-----------------------------------
julliano
05 Noi 2023 22:30

Aurora din Bucuresti
Ati vazut aurora? :D

valy
05 Noi 2023 22:33

Re: Aurora din Bucuresti
Ati vazut aurora? :DAltii da!

https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26660750-foto-aurora-boreala-vizibila-duminica-seara-mai-multe-zone-din-romania.htm

dragos.n
05 Noi 2023 22:55


Asteptam orele 3-4 sa se faca senin. Sper sa mai fie ceva vizibil. Acum am fost pe camp, si tot cerul e inourat. Poate cei din Nord-Vest sa vada. Cluj si mai incolo.

hardstyle
05 Noi 2023 23:54


La Suceava acum nu se vede. La ora 19:20 (aproximativ) când au apărut postările era înnorat.

valy
06 Noi 2023 13:25


A ajuns pana in Italia:
https://apod.nasa.gov/apod/ap231106.html

dragos.n
06 Noi 2023 14:32


Serbia, Croatia, Slovenia, Texas, Arizona, Franta, ...

https://spaceweathergallery2.com/index.php?title=aurora

dragos.n
07 Noi 2023 03:14


Discutand cu unii colegi, unul dintre ei isi exprima opinia ca e imposibil sa vedem aurore la noi in tara. Si sunt curios. A mai vazut cineva vreo aurora boreala la noi in tara? Sau este adevarat ce am auzit, ca niciodata nu s-a observat asa ceva la noi?

Erwin
07 Noi 2023 07:51


S-a observat! Doar că au fost destul de slab vizibile, mai des din nordul &#539;ării &#537;i din Transilvania, dar Alex Conu a văzut din Alexandria în 2000. 

Fotografic se văd mai bine decât vizual cele ro&#537;ii a&#537;a că unii nu le-au putut captura decât în imagini. De asemenea, imaginile au timp lung de expunere, adună mai mul&#539;i fotoni proveni&#539;i de la emisiile aurorei &#537;i sunt prelucrate pentru a scoate în eviden&#539;ă fenomenul. 

Cele mai spectaculoase pe care le-am văzut au fost făcute în Finlanda, cu toate culorile, ceea ce indică nivele de ionizare multiplă. 

Ce a produs acest fenomen? Au fost 3 ejec&#539;ii de masă coronală succesive, toate îndreptate spre Pământ (halo CME) suprapuse cu vântul solar ceva mai rapid care vine de la o gaură coronală întinsă, &#537;i ea îndreptată spre Pământ. Erup&#539;ia de filament cea mai mare a venit cu viteză mai mare &#537;i a ajuns din urmă una precedentă, practic s-au suprapus. Altfel energia s-ar fi disipat în spa&#539;iu un timp mai îndelungat. Furtuna geomagnetică a crescut rapid de la G2 la G3, Kp de la 5 la 7 în decurs de câteva ore. Prima ejec&#539;ie de masă a perturbat deja câmpul geomagnetic făcând loc celei mari să ajungă astfel &#537;i la latitudini mai joase. Fenomenul a durat pu&#539;in la aceste latitudini, fiind produs doar de vârful de energie, în timp ce la poli activitatea a fost intensă. Întâmplarea a făcut ca imaginile din nordul Europei să sosească cu întârziere &#537;i să căpătăm impresia că este o anomalie, că nu s-a văzut deloc din nord. De asemenea, camerele din re&#539;eaua ESA Space Weather nu au arătat nimic la ora respectivă. Nu înseamnă că nu era nimic. Pe măsură ce am adunat informa&#539;ii am putut rectifica ideea ini&#539;ială (care nu-mi apar&#539;inea) în postarea de FB.

auriga
07 Noi 2023 09:31

Aurora de la Cluj
Intamplator eram afara cu un telescop de 10" si schimbam filtrul OIII pentru Dumbell cand am observat tot cerul nordic de un rosu intens parea ca vecinii si-au instalat ceva becuri puternice insa imediat mi-am dat seama ca e aurora, pana sa fug in casa dupa Canon 6D deja nu se mai vedea aproape deloc. 
 Ulterior am urcat pe dealul de langa mine ce are orizont liber si spre nord si am luat cateva cadre, se mai distingea usor sub Auriga si vizual din cauza poluarii luminoase mai reduse.

 Atasez o poza de acasa si una de pe deal.

tudor
07 Noi 2023 10:43


auriga,
Superb ai vazut-o!!!

Mircea Pteancu
07 Noi 2023 13:11


Dragos

Discutand cu unii colegi, unul dintre ei isi exprima opinia ca e imposibil sa vedem aurore la noi in tara. Si sunt curios. A mai vazut cineva vreo aurora boreala la noi in tara? Sau este adevarat ce am auzit, ca niciodata nu s-a observat asa ceva la noi?



Este un fenomen rar observabil de la noi dar s-a mai intamplat.

Kosa Kiss Attila din Salonta a observat aurora boreala din Salonta ... candva, in anii '80.
Poti sa ma citezi, am dovada in corespondenta mea.
( Daca e vorba de parteneri pentru o discutie serioasa, voi sapa in arhiva mea ca sa fac poza raportului. Daca-s doar niste inchinatori la ''atotstiutorul'' telefon, nu ma obosesc.)

Cu siguranta afirm ca aceasta nu a fost prima observatie de aurora boreala de pe teritoriul Romaniei.
In revista ''Orion'', An II, Nr.2, Septembrie 1908, pag. 21-22 este relatata observarea unei aurore boreale de catre Victor Anestin din Bucuresti, d. Calude si d. Emil Nemis din ''Tecuciu''.

S-ar putea ca nici aceasta sa nu fi fost prima observatie de acest fel.
Amintirile imi sunt foarte vagi aici dar parca asa imi amintesc ca astronomul clujean Vasile Mioc, in ''Cronica observatiilor astronomice romanesti'', citeaza (si) observatii anterioare de aurore boreale de pe teritoriul Romaniei actuale. De verificat.

Anestin de asemenea a scris un asemenea zapis dar pe acela nu am reusit inca sa-l gabjesc. Nu am cum sa verific.
Spiru Haret a scris si el o scurta cronica astronomica romaneasca, trebuie verificat si acolo.Asta o am.


auriga si toti ceilalti norocosi

Felicitari pentru observarea aurorei boreale !

Mircea

dragos.n
07 Noi 2023 20:28


Multumesc pentru raspunsuri. Imi pare bine ca desi foarte rar, acest eveniment nu e singular la noi in tara.

Intre timp am aflat ca s-a observat si din Turcia si Grecia. Cea mai sudica raportare a acestei serii de aurore boreale venind din Texas, dintr-o localitate aflata la latitudinea de 33,3 grade Nord.

Alexandru Simandi
30 Noi 2023 16:12


Exista prognoza pentru o aurora boreala seara pe 1 Decembrie.
Aproape a fost X-flare, cert e ca este fix spre noi.
https://www.spaceweatherlive.com/en/archive/2023/11/28/xray.html

dragos.n
30 Noi 2023 19:56


Pana la ora asta, datele de pe Solarham si de pe NOAA arata ca ora cand principalul val CME va ajunge pe Pamant ar fi 6.00 UTC  pe 1 Decembrie. Dar se vorbeste si despre faptul ca sunt 4 valuri destul de apropiate, poate chiar suprapuse, lucru care ar creste intensitatea furtunilor magnetice provocate de aceste CME. Prognoza meteo nu e insa incurajatoare pentru eventuale observatii. Dar surprizele nu pot fi excluse.

https://www.solarham.net/

https://www.swpc.noaa.gov/

David Marica
01 Dec 2023 16:45


Conform Noaa si spaceweatherlive.com activitatea aurorala este deja destul de activa si a ajuns la nivelul Kp6, G2 si este posibil ca mai tarziu sa fie vizibila din nou aurora pe teritoriul Romaniei, dar prezenta norilor face dificila observarea ei. Data trecuta nu am reusit sa observ aurora si sper sa o observ azi daca se insenineaza putin.

https://www.spaceweatherlive.com/en/auroral-activity.html

Cer senin si la multi ani!
David

dragos.n
09 Dec 2023 04:00


Legat de activitatea solara si de aurore, un articol interesant, referitor la cele mai puternice furtuni solare de la evenimentul Carrington incoace.

https://www.universetoday.com/164668/in-1872-a-solar-storm-hit-the-earth-generating-auroras-from-the-tropics-to-the-poles/

dragos.n
16 Dec 2023 10:02


In seara de 14 a fost o eruptie solara cu ejectie de masa coronala foarte puternica, clasa X2,8. Cea mai puternica furtuna vizibila de pe pamant din 2017 si pana acum. Impactul provocat de aceasta eruptie asupra planetei noastre este asteptat sa inceapa la ora 17, ora Romaniei, in aceasta seara, si sa atinga maximul pe la ora 22. Evident, pot exista diferente fata de ora prezisa acum. Si cum prognoza meteo arata cer senin peste o mare parte a tarii, ramane de vazut daca se vor putea vedea din nou aurore de la noi.

Mircea Pteancu
16 Dec 2023 16:37


Multumim pentru alerta foarte utila, cer senin, spor la observatii, Mircea

dragos.n
17 Dec 2023 10:13


Dupa cum se vede, evaluarea facuta de NOAA a fost gresita, viteza estimata fiind mai mica, sau pe directia Pamantului ejectia fiind mai slaba decat se estima.

https://www.swpc.noaa.gov/news/g1-g2-minor-moderate-geomagnetic-storm-watches-16-17-dec-2023

Acum, eu nu pot sa stiu ce si daca se va mai vedea vreo aurora la noi azi, dar cred ca nu.

Mircea Pteancu
17 Dec 2023 14:50


Dragos

A fost foarte bine ca ai postat alerta.
Faptul ca nu s-a vazut aurora este tot un rezultat daca cineva chiar a facut observatii. Este un rezultat negativ, deci fenomenul a fost mai slab decat s-a estimat.

Eu am facut aseara observatii de stele variabile. Prima estimare am notat-o la 20:13 TLR iar ultima la 21:55. Dupa care am observat cu binoclul cateva obiecte DSO .
In intervalul aratat, nu s-a vazut aurora boreala.

Iti multumesc inca odata pentru alerta si daca mai apar ocazii, te rog sa anunti.
Prefer sa ''fiu pe faza'', chiar daca se va dovedi ca fenomenul nu va fi vizibil decat sa fim ''corecti politic'' si doar sa citesc a doua zi rapoartele norocosilor.

Cer senin, Mircea

dragos.n
17 Dec 2023 14:54


Multumesc Mircea pentru mesaj. Sper ca si alti membri au iesit la observatii, manati sau nu de aceasta alerta.

Erwin
17 Dec 2023 17:33


De când am început să studiez Soarele am învă&#539;at că este imprevizibil... La fel sunt &#537;i efectele erup&#539;iilor solare, ejec&#539;iilor de masă coronală &#537;i ale vântului solar asupra geomagnetismului. De aia este bine să îl urmărim permanent, cu toate mijloacele disponibile, în fiecare zi putem învă&#539;a ceva nou. :)

David Marica
24 Mar 2024 20:53


Chiar acum există o mare posibilitate să apară aurora, poate chiar mai puternică decât în Noiembrie. Dacă ave&#539;i  cer senin, este posibil să se vadă. La mine în apropiere de Cluj este înnorat, dar mai este &#537;i luna pe cer.

dragos.n
24 Mar 2024 22:48


La Ploiesti erau nori acum o ora, iar acum chiar ploua. 

Pe de alta parte, atunci cand a fost vazuta aurora de la noi, au fost niste eruptii de intensitate relativ medie spre mica, M3-M4. Intre timp, s-au produs eruptii foarte puternice, X6, care nu au generat aurore la noi. Asta se adauga la faptul ca in ultimii ani au fost observate furtuni magnetice pe Pamant, fara ca sa fie nicio furtuna solara de care sa poata fi legate. Poate ca exista si un alt mecanism care sa declanseze aceste furtuni magnetice terestre si aceste aurore.

Erwin
25 Mar 2024 08:40


Desigur că există &#537;i este binecunoscut: vântul solar, care atunci când este o gaură coronală îndreptată spre Pământ (liniile de câmp magnetic sunt deschise spre spa&#539;iu) devine mai rapid, poate atinge peste 700Km/s. În noiembrie 2023 a existat o gaură coronală în vecinătatea regiunii active care a produs erup&#539;iile cu ejec&#539;ii de masă succesive &#537;i care s-au suprapus cu vântul solar accelerat de gaura coronală la peste 500Km/s.

Mai sunt ni&#537;te aspecte:
- nu orice erup&#539;ie energetică dă ejec&#539;ie de masă coronală, chiar dacă este clasa X
- există erup&#539;ii de filament care nu sunt înso&#539;ite de erup&#539;ii energetice produse de regiuni active, dar care pot da CME (am detectat eu însumi în imaginile făcute în Halpha la Observatorul Solar Bucure&#537;ti astfel de evenimente). 
- În func&#539;ie de pozi&#539;ia de unde a plecat CME poate sau nu să intersecteze pozi&#539;ia Pământului din plin sau doar marginal, norul de plasmă are de parcurs 150 mil Km &#537;i se dispersează mai mult sau mai pu&#539;in până ajunge la noi

De asemenenea, efectele asupra câmpului magnetic al Terrei nu se întâmplă simultan cu producerea unui eveniment solar ci mai târziu cu 2-3 zile, în func&#539;ie de viteza cu care ajung particulele energetice la noi, spre deosebire de radia&#539;ia EM care ajunge in cca 8 minute. În noiembrie anul trecut erup&#539;iile mai mici au dat CME succesive la interval scurt &#537;i când au ajuns la Pământ efectele s-au cumulat cu o a treia erup&#539;ie mult mai mare care a venit mai rapid. A&#537;adar, chiar dacă clasificarea lor, care se face după intensitatea radia&#539;iei X, a fost relativ modestă, rezultatul a fost mai important. 

Urmărind ce s-a întâmplat alaltăieri, o erup&#539;ie X &#537;i 11 erup&#539;ii M, plus alte câteva ieri, ne putem a&#537;tepta la o furtună prelungită &#537;i poten&#539;iale condi&#539;ii de formare a aurorei la latitudini joase &#537;i în seara asta. Din păcate s-a stricat vremea.

dragos.n
25 Mar 2024 11:46


Erwin, toate aceste lucruri de care spui tu le stiu. Daca insa am semnalat ca au existat furtuni magnetice fara legatura cu evenimente de pe Soare, este pentru ca niste institutii au spus asta, cum ar fi NOAA, si NASA. Eu nu am cum sa masor aceste furtuni magnetice. Da, in mesajul anterior m-am exprimat gresit cand am scris ca nu au avut legatura cu eruptii solare. Trebuia sa scriu ''fara legatura cu activitatea solara'', asa cum au spus la timpul respectiv acele institutii. 

Poate era mai bine sa fi postat atunci cand acele articole au aparut, dar de-a lungul timpului nu am vazut interes pentru astfel de evenimente pe forum.

nobody
25 Mar 2024 16:18


Poate se refereau la furtuni magnetice provocate de interactiunea cu 'interplanetary magnetic field (IMF)' sau 'heliospheric magnetic field (HMF)' care nu sunt legate direct cu eruptiile vizibile de la suprafata soarelui, ci cu: 
https://en.wikipedia.org/wiki/Heliospheric_current_sheet

David Marica
10 Mai 2024 21:34


Activitatea geomagnetica a crescut si a ajuns primul CME spre Pamant de la regiunea activa AR 3664. In aceasta noapte exista posibilitatea sa se vada aurora la latitudini mai joase, mai ales in Romania. Acum s-a ajuns la nivelul kp8 la 17:44utc, conform spaceweather.com

Cer senin, David

David Marica
10 Mai 2024 22:45


Din jude&#539;ul Cluj este vizibilă aurora cu ochiul liber, slab rozaliu, dar fotografic se vede minunat. Voi reveni mai târziu cu fotografii. :D

Actualizare: cam de la ora 23 pana la miezul noptii au fost multe explozii spectaculoase si s-a vazut foarte bine cu ochii liberi. Deci este pentru prima data in viata mea cand vad o asa aurora :)
Probabil va fi toata noaptea acest spectacol minunat!
Foarte frumos este universul in care traim!

Catalin M. T.
10 Mai 2024 23:56


Si la Turda s-a vazut cam 1 ora, de la 10:45pm spre nord, aprox. 1/4 din orizont. Fotografic mult mai bine, vizual la activitatea maxima, de culoare roz-roscata si "cortine" alburii. Revin cu fotografii maine. :)

dragos.n
11 Mai 2024 00:10


La Ploiesti s-a vazut destul de slab o roseata spre nord, cu intindere destul de mare, cam 1/5-1/6 din orizont, si cam pana la 25 de grade altitudine. Foto mult mai bine. Mai tarziu pun poze.

Teo B01
11 Mai 2024 00:46


De actualitate

https://www.youtube.com/watch?v=nXia20jA4tI&ab_channel=Dr.TamithaSkov

dragos.n
11 Mai 2024 06:41


Aseara eu am observat si fotografiat doua valuri. Unul incepand de la ora 23.30. Deoarece am facut multe fotografii pun doar cateva care mi se par semnificative. Din pacate a trebuit sa folosesc focalizarea manuala, si m-am cam grabit, si rezultatul se vede daca mariti imaginea.

Se poate observa dansul aurorei de la o imagine la alta. De asemenea se poate observa ca erau doua grupuri de aurore, una in stanga grupului de cladiri mai inalte, foto 1 si 2, iar alta in dreapta acestora, foto 3. Practic, intreaga aurora s-a intins pe mai bine de 90 grade orizontal. Am simtit lipsa unui obiectiv ulra-wide, foto 4.

Intre timp am aflat ca dupa eruptia de ieri, clasa X 3,98, azi a mai fost una , clasa X 5,89.

dragos.n
11 Mai 2024 08:03


Valul 2.

Dupa jumatate de ora de pozat, aurora slabise mult de tot, iar mie se se facuse frig si foame. Asa ca am plecat. Tocmai terminasem de mancat cand un prieten de pe forum m-a anuntat ca a aparut al doilea val, mai puternic. Am ajuns pe camp dupa 20 de minute, la ora 01.40. Vizual puteam sa detectez usor aparitia unei perdele, iar culorile pareau putin schimbate. Lucru confirmat de imagini. Aparuse si culoarea verde, iar rosul avea nuante spre violet, si chiar indigo. Iar perdelele erau foarte dinamice, cu aparitii si disparitii chiar intr-un minut. Mai mult, aproape toate imaginile le-am facut cu timp de expunere de 5 secunde, la ISO 1000, cu un aparat vechi de ..... Canon 60D. Dar la sfarsitul celei de a doua sesiuni, am facut cateva imagini pe cer, cu expunere de 30 secunde. Una din ele spre Ursa Mare. Ajuns acasa am constatat ca perdelele aurorei ajungeau pana la aceasta constelatie, si asta era spre sfarsitul acestui val. Dintre toate, aceasta imagine este singura prelucrata putin, pentru a da mai mult contrast, si a reduce din lumina. O postez ultima.

Erwin
11 Mai 2024 08:04


Păcat că se înourează diseară în aproape toată &#539;ara. Sunt condi&#539;ii ca furtuna geomagnetică să se men&#539;ină la nivel ridicat, aseară a ajuns la G5/extremă, Kp 9. Am ie&#537;it afară un pic aseară dar din zona mea nu s-a văzut, luminile ora&#537;ului sunt prea puternice. Mi-a părut rău că am lăsat ma&#537;ina la serviciu &#537;i nu am avut posibilitatea să ies din ora&#537;. 

Felicitări celor care a&#539;i reu&#537;it să o vede&#539;i &#537;i să o fotografia&#539;i. Poate fi o experien&#539;ă unică în via&#539;ă. Cred că o să merg în Norvegia... :)

valy
11 Mai 2024 10:32


Da, se pare ca a fost frumos!

Mircea Pteancu
11 Mai 2024 12:25


Felicitari lui Dragos si multumim pentru pozele foarte faine !
Nu te necaji pentru focalizare, blocurile stim cum arata iar aurora se vede foarte bine in poze.

Aceasta aurora s-a vazut si de la Arad. Eu am vazut-o din oras, Armand a vazut-o mult mai bine dinafara orasului, Csaba a pozat M101 in Ursa Mare iar imaginea a iesit rosie.

Multumesc lui Dragos care a mentinut interesul pentru observarea aurorelor la acest topic si lui David Marica pentru alerta de aseara.
Astfel, ma numar in clubul auroristilor, fara sa trebuiasca sa merg in Norvegia. :P 

Cer senin, Mircea

David Marica
11 Mai 2024 13:01


Dupa cum am zis, o sa pun si eu niste poze de aseara. Fenomenul a fost spectaculos si ma bucur ca am putut sa vad pentru prima data in viata mea aurora si chiar din Romania! :D 
M-am adapostit de lumini in livada, unde este putina poluare luminoasa si am inceput sa fotografiez. La un moment dat a inceput sa se vada foarte bine cu ochii liberi si au aparut draperii albe, de la Est la Vest.
Cand a inceput tura a 2-a, pe la 1:30, eram in casa si nu am mai putut fotografia, dar am observat-o de la fereastra. Era luminos cerul si roz-rosiatic, cu multe "draperii albe".
La noapte va fi din nou posibil sa se vada aurorele, deci atentie la cer!

Felicitari @dragos.n pentru fotografii. Am observat ca in fotografii au aparut si alte nuante de culori, cum ar fi verde, violet. La mine mai mult roz, rosiatic, alb s-a vazut.

Data: 10.05.2024
Interval: 22:00-23:45
Echipament: smarphone Huawei, setari pro
iso: 3200, 1600, iar unele poze au si iso 1250, 1000
S: 30s; F: 1.8; Trepied improvizat; Fara editare, fotografii originale.

Cer senin, David

iulian90
11 Mai 2024 13:44


Si de la Braila s-a vazut aurora boreala, cerul fiind mai rosiatic spre nord, insa din cauza poluarii luminoase dinspre orasul Galati care se vede spre nord, in aceeasi directie cu aurora, aceasta se distingea cu greu, doar prin nuanta mai rosiatica a cerului. :)
Insa am facut si niste poze cu camera Canon PowerShot si in poze aurora iese mai bine in evidenta decat vizual. 
Din pacate nu am vizibilitate buna spre orizontul nordic din curte ,abia am gasit un loc potrivit pentru amplasarea camerei cu trepied. Imaginile au iesit inclinate intrucat am folosit un trepied cu montura EQ2 pe care am montat camera in graba. 
Dar imaginile au iesit faine, mai ales ca o parte din ele facute una dupa alta ,cu expunere de 15s le-am stackat si aurora se distinge si mai bine in varianta stack, fiind difuza, fara detalii. 
Dealtfel ar fi fost mult mai buna camera Canon 450D pentru pozat aurora ,dar nu am obiectiv cu focala scurta si camp larg pentru ea, am doar doua teleoboiective cu focale lungi (Paragon 300mm si Seimar 500mm) si care nu sunt potrivite pentru pozat aurore. Dar e bine ca ma reusit sa pozez aurora si asa , cu camera Canon PowerShot. :)

dragos.n
11 Mai 2024 16:15


Stiam ca de la Cluj s-a vazut bine, dar pozele lui Davic Marica m-au uimit. Felicitari David, si sincer, chiar imi pare rau ca nu ai facut poze si la valul 2. Si apropo de asta, si de culori. La valul 2, vizual unele perdele, in special cele care pe fotografie mi-au iesit violet, si care s-au vazut mai bine, mi-au parut albicioase. Am crezut ca nu mai vad eu bine, mai ales ca pe foto nu se vede nimic albicios. Nu pot sa imi explic fenomenul. Oricum, avand in vedere ca am tras doar cadre RAW, o sa incerc zilele astea sa vad daca pot sa mai scot ceva detalii prin prelucrare.

Felicitari Iulian 90 pentru imagini si pentru perseverenta.

Mircea, multumesc pentru aprecieri, si felicitaari pentru intrarea in acest club, foarte mic, al auroristilor. 

In legatura cu alertele. Eu am instalat de anul trecut aplicatia de la SpaceWeatherLive, care e gratuita. Eu am setat-o sa ma avertizeze la eruptii clasa X, dar cred ca ea ma avertizeaza de doua ori pentru o eruptie. Azi deja sunt doua eruptii din aceasta clasa., si am primit 4 alerte.

Si ii multumesc lui Dumnezeu, ca Soarele si-a aratat forta in mai multe eruptii pe parcursul a 4 zile, si nu prin una singura, mult mai mare. Asa ceva a fost in 2017, daca nu ma insel, cand un grup mult mai mic, dar cu potential a stat cuminte 14 zile, pana a trecut de orizont, si apoi a produs o eruptie apreciata ca fiind intre X14 si X20.

David Marica
11 Mai 2024 16:52


Multumesc pentru apreciere! :) Chiar a fost un spectacol azi noapte si am facut multe poze.
Imi pare putin rau ca nu am mai iesit in livada sa fotografiez si a 2 tura, dar in aceasta noapte mi-am propus sa fotografiez, probabil toata noaptea, daca permit conditiile meteo(acum sunt ceva nori). 
Acum s-a ajuns la nivelul Kp8, G4 si se apropie usor de noi aurora, trebuie doar sa se intunece afara. Eu cred ca va fi si aceasta noapte una spectaculoasa. 

Cer senin!

Catalin M. T.
11 Mai 2024 17:22


Si pozele promise!:D Observ ca s-a vazut frumos prin toata tara. Felicitari tuturor!

dragos.n
11 Mai 2024 17:26


David, sunt pe drum inca 4 valuri, ultimul fiind cel provocat de eruptia de X 5,98 de azi dimineata, care a produs un CME foarte serios. Despre eruptia de azi de la pranz inca nu stiu nimic. Dar e mai mica, X 1,54. Deci posibil sa fie si diseara si maine seara aurore. La mine prognoza meteo nu e buna. Spor la pozat.

dragos.n
12 Mai 2024 12:02


Live NOAA Radio Broadcast

https://youtu.be/xX9qnFY9PoY

Gogu
13 Mai 2024 11:28


Felicitari pentru poze si observatii. Am incercat si eu, din sudul Bucurestiului, seara sa observ, poate poate, insa nicio sansa cu poluarea luminoasa si niste nori.

sorin georgescu
13 Mai 2024 11:40


Fascinantele aurore boreale ne pot opri curentul

https://www.cotidianul.ro/fascinantele-aurore-boreale-ne-pot-opri-curentul/

Anul asta e bine sa avem ceva "cash" sub perna, niste bidoane cu apa mereu pline si ceva conservaraie (+ stocuri de hartiei igienica - ati vazut de covid ca ii cresc actiunile "in caz de".Daca as avea unde stoca as cumpara acum un vagon de hartie igienica! Profitul ar fi probabil peste 500...1000%)

Daca ne prinde vara ne mai descurcam, iarba (sau ceva de furat) exista peste tot. Dar daca ne prinde la iarna..... ghinion! Un singur lucru m-ar bucura, sa-i vad pe toti dependentii de telefon in sevraj! :lol: 

PS - binoclurile functioneaza si fara curent electric! (dar nu direct in soare cu "filtre" facute cu carioca verde pe celofan de biscuiti):lol: 
PS2 - poate daca ne loveste ca in 1859 (sau mai rau?!) le-o trece la tampitii astia si de razboaiele lor idioate?!

dragos.n
13 Mai 2024 11:40


Din imaginile prinse de canadieni si americani, se pare ca cele doua valuri care s-au vazut de la noi au fost mai slabe fata de cele care au urmat. Dar daca luam in calcul experienta ultimilor doua cicluri solare, in care furtunile cele mai puternice au avut loc dupa trecerea de nivelul maxim al ciclului d 11 ani, e posibil sa mai avem astfel de experiente.

Totusi, parca as prefera sa nu fie asa. Nu de alta, dar o furtuna magnetica terestra de acest nivel a mai fost in 2003, in urma unei eruptii de clasa X 45. Cred ca trebuie sa scriu pe litere. Clasa X patruzeci si cinci !

PS. Tampitii s-au pregatit pentru o asemenea eventualitate de mai mult timp. Si cum vor intra in buncar, tot asa vor iesi. Adica tampiti.

Mircea Pteancu
13 Mai 2024 11:53


Daca as avea aceasta posibilitate, as da un ''like'' mare cat casa la ce a scris Sorin Georgescu !
Pana atunci, moshul face ce poate ...

+ 1 !!!

Mircea

valy
13 Mai 2024 13:31


.
PS2 - poate daca ne loveste ca in 1859 (sau mai rau?!) le-o trece la tampitii astia si de razboaiele lor idioate?!N-avem noi norocul asta.

Stanescu Octavian
13 Mai 2024 13:44


care tampiti cu razboaie ??  adica rusia creatura malformata . si cei din orientul mijlociu macelari din antichitate

dragos.n
13 Mai 2024 14:00


All Wars Are Bankers Wars

https://youtu.be/BrKf9nYeXT0

Erwin
14 Mai 2024 07:32


Condi&#539;ii de furtuni geomagnetice G5 vor mai fi. Poate nu a&#537;a curând însă, se întâmplă mai rar ca mai multe CME-uri succesive să ajungă în acela&#537;i timp... Îmi pare rău că am ratat aurora &#537;i de data asta, probabil va trebui să merg în Norvegia, poate anul viitor. Să fim sănăto&#537;i! :)

Pe de altă parte, activitatea se men&#539;ine la nivelul M &#537;i "azi noapte, pe la ora 2, 2 &#537;i ceva" a mai fost un X1.6-1.72 urmat de CME. Regiunea 3676 de&#537;i este mai mică, are clasa magnetică beta-gamma-delta. &#536;i mai vin altele de pe partea cealaltă în următoarele zile, mai mari.

Mircea Pteancu
14 Mai 2024 12:47


E ciudat totusi sa privesti evenimentele astronomice prin oculare de camp mare iar lumea si viata sa o vezi printr-o gaura de cheie ...

Mircea

dragos.n
14 Mai 2024 12:58


++1

dragos.n
15 Mai 2024 10:41


Azi noapte, grupul de pete 3664 a mai produs o eruptie de clasa X, a 9-a, cea mai puternica de pana acum. X 8,79  a fost masurata de pe pamant, dar se estimeaza ca a fost mult mai mare, dar s-a produs dupa ce acest grup a trecut de orizont, si noi nu am putut vedea decat o parte a acestei eruptii.

dragos.n
15 Mai 2024 12:17


Si a zecea eruptie de clasa X, la nivelul 3,48, masurata dupa colt, semnalata in urma cu cateva minute in urma.

Am gresit. Este a 12-a eruptie clasa X.

David Marica
12 Aug 2024 18:12


Activitatea geomagnetica este din nou activa, iar cei care au fost azi dimineata sa vada perseidele, au avut surpriza sa vada si aurora, cel putin fotografic. In acest moment s-a ajuns la nivelul kp-8, furtuna geomagnetica G4, iar nivelurile "BZ" sunt si ele optime, deci diseara exista sansa sa vedem iarasi aurora polara din Romania. Deci dupa apusul Soarelui va invit sa iesim sa cautam aurora, sa ne pregatim si camerele, iar cu aceasta ocazie sa observam si Perseidele care se afla in treapta descendenta, deci ar trebuie sa se vada foarte multi daca nu ne incurca Luna.

Cer senin, David

David Marica
13 Aug 2024 00:40


Activitatea geomagnetica a mai scazut intre timp, in acest moment este la nivelul kp6, dar totusi am incercat sa fotografiez ceva si am observat ca se observa ceva tenta rozalie sau magenta(fotografic).
Cred ca am reusit sa prind si niste meteori si sateliti; M31(a doua poza); Roiul Dublu si constelatia Cassiopeia(ambele poze) si Kemble's Cascade(prima poza, langa meteor si pomul verde).

Fotografiile le-am realizat cu camera telefonului de 200mpx si modul PRO al telefonului.
Prima fotografie: 22:35 ODV, ISO 3200, timp expunere 30 secunde, f/1.6, distanta focala 23mm
A doua fotografie: 22:54 ODV, ISO 2500, timp expunere 30 secunde, [...]
(Am facut si crop si reducerea dimensiunii pentru forum)

Cer senin, David

David Marica
13 Aug 2024 11:17


Am incercat iarasi sa fac cu telefonul fotografii la aurora si mi-a iesit putin mai bine, de data aceasta dupa miezul noptii, in jurul orei 1:10 ODV. 
Am observat pe Facebook ca cateva persoane au reusit sa prinda din Romania si niste "draperii" ale aurorelor, doar ca erau situate mai jos, spre orizont si eu n-am reusit sa le fotografiez. N-am fost nici pe faza la ora 00:00-00:30 si am iesit putin mai tarziu. In rest m-am bucurat de spectacolul Perseidelor, am vazut in jur de 22 de meteori pana la ora 2:00 ODV, dintre care 6 meteori spectaculosi, care au lasat in urma lor dare de cativa metrii. :)

Cer senin, David

Armand Popa
13 Aug 2024 18:53


Aurora boreală a fost vizibilă &#537;i în Arad. Ini&#539;ial, s-a văzut doar în poze, dar în jurul orei 1:30 se putea distinge &#537;i cu ochiul liber o pată luminoasă, asemănătoare unui nor ro&#537;iatic, sub steaua Gamma din Ursa Mare. Fotografia a fost realizată cu un iPhone, cu o singură expunere de 10 secunde, pe 13 august 2024, în Târnova, jude&#539;ul Arad, la ora 1:34.

David Marica
13 Aug 2024 20:38


Foarte frumos, felicitari!
Si eu am incercat sa fotografiez cu telefonul zona aceea sub Carul Mare, dar mi-a iesit mai slab luminos, in plus sunt multe dealuri inalte aici. Speram sa fotografiez si eu acele draperii care se vedeau pe la ora 00:20, dar nu am fost pe faza. 
(In poza se vad parca si ceva meteori pe fundal)
Detalii: iso 3200(poate am pus iso-ul prea mare), expunere 30 secunde, 13.08.2024, ora 1:15.

tudor
13 Aug 2024 20:51


Armand, David,
La voi s-a vazut mai bine ca sunteti mai la nord! ...si pozele mai frumoase!
Aurora Boreala din apropierea orasului Fundulea, 12 august 2024, ora 23:15. Am folosit un grandangular 15mm (echivalent full frame). Cu ochiul liber nu se putea observa.

David Marica
03 Oct 2024 16:03


Recent a avut loc o explozie solara X9.05 din pata solara AR 3842. Sa vedem daca vine si un CME frumos spre Pamant si apoi aurora :D

dragos.n
03 Oct 2024 16:21


Daca produce si un CME de viteza mare, se poate suprapune peste cel produs ieri de eruptia de X7,1. Acel CME este estimat ca va sosi maine sau chiar la noapte.

PS. Ultimele estimari dau ca probabi pentru CME-ul de ieri ora 14 maine la noi. Si primele imagini de la LASCO 2 si 3 arata un CME serios produs de eruptia de azi.

dragos.n
03 Oct 2024 21:37


https://youtu.be/Fj214DlEqOk

iulian90
03 Oct 2024 22:56


Interesanta eruptia solara. :) Pacat ca n-am fost pe faza cu spectroheliograful, ar fi fost fain sa o prind pe imagini in H-alpha. Aurora cel mai probabil maine seara e posibil sa o vedem, pentru in seara asta slabe sanse  sa fie vizibila conform prognozei. La mine e senin acum, dar si maine seara ,s-ar putea sa am ceva sanse sa prind aurora boreala.

dragos.n
06 Oct 2024 15:20


Asa cum se intampla destul de des, modelele care simuleaza evolutia unui CME, nu numai ca nu se potrivesc intre ele, NASA cu NOAA, dar nici cu realitatea. La ora actuala, acest CME inca nu si-a facut simtita prezenta. Poate mai intarzie cateva ore, ca se pare ca se limpezeste cerul, cel putin aici, si vedem ceva si noi.

David Marica
07 Oct 2024 10:20


Pana la urma a ajuns cu intarziere un CME, probabil cel rezultat de la exploxia X9 &#537;i azi noapte spre dimineata a aparut si Aurora, care s-ar fi vazut si din Romania, cel putin din Nordul tarii, din pacate la noi in Transilvania nu s-a vazut din cauza paturei de nori care a persistat in loc chiar pana acum dimineata, la acest moment al scrierii...  :(
In Ungaria a fost senin si s-a vazut si pe camerele de supraveghere si s-a mai vazut si din America, de exemplu din Virginia. 

Ungaria:
Video Youtube Aurora de pe camera web din Ungaria: https://youtu.be/NATEEBeK2sE
(postarea de pe FB nu mai este valabila si am pus video-ul pe YT)
Camera web: https://www.idokep.hu/webkamera/szent_istvan_kilato
https://www.facebook.com/share/p/knGBpViXJg3frGSk/ - alte imagini

SUA:
Virginia: https://www.reddit.com/r/northernlights/s/1I6ABJdIUz ; https://x.com/forecaster25/status/1843089791614845429
Dakota de Sud: https://x.com/aresel_/status/1843122057359564831


Daca mai gasiti imagini, va rog sa trimiteti aici. (Mai ales daca ati reusit personal sa fotografiati) :)

Cer senin!

dragos.n
07 Oct 2024 13:11


Concluzia mea. Mai avem de invatat multe despre Soare, si de modificat ceva modele cu care facem predictiile activitatii lui.

David Marica
07 Oct 2024 21:05


Intr-adevar mai avem multe de invatat despre Soare, de exemplu acum este kp 6+ si se vede din Salaj aurora (https://www.facebook.com/share/p/5j4LGSrDmeScnESV/), foarte slab, dar se vede fotografic, cu o camera buna precum un dslr. Poate devine mai spectaculos mai tarziu. La mine in jud.Cluj ii innorat deocamdata, fix in zona aceea nordica, N-NV :(
Daca aveti senin, mai ales cei din Nordul tarii, va recomand sa incercati fotografic sa observati aurora. Astept si eu sa se insenineze.
Update: a scazut la kp4, dar indiferent de nivelul kp, poate mai avem sanse sa vedem ceva interesant in urmatoarele ore :)

dragos.n
07 Oct 2024 22:02


Da, predictiile vorbeau de un Kp 7 sau chiar 8, si o furtuna magnetica G3. Si e G2. 

Privind graficul Kp, pare ca aseara a venit primul CME, de la eruptia de clasa X7,1, si abia azi dupa amiaza dupa ora 16 a venit cel de la eruptia de X9,1. Deci foarte lente pentru astfel de eruptii puternice.

Spre comparatie, aurorele din 10 Mai au fost create de un sir de 3 eruptii destul de slabe, clasa M. La fel in August.

Si imi aduc aminte ca in urma cu cativa ani se vorbea despre faptul ca o serie de furtuni magnetice pe Pamant, nu au putut fi asociate cu nici o eruptie solara, iar lumea astrofizicienilor se intreba ce a putut sa le produca.

David Marica
08 Oct 2024 01:32


Si a venit pana la urma frumoasa si mult asteptata aurora! :D
S-a vazut superb cu ochii liberi, cerul in zona Nordica era rosiatic/rozaliu si am reusit sa realizez si o fotografie cu ajutorul telefonul. Ma bucur ca pana la urma s-a inseninat! Era senin, cristal, cu Pleiadele, Hyade si Jupiter pe cer. Am verificat webcam-ul de la vecinii maghiari si cand am vazut aurora, am si fugit afara sa o fotografiez. :)

Ora si data: 00:14, 08.10.2024
Echipament: Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G, iso 3200, expunere 20 S.

dragos.n
08 Oct 2024 02:53


Felicitari

Si aici e un cer foarte curat si clar. Am vazut mult mai multe stele decat cele vreo 10, care se vad de obicei. Am putut zari Pleiadele cu ochiul liber, ceea ce e o performanta, dar aurora nu. Oricum, a fost o seara frumoasa, si gustoasa pentru tantarii din jur.

Pe de alta parte, o enumarare a ocaziilor facuta de Erwin cu ceva timp in urma arata cam 4-5 ocazii in care s-a vazut aurora de la noi in ultimii vreo 100 de ani, daca imi aduc aminte bine. Trei intr-un an inseamna ca a slabit mult campul magnetic al Pamantului. Estimarile unora, (ca NASA nu ne mai da date de vreo 14 ani) se situeaza intre 20-30%. Cam mult. 

Parca as prefera sa nu mai vad niciodata vreo aurora decat sa continue sa scada.

dragos.n
09 Oct 2024 15:43


Dupa 2 eruptii clasa X care au fost situate spre marginea dreapta a partii vizibile a soarelui, acum o noua erup..tie, clasa X1,8 dar centrala, insotita de un CME ce pare mai puternic.

https://youtu.be/iw66Gm44TGc

David Marica
09 Oct 2024 17:58


Multumesc @dragos.n! Interesant video-ul!

Am incercat sa fac cat mai multe fotografii, dar am reusit doar putine reusite. Si acum cand mi-a venit idei noi de fotografiere, cum ar fi  "timelapse-ul" si alte locatii de fotografiere, aseara nu a fost nimic, nici in seara asta nu cred.
Totusi, dupa aceasta explozie X1.84 care este mai mica decat X9, dar are un CME frumos, conform NOAA este posibil sa fie furtuna G4 in serile urmatoare, probabil mult mai spectaculoasa decat cea de ieri, deci e posibil sa fie ca cea din Mai. 

 - Acum eu nu stiu cat de mult a slabit campul magnetic al Pamantului si daca e de bine pentru noi sau nu, dar am observat ca incepand de anul trecut au fost multe furtuni solare si multe episoade de aurore. Deocamdata Soarele mai ne ofera spectacol si Pamantul inca ne asigura protectie, dar nu stim pentru cat si ar fi interesant daca ar aparea niste studii de la NOAA, Nasa, Esa, universitati etc. Sa speram totusi sa nu avem pe viitor un eveniment asemanator cu Carrington din 1859 sau mai rau ca ar fi dezastru, dar nu sfarsitul lumii(oamenii se adapteaza, dar ar fi viata mai grea).
 - Am mai citit undeva ca conform oamenilor de stiinta, pana in anul 2025 sau chiar pana in 2026 este posibil sa mai avem CATEVA furtuni G4!

Cu toate acestea, eu si prietenii si mai ales multe cunostinte care inca n-au vazut aurorele, suntem pregatiti de admirat si fotografiat urmatoarele Aurore, sa speram ca va fi senin! Cumva m-au fermecat si tot la ele ma gandesc de ieri noapte si tot urmaresc indicele kp. :D

dragos.n
09 Oct 2024 18:21


Conform datelor pe care le cunosc, din 1850 pana in 2000, campul magnetic scazuze cu 10%, air apoi scaderea s-a accelerat si s-a ajuns la 15% pana in 2010, fata de anul 1850, ca referinta. Dupa aceea, NASA nu a mai furnizat date. Cam la fel, din 2015, nu au mai furnizat harta cu pozitia polilor magnetici, desi pana atunci  le publicau odata la 6 luni. Poate nu au mai avut fonduri.

David Marica
09 Oct 2024 19:23


O alta eruptie solara a fost la 15:40 utc, adica la 18:40 odv, X1.4 
Este foarte activ Soarele in zilele acestea! :)

dragos.n
10 Oct 2024 12:00


O foarte interesanta analiza, si o predictie un pic diferita a eruptiilor care au precedat, si a actualului CME. Conform analizei sunt doua CME care se suprapun, si se pot combina.

https://youtu.be/warCdMmyE98

iulian90
10 Oct 2024 21:19


Aurora vazuta din Braila, prin Canon PowerShot SX120IS, la expunere de 15 s ISO 1600.  :) 
A fost destul de intensa pe la ora 20 astfel ca s-a vaut relativ usor si cu ochiul liber, rosiatica ,spre nord aproape de orizont si m-a determinat sa ies cu aparatul foto pe camp deschis la vreo 60m de casa ca sa am acces la orizontul nordic de unde am prins mai bine aurora boreala. Insa incepuse sa scada destul de rapid in intensitate dupa ce am ajuns la locatia de pe camp. Aparatul l-am pus pe trepied ca sa obtin poze cat mai clare si nemiscate.

iulian90
10 Oct 2024 23:38


Am mai prins un al doilea maxim al aurorei boreale pe la sfarsitul orei 21-inceputul orei 22 si s-a vazut ceva mai bine decat primul, si de data asta am fost mai pregatit si am facut serii de cate 3-4 poze una dupa alta, pe care le-am stackat apoi in PS si le-am crescut saturatia si astfel au iesit mult mai bune decat pozele facute la primul maxim al aurorei. Deasemenea am scazut ISO la 800 pentru zgomot mai redus si pozele au iesit mai curate si cu dinamica mai buna.
Am prins si ceva culoare verde la aurora ,foarte aproape de orizont.

dragos.n
11 Oct 2024 04:20


Felicitari Iulian. Frumoase poze.

Eu nu am prins decat tantari. De fapt, ei pe mine.

dmtr69
11 Oct 2024 11:06


Aurora din Busteni.
Nu creadeam ca din oras si din fundul caldarii in care sunt eu, as putea sa vad aurora. Dar am fost surprins cand am vazut-o pe monitorul camerelor pentru meteori. Nu am avut setup pregatit pentru asa ceva.
Am modificat repede setarile camerei PointGrey, si am tras cate 10 cadre de 5sec. Azi am facut o mica stiva ca sa scada zgomotul si uite ce a iesit.
 Am verificat pe filmari si se pare ca intensitatea maxima a fost pe la ora 00 si pe la 02. 
Am sa incerc sa fac si un film cu captura camerei dinspre N.

iulian90
11 Oct 2024 11:30


Multumesc pentru felicitari. 

Aseara pe la miezul noptii am mai prins un al treilea varf al aurorei ("maxim" ar fi o exprimare gresita, adevaratul maxim al aurorei boreale a fost pe la 2 noaptea din ce am inteles), care a fost mult mai intens decat primele doua varfuri de la orele 20:00 si 21:45 si cerul se vedea rosiatic pana la altitudinea de aproape 30 grade spre N, iar la altitudini mai joase spre N un adevarat spectacol, de un rosu intens. 
Din pacate la al treilea varf al aurorei au ajuns si norii care acaparase partea de N, N-W a cerului, dar parca scotea mai bine in evidenta aurora rosiatica prin prezenta lor si prin contrastul fata de aurora. 

A fost foarte faina aparitia acestei aurore boreale intense din aceasta noapte, cum rar se intampla si e pentru prima oara cand observ o aurora asa de intensa. Am mai observat odata aurora, la inceputul verii parca dar nu a fost asa de intensa ca cea de aseara. 
Asta dovedeste cat de activ este Soarele in perioada asta, cat de multe eruptii puternice a emis in ultima vreme.

tudor
11 Oct 2024 12:26


Si de la mine cateva poze din al doilea varf al Aurorei, din Reviga judetul Ialomita. 10.10.2024

Gogu
11 Oct 2024 13:49


Felicitari pentru foto. Am prins chiar si eu in sudul bucurestiului, cu toata poluarea. Foarte slab vizibila dar vizibila...si e pentru prima data cand se vede de la mine, si cand vad si eu live.
Am facut cateva foto cu telefonul cu expunere la 3s, a prins ceva acolo...

dmtr69
11 Oct 2024 15:21


Uite si un filmulet al camerei CCTV (de 25 ori mai repede): https://youtu.be/bM3vRgP896A

dragos.n
11 Oct 2024 16:45


Sper sa nu vedem si ursi albi prin padurile noastre.

David Marica
11 Oct 2024 17:00


Sunt foarte frumoase fotografiile! Felicitari! Sunt bucuros ca s-a vazut aurora boreala pana in sudul tarii! Am auzit ca s-a vazut pana la ecuador, de pe insula La Palma, pe acolo. :D

@dragos.n deja avem destui ursi, cei albi mai lipseau  :lol: 

Am incercat si eu sa fac in niste fotografii ieri noaptea, de aici din jud.Cluj. Pentru ca eu nu am aparate foto profesionale, am incercat sa fac fotografii in modul PRO cu telefonul, cu suport pe masina.
Voi pune aici pe forum doar cateva dintre ele, din pacate la rezolutie mica/calitate scazuta, din cauza limitei de mb de pe forum. Fotografiile nu au fost editate, gen saturatie, culori etc. doar scrisul/watermark si scaderea rezolutiei pentru forum.

Locatii: 1. Fizesu Gherlii(primul val, pe la ora 20:00 odv); 2. dealurile Habadoc(Intre satele Taga si Buza departe de luminile satelor si a oraselor); 3. Dealul Saratura din Municipiul Gherla (cand a inceput spectacolul de draperii luminoase).

Mica descriere: Cu ochii liberi s-a vazut frumos aprins cerul, rosiatic mai ales pe la ora 23, cand a inceput sa se vada minunat draperiile / coloanele luminoase de lumina. Culori doar rosu si alb vizual, fotografic si galben-verzui.  A fost o senzatie wow! :)

Asteptam cu mare drag urmatoarele aurore, cat mai spectaculoase, atata timp cat nu ne afecteaza!

Cer senin, David

David Marica
11 Oct 2024 17:52


Am facut si o mica simulare, cam cum s-a vazut cu ochii liberi aurora de la noi, din jud.Cluj de unde am fotografiat, cu luminozitate si saturatie mai mica, desigur. De multe ori a trebuit sa ma concentrez atent sau sa folosesc si vederea periferica ca sa vad aurora. Dar totusi, cand a fost maximul chiar s-a vazut un rosu aprins in multe zone din aurora, iar draperiile albe stralucitoare.

tudor
11 Oct 2024 18:32


Inca doua fotografii din varful al treilea de aparitie al Aurorei (cam pe la ora 1:30)

Erwin
12 Oct 2024 21:38


Am prins &#537;i eu aurora, fiind în concediu în Maramure&#537; la acea dată, am ie&#537;it din Ocna &#536;ugatag spre nord &#537;i când spărtura din nori a ajuns unde trebuie a început să se vadă aurora chiar &#537;i cu ochiul liber. Prima dată am oprit la marginea &#537;oselei însă veneau destul de des ma&#537;ini care deranjau cu farurile. A&#537;a că am căutat un loc mai ferit, pe un drum lateral. Am avut la mine doar telefonul, fără suport. L-am &#539;inut rezemat de ma&#537;ină &#537;i am reu&#537;it să fac câteva imagini. La 10s a fost prea mult a&#537;a că am expus doar 4-6s. Evident vizual se vedea mult mai vag decât în poze însă pot spune că am fost martor ocular.

tudor
13 Oct 2024 09:26


Daca s-a observat si din Bucurestiul extra poluat luminos, atunci nu ma mai mira ca am vazut-o atat de bine cu ochii liberi din afara lui. Si din centrul Bucurestiului sotia a vazut o roseata a cerului spre nord pe la ora 23:30 (varful doi)
Mai pun inca doua poze din ultimul varf al Aurorei de la Reviga, Ialomita

David Marica
13 Oct 2024 13:48


Felicitari pentru fotografii Erwin si Tudor! :)
Din Maramures sigur s-a vazut spectaculos, chiar in Nordul Tarii!

@tudor ti-a iesit foarte frumos! Ai facut fotografiile cu o camera mirrorless sau dslr?  Imi place foarte mult peisajul acesta cu copacul, "dark-red"!

tudor
13 Oct 2024 17:31


David, multumesc!
Fotografiile sunt facute cu un mirrorless Olympus e-m1 mark 3 , care poate face automat 8 stackuri, rezultând o poza de 80 de megapixeli. Obiectivul folosit a fost un Laowa 7.5mm f/2 (15mm echivalent fullframe)

Mircea Pteancu
13 Oct 2024 17:45


Erwin

Sa stii ca treaba imi pare cam suspecta. Ai stiut tu ceva.
Altfel cum de te-ai dus tu, taman in saptamana aurorei, exact in nordul tarii !?  :wink: 
(Gluma, stil ''teoria conspiratiei''.  :P )
Felicitari !!!

Felicitari si lui David, Gogu, dmtr69, Iulian, Dragos,iosif, tuturor de fapt !
Foarte frumoase imagini.

Mircea

valy
13 Oct 2024 20:09


Aurora sa coborat pt Erwin, nu invers!

dragos.n
13 Oct 2024 23:56


Multumesc Mircea, desi am ratat-o pe asta. Sper insa ca cometa vine pentru toti. Si nu cum a venit cea din 2020, cu covrig in coada  :D 

Interesant. 10 Mai, 10 Octombrie, 5 luni exact. Ben Davidson vorbea despre o ciclicitate de aproximativ 5,5 luni intre varfurile activitatii eruptive a Soarelui. Daca este asa, si din ce am vazut in ultimii 2 ani, pare ca este, inseamna ca vom mai avea probabil si alte ocazii, Mai ales ca maximul ciclului de 11 ani este prevazut in 2025, Iar istoric, un ultimile cicluri cele mai puternice eruptii au loc la 2 ani dupa varf. Si sa nu uitam, ca nu doar eruptiile pot produce CME-uri puternice, ci si ruperea  filamentelor. In fapt, si acum, ruperea unui filament in vecinatatea unui grup de pete cu polaritati opuse, a amorsat eruptia.

Erwin
14 Oct 2024 13:45


Soarele este imprevizibil. Dovada că nu m-am dus acolo cu speran&#539;a să văd vreo auroră este că nu mi-am luat nici măcar un suport de telefon cu trepied. :) 

În schimb, cu vreo 2 seri înainte am făcut observa&#539;ii cu "Niutonică 4 &#539;oli" din curtea pensiunii, a fost senin &#537;i cer bun după ploaie, se vedea Calea Lactee cu ochiul liber în pofida luminilor din apropiere. Nu am stat mult, doar am vizitat obiectele cele mai cunoscute în lipsa unui căutător iar so&#539;ia s-a uitat mai mult cu binoclul. A găsit singură obiectul ei preferat: "Umera&#537;ul" pe care tot singură l-a "descoperit" într-o tabără la Curmături.

Mircea Pteancu
14 Oct 2024 19:11


Erwin

Deci ai avut o vacanta foarte reusita si binemeritata ! Bravo !


Dragos

Este foarte interesant ce spui, sa speram ca data viitoare si noi doi vom fi pe faza !

Mircea

concentus
15 Oct 2024 23:07


Aurora boreală lângă Odorheiu Secuiesc.
Olympus E-M1X, Zuiko f2 12mm, 15s, ISO 3200.
Panoramă din 3 cadre.

Night
16 Oct 2024 03:13


O memă comică.

dragos.n
23 Oct 2024 04:15


Eruptia solara din 10 Mai a provocat pierderea a 12 sateliti Starlink. Si nu e prima data cand o eruptie sau un CME   provoaca astfel de pierderi.

Mircea Pteancu
23 Oct 2024 16:39


Stai sa vezi cand vor afla Houthis ca pot dobora sateliti cu un mortier de cinci sau sase toli...

Mircea

dragos.n
25 Oct 2024 02:39


Din nou, ruperea unui filament provoaca atat un CME, cat si o eruptie solara clasa X 3,33, de data aceasta de durata ceva mai mare, cam o ora.

https://youtu.be/jPP6zvuBJMA

https://youtu.be/QvQg0CZRjjw

Iar grupajul de pete din stanga soarelui este masiv. Eu nu am mai vazut asa ceva.

https://sdo.gsfc.nasa.gov/assets/img/latest/latest_4096_HMII.jpg

Erwin
25 Oct 2024 11:43


Nivelul de radia&#539;ie X s-a men&#539;inut la M timp de 12 ore. A fost un halo CME puternic însă componenta îndreptată spre Pământ este relativ slabă.

Night
27 Oct 2024 12:16


 Eu nu am mai vazut asa ceva.

https://sdo.gsfc.nasa.gov/assets/img/latest/latest_4096_HMII.jpg

Sigur a&#539;i mai văzut, dar nu a&#539;i dat aten&#539;ie. (depinde de interesul momentan, dar este frumos să ne mirăm de lucruri pe care de&#537;i le cunoa&#537;tem le privim dintr-un alt unghi într-un final).

Sunt sigur că fotografii asemănătoare au fost &#537;i în ultimul an de maxim solar. Pe apod, de exemplu.

Mircea Pteancu
27 Oct 2024 15:18


Eu cred ca am vazut ceva asemanator. Dragan Doru a dat alarma aici pe forum despre un asemenea complex urias de pete solare. Prin binoclu parea ca un helicopter stationa in dreptul Soarelui.
Trebuie sa am un desen pe undeva.

Mircea

Night
27 Oct 2024 15:23


eu mă gândeam la imagini mai vechi de la ultimul maxim solar de pe APOD.

Mircea Pteancu
27 Oct 2024 20:43


Am incercat sa vad cu ochiul liber grupul de pete solare din imagine. Bien sur ca  folosind ochelari de eclipsa. Rezultat negativ. Alte grupuri insa le-am vazut prin aceasta metoda.

Mircea

dragos.n
27 Oct 2024 21:28


Eu am scris ''eu nu am mai vazut asa ceva''. Nu am scris ca  asa ceva nu a mai existat. Urmaresc activitatea solara cu mai multa atentie din perioada in care presedintele american Barack Obama a dat un ordin executiv privind pregatirea pentru un eventual EMP distructiv de provenienta solara. Chiar am semnalat acest ordin aici, pe forum, atunci. In ce an a fost asta nu mai tin minte.

MariusP
27 Oct 2024 22:27


Chiar am semnalat acest ordin aici, pe forum, atunci. In ce an a fost asta nu mai tin minte.
2017: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=170817#170817  :?:

Mircea Pteancu
27 Oct 2024 22:35


N-o lua personal,nu a fost nici un ferl de critica sau misto din partea mea. 
Discutam, nu pretindem nimanui sa fie mafalda care le stie pe toate.

Mircea

Night
27 Oct 2024 22:46


uneori suntem predispusi sa vedem lucruri acolo unde sunt.

Erwin
29 Oct 2024 10:02


Este vorba de pareidolia, un fenomen psihologic bine documentat? 

Mie îmi pare rău că la precedentul ciclul solar nu am urmărit cu mai mare aten&#539;ie activitatea solară. M-am rezumat la a observa petele solare în câteva rânduri cu luneta de 80/900 cu filtru Baader.

dragos.n
29 Oct 2024 10:28


Eu am vazut in acest grupaj de pete pe soare o gura care rade de niste oameni care isi bat capul sa se contrazica unii pe altii pentru ca se pare ca nu pot crede ca atunci cand un om spune ca nu a mai vazut un anume aspect, chiar la asta se refera. Ca nu a mai vazut. Atat. Si cauta tot felul de explicatii pe care sa le arunce in capul individului care nu a urmarit indeajuns activitatea solara, ca sa vada tot ce se poate.

Mea culpa. Am vazut multe pete solare mari grupate cum nu am mai vazut. Si atat.

Si ca sa nu va dezamagesc, spun ca acum vad pe Soare vreo 5 puncte care ar putea genera o rafala de X-uri saptamana asta. Un caz clar de pareidolia, nu-i asa?

https://sdo.gsfc.nasa.gov/assets/img/latest/latest_4096_HMIBC.jpg

Mircea Pteancu
29 Oct 2024 13:39


Noa, ai luat-o personal. Tu ai spus ca ''n-ai mai vazut asa ceva'' si te-am crezut imediat. Dar am spus - crezand ca un fraier in dreptul la libera exprimare - ca EU am mai vazut. Si atunci te-ai bosumflat.  Care-i legatura dintre Geoana si prefectura nu prea pricep. Cam asta e tot.

Mircea

dragos.n
29 Oct 2024 13:47


Mircea, nu m-am suparat deloc, chiar m-a distrat toata vanzoleala creata din nimic. Dar trebuia sa semnalez faptul ca am luat act de diagnosticul domnului doctor Erwin. Si am folosit prilejul sa le comunic celor care au crezut ca eu am scris ''asa ceva nu a mai existat'', ca nu au citit bine.

dragos.n
01 Noi 2024 05:55


Grupul de pete 3878 a generat o eruptie clasa M 7,2 pe 30.10.2024, si una clasa X 2,03 pe 31.10.2024. Si a mai fost o spectaculoasa rupere a unui filament pe  30.10.2024.

https://youtu.be/ngIRrZxLvYc

Night
05 Noi 2024 23:06


Orice am zice, acest an a fost unul deosebit privind Aurorele. Anul Aurorelor! (a&#537;a ceva n-am mai văzut nici eu).

dragos.n
07 Noi 2024 08:51


Ieri a fost o noua eruptie, clasa X 2,39, de scurta durata, in zona centrala, care pare ca nu a generat un CME semnificativ. In schimb SDO ne ofera o foarte spectaculoasa imagine a Soarelui, cu un CME in partea dreapta, generat de un filament.

Night
10 Noi 2024 17:49


Q-sun.  Dacă-mi este permisă o glumă. (Q de la imaginea de mai sus, arată precum litera Q off axis).

julliano
01 Ian 2025 22:51


La multi ani!
Niste poze cu aurora de azi, dar nu din Bucuresti, mai din Nord :))

dragos.n
03 Ian 2025 14:50


Am urmarit predictiile facute in legatura cu cele doua eruptii solare care au declansat aceste aurore. Avand in vedere ca aceste eruptii au fost clasa X 1,1 si X 1,5, iar locatiile unde au avut loc au fost spre marginea dreapta, nu central, direct spre noi, atat NASA cat si NOAA au prezis o amplitudine a furtunii magnetice pe Pamant intre G1 si G3, maxim. In schimb am avut o furtuna cu amplitudine G4, cu index Kp 8, si din nou aurore vizibile in Mexic, Italia, si la noi.

David Marica
03 Ian 2025 17:03


Felicitari @julliano pentru fotografii! Se pare ca ai avut noroc de cer senin. :)

Se poate observa ca a fost un SAR arc (Stable Auroral Red arc), care a persistat mai multe ore pe cer, vreo 4 ore, cam asa.
Din cate am inteles, nu este o aurora propriu-zisa, ci este formata datorita energiei emisa de electroni din ionosfera. 
Dar a fost un fenomen foarte fain(mai ales fotografic). Am auzit ca vizual s-a vazut foarte putin(aurora) la inceput, cand era prezenta si cateva draperii luminoase, dar in rest, sar arcul nu s-a vazut vizual. 
Aurora fata de sar arc, este foarte trecatoare, nu este asa stabil pe cer atatea ore.

Am vrut sa fotografiez si eu cu telefonul acest fenomen si am urcat pe un deal inalt cu masina, la vreo 20km de sat, dar tot nu am scapat de ceata, ci am ajuns intr-un loc cu ceata si mai densa, cu pomi si plante inghetate bocna. Poate daca era dealul mai inalt de 500m era mai bine, dar in acea zi, toata Depresiunea Colinara a Transilvaniei era plina de ceata din cauza inversiunii termice. Macar am admirat aurora si sar arc-ul pe camerele web de pe idokep, https://www.idokep.hu/webkamera/fifth_element - s-a vazut excelent!
Video din noaptea aceea, de pe webcam: https://camvid.idokep.hu/video.php?https://camvid.idokep.hu/fifth_element/fifth_element-2025-01-01.webm (in noapte de 31dec/1ian. a fost aurora, iar in noaptea de 1/2ian. SAR arc).

Partea buna este ca poate voi reusi sa vad si eu aurora sau un sar arc etc... peste vreo 2-3 zile, daca va fi senin. Am primit alerta ca au mai fost cateva explozii clasa X1.21 si M si ca o gaura coronara transecuatoriala este orientata spre noi. Vantul solar ar putea ajunge in vreo 2 zile, probabil cu vreun CME. :)

Cer senin si multe aurore!
David

dragos.n
03 Ian 2025 20:18


Poate ca nu am inteles eu bine, dar lucrurile par un pic neclare, sau chiar contradictorii.

https://www.livescience.com/rare-blood-red-arc-of-light-shines-in-the-scandinavian-sky-what-is-it

De aici mi-au atras atentia doua pasaje:

''During SARs, energy from the ring current system, which surrounds the magnetosphere, heats up the gas in the upper atmosphere and makes it glow like an aurora. For unknown reasons, only oxygen is heated up during a SAR, which means these phenomena always emit the exact same shade of red, according to Spaceweather.com.''

''Massive streaks like the one over Denmark only become visible when strong solar storms weaken the magnetosphere, which enables more heat from the ring current system to enter the upper atmosphere.''

Alt arrticol interesant  este asta, despre curentii inel din jurul Terrei

https://www.nasa.gov/missions/van-allen-probes/nasas-van-allen-probes-reveal-long-term-behavior-of-earths-ring-current/

''The ring current lies at a distance of approximately 6,200 to 37,000 miles (10,000 to 60,000 km) from Earth. The ring current was hypothesized in the early 20th century to explain observed global decreases in the Earth&#8217;s surface magnetic field''

Si in loc de concluzie avem asa:

https://spaceweatherarchive.com/2023/11/08/earths-ring-current-system-just-sprang-a-leak/

''Recent research has linked SAR arcs to another phenomenon that is not an aurora: STEVE. The mauve ribbon in the sky was not originally thought to have anything to do with Earth&#8217;s ring current. Yet in 2015, observers in New Zealand caught a bright red SAR arc transforming itself into STEVE like a caterpillar into a butterfly.''

Asadar, avem niste curenti arc la 10 000-60 000 km inaltime care degaja caldura in atmosfera inalta, (care din ce stiu eu e la 80-130 km), datorita unor sparturi in campul magnetic al pamantului provocate de furtunile solare foarte puternice. Asta desi in schema desenata in aceste articole, oxigenul excitat apare dincolo de aceste arce, spre cosmos. O fi oxigenul atat de dens la zeci de mii de kilometri astfel incat sa se vada asa de pe pamant?

Ca sa fac o analogie, e ca si cum cineva ar spune ca are falca vanata si il doare pentru ca s-a acumulat multa energie in ea, si a provocat o iritatie, nu datorita faptului ca a avut o scurta intalnire cu un pumn.

Night
05 Ian 2025 11:54


O fi oxigenul atat de dens la zeci de mii de kilometri astfel incat sa se vada asa de pe pamant?.

Senza&#539;ia mea este că nu densitatea pe metru cub contează, cât întinderea enormă.

Erwin
05 Ian 2025 15:20


Ar putea fi o emisie secundară. Adică energia din curen&#539;ii respectivi se transmite către oxigenul din ionosferă prin radia&#539;ie la care ace&#537;tia rezonează &#537;i o re-emit în spectrul vizibil. Radia&#539;ia primară este în în afara domeniului vizibil. Nu &#537;tiu dacă în IR sau UV, trebuie să caut...

Pute&#539;i genera un răspuns mai mult sau mai pu&#539;in exhaustiv pe orice temă folosind noul AI de la Stanford, în acest context iată ce a răspuns:

dragos.n
29 Mar 2025 20:48


Dupa cateva luni de liniste, Soarele a produs din nou o eruptie clasa X. Conform masuratorilor ar fi X1,14, dar a fost chiar la orizontul vizibil, si asa cum am mai vazut in trecut, estimarile ulterioare la astfel de evenimente situate la orizont, masuratorile instrumentelor arata nivele mult mai mici decat cele reale. Si privind CME-ul provocat, sunt sigur ca este la fel si acum. In fapt, cred ca este unul din cele mai mari pe care le-am vazut in cei 15 ani de cand urmaresc activitatea solara. Daca nu chiar cel mai mare, prin volumul de masa ejectata. Si daca in urmatoarele 2 saptamani vom avea noi eruptii clasa X, se va confirma acel ciclu de 5,5 luni intre maximele eruptive.

Cateva imagini de la aceasta eruptie.

https://youtu.be/kAQMqpJpF9E

David Marica
16 Apr 2025 21:36


Buna seara! In seara aceasta (16.04.2025), dupa ce se intuneca bine afara, exista o foarte mare posibilitate sa apara aurora boreala, in mai multe valuri sau poate un SAR ARC, sa vedem cum evolueaza activitatea geomagnetica! Trebuie sa fim cu ochii pe cer sau pe camerele de supraveghere, deoarece aplicatiile nu sunt foarte precise! Acum este kp6, dar nu prea conteaza kp, aurora se poate vedea, cel putin fotografic, si la kp4 de exemplu. Conteaza mult alti parametrii, precum Bz, care se afla acum la -15nT (si este foarte bine sa fie pe MINUS), iar Bt la 16nT (unde este bine sa fie pe PLUS 10 cel putin)! Mai conteaza mult si HPI (hemispheric power - GW).

Deci recomand sa iesim afara la stele, e cer senin in toata tara, dar praful saharian va incurca putin observatiile! Praful saharian din atmosfera afecteaza transparenta cerului. Recomand sa fim cu ochii si la camerele de supraveghere, precum cea de la idokep (Borzont E si Fuzer Vara), eu am si camera propie!

(Update: la "Borzont E" deja se vede ceva slabut, foto mai jos)
(Update 2: încă nu se vede fotografic nimic la mine, dacă va fi ceva, voi posta probabil mâine aici pe forum!)

Cer senin!
David

dragos.n
16 Apr 2025 21:44


Multumesc pentru alerta. Din pacate, in Bucuresti cerul e destul de murdar. Dar o sa urmaresc, poate cine stie, si imi pun camera pe pozitie.

David Marica
31 Mai 2025 14:50


O noua alerta de furtuna geomagnetica (aceasta are sanse mari sa se realizeze)! 
Maine noapte (1-2 iunie 2025) exista posibilitate foarte mare, de peste 90% sa loveasca Pamantul un CME frumos, de la regiunile aceste active si de la eruptiile de clasa M, care ne-a luat prin suprindere azi dimineata! Ar putea fi prezent maine noapte pe cerul romanesc si cel european aurore mult mai superbe decat cele din 10 octombrie, dar depinde mult de conditiile meteorologice si cele spatiale! Vom vedea maine vantul solar cum va evolua si valoarea Bz, care e foarte importanta! Poate vom avea si eruptii de clasa X!

Eu voi monitoriza cerul spre cerul nordic si cu camera mea de meteori, dar puteti observa prezenta aurorei si pe camerele de pe idokep: 
https://www.idokep.hu/webkamera/fifth_element (Romania)
https://www.idokep.hu/webkamera/vargondnoksag_fuzer2 (Ungaria)

Daca tot e senin aici in nordul tarii, merita observat cerul spre Nord si in seara aceasta! 
Eu am observat prima tentativa de aurora pe 8 octombrie 2024, ce s-a vazut frumos culoarea magenta si cu ochii liberi slabut, apoi a urmat spectacolul pe 10 octombrie!

Am postat anuntul si pe blogul meu: 
https://davidmarica.blogspot.com/2025/05/alerta-aurora-boreala-romania-si-europa.html

Edit: NOAA a dat alertă G4!

Cer senin!
David

David Marica
01 Iun 2025 09:06


Update: chiar în acest moment este lovit Pământul de CME, ejec&#539;ie de masă coronală! Vântul solar va fi foarte ridicat, deja este &#537;i poate ajunge la peste 1000km/sec., Bz -12, Bt+12! În America ar trebui să se vadă deja, vom vedea dacă rezistă &#537;i la noi până diseară, peste vreo 13 ore! Asta este, cme-ul acesta a venit mai rapid decât era prognozat, dar efectele ei vor fi de lungă durată cel mai probabil! Recomand să fim cu ochii pe cer diseară &#537;i să avem aparatele foto / telefoanele încărcate!

Cer senin!
David

dragos.n
01 Iun 2025 14:06


Pe la ora 4 azi dimineata, ultima data cand m-am uitat pe cer, erau nori pe aproape tot cerul. 

Din ce citeam ieri pe Solar Ham, viteza initiala a fost de peste 1900km/s. Cred ca sansele de a mai vedea ceva sunt mici, pentru ca desi eruptia a durat 3 ore pe soare, varful ei a fost la inceput dupa care a scazut. Oricum, e bine de stiut cum evolueaza viteza unui CME in timp. Din ce imi amintesc, cel mai rapid pe care il stiu eu a avut initial peste 2400km/s, si a ajuns pe Pamant in circa 18 ore.

Pe de alta parte, se pare ca varful de activitate al acestui ciclu a fost anul trecut. Lucru normal, avand in vedere ca durata unui ciclu variaza, media fiind de 11 ani. Dar istoric, cele mai puternice eruptii nu au fost in timpul varfului, ci la 2-3 ani dupa. Deci ne putem astepta la surprize in anii care vin.

David Marica
02 Iun 2025 14:07


CME a ajuns mai repede decat era prognozat! Probabil din cauza vantului solar ridicat, peste 1000 de km/s! Din America si din emisfera sudica (Noua Zeelanda etc.) s-a vazut superb! Exemplu: Paradise Valley, MT, la latitudine joasa, dar America e si aproape de Polul Nord magnetic! https://www.facebook.com/groups/nightscaper/permalink/3882560148721549/

Vesti bune pe astazi, se pare ca valoarea Bz este stabila si blocata la -10 , -11nT, iar Bt 11 (decent)! Vantul solar a scazut la 700km/secunda! Poate rezista pana seara pe la ora 23:00 cand se intuneca bine afara si sa speram ca va fi senin! 
Fotografic tot trebuie sa se vada ceva, macar la Borzont, la Bortle 2-3, pe munte: https://www.idokep.hu/webkamera/fifth_element (Romania)
https://www.idokep.hu/webkamera/vargondnoksag_fuzer2 (Ungaria)
Deci mai avem o sansa la noapte sau la urmatorul CME / eruptii M, X etc... Sa vedem! Revin cu actualizari la noapte sau maine!
Cer senin!

David Marica
03 Iun 2025 07:19


Actualizare: a ajuns un nou CME ce a lovit Pământul, dar mai slab decât cel provenit de la M8.2! S-a văzut un glow ro&#537;iatic din Nordul &#539;ării, de la Borzont, iar la americani începe să se intensifice pentru a 3-a oară!!! Ei deja fac poze!
Valoarea Bz este decentă, dacă scade sub -20nT la noi, pe la miezul nop&#539;ii, va fi bine fotografic!

romh
04 Iun 2025 22:41


Multam David, sa ne tii la curent!

David Marica
01 Sep 2025 11:26


Va salut! Am revenit cu o alerta faina de furtuna geomagnetica si aurore dupa mult timp! 
In urma eruptiei de clasa M2,7, s-a produs o ejectie de masa coronala (CME), iar in seara asta (Luni spre Marti) va "lovi" Pamantul, chiar incepand cu ora 21 daca nu intarzie! Ne asteptam la un nivel G3!
Evolutia aurorei se poate verifica aici, doar cer senin sa fie diseara!:
https://www.spaceweatherlive.com/
https://www.swpc.noaa.gov/products/aurora-30-minute-forecast
Sa speram ca va fi senin si ca CME va ajunge devreme pentru noi, ca sa putem admira aurora! Data trecuta a ajuns tarziu la noi si s-au bucurat americanii!

Aici aveti o analiza foarte buna in lb. engleza, daca doriti, cu imagini si animatii foarte faine: https://www.reddit.com/r/SolarMax/comments/1n5fbw7/g3_geomagnetic_storm_watch_in_effect_for_9192/?utm_source=share&utm_medium=web3x&utm_name=web3xcss&utm_term=1&utm_content=share_button

Edit: a ajuns CME pe Pamant, Bt a crescut mult, asteptam si Bz sa scada si sa vedem aurora boreala din Romania, cel pu&#539;in fotografic! Asteptam maine imagini, cel putin de pe camerele live!

Edit 2: s-au bucurat din nou Americanii, s-a văzut &#537;i la latitudini mai joase la ei, la noi s-a văzut doar din Ungaria slăbu&#539;! :(

Cer senin!
David

David Marica
19 Oct 2025 02:25


O activitate nea&#537;teptată pentru mine în această noapte. Cerul s-a înseninat foarte frumos, plin de stele &#537;i constela&#539;ii de iarnă + Jupiter strălucitor. Dintr-o dată s-a dat alertă de auroră &#537;i am reu&#537;it să o fotografiez pu&#539;in cu telefonul. Din păcate dealul m-a cam încurcat în aceste pu&#539;ine minute...

Xiaomi 13 pro 5g, iso 3200, 30s, mod pro + camere web időkép 
19.09.2025, 00:44-50 odv

dragos.n
19 Oct 2025 03:26


Deci campul magnetic al Pamantului scade in continuare, destul de repede. Tin minte furtuna solara din 2013, care e umplut camera de pe SOHO cu semnal de la particule, ca aproape nu se mai vedea decat alb. Nu mai tin minte exact, dar a fost atunci o eruptie clasa X 8 sau 9.  Si nu s-a vazut vreo aurora la noi sau pe la vecinii. Acum au fost 3 eruptii mici, cea mai puternica fiind clasa M 4,8  la ceva distanta una de alta, si care au generat o furtuna geomagnetica clasa G 1. Nasol.

Si legat de asta, acum cateva zile s-a anuntat ca gaura magnetica din sudul Atlanticului s-a largit.

Eu sper sa nu mai vad aurore decat daca ma duc in Finlanda. Oricum, multumita NASA, stim totusi ca in 2010 campul magnetic al Pamantului scazuse cu 15%. Probabil peste vreo 15 ani o sa vedem si fotografiile de inalta rezolutie luate de sonda HIRISE cu obiectul 3I/Atlas la aproprierea lui de Marte.

Erwin
21 Oct 2025 14:02


Într-adevăr, există o teorie care zice că se vor inversa polii &#537;i în timpul inversiunii scade mult câmpul magnetic. Dovezile geologice indică clar astfel de evenimente în trecut. Momentan Polul Nord magnetic se deplasează destul de repede spre Siberia, dar nu cred că &#537;tie nimeni deocamdată cât de mult &#537;i cât de repede va scădea intensitatea. Să n-o dăm în conspira&#539;ii pt că este neproductiv. Personal nu cred că genera&#539;ia noastră vom prinde a&#537;a ceva, poate în 50 de ani să se vadă ceva clar. Să fim noi sănăto&#537;i până atunci! :)

dragos.n
21 Oct 2025 14:19


Si eu sper sa nu o dam in teoriile conspiratiei, ca pana acum o gramada din ele sau dovedit a fi realitatea pe care unii au vrut, si pentru o vreme au reusit sa o ascunda. Mai exact, sper sa nu fie o inversarea catastrofica a polilor niciodata. Sau sa fie doar magnetica, si cat mai rapida, nu una geografica. Desi unii geologi cam asta spun ca s-a mai intamplat in trecut.

dragos.n
31 Oct 2025 10:30


A fost o saptamana cu un sir de eruptii solare mari pe soare. Din fericire, pe partea opusa celei dinspre Pamant. Cam in 3 zile, grupul care le-a generat va fi vizibil si de la noi. Un scurt video cu cea mai recenta eruptie.

https://youtu.be/QSdkglOAmkE

Mircea Pteancu
01 Noi 2025 21:34


Denumirea de ''teoria conspiratiei'' este o  eticheta sorosista si nu trebuie folosita si nici luata in serios.
In ambientul toxic al stiintei actuale, Isaac Newton si Albert Einstein ar fi etichetati drept autori de teorii ale conspiratiei. Acestea pun la indoiala stiinta oficiala a bosorogilor care prin orice metode au pus ghiara pe titluri academice si catedre. Vorbim despre o stiinta in care se numara cate lucrari si cu ce frecventa ai publicat, chiar daca ele nu aduc nimic.
Edgar Cayce a vorbit pe larg despre schimbarea polilor. Sunt evenimente catastrofale, la scara planetara.
Inainte de ultima schimbare, de pilda, Nilul se revarsa in ceea ce a format apoi Atlanticul.
In ceea ce-i priveste pe urmasii nostri: dupa urmatoarea schimbare de poli - zice Cayce - Europa va fi mult mai apropiata de Polul Nord geografic si va deveni in mare parte nelocuibila.
Dar, ma rog, vorbeste despre aceste lucruri, Cayce, cel care a descris bomba atomica si laserul cu decenii in avans. Nu un bosorog bashinos care a studiat si a publicat pe larg, in Nature si Isis, studii vaste despre influenta paralelismului caii ferate asupra menstruatiei la furnici.

Mircea

tudor
05 Noi 2025 08:54


... Vorbim despre o stiinta in care se numara cate lucrari si cu ce frecventa ai publicat, chiar daca ele nu aduc nimic...studii vaste despre influenta paralelismului caii ferate asupra menstruatiei la furnici.

Mircea
 :lol:  :lol:  :lol:  +1

dragos.n
05 Noi 2025 10:29


Asa cu s-a prognozat, grupul foarte activ care a provocat cateva eruptii puternice saptamana trecuta, a aparut dupa orizontul solar si a produs o eruptie clasa X 1,8. Si vine insutit de un alt grup mare, care se dezvolta, si dupa cum arata acum, pare ca va provoca si el ceva eruptii puternice.

https://youtu.be/UPkRaLe1Qsc

https://jsoc1.stanford.edu/data/hmi/images/latest/HMI_latest_color_Mag_4096x4096.jpg

https://youtu.be/awK8vrscqTc

David Marica
06 Noi 2025 17:52


Probabil a&#539;i observat pe https://www.spaceweatherlive.com/en/solar-activity/wsa-enlil.html ce valuri de CME ajung zilele viitoare. Ne a&#537;teptăm la auroră frumoasă, dacă vor fi condi&#539;iile bune! :D

dragos.n
11 Noi 2025 13:44


Eruptie solara X 5,16 azi, la ora 10 GMT.

David Marica
11 Noi 2025 15:47


Da. A fost o erup&#539;ie foarte frumoasă. Să sperăm că va fi senin diseară, chiar dacă prognozele nu sunt excelente.

Chiar acum vine cu o viteză mare spre pământ o masă de ejec&#539;ie coronală &#537;i ne a&#537;teptăm la o furtună geomagnetică, probabil de G4+. O să urmăresc &#537;i wsa-enlil, dacă vine cu actualizare. Diseară trebuie verificat nivelul Bz- &#537;i Bt+. Dacă vor fi orientate cum trebuie, va rezulta auroră frumoasă sau măcar un "sar arc" fotografic.

Solarham a postat ni&#537;te informa&#539;ii importante în engleza pe site-ul lor: https://www.solarham.com/
...
https://www.spaceweatherlive.com/
https://www.swpc.noaa.gov/products/wsa-enlil-solar-wind-prediction

dragos.n
11 Noi 2025 16:13


Viteza estimata, si subliniez, estimata acum, este 1350km/s. Asta inseamna ca ar ajunge maine noapte la noi. Dar vazand reactiile suprafetei solare, in special in stanga eruptiei, eu cred ca viteza e mai mare. Si asta s-ar putea suprapune celorlalte doua eruptii anterioare aflate inca in drum spre Pamant.

https://youtu.be/GRDwcCl9ZVU

Imagini destul de sugestive pentru aceasta eruptie. Intai ale CME-ului, si apoi ale eruptiei in sine.

https://youtu.be/4I4bnDlXCOk

https://youtu.be/MvnWw-UmtD0

dragos.n
12 Noi 2025 11:28


Prognoza meteo arata relativ bine pentru seara asta in mare parte din tara, cel putin comparativ cu momentul actual conform site-ului Ventusky. Deci pot fi conditii temporar bune de vizualizare a unor potentiale aurore.

Deja in noaptea care a trecut, aurore au fost vizibile din Arizona, Texas, si chiar Mexic. Si valul de plasma generat de eruptia X5,16 nu a sosit pana acum, si deja indicele Kp a ajuns la 9. Cand va ajunge si acest val vom stii cu circa 30 minute inainte. Sa speram ca vom avea doar aurore, nu si alte urmari, cum ar fi caderi de curent, sau altele.

Mai multe detalii in acest video:

https://youtu.be/U8vnnkxpEOE

Erwin
12 Noi 2025 11:36


Erup&#539;ia X5.16 a avut o intensitate de 16.000 SFU (Solar Flux Unit) pe 245 MHz. A fost înso&#539;ită de emisii radio de bandă largă, combinate, de tip II, III &#537;i IV produse în coroana solară de unda de &#537;oc a ejec&#539;iei de masă coronală care a avut o viteză de aproximativ 1350 Km/s. 

Unde ave&#539;i senin încerca&#539;i să o fotografia&#539;i, imaginile înso&#539;ite de data, ora &#537;i loca&#539;ia pot constitui date pentru studii &#537;tiin&#539;ifice.

David Marica
12 Noi 2025 11:37


Să sperăm că va fi senin diseară &#537;i furtună geomagnetică G5. Azi diminea&#539;ă a fost vizibil &#537;i din România pe la 4-5 diminea&#539;a. Din păcate la mine foarte mul&#539;i nori au fost prezen&#539;i. În sudul &#539;ării câteva persoane au fotografiat pe facebook. Maghiarii au prins &#537;i mai bine: https://www.idokep.hu/hirek/3-oran-at-tancolt-a-kodfelho-felett-a-bamulatos-sarki-feny

Mircea Pteancu
12 Noi 2025 11:58


Sunt abonat la blogul lui Roger Ivester, in trecut am colaborat la unul din proiectele lui Deep Sky.
Asa cum a spus Dragos, Roger a vazut si fotografiat azi-noapte aurora boreala desi este la o latitudine de 35 grade. 


https://rogerivester.com/2025/11/12/aurora-from-my-nc-backyard-november-11th-iphone-14-and-visible-without-optical-aid/

La aceasta ora, la Arad, cer acoperit 100%, pe diseara prognoza de 40% - 50% nori.

Mircea

dragos.n
12 Noi 2025 12:44


Foarte importanta e acoperirea cu nori de mare altitudine. Si in privinta asta toata tara va sta foarte bine. Norii mai josi pot trece in timp de doua trei ore, sau pot acoperii doar o parte din cer. Conteaza suprapunerea in timp.

dragos.n
12 Noi 2025 13:30


Se pare ca valul generat de eruptia X5,16, vine mai devreme. Deja indicele Kp a crescut de la 5 la 7.

dragos.n
12 Noi 2025 23:39


Acum 5 minute am primit o alerta potrivit careia un magnetometru din Suedia a inregistrat o crestere puternica. O fi venind valul al treilea?

In Bucuresti, ceata nu a citit prognoza meteo, si nu a aflat ca trebuia sa-si faca aparitia mai tarziu.

dragos.n
13 Noi 2025 13:45


Ca de obicei, din Bucuresti nu s-a vazut nicio aurora. Sper ca de pe undeva din tara s-a vazut, sau s-a reusit vreo fotografie.

Totusi, privind cu atentie fotografiile din alte tari, vad ca majoritatea sunt cu timpi lungi, sau foarte lungi de expunere. Deci acele aurore au fost foarte putin vizibile. Unele poze chiar au fost trase de par la prelucrare, cu clare urme pe imagine.

CristiB
13 Noi 2025 14:25


In schimb s-a vazut bine din SUA.
Aurora boreală vizibilă în SUA, din New York până în Texas, pe fondul unei furtuni geomagnetice care a luminat cerul | Digi24 https://share.google/baoKim0BnDyEsRX2G

dragos.n
14 Noi 2025 14:53


Grupul de pete solare 4274 a mai produs in aceasta dimineata o eruptie clasa X 4,05, si probabil va fi studiat mult timp, fiind cel mai productiv grup al ultimului deceniu, cu 7 eruptii puternice. 4 cand grupul era vizibil, si 3 cand era pe partea cealalta Soarelui.

Evident, se pot spune multe. Dincolo de pozele care reflecta, unele realitatea vizibila cu ochiul liber, altele atat de mult ''inbunatatite'', incat te intrebi daca ce se vedea avea vreo asemanare cu fotografia. 

Eu inca mai sper ca acest grup va avea efect asupra factorilor decizionali, si asupra comunitatii astronomice, si sa ne atraga mai mult atentia asupra celei mai apropiate stele.

David Marica
20 Ian 2026 01:48


Bună seara tuturor! Am avut parte de un spectacol minunat cu ochii liberi recent! (19-20 ianuarie 2026, 23:17-00:00....). Aurora a apărut pe "nea&#537;teptate" sau era ceva prognozat după ceva erup&#539;ii &#537;i radia&#539;ii s4. Am văzut imagini &#537;i ro&#537;ea&#539;ă pe camera mea tapo &#537;i am fugit prin zăpadă mare rapid în grădină, la -16°C. Diminea&#539;a am colocviu la facultate, deci n-am stat mult &#537;i postez rapid ni&#537;te poze, din Fize&#537;u Gherlii, jud.Cluj. După-masă o să postez filmări/ timelapse pe youtube cu tapo NV &#537;i Borzont-E! &#129321;&#10024;
P.s. era la un moment dat o aparitie misterioasă, au apărut dungi orizontale electrizante &#537;i verzui, de nedescris!!!! Ca în zonele nordice la tv. Dungi albi-verzui aprinzându-se electrizant &#537;i misterios pe cer. O senza&#539;ie foarte frumoasă, de nuitat! 

Cer senin tuturor!
David

dragos.n
20 Ian 2026 08:35


David, felicitari, si multumiri ca ne arati si noua aceste imagini. As spune extraordinare, pentru tara noastra. 

Am totusi o nelamurire. Acele benzi imi apar galbene. Poate e balansul de culoare diferit la mine.

dmtr69
20 Ian 2026 09:16


Minunate pozele. Felicitari David! Am vazut aurora pe TAPO, dar am avut-o spre V, spre N am poluare luminoasa prea mare.

David Marica
20 Ian 2026 14:21


Multumesc frumos! 
Benzile cu ochii liberi se vedeau albui-verzui parca, ceva foarte interesant pentru tara noastra! Pe tapo c325wb v1 se vedea galben, uneori verzui. A fost o experienta unica, fata de celelalte episoade de aurora din anii trecuti. Fiecare a adus ceva nou pentru mine! :)
Mai 2024: aurora rozalie pana la zenit si draperii frumoase. Octombrie 2024: culori frumoase, rosii, galbene si o surpriza cu draperii luminoase; Ianuarie 2026: benzi/draperii miscatoare sau dansatoare, electrizante, verzui. Foarte interesant apareau pe cer, mistic, ca in Norvegia (evident mai slab la noi).

Dupa ce am ajuns acasa de la facultate, am postat pe youtube videoclipurile:
playlist: https://youtube.com/playlist?list=PLgQ-aF2p2PeWSLSEH9TrRzMlsC2VS5OSv&si=ZLITEcx_tT1xeoc-
video 1: time-lapse; video 2 Borzont-E (sursa idokep); video 3, viteza normala 1x, dansul benzilor verzi-galbui.
https://www.idokep.hu/webkamera/fifth_element

Erwin
20 Ian 2026 15:46


Bravo, David!

dragos.n
20 Ian 2026 15:53


Filmarile sunt foarte tari. Dar dupa aceea m-am uitat pe pagina ta de YT, si am vazut ca ai multe filmari reusite, cu meteori, cu bolizi. Recomand. Bravo.

tudor
20 Ian 2026 16:33


Felicitări! Deci se pare ca de ceva vreme avem parte aici la noi de aurore în fiecare an!

Erwin
20 Ian 2026 17:45


Nu este chiar in fiecare an, exceptie fac anii de minimum al activitatii solare. Din pacate anul asta este unul de pe panta descendenta a ciclului, asadar ocaziile ca asta vor fi mai rare. Sigur, nu imposibil, s-au mai vazut pe finalul ciclului evolutii spectaculoase.

tudor
20 Ian 2026 18:18


Au fost fotografiate aurore boreale la noi în tara în anul 2023, 2024, 2025 &#537;i 2026. Fotografiile sunt chiar pe acest topic începând cu 2023. Ziceam doar ca de ceva vreme avem activitate boreala la noi în România.

dragos.n
20 Ian 2026 22:29


Daca va scadea in continuare campul magnetic al pamantului, vom vedea chiar mai des. In 2024 am vazut aurora mai slab, dupa o eruptie X8. Acum a fost o eruptie X2. 

Dar din ce stiu, secolul trecut s-a vazut aurora de vreo 3-4 ori, din tara noastra. Insa atunci campul magnetic terestru era mai puternic

Night
24 Ian 2026 00:18


Probabil în secolul trecut, dacă am fi avut telefoane ca acum (2020+) s-ar fi fotografiat la fel, multe aurore.

In 3 cazuri distincte am fotografiat cu telefonul aurora, nevăzând nimic cu ochiul liber. 

Termenul de a vedea s-a schimbat in constiinta publicului, ce confunda a vedea pe display-ul telefonului, cu a vedea folosind proprii ochi. 

Desigur, astronomii amatori mai experimenta&#539;i &#537;i cu un cer negru + ochii adaptati la intuneric, posibil sa fi vazut nuante de rosu inspre nord. Insa, aceste cazuri sunt rarisime.

dragos.n
24 Ian 2026 09:04


Argumentele prezentate sunt pertinente, dar nu suficiente. Pentru ca in secolul trecut, poluarea luminoasa era mult mai mica, sau aproape total absenta. Deci conditiile de vizibilitate erau incomparabil mai bune. Chiar si cu 20-30 de ani in urma, cand iluminatul stradal exista cam peste tot, doar ca nu era cu leduri, vizibilitatea cerului era mai buna.

Pe de alta parte, datele privind scaderea campului magnetic in ultimii 170 de ani sunt recunoscute oficial de toata lumea stiintifica din domeniu, cat si de astronomii amatorii interesati. La fel, corelatia dintre aceasta scadere, si amplitudine aurorelor, si aria lor de raspandire geografica.

tudor
24 Ian 2026 09:33


&#536;i mai e un aspect. Pe vremurile acelea populatia nu era conectata la un centru interna&#539;ional de monitorizare al Soarelui, cum suntem acum, care sa ne indice când să ne uităm pe cer după posibile aurore boreale în zonele noastre. Atunci doar cei ce luau legătură prin posta sau telefonic cu cei de la un institut de cercetare puteau fi cât de cât la curent cu tipul de erup&#539;ie solară. Azi intram din câteva click-uri &#537;i vedem. Dar si noi cei din zilele noastre dacă nu am fi avut acces pe net, ar fi trecut pe lângă noi aceste aurore boreale neobservate! Atunci ar fi fost observate doar întâmplător, nu cum urmărim noi acum online activitatea solara, planificandu-ne dinainte ie&#537;iri cu aparatele foto (practic "dându-ne întâlnire" la ora fixa cu Aurora Borealis)

dragos.n
24 Ian 2026 10:03


Da, si acesta este un argument pertinent. Desi se poate spune si ca, pana la aparitia televiziunii, in anii 60, mult mai multa lume isi petrecea serile in aer liber, chiar uitandu-se la cer, cel putin in perioadele de vreme mai calda. 

Oricum, eu sper ca voi sa aveti dreptate, iar eu sa gresesc. Foarte serios spun asta.

Mircea Pteancu
24 Ian 2026 13:00


Night a scris si stie ce spune :


''Desigur, astronomii amatori mai experimentati si cu cu un cer negru + ochii adaptati la intuneric, posibil sa fi vazut nuante de rosu inspre nord. Insa, aceste cazuri sunt rarisime.''

Marti 20 Ianuarie, cinci membri ai lui Galaxis am facut un mic star-party in ciuda conditiilor atmosferice deloc prietenoase. La zenit cerul a fost SQM 20,6 dar exista pacla in aer, ceata la sol abia se risipise, ce sa mai spunem de frig.
Aurora polara s-a vazut intai pe ecranul telefoanelor, unde a fost bine vizibila incepand de la 20:30 TLR. Cu ochiul liber insa, asa cum a descris Night, se zarea o inrosire a fondului cerului care palpita dar acea lucoare a fost foarte slab vizibila. Daca ramaneam in oras, cel mai probabil nu o vedeam deloc.

https://www.astroclubgalaxis.ro/2026/01/star-party-20-ianuarie-nebuloase-frig.html

Cu privire la aspectele generale legate de aurore: exista tendinta foarte puternica de a extrapola, telefonul ne umfla pieptul de mandrie electronica si nimeni nu-i ca noi deoarece telefonul toate le stie.
Antoine Darquier a observat in 1750 patru aurore boreale. Cea mai intriganta este cea din 24 August a acelui an. El a propus ca aurorele sa fie numite ''polare'' si nu ''boreale'' si a fost primul care a sugerat ca sunt fenomene electrice atmosferice legate de campul magnetic terestru.
Aurorele sunt mai putin fenomene astronomice si mai mult geologice. Despre frecvente, intensitati, cresteri, descresteri si periodicitati, eu inclin categoric spre a-i asculta pe acestia , nu pe astronomi. Geologii au o cunoastere incomparabil mai aprofundata a trecutului, istoriei si evolutiei globului terestru decat astronomii. A discuta aurorele polare inafara acestei istorii e pierdere de vreme.

Un fapt dovedit de geologi este existenta unei ciclu de incalziri si raciri ( mini-glaciatiuni) cu perioada de o mie de ani. Acum ne gasim pe varful unui maxim de incalzire - ceea ce redusii gen Gretta Dumberg numesc ''incalzire globala''. Deoarece cauza ciclului de 1000 de ani este, cel mai probabil o fluctuatie de acest fel a Soarelui, nu ar fi de mirare ca frecventa aurorelor sa fie mai mare deoarece dumnealui Soarele este mai nervos. Si nimeni si nimic nu poate sa schimbe asta, nici macar conspirationistii cu HARP-ul lor cu tot. Treptat lucrurile vor merge spre racire pe Pamant, Soare mai calm si aurore mai putine. Vom vedea peste o suta, doua de ani.

Mircea

David Marica
26 Ian 2026 19:04


Multumesc tuturor! :)
Filmarile sunt foarte tari. Dar dupa aceea m-am uitat pe pagina ta de YT, si am vazut ca ai multe filmari reusite, cu meteori, cu bolizi. Recomand. Bravo. - Multumesc frumos! Apreciez, ma bucur ca am reusit sa dezvolt cat de cat acest canal de youtube!

Am revenit! Se pare ca a fost ceva aurora si urmatoarea zi. Dar nu am mai iesit, fiind ocupat cu alte activitati (facultate etc). Se pare ca ce am vazut eu intens cu ochii liberi, fasii/benzi albe (la maxim devenind verzui slabut) a fost o aurora aparte (Isolated Proton Aurora &#8211; IPA), generata de protoni, in loc de electroni ca la cea clasica, rosiatica. A fost ceva unic pentru mine, mai ales de la sat, unde e mai putina poluare. Dar si cea clasica rosiatica s-a vazut destul de aprins, rosu-bordo mai slabut ca in poze, evident!
Cel mai bine s-a vazut aurora pe webcam-ul de la Borzont (Harghita), fiind prezente ambele benzi (IPA). La mine pe tapo doar una mai apropiata si mai slabuta e vizibila. Din Germania s-a vazut si partea foarte aprinsa (articol mai jos).
https://youtu.be/UzEEySB08Bs?si=6uBpOJhP1KtFiRXf (Borzont)
https://youtu.be/cwxKnyMBBIQ?si=-5JpDCOwbwxktsx2 (Tapo C325WB) - ce am vazut si eu, vizual mai slab, dar tot frumos!

Puteti citi mai multe detalii interesante in aceste articole frumoase, scrise detaliat de catre colegii din asociatia astROmania: https://astromania.org/isolated-proton-aurora-ipa/ - IPA (Isolated Proton Aurora)
https://astromania.org/activitatea-solara-18-21-01-2026/ - activitate

Cer senin!