-----------------------------------
Kirk Spock
25 Ian 2024 11:58

Recomandare achizitie binoclu sau luneta
De ceva vreme simt nevoia unui instrument pe care sa il pot lua cu mine si folosi `pe fuga` oarecum.
Nu prea mai am ocazia sa ma instalez cu Dobsonul din dotare, dar nici nu vreau sa pierd `evenimentele`.
Deci caut ceva cat mai usor, dar totusi suficient de `istet` sa ofere imagini frumoase, chiar si la comete.
Stiu, e extrem de grea misiunea, dar tocmai de aceea cer ajutor, mai ales ca nu am deloc experienta cu instrumentele `mici`. Buget maxim in jur de 700 lei, exceptional ceva peste. Multumesc!

Armand Popa
25 Ian 2024 13:12


salut. Ceea ce iti doresti tu, este destul de greu de balansat..adica sa ai ..Calitate- pret - utilitate - protabilitate.
Un binoclu pe trepied ar fi solutia, ca sa obtii imagini cat de cat. 
Eu am un binoclu Omegon 20x80 pe trepied video si o parghie de lemn la capatul cariea am montat un cap foto cu bila. Comboul astfel obtinut se comporta ca un telescop grab and go. Caqn dnu pot lua dobsonukl iau binoclul asta.  Obtin imagini bune la DSO. Pt comete luminoase e perfect. 
Succes si cer senin
Armand

Kirk Spock
25 Ian 2024 13:41


Salut, Armand.
Observ ca detii si un binoclu 15x50. Despre el ce imi poti spune? Merge fara trepied? Ca exemplu, as putea urmari satisfacator cele doua comete mai `rasarite` asteptate anul asta, Pons-Brooks si Tsuchinshan-Atlas?
P.S. Nu ma intereseaza astrofoto, ci strict vizual.

Armand Popa
25 Ian 2024 19:59


10x50 este cel mai mare binoclu pe care inca il poti tine in  mana in asa fel incat sa si  te bucuri de ceea ce vezi. De aici in sus, pentru observatii astronomice, merita doar bino montat de pe trepied. Mai nou eu pun pe trepied si 10x50-ul pe care il am (Lacerta Explorer, un binoclu ff fain). 
Ador si acel 15x50 , care pe langa faptul ca da imagine foarte buna, are si marire destul de ok (15x). Din mana nu imi place deloc acel insrtrument. Diferenta dintre 10x si 15x nu se simte din cauza tremuratului si a incomoditatii in general. Cand e pe trepied e altceva. De cand am 20x80 am neglijat Dominantul  15x50... totusi 20X cu apertura mare, e deja un mic telescop potent :)

Deci una peste alta din mana, daca nu vrei sa pui trepiede, monturi si alte chestii, binoclu 10x50 max. Vei fi multumit

Armand

Cristian Kata
25 Ian 2024 23:52


Concluzia cam asta ar fi cum zice si Armand, din mana un 10x, sa nu crezi ca tii stabil ceva peste 10x in mana iar daca tremura nu se mai intelege nimic. (Eu mai folosesc pe fuga un rusesc 20x60 de care sunt foarte mul&#539;umit, e lux fata de multe 20x si chiar 25x, dar numai in reprize foarte scurte, cu fruntea pe bratele ocularelor (vine la fix fara cupe la oculare) si cu mainile pe capetele obiectivelor, asta doar ca o paranteza) Un 10x merita sa il ai oricum, nu o sa iti para rau.

Kirk Spock
26 Ian 2024 09:14


OK, Lacerta 10x50 Explorer, am vazut ca e la 540 lei, e foarte bine. Multumesc inca o data! Cer senin!

Erwin
26 Ian 2024 12:50


Un suport de umeri este indispensabil la observa&#539;iile de noapte, fie &#537;i la 10X. Doar cu 7X sau 8X nu este nevoie de stabilizare.

Dbird
26 Ian 2024 22:20


Poti vizualiza si sectiunea vanzari....pare ca inca este valabil anuntul lui Gundalf 
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=229905#229905
Este un binoclu foarte bun plus ai posibilitatea sa il testezi  negociezi, etc.