-----------------------------------
iulian90
03 Apr 2024 13:05

Cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS)
Buna ziua tuturor. 

Am deschis acest topic in care putem raporta observatii despre noua cometa C/2023 A3
Tsuchinshan-ATLAS care la toamna va deveni foarte luminoasa, confom prognozelor si care deja a inceput sa devina vizibila pentru instrumente de la 8" in sus (poate si mai mici pe un cer decent). 

Aseara am observat-o pentru prima oara cu telescopul Gigant 245/1286mm, avand magnitudinea de 11,2 mv si se afla in constelatia Virgo, nu departe de un mic roi globular, NGC 5634, aproximativ intre stelele Syrma/ Iota Vir si Rijl al Awwa/Mu Vir. 
In telescopul de 245mm cometa se vedea relativ bine in ciuda magnitudinii de peste 11, avand si un grad de condensare ridicat (4-5), iar marimea coamei si capului cometei am apreciat-o undeva sub 30", mai mica decat diametrul aparent al planetei Jupiter (la data curenta).

iosif
13 Apr 2024 19:06

C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS)
C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS)

O poza din 11.04.2024, cometa urca din Sud in Nord.

Echipament Esprit 80 ED, ASI 183 MC, Astrodon L

1 X 300 sec.

iulian90
27 Apr 2024 16:59


Aseara am observat din nou cometa C/2023 A3 cu telescopul de 245/1286mm si se vede din ce in ce mai usor, devenind tot mai luminoasa. 
Aseara coama si capul cometei se observau relativ bine, coama avand o alungire spre Est. Se observa cu dificultate si nucleul cometei. Cometa se gaseste in prezent in apropierea stelei Zeta Virginis din constelatia Fecioara.

Armand Popa
27 Apr 2024 23:04


Azi am observat si eu cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS),prin dobsonianul de 12" din din centrul Aradului...cu toata poluarea luminoasa, cometa se vede chiar foarte bine. Cu ocularul Lacerta UWAN 7mm, se observa coma dar si o coada alungita

Armand

Gogu
27 Mai 2024 13:02


Am reusit dupa ceva chin sa observ si eu cometa, in seara de 25 aprilie. Pentru mine a fost relativ greu de observat din cauza poluarii luminoase de la vecinul de langa, dar putin dupa ora 22 am infrant.
Nu am reusit sa vad si coada, probabil dob-ul de 8 este inca la limita pentru observarea ei. Am folosit ocularul Explore Scientific de 8.8 mm

Asta este prima cometa confirmata la mine, sper dintr-o lunga lista.

Fmac
25 Iun 2024 23:26


16 iunie 2024, 22h43m
Exp 30s

MariusP
11 Iul 2024 08:55

Re: Cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS)

Din păcate, se pare că se fragmentează... 
https://www.spaceweather.com/archive.php?view=1&day=10&month=07&year=2024

Curba de lumină trebuia să arate a&#537;a:

dar până acum e cam a&#537;a:


MariusP
22 Iul 2024 11:03


Ba nu, nu s-a fragmentat! :lol: 

Astronomers using the TRAPPIST telescopes in Chile 
Se asteapta in continuare ca pe 9 oct. sa atinga magnitudinea  -3 &#177; 1!

Kirk Spock
13 Sep 2024 15:37


Dupa o lunga perioada in care s-a plimbat alene intre magnitudinile 8 si 9, se pare ca aseara a avut loc un outburst, altfel nu imi explic saltul subit la +5,5 cat indica Heavens-Above, dar si alte site-uri. Din pacate nu stiu in ce masura putem verifica, aflandu-ne de partea `gresita` fata de soare. :(

MariusP
13 Sep 2024 21:25


Nu e nici un "outburst". E doar magitudinea calculată. Se pare că pe [url=http://www.aerith.net/comet/catalog/2023A3/mag2.gif]www.aerith.net apare o observa&#539;ie recentă cu magnitudine în jur de 5.5, dar în altă parte n-am găsit observa&#539;ii din septembrie.

Kirk Spock
08 Oct 2024 10:09


Spectacol, din pacate nu si pt ochii si instrumentele noastre. Poate peste cateva zile...
https://soho.nascom.nasa.gov/data/realtime/c3/512/

MariusP
08 Oct 2024 20:15


Un grafic al observa&#539;iilor recente înregistrate la :

Kirk Spock
09 Oct 2024 08:31


Din grafic se vede si ceea ce interpretasem eu gresit ca outburst, acea crestere in magnitudine explicata de fapt prin lipsa timp de o luna a observatiilor. Multumesc.
P.S. Intre timp, cometa a ajuns in zona de elongatie solara minima, aproape de 3 grade, iar magnitudinea (nu stiu in ce masura observata, ci mai degraba calculata) de -3,3. (surse: heavens-above, theskylive, astro.vanbuitenen).

CristiB
10 Oct 2024 14:32


E coleg cu noi? 

https://www.dcnews.ro/celebra-cometa-tsuchinshan-atlas-a-fost-fotografiata-ziua-din-romania-foto-in-articol_974289.html

David Marica
12 Oct 2024 22:50


Cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) a inceput in sa se vada din Romania in seara aceasta. De la ora 18:30 odv am inceput sa o caut cu binoclul, dar nu s-a vazut nimic. Mai tarziu, intre 19:30-20:00 ne-am uitat cu familia prin binoclul Lacerta Explorer 10x50 si Luneta de 70/700 cu ocularul zoom 8-24mm. In binoclu s-a vazut destul de bine nucleul si putin coada, iar in luneta s-a vazut nucleul putin mai intunecat. Sa speram ca in serile urmatoare se va vedea mai bine, avand in vedere ca urca pe cer din ce in ce mai mult. 
Am facut si cateva fotografii cu telefonul, wide si crop + afocal.

valy
12 Oct 2024 23:18


Hopaaaa! Daca s-a vazut "pe telefon" inseamna ca se anunta spectaculoasa si pe partea asta de lume.

iulian90
13 Oct 2024 21:06


Buna seara tuturor. 

In sfarsit am reusit sa observ din nou aceasta cometa dupa luni bune de cand nu am mai vazut-o, de data asta mult mai stralucitoare decat ultima oara cand am vazut-o in aprilie sau mai, vizibila si cu ochiul liber odata cu sfarsitul crepuscului civil. Am observat-o si cu binoclul dar e bine vizibila si cu ochiul liber. 
Din pacate nu am reusit sa o fotografiez decat cu camera Canon PowerShot montata pe un trepied mai inalt si cocotat pe niste mese si scune inalte ca sa prind cometa peste gardul din spate. In plus au fost si niste nori in directia in care era vizibila cometa, acoperind-o partial. Si expunerea a fost cam mare, stelele si nucleul cometei fiind alungite.
Cu telescopul inca nu am reusit sa observ cometa din pricina pozitiei inca joase din aceasta seara, fiind obturata de gard si copaci, dar de maine va fi si mai sus si o sa se poata observa mai bine,chiar si prin telescop. Iar din urmatoarele zile cometa se va observa din ce in ce mai usor, ridicandu-se tot mai sus pe cer si indepartandu-se tot mai mault fata de soare.

Gogu
14 Oct 2024 14:27


Superba imagine, Iulian. Mi-ai facut pofta sa ies sa incerc macar sa o observ. Vineri si Sambata noaptea se anunta senin si relativ frig, poate am noroc.

Kirk Spock
14 Oct 2024 20:19


Am vazut-o in aceasta seara foarte bine, chiar si in conditii de poluare luminoasa severa. Nucleul, coama si coada vizibile cu ochiul liber. Campul vizual al binoclului 10x50 nu reusea sa cuprinda intreg ansamblul, m-am 'plimbat' un pic in sus pt a o vedeta pe toata. Pt mine a fost cea mai spectaculoasa cometa de pana acum, din diverse motive la cele precedente ratand momentele de varf.

sorini
14 Oct 2024 20:27


Dupa o tentativa nereusita de ieri (speram sa apara o pauza intre nori) azi am reusit sa vad cometa. Si asta dintr-o zona puternic poluata luminos (ca tot Bucurestiul) - Baneasa. Si culmea, mai intai cu ochiul liber! Am avut cu mine nelipsitul Nikon 10x25, dar la ochi se vede superb. Si daca prin atatea lumini avea o coada de aprox 4-5 grd, cred ca la un cer bun ajunge la 10 grd, fara probleme. Spectacol impresionant. Mai incerc maine la un cer un pic mai bun, daca ma ajuta vremea.

GunDALF
14 Oct 2024 21:36


Se vede cu ochiul liber. Pentru mine e de departe cea mai spectaculoasa vazuta pana acum si cred ca si de-acum incolo.
S-a pozat cu telefon, cu mirrorless... cu ce ai avea la indemana. E fotogenica tare!
Din balcon, cu Olympusul.

GunDALF
14 Oct 2024 22:10


...adica fara crop arata asa...

iulian90
14 Oct 2024 23:42


Si eu am observat si fotografiat cometa in seara asta cu camera Canon 450D si teleobiectivul Paragon 300mm f/5,6 , dar si cu camera ASI178MM si obiectivul Fisheye 2,5mm f/1,2.
Cometa se vede bine cu ochiul liber ,avand o coada mare, cu ochiul liber coada se vede de peste 10 grade, iar fotografic pare si mai mare (12-13 grade), pana aproape de steaua Unukalhai /Alpha Ser se intindea coada cometei.

valy
15 Oct 2024 00:50


Imediat dupa ce Soarele s-a ascuns dupa orizont m-am dus repede la geam s-o vad. Ma cam panicasem, era 19:00 si inca nu se zarea, nici pe poze cu telefonul, nici vizual, nici cu binoclul 10x25. Brusc a aparut in campul vizual al binoclului, mare, evidenta, fara putere de tagada! Se vedea si fotografic, vizual cu ochiul liber insa nu. Dupa un timp s-a vazut in toata splendoarea.

tudor
15 Oct 2024 10:58


Am iesit si eu la observat cometa. Am fost undeva in afara Bucurestiului pe langa Chitila. Am observat-o cu binoclul Zeiss SF 10x42. Iesea din FOV ul de 6.8 grade. Spectacol a fost si cu ochiul liber. Am tras si cateva cadre de amintire cu un obiectiv de unghi larg 15mm (echivalent full frame) dar si cu teleobiectivul Leica 200mm f2.8 ( cu focala echivalenta full frame de 400mm)

dmtr69
15 Oct 2024 11:25


Faine toate pozele. Am incercat si eu sa o vad aseara cu binoclul, dar n-am reusit. La mine spre vest sunt Bucegii, care imi limiteaza orizontul pe la 15-17 grade altitudine. Poate reusesc azi sau in zilele urmatoare, cand cometa va avea o altitudine mai mare (numai sa fie senin).

valy
15 Oct 2024 11:35


Faine toate pozele. Am incercat si eu sa o vad aseara cu binoclul, dar n-am reusit. La mine spre vest sunt Bucegii, care imi limiteaza orizontul pe la 15-17 grade altitudine...Urca sus! S-ar vedea fain de pe varfuri, daca vremea permite. Sau de la 3 Brazi, ca e vestul liber si poti ajunge cu masina.

Bivanus
15 Oct 2024 21:29


Seara buna ! Am reusit sa ies si eu la marginea Constantei , unul din orasele care e parca facut in ciuda astora de vrem sa ne uitam si la alteceva decat la anunturi imobiliare. Pe vest cel putin e dezastru , scapi de blocuri dai de linile de inalta tensiune  :roll: 
Intamplator mai multi oameni am avut aceeasi idee - parcarea de pe A4 unde dorm ucrainienii dupa ce deverseaza graul in port - asa ca am fost vreo patru care ne uitam in sus , eu cu telescopul , altcineva cu binoclul , inca vreo doi cu aparate foto.
A aparut relativ tarziu fata de zilele trecute , de abia pe la 19:30 cand cerul dadea binisor spre gri inchis , as ca nu am reusit sa imi fac damblaua cu cometa pe cer albastru , dar macar am prins-o si ne-am uitat la ea cu randul si prin telescop (80mm/F7 si EP UFF 30mm) unde s-a vazut clar dar nespectaculos (am uitat filtrele acasa :oops: ) si prin binoclul colegului( binoclu marin , 10x50mm) in care a aratat foarte frumos coada.
Eu am reusit sa fac vreo zece poze total defocusate , dupa care m-am calmat si am folosit o steluta mai sprintara ca sa refocusez si urmatoarele au iesit mai clare. Am aruncat un ochi si la Luna la cererea membrilor publicului , am o banuiala ca cineva va adauga la binoclu si un telescop , pana si sotia domnului a fost de acord dupa ce a vazut cum se vede  :D

GunDALF
15 Oct 2024 21:47


Din balcon, de asta seara. Din pacate, norii si-au facut de cap.

iulian90
15 Oct 2024 22:15


Am prins si eu din nou cometa C/2023 A3 in seara asta dar la limita din cauza norilor. 
Desi prognoza nu arata deloc bine pentru azi ,perseverenta si rabdarea au dat roade; am zarit o fereastra in nori spre vest si am scos din timp echipamentul astrofoto si am urmarit acea fereastra, care spre norocul meu s-a largit pana ce cometa a inceput sa fie vizibila chiar in totalitate pentru un timp si m-am pus imediat pe pozat cu Canon 450D si teleobiectivul Paragon 300mm f/5,6 pe montura ecuatoriala. 
Am reusit sa strang 17 cadre de 20s pana ce norii au acoperit din nou cometa, dar rezultatul din seara asta a iesit cu mult mai bun decat cel de aseara, coada cometei se vede mai bine si e vizibila pana si "anticoada" in fata cometei ca o dara foarte subtire si dreapta, slab luminoasa. 
Dar "cireasa de pe tort" a fost apropierea cometei de roiul globular M 5 din constelatia Serpens Caput, care a dat o nota frumoasa imaginii cu cometa.

MariusP
15 Oct 2024 22:37


@iulian90
Nu &#537;tiu dacă ai observat, dar ai mai prins o cometă în cadru, 13P/Olbers!  :wink:
Cred că este "cirea&#537;a de pe cirea&#537;a de pe tort"...  :lol:

iosif
15 Oct 2024 22:42

C/2023 A3
Am iesit in seara de 15.10.2024 sa fotografiez cometa, si cat pe ce sa nu se poata datorita norilor.
La campie orizontul intotdeuna are nori, foarte rar sa fie perfect curat.
Am mai asteptat si am reusit sa prindem cometa.

Am folosit un Canon 7D MII cu obiectiv Sigma 10-20@20 mm la f 5,2 si ISO 2300 sa prind cam 300 de ladre cu expunere de 5 sec, si am facut si un filmulet cum se duce catre orizont si se ascunde cometa.

Filmul in link.

https://www.youtube.com/watch?v=HyqLoyuGdwU

Ces senin Iosif

iulian90
15 Oct 2024 22:53


@iulian90
Nu &#537;tiu dacă ai observat, dar ai mai prins o cometă în cadru, 13P/Olbers!  :wink:
Cred că este "cirea&#537;a de pe cirea&#537;a de pe tort"...  :lol:

Interesant. Nu observasem deloc acea cometa in imaginea cu cometa C/2023 A3 si nu stiam ca am prins-o in cadru. Stiam ca cometa 13P/Olbers se afla in apropiere de cometa C/2023 A3 dar nu ma asteptam chiar sa o prind in cadru alaturi de C/2023 A3. Oricum la cum se vede in imagine, cometa 13P/Olbers s-ar vedea greu vizual, ramane sa incerc maine seara sa o observ cu telescopul Gigant 245mm.  Multumim pentru atentionare.  :)

Mircea Pteancu
15 Oct 2024 23:02


In aceasta seara, in loc de :

VENI, VIDI, VICI

a fost si pentru mine:

VENI, VIDI, HABEO COMETES.

Am observat cometa C/ 2023 A3 Tsuchinshan cu binoclul Swarovski Habicht 7x42mm si cu ochiul liber.
Locul observatiei : Faleza Muresului, Pista de ciclism.
Ora : ( 19:15 - 20:20 ODV) sau  (16:15 - 17:20 UTC).

Detalii: capul cometei avea nucleu stelar, inconjurat de o anvelopa luminoasa de mici dimensiuni dar cu o coama extinsa. Frontul capului parea a fi un perfect arc de cerc, racordat apoi la coada dar cu centrul aflat nu in nucleu ci undeva ''in spatele'' acestuia, pe axa de simetrie a cozii. 
Coada cu latime de aprox. 20' - comparata cu distanta dintre stelele 5 Ser - 6 Ser, in dreptul acestora.
Lungimea vizibila a cozii a fost puternic dependenta de starea cerului: intre orele (19:30- 19:45) ODV am vazut coada ca avand o lungime de aprox. 3 grade, cer inca in crepuscul. Am comparat cu asterismul format de stelele 5 Ser - 10 Ser - HR 5791/ ultima slab vizibila.
La ora 20:15 ODV, coada se vedea cu o lungime de aproximativ 6 grade, atat cu binoclul ( un camp vizual) cat si cu ochiul liber ( 1,5x distanta Eps Boo - Rho Boo).
Unghiul de pozitie al cozii cometei PA = aprox. 130*.

Mi-am concentrat apoi atentia strict asupra nucleului qvasi-stelar si l-am comparat cu stelele Rho Boo = 3,5 mv = a  si Sigma Boo = 4,4 mv= b. 
Am notat :  a/ 1/ C/2023 A3 / 3 / b
Imi rezulta o luminozitate de 3,7mv, in deplina neconcordanta cu magnitudinea de 2,6mv afisata de Heavens Above/ COBS.

De la ora 19:40 ODV, am vazut cometa si cu ochiul liber. I-am aratat-o sotiei care , de asemenea, a vazut-o atat cu binoclul 7x42mm cat si cu ochiul liber, dupa ora 20.

Mircea

dragos.n
16 Oct 2024 00:13


Cu mare greutate am reusit sa vad cometa, printr-o luneta dintr-un obiectiv foto 100-400mm. Cu binoclul 10x50 nu am reusit sa o vad. Nu am iesit in afara Bucurestiului, ci am fost pe malul lacului Morii. Din spusele altor fotografi care erau acolo, ieri a fost mult mai luminoasa. Deci cam asta a fost. Daca va face vreun outburst, poate o vom mai vedea.

Night
16 Oct 2024 03:05


Cu greu se vede din Bucure&#537;ti, dacă nu &#537;ti exact unde să prive&#537;ti. Chiar dacă telescopul este fixat pe cometă &#537;i te ui&#539;i razant este dificil de observat.

Am estimat o magnitudine vizuală a nucleului de ~ 4 pe 14 oct, &#537;i de ~5 pe 15 oct. Coada se vedea ca o liniu&#539;ă difuză de o jumătate de grad în lungime (degetometric), observabilă mai mult cu privirea indirectă, doar când cometa se afla mai sus de 10 grade fa&#539;ă de orizont &#537;i după sfâr&#537;itul crepusculului civil. 

O cometă mult mediatizată, dar mai greu observabilă din ora&#537;e poluate luminos.

valy
16 Oct 2024 08:36


Se vede destul de bine, adica nu ca in poze dar e acolo, in binoclu (10x25) sau cu ochiul liber, iar in poza cu telefonul nu mai zic

dragos.n
16 Oct 2024 14:38


Vizibilitatea cerului creste chiar si in orasele mari odata cu inaltimea. De la etajul 10 sau mai sus e cu totul altceva decat la sol. Normele de care stiu eu recomanda instalarea telescoapelor profesioniste la 30 metri de sol. Eu stau la 6, dar nu am vizibilitate spre Vest, asa ca am coborat la sol.

valy
16 Oct 2024 16:15


Nu compar Et 10 si reflectoarele alea ce imi bateau in ochi cu malul Lacului Morii unde ai km de intuneric spre V.

dragos.n
16 Oct 2024 18:13


Eu am fost ieri. Poate ca undeva or fi km de intuneric, dar eu nu i-am vazut. Cel putin in directia unde era cometa erau km de halou luminos.

GunDALF
16 Oct 2024 20:06


Olympus EM1.2 + Panasonic 25 mm f/1.7

concentus
16 Oct 2024 21:42


Olympus E-M1X, Sigma f1,4/16mm
ISO 400, exp. 4s.
Lângă Odorheiu Secuiesc, se văd satele Forțeni și Cireșeni.

sorini
16 Oct 2024 21:51


O scurta mentiune pt astroclubul Galaxys, din Arad.
Azi, la stirile Europa FM, a fost difuzat un interviu cu Armand, realizat cu ocazia cometei C/2023, care a vorbit despre preocuparile clubului pt popularizarea astronomiei printre tineri.
Felicitari Galaxys!

Mircea Pteancu
16 Oct 2024 23:11


Multumim frumos Sorin si iti uram si tie, si tuturor astronomilor amatori de pe forumul astronomy.ro, mult spor la observatii !

Azi, Miercuri 16 Octombrie am revazut cometa C/2023 A3 Tsuchinshan - ATLAS. 
De data aceasta am observat din curtea mea, nu am mai iesit pe Malul Muresului ca aseara. La inceputul lunii Octombrie am suportat o operatie si sunt in convalescenta, nu pot sa fac observatii indelungate iar aerul rece de seara este deocamdata ''prea tare'' pentru mine.
Azi am folosit dobsonianul Grond D= 250mm , pus la aclimatizat inca de dupa-masa si binoclul Swarovski 7x42mm.
Azi am gasit mai greu cometa decat aseara desi stiam zona in care trebuia sa o caut. A fost deja ora 19:38 ODV cand am reusit sa o vad, in sfarsit, prin binoclul 7x42mm.
Din pozitia observata azi, deduc pentru cometa o deplasare in ultimele 24 de ore de aprox. 4 grade adica de 10 minute de arc pe ora. Directia de deplasare a fost aproximativ paralela cu asterismul format de stelele 5 Ser - 10 Ser - HR 5791.

Prin binoclu si cu ochiul liber, cometa a prezentat acelasi aspect ca aseara: cap cu nucleu qvazi-stelar, coama si o coada lunga de cel putin 6 grade, cat campul binoclului.
Prin reflector, am folosit maririle de 37,5x in camp de 112 minute / ocular Koenig Q 70 si intre 57x si 171x, ocular zoom Svbony model 135/ 7-21mm.
Prin telescop, coama aparea ca foarte comprimata pe partea frontala. Nucleul a prezentat suprafata aparenta, minuscula dar vizibila. nu mai avea aspect stelar.
Partea din spate, de dupa nucleu a coamei, a avut un aspect evazat, in evantai iar dupa ''evantai'' parea bifurcata. Pe o directie, paralela cu marginea nordica a coamei- evantai, se dezvolta coada principala. In telescop nu am putut urmari coada pe o lungime mai mare de trei campuri, deci pe o lungime de aproximativ trei, cel mult patru grade.
Pe directia paralela cu marginea sudica a coamei trapezoidale, se zarea un rudiment foarte slab luminos , ca un inceput al unei noi cozi. Aceasta se vedea pe o lungime mica, cel mult de doua ori dimensiunea coamei pe directie axiala.
In partea opusa cozii principale si facand un usor unghi cu aceasta spre Sud, se zarea uneori, si numai cu ''vederea lui TRex'', anti-coada.

Cometa a fost vizibila cu ochiul liber in aceasta seara dar mi s-a parut mai slab luminoasa ca aseara.
S-ar putea sa fie doar o impresie subiectiva datorata luminii mult mai puternice a Lunii.

Una peste alta, am fost incantat sa revad aceasta cometa frumoasa.
La inceputul observatiei, am bajbait in cautarea cometei pe cerul in crepuscul. La stanga, spre Est, mi-a tinut companie Venus, zeita amorului. Dar n-a rezistat mult baba, dupa vreun sfert de ceas s-a dus la culcare dupa perdeaua de plopi. Dar, a lasat iubirea plutind in aer in urma ei sau , cum se zice la noi, la tara ... ''love is in the air''. Si aceasta noua iubire nevinovata are si un nume: Swarovski Habicht 7x42mm. Simt ca se infiripeaza ''ceva'' intre noi ...

Don Mircea del Binocassanova

dragos.n
17 Oct 2024 04:20


Aurora vs Tsuchinshan. Filmat de pe ISS

https://youtu.be/iaK17UPaF0Y

CristiB
17 Oct 2024 11:24


In atentla celor din Arad, eventual din inprejurimi:

https://www.antena3.ro/actualitate/locul-din-romania-unde-se-poate-vedea-gratuit-prin-telescop-cometa-unica-in-viata-tsuchinshan-atlas-724742.html

David Marica
17 Oct 2024 13:47


Insanatosire grabnica dle.Mircea! Felicitari si din partea mea pentru Astroclubul Galaxis!

Interesanta descriere! Si eu am observat aseara cometa cu ochii liberi si mi s-a parut si mie ca este mai slab luminoasa, mai ales ca Luna a fost iluminata 99% si se vedea de parca era ziua afara, dar cometa era acolo. In binoclu s-a vazut foarte bine nucleul luminos, coama si coada in intreg campul vizual de 6.5 grade. Observatiile au fost efectuate intre orele 19:28-20:21 odv.

Pun si eu 2 fotografii cu cometa:
- prima fotografie cu telefonul zoom 2x, iso 800, 20s (16.10.2024, ora 19:57)
- a doua fotografie cu telefonul, iso 1000, 20s (16.10.2024, ora 20:00)

Mircea Pteancu
17 Oct 2024 15:43


Multumim frumos lui cristib si lui David pentru incurajari !
De asemenea felicitari pentru fotografii si observatii. Cometele vizibile cu ochiul liber sunt rare, sa profitam de ocazie.

Spor la observatii, Mircea

tavi 84
17 Oct 2024 20:05


Am reusit sa o vad si eu pe la 7 si jumatate,a fost mai greu de gasit,abia se zarea Rasalhague la locul de observatii,pe malul Moldovei,un pic in afara orasului.Cu binoclul Pentax 20X60 nucleul se vedea foarte bine,in comparatie cu cateva stele punctiforme aflate in campul de 2 grade avea aspectul unui mic disc neuniform cam de dimensiunea aparenta a lui Venus in aceasta seara.Si din acesta emana o coada lunga ca o raza de proiector ce parea sa iasa in afara campului,insa contrastul cu fondul destul de luminos al cerului era foarte slab,doar in preajma nucleului era mai clara.

dmtr69
17 Oct 2024 21:51


In sfarsit in seara asta am reusit sa o vad si s-o pozez. Dar timpul a fost foarte scurt, la 19:35 a trecut deja dupa creasta muntelui. Nici nu am apucat sa rotesc camera de pe montura (ASI585 si obiectiv de 50mm). Am tras insa si cateva cadre cu Canon-ul de pe trepied (cu obiectivul din set).

Night
18 Oct 2024 02:24


Frumoase fotografiile!  

Probabil există un sweat spot (ca strălucire maximă a cometei la un anumit moment într-o seară) judecând după extinc&#539;ia atmosferică în func&#539;ie de altitudinea cometei &#537;i gradul de iluminare a cerului nocturn, în func&#539;ie de altitudinea Soarelui sub orizont.

Probabil undeva între 19:30-19:45 zilele acestea. Cred că se poate face un calcul, sau &#537;i mai simplu se poate determina empiric din fotografii, dacă au fost în serie pe parcursul întregii seri.

valy
18 Oct 2024 03:05


E complicat ca sunt tot felul de conditii  locale, norisori, poluare, lumini etc. Iar pana termini de facut calculul sweet-spotului ideal cometa tusti, deja e departe.

tavi 84
18 Oct 2024 19:42


Conditii mai bune seara aceasta,la aceeasi ora se vedea mult mai bine coada,cu binoclul,marginea ei parea un pic in stanga lui HD 144566,care la magnitudinea de 8.19 era cam la limita viziunii directe.Ce repede s-a miscat fata de stelele de ieri!

GunDALF
18 Oct 2024 22:03


O editare mai... noroasa.

Mircea Pteancu
19 Oct 2024 00:28


Am reobservat cometa in aceasta seara. 
Aspectul general ca la observatiile precedente doar ca azi cometa s-a vazut la o altitudine mai mare si avand o coada de opt sau nou grade.

Am vazut si azi cometa Tsuchinshan atat cu binoclul ( de data aceasta Norlux 10x50mm) cat si cu ochiul liber dar slab luminoasa.
In zona cometei, impreuna dar spre Vest de ea, se vedeau cu ochiul liber stelele Epsilon Ser de 3,7 mv si Alfa Ser de 2,6mv. Deci cometa avut o magnitudine aparenta cu siguranta mai mare de 3,7mv.

Dupa socotelile mele, cometa s-a deplasat cu aprox. 12-15 grade intre 15 Octombrie, ora 17 UTC si 18 Octombrie, ora 17 UTC. 
Prima mea aproximare, din 17 Octombrie, a fost o viteza aparenta de 10 minute /ora. Daca intradevar s-a deplasat 12 grade in trei zile, adica 72 de ore, atunci viteza aparenta a fost de 10 minute/ ora. Daca s-a deplasat 15 grade, atunci viteza aparenta a fost de 12,5 minute/ ora.

Poate Iulian sau alt coleg care a facut fotografii, face o masuratoare si ne spune si noua.

Cer senin tuturor ''messierilor amatori'', Mircea   :wink:

GunDALF
19 Oct 2024 14:33


Un soi de timelapse in 4k.

https://www.youtube.com/watch?v=iKSI9rT27n8

dmtr69
19 Oct 2024 16:12


Super film!
Am incercat iarasi asera capturi cu ASI294mc+ obiectiv M42 55mm la f2.8, puse pe montura (cadre de 10, 15 si 30s), iar pe trepied cu Canon si obiectiv Canon "nifty-fifty"50mm F1.8 (dar la f2,8 ). 
Cele cu Canon nu au iesit prea bine, nu am reusit sa focalizez cum trebuie. Mai bine incercam cu obiectiv manual.
 Poza este un singur cadru de 30s cu ASI294. Stivele nu au iesit bine (le-am facut in DSS, "comet mode").

iosif
19 Oct 2024 23:10

C 2023 A3
C/2023 A3, 19.10.2024
50 x 30 sec bin 2x2 L Astrodon
ASI 294 MM, AZ-EQ5 PRO. Esprit 80 ED

concentus
20 Oct 2024 00:37


Olympus E-M1x, doar 10 cadre la 4s, ISO3200
Obiectiv Zuiko 150mm/f2
Firtușu, Harghita.
Din păcate nu am reușit să focalizez bine.

Night
20 Oct 2024 09:19


Foarte interesantă &#537;i această anti-coadă care apare &#537;i în fotografiile postate aici. 

A&#537;adar cometa lasă în urma ei pe orbită materie vizibilă, dacă suntem pozi&#539;iona&#539;i cum trebuie cu Pământul în preajma planului orbital al cometei. Nu re&#539;in să mai fi văzut o anti-coadă la alte comete din ultimii 20 de ani să zicem.

dragos.n
20 Oct 2024 16:01


O cometa elimina mai multe tipuri de materii. Gazele formeaza coada, sub influenta vantului solar, in timp ce materialele solide pot intra in componenta cozii, sau, in functie de densitate si traiectorie, sunt mai putin influentate de vantul solar, si pot forma o asa zisa anticoada, mai subtire si mai putin lumisoasa, si urmeaza im mare masura traiectoria cometei. In functie de componenta cometei, aceasta poate sa fie mai vizibila, sau mai putin.

Night
20 Oct 2024 16:31


Total de acord.  Citind acest articol https://www.livescience.com/space/comets/rare-illusion-gives-once-in-a-lifetime-comet-a-seemingly-impossible-2nd-tail-after-closest-approach-to-earth-for-80-000-years am realizat că am ratat anti-coada a două comete recente.

iulian90
20 Oct 2024 19:23


Buna seara tuturor.

Desi nu am mai fost activ pe forum in ultimele zile, am urmarit cometa C/20203 A3 in tot acest timp, doar pe 16 octombrie am avut innorat si nu am putut sa o observ, in rest pe 17,18 si aseara pe 19 octombrie am observat si fotografiat neconenit cometa.In ultimul set de imagini facute aseara a iesit cel mai bine cometa desi a mai slabit in luminozitate, dar conteaza si faptul ca a fost mult mai sus decat in celelalte seri iar Luna a rasarit mai tarziu, asadar am avut un interval bun in care am tras cele mai bune cadre cu cometa.
Cometa inca se vede cu ochiul liber chiar daca cam la limita, avand o coada vizibila de pana in 4 grade aseara. 

In seara e senin si ies din nou sa observ si sa fotografie cometa. :wink:

Fmac
20 Oct 2024 20:18


Comet C/2023 A3
20 oct 2024 - 19:40
Meade 16" LX200GPS
Zwo ASI 6200MM -one shot 10s, bin3

iulian90
20 Oct 2024 23:54


Frumoasa si detaliata imaginea cu cometa. Felicitari.  :) 

Mai prezint cateva imagini cu cometa C/2023 A3, prima de sus fiind facuta in seara asta, insa mai modesta din pricina faptului ca atmosfera a fost cam incarcata cu praf saharian, desi Luna inca nu rasarise in timpul capturilor. Este facuta din stackingul a 77 cadre de 20 s expunere la ISO 800 cu camera Canon 450D si teleobiectivul Paragon 300mm f/5.6.

Insa urmatoarele imagini sunt facute din stacking-ul a catorva filmari facute la coama si capul cometei cu camera ASI178MM prin telescopul Gigant 245mm f/5.25. Imaginile scot in evidenta nucleul cometei cu asoect cvasi-stelar dar si un fel de anvelopa interioara (in interiorul capului si a coamei) ce inconjoara partial nucleul  precum si o dara intunecata stearsa care ar putea sa fie umbra lasata de nucleul cometei in coada si coama luminoasa. Filmarile respective sunt facute pe 15 si 17 octombrie.

GunDALF
21 Oct 2024 08:34


Mai interesant e ca e nitel dezaxata :mrgreen: , are un usor offset fata de axa.

iulian90
21 Oct 2024 22:58


Da, am observat acea descentrare a nucleului cometei, banuiesc ca se datoreste combinatiei dintre vantul solar care impinge materia din coama cometei in directie opusa Soarelui si directia imprimata de miscarea cometei, coama putand fi comprimata asimetric de actiunea vantului solar, poate de aceea apare si acea descentrare a nucleului in raport cu coama cometei.

In seara asta am observat din nou cometa si parca s-a vazut mai bine decat aseara desi stralucirea sa a a mai scazut, datorita cerului mai curat ca urmare a unui gol temporar in norul de praf din atmosfera adus de prin Asia si Africa care s-a abatut si spre Roamania. 

Si rezultatul astrofoto mi-a iesit mai bun decat cel de aseara. 

Canon 450D + teleobiectiv Paragon 300mm f/5.6, pe montura ecuatoriala. 90x20s ISO 800. Mod Comet stacking .

Night
22 Oct 2024 00:12


Felicitari. Ati prins cu totii anti cuada,

dmtr69
22 Oct 2024 19:13


Una din capturile de ieri. 35x30s cu ASI294MC si TS 80mm apo (la focala de 380mm). Mi-a luat cateva ore procesarea (sa faci starless 35 cadre solicita serios PC-ul).

dmtr69
23 Oct 2024 14:46


O captura de ieri, facuta cu obiectiv M42 Porst 135mm @f4.0 si ASI294MC (pe montura). 30 cadre de 30 secunde.

CristiB
24 Oct 2024 21:44


In seara asta se vedea frumos prin binoclul 8x56 dar cu camera telefonului doar asa.

iulian90
26 Oct 2024 21:08


Prezint o imagine cu cometa C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS de aseara, fotografiata cu camera Canon 450D si teleobiectivul Paragon 300mm f/5,6. Cu ochiul liber s-a vazut greu , aproape la limita, insa prin binoclu 10 x 50 inca se vede bine, avand o coada de 2-3 grade.

CristiB
26 Oct 2024 21:15


Eu o urmaresc chiar acum pe viu cu 15x56, e destul de sus, o sa se mai vada o perioada.

Night
27 Oct 2024 00:52


Coada se vedea bine cu privirea periferică după doar câteva secunde de acomodare, printr-un Mak de 150mm f/12 la un grosisment de 32 x, având un aspect cometar evident (trapezoidal, triughiular, pornind de la nucleul bine condensat ce era învăluit de o coamă difuză dar evidentă). 

Cometa nu se vedea cu ochiul liber. Calea Lactee era evidentă însă cerul nu era negru (Cer rural la 20 km de Bucure&#537;ti). Momentul observa&#539;iei (20:10 / 26oct).

iosif
27 Oct 2024 18:28

C 2023 A3
C 2023 A3, cu cate un cadru de 5 minute LRGB.

Magnitudinea creste rapid, si e tot mai indepartata se deplaseaza cu 45.900 km/s.

Night
27 Oct 2024 19:43


cam a&#537;a se vedea prin ocular, ca în poza de mai sus.

concentus
27 Oct 2024 22:02


23x15s lights, 30 darks, Olympus E-MX1, ISO 800, Zuiko 150mm f2.
Firtușu, județul Harghita.
26.10.2024

Night
27 Oct 2024 22:47


Încă se distinge anti coada! Extraordinar! În fotografii zic.