-----------------------------------
mmarin
07 Apr 2024 17:28

Binoclu Celestron Regal ED 8x42 Flat field
De mai bine de cinci ani îmi fac treaba cu un binoclu 8x42 ieftin, literalmente cel mai ieftin ED pe care l-am găsit &#537;i care pare să fie identic din punct de vedere optic cu Svbony SV202, cel mai ieftin ED ce poate fi achizi&#539;ionat acum. Un compromis bun pre&#539;/calitate, cu o rezolu&#539;ie bună la centrul imaginii &#537;i abera&#539;ii tolerabile în rest. Ceea ce deranjează pe timp de zi e câmpul îngust care face obiectele albe excesiv de luminoase, cu detalii &#8222;arse&#8221;. Ocularele simple au astigmatism pronun&#539;at care reu&#537;e&#537;te să surclaseze atât curbura de câmp cât &#537;i abera&#539;ia cromatică laterală astfel că doar 1/3 din câmp e cu adevărat clar. Am văzut &#537;i mai rău de atât la pre&#539; mai mare a&#537;a că nu m-am grăbit să-l înlocuiesc dar am continuat să caut.
   Celestron Regal ED pare să fie permanent la reducere, mai ieftin decât Trailseeker ED a&#537;a că am decis să-i dau o &#537;ansă.
   N-am fost niciodată un fan al modului în care Celestron î&#537;i personalizează binoclurile, î&#537;i au locul mai degrabă în raft la Jumbo decât într-un magazin de optică. În plus, poliloghia de marketing e menită să gonească omu' - &#8222;Flat Field Technology&#8221; scrie mare pe cutie. Măcar arată ceva mai sobru decât seria UpClose dar tot nu poate fi confundat cu un binoclu &#8222;adevărat&#8221; E greu, 768g spun ei, 860 am cântărit eu cu capacele de cauciuc dar fără cordelu&#539;ă. Îmbrăcămintea de plastic e OK dar nu se &#8222;lipe&#537;te&#8221; de mână la fel de bine ca cel vechi. Mult mai bine totu&#537;i decât cauciucul pe care îl folosesc al&#539;ii &#537;i care se descompune după câ&#539;iva ani. Roata de focus e cam &#539;eapănă pentru gustul meu dar nu are cursă moartă &#537;i permite focalizare precisă. Lentilele de ochi sunt mari, 25mm, cupele ocularelor sunt uria&#537;e &#537;i cam stau în drum dacă ai ochii mai apropia&#539;i. Acoperirile antireflex sunt de calitate, pare să aibă &#537;i un strat de protec&#539;ie pe suprafe&#539;ele frontale &#537;i de ochi. Transmisia luminii e bună, punând binoclul în fa&#539;a unei suprafe&#539;e albe &#537;i privindu-l din fa&#539;ă de la oarecare distan&#539;ă, obiectivele apar uniform luminate &#537;i po&#539;i face o compara&#539;ie cu albul din spate. 
   Am decis să fac ceva fotometrie: am a&#537;ezat binoclul pe plan&#537;eta luminoasă pe care o folosesc la flaturi &#537;i l-am pozat de sus apoi am analizat imaginea în RawTherapee. După ce m-am asigurat că curba de luminan&#539;ă e liniară am folosit unealta de &#8222;pick&#8221; pentru balans de alb &#537;i pentru a ob&#539;ine o valoare medie a luminan&#539;ei prin binoclu &#537;i în jurul lui. Rezultatul ob&#539;inut de mine corespunde celui specificat de producător, aproape 93%, cu o cădere u&#537;oară în albastru. Am testat ca martor un obiectiv foto cu reputa&#539;ie bună &#537;i mi-a dat 90.6% fa&#539;ă de 90 garantat de producător. Aceea&#537;i valoare &#537;i la binoclul vechi! Nu &#537;tiu ce metodă folosesc la Allbinos de le ies valorile a&#537;a de mici, poate că au spectrometru calibrat sau poate că măsoară pe imagini jpeg.
   Câmpul vizual real e specificat de 8 grade &#537;i, într-adevăr Lira încape exact în câmpul ocularelor cu foarte pu&#539;in spa&#539;iu liber. Câmpul ocularelor e de 60, ceva mai pu&#539;in decât te-ai a&#537;tepta; imaginea luată prin ocular cu telefonul e lipsită de distorsiuni geometrice dar ochiul remarcă efectul de glob &#537;i o u&#537;oară iluminare a câmpului spre margini, mai mică decât mă temeam - probabil vignetarea compensează par&#539;ial. 
   Primul lucru pe care îl remarci când duci binoclul la ochi este cât de greu este să prinzi pupila de ie&#537;ire, distan&#539;a interpupilară trebuie să fie perfect reglată iar ochii trebuie plasa&#539;i la o distan&#539;ă destul de critică fa&#539;ă de oculare. În special ziua, când e soare iar pupila ochiului se contractă e foarte greu să prinzi un câmp luminat uniform.De fapt, se observă &#537;i în pozele luate cu telefonul. După un timp m-am adaptat &#537;i nu-mi ia mai mult de două secunde să prind pozi&#539;ia optimă dar ăsta nu e un binoclu pentru oricine. Câmpul e într-adevăr plat, stelele sunt în focus până la margine, de la 75% din câmp încep să se facă sim&#539;ite abera&#539;iile degradând imaginea progresiv dar nu excesiv.
  Al doilea lucru e corec&#539;ia cromatică. L-am testat în cele mai vitrege condi&#539;ii posibile: ramuri pe fondul cerului acoperit, la o distan&#539;ă medie, astfel încât o parte din ele să nu fie în zona de clar. Sunt vizibile urme de verde/violet, mai accentuate dacă ochiul nu e aliniat cu axa optică dar MULT mai slabe decât mă a&#537;teptam. Atât abera&#539;ia cromatică longitudinală cât &#537;i cea laterală sunt bine controlate. Spre margine violetul începe să se deta&#537;eze de pluton stricând imaginea dar dacă privim un obiect care nu reflectă partea de sus a spectrului rezolu&#539;ia e încă decentă. Coma &#537;i astigmatismul încep &#537;i ele să mu&#537;te din rezolu&#539;ie pe ultimii 25% din cadru dar sunt bine controlate &#537;i, oricum, marginile câmpului sunt greu de atins cu privirea directă. 
   Când lumina scade &#537;i pupila ochiului se dilată franjele colorate dispar în totalitate cu excep&#539;ia celor violete de la periferie. Rezolu&#539;ia imaginii rămâne excelentă pe cei 75% din centru, limita e ochiul privitorului. Pupila de ie&#537;ire e la cca 20mm de suprafa&#539;a lentilei de ochi, 15mm de marginea cupelor  retrase, suficient pentru cei ce au nevoie de ochelari. Ar fi fost bine să fie mai multe pozi&#539;ii intermediare pentru cupe dar tot e bine că la acest model canalele elicoidale au un zig-zag care împiedică cupele să se retragă dacă le presezi fără să le rote&#537;ti.
   Controlul luminii parazite e bun, câteva reflexii ciudate când o sursă de lumină din afara cadrului atinge un col&#539; al prismelor, altfel am văzut mult mai rău. Ocularele au tendin&#539;a să reflecte spre ochi lumina care vine din spate, soarele sau sursele de lumină pot incomoda în anumite condi&#539;ii. O protec&#539;ie suplimentară gen &#8222;Bino Bandit&#8221; merită luată în considerare dar nu e obligatorie.
   Protec&#539;ia la factorii de mediu nu am testat-o. Wingspan 8x42 a fost uitat afară &#537;i a încasat o por&#539;ie de ploaie fără consecin&#539;e, nu văd de ce ăsta ar fi mai afectat de ni&#539;ică apă; vine din acela&#537;i loc.
   E un binoclu performant dar dificil. Trebuie să petreci ceva timp cu el ca să decizi dacă-l vrei sau nu. Svbony are un model similar cu oculare diferite - lentilele de ochi sunt ceva mai mici iar câmpul declarat este de 7,7 grade - la un pre&#539; &#537;i mai mic, modelul SA205. Ar putea fi o alternativă de luat în considerare. La polul opus, a apărut recent pe pia&#539;a din China un model 8x42 cu câmp de 9,1 grade. Mai durează ceva până apare pe pia&#539;a noastră a&#537;a că avem timp să umplem pu&#537;culi&#539;a.

zoth
08 Apr 2024 11:20


Sa-l folosesti cu placere  :) 

Am testat si eu cateva modele cu field flattener inclus si am ajuns la concluzia personala ca voi folosi astfel de binocluri mai mult pe timp de zi cand corectia geometrica este un avantaj mare, si mai putin pe timp de noapte cand zona marginala a campului este mai luminoasa si ma deranjeaza, ca sa nu zic ca mi se pare si inestetica. Poate e chestia de obisnuinta dar pana la proba contrarie raman pe clasic.