-----------------------------------
Mitu Catalin
13 Iul 2008 16:06

Curatare oglinda
Ei bine dupa 2 ani de utilizare mai mult sau mai putin intensa am ajuns sa-mi curat si eu oglinda principala  . Metoda folosita :mai intai apa si servetele speciale plimabate usor pe suprafata (nu mi-a dat impresia ca ar face mare branza ) asa ca am recurs la jet de apa de la dus . Atasez fotografii before/after . Personal cred ca am aderat dincolo de limita bunului simt la sfatul "Nu curata optica deca daca este neaparat nevoie !" .

Andrei
13 Iul 2008 17:15


Dupa ce se vede in poza de dupa, inca sunt niste puncte albe (banuiesc de la servetelele de hartie) si urme de apa uscate.

  La sfarsit se clateste cu apa distilata bine si se lasa la uscat ridicata pe margine (in nici un caz cum se vede in poza pentru ca va culege iarasi praf)
  Bine, nu trebuie nici sa fii prea obsesiv pentru ca ajungi sa faci prostii - oglinda cu zgarieturi fine dar foarte dese care pot compromite suprafata.

   http://www.skyandtelescope.com/howto/diy/3437191.html   -  aici se explica foarte bine cum se face o curatare

Mitu Catalin
13 Iul 2008 19:23


Nu aveam apa distilata ... Toate punctele albe sunt chestii din apa de la robinet (saruri etc )... dupa cinci minute de jet de dus puternic nu mai ramane nimic pe oglinda. Am uscat-o pe margine,  in poza e dupa spalare intr-o pozitie ce pune in evidenta petele . 

PS , oglinda nu parea nici pe departe asa murdara cand ma uitam pe gura telescopului , de la un metru si ceva e greu sa vezi fire de praf :)

Mircea Pteancu
14 Iul 2008 16:52


Din experienta proprie,daca lasi oglinda cu fata in jos in apa distilata cateva ore,e pe trei sferturi spalata.Fara sa prinda aer,evident.Mircea

Doru Dragan
14 Iul 2008 18:11


Eu spal CD-urile (si oglinzile, cand aveam :)) asa: mai intai ma spal bine pe maini, dupa aia ma mai sapunesc odata si cu spumele de pe mana spal bine CD-ul (oglinda). Dupa aia clatesc cu apa din abundenta (fara sa mai dau cu mana) si usc in pozitie (aproape) verticala. Asta nu scuteste de eventuale saruri minerale ramase la uscare. Pentru asta mai trebuie o clatire in apa distilata. Apa distilata se gaseste la toate statiile de benzina si costa destul de putin.

Forever_Man
16 Apr 2009 14:11


Am scos si eu oglinda la curatat, dupa 2 ani jumate. Inca nu am inceput sa o spal. Vedeti mai jos cat de murdara este. In prima poza, am sters putin praful ca sa vedeti diferenta. Credeti ca la cantitatea de praf care este pe ea, imi afecta mult observatiile ?

Cristian Monea
16 Apr 2009 14:37


Cu siguran&#539;ă, la cât de mare (&#537;i dens) e stratul de praf. Cel mai bine ne spui tu, după ce o cure&#539;i:D.

octopus
16 Apr 2009 16:52


Mai sa fie , a inceput curatenia de primavara! :D

Laurentiu
16 Apr 2009 17:20


Am scos si eu oglinda la curatat, dupa 2 ani jumate. Inca nu am inceput sa o spal. Vedeti mai jos cat de murdara este. In prima poza, am sters putin praful ca sa vedeti diferenta. Credeti ca la cantitatea de praf care este pe ea, imi afecta mult observatiile ?

Sincer: nu am mai vazut oglinda asa murdara ca a ta  :lol: 

Tu nu ai capace la telescop ? pune-i un sac de plastic ori ceva de gen.

Zau, arata ca si cum ai fi tinut-o pe 2 ani pe o sosea foarte circulata.

Cristian Monea
16 Apr 2009 20:34


S-a acoperit cu stratul acela de praf de la prea mult timp petrecut făcând observa&#539;ii :D.

dragos.n
17 Apr 2009 17:31


Am scris pe blog un articol despre curatarea telescopului. Chiar daca este destul de lung, va recomand sa il cititi pe tot cu atentie, pentru a evita greseli pe care, recunosc ca si eu le-am facut.

Tot odata ii rog pe cei care au multa experienta, sa vina cu completari

Stanescu Octavian
17 Apr 2009 18:33


Sa spun si eu despre curatarea oglinzilor.
1.  inmuiere cu solutie de geamuri cu pulverizatorul pusa perpendicular cu pamantul sa se scurga praful cu solutia. 
2 Clatire cu dusul chiar cu apa din retea 
3 frecare usoara a sticlei ude  cu servetele din cutii Zewa , Crin ,Amelia (ne parfumate fara balsam ) sau vata .
4 clatire cu apa distilata si dupa scurgerea apei 10-20 sec tot in poz verticala tamponare cu servetele Zewa( cutia verde) si frecare usoara pana la disparitia apei . Daca scartaie servetelul e bine. 
Pentru cei pretentiosi chiar dupa clatire cu apa distilata 
privind sub anumite unghiuri se pot vedea dare slabe unele fainoase altele ca urme de stropi. mai ales daca si suflam cu grija sa aburim sticla.
Pentru a scapa si de acestea e nevoie de Alcol etilic absolut 99% cel putin. se impatura patrat serevetelul fara a atinge cu mana fata folosita,
si se stropeste pe el alcolul apoi  cu miscare spirala din centru spre marginea oglinzii se fac ture.
Ca sa arate ca dupa aluminizare se da apoi si cu Eter ethilic anhidru 99.9%
 astfel atunci cand aburim oglinda apar curcubee interferentiale deplin uniforme fara dare ,stropi.

costelus
17 Apr 2009 23:19


Cine stie o metoda de curatat electrostatic oglinzi ?Aici cred ca trebuie intervenit.

costelus
18 Apr 2009 18:25


Astept o idee.La curatirea electrostatica.

dragos.n
18 Apr 2009 19:11


E pana. Pana de curent, si nu se incarca electrostatic rezervorul cu idei :lol:

dragos.n
18 Apr 2009 19:26


Se ia una bucata pisica, si se plimba in jurul oglinzii, din ce in ce mai repede. In urma frecarii cu aerul, se va crea un turbion electrostatico-meteorologic care va aspira de pe suprafata oglinzii toate firele de praf, amprentele digitale si alte urme ale trecerii omului pe acolo.

florin_astro
18 Apr 2009 21:51


Metoda prezentata de dl. Octavian Stanescu e cea mai completa si cu mici diferente am aplicat-o si eu de circa 4 ori pana acum la curatarea oglinzii de 25cm pe care am terminat-o prin 2005 si de atunci merge fara probleme si cel mai important, nu sunt vizibile zgarieturi pe ea. De preferinta, e bine ca oglinda sa se spele cat mai rar, odata pe an, iar cand nu este folosit telescopul, sa se acopere cu capace si eventual se poate trage un sac menajer, curat,  peste tub.