-----------------------------------
toriqo
26 Oct 2023 12:02

IC 443 - jellyfish
2h Ha, 4x1800s, acelasi asi1600 imprumutat, acelasi askar fra500 din acelasi bucuresti. din pacate norii m-au impiedicat in a aduna ceva mai mult semnal.

valy
26 Oct 2023 12:33


Foarte tare! Deci secretul e sa ai filtre de banda ingusta pt. Bucuresti, nu?

toriqo
26 Oct 2023 12:36


cam da. &#537;i răbdare. MULTĂ

dmtr69
27 Oct 2023 12:32


Super! Eu cu ASI1600 nu am tras mai mult de 600s (am Ha de 7nm).

toriqo
27 Oct 2023 12:49


sunt convins ca poti sa te duci si 3600s cu 7nm fara probleme. ampglow-ul pe la colturi o sa-ti dea ceva de furca dar o rezolvi foarte usor cu vreo 30 de dark-uri

toriqo
12 Ian 2024 13:15


inspirat de marius, am lasat balta seagull care oricum e fix in cupola de lumina a bucurestiului (voi reveni insa la el) si am continuat cu jellyfish.

am constatat cu stupoare insa ca-s abia la jumate cu semnalul adunat, mai am nevoie de cel putin 20 de ore pe fiecare filtru.

oricum, iata 15h30' de ha si 11h30' de o3
ah, si trebuie sa fac flat-uri. n-am flat-uri.

LE: poza arata mult mai bine (la detalii) daca nu as fi constrans de 1MB :)

ELE: de data asta am folosit moravian c3 pro-61000

dmtr69
12 Ian 2024 14:33


Foarte frumoasa poza. Felicitari! Foarte interesanta zona, as vrea sa fac si eu o poza de camp larg (poate sezonul viitor).

toriqo
12 Ian 2024 14:47


mersi. o sa revin si cu ea completa, sper sa adun inca o saptamana de senin

Alexandru Claudiu
18 Ian 2024 17:38


Deja arata foarte bine meduza!

Cum ti se pare Askar FRA500 ? Este utilizat fara reducator ?
Intreb pt. ca, probabil, voi lua si eu unul pe care-l voi utiliza pe Asi 533MC.

toriqo
18 Ian 2024 17:49


este ok, cu doua exceptii. microfocuser-ul patineaza la greutate mare (~3kg am eu pe el). foloseam sesto senso 2 care se monteaza pe microfocuser si a trebuit sa renunt la el sa trec la un motor care se monteaza pe partea fara reductie. si a doua, am reflexii verticale foarte puternice dar nu am stat sa investighez de unde (daca te uiti la pozele mele pe aici pe forum posibil sa le observi). apar cu orice camera as folosi. sigur este o problema de askar. singura constanta in poze au fost filtrele, insa pe wo gt81 nu am avut problema reflexiilor astora (dungi verticale).

in rest, acopera camp full frame, nu il folosesc cu reducator, colimat, culori bune, nu am observat aberatii nici cand am facut luna.

Alexandru Claudiu
18 Ian 2024 18:02


Multumesc pt. raspuns.

Uitandu-ma la poza de mai sus cu Jellyfish nu vad acele reflexii verticale foarte puternice...sau poate nu stiu eu unde sa ma uit...

Referitor la focuser: sa inteleg ca daca nu este folosit niciun motor pentru focus, dupa ce se strange surubul care blocheaza focusul, atunci patineaza la greutati peste 3 kg ?

Oare motorul ZWO EAF montat standard ar fi ok ? Pana acum nu am auzit pe nimeni plangandu-se pe forumuri de focusul lui FRA500... o fi ceva general la acest model, sau doar la acest produs ?

toriqo
18 Ian 2024 18:23


le poti vedea aici:

https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=227980#227980
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=229759#229759 - ultima poza cu orion si horsehead, sub orion se vad destul de bine.

legat de focuser. de la 3kg in sus, la pull in, patineaza. cu motor, cu mana, cu orice incerci, patineaza.

zwo eaf se monteaza pe coarse focuser, nu vei avea probleme cu el. eu am acum focus cube 3 si merge perfect.

si da, problema este la toate sharpstar-urile, toate au problema asta, fie ele refractoare, fie reflectoare.
am la dispozitie si fra400 si un newton 13026hnt si sca260. deci toate :)

Alexandru Claudiu
18 Ian 2024 19:14


Da, la M42 se vede extrem de clar. Si la Whizard.

Mi-e greu sa cred ca e o problema optica a seriei. Ori e specifica doar telescopului folosit aici, ori e altceva...senzorul, filtrul...

Daca este intr-adevar de la telescop, merita returnat.

insa problema cu focuserul pare rezolvabila cu motorul zwo.
in plus nu cred ca eu voi ajunge la 3 kg.

eu vroiam sa aleg intre esprit 100 si fra500 si tindeam spre fra500...dar acum nu stiu ce sa mai zic...

toriqo
18 Ian 2024 19:47


categoric reflexiile sunt din tub. cum spuneam, am.folosit vreo pateu camere cu &#537;i fără filtre, am avut acelea&#537;i rezultate. nu trebuie sa fie neapărat optica, pot fi &#537;i reflexii cauzate de ceva intern (metal/plastic de pe interior.

legat de zwo nu, nu vei avea probleme. în locul tău as merge pe esprit. este consacrat deja &#537;i are &#537;i diametrul mai mare (mai multa rezolu&#539;ie)

Alexandru Claudiu
18 Ian 2024 19:55


Problema cu Esprit100 este ca trebuie sa nimeresc/calculez exact backfocusul si ca n-are reductor dedicat. In plus pare ca trebuie un adaptor suplimentar pentru a infileta un filtru.

valy
18 Ian 2024 20:09


... si ca n-are reductor dedicat..N-are dar citisem nustiuunde ca asta ar fi fost proiectat avand in minte esprit-ul de 100:
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p12251_Starizona-ApexED-L-0-65x-Reducer-Flattener---long-focal-length-Version.html

dragos.n
18 Ian 2024 20:19


Daca problema acelei reflexii apare la toate, refractoare, newton sca, probabil este o reflexie in focuser. O muchie, un cap de surub, ceva mic.

Alexandru Claudiu
20 Ian 2024 16:34


categoric reflexiile sunt din tub. cum spuneam, am.folosit vreo pateu camere cu &#537;i fără filtre, am avut acelea&#537;i rezultate. nu trebuie sa fie neapărat optica, pot fi &#537;i reflexii cauzate de ceva intern (metal/plastic de pe interior.

legat de zwo nu, nu vei avea probleme. în locul tău as merge pe esprit. este consacrat deja &#537;i are &#537;i diametrul mai mare (mai multa rezolu&#539;ie)


Da, nu stiu ce sa zic... Parca ma tenteaza acest Fra 500. Totul pare simplu cu el. Este si mai ieftin. Am citit review-uri bune. Pe Astrobin sunt poze reusite cu el chiar si cu reductorul. Doar focalizatorul mai da rateuri, dar eu am Asi 533MC si fara roata de filtre. Cel mult as pune in viitor OAG...deci nu cred ca voi ajunge la 3 KG ci mai degraba la 1.5 Kg. In plus, as lua candva si un motor de focusare ZWO EAF care, din cate spui, ar rezolva problema cu alunecarea focalizatorului.

valy
20 Ian 2024 17:23


Fra-ul cantareste jumate din Esprit :)

Alexandru Claudiu
20 Ian 2024 20:31


... si ca n-are reductor dedicat..N-are dar citisem nustiuunde ca asta ar fi fost proiectat avand in minte esprit-ul de 100:
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p12251_Starizona-ApexED-L-0-65x-Reducer-Flattener---long-focal-length-Version.html

Intr-adevar, pare ca Visible Dark l-a testat pe Esprit 100 si rezultatul e asa si asa...sa zicem acceptabil pe senzori mai mici: https://www.youtube.com/watch?v=NZ0jZ5CXzmk

Alexandru Claudiu
20 Ian 2024 20:34


Fra-ul cantareste jumate din Esprit :)

2/3: 6.3 kg Esprit vs. 4.1 kg Fra. Daca optic si mecanic e ok FRA-ul, eu cred ca-i un avantaj faptul ca e mai usor.

valy
20 Ian 2024 22:35


Pff, eu am senzatia ca are 10kg. In esenta nu cred ca gresesti, orice au lua, cat timp sunt ok optic.

Da, Starizona e pt senzori max m4/3. Mai exista unul pentru senzori mai mari, ~0.7x, Ricardi, dar nu ajungi la f3.6 cu el ;).

toriqo
13 Mar 2024 23:03


m-am apucat in sfarsit de ce am strans prin decembrie, cu luna, cu nori, am bagat tot la gramada

62x1800s Ha
60x1800 OIII

dmtr69
14 Mar 2024 09:53


Super! Arata grozav. Dar sunt doua puncte care pot fi imbunatatite (sunt greseli pe care le-am facut si eu):
-zona de OIII din partea de sus a "meduzei" eate saturata (valoare 255 la histograma pe 8b). Deci un strech mai usor sau ceva protectie a zonei. Daca stelele mai pot avea nucleul saturat, la nebuloase trebuie evitat acest lucru.
-culoarea asta rosu aprins poate ca evidentiaza mai bine zonele Ha, dar zonele de fundal care ar trebui sa fie mai neutre (negru-gri) sunt mov. Deci prea multa magenta. Daca inversezi imaginea (Ctrl+I in PS) o sa vezi ce mult verde ai. O imagine "clasica" a nebuloasei este de un rosu-portocaliu-caramiziu.

toriqo
14 Mar 2024 10:04


primul punct da, nu am luptat prea mult acolo, voiam sa fie mai închis.
punctul doi... am avut foarte mult gradient pe oxigen, am tras la vreo 15 grade de luna plina &#537;i prin nori. nu am avut flat-uri &#537;i nici nu m-am chinuit sa scot gradientiii.

&#537;tiu despre ce culori vorbe&#537;ti, eu am preferat însă aspectul dat de combinarea LRGB, rosu peste tot, magenta dat de amestecul cu albastru (am avut mult o3).

cărămiziul de care vorbe&#537;ti este prezent în sho &#537;i este ceva fals. ha este rosu. narrow band rămâne la latitudinea fiecăruia, cred, din moment ce e fals &#128513;

toriqo
09 Aug 2024 21:11


un re-edit mai decent, cred

dmtr69
10 Aug 2024 08:42


Minunata poza. Felicitari!

toriqo