-----------------------------------
tudor
27 Oct 2023 12:51

Reparatie diafragma de camp oculare
Acum un an, vrand sa ma asigur ca nu exista nici un fel de urma posibila de fungus in ocularele de microscop din sertar, le-am supus unei bai de lumina solara. Am pus perechile de oculare in binoscopul meu si le-am indreptat spre Soare verificand in palma daca Soarele e in cadru. Am lasat fiecare ocular cam 10 secunde ca radiatiile UV sa isi faca treaba. Abea dupa ce le-am pus pe microscop am observat ca diafragma de camp a fost topita in anumite locuri. Am fost foarte suparat, mai ales ca microscopul Carl Zeiss cu toate acesoriile este un cadou de la un prieten!! Nu imi imagineam ca diafragma ocularelor Huygens Carl Zeiss Jena sa fi fost din plastic si nu din metal...  Asa ca ieri m-am incumetat sa le repar diafragma. Am incercat sa scot diafragma din barilet dar era foarte bine lipita. Asa ca mi-a venit ideea s-o completez acolo unde a fost topita cu Poxipol. Operatiunea a fost foarte migaloasa pentru ca a trebuit sa intind pasta foarte uniform si exact in continuarea marginei existente a diafragmei de camp. A fost ceva chirurgie, dar am reusit! Pontul este ca pasta trebuie asezata cu atentie cand este mai fluida ca sa nu apara suprafete neuniforme, si lasata pe pozitie o zi. Rezultatul este peste asteptarile mele. Practic deabea nu se observa ca am plombat inelul de diafragma!

Mircea Pteancu
28 Oct 2023 12:43


Ai lucrat foarte bine, imi imaginez cat o fi fost de migalos.
Felicitari pentru reparatie !

Mircea