-----------------------------------
hpavictor
21 Mar 2024 02:47

Pentax
https://us.ricoh-imaging.com/product/pf-85eda-spotting-scope/

Poate fi OK pentru observatii astro ? 
Nu ma refer la recomandarea din prospect , nu am incredere in marketingul mincinos ...
Bine , pretul este de fapt cea mai mare problema .

Erwin
21 Mar 2024 08:52


Eu zic că poate fi. Pentax au optică performantă, fratele meu are un binoclu 8x40 &#537;i "vede bine", de asemenea, &#537;i ocularele produse de ei sunt excelente calitativ. Desigur, pre&#539;ul este prohibitiv pentru unii dintre noi, dar asta-i altă poveste. 

La 85 mm &#537;i ocular 10mm dă 50X, rezultă că focala este de 425mm, adică F/5. La 26X dă un câmp de 2.7 grade, adică un excelent RFT.

tudor
21 Mar 2024 08:58


Se poate folosi la observatii astronomice bineinteles. Singura problema, după cum reiese din specificatiile din linkul tău, ar fi campul aparent prea mic, de 38 grade la 20x. Acest lucru nu e prea frumos la ocular... 
Dar in rest se poate folosi &#537;i la astronomie ca instrument foarte portabil &#537;i rapid de folosit, bifand multe avantaje dintr-un foc. Adica vei fi fără bătăi de cap pentru oculare, prisme la 45 sau imagine inversata. Toate astea le ai gata de functionare imediat de pe un trepied.

catalin dumitru
21 Mar 2024 09:43


Ar mai putea fi o problemă , legat de modul în care este făcută redresarea imaginii. După cum arată din exterior, acolo în cotitură pare a fi o prismă cu acoperi&#537; , probabil "Amici" .  Sunt sigur că pe timp de zi nu deranjează . Dar pe timp de noapte , ei bine , acolo se va vedea dacă merită lovelele , chiar dacă nu e exagerat de scump.

Edit, chiar scrie în specifica&#539;ii că are o prismă roof . Dar nimic despre "că&#539;elul Spike"  :) !!

valy
21 Mar 2024 13:27

Re: Pentax
..Bine , pretul este de fapt cea mai mare problema .Pretul poate fi judecat si altfel: cat costa un ED 85mm din 5 elemente, o prisma Amici si un ocular zoom 8-24mm?
700+200+300E = 1200E?

Probabil mai ieftin si la fel de portabil ar fi un Mak/SC. Sau un acromat. Sau un binoclu. Depinde ce vrei.

nobody
21 Mar 2024 20:05


Pe de alta parte, un ED astro poti sa-l folosesti si fara prisma Amici, si fara ocular zoom cu 38° AFOV la "deschiderea maxima" de sub 2 grade TFOV ...

sorin georgescu
21 Mar 2024 21:13


eu cu asta de doi bani am reusit sa vad cele doua benzi caramizii pe Jupiter, nu mai spun de cei 4 sateliti ca e banal (desi la un moment dat se pare ca am distins si din ce parte sunt luminati satelitii): 
https://www.amazon.de/dp/B073ZW5T3S?psc=1&ref=ppx_yo2ov_dt_b_product_details
(si am platit ca fraierul 160 euro, acum chiar s-a ieftinit!)

In mod cert cu aia de 1500 euroi si mai ales, "made in Japan" o sa vezi si "ochiul" ala de pe Jupiter!

hpavictor
21 Mar 2024 23:57


Varianta de diametrul 85mm este foarte noua , pe net practic nu exista prea multe informatii .
In schimb , exista cate ceva despre varianta clasica de 80 mm .

hpavictor
22 Mar 2024 09:07


Acesta este ocularul :

https://imgur.com/DdjWOSs

Erwin
23 Mar 2024 08:51


Eu nu a&#537; folosi acest ocular cu Zoom ci doar oculare cu focală fixă pe 1.25". În specifica&#539;ii este dat un tabel cu grosismente &#537;i câmp aparent pe cer, acela este important. Da, un mak de 90 sau 100mm poate fi mult mai bun pentru astronomie, fără prisme, cu diagonală cu oglindă &#537;i poate fi competitiv &#537;i la pre&#539;. La oricare instrumente vei avea nevoie de o montură bună, astronomică, alt-azimutală, nu un trepied foto care se bâ&#539;âie &#537;i e bun doar ziua. A&#537;adar, trebuie buget &#537;i pentru ea &#537;i pentru trusa de oculare.

hpavictor
23 Mar 2024 10:16


Obiectivul e  nou nout , niciodată montat , există deja , din 2022  .
A fost o oportunitate excelentă , de nerefuzat .
Asa că  rămâne de achizi&#539;ionat montura ( trepied ) &#537;i instrumentul optic propriu zis  .

tavi 84
23 Mar 2024 17:58


eu cu asta de doi bani am reusit sa vad cele doua benzi caramizii pe Jupiter, nu mai spun de cei 4 sateliti ca e banal (desi la un moment dat se pare ca am distins si din ce parte sunt luminati satelitii): 
https://www.amazon.de/dp/B073ZW5T3S?psc=1&ref=ppx_yo2ov_dt_b_product_details
(si am platit ca fraierul 160 euro, acum chiar s-a ieftinit!)

In mod cert cu aia de 1500 euroi si mai ales, "made in Japan" o sa vezi si "ochiul" ala de pe Jupiter!
In principiu asa ceva e vizibil si cu cea mai mare prapadenie de spoting 60 mm(niste dungi pe Jupiter si "tortile" lui Saturn),confirmat de mine pentru un Bresser vandut in Lidl(marfa tipica sub 200 lei).
Din experienta personala,poti face si observatii astro cu un spoting la 45° insa tintitul cu el va fi cam dificil

Erwin
24 Mar 2024 10:14


Obiectivul e nou nout ... - ai vrut să spui ocularul, cel din poză. Nu dispre&#539;uiesc optica de calitate dar am o aversiune fa&#539;ă de ocularele cu zoom, fie TeleVue, Baader sau Omegon. Efectul de uitat prin gaura cheii când manevrezi zoom-ul pentru mine este un "no go", prefer oricând să car o geantă plină cu oculare...

hpavictor
25 Mar 2024 11:30


Da , am intentionat sa scriu ocular si a iesit obiectiv . 
Imi cer scuze .
Multumesc pentru atentionare , voi fi mai atent in viitor ...
Puteti estima care ar putea fi diferenta ( ma refer la ceea ce se vede , nu un simplu raport matematic ) intre cele doua modele Pentax , cu diametrele de 80mm si 85 mm .
Cat despre o ladita cu oculare si un zoom , e clar cine invinge la portabilitate ( sper ca zoom-ul celor de la Pentax sa nu fie jalnic ) .
A , am uitat sa mentionez ca am in plan sa achizitionez  Tele Vue 1.25" 3x Barlow , pentru observatii planetare viitoare .
Ar putea fi o solutie buna ?

valy
25 Mar 2024 12:10


Acel ocular Pentax merge si cu alte instrumente, nu trebuie sa iei neaparat luneta Pentax. Daca are conector 1.25" se potriveste la aproape orice intrument/telescop existent.

Cu un barlow pus pe acea luneta Pentax trebuie verificat ca intra in focus, posibil sa mai trebuiasca ceva extendere...dar depinde, trebuie testat.


Cat despre o ladita cu oculare si un zoom , e clar cine invinge la portabilitate ( sper ca zoom-ul celor de la Pentax sa nu fie jalnic )Depinde cum faci socoteala. De ex. acel zoom Pentax are 500g, pe cand un ocular micut cu camp 40-50' are ~100g, deci 5 oculare micute fac cat acel zoom. Calitativ probabil ca zoomul poate fi depasit de oculare cu focala fixa.

Mircea Pteancu
25 Mar 2024 14:50


Nu pledez ... doar reamintesc ca exista si alte puncte de vedere.
Deocamdata am doua oculare zoom 8-24mm si sunt in asteptare, sunt pe drum alte doua oculare zoom, unul 30-10mm si altul 21-7mm.
Unul dintre zoomurile 8-24mm va pleca la alt astronom amator (din familie) iar pe cele noi le astept cu infrigurare.

Mircea

nobody
25 Mar 2024 16:35


Din discutie reiese ca zoom-ul exista deja, acum se alege spotting-scope-ul terestru de o mie si ceva de iepuroi, 80-85 mm apertura, +Tele Vue 1.25" 3x Barlow, pentru observatii planetare. Cel mai probabil nu va iesi una dintre cele mai bune combinatii, chiar si la banii astia.

Erwin
26 Mar 2024 13:50


Subscriu lui Tudor. Cu timpul, am observat că fiecare instrument are plusuri &#537;i minusuri, nu există ceva bun la toate, însă există anumite oculare care ob&#539;in maximum dintr-un anumit instrument la un anumit tip de observa&#539;ii. Trebuie testat ocularul pe un telescop bun, văzut concret dacă satisface sau nu.

hpavictor
26 Mar 2024 19:02


Probabil ca orice ocular zoom reprezinta un compromis constructiv dupa pret , culoare , greutate sau raport focala minima-maxima  ,  am putea face un mic clasament : 
locul 3 - zoom cu raportul de 1/3 de calitate medie  ( spre exemplu 8/24 mm Baader Hyperion sau Pentax XL 8-24 mm  ) 
locul 2 - zoom cu raportul de 1/3 low cost  ( spre exemplu  10/30 mm Svbony SV170 sau 7,2 mm - 21,5 mm Skywatcher Hyperflex )
locul 1 - zoom cu raportul de 1/2  scumpe dar bune ( spre exemplu 25 -50x Leica APO-Televid Aspherical )
Eu am ales zoom-ul Pentax 8/24mm dupa ce am studiat review-uri disponibile pe net .
Pentax nu este o firma foarte ieftina , dar nici foarte scumpa . 
Controlul calitatii este cel putin decent la produsele lor fiind fabricate in Japonia .. 
Zoom-urile de la Nikon , Meopta , Kowa , Zeiss sau Leica costa foarte mult si ofera in plus doar un camp mai mare decat Pentax .
Dacă vă gândi&#539;i la zoom-ul Pentax mai mult ca la un zoom de 8-20 mm în termeni practici de camp vizual &#537;i adaug un ocular decent cu lungime fixă &#8203;&#8203;cu câmp larg de 22 mm până la 30 mm sau mai mare pentru o marire  redusă pentru observatii Deep Sky Object - DSO ( mi-a atras atentia Tele Vue - 31 mm Nagler Eyepiece Type 5 , dar costa infiorator si este pe 2"  ) , este posibil să reusesc obtinerea unei calitati optice foarte bune , cu bani relativ putini ( in comparatie cu Kowa , Leica sau Zeiss ) . 
Asa cum am scris anterior , pentru observatii planetare m-am gandit la un barlow 3x de la TeleVue , este considerat cel mai bun barlow disponibil ... 
Asta a asta in spatele initiativei mele de achizitiona acest Zoom Pentax XL 8-24 mm , dar nu in ultimul rand am cautat distribuitorul Pentax din Romania , iar oferta lor ( in anul 2022 ) a fost cu 35% mai buna decat cea a magazinelor de pe net .

hpavictor
26 Mar 2024 19:04


Extras din oferta 2022

hpavictor
26 Mar 2024 20:29


Ocularul TeleVue Plössl 32mm 1,25" ( are  câmp vizual 50° ) ar putea fi o buna pereche cu zoom-ul meu ?

tudor
26 Mar 2024 21:17


Depinde pe ce instrumente sunt folosite ocularele. Eu in locul tau as face in felul urmator: 
alege pt început doua instrumente
1 un instrument mic, u&#537;or de cărat într-un rucsac, rapid de montat, pe care să îl po&#539;i lua cu u&#537;urin&#539;ă oricând &#537;i în orice situa&#539;ie. Instrumentul cel mai comod de scos afară la observa&#539;ii fără bătăi de cap. Aici s-ar încadra o lunetă mică de focala scurtă. Deci tot aici s-ar încadra si luneta terestră de 80mm Pentax din discu&#539;ie, care deja "&#539;i-a făcut cu ochiul". Luneta Pentax as folosi-o doar cu ocularul Pentax zoom care îl ai deja în dotare, ca să păstrezi până la capăt filosofia portabilită&#539;ii, u&#537;urin&#539;ei &#537;i rapiditatii în folosire.
2 Cu timpul as achizitiona un instrument cu apertura cat mai mare de genul unui reflector dobson sau maksutov. Acesta sa fie instrumentul de baza la care sa îi cumper oculare fixe dedicate cat mai bune. Focalele ocularelor trebuie alese în func&#539;ie de focala instrumentului. Deci mai întâi trebuie sa te hotără&#537;ti ce instrument î&#539;i vei cumpara &#537;i deabea apoi sa te gandesti la alte oculare.

Mircea Pteancu
26 Mar 2024 21:52


Strategia recomandata de Tudor este foarte buna.
Zoomul Pentax va functiona si pe acel al doilea telescop sugerat de Tudor.

La noi cerul fiind azi innnorat, imi fac ordine in arhiva de observatii. Azi ''sunt'' in anul 2021. Atasez un extras despre surpriza placuta pe care mi-a facut-o zoomul Seben la observatia din 14 Septembrie cand l-am folosit pe luneta ''zoth'' 60x828mm.
( Banuiesc ca Pentax ar trebui sa fie mai bun decat Seben, mai ales daca ma gandesc ca-i de 9 ori mai scump decat pretul foarte prietenesc cu care l-am obtinut aici pe forum, SH. )
Din ocheade pe telefon nu se poate decide cat de bun este un telescop sau un ocular, numai observatia reala va arata aceasta.

Mircea