosind si expuneri mai lungi, de 60s, insa nu am reusit sa scot mai multe detalii in coada cometei din cauza luminii crepusculare dar si a poluarii luminoase de dupa intunecarea completa a cerului si a extinctiei atmosferice intrucat cometa se gaseste destul de jos pe cer spre W-N-W. In cadru apare si steaua Hamal, de culoare galbena.

iosif
31 Mar 2024 18:58

Cometa Pons
Cometa 12P/Pons-Brooks, in 30-03-2024.

1X 120 sec. Esprit 80, ASI 183 MC Pro, filtru ASI L.

iulian90
03 Apr 2024 12:49


Aseara am observat cometa 12P/Pons-Brooks cu telescopul de 245/1286mm si a devenit si mai luminoasa decat la ultima observatie a sa de sambata (30 martie), coada observandus-e putin mai bine insa tot slab luminasa ramane, in schimb coama si nucleul sunt cu mult mai luminoase, coama avand tenta verzuie iar nucleul o tenta galbuie. A trecut deja de steaua Hamal din constelaita Berbecul (Aries), din pacate nu am putut observa conjunctia stransa dintre cometa si acesta stea de duminica, intrucat au sosit atat norii cat si praful saharian care a afectat serios cerul pana ieri, cand un vant puternic l-a alungat in totalitate. 
Zilele acestea cometa se va apropia si de planeta Jupiter si pe 11 aprilie va trece si prin planul eclipticii.

Kirk Spock
03 Apr 2024 15:47


Aseara am revazut-o prin binoclul Lacerta 10x50, destul de bine chiar si in conditiile unei poluari luminoase agresive. Inclusiv coada am putut-o distinge, discreta.
O conjunctie multipla f interesanta va fi in seara de 10 aprilie, cand cometa+Jupiter+Uranus+Luna isi vor da intalnire intr-un cerc cu diametrul de 5 grade. Din fericire, va fi o luna f tanara, proaspat iesita din eclipsa de pe 8. Deci, posibil spectacol, numai cer senin sa fie!

Mircea Pteancu
03 Apr 2024 20:24


Iulian si iosif, multumim pentru observatiile cometei P12.

Kirk Spock

Interesanta precizarea ref. la vizibilitatea cozii cometei P12 in binoclu. Pana acum eu am zarit-o doar, foarte nesigur, chiar si prin reflector de 148mm.
Te rog propune apropierea /conjunctia descrisa la topicul ''Teme de observatii''. 
Cel putin eu nu cred sa am ocazia sa vad altadata asa ceva. 
Sa speram la cer senin, multumesc pentru sugestia observationala excelenta !

Mircea

Kirk Spock
04 Apr 2024 08:29


Nu pot spune ca am vazut clar coada cometei prin binoclu, ci doar nucleul si coama. Dar in ultimele seri am observat o zona de luminozitate alungita, foarte slaba ce-i drept, in partea opusa fata de soare. Lungimea o apreciez cam la de 3-4 ori diametrul coamei.

Mircea Pteancu
05 Apr 2024 00:18


Da, extensia aceea am zarit-o si eu de doua ori  dar  cu incertitudine. Trei ori cu aceasta seara, dar acum a fost diferit.

Azi am revazut cometa P12 cu binoclul Aculon 10x50mm. Doua lucruri au iesit in evidenta:

- se vedea un nucleu cu aspect stelar

- se vedea foarte slab dar cu certitudine coada cometei.

Am o intrebare catre MariusP sau altcineva versat in domeniul cometelor.
In aceasta seara, cometa P12 se vedea la Vest de  stelele  HIP 11904 si 26 Ari. Am identificat stelele in baza schitei mele, cu ajutorul Stellarium. Acesta da pentru 26 Ari o magnitudine variabila intre 6,1 si 6,15.  ( Pentru scopul meu, variabilitatea asta e o buna gluma astronomica ! ). HIP 11904 are indicata magnitudinea 6,8.
Nu m-am putut abtine, si am facut o comparatie intre luminozitatea nucleului cometar si cele doua stele. Dupa metoda de la stelele variabile. Ecuatia notata a fost:

a / 3 / P12 / 2 / b

a= 26 Ari= 61 ;   b= HIP 11904= 68

Imi rezulta pentru nucleul cometar o magnitudine vizuala = 6,5.

Intrebarea este : unde as putea sa verific cat de aproape / departe de adevar se afla estimarea mea ?
Repet, am comparat numai nucleul cu aspect stelar, nu luminozitatea intregii comete care este mult deasupra acestei valori.
Pentru intreaga cometa am facut o determinare prin extinctie in seara de Sambata, 30 Martie. Dar nu am prelucrat observatia, deci nu cunosc deocamdata rezultatul. Identificarea stelelor din schitele mele e un ''lotto'' cu incertitudini , ma enerveaza, spun ''cuvintzele'', sotia ma aude si ma amendeaza. Riscant !

Multumesc anticipat, Mircea

iosif
05 Apr 2024 01:05




Imi rezulta pentru nucleul cometar o magnitudine vizuala = 6,5.

Intrebarea este : unde as putea sa verific cat de aproape / departe de adevar se afla estimarea mea ?

Pe site-ul din link o sa gasiti o gramada de informatii la sectiunea comete.

http://astro.vanbuitenen.nl/

Cer senin si plin de stele.

Stanescu Octavian
05 Apr 2024 09:02


aseara s-a inseninat la apariyia cometei la Timisoara asa ca am pus masina de pozat in functie . la crepuscul prin binoclu apm 16x70 am inceput scanarea intre Jup si steaua Hamal si era acolo cu nucleu puternic . pe ecranul ap foto se vedea live cu mica codita iar la comanda speciala cu stacuire 1 sec tot live caada bine vizibila cu nucleu verde. . Prin instrumentul Refractor (teleobiectiiv de exceptie al Japonezilor Nikon ) 600mm f/4  diam 150mm  +EQ6

iulian90
06 Apr 2024 14:01


Aseara am observat cometa 12P insa doar cu binoclul 10x50 (fiind cam jos pentru telescopul de 245mm) insa se vede din ce in ce mai luminoasa si partea cea mai luminoasa a cozii cometei se vede si ea mai bine in binoclu, dar tot la limita vizibilitatii. Cu ochiul liber inca nu am reusit sa observ cometa in ciuda faptului ca are o magnitudine de 4 (sau sub aceasta valoare din ce am observat pe Heavens Above azi) si ca se vede bine in binoclu. In schimb stele de magnitudinea 4-5 am resuit sa le zaresc cu ochiul liber zona in care se gasea cometa.

CristiB
06 Apr 2024 17:53


In fotografie de mai sus cometa arata ca un alt obiect ceresc din apropiere. &#128522;

Stanescu Octavian
06 Apr 2024 23:46


din seara de 5 apr  cu cer putin favorabil de acasa Timisoara  luat prin Newton 210mm f/3.9

Orion Orvasile
07 Apr 2024 15:04


Am văzut &#537;i eu cometa pe 2 aprilie (atunci am prins senin, cam ostilă vreme în ultimul timp). Se vedeau destul de bine miezul/coama &#537;i coada, chiar dacă coada era destul de &#537;tearsă. Am folosit un SW Heritage 130p &#537;i un Lacerta 10x50.

Am făcut ni&#537;te poze cu mobilul prin telescop (timpul de expunere între 2 &#537;i 10 secunde, ISO 3200):
https://s.go.ro/pn9jzzvq
https://s.go.ro/f9xji0iw
https://s.go.ro/9sks4rbk
https://s.go.ro/xjna8vw9
https://s.go.ro/zwsb6jut

valy
10 Apr 2024 23:23


Destul de greu de vazut din oras, cel putin cu instrumente mici. Am urmarit-o azi de pe la ora 20 pana la 21:40, doar cand era mai sus pe cer se vedea nucleul, verzui, destul de palid, in obiectivul 135 f2.

sorin georgescu
11 Apr 2024 09:36


Luna asera (avand Jupiter in stanga cu cei 3 sateliti vizibili) se vedea intreaga si cu ochiul liber. Nu imi dau seama la ce nucleu verzui te referi?! Ca nu era nimic verzui la Luna, era fara culoare, nuante de gri. Cu binoclu sau luneta se distingeau fara probleme pete si cratere pe partea intunecata (dar fara nici o nuanta de anume culoare). Poate se vedea asa deoarece partea neluminata de Soare era totusi luminata de Pamant. 

Probabil prin ce ai vazut baga o nuanta verzuie, poate aparatul foto la WB, poate binoclul daca te refereai la Luna. Sau poate te-ai referit la cometa si atunci e foarte posibil sa fie colorata. Eu nu am vazut-o. Ai vazut-o direct sau a aparut numai in foto cu aparatul ?! (patura de poluare in Bucuresti e totusi foarte groasa!)

Oricum, ce se vedea aseara era de zile mari! Frumos, special! Nici cea mai buna foto nu reda spectacolul real!

valy
11 Apr 2024 12:22


Verzui este nucleul cometei.

iosif
13 Apr 2024 18:10

12P/Pons-Brooks
12P/Pons-Brooks in seara de 11.04.2024

O ultima imagine cu cometa printre norii de la orizont.
Coboara tot mai repede spre Sud unde vom vedea poza luate de cei din Sud.

Echipament Esprit 80 ED, ASI 183 MC, Astrodon L

1 X 120 sec.

MariusP
16 Apr 2024 08:08


Un chinez s-a dus în SUA să fotografieze ecplisa din 8 aprilie &#537;i-a reu&#537;it o poză interesantă...

""