-----------------------------------
iulian90
12 Dec 2023 00:03

Constructie reflector de 245/1286mm
Buna seara tuturor. 

Recent am primit din partea domnului Mircea Pteancu componentele pentru un reflector cu oglinda de 245/1286mm. Are aproape toate componentele necesare inafara de oglinda secundara: tub din tabla zincata rigidizat cu inele din lemn, piese pentru barilet pentru og. primara , focuser Crayford si suportul cu sistemul de colimare pentru secundara. Oglinda principala a fost construita de Csatlos Geza, un cunoscut astronom si optician din Ungaria, si este de foarte buna calitate. :)

Secundara aleasa va fi una cu axa mica de 63mm, conform calculelor si simularilor cu programele online Newt for Web , Mel Bartel's diagonal calculator si Newtonian Reflecting Telescope Designer ,facute in ultimele zile. 
Si distanta dintre planul focal si peretele tubului am stabilit-o la 110mm tot in urma mai multor calcule si simulari pe Newt for Web, tinand cont de ocularele si camerele pe care le detin. 

Cu o secundara de 63mm si cu o distanta de 110mm a planului focal in afara tubului, campul de plina lumina va fi unul generos, de peste 18mm diametru in planul focal, iar campul cu iluminare de 75% va avea un diametru de 43,5mm in planul focal, mai mult decat suficient pentru ocularele mele. 

Campul ocularului de 20mm va fi acoperit in intregime de campul de plina iluminare al telescopului, deci nu voi avea deloc probleme cu vignetarea, la fel si cu cel de 9mm sau 3,6mm. 
Doar ocularul de 40mm cu al sau camp de 27mm nu va fi acoperit in intregime de campul de plina lumina dar si in acest caz vignetarea nu va fi perceputa de ochi in mod vizual deoarece la marginea campului ocularului de 40mm iluminarea va scade numai pana la 95% ceea ce inseamna o scadere de doar 0,06 magnitundini iar diferenta asta ochiul nu o percepe. Deci pot merge linistit pe configuratia aceasta. 

In ceea ce priveste utilizarea camerelor pe noul telescop nu exista nicio problema cu vignetarea sau cu backfocusul , exceptie facand camera DSLR la marimea mare a senzorului, dar si aici vignetarea va fi aproape insesizabila, intrucat dimensiunea senzorului se incadreaza in interiorul campului ocularului de 40mm si chiar daca campul de plina lumina nu acoera intreg senzorul nici vignetarea nu va fi prea mare si in acest caz. Doar ca la DSLR ar fi necesar un corector de coma, asa ca nu il voi folosi prea curand pe acest reflector, ci voi utiliza in primul rand noua camera ASI178MM si poate si camera Point Grey Chameleon. 

Dar observatiile vizuale vor constitui principala activitate cu acest reflector cand va fi finalizat, aducand un urias aport de luminozitate si rezolutie optica, cu care voi putea observa obiecte DSO mult mai slab luminoase, in numar mult mai mare si detalii mult mai fine la planete si Luna decat cu celelalte doua reflectoare care le am ,de 114/900mm si 150/1400mm.  :) 

In ultimele doua zile am trecut de la teorie la practica si am inceput prin a monta focuserul pe tub si constructia unui suport in 45 grade pentru secundara, prin intermediul caruia secundara va fi fixata pe sistemul de colimare si spider. 

Initial am ales un suport pentru secundara din lemn, deja facut, dar care nu era foarte potrivit, insa am trecut la confectionarea unui nou suport din lemn , de forma rectangulara, mai usor de construit decat unul cilindric. Forma patrata a suportului nu va avea vreun impact asupra imaginii intrucat va fi in spatele secundarei , practic fiind mascat de aceasta.

Azi am dat gaura pentru focuser in tubul telescopului, folosind flexul pentru a face o incizie, de unde am continuat cu foarfeca de tabla sa decupez gaura si am finisat marginile cu o pila. 
Gaura am facut-o in asa fel incat focuserul sa vina la 45 grade, cand tubul este la orizontala. De aceea am ajuns prin a trasa doua cercuri cu markerul pe tub (:lol:), pentru ca primul cerc nu fusese corect pozitionat si venea la mai mult de 45 grade fata de orizontala, asa ca am facut un al doilea cerc pentru gaura focuserului langa primul, la 45 grade,  tinand cont si de imbinatura tubului care trebuie sa vina orientata in jos. Oricum ,toate insemnarile cu markerul nu vor mai fi vizibile fiindca vor fi astupate de vopsea.

Focuserul s-a potrivit din prima in gaura facuta in tub, intrand aproape fara joc. Atat centrul focuserului cat si al secundarei se va afla la 317mm de capatul superior al tubului, asadar reflectorul va avea parte din plin de protectie impotriva luminii parazite.

Potrivit datelor din simularea de pe Newt for Web, diatanta de la fata tubului la secundara/focuser este 317mm, distanta dintre secundara si oglinda primara este de 1033mm, iar oglinda primara va avea suprafata reflectiva la o inaltime de 110mm fata de partea de jos a tubului.

In zilele urmatoare o sa confectionez bratele spiderului pentru secundara, din tabla zincata de fier de 0,5mm sau daca gasesc , tabla neagra din fier. 
Pentru tensionarea spiderului m-am gandit la sistemul cu suruburi sectionate transversal in care sa intre capetele bratelor spiderului si sa fie prinse cu nituri din aluminiu ce intra atat prin capatele bratelor cat si prin suruburile de tensionare, asa cum se poate vedea si in desenul de mai jos.

Desigur ca pentru tensionarea spiderului secundare tubul a venit si cu doua inele de rigidizare din lemn multistratificat, realizate de dl. Mircea Pteancu, inele ce vor fi amplasate in dreptul spiderului secundarei si vor impiedica deformarea tubului in timpul tensionarii spiderului.

Abia dupa ce voi termina cu partea de sus a telescopului, adica cu secundara si spiderul acesteia voi trece la confectionarea bariletului oglinzii primare si la fixarea acestuia in tub, si dupa ce am stabilit pozitiile tuturor componentelor mecanicie si optice in tubul telescopului voi trece la demontarea lor temporara de pe tub si la vopsirea tubului, a spiderului si suportului pentru secundara si a bariletului oglinzii primare cu vopsea neagra mata ,iar pe exteriorul tubului cu o vopsea bleumarin, ca telescopul de 114/900mm. In dreptul secundarei si focuserului, pe peretele opus focuserului, voi pune poate si velur negru pentru a diminua cat mai mult lumina parazita. 
 
Spre sfarsit ma voi ocupa si de constructia monturii Dobson pentru noul telescop, dar pana atunci mai este. Deocamndata trebuie sa construiesc putin cate putin ,cu atentie si fara graba mare telescopul, ca sa iasa cat mai bun la sfarsit.  :)  

Deja i-am dat si un nume: Gigantul , care se potriveste de minune acestui telescop care pe buna dreptate este un "urias" pe langa celelalte telescoape care le am. :D

Erwin
13 Dec 2023 12:57


Bravo!

Suportul secundarei poate fi facut din lemn pentru că nu are rol în colimarea oglinzii. Trebuie să ai grijă să-l impregnezi bine cu lac. Mai bun ar fi dacă găse&#537;ti o bucată de lemn tare, mai rezistent, stejar, fag, pom fructifer (cire&#537;, vi&#537;in, măr, păr sunt bune &#537;i rezistente, nu crapă ca lemnul de brad). Po&#539;i folosi &#539;eava de inox tăiată cu laser la 45 grade ca reper pentru confec&#539;ionarea piesei.

Să faci o flan&#537;ă din tablă de aluminiu mai groasă în spatele focuserului. Va men&#539;ine tubul rigid în zona unde este fixat. De asemenea &#537;i unde va fi amplasat căutătorul &#537;i telradul. Nu &#537;tiu dacă 45 grade este unghiul potrivit pentru pozi&#539;ia focuserului. După unii constructori este la un unghi mai mic. 

Componentele din aluminiu pentru primară au fost donate mai demult de colegul nostru MAK (Costin Sprianu).

Mircea Pteancu
13 Dec 2023 13:04


Iulian

Spor la construirea ''Gigantului'', sper sa iasa un telescop strasnic, care sa te ajute sa te dezvolti mai departe ca astronom amator.
Ai deja pana cum atatea realizari frumoase iar viitorul ''suna bine '' !

Doamne ajuta, Mircea

iulian90
15 Dec 2023 00:01


In privinta suportului secundarei , intradevar cred ca ar trebui ceva din lemn tare, nu cred ca voi mai folosi suportul facut acum cateva zile, ci voi cauta un lemn de fag , printre lemnele de foc, cu fibra dreapta, din care sa tai o bucata ,pe care o sa o prelucrez ca sa fac suport pentru secundara. 
Un suport de forma cilindrica nu cred ca as reusi sa fac , dar unul de forma rectangulara, ca cel din lemn de brad, sigur reusesc sa il fac, fiind mai usor de construit. Si oricum nu conteaza daca e de forma cilindrica sau rectangulara,pentru ca va fi mascat de secundara, ci conteaza sa fie prelucrat cat mai precis, taiat la 45 grade si gaura de fixare sa fie cat mai precisa data in el.  

Desigur ca voi monta o flansa din tabla mai groasa in dreptul focuserului pe dinanuntrul tubului pentru rigidizare. Am mai vazut in poze cu reflectoare construite de alti astronomi, acea flansa montata indreptul focuserului pe dinantru, prin care treceau si suruburile de fixare ale focuserului. 

Ieri si azi am lucrat la spiderul secundarei, confectionand bratele din tabla de fier zincata de 0,5mm si fixandu-le cu popnituri de suportul central. Capetele bratelor le-am pliat pe 10mm latime pentru a mari rezistenta la tensionare in zona de fixare pe suportul central dar si la capetele unde vor veni suruburile de tensionare.
Pentru tensionare am recurs la folosirea de piulite expandabile, care au deja gata facute taieturile necesare pentru a intra capetele bratelor in ele, eu doar a trebuit sa dau cate o gaura de 3,5mm pentru fixarea cu popnituri de bratele spiderului si sa le mai scurtez ca ansamblul spiderului cu tot cu brate sa intre fara probleme in interiorul tubului. 
Piulitele astfel prinse de capetele bratelor spiderului si prin care intra suruburile de tensionare (dupa ce trec si prin peretele tubului) vor intinde si tensiona bratele spiderului, pe masura ce suruburile vor fi stranse. 
Dealtfel in gaurile din peretele tubului prin care vor trece suruburile de tensionare voi pune si niste bucse facute din piulite-gheara, la care alezez filetul pentru a reduce frecarea dintre ele si suruburile de tensionare si a proteja totodata marginea peretelui tubului, care se poate deforma, fiind din tabla subtire. Desigur ca vor veni amplasate si inelele de rigidizare in dreptul spiderului secundarei, de o parte si de alta a suruburilor de tensionare in asa el incat sa nu se deformeze tubul la tensionarea spiderului.

Erwin
17 Dec 2023 17:50


O solu&#539;ie foarte ingenioasă, Iulian! Bravo!

gpaunescu
17 Dec 2023 21:52


Interesanta solutie.
Suruburile de colimare, misca axul secundarei? Eu asa inteleg.

iulian90
17 Dec 2023 23:17


Multumesc. Da, asa este, suruburile de colimare, care sunt montate pe lateralul piesei centrale realizeaza colimarea prin impingerea din lateral a axului secundarei. Astfel axul secundarei ramane tot timpul tensionat prin arcul dinspre secundara, fara sa se slabeasca si sa se miste si sa se roteasca aiurea secundara in timpul colimarii , cum se intampla adesea in cazul sistemului clasic intalnit pe majoritatea telecoapleor din comert. Acest sistem, tip Texereau, este diferit de cel clasic si intalnit rar in telescoape, adesea pe cele construite in regim DIY.
In ultimele zile nu am mai lucrat la telescop fiind ocupat cu alte treburi, insa de maine voi continua lucrul la telescop. :) Voi da gaurile in tub pentru spider voi fixa inelele de rigidizare in dreptul spiderului si il voi fixa pe acesta in tub.

gpaunescu
18 Dec 2023 10:18


As vrea sa inteleg putin diferenta (nu prea am gasit materiale despre asta sau nu am stiut unde sa caut) intre cele doua metode de colimare a secundarei.

La cel clasic, oglinda secundara:
 - se misca in spate/fata din surubul central
 - se misca sus/jos/stanga/dreapta din spider
 - apoi din cele 3 suruburi se misca numai directia in care este orientata oglinda secundara (care ramane in acelasi punct).

La Texereau, oglinda secundara:
 - se misca in spate/fata din surubul central
 - se misca sus/jos/stanga/dreapta din spider
 - apoi din cele 3 suruburi se misca axul care tine oglinda centrala; acesta practic poate modifica centrarea oglinzii secundare, data de spinder (daca se poate spune asa)

Care ar fi avantajul metodei lui Texereau?

Mircea Pteancu
18 Dec 2023 19:46


Raspund eu lui Gabriel

La sistemul american, suportul secundarei este adus in contact cu cele trei suruburi de reglaj prin apasarea asigurata de surubul central. ( O metoda foarte ''coiboiasca'' dar si foarte brutala. )

Tot acesta asigura mentinerea secundarei in pozitia determinata de varfurile celor trei suruburi de reglaj ale secundarei.
La toate secundarele care folosesc aceasta metoda, surubul central este de tip ''cu cap inecat'', adica de forma conica.
Locasul din butucul central al paianjenului are de asemenea forma conica.
Exista o singura situatie in care contactul dintre capul surubului central si locasul conic al butucului se face dupa un cerc. In toate celelalte situatii, contactul lor are loc intr-un mod nedeterminat.

La sistemul Texereau, piulita care pozitioneaza secundara pe directie axiala este semisferica.
In limitele constructive ( impuse prin jocul dintre diametrul gaurii axiale a butucului, diametrul tijei si inaltimea butucului ) contactul dintre piulita semisferica  si gaura conica din butuc se face tot timpul dupa un cerc.
Texereau a realizat aici o articulatie, un ''genunchi'' care preia cinci grade de libertate din sase posibile 
 ( ... daca la 45 de ani de la examenul de ''Teoria mecanismelor'' mai stiu sa numar gradele de libertate :roll: ) dar asigura un contact stabil si complet determinat 

In plus, suportul secundarei la sistemul Texereau este independent de paianjen. 
Fortele din arc, piulita semisferica si cele trei suruburi de reglaj nu actioneaza niciodata direct asupra suportului secundarei. De aceea, Iulian poate linistit sa aseze secundara pe suport de lemn. ( Glumind, am putea spune ca ar corespunde chiar si niste cascaval bine maturat ... )

La sistemul american, nu-i deloc asa. Acolo surubul central si cele trei suruburi de reglaj trag si apasa direct pe suportul secundarei. Cum acesta este executat, dupa caz, din zamac, aluminiu sau chiar plastic, exista posibilitatea ca vreunul dintre filete sa fie ''ras''. La acest sistem, eu ma tem ca filetul surubului central sa nu fie forfecat. Este foarte posibil sa se intample aceasta.

La ''Toleascop'' 200mm , ''Ratusca cea urata'' si newtonianul de 148mm am folosit sistem Texereau.
La ''Grond'' 250mm si newtonianul de 76mm, am sistemul american.
La ''Grond'' 250mm, pentru a obtine finetea pretinsa de colimarea necesara observatiilor de stele duble subarc, a trebuit sa modific oleaca sistemul american.

De functionat, ambele sisteme functioneaza. 
Cel american este mai grosolan si contine nedeterminare.
De aceea se si apeleaza la paleative gen ''saiba din ''ulcior'' de lapte'' = ''milk jug washer'' :

https://www.cloudynights.com/topic/446178-secondary-mirror-milk-jug-washers/

Fac precizarea ca am preluat acest sistem dintr-un articol al lui Texerea din revista ''L'Astronomie'' nu din CTA unde, acelasi autor, recomanda un paianjen hibrid, o combinatie intre cele doua sisteme comentate de mine mai sus. ''Genunchiul'' este prezent in ambele, si in CTA si in articol. 
''Genunchiul''  este insa absent din toate variantele americano - chinezesti pe care le-am cunoscut.

Spor tuturor la bricolaje, Mircea

iulian90
18 Dec 2023 19:50


Avantajul sistemului lui Texereau ar fi ca datorita constructiei diferite pastreaza pastreaza colimarea secundarei mai bine decat sistemul clasic. In cazul sistemului Texereau, axul central si piulita sferica,care ar tine locul surubului central din cazul sistemului clasic de colimare, nu mai este strans contra suruburilor de colimare, deoarece acestea fiind montate in lateralul butucului central, il tine blocat doar din lateral, in afara reglajelor de colimare , disparand acele forte opuse dintre axul/surubul central si suruburile de colimare si astfel colimarea se pastreaza mai bine. 
La sistemul clasic surubul central trage suportul cu secundara spre el, pe cand suruburile de colimare il imping ,astfel aparand indirect doua forte opuse  intre surubul central si cele de colimare, prin intermediul suportului secundarei si care cu trecerea timpului duce la erodarea metalului in zona de contact aparand mici gropi in suportul secundarei unde vine in contact cu suruburile de colimare si care ulterior poate ingreuna colimarea, ceea ce nu se intampla in cazul sistemului Texereau.

gpaunescu
18 Dec 2023 19:58


Multumesc pentru ambele explicatii.
M-am mai luminat si eu putin.

Trebuie neaparat sa citesc cartea lui Texereau; vad ca e foarte laudata.

Erwin
19 Dec 2023 23:56


Nu &#537;tiam că americanii au inventat "sistemul", în orice caz chinezii l-au paradit de tot! Eu am procedat diferit la toate telescoapele mele &#537;i am modificat o serie de alte telescoape ale colegilor, unul chiar nu demult, povestea este pe topicul cu colimarea, nu mai detaliez aici. În locul piuli&#539;ei sferice eu am pus un arc puternic &#537;i un &#537;urub cu cap imbus. Arcul se comprimă dar permite &#537;i oscila&#539;ia &#537;urubului central împreună cu suportul secundarei. &#536;uruburile de colimare nu împing în suport direct ci într-o &#537;aibă de o&#539;el &#537;i capetele lor sunt &#537;lefuite sferic pentru a face contact într-un singur punct. Colimarea se poate face "la micron" &#537;i se păstrează timp nedefinit, condi&#539;ia este ca arcul să fie suficient de tare pentru a asigura for&#539;a de frecare ce &#539;ine piesele în contact. Vestea bună este că un astfel de kit de colimare secundară se poate confec&#539;iona u&#537;or &#537;i elimină inconvenientele sistemului americano-chinezesc.

mihaig
20 Dec 2023 00:16


+1 la ce spune Erwin.Si eu folosesc,de multi ani,sisteme de colimare a secundarei modificate in sensul descris de el,cele originale fiind "chinezarii".Folosesc suruburi cu cap (tip Bob knobs) in loc de cele cu cap inbus originale.Nu exista sa se piarda colimarea,iar reglajul este foarte fin si "smooth".Un dezavantaj al metodei lui Texereau ar fi ca trebuie sa bagi labutza printre bratele spiderului sa ajungi la suruburi.Dar,bineinteles,orice metoda care tine secundara unde trebuie este ok :D

Mircea Pteancu
20 Dec 2023 00:31


Erwin

Am citit descrierile tale si este foarte bine ca exista alternative accesibile. Piulitele semisferice, strunjite la ''tema'' ustura oleaca la portofel ...

Mihai

Asa este, trebuie sa bagi mana in tub ... sa devii ginecolog de telescoape. :P 
Un alt dezavantaj al metodei lui Texereau este ca trebuie sa strangi suficient suportul secundarei pe tija.
Altminteri, te trezesti ca desurubezi secundara de pe tija in loc sa o reglezi fata de ocular.
Am patit-o si pe asta ... 

Daca insa un telescop da imagini decente si este chiar folosit la observatii, inseamna ca este bine construit.
John Dobson folosea si propovaduia niste metode rudimentare de-ti fac parul maciuca. 
Dar el aprecia valoarea unui telescop dupa numarul ''civililor'' care au privit cerul prin acel telescop.
Profit de ocazie sa pun iar poza mea preferata cu Dobson. Sunt absolut sigur ca telescopul din imagine nu are cine stie ce solutii tehnice sofisticate. Zero electronica.

Mircea

Erwin
20 Dec 2023 15:35


Într-adevăr, lui &#537;i neobositelor lui "Side-walk astronomy" i se datorează accesibilitatea de azi a instrumenterlor astronomice, cu cât mai multă lume a devenit interesată de a avea un instrument cu atât mai mult s-au diversificat &#537;i ieftinit instrumentele, în ziua de azi amatorii din lume au instrumente &#537;i observatoare care rivalizează cu unele instrumente profesionale. 

El a aplicat principiul KISS: "Keep It Stupid Simple". 

În cazul nostru practic, newtonianul fiind larg, nu cred că va fi o problemă de acces la acele &#537;uruburi de colimare, &#537;i vorba aia, dacă &#539;ine colimarea nici nu mai trebuie să umbli la el decât din an în Pa&#537;ti.

iulian90
20 Dec 2023 22:20


Azi m-am ocupat de montarea spiderului pe tubul noului telescop. Am ramas uimit de cat de rigid a devenit spiderul dupa tensionare, in ciuda bratelor din tabla subtire de 0,5mm , deci pot sta fara griji in privinta pastrarii colimarii secundarei. :) 
Am montat si inelele de rigidizare in apropierea imediata a spideului, unul inaintea spiderului si celalalt dupa el, ca sa metina tubul rigid in zona spiderului in timpul tensionarii acestuia. Suruburile vor trebui sa le scurtez, pentru a elimina acele piulite folosite ca distantiere. 
Am constatat ca nu e neaparata nevoie de cine stie ce bucse ci sunt de ajuns saibe mai mari ca sa protejeze tubul in timpul stragerii suruburilor de tensionare a spideurului. 

Desigur ca nu este deloc greu accesul la suruburile de colimare, am facut o proba dupa ce am terminat de montat spiderul pe tub.

Mircea Pteancu
20 Dec 2023 23:00


Nu-i o intamplare, cum s-ar putea crede, ca inelele rigidizeaza bine.
Inelele acelea nu sunt elemente de decor.
Atat la inelele interioare, cat si la cele doua inele de capat, am depus mult efort pentru ajustarea la diametru. In asa fel incat sa fie abia montabile, sa asigure un contact cat mai bun. De fapt am urmarit sa obtin o usoara strangere.

Tubul de telescop este ca oul. Rigiditatea lui trebuie obtinuta prin forma nu prin exces de material.
Principiul acesta este valabil si la monturi.
Un ax de diametru mare, cu lagare late dar tubular , deci de greutate mica, va asigura rigiditate mult mai buna decat un ax plin, dar de diametru mic si cu lagare inguste chiar daca acesta va fi mult mai greu.

Spor la construire in continuare, proiectul avanseaza foarte frumos, Mircea

iulian90
10 Ian 2024 22:56


Buna seara si La Multi Ani tuturor.  :) 

Revin cu noutati in constructia reflectorului Gigant 245/1286mm, dupa o pauza in perioada sarbatorilor. 

Zilele astea m-am ocupat de bariletul oglinzii primare, dupa ce am facut rost de trei arcuri suficient de mari si tari pentru marimea si greutatea oglinzii, din targul de vechituri Obor din Braila. 

Ca suruburi de reglaj (si de blocare) am folosit M6 lungi de 70mm, impreuna cu piulite tip fluture si saibe. 
Pentru suruburile de blocare am inserat in capacul din lemn (in care vine fixat barilteul oglinzii) niste piulite nituibile M6, precum si niste butoane din plastic special concepute pentru suruburi M6 (insa nu am avut trei indentice, dar nu vor ramane acestea, voi cauta trei butoane indentice). 

Mai ramane sa vad cum fac prinderea ansamblului capac-barilet oglinda de tubul telescopului, dar am deja o idee: trei tacheti din lemn prinsi cu holtzsutuburi de capacul din lemn si cu suruburi m4 de tubul telescopului.

Oglinda am pus-o in barilet doar pentru proba. Va sta in cutia originala in care a venit, bine protejata, pana ce voi face rost de oglinda secundara si voi finaliza restul telescopului. 
Desigur ca oglinda va sta sprijinita in trei puncte , la 0,4R pe barilet, cel mai probabil o voi lipi de barilet in trei puncte cu silicon, pentru a evita folosirea clemelor care din ce am inteles aduc mai multe dezavantaje decat avantaje, printre care spike-uri de difractie tip evantai si deformarea oglinzii in cazul in care sunt stranse. Asa am gasit eu oglinda telescopului de 150/1400 cand l-am primit acum 4 ani ,cu clemele stranse si le-am slabit imediat si daca nu ma insel si la telescopul de 114/900mm clemele erau stanse pe oglinda prima oara, dupa care le-am slabit.

Erwin
11 Ian 2024 12:24


La mul&#539;i ani cu sănătate &#537;i succese maxime! 

Proiectul merge bine, bravo! 

Pentru fixarea oglinzii este acel inel care a fost făcut exact pe diametrul suportului triunghiular. Dacă oglinda este mai groasă pui doar ni&#537;te adaosuri între el &#537;i laterale. Se căptu&#537;e&#537;te cu velur pe partea dinspre oglindă.

Părerea mea este ca la fixarea celulei pe tub po&#539;i folosi 3-6 col&#539;are groase din aluminiu sau tablă zincată (se găsesc gata găurite, din tablă de 3mm) &#537;i &#537;uruburi măcar M5 &#537;i &#537;aibe late. M4 sunt cam mici, ar trebui să pui mai multe de jur împrejur, ceea ce complică treaba. 

A&#537;a cum am promis, te voi ajuta cu procurarea secundarei. Spor!

valy
11 Ian 2024 12:34


Suruburile nu sunt scoase cam mult in afara? La ce greutate sustin ele, mai mult ca sigur vei avea o deplasare a oglinzii cand misti tubul.

Erwin
11 Ian 2024 13:11


Po&#539;i tăia arcurile mai scurte cu un flex. Pentru a se a&#537;eza frumos po&#539;i încălzi la flacără capătul tăiat &#537;i presa cât este ro&#537;u să fie plan apoi îl mai polizezi un pic.

iulian90
12 Ian 2024 19:44


Multumesc mult. :)

Desigur ca suruburile le-am ales dupa lungimea arcurilor, chiar si asa sunt cam la limita neavand altele mai lungi dar cu cap inecat. Dar poate ca e mai buna ideea scurtarii arcurilor. 
Mi s-a parut si mie un pic cam mult iesite in afara suruburile si celula primarei fata de capac. 
Maine ma voi ocupa de scurtarea arcurilor, dar si de inlocuirea suruburilor cu unele mai scurte, (sau de scurtarea lor cu flexul dupa caz). 

Buna ideea cu coltare metalice pentru prinderea bariletului oglinzii de tubul telescopului, nu ma gandisem la varianta asta. Si pare mai buna si sigura decat varianta cu tacheti din lemn. Cred ca voi face prinderea in 6 coltare (si suruburi M5-M6) de tubul telescopului ca sa fie cat mai rigid prins bariletul cu oglinda primara avand in vedere greutatea mare a acesteia. 

In privinta secundarei inca nu ma grabesc, sunt cu ochii si pe Bazar, poate apare ceva mai de calitate si la pret rezonabil. Merg pe  diametrul secundarei (axa mica) cuprins intre 55 mm (minim) si 63 mm pentru un camp de plina lumina rezonabil. :) 

Pana procurarea secundarei mai am multe de facut la telescop; cutia tip cradle cu urechi de altitudine prin intermediul careia tubul se va sprijini pe furca monturii tip Dobson, mai am sa intaresc tubul in zona focuserului cu o bucata de tabla de aluminiu mai groasa, pentru rigidizare, de confectionat un cautator pe masura, macar un 10x50 cu obiectiv de binoclu si ocular cu reticul, poate si un Telrad asemanator celui de pe telescopul de 150/1400mm dar mai compact si mai usor, apoi si montura Dobson, mai la urma.

iulian90
13 Ian 2024 20:02


Azi am mai continuat lucrul la bariletul oglinzii primare ; am scurtat arcurile taind cam o treime cu flexul apoi am incalzit capatele taiate ale arcurilor la flacara de aragaz pana s-au inrosit si le-am indoit in asa fel incat sa fie drepte, pentru ca arcurile sa se aseze drept la montare. Dupa indreptarea capetelor am calit arcurile racindu-le brusc intr-un recipient cu apa , ca sa nu-si piarda din elasticitate si sa nu devina maleabile.

Apoi m-am ocupat de celula din aluminiu a primarei; desi montasem niste laterale din textolit pe cele trei colturi ale celulei de forma triunghiulara ,in locul celor originale din alumuniu, pentru ca cu acestea celula nu incapea in tubul telescopului, pana la urma azi le-am adaptat pe celor originale din aluminiu , facand cavitati cu doua burghii de 6mm  , unul normal pentru metal , celalalt mai special , pentru lemn cu care am indreptat fundul cavitatii pentru un contact cat mai bun cu capul suruburilor de prindere,  in dreptul gaurilor in care intra suruburile de prindere pe celula pentru ca acestea sa intre inauntru cu tot cu cap , sa fie la fata, pentru ca inainte suruburile de prindere ieseau in afara si atingeau peretele tubului telescopului si din cauza asta celula primarei nu intra in tub. 
Apoi m-am ocupat si de inelul din aluminiu pentru fixarea oglinzii primare,  care tine locul clemelor de prindere, avea un diametru cam mare, egal cu diametrul exterior al tubului adica 284mm si nu intra deloc in tub asa ca i-am micsorat diametrul exterior la vreo 280mm, luand 2 mm de jur imprejur din marginea exterioara a inelului cu flexul , apoi am finisat-o la polizor cu banda.  Acum inelul intra fara probleme in tubul telescopului,  fara sa se atinga de peretele interior al tubului. 
Deci , acum celula din aluminiu a primarei , cu tot cu inelul din aluminiu intra in tubul telescopului fara sa atinga peretele interior. 
Am inlocuit doar suruburile de blocare cu unele mai scurte, dar pe cele de colimare le-am pastrat nefiind prea lungi. Acum suruburile nu mai ies atat de mult in afara  si celula primarei sta la o  distanta mai mica fata de capacul-suport al bariletului , asa ca nu cred ca ar mai fi probleme cu deplasarea oglinzii cand misc tubul.
Mai am totusi o treaba de facut la bariletul oglinzii primare ; de prins coltarele de fixare pe tubul telescopului. Am procurat 6 coltare destul de rigide , cu gauri pentru suruburi M5, pe care le voi prinde maine de capacul din lemn al bariletului oglinzii. Insa trebuie sa tai putin din capetele coltarelor ce vin in sus pe peretele tubului intrucat ating inelul de aluminiu al celulei oglinzii si poate deranja la colimare.

Erwin
15 Ian 2024 09:26


Faină treabă! 

Am în&#539;eles acum de ce nu ai folosit de la început suportul oglinzii din aluminiu. Puteai pune &#537;uruburi cu cap înecat pentru fixarea plăcu&#539;elor laterale. Loca&#537;ul se poate realiza cu un burghiu normal &#537;i nu se slăbe&#537;te sec&#539;iunea prea mult. 

Spor!

iulian90
28 Ian 2024 01:08


Buna seara tuturor. 

Saptamana aceasta am mai avansat cu lucrul la constructia telescopului Gigant 245mm.

Am mai slefuit marginea inelului din aluminiu pentru a mai lua din diametrul exterior intrucat spatiul dintre inel si peretele tubului era cam mic si nu prea era loc de manevra pentru colimarea oglinzii primare, in plus de asta inelul atingea un nit din tabla dinspre capatul inferior al tubului, in dreptul imbinarii. Am mai aplatizat cu ciocanul acel nit, pe o nicovala si acum nu se mai atinge inelul de el. 

Am slefuit si acele laterale  de pe cele trei brate ale celulei din aluminiu a bariletului si pe care vine montat inelul din aluminiu ce asigura oglinda primara (in locul celor trei cleme care se pun deobicei), le-am slefuit fetele exterioare, dandu-le un aspect curbat, cu raza egala cu cea a inelului, pentru a micsora posibilitatea sa se atinga de peretele tubului in timpul colimarii, astfel marind putin distanta dintre laterale (si inel) si peretele interior al tubului. 
Deasemenea am montat si coltarele de prindere a bariletului pe tubul telescopului (6 la numar) si l-am si montat pe tub. 

Intre timp a sosit si oglinda secundara, multumita lui Erwin care m-a ajutat cu achizitionarea ei. Are diametrul mic de 63mm ,exact ca in calcule si va oferi un camp de plina lumina generos pe telescopul Gigant. 
Campul de plina lumina va acoperi pana si aria senzorului camerei Canon 450D care e destul de mare si cu care pe viitor voi putea face veritabile poze DSO (mai ales cand voi construi si o platforma ecuatoriala pentru telescopul Gigant - montura ecuatoriala care a am acum nu cred ca ar face fata la greutatea tubului). 

Dealtfel saptmana asta am achizitionat si placaj multistrat pentru constructia monturii si a leaganului in care vine montat tubul (cradle), am si debitat placile componente. 

Montura va fi una tip Dobson clasic, cu doua brate, tip furca. Pe ea se va sprijini tubul prin intermediul leaganului care va fi de tip Stellafane, reglabil, ce va avea pe interior 8 reazeme din lemn masiv ce vor tine fix tubul in leagan (4 fixe dedesubtul tubului si 4 mobile ,reglabile, deasupra lui). 

Cat despre prinderea placilor aracetul va fi baza, dar si holtzsuruburi de 30-35mm plus niste sipci de rigidizare in anumite locuri in dreptul imbinarilor (unde va fi posibil). In cazul leaganului si reazemele fixe vor constitui piese de rigidizare a placilor leaganului pe langa aracet si suruburi si sipci de rigidizare. 
Pentru montura am folosit placaj gros de 18mm iar pentru leagan placaj de 12mm grosime.

Azi m-am ocupat de confectionarea acelor reazeme pe care se va sprijini tubul in interiorul leaganului si care il vor tine totodata fix in leagan. A fost ceva dificil cu curbura interioara ce va veni in contact cu tubul, dar am avut la indemana polizorul cu banda cu ajutorul caruia am finsat reazemele si curbura interioara a acestora, dupa decuparea grosiera cu fierastrul pendular. 

Pentru o miscare lina pe azimut la acest telescop mare discurile de vinil nu mai corescpund deoarece au un diametru de pana 30 cm, deci o baza de sprijin prea mica pentru montura acestui telescop, care va fi destul de mare. 
Insa am avut norocul de a avea ramasa de anul trecut o placa din MDF ce are o fata melaminata ce aduce cu Formica si pe care teflonul aluneca destul de usor. 
Placi de genul acesta se pot gasi la Dedeman, la pret mic (12-15 lei placa de circa 1 mp) si care au fost folosite pentru protectia parchetului in timpul depozitarii (din ce am inteles) si unele dintre ele au o fata melaminata, altele nu, trebuie alese cu atentie. 

Din placa respectiva am taiat o bucata similara ca dimansiuni cu placa de baza a rockerului monturii ,pe care o va dubla si care va avea fata melaminata indreptata in jos, spre baza monturii venind in contact cu pastilele de teflon montate pe baza monturii in dreptul picioarelor, (baza inca nu am confectionat-o , urmeaza saptamana viitoare sa o construiesc , poate din pal, poate din placaj multistrat, daca imi va ramane suficient sau din lemn masiv) si va oferi o miscare lina, fara hopuri sper, ramane de vazut cand va fi finalizata montura si voi pune si tubul pe dansa. 

Mai ramane un lucru de rezolvat insa problema miscarii pe altitudine, inca nu sunt hotorat ce varianta sa aleg; pe deoparte ar fi capacele din PVC pentru tevi de canalizare, din acelea portocalii mai groase si cu diametru mare, intarite si de cate un disc din lemn bagat in interiorul lor. 
Pe de alta parte as putea merge si pe varianta cu urechi tip semiluna cu raza egala sau mai mare decat a tubului, confectionate din placaj multistrat dar care necesita o decupare cat mai corecta a partii curbate si acoperirea ei cu ceva care sa aiba un contact lin cu pastilele din teflon de pe bratele monturii care sa permita o miscare cat mai lina pe altitudine. Ramane de vazut ce varianta voi alege.

Erwin
30 Ian 2024 16:35


Bravo!

Dacă îmi dai ni&#537;te dimensiuni cred că pot să te ajut cu decuparea "bananelor" pe CNC din placaj gros. Din câte &#539;in minte, la un Dobson clasic trebuie să fie cam 1.5x diametrul tubului. Dacă sunt prea mari incomodează la transport, dacă sunt prea mici nu vei avea fine&#539;ea necesară pe altitudine. Capace de tub de canalizare nu cred că găse&#537;ti a&#537;a de mari.

iulian90
03 Feb 2024 21:31


Salutare tuturor. 

Am mai avansat cu constructia telescopului saptamana aceasta, lucrand la constructia leaganului, care e aproape gata, numai la sistemul de strangere a tubului mai trebuie sa ma ocup de Luni iar urechile/bananele de altitudine care vin prinse pe leagan si prin care telescopul se sprijina pe montura si se misca pe altitudine, vor fi confectionate de Erwin cu CNC-ul, intrucat muchiile curbe exterioare ale urechilor trebuie prelucrate cu precizie, sa fie cat mai circulare ,eu neavand sculele necesare pentru asemenea precizii de decupare, si acoperite pe muchiile curbe exterioare cu material/banda care sa permita miscarea cat mai lina pe altitudine. Urechile vor avea diametrul exterior de 500mm.

Dupa cum se vede in poze, 4 dintre reazeme ,cele fixe le-am prins in suruburi si aracet in placile laterale si cea de jos. Placile le-am prins intre ele cu aracet dar si tinte.  Am mai pus si doua sipci de rigidizare in partea de jos a leaganului , deasemenea prinse in suruburi ,pentru o rigiditate cat mai buna. 
In partea de sus a leaganului initial am mai fixat doua sipci de rigidizare de care vine prinsa placa de sus, ulterior le-am prins de placa de sus a leaganului intrucat nu intra tubul in leagan printre acele sipci asa cum erau ele initial  prinse in placile latarale. 

Reazemele mobile le-am fixat doua cate doua in cate o bucata de placaj si urmeaza de saptamana viitoare sa fac si sistemul de strangere a tubului, cu niste suruburi si piulite cu gheare pentru lemn, dupa modelul Stellafane.

Erwin
04 Feb 2024 12:29


De ce nu ai făcut cu&#537;ca pătrată? La ce folose&#537;te spa&#539;iul de sus? Se strânge/destrânge pe tub?

Dbird
04 Feb 2024 22:22


Frumos proiect! Felicitari!

Mircea Pteancu
04 Feb 2024 22:47


Erwin

Tubul va putea fi deplasat axial in cutie, pentru echilibrare.
E idee Stellafane.
Foarte bine, stim ca Iulian foloseste accesorii foarte diferite, de greutati diferite.

Spor la munca Iulian, avansezi foarte bine, Mircea

iulian90
05 Feb 2024 18:47


Multumesc tuturor pentru felicitari. :) 

Da, cutia leaganului este un pic dreptunghiulara si am lasat acel spatiu de deasupra tubului pentru reazemele mobile care vor strange pe tub si vor avea nevoie de putin spatiu pentru cursa in timpul destrangerii. 
Mai jos am pus doua linkuri spre site-ul lui Stellafane ,in care este descris tipul de leagan reglabil, conceput de el si cum este construit si in care se vede clar ca are un spatiu sus deasupra tubului. 
De asemenea in al doilea link sunt date mai multe exemple de constructie a leaganului reglabil pentru telescop realizate de diversi astronomi, dupa modelul lui Stellafane si aproape la toate se vede acel spatiu deasupra tubului. 

 
https://stellafane.org/tm/dob/mount/cradle2.html

https://stellafane.org/tm/dob/mount/cradle2.html

Oricum, unul din principalele scopuri ale leaganului reglabil, in afara de cel de sprijinire a tubului pe montura si de miscare pe altitudine, este acela de a permite deplasarea axiala a tubului atunci cand este nevoie, pentru o echilibrare cat mai buna, precum si de a permite o rotire a tubului pentru o pozitie cat mai convenabila a focuserului, intocmai ca in cazul inelelor de fixare intalnite la telescoapele din comert care pot fi destranse atunci cand este nevoie de a deplasa axial tubul pentru o echilibrare mai buna.

Azi nu am avut timp sa ma ocup de constructia leaganului, dar de maine o sa ma ocup de sistemul de strangere cu reazemele mobile la leagan, si dupa cum se vede in imaginile din cele doua linkuri sistemul este foarte simplu de realizat, din doar 6 suruburi mai lungi din care doua vor fi pentru strangere si celelalte 4 pentru ghidarea reazemelor si niste piulite cu gheare pentru lemn si piulite obisnuite. 
Deasemenea voi lipi pasla pe fetele curbate ale reazemelor, la toate opt, pentru a nu se zgaria vopseaua de pe tub si pentru o aderenta mai buna.

iulian90
14 Feb 2024 21:37


Buna seara tuturor.  :) 

Lucrul la telescop avaneasza din ce in ce mai mult: saptamana trecuta m-am ocupat de sistemul de strangere al tubului in leagan si am lipit fasii de pasla pe reazeme. 

La sistemul de strangere a tubului am folosit doua suruburi M6 la care am atasat butoane din plastic si doua piulite cu gheare, pentru strangerea tubului, 4 suruburi M 6 pentru ghidarea reazemelor mobile , prevazute cu cate o piulita normala pentru fixarea pe capacul leaganului si cu cate o piulita autoblocanta pentru a impiedica ca reazemele mobile sa ieasa accidental din ghidaje atunci cand capacul leaganului este desfacut (pentru a baga sau scoate tubul din leagan).
Pe piesele cu reazemele mobile am fixat cate o mica bucata de fier in zona unde vine in contact cu suruburile de strangere, pentru a preveni uzura lemnului in acele locuri.

Iar saptamana asta m-am ocupat de fixarea inelelor interioare de rigidizare a tubului, si am confectionat inca un inel suplimentar din placaj de 12mm grosime, din ce mi-a ramas de la decuparea placilor necesare pentru montura si leagan. 
Acel inel suplimnentar l-am fixat in dreptul unde o sa vina tubul fixat in leagan pentru a preveni deformarea acestuia la strangerea lui in leagan. 
Celelalte doua inele le-am fixat, unul intre primul inel si focuser, undeva pe la mijlocul tubului si celalalt in dreptul spiderului secundarei, deasemenea pentru a preveni deformarea tubului la strangerea suruburilor spiderului pentru tensionarea lui. 

Deasemenea am mai confectionat dintr-o bucata de teava din pvc groasa (ramasa de la reabilitarea strazii, de la montarea de canalizare) o intaritura pentru focuser ce il va fixa mai bine pe tub si va preveni deformarea tubului in zona acestuia (ca alternativa la tabla de 1mm care ar fi trebuit montata pe interiorul tubului pentru rigidizare in zona focuserului si pe care nu am din pacate).

Apoi m-am ocupat de vopsirea tubului si a elementelor interioare; spider og. secundara si barilet og. primara. Pentru vopsirea pe interior am folosit spray de vopsea neagra mata Den Braven/Bostik. Tot acelasi tip de spray l-am folosit si pentru vopsirea spiderului pentru og. secundara si a bariltelului og. primare. 

Si astazi m-am ocupat si de vopsirea pe exterior a tubului cu vopsea obisnuita albastra, cu pensula. Pe interior am folosit vopsea spray din cauza ca desi am gasit vopsea la cutie neagra mata nu am gasit si oxid negru pentru a face acea vopsea super-mata, dar si din dificultatea de a vopsi cu pensula pe interiorul tubului care e destul de lung. 
Vopsirea pe interior a iesit destul de buna, nu foarte uniform dar per total a iesit bine. Oricum am in vedere captusirea pe interior cu velur negru in zona secundarei si partea din fata a tubului , care va mai elimina din lumina parazita difuza din interiorul tubului.
Ca schema de culoare, m-am gandit la doua variante; fie vopsesc atat tubul cat si leaganul si montura in aceeasi culoare, fie montura si leaganul le vopsesc cu lac sau bait, de culoarea monturii cu un singur brat construita acum trei ani. Tind spre prima varianta ,intr-o singura culoare si tubul si montura, mi se pare mai frumos, mai estetic. 

Dupa vopsirea monturii si a leaganului voi atasa si manere pentru transport, doua pe montura si unul sau chiar doua pe leaganul tubului; la cat de greu si voluminos va fi , ar trebui sigur doua manere si pe leagan, unul deasupra, pe capacul acestuia, celalalt dedesubt, pentru transportarea in pozitie verticala a tubului ,dat fiind si spatiul limitat prin casa in timpul transportului, desi telescopul il voi pastra intr-o pozitie cat mai orizontala in camera ,pentru a preveni depunerea de praf pe oglinda primara, desigur cat imi va permite spatiul in camera  :wink: .

Erwin
15 Feb 2024 08:14


Faină lucrare!

Vin &#537;i "bananele" în weekend. Spor!

iulian90
26 Feb 2024 23:51


Buna seara tuturor.

Desi nu am mai postat de ceva timp pe acest topic, lucrul la telescop a continuat necontenit, avansand destul de mult cu constructia. 

Dupa ce am terminat cu leaganul, montandu-i urechile de altitudine (bananele) am ansamblat montura (rockerul), am confectionat si trei manere zdravene din platbanda de fier, dat fiind greutatea mare a telescopului, initial trebuia sa fie 4 manere, dar am renuntat la unul din ele cel care ar fi venit montat pe leagan in partea de dedesubt, fiind de ajuns doar unul singur pe leagan pentru transportul tubului  si doua pe montura.
Pe dinauntrul monturii , la baza, am pus intarituri din sipca groasa si pentru rigidizare suplimentara si in partea de sus a monturii ,inca doua vincluri din sipca montate mai sus tot pe dinauntru. 

La leagan am pus niste bucati decupate din placaj gros ca distantiere intre urechile de altitudine si cutia leaganului, intrucat montura am facut-o mai lata ca sa intre tubul cu tot cu inelele de rigidizare in interiorul monturii fara sa se atinga de peretii acesteia, mai ales cand e orientat spre zenit.

La baza rockerului am folosit pal melaminat care are o fata aspect de formica care faciliteaza alunecarea mai usoara pe azimut, pe pastilele de teflon de pe baza cu picioare, care urmeaza a fi construita de maine incolo. 
Am facut o proba cu placa respectiva din pal pe baza monturii pentru telescopul de 150mm si aluneca usor pe pastilele de teflon de pe baza monturii respective, asa ca am folosit-o in locul placajului de 18mm care ar fi trebuit dublat cu o placa din pfl melaminat care insa nu ar fi fost la fel de bun ca placa din pal melaminat care am folosit-o in constructia monturii.

Multe nu mi-au mai ramas de facut la telescop; mai am de construit baza cu picioare peste care o sa vina restul monturii cu tubul, de fixat pe lateralele monturii (unde am facut decupaturi in semicerc peste care vin urechile de altitudine ), doua placi drept opritoare pentru urechile de altitudine ale leaganului, intrucat leaganul tinde sa "deraieze" de pe furca monturii in timpul miscarii pe altitudine a telescopului si poate cadea in interiorul monturii ,  de confectionat un suport pentru oculare , de vopsit montura si leaganul, tot cu vopsea albastra ca si tubul, iar pana se usuca vopseaua pe acestea, ma voi ocupa de montarea oglinzilor in tub cu tot cu barilet si spider, precum si a focuserului, eventual si a unui cautator optic mai pe masura telescopului Gigant; poate un 10x50mm, trebuie sa fac rost de un capac din plastic sau sa fac unul din ce placaj mi-a mai ramas, pentru protectie. 

Dupa ce se usuca vopsea pe montura si leagan voi monta si pastilele de teflon pe furca monturii si pe baza acesteia si voi  lipi pe cantul urechilor de altitudine banda de melamina pentru mobilier, adusa de Tavi, care are aspect de formica pe o fata si faciliteaza alunecarea lina pe altitudine. 

Pe urma mai vine colimarea telescopului si dupa aceea va fi gata pentru observatii, pentru "Prima lumina". :)

Mircea Pteancu
27 Feb 2024 12:44


Iti tinem pumnii !!!

Teo B01
27 Feb 2024 13:50


Frumoasa realizare
Spor in continuare

Erwin
28 Feb 2024 16:30


Jos cu pălăria. Mă bucur că am putut ajuta la acest proiect. Poate data viitoare când mai vin pe la tine ne putem uita prin el, măcar la avioane. :D

Aten&#539;ie la lipirea cantului, este fragil, trebuie să ai mână sigură ca să îl lipe&#537;ti dintr-o mi&#537;care precisă. Dai cu prenadez pe cant &#537;i pe banană, la&#537;i câteva minute să se usuce. A&#537;ezi banana pe o masă &#537;i începi de la un capăt, sprijinind cantul pe masă ca să rămână perfect paralel cu banana. Presezi u&#537;or la început apoi ba&#539;i cu un ciocan de cauciuc ca prenadezul să se lipească strâns. Marginea care rămâne în plus o tai ulterior, după ce s-a întărit. 

Spor la finalizare!

iulian90
28 Feb 2024 21:35


Multumesc tuturor. :)

Bineinteles ca voi fi atent cu cantul la lipirea pe banane. 

Ieri am montat doua opritoare pe rocker pentru a impiedica leaganul sa deraieze in timpul miscarii pe altitudine, apoi am construit placa de baza triunghiulara cu picioare din discuri decupate din placaj cu carota. 
Si am mai construit si suportul pentru oculare, care are 6 gauri pentru oculare pe 1.25" si doua gauri mai mari pentru oculare pe 2". Suportul l-am facut in asa fel incat sa acopere acele intarituri montate pe dinauntru monturii, sa dea un aspect mai frumos monturii, in spatiul suplimentar al suportului pot mai pot pune si ceva filtre (desigur in cutiile lor de protectie)  pentru observatii vizuale. 
Iar astazi am trecut la vopsirea monturii si a leaganului cu vopsea albastra ca si tubul.

iulian90
07 Mar 2024 18:21


Buna ziua tuturor.  :) 

In sfarsit am finalizat telescopul Gigant 245/1286mm, dupa 3 luni de lucru la proiectarea si mai ales la constructia sa.   :D 

Dupa vopsirea monturii am lipit benzile de cant pe bananele de altitudine, apoi si pastilele de teflon pe rocker si placa de baza cu picioare.

Apoi ,la tub am captusit cu velur negru interiorul tubului, insa nu a fost suficient pentru tot interiorul, am acoperit doar peretele interior din dreptul secundarei , in partea opusa focuseului pentru a diminua cat mai mult reflexia difuza de lumina parazita, dar si mai sus, intre capatul superior al tubului si spiderul secundarei, tot pe partea opusa focuserului. Am acoperit insa cu velur (resturi din ce mi-au ramas)si placa de rigidizare din pvc pe care vin fixate suruburile focuserului,  precum si orice surub montat pe dinanuntrul tubului.

Oglinda secundara am lipit-o cu banda dublu-adeziva cu grosime de 2mm, care este buna, nu am avut probleme cu dezlipirea pana acum. Oglinda secundara de la telescopul de 150/1400mm tot cu banda dublu adeziva este lipita si nici  pana acum nu a dat niciun semn de dezlipire dupa trei ani. Oglinda secundara  a noului telescop am fixat-o cu offset pe suport, intrucat telescopul are raport focal relativ mic (f/5,25) si il voi folosi si la astrofoto.

Iar oglinda primara am fixat-o cu inelul din aluminiu ,care tine locul clemelor de prindere clasice, de barilet, fara lipire. Oglinda primara se spijina in trei puncte pe barilet, fiind destul de groasa (28-29mm), pe trei pastile adezive din cauciuc, care initial era mici dar care ulterior le-am inlocuit cu unele mai mare in diametru ,dat fiind greutatea mare a oglinzii. Pentru centrarea pe barilet am folosit suruburile din plastic cu care a venit bariletul insa le-am scurtat si le-am facut cu cap ingropat ca sa nu iasa in afara ,dat fiind faptul ca bariletul intra in tub cu marja mica de cativa mm.
Ca spatiatoare intre inelul din aluminiu si bratele bariletului oglinzii primare am folosit cate doua piulite M4 iar inelul l-am prins de barilet cu trei suruburi M3 mai lungi. Le-am strans doar atat cat inelul sa atinga usor oglinda si sa nu-i dea voie sa se miste prea mult, la fel ca si in cazul clemelor clasice. Inelul l-am captusit pe ambele parti cu velur negru.

Inainte de montarea oglinzilor ,m-am ocupat si de montarea suportului pentru cautator optic dar am mutat si cautatorul Telrad de pe telescopul de 150mm pe noul telescop. 

Va trebui sa construiesc si un cautator optic de 10x50mm, componentele le am deja, obiective de binoclu de 50mm cu duiumul, oculare recuperate de pe binocluri dezafectate, numai tub din pvc de 50mm trebuie sa cumpar. Pana atunci Telrad-ul va fi suficient pentru centrarea telescopului pe obiecte ceresti mai luminoase. 

De altfel cand il aveam montat pe telescopul de 150mm, aproape ca nu foloseam cautatorul optic, atat de bun ce este un cautator Telrad sau cu punct rosu. Cand orientam telescopul privind prin Telrad de multe ori obiectul aparea in ocularul de 40mm ,ba chiar si in cel de 20mm daca il colimam bine cautatorul Telrad. 
Pe noul telescop cautatorul Telrad in tandem cu cautatorul optic imi vor fi de mare ajutor in "campaniile" de vanatoare de obiecte DSO ce vor urma in scurt timp daca vremea se imbuneaza. :) 

Mai am desigur si colimarea de facut la noul telescop Gigant, mai intai ziua cu capacelul de colimare, centrand secundara apoi si primara, apoi colimarea pe stea care va fi mai precisa. 

Multumesc frumos domnului Mircea Pteancu pentru daruirea componentelor principale pentru acest telescop, precum si lui Erwin pentru ajutorul cu oglinda secundara, cu materiale necesare si prelucrarea unor componente. :D 

Acum doar vremea sa se imbuneze, abia astept sa incep observatiile prin telescopul Gigant 245/1286mm. :)

Mircea Pteancu
07 Mar 2024 22:16


Iulian

Este o mare bucurie pentru mine sa vad ca ai finalizat telescopul. 
Ai lucrat cu perseverenta, inteligenta si talent si iata-te ajuns la final. Felicitari !

Asteptam cu mare interes ''prima lumina'', Doamne ajuta, Mircea

iulian90
08 Mar 2024 00:13


Multumesc pentru felicitari. 
Deja se anunta cer senin in weekend in zona Brailei, trebuie sa imi fac o lista de observatii pana atunci, dar sigur voi observa mai multe obiecte decat cele trecute in lista, depinde si de "generozitatea" vremii, cat de stabil va fi cerul senin. :) Printre obiectele de pe lista vor fi trecute si planetele precum Jupiter si poate Uranus, stele duble iar dintre obiectele DSO, M42 va fi cap de lista, apoi M 35, M 36,  M 37 , M 38, multe NGC-uri si multe altele. :)

catalin dumitru
08 Mar 2024 00:25


Super !! 
Aten&#539;ie totu&#537;i la prinderea secundarei . De data asta e mai grea &#537;i sunt ceva &#537;anse de desprindere . Eu i-a&#537; băga silicon de baie , după o frec&#539;ie cu &#537;mirghel la suportul din lemn .

Erwin
08 Mar 2024 13:01


Bravo! Jos cu pălăria! Sunt convins că lucrarea ta ar fi apreciată chiar &#537;i la Stellafane-ul american! 

L-ai terminat repede, la mine de regulă un telescop a "incubat" cel pu&#539;in 9 luni până a văzut lumina stelelor. :oops:

Mâine seară se anun&#539;ă senin. Spor la observa&#539;ii &#537;i să-l folose&#537;ti sănătos mul&#539;i ani de-acum înainte!

iulian90
08 Mar 2024 20:55


Multumesc tuturor.  :) 

Legat de fixarea secundarei pe suport, in privinta bandei dublu adezive sunt sigur ca tine destul de bine pe suprafete din sticla, metal sau plastic, caci doar am lipit oglinda secundara la telescopul de 150/1400 plus oglinzi de diagonala la un spectroheliograf si banda tine puternic lipite oglinzile, doar in privinta lemnului aveam ceva ceva indoiala insa si pe lemn am observat in urma unor teste ca banda dublu adeziva tine destul de bine. 
Pentru a ma asigura ca nu se va desprinde banda dublu adeziva de pe lemn (caci de pe sticla og. secundare aproape nicio sansa sa se desprinda) am pus si cate o picatura de superglue pe suportul din lemn inainte de a lipi patratelele din banda adeziva pe el, apoi am lipit secundara pe suport prin intermediul acelor patratele de banda dublu adeziva.  
Ca masura suplimentara de siguranta cred ca voi lipi si un fir cu expoxid de spatele oglinzii si de suport ca masura de siguranta in caz ca se va desprinde banda. Iar dupa prima spalare a oglinzilor (peste unul sau doi ani poate, daca mentin cat mai curat si mai protejat telescopul ) voi lipi in cele din urma secundara cu silicon, daca nu apar probleme cu desprinderea benzii. 

Astazi m-am ocupat de colimarea la lumina zilei cu capacelul de colimare a telescopului , astfel fiind pregatit pentru "marea inaugurare" de maine la observatii, daca vremea se tine de cuvant. :)