-----------------------------------
GunDALF
22 Oct 2023 19:01

Hai la procesat!
Cum ziceam [url=https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=227866#227866]aici, deschid acest subiect pentru cei interesati in procesare planetara, dar care fie nu dispun de mijloacele de achizitie, fie doar doresc sa se perfectioneze. Voi pune la dispozitie clipuri cu planete, Luna, Soare si va invit sa postati rezultatele. Sper sa le depaseasca pe ale mele, ca sa ma monteze in a atinge si eu un nivel mai avansat.

Incep cu un cel mai bun clip cu Jupiter de ieri 21.10.2023.

https://mega.nz/file/0Fk1xJTJ#-mcWbxZlhpVY1-77sq_VQhKWQ7pqjA3U_RLTqrAbpfM

Alexandru Simandi
22 Oct 2023 23:48


Ma bag, ieri a fost un seeing extraordinar. Am prins o luna cristal clear la fiecare cadru. Luna de azi fierbea in comparatie.
Termin luna si ma joc cu Jupiter

GunDALF
23 Oct 2023 08:57


OK, hai sa vedem.  :)

Alexandru Simandi
23 Oct 2023 10:35


Cu ocazia asta am realizat cat ma ajuta sa imi cunosc aparatura. Aveam aproape in reflex la cat sa dau sliderele. Aici am facut prea multe combinatii si experimente.
Am fost si confuz pentru ca era imaginea flipped, parca ceva nu imi arata a jupiter

Autostakkert, Astrosurface, Affinity Photo.
Am incercat si cu Topaz sharpen dar parca clarity filter din Affinity stie mai bine.

GunDALF
23 Oct 2023 19:04


Buuun! Un inceput promitator.  :wink:

Alexandru Simandi
23 Oct 2023 19:46


Da, am observat ca personalitatea mea e sa fiu rezervat în procesări. Încerc chestii de nebun des dar ma întorc la ce arată de genul acesta.
Poate încerc una cu wavelets mai agresive.

valy
25 Oct 2023 13:33

Re: Hai la procesat!

https://mega.nz/file/0Fk1xJTJ#-mcWbxZlhpVY1-77sq_VQhKWQ7pqjA3U_RLTqrAbpfM
La mine pe RGB imi apare gol, restul optiunilor sunt ok, si la voi e lafel sau s-a descarcat la mine gresit?

GunDALF
25 Oct 2023 18:56


De ce RGB? Trebuie debayerat, Auto sau Force RGGB.

GunDALF
25 Oct 2023 19:57


Inca doua clipuri, cu MPR mai bine vizibila.

https://s.go.ro/srzn39cp
https://s.go.ro/hpi5zzyx

Eu mai mult [url=https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=227901#227901]de-atat n-am reusit.

Alexandru Simandi
25 Oct 2023 20:36


care este poza de comparatie? sunt curios daca am pierdut ceva la procesat

Alexandru Simandi
25 Oct 2023 21:52


Am gasit poza, mi-a scapat initial link-ul din mesajul tau.
Ai incercat o derotate?
Uite a doua mea incercare, stack de 1% si cel de referinta vreo 30%.

iulian90
26 Oct 2023 23:59


Prezint si eu varianta mea de procesare a clipului cu Jupiter, realizat si incarcat de @GunDALF in primul link din acest topic. :) 

Clipul acesta cu Jupiter m-a facut sa inteleg si pe mine mai bine cum trebuie procedat la procesarea clipurilor/capturilor la planete si nu numai. 
Metoda pe care o foloseam in mod frecvent nu dat niciun rezultat bun in acest caz ,a trebuit sa imi schimb si sa adaptez stilul de procesare pentru a scoate un rezultat cat de cat bun din acest clip. 

Am stackat mai intai clipul in AS!3 , alegand 20% din cadre pentru stack, apoi imaginea rezultata in urma stacking-ului am duplicat-o si o copie am procesat-o atat in Registax la pasul Wavelets, cealalta in Astrosurface, tot la pasul Wavelets, incercand tot felul de combinatii pana am ajuns la combinatiile prezentate in imaginile de mai jos. 

Cu ocazia asta mi-am imbunatatit substantial stilul de procesare a imaginilor planetare, cel putin, fara insa a aluneca spre supraprocesare, care poate denatura detaliile, accentuandu-le exagerat. Am avut de "luptat" cu zgomotul destul de mare generat de wavelets dar cu atentie am marit gradual si sliderele "Denoise" in Registax sau Reduce Noise in Astrosurface, pe masura ce trageam de sliderele wavelets si sharpen ca sa tin sub control zgomotul. 
Totusi imaginea prelucrata cu Astrosurface a iesit mai bine decat cea cu Registax, dar poate ca mai am de invatat in cazul Registax, care l-am folosit tot mai rar de cand am decoperit Astrosurface. 
Apoi am ales imaginea prelucrata cu astrosurface ca imagine finala si am mai prelucrat-o si cu Photoshop unde am corectat luminozitatea si constrastul, ammai redus suplimentar zgomotul de culoare in special si am mai ascutit putin detaliile si a dat rezultatul final postat mai jos.

E foarte buna initiativa acestui topic, de a impartasi atat material cat idei si metode de procesare a imaginilor cu planete (si alte obiecte ceresti) in care putem invata unul de la celalalt cum trebuie procedat la procesarea imaginilor dar si sa dezvoltam noi idei despre reducera eficienta a zgomotului ,despre evidentierea detaliilor in imagini etc. :)

Alexandru Simandi
27 Oct 2023 08:30


Foarte interesant Iulian. Eu mereu am avut impresia la wavelets din astrosurface ca size se refera la pixeli si umflam pe cei din dreapta considerand ca fiind trasaturile mai mari, trebuie sa pun o valoare mai mare decat in stanga. Posibil sa ma insel sau sa ma exprim gresit, am nevoie de o cafea.

Pot sa aduc si eu inregistrari .ser aici? poate mai am cu jupiter, cu luna sigur am 2 de zilele acestea..

GunDALF
27 Oct 2023 09:56


Pai, de ce am deschis topicul? Cine doreste, ii poate ajuta pe ceilalti cu clipuri @ material didactic.  :wink: 
Baga mare!

Alexandru Simandi
27 Oct 2023 20:08


Am zis sa nu "overstay my welcome"  :lol: 
Trebuie sa vad cum uploadez mai bine 80gb de luna.

GunDALF
27 Oct 2023 20:16


Cu Luna (Soarele) e mai problematic, fiindca sunt mari fisierele si nu merita urcate decat daca seeingul a fost de-a dreptul exceptional. My 2 cents.
Cu planetele e altceva, caci folosesti ROI si fisierele sunt relativ mici.
Nici nu prea pastrez fisierele, opresc doar ce merita efectiv salvat. Chestie de spatiu. Pe de alta parte, as putea urca ceva tif-uri (astea le salvez eu), dar ar insemna ca intervin in peste 50% din rezultatul final.

GunDALF
27 Oct 2023 21:22


Iata, pun un link cu cateva tif-uri lunare, sa va jucati pe ele si sa puneti rezultatele aici. :wink: 

https://s.go.ro/7ar0easa | parola: 130966

Ca idee, cam asta obtinusem eu la vremea capturii. Deci, materialul e OK, zic eu.

mmarin
28 Oct 2023 02:00


Cam atât am putut:

Alexandru Simandi
28 Oct 2023 09:01


Arata foarte curat, putin dubios rgb-ul dar am trecut pe monocrom si a facut mai ok.

GunDALF
28 Oct 2023 20:46


Pozele sunt in "near IR", unde senzorul IMX462 se comporta mai... ciudat, fiind, totodata, foarte sensibil.

Alexandru Simandi
31 Oct 2023 22:31


Una cu soarele in h-alpha tras prin Lunt40, 9GB filmarea. Have fun.
https://drive.google.com/drive/folders/1tIZzOIgXxTodeTuj6rj-THTVcW_prGvm?usp=sharing

Una DSO. Stack monocrom pe R,G,B, fiecare am cam 1h expunere.
https://drive.google.com/drive/folders/1HCQYNN7ccdT2oZa6_avdYLy25iuwsaXH?usp=sharing
Mai bine de atat nu am putut scoate.
Pot sa le uploadez si aliniate dar inca nu m-am lamurit daca imi adauga niste noise sau nu Siril.

iulian90
01 Noi 2023 22:49


Buna seara tuturor. 

Prezint varianta mea de precesare a imaginilor cu Luna facute de @GunDALF. Am folosit Astrosurface, pentru wavelets si Photoshop pentru corectie luminozitate ,contrast si putin sharpness suplimentar la final.
Am cautat sa nu exagerez cu procerarea, sa nu accentuez prea mult detaliile, ci doar sa le evidentiez atat cat trebuie. :) Desigur ca conditiile si in special seeing-ul influenteaza cel mai mult rezultatul. 
Prima imagine a iesit cel mai bine, detaliile cele mai fine se vad mai ales cu zoom pe imagine, am cautat sa tin sub control si zgomotul care se vede mai ales cand marim imaginea (Actual Pixel).

GunDALF
02 Noi 2023 10:03


Una cu soarele in h-alpha tras prin Lunt40, 9GB filmarea. Have fun.
https://drive.google.com/drive/folders/1tIZzOIgXxTodeTuj6rj-THTVcW_prGvm?usp=sharing

Acum am vazut. Diseara ma ocup de el.  :mrgreen:

Bravo, iulian90.

GunDALF
02 Noi 2023 20:36


Diseara ma ocup de el.  :mrgreen:

Like I said...
Multumesc pentru clip.

False colours + B&W. Oricum, e prima mea procesare in H-alpha, asa ca nu prea stiu pe ce se pune accentul. Asa ca am procesat-o generic.

iulian90
02 Noi 2023 23:32


Bravo, iulian90. 

Multumesc ,GunDALF. 

Uite asa si invatam mai bine tainele procesarii imaginilor si clipurilor, fiecare venind cu cate o idee noua , fiecare avand stilul propiu in procesare a imaginilor, dar cand procesezi matrialul facut de altcineva , constati ca stilul tau nu se mai potriveste cu materialul respectiv si trebuie adaptat, incercand diverse combinatii , asa ajungi sa iti imbunatatesti din ce in ce mai mult priceperea in procesare. Asa a fost si cazul meu, de curand. :) 

Poate o sa urc si eu ceva clipuri cu planete sau imagini brute (poststacking) cu Soarele sau Luna pe topic.  

Prezint varianta mea de procesare a clipului lui Alexandru Simandi cu Soarele in H-alpha. 

AS!3 (stacking), Astrosurface (Wavelets) si Photoshop (luminozitate, contrast si culoare falsa). Stack de 30 % din cadre. 

Curios este faptul ca discul solar apare mai luminos spre margine decat spre centru, chiar si in cadrele brute, intocmai ca la un negativ, desi imaginea nu este un negativ. La fel si fundalul. Este cumva de la filtrul H-alpha ? 
De obicei centrul discului apare mai luminos decat marginea.

Alexandru Simandi
03 Noi 2023 08:01



Curios este faptul ca discul solar apare mai luminos spre margine decat spre centru, chiar si in cadrele brute, intocmai ca la un negativ, desi imaginea nu este un negativ. La fel si fundalul. Este cumva de la filtrul H-alpha ? 
De obicei centrul discului apare mai luminos decat marginea.

Este de la flats, nu eram aliniat polar perfect si mai faceam ajustari. Intre flats si inregistrare a fugit putin imaginea. Trebuie sa mai experimentez, am pus o punga in 2 straturi si soarele out of focus ca sa o pot face, cand am refocusat s-a miscat putin camera pentru ca este destul de grea pentru telescopul mic solar.

Alexandru Simandi
03 Noi 2023 08:51


Ma bucur ca v-a placut. La amandoi v-a iesit foarte bine.
In h-alpha amuzant e ca nu sunt probleme de seeing aproape deloc, am trans si prin nori, pacla, ceata.
Am vrut sa va trimit o serie de inregistrari sa va jucati si cu animatiile dar sunt vreo 200gb. Poate stackurile..

GunDALF
03 Noi 2023 20:01


Apropo, ce camera?

Alexandru Simandi
04 Noi 2023 14:00


ZWO ASI 183MM, aproape imi rupe focuserul de pe Lunt40  :lol:

iulian90
08 Noi 2023 00:37


Salutare tuturor. Acum a venit si randul meu sa uploadez niste clipuri cu Jupiter si Saturn pe acest topic, pentru cine care doreste sa le prelucreze. :) Sunt doua clipuri cu Jupiter, unul din 06 noiembrie si unul din seara asta, 07 noiembrie si un clip cu Saturn tot din seara asta. Sunt realizate cu camera Point Grey Chameleon CLMN13S2M (mono) prin reflectorul Seben 150/1400mm tip Jones-Bird, la focala efectiva de 2450mm, cu Barlow. 

https://drive.google.com/drive/folders/1-VT0jryZDFbWquSXjFi0UY13nMZmDErx?usp=sharing

https://drive.google.com/drive/folders/1-ikVsxO8O3dHOPsrJwTeF7KPptTWC4V2?usp=sharing

https://drive.google.com/drive/folders/1-avsYnFzWON2_twAPKcZf3DnPQpQYsLh?usp=sharing

GunDALF
08 Noi 2023 09:55


Vezi ca ai dat link spre My Drive. Se deschide contul Drive al fiecaruia.

iulian90
08 Noi 2023 17:32


Da, intr-adevar, nu am procedat corect, fiind la prima incercare de acest gen, insa am corectat greseala cu link-ul catre fisierele incarcate pe contul de Google Drive. Acum, in postarea de aseara apar trei link-uri, fiecare ducand direct spre cate unul din fisierele respective, nu unul singur spre MyDrive, cum facusem aseara.  :) Sper ca merg downloadate fara probleme.

Mai pun un clip mai vechi, de anul trecut, cu o regiune activa de pe discul solar. Este facut tot cu camera Point Grey Chameleon, insa prin reflectorul de 114/900mm cu filtru solar tip folie Baader. 

https://drive.google.com/drive/folders/1S0ldF6e_DOfPFtkyvXyi7-UT17cgg71c?usp=sharing

GunDALF
08 Noi 2023 19:06


Micute Jupiter si Saturn.

iulian90
08 Noi 2023 22:21


Bravo. Faine rezultate, mai ales cel cu regiunea cu pete solare . :)

Da, intr-adevar, sunt cam mici discurile planetelor, insa nu la limita sampling-ului minim. 

Normal este recomandat un sampling de minim de 2x separatia in arc-sec a telescopului, in functie de apertura telescopului si de marimea pixelilor camerei, iar in cazul meu, unde separatia optica a telescopului ar fi de 0,8" si marimea pixelior la camera Point Grey este de 3,75 microni, sampling-ul minim ar fi 0,4"/pixel, adica focala minima recomandata de 1933mm. 
Iar conform formulei de calcul a raportului focal recomandat : N=5 x P , unde P este marimea pixelilor camerei in microni si N este raportul focal, ar trebui sa lucrez cu sampling de 0.27"/pixel, adica la focala efectiva de 2800mm in cazul telescopului de 150mm. 

Insa in cazul de fata lucrez la focala de 2450mm, adica la un sampling de 0,31"/pixel, obtinuta cu o celula de barlow 2x lung, infiletata intr-un corp de barlow scurt, cu care obtin o magnificatie de 1,75x in loc de 2x. 
Mai am varianta cu barlow-ul GSO 2,5x dar cu acesta se obtine o focala de 3500mm, parca un pic prea mare ,imaginea desi este mai mare, e si  mai intunecoasa si reclama expunere si gain (castig) mai mari din partea camerei iar asta inseamna zgomot mai ridicat ce este mai greu de stapanit la prelucrare, de aceea prefer prima varianta, la focala de 2450mm, unde imaginea planetelor desi mai mica este mai luminoasa, permitand expuneri si gain mai moderate si deci zgomotul camerei fiind mai redus si mai usor de stapanit la prelucrare. 

Desigur ca zgomotul poate fi combatut si cu cat mai multe cadre, insa trebuie tinut cont si de fps-ul camerei si de rotatia planetei in jurul propiei axe, factori care limiteaza durata clipurilor si de aici si numarul de cadre obtinute. 
In cazul meu camera fiind cam lenta, avand maxim 30 fps (in mod ROI 150x150 px) si cum la Jupiter de ex. durata maxima recomandata ar fi de 120s (2min) obtin cel mult 3600 cadre la 30 fps, ca detaliile sa nu iasa blurate pe orizontala din cauza rotatiei in jurul propiei axe. Saturn este mai permisiv, putand  obtine si 8000 cadre, acolo detaliile sunt in lungul ecuatorului (benzi drepte fara protuberante, diviziunea Cassini) care nu prea sunt afectate de rotatia planetei. 
De asemenea la Soare, durata maxima este de 4 minute, din cauza ca granulatia isi schimba aspectul, la fel si petele solar, numai La Luna numarul de cadre poate fi aproape nelimitat caci acolo detaliile sunt statice, fara fenomene dinamice care sa schimbe pozitia sau aspectul detaliilor.

valy
08 Noi 2023 22:38


Micute Jupiter si Saturn.
Interesant ca in cazul tau nu mai ai deloc inelele din jurul planetei asa cum apar in imaginea colegului Iulian, ... asta pt ca le-ai mutat in interior  :lol:

iulian90
08 Noi 2023 23:59


Depinde poate si de procesare aparitia acelor inele, inseamna ca pot fi si niste artefacte ce apar in urma procesarii mai agresive, nu neaparat din cauza seeing-ului cum credeam initial sau de la camera. Dar se vad greu in mod normal cand nu tragi de slidere prea mult la reglaje de contrast si luminozitate sau sharpness. :) 

Atat de frumoasa ce a iesit varianta procesata de GunDALF cu regiunea AR13089 incat am reprocesat-o si eu in seara aceasta si am cautat si imaginea procesata initial anul trecut. 

Iata cata diferenta intre reprocesarea din seara asta si ce am procesat eu anul trecut. Varianta initiala din 2022 este praf pe langa ce am reprocesat acum, din acelasi clip.  :) 
Pe cand in prima varianta zgomotul domneste in imagine iar detaliile desi par ascutite, sunt destul de serios afectate de zgomotul mare, in noua varianta zgomotul este bine mascat iar detaliile sunt mai evidente, mai bine conturate, cu gama dinamica mai mare decat in imaginea initiala din 2022,

GunDALF
09 Noi 2023 09:06


Normal este recomandat...

Recomandat la setupul meu ar fi sa merg pana la f/15. Acum trag la f/25 fara probleme. Cu Mak-ul trageam la f/30. Recomandarile raman... recomandari.  :wink: