-----------------------------------
FlorinT
23 Aug 2023 22:33

Binoclu livrat cu probleme
A&#537;a cum am anun&#539;at, interesat fiind de achizi&#539;ia unui binoclu, am primit astăzi coletul după ceva peripe&#539;ii. Am comandat Lacerta Explorer 10x50. 

Ieri a fost prima tentativă, a sosit un colet uria&#537; pentru un simplu binoclu. Prin urmare primul &#537;i  al doilea gând m-au purtat spre Mo&#537; Crăciun-ul care l-a vizitat recent pe unul din colegii no&#537;tri. :) Primul, fire&#537;te la vederea namilei de cutii. Al doilea, când în interiorul acesteia dezvelesc mai întâi un trepied... (măi să fie, "m-a lovit" &#537;i pe mine vreo tombolă?...)
Când am depănu&#537;at &#537;i celălalt locatar al cutiei, mi s-au spulberat visele... Era un telescop, nici urmă de vreun binoclu, semn clar de o încurcătură la magazin. Coletul cu pricina mult mai valoros decât ce am comandat eu, a aterizat gre&#537;it pe meleagurile moldovene, pentru că, de fapt, era destinat cuiva din Alba (conform facturii din interiorul coletului, doar că  era etichetat la exterior cu numele &#537;i adresa mea).

&#536;i cum inten&#539;ionam să dorm lini&#537;tit noaptea, am retezat-o sec curierului care se oftica deja când i-am spus că nu pastrez cadoul, ci sun fără  dubiu la magazin pentru returnare.
 
Prin urmare, astăzi, deci foarte prompt imediat a doua zi, a &#537;i sosit un alt binoclu (că primul era rătăcit cel mai probabil undeva în drum spre Alba), dar cu ceva semne de întrebare. Ata&#537;ez un video scurt &#537;i câteva poze din care se pot observa următoarele:

- roti&#539;a de reglare dioptrii joacă (zornăie chiar - vezi în video)

- o "buburuză" mică de ră&#537;ină epoxidică cred, pe zona tronconică a unui bra&#539;;

- cele două cercuri de clar parcă nu reu&#537;esc să le fac un singur cerc (aici poate nu mă pricep eu - sunt neexperimentat - o fi de la ceva probleme cu ochii mei suferinzi de presbiopie);

- în interior privind prin lentilele obiectivului se văd câte două sigilii undeva unde probabil se pot ac&#539;iona ceva reglaje, dar unul este cu un orificiu vizibil, deci neacoperit de ră&#537;ina sau siliconul ăla, e doar în jurul găurii... Să fie acolo locul unui &#537;urubel lipsă?... ori un orificiu prin care s-a umblat?

- tot privind prin binoclu, după ce am reglat focusarea pe un obiect, e firesc să fie blurat dacă îl mut undeva mai înspre marginea lentilelor? adică dacă nu îl mai centrez pe mijloc (acolo dacă vreau pot face un nou reglaj de focalizare; dar nu ar trebui să poată focaliza cu toată suprafa&#539;a lentilelor odată?)

-pe gentu&#539;ă o pată ce pare tot de la o picătură de ră&#537;ină care a fost &#537;tearsă;

- tot privind prin lentilele obiectivului undeva se văd vreo trei fire de praf mai clar (mai sunt &#537;i altele dar aproape imperceptibile - semn că ar putea să se fi umblat înăuntru?);

- urme de adeziv în jurul ocularului stâng:

- mică zgârietură sau pată pe clema dreaptă pt ata&#537;are curelu&#537;ă;

- cele două mici orificii de pe ramele lentilelor obiectiv nu au aceia&#537;i pozi&#539;ie (cel mai probabil e normal să fie a&#537;a, dar men&#539;ionez pentru asigurare).

De văzut prin binoclu, se vede bine, îmi place luminozitatea &#537;i limpezimea lentilelor care oferă imagini impresionante.

În urma constatărilor de mai sus, am decis să returnez &#537;i să cer un altul.
Voi ce părere ave&#539;i?

Faptul că liniile drepte verticale &#537;i orizontale sunt curbate când sunt încadrate necentral pe obiectiv, cred că este firesc (efectul de lentilă) &#537;i nu o deficien&#539;ă de reglaj, nu?

PS: Cu pozele mai văd, nu reu&#537;esc să le pun de pe telefon (ori o fi de la dimensiunile limitate de forum)

zoth
24 Aug 2023 15:15


- cele două mici orificii de pe ramele lentilelor obiectiv nu au aceia&#537;i pozi&#539;ie (cel mai probabil e normal să fie a&#537;a, dar men&#539;ionez pentru asigurare).

Daca e vorba de lamajele de pe inelele de strangere a obiectivelor atunci nu-i problema, nu au cum sa cada identic pe filete.

Faptul că liniile drepte verticale &#537;i orizontale sunt curbate când sunt încadrate necentral pe obiectiv, cred că este firesc (efectul de lentilă) &#537;i nu o deficien&#539;ă de reglaj, nu?

Da, sunt firesti la binocluri ieftinute. Se numesc distorsiuni geometrice.

Restul aspectelor semnalate nu sunt normale si esti indreptatit sa ceri schimbarea binoclului.

Cristian Kata
24 Aug 2023 17:33


Poti sa il returnezi fara probleme..... Iarta-mi aciditatea dar din ce ai scris reiese clar faptul ca ai pretentii de binoclu de zeci de mii de lei, fara nici o exagerare. Vignetare, zona de neclar din marginea campului...etc sunt absolut normale, e clar ca nu ai mai pus mana pe nici un binoclu, chestiile cu "sigilii" nu au nici o treaba, la acest model nu se fac reglaje de colimare din locurile de care pomenesti tu, jocul la rotita de clar de  pe tubul drept am spus din start ca exista la seria Explorer. Doua firicele de praf??? Eu am vazut fir mic de par (mai corect o scama mica) in Conquest care era acolo din fabrică! Sa nu exageram... Ca sa fii linistit poti da retur si sa iei altceva, dar te rog sa revii pe urma cu o concluzie, sa ne spui ce ai gasit mai bun in acesti bani. Daca binoclul este colimat, restul sunt mofturi, daca e decolimat trebuie returnat. Scuze pt tonalitate dar e bine sa nu visam, un suma specificata de tine, NU este NIMIC mai bun, scurt.

Erwin
24 Aug 2023 17:50


În suma respectivă am avut eu un noroc chior (sau bântuia Mo&#537; Crăciun prin târg, nevăzut de nimeni...) să iau un Swarovski Tirol 7x42. Are pu&#539;in praf pe reticol, dar asta e de a&#537;teptat la un binoclu fără husă &#537;i capace fabricat în anii '80. În rest, vede bine &#537;i se simte extraordinar!

Cristian Kata
24 Aug 2023 19:48


Poti scoate praful, sau tot reticulul. Praful doar la microscop il poti scoate, altfel...mai mult praf pui decat scoti, daca il sufli cu aer il strici... (Ma refer la suflat sub presiune nu cu pompita manuala care oricum nu face nimic)

FlorinT
24 Aug 2023 20:45


@zoth
Multumesc, esti un domn!

Iarta-mi aciditatea dar din ce ai scris reiese clar faptul ca ai pretentii de binoclu de zeci de mii de lei, fara nici o exagerare.
Imi pare rau daca asta am lasat impresia. Nu. Este doar vorba de lipsa mea de experienta si raportandu-ma la ce am citit (si poate inca nu am inteles corect) am zis sa suflu si in iaurt, decat sa ma frig. Nu stiu ce anume ar trebui sa pretind si ce sa ingadui la acest model, asa ca am insirat ce am gasit din perspectiva mea limitata ca nu ar fi probabil OK. Inclusiv raportandu-ma la criteriile citite pe forum, ca nu am alta sursa in acest sens.

 Vignetare, zona de neclar din marginea campului...etc sunt absolut normale Eu citisem ca nu sunt, dar probabil era vorba de modelele mai profesionale. Si indoit fiind, doar ceream confirmari sau, dimpotriva infirmarile de rigoare.
 e clar ca nu ai mai pus mana pe nici un binoclu, Chiar am specificat singur asta. E si motivul pentru care citesc si postez aici. Am nevoie de sfatul tau si al altora de aici care se pricep. Eu spun aici ce imi pare circumspect, voi ma linistiti acolo unde m-am alarmat fals ori imi confirmati ce este corect vizavi de ce tind eu sa cred.
 chestiile cu "sigilii" nu au nici o treaba, la acest model nu se fac reglaje de colimare din locurile de care pomenesti tu Deci gaurica aia nu reprezinta o problema. Multumesc pentru lamurire.
 jocul la rotita de clar de  pe tubul drept am spus din start ca exista la seria Explorer. La acest binoclu era foarte accentuat acel joc. Am cerut un altul si chiar acum am pentru el clip cu acel joc, mult mai rezonabil decat la primul incercat.

 Doua firicele de praf??? Eu am vazut fir mic de par (mai corect o scama mica) in Conquest care era acolo din fabrică! Sa nu exageram... 
Chiar nu privesc din aceasta perspectiva problema, am specificat aceasta ca pe o potentiala urma de umblat in interior. Poti reciti daca nu ma crezi.

Ca sa fii linistit poti da retur si sa iei altceva tocmai ca nefiind linistit am cerut un altul. (poate in urma acestei postari m-as mai fi linistit. Maine poate ajunge (foarte promta implicarea persoanei cu care am comunicat pana acum la magazinul online). Si nu altceva, acelasi model. Asa ca, daca optic nu sta mai bine decat primul il voi pastra si retrimite ce imi va parea mai deficitar din cele doua testate. Faptul ca e bine sa nu te grabesti si ca trebuie sa fiu atent cand cumpar, pentru ca sunt multe cu probleme si mai bine cer altul, sunt sfaturile voastre vizavi de acest model care desi este bine echipat hardware, gasesti printre ele multe exemplare cu probleme la calitatea ansamblarii.  Am incredere in sugestiile si experienta voastra, chiar daca e posibil ca unii sa aiba si un interes comercial pe aici, imi pot da seama ca subiectivismul e cam greu sa fie sustinut la comun aici printre atatia cunoscatori. Din pacate e mai greu sa asimilez eu corect toate informatiile oferite de voi aici poate in anumite contexte.

 dar te rog sa revii pe urma cu o concluzie, sa ne spui ce ai gasit mai bun in acesti bani.  Sigur ca voi veni u feedback-ul meu asa novice cum este. Dar modelul ramane, mai ales ca juniorul se arata multumit de versiune la o prima vedere (ieri a fost sarbatorirea si a putut doar sa preguste din cadoul primit,). Eram in dubii daca era mai potrivit pentru el varianta 8x45. Dar si el aproba oportunitatea de a se apleca si spre astro' asa ca am cerut acelasi model (Explorer 10x50)

Scuze pt tonalitate dar e bine sa nu visam, un suma specificata de tine, NU este NIMIC mai bun, scurt. Chiar cred ce zici. Cat despre aciditate, sau tonalitate, inteleg ca e mult mai greu sa intelegem corect intentiile sau nuantele partenerului de conversatie. Sper macar ca acum intelegi ca nu din pretentii absurde am facut lista aceea. Doar nu stiu daca sunt OK cu ce am insirat acolo, si cel mai mult, imi era teama sa nu fi fost umblat in el (vreun exemplar reconditionat).

Apropo de temeri, cutia cutia binoclului nu este sigilata nici macar cu bulina clasica de scotch. Am inteles de la vanzatorul online ca, sunt aduse la magazin in baxuri de cate 10 buc, dar individual cutiile vin nesigilate. Sincer nici asta nu imi pare firesc.
Concluzia: Iti multumesc pentru postarea asta, asa acida sau mai tonica mi-a fost de mult folos. ;):)

In curand plec intr-o vacanta, nu stiu ce restrictii sunt pentru postarea foto si video ca atasamente. Probabil este specificat undeva. Daca am timp sa ma ocup o sa pun si pozele.

Inima cea buna la toti!

CristiB
24 Aug 2023 22:16


Firesc sau nefiresc si binoclurile de la Zeiss si Swarovski vin in cutii nesigilate. Logica in aceasta chestiune ar fi faptul ca in magazinele de profil un doritor vrea sa incerce mai multe instrumente pana se hotaraste ce vrea. Asa ca firma e nevoita sa desfaca mai multe cutii.
Daca ne-am baza doar pe sigiliu ca binoclul e nou atunci ar rezulta faptul ca dupa vreo luna doua in care clientii au incercat cu ochii lor toate instrumentele posibile, firmele de specialitate/ de profil ar vinde numai instrumente Seconds Hand.
Pe de alta parte ma mir un pic ca pasionatii accepta asfel de minusuri la un binoclu. Cu cativa firfirei in plus poti cumpara un Nikon decent ce mie personal atat vizual cat si la capitolul constructie si materiale folosite mi-a lasat o impresie foarte buna.

Mircea Pteancu
24 Aug 2023 22:30


Florin

Sunt acceptate atasamente de pana la 1MB. Cele mai mari vor fi respinse de server.
Va trebui in asemenea cazuri sa le reduci.

Nu trebuie sa te superi, uneori nu ne plac sfaturile primite aici sau tonul pe care au fost date dar poti sa fii sigur ca intentia este aceea de a te ajuta.
Te invit sa ne tii informati despre noul binoclu, ce si cum reusesti sa vezi cu el.

Cristib

Multumim pentru explicatie. Din aceasta perspectiva, intradevar cutiile nu trebuie sigilate.
Daca tot ajunge omul la magazin, ar fi chiar ciudat sa nu poata incerca mai multe binocluri.

Mircea

Cristian Kata
24 Aug 2023 22:30


Nikon care mai exact?, sa vedem diferenta de pret si de optica, eventual ceva sticla "Eco-Glass Lenses" rezistenta si daca vine binoclul de pe dulap jos, rezista la cazaturi de la 2m lejer, se sparg doar prismele pt ca sunt din sticla. :) Stii bine ca Nikon e bun dar nu la serii entry level, ca sa vorbim mai codat sa nu suparam pe nimeni. :)

CristiB
24 Aug 2023 22:45


Nu am inteles prea multe din postarea anterioara dar vom avea ocazia ca cineva neutru sa-si spuna parerea, fara influente din partea cuiva si fara sa fie de partea unei firme sau alteia. Pe de alta parte el a facut observatii/ va face observatii si cu unul si cu celalalt, asa ca parerea va fi obiectiva.
Daca m-am inselat eu in privinta celor doua marci atunci trebuie sa-mi cer scuze, insa si Lacerta Explorer e prezentat ca fiind de un nivel entry level.

Cristian Kata
24 Aug 2023 23:15


Intrebarea era simpla: care model de Nikon poate fi cumparat la un pret putin mai mare decat Delta Explorer 10x50? Nu e nici o influen&#539;ă sau ceva de acest gen. Cu toate minusurile lui, Explorer nu e usor de batut, optic vorbind. Omul a cerut un sfat pt achizi&#539;ie pana in 700 lei (daca bine retin), eu stiu ca tot timpul e ceva mai bun, dar gandeste-te ca multi de pe forum nu au un binoclu de nivelul lui Explorer, unii dau bani grei pe CZ 10x50 Jenoptem/Dekarem, depasite optic de Explorer inafara campului vizual mare la CZ dar care are un neclar incomparabil mai mare decat Explorer. Acum iti pun o intrebare, sa vad daca raspunzi sincer: Tu ai fi multumit sa folosesti acel Nikon la care te gandeai, ai fi multumit de el? (Avand in vedere ultima ta achizitie....convinge-ma :) )

Initial am vrut sa ii propun tot Lacerta, Smart 10x50, dar nu se incadra in pret, deci de Lacerta nu "scapi" in sectorul lui de pret, Explorer,Smart,Elite,Prime, parca sunt gandite asa incat sa sparga piata in acest sector de pret, parerea mea :)

CristiB
24 Aug 2023 23:19


Normal ca o sa raspund sincer, nu am nici un interes sa vorbesc codat asa cum a facut cineva mai sus ca sa nu supere pe cineva...
Personal am preferat ca obiectul adus in discutie sa ramana intact asa cum a venit din fabrica . Si se pare ca bine am facut! 
Cel putin vom obtine o parere cinstita de la cel ce il va despacheta prima data. Macar atata bucurie sa fie daca in rest binoclul e un fiasco in comparatie cu Explorer. Vom vedea, sunt si eu curios.
Parerea mea a rezultat insa in urma faptului ca anumite componente ale lui Lacerta se comporta ca talanga de la gatul vacutei.

Cristian Kata
25 Aug 2023 09:25


Nu prea are rost discutia...te-am intrebat in mod repetat care este acel model de Nikon despre care sustii ca e putin mai scump decat Explorer, nu ai raspuns nici acum, nici nu o sa raspunzi pt ca nu exista. Eu vorbesc din ce am vazut nu din ce imi inchipui, chestia cu talanga si etc sunt exagerate si cu asta ma retrag din discu&#539;ie pt ca dupa mine e clarificata situatia. Exista persoane care clasifica performanta unui binoclu dupa pret, fara sa il fi avut in mana, fara sa fi facut ceva teste cat de cat cu acel binoclu, daca e scump e bun, daca e ieftin nu e bun, adica sunt niste tinte fixe pentru un marketing "lunetist" care sigur nu rateaza in acest caz.

Erwin
25 Aug 2023 10:25


Eu am avut ocazia să mă uit prin Lacerta Explorer 10x50 de vreo 2-3 ori, ale colegilor. Am fost impresionat de raportul calitate/pre&#539; a&#537;a că l-am recomandat mai departe. Desigur, dacă se nimere&#537;te un exemplar cu probleme, trebuie returnat. E posibil să fie o scăpare a controlului de calitate de la fabrică, pentru că un control riguros costă. Dar firma î&#537;i asumă asta, a&#537;a cum branduri de renume î&#537;i asumă verificarea atentă a fiecărui exemplar, nu unul din 10 sau 50 bucă&#539;i...

CristiB
25 Aug 2023 10:44


Cristian nu are rost sa ne suparam ca la gradinita, sa ne luam jucariile si sa plecam.
Eu am raspuns la intrebare, raspunsul e in postarea mea de mai sus, ai doar un pic de rabdare si o sa vezi ca o sa fie bine.
Si in privinta aspectului cu talanga ai dreptate, normal ca e o exagerare, insa am vrut doar sa scot in evidenta faptul ca pentru mine personal un binoclul ce are jocuri intre componente, acolo unde nu ar trebui sa existe de fapt nici unul,  nu e binoclu! Poate ca are forma de binoclu, dar atat timp cat nu asigura un focus bun din cauza acelor miscari ce nu ar trebui sa fie...si-a pierdut orice drept de a se numi binoclu.
Cat despre cele scumpe si cele ieftine, da-mi voie sa spun prieteneste ca de data asta exagerarea se afla la tine. 
Apropo de primele binocluri, sau mai bine zis jumatate din el, adica o luneta, aseara am vazut un documentar ce prezenta istoria instrumentelor optice de la descoperirea lor pana la ultimul trimis acum in cosmos.
In mod surprinzator pentru mine primul instrument, sau mai bine zis principiul care a stat la construirea primului instrument pentru observatii a fost descoperit din intamplare de doua domnisoare ce se jucau cu diferite lentile in magazinul unui producator de ochelari.

Cristian Kata
25 Aug 2023 11:09


"Poate ca are forma de binoclu, dar atat timp cat nu asigura un focus bun din cauza acelor miscari ce nu ar trebui sa fie...si-a pierdut orice drept de a se numi binoclu." Ai dreptate, doar ca aici e vorba de total altceva, focusul e foarte ferm fara nici o problema, aici e vorba de o rozeta externa care este plasata peste "sistemul" de focusare a ocularului, e ca si o manusa, care are niste crestaturi incat sa actioneze crestaturile ansablului respectiv, aceste crestaturi sunt o idee mai largi decat cele de pe restul ansamblului incat se simte un mic joc strict al rozetei externe pe care o actionezi cu mana, nu exista nici un fel de problema la focusare, este strict o chestie de aspect exterior, optica nu e afectata deloc, totul functioneaza perfect, toate modelele de explorer (8x 10x 12x) au acest neajuns, ca la unu se simte mai mult si la altul mai putin tine de vaselia  aceea foarte lipicioasa pe care o folosesc ei la acest ansamblu de focusare si care preia jocul, am si eu un 10x50 pe care l-am dat la copii si nu m-am deranjat sa elimin jocul acela pt ca nu merita efortul, dar se poate elimina cu 3 picaturi de lipici care sa preia locul spatiului inutil. Probabil tu ai inteles ca e afectata focalizare de aceea vorbeam "limbi diferite", iar acea substanta care pare ca un lac laptos e folosita si la Lacerta si la Delta, daca binoclul nu e decolimat in rest e ok, doar nu crezi ca eram ingaduitor cu probleme de focusare. (Nici vorba de suparare :) ).

CristiB
25 Aug 2023 11:19


Ei, vezi ca acum ne-am inteles, acum e o alta perspectiva! &#128578;
Dar o sa vina si raspunsul detaliat la intrebarea ta, chiar acum l-am trimis spre Mircea, el o sa se ocupe de asta ( sper, si il rog in acelasi timp)!
Cam intr-o saptamana.

nobody
25 Aug 2023 16:09

Re: Binoclu livrat cu probleme
Daca nu ai mai folosit un binoclu (sau alte instrumente optice cu ocular/vizor), s-ar putea ca aceste aspecte sa fie si probleme de adaptare a ochilor si a imaginii mentale. Exista tendinta mentala de a privi si focaliza "aproape", la imaginea "din instrument", mai ales cand apropii binoclul de ochi. Incearca sa privesti mai relaxat, "departe", prin binoclu, nu in binoclu. Eventual sprijina-l pe ceva ca sa nu te afecteze miscarea mainilor. Presbiopia afecteaza privirea apropiata. 

P. S. Trebuie sa fii atent si la reglarea dintantei dintre ochi ...


- cele două cercuri de clar parcă nu reu&#537;esc să le fac un singur cerc (aici poate nu mă pricep eu - sunt neexperimentat - o fi de la ceva probleme cu ochii mei suferinzi de presbiopie);
...
- tot privind prin binoclu, după ce am reglat focusarea pe un obiect, e firesc să fie blurat dacă îl mut undeva mai înspre marginea lentilelor? adică dacă nu îl mai centrez pe mijloc (acolo dacă vreau pot face un nou reglaj de focalizare; dar nu ar trebui să poată focaliza cu toată suprafa&#539;a lentilelor odată?)
...
De văzut prin binoclu, se vede bine, îmi place luminozitatea &#537;i limpezimea lentilelor care oferă imagini impresionante.
...


FlorinT
25 Aug 2023 16:34


Asa este. Nu partea functionala are acel joc ci doar inelul care, usor prea larg executat joaca atat longitudinal (asta datorita cotei de adancime a inelului) cat si circular, creand doua puncte de actionare (in loc de o actionare instantantanee) dreapta/stanga.
Si eu sunt de parere ca este doar un moft poticnirea doar de acest mic neajuns, pentru ca nu influenteaza caracteristicile optice. 

Dar acum am noul binoclu sosit cu acel joc al inelului de compensare dioptrii mai rezonabil, un instrument  fara pete, fara surplus de adeziv in jurul cilindrului ocularelor, nici  picaturi ale acestuia pe partile exterioare ale binoclului. Dar cel mai important, este si mai calitativ la aspectul optic. La ce ma refer? La confortul vizual in general dar exista si un aspect concret de relatat...

Precizez mai intai ca, ieri cand am intrat pe forum si am citit raspunsurile voastre, intrasem sa mai pun o intrebare vizavi de blurarea imaginii (initial focalizata clar in centru). Deficienta incepea de undeva de pe la jumatatea razei cercului de clar, poate chiar mai dinspre centru putin pana la margine. Eram curios sa stiu daca e normal sa blureze pe o zona asa de mare? Desigur, am testat privind si separat cu cate un ochi (la dreptul era mai accentuat putin) si daca fixam obiectul in zona ce il blura si refocalizam pentru acea zona, obtineam claritatea ca si in centru. 

Noul exemplar are campul de clar mai intins as zice, mai ales inspre partea de sus.
 
Ce am gasit in neregula?... Surubelul de pe axul central pe care se afla stantata si scala cu distanta interpupilara, era desfiletat semnificativ ceea ce facea ca cilindrele oculare sa joace cu tot cu bratele lor. L-am infiletat si problema s-a rezolvat, cel putin partial. Adica a mai ramas un mic impediment. Cand misc cele doua brate ale binoclului, pentru reglarea interpupilara, surubul cu scala indicaoare se misca impreuna cu inelul/brat suport al ocularului din dreapta. Deci actionand reglajul pentru distanta interpupilara se misca  odata cu punctul indicator si scala, indicatia ramanand fixa undeva peste 70 (care este maximum) unde s-a oprit stangerea surubului de fapt. Dealtfel, si cu surubul slabit problema persista. Daca aveti solutia de remediere o astept, Dar nu este o mare problema cat timp functional este ok, si doar indicatia lipseste.  

Per total consider ca este clar mai OK acest al doilea exemplar, si asta mai ales d.p.d.v. optic (aspectul care trage cel mai mult in cantar). Asa ca l-am pastrat.

Acum o sa-l predau adevaratului proprietar (ca e al unuia dintre cei doi juniori ai mei), iar eu pot pleca linistit in vacanta programata.

LE: Acum, citind citarile puse de nobody am realizat ca am reusit pana la urma sa validez editarea postarii in care am adaugat si detaliile cu privire la blurarea pe extreme. Am crezut ca nu mi-a luat-o.

@nobody , multumesc, are logica ce zici. Ce voiam eu sa vad clar nu merge pe ochii mei decat cu ochelarii de aproape. Doar stiam ca asta trebuie sa vad , un cerc prin suprapunerea corecta a celor doua obiective. Doar ca privind expres pentru a identifica contururile suprapuse sau nu, limitarea ochilor mei nu oferea si conturul clar al celor doua cercuri de suprapus. Ideea de contur clar o aveam din imaginile video unde am mai urmarit prezentari de binocluri. 
Invat mereu cate ceva, si pentru asta va sunt recunoscator.

Pentru orice alte sugestii si pentru orice intrebare sunt pe-aproape.

Mircea Pteancu
25 Aug 2023 21:18


Am citit tot ce ati spus fiecare aici.
Asa cum i-am scris lui Cristib, abia astept sa fac observatii cu Nikon Aculon 10x50mm. Voi scrie pe larg despre ele.

O spun la modul admirativ, intotdeauna am fost impresionat de capacitatea altora de a analiza tot felul de detalii atunci cand vine vorba de un instrument optic. Ii invidiez si as vrea sa am si eu acest dar.
Ca auto-apreciere insa, mie imi liseste aceasta calitate de ''scartar la stand''.
Ma aseaman mai mult cu un  pilot de incercare. Iau instrumentul si fac observatii cu el, dar ''la greu''. 
Pot sa va arat, daca vreti, cat de tocite sunt focuserele mele si cat de ferfenita atlasele.
Daca instrumentul da rezultate la observatii, pe cerul real, importanta a tot felul de detalii tehnice se estompeaza. 
Stiu ce este calitatea optica in actiune si acolo greu ma intreceti careva in a fi ''scartar''.

Stima, Mircea

Cristian Kata
25 Aug 2023 21:35


"Noul exemplar are campul de clar mai intins as zice, mai ales inspre partea de sus." Nici vorba de asa ceva, exclus 100% :) .
Deci am gasit modelul "adversar" la Explorer, Nikon Aculon :)))), chiar va rog pe toti sa nu va suparati pe mine dar asta e o gluma in adevaratul sens al cuvantului, fara nici un fel de ironie, sa fim seriosi....

CristiB
25 Aug 2023 21:40


Poti te rog detalia? 
Pe de o parte citezi o parere despre un defect remediat printr-un schimb la Lacerta apoi iti versi furia pe un Nikon. Ce sa intelegem?

Cristian Kata
25 Aug 2023 22:11


....eu am incercat sa fac un pic de lumina dar se prefera bezna. Am inteles ca omul e incepator, toti am fost, dar acest forum este citit de multe persoane care pot fi derutate de anumite afirmatii false. Treaba cu zona de clar mai mare este o aberatie, si acum nu ma adresez incepatorului cu termenul "aberatie" ci celor mai vechi care inghit camila asta, cum sa fii atat de naiv sa crezi ca are alte oculare ca si formula optica??? Daca la primul avea si alte probleme de focalizare admiteam ca poate o lentila biconvexa e montata invers si scade si zona de clar....ipoteze, dar nici vorba de asa ceva, totul este rezultatul unei potriviri incorecte a binoclului la ochi, si nu e unicul, sunt multi care privesc gresit in special prin binoclurile cu oculare mari. Treaba cu Aculon, este exagerat sa compari un binoclu cu lentile non-sticla ca sa nu zic plastic, cu un sistem de prindere a prismelor destul de instabil etc etc. E suficient sa pui la ochi doar un moment Aculon apoi Explorer si poti da verdictul. Imi pare rau ca nu am desfacut ocularul la Aculon  pt ca sigur mai gaseam o surpriza de proportii. Daca am ajuns la asemenea comparatii...atunci putem compara inclusiv cu Canon 20x50 (in realitate 7x50) si cu orice ne mai trece prin cap. Aici scopul e unul singur: jos cu Lacerta. Si ca sa fiu mai transant, Bresser HD 10x50 bak4 varianta cu oculare mari, este peste Aculon si costa jumate, iar pe olx se gaseste la 150 lei, cand i-am dat la om binoclul reparat (Aculon-ul) i-am dat sa se uite si prin Bresser pt ca il tin in masina, a ramas fara cuvinte, asta a fost reactia, acum vrem sa il comparam cu Explorer....succes!

CristiB
25 Aug 2023 22:25


Se pare ca aveti o foarte mare experienta cu aceste binocluri! 
Multumim pentru explicatii.
Dar v-ati fi facut mult mai util faca interveneati pe topicul legat de Aculon 10x50. Unde ati fost atunci?

Cristian Kata
25 Aug 2023 22:32


Cristib, dupa cunostintele tale, crezi ca se poate ca noul binoclu sa aibe zona de clar extinsa "mai ales in zona de sus"??? Adica zona de clar nu este circulara???, jos e mai neclar dar sus e mai clar :))). Cica a fost "remediat defectul", las-o balta cu defectul asta inchipuit. 

@FlorinT, te rog eu sa intorci binoclul cu susul in jos si sa privesti asa, o sa vezi ca tot sus o sa fie mai clar indiferent cum il tii, totul tine de pozitia binoclului la ochi. (Da jos capacul cu gradatia si fa o poza la axul central, apoi trimite-mi pe privat, te ajut eu sa remediezi problema, daca vrei)

CristiB
25 Aug 2023 22:36


Personal nu am intalnit astfel de defecte si nici nu imi doresc asta.

mmarin
25 Aug 2023 23:34


&#8222;Cristib, dupa cunostintele tale, crezi ca se poate ca noul binoclu sa aibe zona de clar extinsa "mai ales in zona de sus"??? Adica zona de clar nu este circulara???, jos e mai neclar dar sus e mai clar Smile)). Cica a fost "remediat defectul", las-o balta cu defectul asta inchipuit.&#8221;
  Numele meu nu e nici pe departe Cristi dar fenomenul e familiar. Am un binoclu care pare să fie proiectat astfel; partea inferioară a câmpului vizual pare să focalizeze mai bine pe obiecte mai apropiate. Când îl folosesc pentru observatii la mare distan&#539;ă mi se pare mai eficient să-l întorc cu susul în jos, probabil pentru că ochii mei au o tendin&#539;ă naturală de a privi în jos - sunt miop. Nu-s convins că e un defect de fabrica&#539;ie, pare să fie o chestie gândită pentru beneficiul pasiona&#539;ilor de vânătoare.

Cristian Kata
26 Aug 2023 08:00


ASA CEVA NU EXISTA! Un binoclu care are o anumita zona din camp neclara si este asimetrica in camp, este un binoclu cu probleme la sticla, in prisme sau obiective din cauza unor "valuri" in sticla (si nu o sa fie prezenta pe ambele tuburi problema). Aceste zone sunt de obicei "ascunse" de producator, la binocluri cu excentrice la obiective ai posibilitatea de a jongla putin si a scoate zona neclara cat mai spre exterior , daca nu ai excentrice nu mai poti face astfel de "manarii" asa usor. Nu exista binoclu proiectat in asa fel incat sa aibe zone de clar mai extinse in partea de sus sau de jos.

Cristian Kata
26 Aug 2023 08:04


La viteze peste 90km/h imi bate volanul la masina, cred ca asa e gandita pt a nu circula cu viteza mare, daca echilibrez rotile imi dispare aceasta extraoptiune :).

FlorinT
26 Aug 2023 10:03


....eu am incercat sa fac un pic de lumina dar se prefera bezna. Am inteles ca omul e incepator, toti am fost, dar acest forum este citit de multe persoane care pot fi derutate de anumite afirmatii false. Treaba cu zona de clar mai mare este o aberatie, si acum nu ma adresez incepatorului cu termenul "aberatie" ci celor mai vechi care inghit camila asta

Chiar vreau sa priviti cu retinere detaliile tehnice care pot fi eronate datorita lipsei mele de experienta, ori poate si datorita unor deficiente anatomice personale la ochi.
Prin binoclu am privit fara ochelari deoarece clar, asa imi este mai confortabil.
  Dar tot gandindu-ma si incercand sa gasesc explicatia erorii mele, pentru ca acum nu mai am binoclul sa pot repeta verificarile practic, mi-am amintit ca ochii mei pare ca isi schimba dioptria in functie de unghiul in care privesc. De exemplu, la televizor, cand mut unghiul (pun barba in piept privind pe sub sprancene cu ochii larg deschisi sau invers cu ochii mijiti si capul pe spate). Sigur, nu am procedat astfel cand am privit prin binoclu, dar poate unghiul tot a fost putin diferit in tatonarile mele.

Surubul central... Am vorbit cu baiatul sa-mi trimita o fotografie si o pun, doar ca nu stiu cand reusesc sa gasesc timp. Dar ce pot sa descriu este ca sub surubel nu era nimic (o saiba care sa mute frecarea pe suprafata corecta, ma gandeam ca poate ar trebui sa fie acolo). Gaura bratului-ocular drept este ovala pe orizontala care probabil asa trebuie sa fie. O sa pun si poza imediat ce pot face asta.

Cristian Kata
26 Aug 2023 10:58


Gaura nu e problema ca este ovala, la multe modele este ovala. Pe ax vine un surub care tine bratele la oculare, apoi capacul din capat, nu cumva a ramas prins capacul cu surubul respectiv impreuna? Vedem in poze...

Cristian Kata
26 Aug 2023 11:05


Prin folosirea unui trepied se poate corecta cel mai usor privirea corecta, cunosc pe cineva care dupa ce a folosit binoclul (Explorer 8x45) pe trepied a zis ca e total altceva, pana in acel moment era chiar dezamagit, sustinand ca e deosebit de slab binoclul. Sunt multe persoane care nu pozitioneaza corect binoclurile cu oculare mari, incerca eventual si sa scoti la maxim cupele (aparatorile) de la oculare si sa privesti asa, ies prin desfiletare, poate ai observat deja...

FlorinT
26 Aug 2023 11:21


În mod sigur au ie&#537;it împreună ca un corp comun. Eu ne&#537;tiind sigur dacă sunt două piese nu am for&#539;at extragerea capacului care bănuiesc că stă doar prin presare prins de &#537;urub.

În acest caz deduc că, solu&#539;ia de rezolvare este adăugarea unui distan&#539;ier între capul &#537;urubului &#537;i capac, astfel încât acesta să nu mai stea fest pe bra&#539;.

Noi suntem foarte mul&#539;umi&#539;i de cum se vede &#537;i a&#537;a tremurând imaginea. Va urma &#537;i achizi&#539;ia unui trepied, clar.

Momentan ca să pot testa cât mai stabil am sprijinit coatele pe pervazul geamului, eu &#537;ezând pe un scaun. A&#537;a am putut stabiliza mai u&#537;or &#537;i rezista mai mult timp din p.d.v. al solicitării mu&#537;chilor.

Cristian Kata
26 Aug 2023 12:00


Da, au iesit impreuna. Acum trebuie sa le separi, invarti cu mana de capacut cu gradatia ca si cand strangi la loc surubul, invarte fara frica pana patineaza capacul, nu e pe filet capacul, o sa se desfaca, e lipit cu ceva ca si prenadezul, nu ai cum forfeca filetul fii linistit, NU folosesti patent sau altceva, doar cu degetele, dupa ce le separi desurubezi surubul acela mititel care este pe post de blocator, apoi strangi surubul mare (cel din alama) fara sa exagerezi, apoi surubeleul mic fara exagerare pt ca ii retezi capul daca strangi tare. Lipesti capacul cu gradatia la loc si gata. Lucreaza atent pt ca e din plastic capacul cu gradatia. Pozele din atasament sunt exact de la explorer 10x50. Succes!

Cristian Kata
26 Aug 2023 12:02


Nu e nevoie sa adaugi nici un distantier.

MariusP
26 Aug 2023 14:34


@Cristian Kata:
Foloseste cu incredere butonul  pentru editarea mesajului propriu, daca nu a mai scris nimeni dupa tine! Aproape dupa fiecare postare de-a ta, la doar cateva minute, mai scrii un mesaj... Ti-am mai editat eu pana acum crezand ca-i doar o intamplare, dar vad ca e obisnuinta!

Cristian Kata
26 Aug 2023 15:04


Am crezut ca le imbina automat daca am doua postari consecutive :)....asa ca m-am lenevit sa dau edit crezand ca e ceva automat....

catalin dumitru
26 Aug 2023 15:38


ASA CEVA NU EXISTA! Un binoclu care are o anumita zona din camp neclara si este asimetrica in camp, este un binoclu cu probleme la sticla, in prisme sau obiective din cauza unor "valuri" in sticla (si nu o sa fie prezenta pe ambele tuburi problema). Aceste zone sunt de obicei "ascunse" de producator, la binocluri cu excentrice la obiective ai posibilitatea de a jongla putin si a scoate zona neclara cat mai spre exterior , daca nu ai excentrice nu mai poti face astfel de "manarii" asa usor. Nu exista binoclu proiectat in asa fel incat sa aibe zone de clar mai extinse in partea de sus sau de jos.

Lentile cimentate asimetric/excentric . Chinezoii fac destul de des măgăria asta . Bineîn&#539;eles &#537;i pozi&#539;ionări defectuoase în interiorul ocularului , mai ales acolo unde se folose&#537;te plastic . Am întâlnit des piese de plastic injectate descentrat , cu efect na&#537;pa asupra clarită&#539;ii .

FlorinT
26 Aug 2023 15:39


Pe softpedia func&#539;ionează a&#537;a. Cuplează automat postările consecutive.

Mul&#539;umesc de ajutor. O să rămână pentru când mă voi întoarce din vacan&#539;ă. Pe băiat n o să l încurce prea mult neregula asta.

FlorinT
26 Aug 2023 16:50


Încerc acum atasare foto cu problemele primului exemplar trimis. 

În ordine am pus:
1. pată pe capacul gen&#539;ii
2. firele de praf care mi-au creat suspiciunile de care am vorbit
3. surplusul de adeziv din jurul ocularului (am pus doar o poză cu un singur unghi dar era de jur împrejur)
4. orificiul neacoperit de acel adeziv, solu&#539;ie epoxi, ceară sau ce o fi
5. zgârietură sau pată pe clema de prindere curea.
6. picuri&#537;ul de adeziv de pe corpul tronconic alobiectivului.

(Video cu jocul inelului vede&#539;i dacă merge să descărca&#539;i de aici:  https://uploadnow.io/f/xQLTmPw   )

nobody
26 Aug 2023 18:21


In principiu probleme cosmetice minore, dar returnarea este justificata pentru un produs nou. Nu conteaza "sigiliul" cutiei. Inca din contra, vanzatorul e bine sa poata inspecta, macar sumar, produsele optice.

De obicei, daca te pricepi si accepti si asa cu defecte minore, se ofera o reducere de pret - partial refund - (nu stiu daca se practica prin Romania).

La punctul 4 acea picatura de rasina/ciment nu cred ca are rolul de a acoperi gauri, ci sa blocheze ceva parti intre ele, desi nu-mi dau seama daca fixeaza ceva acolo sau e numai un surplus scurs de se sus. Chiar sunt curios dca cineva stie mai exact la acest model.

Cu video nu te chinui pe forum. Eventual pui pe youtube si un link.

FlorinT
26 Aug 2023 18:54


Vezi imaginea nr. 2 cu firele de praf în  care este vizibil un alt loc cu astfel de "picurare"... Acolo po&#539;i observa cum ar fi trebuit să arate toate cele patru puncte care au a&#537;a ceva, (două la stângul, 2 la dreptul) simetric  dispuse. A&#537;a că ele se află turnate in mod clar voluntar &#537;i cu un motiv bine determinat.
Am foto cu  toate 4, dar nu are sens să aglomerăm. A&#537;a cum e în poza postată pentru firele de praf trebuia să fie &#537;i cea cu orificiul (scopul/rostul acestora poate îl stie altcineva).

Dbird
26 Aug 2023 19:59


Executantul a fost "doar" neatent ... asa ca a mai pus ceva lipici in plus (la oculare), a sigilat suruburile de prindere a saniei port prisme cu mult lipici (are probabil mult la dispozitie) astfel ca s-a facut si o bula transparenta (in poza in care pare ca lipseste un surub), nefolosind sampon antimatreata, din par s-au scurs trei fire de praf pe lentila, din neatentie a mai scapat si o picatura mica de lipici (v-am zis ca avea mult , nu ?) si pe unul din tuburile port ocular (aia poate fi scoasa , cu atentie sa nu se zgarie cauciucul) si in final cand sa asambleze binoclul ... a constatat ca nu mai are lipici suficient si pentru rotita interpupilara ...de nervi a trantit borcanelul de lipici ..din care totusi a mai sarit o picatura de lipici si pe gentuta ! O zi mai nefasta pentru bietul optician ...  :lol:
Binoclul se poate folosi stai linistit. Rotita interpupilara se poate lipi asa cum zice Cristian Kata.

CristiB
26 Aug 2023 20:04


Si totusi inca se scrie ca acest binoclu este excelent.
In cazul asta cei ce si-au luat Zeiss si altele asemanatoare ce cuvinte sa mai foloseasca!?

Cristian Kata
26 Aug 2023 20:59


Vai vai vai.... "Gaura de picurare" .... :), Sania cu prisme sa baga de la oculare spre obiective, clar? Sania e prinsa de corpul binoclului cu suruburi,clar? In corp exista niste gauri in care se infileteaza acele suruburi,clar? Suruburile sunt mai scurte putin decat adancimea acelor gauri "de picurare", clar? Suruburile au capetele spre oculare si nu le vedem, clar? Acele gauri nu sunt de picurare sau altceva, in ele se prinde sania din partea opusa, clar? Lipiciul are rol de mai buna fixare, cum zicea Dbird, si nu e nimic daca au pus mai mult, clar? Daca nu e clar nici acum se poate desface binoclul si....se observa "pe viu" :))). Pun o poza (de pe forum, sageata de acolo si marcajele nu au treaba cu ce vb noi acum) ca sa vedeti cum e prinsa sania cu prisme, si pe unde intra suruburile. Deci picaturile apar aleator...si nu au treaba cu gaurile acelea.

CristiB
26 Aug 2023 21:09


...cum zicea Dbird...

Dbird a facut doar misto  in ultima lui postare!
Dar daca e un binoclu bun, e bun si gata, la cat mai multe observatii cu el!

nobody
26 Aug 2023 21:37


Unde dai si unde crapa... cu picurarea ... :lol:

Blocarea unui surub cu zmax se face ori pe filet, ori pe capul surubului ... pe partea cealalta nu prea prinde si e si cam nasol de accesat. Iar in poza 2 (cu gaura astupata), nu se vede niciun cap de surub, nici unu prea este loc ... ci doar am dedus ca este un surplus de zmax, poate iesit de pe partea cealalta... iar lipsa surplusului nu constituie un defect.

Dbird
26 Aug 2023 21:54


cristib:
nu am facut misto ... este chiar realitatea ... nu se mai lucreaza extrem de atent in ziua de azi ... nici la firme mai mari.
Si sa ma explic mai clar:
Concluzionam ca totusi binoclul este bun. "Defectele" mentionate fiind neesentiale.
-3 fire de praf ... nu influenteaza
-Putin lipici in plus, nu strica ...dar poate genera tone de nemultumiri (recititi topicul   :lol: ), dar nici nu ajuta. Scopul lui este de a bloca surubul, acolo trebuia doar o picatura mica in gaurice si atat!
-Surubul nu e lipsa ...capul lui este pe celalata parte (asa cum a zis mai devreme si Cristian Kata, dar nu citim atenti sau ... nu se stie exact tehnologia folosita. :)
-Picatura de pe exterior ... nu acopera nimic ...acolo in nici un binoclu nu sunt gauri :)
-grava sa fie pata de pe  gentuata? Aici ma pricep mai putin :)

Oameni buni priviti prin binoclu, bucurati-va de el, nu mai analizati cu lupa aspecte exterioare ca exista riscul sa fiti dezamagiti inutil...
Si da, optica acestui binoclu este excelenta. Da, mai sunt scapari de executie (si atunci tabaram pe dealer sa il schimbe), dar este un binoclu de circa 550 lei ! ... care se bate cu unele  de 4-5 ori mai scumpe. 
Si e posibil ca un Lacerta Explorer 10x50 sa vada exact acelasi numar de stele ca si un Carl Zeiss Conquest 10x42, ceea ce este exceptional pentru un pasionat de astronomie!(interesanta idee pentru un concurs....)

Cristian Kata
26 Aug 2023 21:58


Capul la surub e spre ocular, eu am pus poza dinspre oculare, acolo sunt capetele la suruburi. Am pus poza ca sa se vada prinderea cu suruburi.

nobody
26 Aug 2023 22:26


@Cristian Kata: nu m-am adresat pentru tine, cred ca ai interpretat gresit ca un atac la persoana. In rest, am desfacut cateva binocluri la viata mea si nu numai. Si am vazut o gramada de ciudatenii. 

P.S. N-are rost sa ne certam, cred ca in mare parte am sustinut ce ai zis si tu.  :)

Cristian Kata
26 Aug 2023 22:40


@nobody Scuze! dar asa am interpretat... Nu ne mai certam :)

FlorinT
27 Aug 2023 05:46


De &#537;ters
(Eroare confirmare la trimiterea postării)

FlorinT
27 Aug 2023 05:51


De &#537;ters

FlorinT
27 Aug 2023 05:52


Nu &#537;tiam că stârnesc un război (sau reactivez unul poate mai vechi). 

Ave&#539;i cuvântul meu că, după asigurările primite că semnalările mele nu confirmă vreo dovadă de recondi&#539;ionare sau defect optic, eram decis să păstrez binoclul cu acele probleme de aspect dacă cel de-al doilea se prezenta la capitolul aspect exterior OK dar venea cu alte semne de întrebare.

Deci, am în&#537;irat toate acele detalii pe de o parte pentru lini&#537;tea mea, fiind alarmat de posibilitatea de a lua ceva recondi&#539;ionat, pe de alta pentru că nu e normal ca, atunci când ai de achizitionat ceva nou să o faci cu nereguli din start. &#536;i nu în ultimul rând pentru un feedback cât mai corect.

 Eu personal prefer genul acesta de produse (adică prioritar să exceleze la raportul pre&#539;/performan&#539;ă în detrimentul unor chestii care &#539;in de aspect sau mici minusuri care nu-mi afectează produsul d.p.d.v. func&#539;ional (iar când se poate &#537;i cu excluderea acestora, de ce nu?), decât să plătesc pentru renumele brandului dar pentru un produs inferior echipat "hardware". Cine pune pre&#539; pe ultima variantă este fair play să afle  despre astfel de minusuri, precum cele prezentate de mine, nu doar de laudele care îl îndreptă&#539;esc la capitolul performan&#539;ă.

Am spus că nu sunt cunoscător tocmai pentru a nu se pripi cei care imi citesc perspectiva dar, acum in lumina noilor precizări, imi permit să emit o ipoteză: substan&#539;a aceea pusă pe filetul &#537;uruburilor, nu ar putea avea drept scop etan&#537;area camerelor de dincolo de prismă spre obiectiv ? Am în&#539;eles că sunt umplute cu azot...


 Deasemenea am în&#539;eles acum &#537;i că acel orificiu este doar partea de gaură filetată, necompletată de lungimea &#537;urubului.

Părerea mea: orice polemică trebuie privită din perspectiva ei constructivă &#537;i anume că ne ajută la o informare cât mai completă. Nu ar trebui să deranjeze pe nimeni faptul că, printr-o astfel de polemică sunt puse în lumină &#537;i plusurile &#537;i minusurile unui produs.

 Este de apreciat &#537;i de dorit inclusiv aportul acelora care intervin pentru a evalua &#537;i preciza cu argumente de bun sim&#539; impactul real produs de un defect sau a unui atu, eliminandu-se astfel riscul unei evaluări confuze.

Cred că cine se vrea informat &#537;i cite&#537;te pe forum despre Lacerta Explorer 10x50, nu se va limita doar la acest topic. A&#537;a va afla &#537;i concluziona singur totul despre avantajele &#537;i minusurile  acestui produs cotat (pentru mine personal justificat) peste celelalte op&#539;iuni din această zonă de buget.

Daniel Simion
27 Aug 2023 08:12


Salut! Am vazut si eu pozele cu defectele semnalate de tine si, in caz ca nu esti suficient de linistit, am sa iti spun ca eu am avut un Nikon Astroluxe 10x70 (7500 de lei) care avea un mic defect in materialul cu care erau acoperite tuburile optice, acea imitatie de piele. Cristian Kata ti-a explicat perfect ce este cu acea gaura de surub, nu iti face griji. Sistemul acela de prindere a prismelor este copiat de la Fujifilm(din ce stiu eu), iar in poza de mai jos se observa si la binoclul meu(Fuji 10x50 FMTR-SX) aceeasi gaura. Defectele minore pe care le-ai observat tu, adica acel lipici pus in exces sau mici zgarieturi, vor aparea si la alte binocluri de la firme cu pretentii. Ca sa primesti un binoclu fara nici cel mai mic defect estetic trebuie sa platesti peste 1000 de euro. Jocul acela in inelul de reglat dioptria este prezent in toate binoclurile Lacerta Explorer si nu este nicio problema. Daca binoclul tau este colimat, nu iti oboseste ochii si nu are zgarieturi pe optica, nu iti bate capul cu acele lucruri minore. La pretul pe care il dai pe acel Lacerta nu ai ce sa cumperi ceva mai bun. Nikon Action Ex 10x50 este mai bine construit, cu mult mai multa grija la aspecte de genul celor semnalate de tine, dar pe partea de optica, din ce imi aduc aminte, nu este la fel de bun ca Lacerta iar pretul este dublu.

zoth
27 Aug 2023 09:08


Sistemul acela de prindere a prismelor este copiat de la Fujifilm(din ce stiu eu) ...

Eu stiam ca sistemul cu sanie portprisme a fost implementat prima data de Bausch & Lomb apoi a fost adoptat de unele firme producatoare japoneze. E discutabil insa, informatiile nu sunt categorice ... Daca cineva are mai multe info ar fi interesant de stiut...

De mentionat ca ambii (si Bausch si Lomb) erau nemti la origine.

Mircea Pteancu
27 Aug 2023 13:22


Chinezii au probleme sa duca la munca tineretul lor in care a dat iama mentalitatea ''laying flat'' . 
Adica decat sa muncesc pe bani putini, mai bine zac fara sa fac nimic.
Se lucreaza in sistem zilier, firmele trimit echipe care angajeaza dintre cei care trandavesc pe aceia carora li s-au terminat banii de pacanele si de pizza. 
Si care oricum se lasa dupa cateva zile, cer si primesc banii zilnic , la sfarsitul zilei de munca.
Deci acestia asambleaza produsele accesibile pe care le cumparam noi.
Cei cu experienta si mai bine platiti, stabili sunt folositi la produsele de top.
Nasol !

Dar nu va faceti griji, s-ar putea sa se termine.
In SUA asa a fost cu produsele japoneze, ieftine, pe toate drumurile. Acum alearga dupa ele, cu buzele umflate.
Eu imi amintesc foarte bine de vremea cand doua oculare ortoscopice costau mai mult decat primea pe luna un inginer oarecare din Romanica.

Dar ia sa-i vedem pe tinerii nostrii, cum vor lucra.
S-ar putea ca vremea in care sa trebuiasca sa faca asta sa nu fie prea departe.
Deocamdata bucteaza bacalaureatul in proportie de 60%.

Subscriu la ce a spus Dorin. 
Daca functional binoclurile isi fac treaba bine sau cu brio, sa ne bucuram de ele.
Nu pledez pentru acceptarea non-calitatii doar reamintesc ca unele lucruri - despre care credem ca ni se cuvin vesnic -  pot fi luate de la noi.

Mircea

CristiB
27 Aug 2023 13:44


Sunt si variante 100% europene, produsele sunt verificate individual, calitatea este excelenta.
Dar brusc daca alegem asa ceva....explodeaza pretul de achizitie.
Habar nu am ce salariu are un lucrator in China, insa un producator 100% european trebuie sa plateasca incepand de la curentul electric, apa, impozite si pana la salarii tot preturi europene. Asa ca produsul final vine cu un pret mult mai mare decat unul fabricat in Asia. Dar si cu o calitate, post Service, posibilitatea de a gasi piese de schimb mult mai bune decat ce ofera China. 
Acum sunt si smecheri care vor sa profite de situatie, si chiar le merge.
Sa luam de exemplu APM. Asta deoarece beneficiaza de o parere buna printre pasionati, si nu putem acuza firma ca ne baga cu forta produsele pe gat.
Insa ei produc in China, scriu Germany pe instrument, si automat si pretul de vanzare devine european. O gluma buna deoarece ei nu ofera post Service, daca se intampla ceva in cei 2ani ( in comparatie cu minim 10  ani oferiti de firmele europene) de garantie atunci in cel mai bun caz ti-l schimba, nu exista reprezentante, nu exista piese de schimb. 
Na, e greu sa alegi!

Daniel Simion
27 Aug 2023 14:40


Sunt si variante 100% europene, produsele sunt verificate individual, calitatea este excelenta.

Cu chinezii am avut o experienta multumitoare, dupa ce am comandat un binoclu de pe site-ul Svbony si nu m-am gandit ca voi plati si vama, la confirmarea comenzii pretul era mult mai mare decat cel la care ma asteptam. Am vorbit cu cei de la Svbony, le-am explicat ca pretul final imi depaseste bugetul iar cei de acolo mi-au spus ca pot rezolva cumva si au gasit o solutie prin care nu am mai platit vama, am primit produsul in perfecta stare, un mic cadou si totul a fost foarte ok.

In schimb, cu o firma 100% europeana si cu pretentia de a fi cei mai buni din domeniu, am avut doar neplaceri. Mai exact cu cei de la Zeiss. Dupa ce am trimis un binoclu Conquest HD la ei pentru o problema minora, mi l-au trimis inapoi stricat, decolimat, efectiv nu putea fi folosit. L-am trimis inapoi, am platit din nou transportul, mi-au spus ca intr-adevar binoclul este stricat si nu mai poate fi reparat si mi-au trimis unul nou. Nici acesta nu ma multumea total si am vrut sa il trimit din nou la garantie, dar mi-au spus ca nu il pot repara pe garantie ci doar contra cost pentru ca metodele mele de verificare a colimarii nu sunt recunoscute de niciun laborator de optica din lume si nu se supun niciunui standard din domeniu. Mai mult, au incercat sa ma minta spunandu-mi ca binoclul anterior nu era nevoie sa fie schimbat dar au facut ei o exceptie, asta in conditiile in care aveam mail-ul de la ei in care spuneau ca nu mai poate fi reparat.

Eu cred ca nivelul calitatii din toata aceasta industrie a scazut mai mult sau mai putin in ultimii ani.

Eu stiam ca sistemul cu sanie portprisme a fost implementat prima data de Bausch & Lomb apoi a fost adoptat de unele firme producatoare japoneze. E discutabil insa, informatiile nu sunt categorice ... Daca cineva are mai multe info ar fi interesant de stiut...

Este posibil, nu am nici eu o informatie 100% sigura. Am presupus ca atunci cand chinezii de la Kunming au copiat binoclul Fujinon 10x50 FMT/FMTR-SX au preluat si sistemul de montare al prismelor pentru ca arata aproape identic.

CristiB
27 Aug 2023 15:27


O clipa mi-a stat inima gandindu-ma ca acea firma 100% europeana e Swarovski! &#128578;
Dupa ce am citit in continuare m-am linistit! 
Zeiss Nu Este nici pe departe o firma 100% europeana. Am mai povestit pe un topic cum lucreaza Zeiss. Am putea mai degraba sa spunem ca Zeiss este 90% chinezeasca. Imi pare rau pentru cei ce au Zeiss si cred ca au un produs german in mana.
Ultima mea patanie nu am mai vrut sa o povestesc dar se pare ca acum a venit ocazia.
Am deschis, dupa cum multi stiu, un topic in care cautam pareri despre un binoclul pe care as dori sa-l folosesc si la observarea cometelor. Pana la urma ca sa ies mai ieftin am luat un 20x80 de la APM. Insa nu m-am impacat cu ocularele si m-am dus cu el inapoi la comerciant unde trebuia sa aleg altul plus diferenta de pret si asa m-am ales cu un Zeiss 15x56. Un vis ar spune unuii! Asa am crezut si eu! Dar avea o aberatie cromatica de speriat. Cine nu crede, sa urmareasca atent filmuletul pe care l-am postat in acel topic si o sa vada enorma aberatie cromatica pe timp de zi. Noaptea nu mai zic.
Am intrebat specialistul despre constructia binoclurilor Zeiss si mi-a spus ca toate componente sunt facute in China. Atunci l-am intrebat destul de iritat, Bine, si pana la urma ce e facut in Germania? Mi-a raspuns simplu ca doar acoperirile lentilelor.
Super! Mi-am luat banii inapoi si gata, o sa fie altceva.
Sfatul meu sincer, cel putin de seria Conquest nu va atingeti daca vreti imagini curate, orientati-va spre Meopta sau mai sus.

Mircea Pteancu
27 Aug 2023 16:32


Povesti de la Zeiss !
Jean Dragesco a fost renumitul astronom free-lance, la origine romanul Ioan Dragescu, emigrat in Franta.
A vizitat uzinele Zeiss, candva. 
Inginerul care-l insotea a incercat o cioaca de prost gust ca sa impresioneze.
Cand intra ei intr-o hala unde se finisau oglinzi, de cum au intrat pe usa, spune inginerul ca trebuie sa mearga la una dintre masinile de polisat. Merg ei acolo, cu Dragesco martor si il cearta inginerul pe muncitor ca ''tu nu vezi ca ai bord rabatut la oglinda de lambda/ 20 ?" 
El a vazut asta cand au intrat in atelier ... cica. 
Deci Dragesco trebuia sa transmita povestea asta, daca se poate prin vreo revista de astronomie. Sa se auda ce grozavi sunt cei de la fabrica Zeiss. Ca vad cu ochiul liber, la prima vedere, abateri de fractiuni de lungime de unda a luminii, fara aparate. Niste supra-oameni.
Dragesco i-a povestit patania lui Alexescu iar acesta mi-a spus-o mie.

Probabil ca au fost vizitatori mai naivi care au inghitit snoave d-astea.

Mircea

CristiB
27 Aug 2023 16:46


&#128578;

Interesant era si daca spunea pe ce continent a vizitat acele hale de productie.
Stiu colegi care au instrumente de la ei, ma doare inima Tudor sa citesti asa ceva. Valy e si el implicat sau mai bine zis afectat,  majoritatea fanilor considera seria Terra ca neapartinand lui Zeiss. Partial au dreptate, adevarul intreg e ca nici o serie Zeiss Nu Este 100% germana. Nu vreau sa lovesc in firma asta pentru ca am fost eu frustat de aberatia cromatica, Chiar imi pare Rau de ei ca au ales drumul asta, puteau manca o paine cinstita si in Germania. Dar de ce sa te multumesti cu 30% cand se poate castiga la final si 60%!? 
 Probabil ca putini dintre noi ar rezista la ispita asta!

tudor
27 Aug 2023 17:26


Cristib, nu este nici o problema :lol: dar totusi trebuie sa fac niste precizari:

Zeiss are la ora actuala trei categorii de preturi pentru binocluri.
Seriile TERRA, care sunt fabricate in China si care vin sa acopere un segment de pret mai ieftin de piata!
Seriile CONQUEST, care acopera un segment de pret mediu de pe piata. Acestea sunt fabricate de Kamakura in Japonia. Dar sunt asamblate sumar in Germania ca sa poata scrie pe ele "Made in Germany"  :wink: 
Seriile VICTORY, seriile de top de la Zeiss, care sunt fabricate 100% in Germania

Swarovski la ora actuala nu au binocluri in segmentul de piata mai ieftin. Au doar serii de binocluri scumpe fabricate toate in Austria. 
Seriile Habicht formata din binocluri Porro, dar cu preturi mari pentru acest sistem constructiv.
Seriile SLC
Seriile EL
Seriile NL Pure, seriile de top, echivalente seriilor Victory de la Zeiss

Leica are la ora actuala trei serii de binocluri, toate fabricate in Germania sau Portugalia (nu are importanta pentru ca Leica are fabrica de decenii in Portugalia la aceleasi standarde cu cea din Germania). Ca Swarovski, Leica nu are nici ea serii ieftine fabricate in China cum sunt seriile Terra de la Zeiss:
Seriile Trinovid mai ieftine sunt cam echivalentul Conquest de la Zeiss
Seriile Ultravid 
Seriile Noctivid echivalente seriilor Victory de la Zeiss sau NL Pure de la Swarovski

Deci, dupa cum vedem dintre cei "trei mari" doar Zeiss are pe piata serii de binocluri mai ieftine, fiind singura firma cu categorii de preturi diversificate, nu doar scumpe...de la mai ieftine, la preturi medii si pana la foarte scumpe. In functie de asta sunt fabricate in China, in Japonia sau Germania.


Optic, seriile de top de la Zeiss, Leica si Swarovski sunt extrem de bune, singura departajare fiind in functie de preferintele fiecaruia, avand personalitati optice diferite. Fiecare are avantajele si dezavantajele proprii. De exemplu Noctivid are cele mai frumoase culori si contrast dar pretul platit este campul vizual relativ mic si margini un pic mai blurate in comparatie cu celelalte. Victory are o super rezolutie pe centru si margini dar are o tenta fina galbui/verzuie. NL Pure are campul vizual cel mai mare cu claritate  pana pe margini dar sufera de glare in conditii de lumina puternica! Deci de toate pentru toti, fiecare putem alege dupa preferinta fiecaruia!
In ultimii ani, la toate cele trei mari firme europene, se observa ca pare ca si-au scazut controlul calitatii chiar si la seriile de top sau mai scumpe ale lor... Mai multi au semnalat probleme cu etanseitatea la apa la unele modele Leica. La Zeiss au fost probleme cu seria medie Conquest similare cu cea semnalata de Daniel. Swarovski cu probleme de proiectare a armurii care devine lipicioasa si se crapa.  Nu exista un binoclu perfect chiar si la 3000 de euro!!! ..din pacate!! Astfel, cu siguranta ca si binoclurile chinezesti din seriile foarte scumpe au problemele lor mecanice si optice, ce sa mai vorbim de seriile chinezesti foarte ieftine!

Cristian Kata
27 Aug 2023 17:38


Si eu sunt una din victimele Zeiss, ce ma doare mai tare e faptul ca nu stiu cum sa ma mai victimizez din nou :))), am luat si eu un amarat de conquest 10x42 cu 1500 lei, avea uzate cupele la oculare si cureaua lipsa, in rest complet cu geanta...etc. Mi-au trimis gratuit de la Zeiss doua perechi de cupe, modelul cu care vine initial si cele mai lungi plus o curea originala noi toate, GRATUIT inclusiv transportul, acum arata ca nou binoclul. Sunt dispus sa ma risc din nou la o asa "trauma", eventual la un Victory :) ca sa vad daca rezist la ceva cu impact mai puternic :))).

CristiB
27 Aug 2023 17:42


,,Swarovski la ora actuala nu au binocluri in segmentul de piata mai ieftin. "

Multumim Tudor pentru aceste informatii. Nu bat 100% cu informatiile mele dar e pe aproape.
Eu am cumparat de curand und SLC de la Swarovski si habar nu aveam ca dupa seria produsului poti calcula anul productiei.
Am aflat cand deja il aveam acasa, de pe cloudynight, deci daca adaugi la primele doua cifre din serial 30 afli anul de fabricatie.
Marea mea surpriza:2018.
Cumparat acum cateva zile ca sa spunem asa si dupa 5ani nici o crapatura sau alte defecte. Dar trebuie sa recunosc ca sunt situatii diferite, una e sa stea in depozit in cutia lui, la temperatura constanta, si alta scos la Soare sau la Luna pe toate coclaurile.

nobody
27 Aug 2023 17:47


Mi se pare mie sau gluma lui Mircea a fost prea finuta la l/20 ?
Se stie clar ca sub zeama de polisat nu se vede cu ochiul liber peste l/19.73, decat cu... o lupa... Swarovski

tudor
27 Aug 2023 17:57


Problema cu formula chimica a armurii e semnalata la seriile EL si NL PURE (nu stiu daca si armura SLC-ului tau intra in ecuatie). Incepand cu 2005, datorita noilor standarde ECO, vechea armura este schimabata cu una biodegradabila, acest lucru venind cu un pret mare platit: de la transpiratie (un anumit PH) si folosirea intensiva vara, armura devine lipicioasa si in cele din urma se crapa. Sunt vizati doar profesionistii, pentru ca doar la o folosire intensiva in regim profesional (biologi, naturalisti, vanatori etc) apare acesta problema. Daca e scos afara rar, in regim amator, armura nu are cum sa imbatranesca si sa crape. Aceasta problema tehnica de fabricatie este recunoscuta chiar de cei de la Swarovski care spun ca lucreaza la inlocuirea acestei armuri (sunt mailuri cu raspunsul lor in aceasta problema). Aceste probleme, recunoscute de Swarovski, sunt inadmisibile la niste binocluri asa scumpe. Problemele lui Lacerta Explorer din pozele din acest topic chiar sunt nimica toata pe langa aceasta problema de fabricatie la binocluri pe care stim ca am platit 3000 euro.

CristiB
27 Aug 2023 18:02


Mi se pare mie sau gluma lui Mircea a fost prea finuta la l/20 ?
Se stie clar ca sub zeama de polisat nu se vede cu ochiul liber peste l/19.73, decat cu... o lupa... Swarovski
Normal ca si asta e o mistocarie in stilul initiatorului, insa asta e mult mai normala decat povestile lui Kata.
Mai intai un binoclu cu probleme raportate de utilizazori e scuzat prin tot felul de tertipuri, apoi se victimizeaza inutil pentru deficiente pe care singur le-a gasit la Zeiss. Fara sa spuna modelul si inca celelalte deficiente.

CristiB
27 Aug 2023 18:36


Problema cu formula chimica a armurii e semnalata la seriile EL si NL PURE (nu stiu daca si armura SLC-ul tau intra in ecuatie). Incepand cu 2005, datorita noilor standarde ECO, vechea armura este schimabata cu una biodegradabila, acest lucru venind cu un pret mare platit: de la transpiratie (un anumit PH) si folosirea intensiva vara, armura devine lipicioasa si in cele din urma se crapa. Sunt vizati doar profesionistii, pentru ca doar la o folosire intensa in regim profesional (biologi, naturalisti, vanatori etc) apare acesta problema. Daca e scos afara rar, in regim amator, armura nu are cum sa imbatranesca si sa crape. Aceasta problema tehnica de fabricatie este recunoscuta chiar de cei de la Swarovski care spun ca lucreaza la inlocuirea acestei armuri (sunt mailuri cu raspunsul lor in aceasta problema). Aceste probleme recunoscute de Swarovski sunt inadmisibile la niste binocluri asa scumpe. Problemele lui Lacerta Explorer din pozele din acest topic chiar sunt nimica toata pe langa aceasta problema de fabricatie la binocluri pe care stim ca am platit 3000 euro.

Buna Tudor! Ai niste materiale peste care pot arunca un ochi in aceasta privinta. Pe de alta parte chiar si daca ar fi adevarat revulcanizarea e gratuita. Ma refer la Swarovski.

tudor
27 Aug 2023 18:45


Salutare Cristib,
Aici este un topic lung din care pornesc si alte linkuri referitoare la subiect!
https://www.birdforum.net/threads/problem-with-green-coating-of-el-sv-8x32.441336/

CristiB
27 Aug 2023 19:02


Salutare Cristib,
Aici este un topic lung din care pornesc si alte linkuri referitoare la subiect!
https://www.birdforum.net/threads/problem-with-green-coating-of-el-sv-8x32.441336/
Multumesc frumos Tudor!
Din analizele tuturor detinatorilor de pe acel topic rezullta ca SLC sunt in ordine.
Este lovita doar clasa de top. Poate cineva de pe acest forum sa confirme asta?
Nu m-as mira sa fie o minciuna in toata regula. Se poarta azi, mai ales cand e vorba de mari castiguri.
Ala prezentat daca am citit eu corect e din 2019, al meu din 2018 si e impecabil.
Chiar daca sunt modele diferite nu cred ipoteza asta. 
Daca are cineva dovezi....
In afara de nobody, el stie deja si ce e prin triunghiul ala din Bermude.

Cristian Kata
27 Aug 2023 19:09


Cristib, tu ai o singura problema: nu ai cu cine sa te certi. Nu ai nici macar bunavointa de a citi ce scriu, cu toate ca scriu doar in romana. Eu nu am spus nici o poveste dragul meu, chiar nici una, am luat un zeiss exact cum am spus mai sus si am beneficiat de suport de la zeiss la care nu m-am asteptat, fara sa imi ceara acte pe binoclu, doar seria si poze. Nu stiu de ce te simti atat de lezat, sau nu poti accepta faptul ca ai dat in bara cu recomandarea ta cu Nikon, acum vrei sa ne arati ca esti singurul posesor de binoclu adevarat de pe forum? Fii serios! Fii bucuros cu ce ai pt ca restu sunt bucurosi cu ce au. Cand un om isi ridica in slavi propriul bun, nu arata altceva deca faptul ca nici el nu e pe deplin multumit, asteapta o confirmare de la altii, simte nevoia sa faca praf in jurul lui. Daca tu aveai Zeiss, acum doar Zeiss era bun, ai un stil usor de intuit, las-o mai moale pt ca nu toti isi permit ce iti permiti tu, ar trebui sa fii multumit pt ca poti sa iti cumperi lucruri de calitate incontestate de nimeni, nu e nimeni invidios pe tine, cel putin eu nu sunt si ma bucur cand cineva isi permite ceva mai scump, asa aflu si eu ceva despre acel bun inaccesibil pt multi. Acum chiar promit ca nu iti mai raspund la provocari pt ca nu are rost, m-am lamurit cum sta treaba cu tine .... Bucură-te de ce ai si fii multumit!

CristiB
27 Aug 2023 19:27


,,
in care am avut un Swarovski SLC 10X42 WB, (nu varianta actuala ci cea dinainte cu verde mai deschis pe camuflaj) la care rotita centrala mergea in gol, avea filetul uzat complet fiind din ceva material non-metal, un soi de plastic/abs, inclusiv tot corpul cu balamale cu tot, am crezut ca este un fake initial dar nu era....ideea este ca a primit altul nou de la Swarovski cu toate ca nu avea acte pe el, asta a fost acum vreo 3 ani cred, deci alt binoclu nou, cel defect a ramas la ei. In cazul asta parca nu te mai intereseaza din ce e facut, sau poate nu atat de mult, e vorba de seriozitate din partea firmei, puteau sa spuna clar ca e uzura din cauza unei folosiri anormale...etc, ca e vechi si iar etc. Oricum am vedea lucrurile tot firmele de top raman in picioare atat timp cat banii nu sunt un impediment"

..spunea odata Kata.
El a primit in schimbul defectiunilor atat componente pentru un Zeiss nou cat si un Swarovski in totalitate nou. Foarte frumos!
Deodata a uitat de seriozitatea firmei si altele de acest fel.
In fine, eu am un fix...
Draga Kata, aici ai o incredibila dreptate, cheltuieste vreo 10 mii de Euro pe diverse instrumente si apoi o sa-mi dai probabil dreptate. Cu toate ca nu banii sunt criteriul pricipal, ci acele firme de top de care aminteai.

Cristian Kata
27 Aug 2023 20:01


"Deodata a uitat de seriozitatea firmei si altele de acest fel." Dovedeste!!! Altfel ramai un om care nu e credibil. Am scris si mai sus ca tu ai binocluri de calitate incontestabila! Acum tu arata un fragment din care reiese ce ai afirmat mai sus. Asteptam....altfel ramane doar un fel de jignire personala la adresa mea si nu are nimic cu ce discutam, faci afirmatii false, adica minciuni. Poti continua....macar se lamuresc si cei care nu s-au lamurit inca de faptul ca nu poti argumenta ce sustii.

CristiB
27 Aug 2023 20:23


Si eu sunt una din victimele Zeiss..

Asta ce arata? Nu e o victimizare? Macar firma a fost serioasa si a rezolvat problema.

nobody
27 Aug 2023 20:25


Aha, de asta tot sriga lumea "Nobody knows !"  :P
Deci, drept urmare si pe cale de consecinta, pot spune cu o precizie de lambda/19.73 ca cam prin triunghiul ala din Bermudele a ajuns aceasta discutie, din volta-n volta, cu o viteza medie de 10 noduri in papura.

CristiB
27 Aug 2023 20:26


Aha, de asta tot sriga lumea "Nobody knows !"  :P
Deci, drept urmare si pe cale de consecinta, pot spune cu o precizie de lambda/19.73 ca cam prin triunghiul ala din Bermudele a ajuns aceasta discutie, din volta-n volta, cu o viteza medie de 10 noduri in papura.
Exact! Umorul tau e sec dar autentic! &#128578;

nobody
27 Aug 2023 20:36


Na, ce vrei, la asa intrebare, asa raspuns. 

Dar pe de alta parte, poti sa ne spui mai exact ce rol are zmaxul acela alb din pozele 2 si 4.
Si eventual care sunt consecintele neacoperirii gaurii din poza 4.
Acele urechi de prindere par a face parte din corpul binoclului, daca nu ma insel.

Multumesc.

CristiB
27 Aug 2023 20:39


Habar nu am! Incerc sa cumpar instrumente fara gauri si surplusuri inutile!

Cristian Kata
27 Aug 2023 20:47


Arata ca nu intelegi, asta arata. Era o gluma, dar daca citesti tot suparat ....nu intelegi. Victima intre ghilimele, am spus clar ca as vrea sa ma "victimizez" din nou, adica sa iau un binoclu ieftin si apoi sa il fac ca nou GRATIS, sau mai pe larg spus, nu am ce sa le reprosez celor de la Zeiss absolut nimic, ba chiar am fost surprins. Tu ai fost cel care a venit cu neajunsuri fata de Zeiss, eu am aratat ca totusi sunt ok, cel putin din experienta mea. Alte argumente daca mai ai, acestea au pic la start.

CristiB
27 Aug 2023 21:00


Daca cineva face glume dar dupa aia vrea sa fie luat in serios... e mai greu!
Eu am ceva sa le reprosez celor de la Zeiss, si nu fara motiv.
Dar cu tine personal ar fi o prostie sa am ceva, mai degraba cu nobody, dar el intelege asta! &#128578; Ca sa nu ma trezesc iar cu postari razboinice, nobody, am glumit frate! &#128578;

Dbird
27 Aug 2023 22:17


Nu inteleg cum plecand de la un Lacerta de 500 de lei, dupa 6 pagini de dispute ciudate am ajuns in plin razboi Svarovsky - Zeiss! Caci banuiesc ca nici unii dintre noi nu sunt reprezentatii, dealeri, imputerniciti ale respectivelor firme   :D ... si chiar daca ar fi ... aici nu sunt sanse sa se distribuie multe exemplare scumpe ... noi in general ne multumim cu ce ne permitem ... imi place mereu sa spun ca valoarea binoclului este rezultatul multiplicarii calitatilor lui cu valoarea pasiunii noastre (sau cum ziceau vechii samurai japonezi "sabia nu are valoare in sine, ea este doar o prelungire a spiritului")... asa un binoclu de 600 de lei devine la fel de valoros ca unul de 4000 lei :) si ne bucuram cand ne putem uita prin el... si ne bucuram de spectacolul pe care il ofera seara de seara pe cerul instelat ... Ia incercati sa priviti prin Swaro , CZ, si restul de binocluri pe care le aveti fiecare... si incercati sa intelegeti frumusetea cerului, si o pace linistitoare va intra in mod sigur in sufletele voastre ... si sunt curios daca atunci veti mai avea chef sa va ciondaniti aiurea pe secii termeni tehnici, pe valori financiare, pe tehnologii ... cu cat simtiti ca aveti chef de dispute ... motivati-va singuri ... oare eu cu sculele pe care le am (mai scumpe sau nu) am vazut macar cat a vazut Galilei cu acel simplist si ultra super depasit intrument optic ? (Mircea ma scuzi ca il dau exemplu ... dar e mai cuonoscut :) ). Sa nu uitam ca suntem un site de astronomie nu de producatori/designeri de binocluri.
Hai sa incheiem aceasta disputa aici... hai sa ne uitam fiecare ... la cer !
Suflet si Cer curat!

Mircea Pteancu
28 Aug 2023 11:52


Dorin

Mie mi-e drag Galilei, sa nu fiu inteles gresit.
Ceea ce-mi displace este procesul indelungat de idolatrizare la care a fost supus.

Jean Dragesco a murit acum trei ani, pe 26 August 2020 la varsta de peste o suta de ani. Domnul sa-l odihneasca !
Vizita despre care mi-a povestit Matei Alexescu a avut loc inainte de deindustrializarea Europei, cel mult in anii '90. Deci cu siguranta fabrica vizitata a fost in Europa, probabil in Germania.
Nu-mi mai amintesc daca povestea mi-a fost redata in scris sau la una din intalinirile noastre.
Am alte urgente, asa ca sper sa gasesc intelegere daca n-am sa caut in vraful destul de masiv de scrisori ca sa alimentez ciodaneala curenta. 
Daca povestea este scrisa nu-i pierduta. Ea va fi regasita deoarece intentionez sa donez Muzeului Astronomiei romanesti corespondenta mea in care am scrisori de la Alexescu, Boico, Zaidel,Scurtu, Mironov, Dragesco si altii.

Va rog si eu dragi colegi, sa ne oprim cu polemica aici.

Pax vobiscum, Mircea

CristiB
28 Aug 2023 20:32


Se pare ca au fost ceva lupte cu buzdugane si binocluri pe aici. 
Cum spunea voinicul din poveste? ,,In buzdugane sa ne batem, sau cu binoclurile la cer sa ne uitam?"
Imi pare rau ca nu am urmarit luptele in direct, o sticla de visinata ( Mircea mi-a facut pofta, eu nu sunt vinovat &#128578;) m-a tinut departe de ultimele evenimente! &#128521;
Kata sunt prietenul tuturor celor ce iubesc astronomia, deci si al tau. Sper sa fiu acceptat in ciuda defectelor pe care le am.

Mircea Pteancu
29 Aug 2023 13:28


''Acela sa arunce primul cu piatra care-i fara gresala".

Mircea

nobody
29 Aug 2023 17:53


Parerea mea este ca zmaxul acela albicios pus pe urecile de prindere nu are niciun rost efectiv.

zoth
30 Aug 2023 09:46


Fara sa am intentia de a naste vreo noua polemica, zic totusi ca in povestea relatata de Mircea s-ar putea sa existe un sambure de adevar, in sensul in care un defect optic grosier este mult mai usor vizibil cu ochiul  liber de la distanta decat de aproape.
Trebuie sa precizez insa ca o precizie optica de l/20 nu are nimic de a face cu un defect grosier de gen dom central, bord rabatut sau abateri grave de la planeitate.
In sprijinul afirmatiei din prima fraza vin cu un exemplu banal: nu se poate ca mergand prin orasul vostru si trecand pe langa cladirile marilor companii (acelea placate ades cu panouri mari de sticla semialuminizata) sa nu fi observat cat de hidos si nostim in acelasi timp, reflecta ele peisajul din jur.
Iata si un exemplu in imaginile de mai jos cu reflexii observate pe ferestre termopan de la o distanta de aprox 15m. Cu siguranta daca le-as fi vazut de aproape ar fi fost practic neobservabile. Vorbim doar de abateri grosiere si nu de cele fine.

FlorinT
30 Aug 2023 14:36


Parerea mea este ca zmaxul acela albicios pus pe urecile de prindere nu are niciun rost efectiv. Nimic nu este fără un sens în orice sistem proiectat. Părerea mea.

Poti preciza măcar unde sunt injectările cu azot? Nu în camera ocularelor? Eu nu am experien&#539;ă în domeniul optic, dar am lucrat toată via&#539;a în domeniul tehnic (pe mai multe meserii, în unele ca amator, altele cu patalama cum se zice).

A&#537;a cum în instalatiile de gaze sau cele termice, filetele trebuiesc etan&#537;ate, gandesc că e firesc ca &#537;i azotul acela să fie etan&#537;at cumva. Doar suruburile strânse nu permit o etan&#537;are sigură.

Chiar &#537;i spa&#539;iile dintre geamurile termopan sunt asigurate împotriva pierderii gazului inert sigilat prin adezivul acela  de tip silicon.

E doar un ra&#539;ionament, nu am nici o informa&#539;ie vizavi de procesul tehnologic în executarea binoclurilor cu azot.

catalin dumitru
31 Aug 2023 14:01


Azotul sau alt gaz este peste tot în interiorul unei opticării . Altfel nu ar avea sens . Adică să nu se aburească ocularele dar să rămână de capul lui obiectivul ? Nu prea cred . 
Pe vremea când băgam azot în lunetele de ochire , acesta dezlocuia tot aerul din interior , inclusiv cel dintre lentilele ocularului (erau găurele în locuri cheie ) .
Toate etan&#537;ările pe garnituri de cauciuc , inclusiv două la rotitorul pentru zoom . 
Dar umplerea e un pic cu schepsis , obiectul trebuie &#539;inut vertical , cu intrarea azotului prin partea de sus , lent , &#537;i cu evacuare pe partea de jos . Un pic mai dificil în cazul unor scule mai complicate , de regulă tre să dai afară cât mai mult aer , înainte de injectare . Noroc că am prin casă o roabă de tot felul de adaptoare de feronerie instrumentală , de la "Serto" la "Crawford" sau "Hoke" .

nobody
01 Sep 2023 17:33


In plus la cele spuse de Catalin, daca ai un ansablu port prisme prins cu acele suruburi ('sanie'), acel modul are un spatiu liber pana la peretele corpului binoclului, ca sa poti face colimarea. Suruburile alea sunt de fapt perechi de suruburi push-pull reglabile. Iar daca ai vrea sa-l etansezi pe interior (?!), ar trebui sa o faci tot de-a roata, pe margini, nu doar gaurica aia.