-----------------------------------
CristiB
26 Aug 2023 14:54

Mak cu GoTo
Ma gandesc sa fac un Upgrade la instrumentele pe care le am si cred ca un Mak ar fi cel mai potrivit pentru mine.
Intrebarea ar fi care este cel mai bun Maksutov de pe piata si cu care GoTo? Deasemenea care ar fi cel mai potrivit diametru pentru ca acest ansamblu sa se numeasca si portabil?
Va multumesc frumos pentru pareri!
Normal sunt fan lunete, insa cred ca un Mak e mai portabil, probabil ca acele caracteristici pe care le are, de exemplu, un Mak de 150mm pot fi egalate de o luneta ce nu prea pot sa o port dupa mine. Ma insel?

Mircea Pteancu
26 Aug 2023 14:59


Sorin/ sorini are si foloseste un Mak de 150mm, sa vedem ce spune el despre portabilitate.

Bafta la alegerea instrumentului dorit !

Mircea

CristiB
26 Aug 2023 15:09


Multumesc frumos, chiar imi plac instrumentele astea, nu ar strica sa am unul. &#128578;

gpaunescu
26 Aug 2023 17:43


Eu as lua in in considerare si un SCT; e mai flexibil intrucat se preteaza si planete si la DSO.

Chiar e de vanzare aici pe site unul de 150mm  de la Meade. E chiar un  ACF

https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=226458#226458

Eu mi-as fi dorit sa fie de vanzare cand am cumparat SCT-ul meu (pe care am dat 4200 numai tub).

CristiB
26 Aug 2023 17:51


Multumesc pentru raspuns, la Meade am ajuns si eu dupa ceva cautari pe net.
Insa ce este un SCT sau un ACF nu-mi este total clar acum, va trebui sa mai invat, la instrumentele astea sunt total afon.
Sunt Maksutov-uri ambele sau alt tip de telescop?
Banuiesc ca asta ar fi, vad ca e la reducere:

https://www.astroshop.eu/telescopes/meade-telescope-acf-sc-152-1524-uhtc-lx85-goto/p,59578

gpaunescu
26 Aug 2023 18:15


SCT = Schmidt-Cassegrain telescope
MAK = Maksutov-Cassegrain telescope

Difera forma corectorului. Ambele au oglinda primcipala sferica.

Mak-ul are focala mai mare, de unde si renumele de telescop pentru planete, pt ca poate oferii puteri de marire mai mari.
Focala mare, il face mai putin utilizabil pentru DSO.

Mak-ul are si un contrast mai  bun.

E putin mai greu decat un SCT (la aceiasi apertura) pentru ca meniscul (corectorul) e mult mai greu. Oglinda secundara e facuta direct pe menisc.

SCT este un F10. Mak-ul este de la F11 in sus.

SCT-urile sunt de 2 feluri: cele normale si cele care corecteaza in plus mai multe aberatii ale opticii. Sunt 2 firme care comercializeaza SCT-uril: Celestron si  Meade. Celestron are varianta Edge, mai scumpa care corecteaza mai multe aberatii, iar Meade variata ACF, mai scumpa, care corecteaza aberatiile.

Celelalte variante de la Celestron sunt cu tub normal (SCT Nexstar sau Evolution).

Avantajul la SCT e ca se poate adauga un reducator si devine F6.3 (la cele normale; la ACF si la Edge tb vazut ce reducator se poate pune pt ca nu am experienta cu ele)

Cam asta e pe scurt.

gpaunescu
26 Aug 2023 18:18


Multumesc pentru raspuns, la Meade am ajuns si eu dupa ceva cautari pe net.
Insa ce este un SCT sau un ACF nu-mi este total clar acum, va trebui sa mai invat, la instrumentele astea sunt total afon.
Sunt Maksutov-uri ambele sau alt tip de telescop?
Banuiesc ca asta ar fi, vad ca e la reducere:

https://www.astroshop.eu/telescopes/meade-telescope-acf-sc-152-1524-uhtc-lx85-goto/p,59578

Cel de la noi din bazar e la 5000 si are montura azimutala.
Montura ecuatoriala, iti permite si astrofotografia. SCT e foarte bun la galaxii.

Eu il am pe asta:
https://www.astroshop.eu/telescopes/celestron-schmidt-cassegrain-telescope-sc-152-1500-c6-ota/p,7936

De asta ziceam ca l-as fi luat pe cel din bazar; chiar cu montura pretul este foarte bun, si apoi pot sa il pun pe ce montura vreau.

Erwin
26 Aug 2023 18:22


Eu am un teleobiectiv rusesc, MTO-11CA, 100mm F/10. L-am folosit alternativ cu luneta de 80x900, este prea mic pentru o senza&#539;ie wow dar este la fel de capabil ca luneta la obiectele difuze &#537;i în plus nu prezintă cromatism. L-am folosit cu montura piston mică (care duce 5Kg fără probleme la vizual) ca instrument grab&go. Încape într-o geantă foto. Momentan nu mai am trepied pentru acest setup, dar l-a&#537; putea folosi cu montura iOptron portabilă pe care încă nu am încercat-o. 

De asemenea, am o experien&#539;ă pozitivă cu un mak Skywatcher cu tub alb de 150mm, împrumutat, pe care l-am folosit mai mult la Astro Fest &#537;i prezentări cu publicul din ora&#537;, a&#537;adar mai mult la Lună &#537;i planete, pe montura Vixen GP motorizată cu onStep, este oarecum echivalentă cu EQ5 GoTo. Acest setup nu stă bine la capitolul portabilitate pentru că nu poate fi cărat într-un singur drum de la locul de depozitare la ma&#537;ină. Un setup ideal ca portabilitate trebuie să-l po&#539;i duce în mână sau într-un troller, rucsac fără alte drumuri, inclusiv trepiedul. Am impresia că un C6 este mai portabil decât un mak de 150, corectorul este mai sub&#539;ire &#537;i mai u&#537;or. Dar mak-ul excelează la calitatea imaginii.

CristiB
26 Aug 2023 18:36


Tocmai ca portabilitatea e foarte importanta! 
Eu ma gandeam la acest compromis:

https://www.astroshop.eu/telescopes/meade-etx125-at-maksutov-cassegrain-127-1900-uhtc-goto/p,54314

gpaunescu
26 Aug 2023 18:56


Ai vazut ca asta deja are F15.

Apoi mai e un lucru pe care tb sa-l stii: Meade a fost cumparata, deci ei nu vor mai produce echipamante.
Asa ca daca vrei sa cumperi Meade si nu e in stoc, verifica cu vanzatorul.
Partea buna e ca Mak-urile sunt produse de mai multe firme. Deci ai de unde alege.

CristiB
26 Aug 2023 19:13



Partea buna e ca Mak-urile sunt produse de mai multe firme. Deci ai de unde alege.

Multumesc frumos, dar intrebarea ramane inca, care firma e acum cea mai buna de pe piata?
De exemplu la binocluri am ceva experienta si as putea linistit sa recomand Swarovski, dar la Mak-uri nu am nici o idee.
Stie cineva cam care luneta ar egala performantele unui Maksutov de 125mm? Probabil ca raspunsul e simplu: o luneta cu obiectiv de 125 mm si focala asemanatoare. &#128578;

gpaunescu
26 Aug 2023 19:36


Nu prea stiu care e cea mai buna firma. Eu am avut un Vixen de 90m (Mak). Era foarte bun.

Daca  vrei luneta, una buna ar fi un triplet; sunt triplete de la TS care vin cu certificat.
In privinta aperturi, cu cat e mai mare cu atat e mai bine, dar devine si grea. Eu am un dublet de 102 si pot sa iti zic ca e la limita portabilitatii (oricum nu indeplineste portabilitatea definita de Erwin mai sus; iti trebuie si montura mai solida).

Maxim portabil ar fi un 80-90.

Mak-ul e scurt, foarte portabil si are focala mare. La luneta, daca treci peste 600-700mm focala, nu prea mai e portabila.

Avand focala mai mica luneta nu iti mai ofera mariri mari la planete.
Mak-ul are obstructie centrala, luneta nu are. Avantaje si dezavantaje. Trebuie sa alegi un compromis.

nobody
26 Aug 2023 22:09


Mak-uri bengoase erau la Intes-Micro, dar acu' cam tre' sa te strecori printre mine ca sa obtii unu'.

CristiB
27 Aug 2023 10:09




Apoi mai e un lucru pe care tb sa-l stii: Meade a fost cumparata, deci ei nu vor mai produce echipamante.
Asa ca daca vrei sa cumperi Meade si nu e in stoc, verifica cu vanzatorul.

Vad ca ar mai fi cateva Meade pe stoc si chiar la cei de unde am mai cumparat si alte instrumente.
Oricum cel mai mic e de 203 mm asa ca trebuie sa o las mai moale cu portabilitatea. Dar e faina scula! 
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p7088_Meade-LX90-ACF-8--f-10---GoTo-Teleskop-mit-komafreier-Optik.html
Insa un lucru tot nu mi-e clar, cei ce au cumparat Meade nu au facut asta ca sa produca in continuare!?

https://www.teleskop-express.de/shop/index.php/cat/c322_GoTo-Teleskope-AZIMUTAL.html

GunDALF
27 Aug 2023 13:02


Nu ca-l am eu la vanzare, :mrgreen: dar un Mak de 127 e perfect ca portabilitate si raport performanta/pret (dealtfel e numit si apocromatul de buget), mai ales daca doresti preponderent planete. Pentru DSO cerintele sunt altele, prima si esentiala fiind un cer negru, adica musai iesire din localitati... si abia apoi telescopul.
Acum folosesc un SCT de 6" doar pentru ca fac foto astroplanetara si chiar avem nevoie de 1" in plus pentru expunere si mi-am dorit ceva light pentru AZ GTi-ul meu (setup-ul perfect, dupa ce am trecut prin lighioane mult mai mari). Altfel, pentru vizual mi-ar fi fost de ajuns Mak-ul.
Daca nu faci foto, o montura azimutala ti-e perfecta (am una nou-nouta la Bazar). :lol:

Mak-ul de 127 e putin mai greu decat SCT de 152, tuburile sunt pe-acolo, Mak-ul fiind mai putin voluminos. Ambele sunt portabile. Mak-ul are marele avantaj ca nu se decolimeaza asa usor. La SCT trebuie verificata colimarea, mai ales daca il zgaltai la transport, de pilda. Cu ocazia deplasarii mele in CO prin Turcia, apoi in tara, a trebuit sa-l recolimez usor, asta desi l-am transportat intr-o geanta capturita cu burete. Mak-ul nu s-ar fi decolimat.

CristiB
27 Aug 2023 13:12


Multumesc frumos pentru parere, mai face un pic de lumina printre cunostintele pe care le-am acumulat pana acum.

gpaunescu
27 Aug 2023 13:38




Vad ca ar mai fi cateva Meade pe stoc si chiar la cei de unde am mai cumparat si alte instrumente.
Oricum cel mai mic e de 203 mm asa ca trebuie sa o las mai moale cu portabilitatea. Dar e faina scula! 
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p7088_Meade-LX90-ACF-8--f-10---GoTo-Teleskop-mit-komafreier-Optik.html
Insa un lucru tot nu mi-e clar, cei ce au cumparat Meade nu au facut asta ca sa produca in continuare!?

https://www.teleskop-express.de/shop/index.php/cat/c322_GoTo-Teleskope-AZIMUTAL.html

Nici eu nu am inteles exact ce s-a petrecut cu Meade.

Trebuie sa iti definesti conceptul de portabilitate. 
Daca esti dispus sa asezi telescopul in masina si sa te duci la cer negru, e bun si 8". Il cara masina.
In schimb daca vrei sa il bagi in rucsac si sa ai si un trepied micut, altele sunt conditiile portabilitatii. 
Deci depinde de tine cat de mare va fi telescopul. Daca ai ocazia, mergi si sa le vezi in realitate cat de mari sunt. Te va ajuta in alegere

CristiB
27 Aug 2023 13:52



..... daca vrei sa il bagi in rucsac....
Imi era clar inca de la inceput ca nu poate fi vorba ca un intreg astfel de ansamblu sa-l iau in rucsac si sa alerg cu el ca o caprioara peste toate formele de relief. &#128578;
O masina mica intra oricum in discutie, insa nu o duba!

GunDALF
27 Aug 2023 14:04


Pentru OP (@initiator)
Conceptul de portabilitate evolueaza direct proportional cu intelepciunea. ;) La tinerete toti vor mari si tari. Spre batranete, abia, realizam ca esentele tari se tin in sticlute mici. :mrgreen: 
Acum, mai serios: eu am avut un newtonian de 200mm pe un HEQ5, iar ansamblul mi s-a parut greu si voluminos, chiar daca aveam masina cu care sa-l transport. Totodata, intr-un apartament de bloc eram limitat. Cu toate astea, setupul mi-a placut, desi n-a fost scos prea des (de fapt, foarte rar) la aer. Exact asta se intampla cand iei mare si tare. ;) Probabil ca daca stateam la casa, alta ar fi fost treaba, il montam fix pe un pilon. Dar pentru plecat cu telescopul dupa mine, era dificil. Alta e situatia acum, cu AZGTi si C6. Sau cu Mak-ul de 5". Daca AZGTi tinea un 200mm, as fi luat unul; un SCT evident, ca un newtonian era prea masiv.
Pentru planete oricum esti limitat in cea mai mare a timpului de seeing la sub 100-150x, hai max. 200x, asa ca nu esti in prea evident avantaj cu instrumente mai mari. Avantajul aperturii mai mari se obtine la DSO, dar... iarasi dar, trebuie sa iesi la cer negru.

CristiB
27 Aug 2023 14:08


Deci cam asta ar trebui sa fie:


GunDALF
27 Aug 2023 14:17


Are 22 kg total. Mie, personal, mi se pare la limita de sus a portabilitatii. Noroc ca e mai putin voluminos tubul. Daca ti-e tie OK, atunci asta sa fie.

gpaunescu
27 Aug 2023 14:31


Deci cam asta ar trebui sa fie:


Va incapea intr-o masina normala si e un telescop bun.
Il are baiatul al carui link l-am pus mai sus ("vaisiamar", cel care vinde Meade 150). Eu as trimite un mesaj sa-l intreb.
Am avut ocazia o data sa ma uit prin el si era ok.
Numai un aspect trebuie avut in vedere, probabil ca tubul si partea superioara a monturi nu se desfac pentru calatorie.
Cred ca se detaseaza numai trepiedul.

Bonzai
28 Aug 2023 15:03


Varianta de buget este SW MAK 127 cu AZ-GTi.

sorini
03 Sep 2023 21:31


Nu stiu cum de mi-a scapat acest topic!
Si cum am trecut prin (aproape) toate fazele in ceea ce privesc observatiile vizuale prin Cassegrain, imi face placere sa va impartasesc experientele mele.
Primul Cass achizitionat a foat un SC 150 Celestron (rosu). L-am luat cu montura 8SE, dar nu m-a incantat Go-to, in schimb pe tracking era fb. Am fost atat de incantat de tub incat mi-am zis ca trebuie sa am unul de 200. L-am dat pe cel de 150 dupa ce am gasit un SC200 (negru), tot se la Celestron. Toate bune si frumoase si cu acesta, numai ca timpul pe care eu il pot aloca observatiilor este limitat ai trebuia sa astept chiar si peste 1 ora pt stabilizare termica. Problema capitala pt mine. La ambele tuburi le-am confectionat cate un troller in care am pus tubul, montura, setul de oculare, pack de baterii si alte accesorii, toate protejate in spuma de ambalaj. Ca si orientare, trollerul pt SC200, avea aprox 80/50/30 si cantarea spre 30kg. Dar l-am dat (complet) si pe acesta, pt ca nu corespundea timpului disponibil. Ocazia a facut ca sa pot achizitiona un MTO1000 (Mak 100, f/10) care are o optica excelenta, iar ca portabilitate poate fi luat cu usurinta pe mumte, intr-un rucsac (am scris un topic cu toate detaliile). In timp am ajuns la concluzia ca tot un tub de 150 raspunde nevoilor mele si avand experienta cu MTO, am decis sa iau un Mak150. Pt deplasari am MTO, iar acasa observatiile le fac din balcon, deci spatiul este f limitat si nu imi permite un Mak180, care implica si o montura pe masura. Imaginea observata  pe 150 este exelcelenta, facand observatii cu predilectie planetare si la duble (am mers fara probleme la magnificatii de 400x). Pt acest tub am luat o montura AZ-GTiX (SW). Pt i treg ansamblul am facut o postare, iar concluzia este ca raspunde cu prisosinta tuturor doleantelor mele. Nu mi-am propus ca aceasta sa fie portabila, dar cred ca intr-un mic troller (60/40/30) ar incapea totul, la o greutate de vreo 15kg.
Nu stiu inca ce inseamna portabil pt tine, dar daca pot ajuta cu orice alte detalii, o fac cu placere.
PS: imi cer scuze pt eventuale greseli de tipar (am scris de pe tel)
PS2: daca prezinta interes, maine cand ajung la calculator trimit link-uri catre topicurile deschise pe aceste teme
Numai bine

Erwin
04 Sep 2023 10:36


Evident portabilitatea este un criteriu destul de subiectiv. &#536;i un 305mm poate fi sau deveni portabil în caz că are o montură truss-tube sau ultralight. Există oglinzi sub&#539;iri care se răcesc relativ repede &#537;i cântăresc mult mai pu&#539;in decât cele clasice. Cel pe care l-am construit eu (topicul "Cura de slabire newtonian...) a ajuns de la cca 40Kg la numai 22Kg dar asta pentru că oglinda era groasă &#537;i cântăre&#537;te cca 7Kg singură. Sigur cu o oglindă mai sub&#539;ire a&#537;ezată pe multe puncte se poate reduce greutatea &#537;i mai mult. 

Instrumentul meu grab&go este tot un MTO-11CA (maksutov rusesc 100mm F/10) pe montura piston mică însă nu mai am trepiedul a&#537;a că nu l-am mai folosit demult. Am achizi&#539;ionat recent o montură portabilă iOptron dar nu am probat-o încă din lipsă de timp. Cred că este un setup care poate fi transportat u&#537;or într-un troller mic sau rucsac, cu trepiedul separat într-o husă, chiar &#537;i în avion.

valy
04 Sep 2023 11:57


Definita portabilitatii este pur personala.

In ultima perioada au aparut multe optiuni atragatoare de tip "harmonic drive". Sunt mici si usoare si pot fi incarcate destul de mult, insa au doua dezavantaje: nu au un mod "manual" si sunt cam scumpe.