-----------------------------------
dmtr69
19 Sep 2023 21:33

LDN 881 &amp; Co
Salut!

 O nebuloasa de emisie din Cygnus, plus cateva nebuloase intunecate ( LDN881 este cea din stanga). Nebuloasele de emisie nu au un nume de catalog (cel putin eu nu l-am gasit). Se afla in apropiere de Sadr, la SV de ea. 
 Am ales aceasta tinta in mod aleator, am cautat in aladin2photoPlaner (un mozaic cu poze al cerului), mi s-a parut ca are detalii interesante si se incadra in binisor in campul camerei.
 Poza este o combinatie HaRGB, cu o expunere totala de 8 ore si cateva minute. Am vrut sa trag si ceva luminanta aseara, dar seeingul a fost nasol. Am folosit Ha ca luminanta in loc. Cred ca ar iesi bine si o combinatie SHO, ramane de vazut daca am ocazia.
Nu-mi place ca este o tinta care trece pe la zenit, protectia anti-roua este ineficienta, am vazut ca se formase putin condens pe primara, stricand planurile pentru tinta principala, disponibila dupa ora 2.

dmtr69
27 Sep 2023 15:49


Salut!

Daca tot nu aveam o alta tinta prioritara la prima ora si vroiam sa si pastrez pozitia camerei pentru o alta tinta tarzie, am strans si cadrele pentru combinatia SHO (cu stele RGB): 8h15m sentru OIII si 5h5m pentru SII. In total cu Ha si RGB- 21 ore si 30 minute.
 In stiva OIII si mai ales in SII am avut o reflexie naspa in coltul din stanga jos (se vedea ca o matura datorita stivei). O fi fost de la Luna sau de la Sadr care era in apropiere.