-----------------------------------
Morovic Roberto Moretti
26 Sep 2023 18:15

Achiziionarea unei monturi ecuatoriale pentru tele
Dragi colegi astro-dependen&#539;i,
Da&#539;i-mi sugestii pentru a achizi&#539;iona o montură ecuatorială (sau altazimutală, sau cu leagăn) pentru un telescop de 35 kg cu diametrul de 400 mm &#537;i lungimea tubului de 1800 mm.
Pot să o cumpăr sau să o construiesc. Am o mul&#539;ime de echipamente pentru prelucrarea metalelor, optică &#537;i electronică. 
De asemenea, am imprimante 3D industriale pentru plastic &#537;i pot prelucra fibra de carbon, &#537;i am laser de tăiere de 100W pentru lemn &#537;i plastic acrilic cu o lă&#539;ime de 1200mm &#537;i cât de mult dori&#539;i.
Vă salut cu afec&#539;iune

Roberto - Vladimirescu (ARAD)

valy
26 Sep 2023 18:22


EQ8 mi se pare cea mai "accesibila":
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p11564_Skywatcher-EQ8-R-Pro-Synscan-GoTo-Mount-for-Telescopes-up-to-50-kg.html

Morovic Roberto Moretti
26 Sep 2023 19:56


Am deja un EQ5 &#537;i un EQ6pro pentru încă două telescoape de 200 mm &#537;i 250 mm.

De fapt, raportul pre&#539;/performan&#539;ă mi se pare bun.
A cumpărat cineva EQ8pro &#537;i îl folose&#537;te?
Multumesc

mmarin
26 Sep 2023 20:01


Pentru un astfel de monstru cea mai potrivită montură ecuatorială ar fi una de tip &#8222;potcoavă&#8221; (horseshue mount, pe limba goagle). Strict pentru vizual, una de tip &#8222;dobson&#8221; e mult mai u&#537;or de construit &#537;i mult mai compactă.

gpaunescu
26 Sep 2023 20:33


EQ8 mi se pare cea mai "accesibila":
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p11564_Skywatcher-EQ8-R-Pro-Synscan-GoTo-Mount-for-Telescopes-up-to-50-kg.html

S-ar putea ca principala problema sa fie lungimea tubului, nu greutatea.

Mircea Pteancu
26 Sep 2023 20:46


Roberto 

Nu contest calitatile monturii in furca tip potcoava, consacrata prin folosirea ei de catre Russel W. Porter pentru telescopul de 200'' de la Palomar.
In principiu montura are trei puncte de sprijin si da acces la intreg cerul , datorita potcoavei.
Potcoava nu are insa doar rol static ci primeste si rol in antrenarea in miscarea in ascensie dreapta si astfel devine elementul cardinal al monturii. Va fi nevoie de strung maricel pentru prelucrare, capabil sa faca si operatii de rectificari cilindrice. Deci va fi o piesa scumpa. O asemenea montura este ''pe viata'' si trebuie folosita asa cum a fost conceputa si construita, accepta foarte greu modificari si upgradari  ulterioare.

In anii '90 am avut onoarea de a face parte dintr-un grup de trei persoane care a tradus in limba romana , in intregime, cartea  lui Danjon si Couder ''Lunettes et telescopes''. Aceasta carte acorda capitole generoase fiecarui tip de montura. Am ajuns atunci la niste concluzii pe care le pastrez ca viabile si azi.

Asa ca am sa spun ce as face eu.
Daca as putea sa-mi contruiesc observator, as folosi montura engleza. In principiu se reduce la o axa/ o grinda sprijinita la ambele capete in lagare. Deci are doua puncte de sprijin.
Undeva la mijloc, se ataseaza doua telescoape, de o parte si alta a axului, servind de contragreutate unul pentru celalalt.
Fiind montate lateral fata de ax, instrumentele au acces la intreg cerul iar sprijinirea axului la ambele capete asigura o mare rigiditate.
Un asemenea ax poate fi confectionat din profile de otel sudate oricat de rigid doresti, doar capetele care se lagaruiesc necesita prelucari mecanice precise.
Acest tip de montura se modifica cu usurinta.

Pentru telescoape mari si foarte rigide, montura ecuatoriala germana trebuie evitata, avand doar un punct de sprijin este iremediabil expusa vibratiilor.

Mircea

Morovic Roberto Moretti
27 Sep 2023 05:45


Atât montura în potcoavă, cât &#537;i montura ecuatorială cu leagăn &#537;i montura ecuatorială engleză sunt solu&#539;ii bune pentru bricolaj. Cu toate acestea, am găsit o montură EQ8pro pentru 1000Eur. Voi încerca să o achizi&#539;ionez deocamdată. Dacă voi avea probleme cu vibra&#539;iile, o voi modifica pentru a o transforma într-o montură engleză, adică voi adăuga un rulment de sus&#539;inere la cap, astfel încât să nu fie în consolă, limitând par&#539;ial cerul observabil.
În ceea ce prive&#537;te lungimea tubului, este atât de lung pentru că are o cameră pe focalizarea primară, iar oglinda de 400mm este f/4. Totu&#537;i, cum camera cântăre&#537;te cam cât oglinda, punctul de sprijin este cam la jumătatea tubului. &#536;i aceasta este o circumstan&#539;ă foarte bună.

Morovic Roberto Moretti
28 Sep 2023 05:02


Am găsit montura EQ8 în Marea Britanie, dar se pare că este problematic să o importăm în Europa, din cauza Brexit-ului.
&#536;tie cineva cum se poate rezolva această problemă?

valy
28 Sep 2023 09:31


..dar se pare că este problematic să o importăm în Europa..Pe firma sau pe persoana fizica? La pretul ala m-as duce pana acolo si as lua mai multe, daca au pe stoc! :)

gpaunescu
28 Sep 2023 09:36


Am găsit montura EQ8 în Marea Britanie, dar se pare că este problematic să o importăm în Europa, din cauza Brexit-ului.
&#536;tie cineva cum se poate rezolva această problemă?

Daca e o persoana fizica, cred ca poti sa o rogi sa scrie pe documente ca e cadou. Si atunci nu se percep taxe. Nu folosi DHL. Orice altceva (si Royal post e mai bine decat DHL).
La DHL, cand e vorba de taxe, nesimtirea e mare.

auriga
28 Sep 2023 09:58


Eu am o montura EQ8 ce duce fara probleme de cativa ani buni un tub de 30cm f/5. Probabil duce fara mari probleme si tubul de 40cm cu protectie adecvata la vant.