-----------------------------------
Rare&amp;#537;06
19 Oct 2023 18:09

Focalizare Dobson 8&quot;
Bună ziua! De&#539;in un Sw Dobson classic 8". Astăzi când mă uitam la Soare cu ocularul de 25mm am observat că nu ob&#539;in o imagine clară. Am pozi&#539;ionat telescopul către un bloc. Cu ocularul de 10mm am ob&#539;inut o imagine clară, dar cu cel de 25mm nu(decât cu Barlow). Dacă scot ocularul de 25mm din focalizator &#537;i îl ridic pu&#539;in mai în sus, ob&#539;in o imagine clară. Este prima dată când întâmpin această problemă. Are cumva cineva vreo idee cum a&#537; putea rezolva această problemă fără a cumpăra un extender? Mul&#539;umesc anticipat! Cer senin!

valy
19 Oct 2023 18:27

Re: Focalizare Dobson 8&quot;
 Dacă scot ocularul de 25mm din focalizator &#537;i îl ridic pu&#539;in mai în sus, ob&#539;in o imagine clară. Cat de putin trebuie ridicat ca sa obtii imaginea clara?

Poti avea cateva solutii la indemana: 
- mai cobori oglinda primara din suruburile de colimare, cat iti permite surubul
- mai pui un distantier intre tub si focuser
- iei un focuser cu o cursa mai lunga
- fixezi ocularul in portocular putin mai in afara
- folosesti un distantier care se pune pe tubul ocularului ca sa nu iti intre maxim in portocular
- folosesti un tub prelungitor/extender, poate chiar corpul de la barlow (daca ii poti scoate celula optica)
- folosesti alte oculare care iti intra in focus.


 Este prima dată când întâmpin această problemă.!Pai si pana acum nu ai avut problema asta, sau e un ocular nou?

Rare&amp;#537;06
19 Oct 2023 18:35


Mul&#539;umesc frumos pentru răspuns! 
Nu, ocularul nu este nou. Ocularele utilizate sunt cele Plossl care vin cu telescopul, dar până acum nu am întâmpinat aceasta problemă. Mă gândeam că poate am mi&#537;cat involuntar cremaliera &#537;i nu se mai mi&#537;că a&#537;a de mult. Nu am măsurat această distan&#539;ă exact, dar aproximativ un centimetru.

valy
19 Oct 2023 18:58


.Mă gândeam că poate am mi&#537;cat involuntar cremaliera &#537;i nu se mai mi&#537;că a&#537;a de mult. ..Doar tu stii ce ai facut pe acolo de s-a scurtat brusc telescopul cu 1 cm.

Mircea Pteancu
19 Oct 2023 21:58


Rares

Nu ai nici o problema de focalizare.
Nu ai putut vedea clar blocul deoarece este un obiect apropiat, nu este situat la ''infinit''.
Pentru obiectele apropiate, situate la distante finite, imaginea este formata la o distanta mai mare decat distanta focala pentru infinit.

Cu ocularul de 10mm nu ai avut aceeasi problema deoarece are distanta focala mai scurta si el inca a mai prins imaginea pe cursa normala a focuserului.
Daca vei incerca din nou, pe un obiect mai apropiat decat a fost acel bloc, vei avea aceeasi problema si cu ocularul de 10mm.

Ma gandesc ca nu vrei sa-ti spionezi vreo vecina asa ca ma opresc cu sfaturile aici. :wink: 


Potem privi lucrurile si invers.
Poti face determinari foarte precise, masurand distanta de la telescop la obiect si distanta cu cat iese focuserul inafara pentru acel obiect.
Apoi daca ai grava o scala pe tubul glisant al focuserului, ai putea afla la ce distanta se afla un obiect terestru vizat, in baza determinarilor anterioare.

In cartile de Optica se gasesc formulele necesare daca vrei sa te joci cu lentile,oglinzi, prisme, focale, distante de proiectie etc.

Mircea

Rare&amp;#537;06
19 Oct 2023 22:45


Vă mul&#539;umesc frumos pentru răspuns!
Sunt de acord cu ceea ce spune&#539;i, am cuno&#537;tin&#539;e de optică geometrică, dar blocul este situat suficient de departe(am încercat &#537;i anterior de exemplu când reglam căutătorul). Am încercat &#537;i cu obiecte mai îndepărtate cum ar fi cetatea &#537;i tot nu am ob&#539;inut o imagine clară. Punând ocularul un pic mai în sus nu mai am probleme, dar m-am gândit că poate are cineva vreo idee sau a mai pă&#539;it ceva asemănător...eu unul nu mi-am prea putut explica fenomenul, iar tocmai de aceea am apelat la sfaturile unor persoane cu o experien&#539;ă mult mai vastă

AVD
19 Oct 2023 23:11


Poate că atunci and ai colimat telescopul, ai ridicat prea mult oglinda principala. Ai putea incerca sa desfaci &#537;uruburile de blocare ale principalei &#537;i să în&#537;urubezi &#537;uruburile de colimare cat de mult po&#539;i. Poate in timp, tot colimand telescopul, ai ajuns sa muti oglinda principala prea sus in tub.

Rare&amp;#537;06
19 Oct 2023 23:18


Mul&#539;umesc mult pentru răspuns! 
Eu nu am colimat telescopul niciodată de când îl am. Mă gândeam că probabil a sosit timpul &#537;i pentru acest lucru. La &#537;uruburi chiar nu am umblat. Ce este drept de la ultima observa&#539;ie când am transportat telescopul cu ma&#537;ina, nu l-am mai folosit până azi. Mai luam în considerare că probabil în urma transportului s-a decolimat.

Mircea Pteancu
20 Oct 2023 00:49


Daca ai incercat si cu obiecte indepartate si obtii acelasi rezultat, poate deveni bai mare.
Ceva s-a deplasat, fie secundara, fie oglinda primara.
Eu am patit asta demult, am auzit la un moment dat cum a cazut oglinda principala in tub. S-a desfacut unul dintre clipsurile laterale.
Verifica cu grija cum sta oglinda in barillet, nu mai deplasa tubul pana atunci.

Mircea

Rare&amp;#537;06
20 Oct 2023 07:59


Am în&#539;eles. Am să mut oglinda &#537;i o să văd dacă problema persistă sau nu. Vă mul&#539;umesc tuturor pentru sfaturi!

nobody
20 Oct 2023 16:54


Cu ocularul de 10mm se focalizeaza ca inainte sau si ala trebuie mutat mai in spate (focuserul scos mai mult) ?

Cu ocularul de 25mm, cand mergea bine, erai la limita focuserului ?

Erwin
23 Oct 2023 08:28


Cred că ai face bine să găse&#537;ti un coleg mai experimentat care stă în Deva sau în zonă (David Eco?) să te ajute. Poate o colimare corectă va rezolva problema, dacă nu cumva este de la focalizator. V

erificarea colimării o po&#539;i face singur pe stea, cu ocularul de 10mm dacă pui telescopul pe o stea de mărime medie (Polara de pilda) &#537;i defocalizezi u&#537;or, intra &#537;i extrafocal, trebuie să vezi inelele de difrac&#539;ie în jurul stelei. Dacă nu sunt concentrice &#537;i unfiforme ca grosime sigur trebuie colimat. 

Sau mai simplu, pe timp de zi, dacă te ui&#539;i pe gaura portocularului printr-un căpăcel găurit la mijloc (o canistră de film fotografic dacă găse&#537;ti pe undeva) ar trebui să vezi reflexia acestuia în oglinzi fix în centru. Dacă nu este, trebuie colimat.