-----------------------------------
Erwin
01 Oct 2023 08:33

Noaptea Cercetatorilor Europeni 2023
Vineri am fost invitati la Noaptea Cercetatorilor Europeni 2023 în Parcul Liniei din Bucure&#537;ti &#537;i sâmbătă la Măgurele. 

Echipa Institutului Astronomic s-a prezentat un pic mai modest în acest an, dar nu fără succes. Observa&#539;iile solare au fost făcute prin luneta Meade cu prisma Herschel Baader, pe montura Vixen GP motorizată cu onStep. La microscop s-au putut observa granulele &#537;i culorile unui meteorit amestec de piatră &#537;i fier, găsit în Sahara/Maroc. 

Blocurile, copacii &#537;i luminile din parc ne-au cam împiedicat să vedem altceva în afară de Luna plină, Saturn &#537;i Jupiter. Am folosit telescopul maksutov-cassegrain 150mm F1800 din dotarea Institutului Astronomic. 

S-au făcut cozi imense la telescop pentru că nu erau prea multe alte telescoape, în partea cealaltă a parcului a fost colegul Niky360 (Astronick) cu o lunetă de 102mm. Din păcate norii ne-au &#539;inut pe loc o bună parte din timp. Cei răbdători care au rămas până după terminarea oficială a evenimentului au putut vedea &#537;i planeta Jupiter, cu 2 benzi de nori &#537;i cei 4 sateli&#539;i galileeni. Am profitat de pauze pentru a răspunde la întrebări &#537;i a da explica&#539;ii "ce se vede". Nu am încă imagini de la Măgurele unde nu am participat, s-au dus doar ceilal&#539;i colegi.

"Vedeta" permanentă a acestui tip de evenimente, Pluto, s-a putut vedea prin mica lunetă "Locomotiva" de 70mm pe trepied foto. Evident, toată lumea care l-a văzut a plecat râzând cu gura până la urechi!

valy
01 Oct 2023 11:20


O sa incerc si eu sa fi venit desi vad ca a fost cam nor...  :roll: