-----------------------------------
lucian.1333
29 Aug 2023 19:28

Aliniere obiectiv refractor Helios 60/910(COC)
ZOTH a scris:

dupa ce a sosit luneta de la tine am fost curios sa fac un test vizual. Pentru asta am scos adaptorul de 0,965 de pe tubul portocular si l-am inlocuit cu unul de 1,25 de la luneta mea de 60mm care are tot focuser japonez dar pe 1,25. Am pus o oglinda diagonala in care am incredere si un ocular orto de 9mm.
Imaginea obtinuta ziua incerca sa se focalizeze intr-o zona dar nu reusea, ramanea difuza, fara claritate si contrast. Asta e semn ca ceva nu e in regula cu obiectivul.
Am luat apoi luneta si am pus-o pe linia optica unde am descoperit o supracorectie sferica foarte mare. Treaba asta m-a dus cu gandul ca lentila pozitiva a obiectivului a fost montata invers.
Am desfacut celula de pe tub si am verificat in lumina uv pozitionarea lentilelor. Intradevar lentila pozitiva era pusa invers si in plus nu exista nici un spatiator intre lentile.
Am fabricat repede 3 spacere de 0,2mm si am montat obiectivul corect. La un nou test pe linia optica, obiectivul arata de data asta doar o usoara supracorectie.
Am scos spacerele si din fericire am gasit un inel spatiator de 0,3mm pentru lentile de 60mm de la un obiectiv mai vechi pe care l-am montat pe obiectivul tau. La urmatorul test pe linia optica balansarea corectiei obiectivului arata bine.
Am montat inapoi celula pe tub si am facut din nou teste. De data asta imaginea se focaliza corect si ferm, avea claritate si contrast normale. Si testul pe stea a aratat bine.
Am umblat nitel si la focuserul lunetei pentru a-i mai scoate din joc pentru ca mi s-a parut ca initial balabanea destul de tare daca surubul de deasupra focuserului nu era strans.
Am verificat si alinierea generala si acum zic ca luneta este ok.

Dupa ce am terminat cu luneta, am aliniat si prisma trimisa cat s-a putut de bine. Acum e ok, zic eu.

lucian.1333
29 Aug 2023 19:32

Luneta
Mul&#539;umesc mult Silviu(Zoth) pentru ajutorul acordat,luneta are o imagine superbă

zoth
30 Aug 2023 09:12


Cu mare placere Lucian  :D 
Cer senin si spor la observatii!

PS. Ca sa nu existe dubii, in primul post se afla povestea succinta a operatiilor prin care a trecut luneta inainte de a-i fi returnata lui Lucian.