-----------------------------------
ALEXION
15 Apr 2024 15:40

Va saluta un &quot;super incepator&quot;
Datorita faptului ca am 3 copii mici (unul dintre ei pasionat de astronomie) am achizitionat un telescop cu oglinzi, cu diametrul de 200mm si distanta focala 1200mm, mai exact modelul "Telescop Dobson SkyWatcher Skyliner 203/1200 Pyrex".
Pe langa obiectivele din dotare am in plus un alt obiectiv de 4mm.

    In cursul zilei de ieri, am incercat sa gasesc luna cu  luneta cautatoare in jurul orei 15. Desi luna se vedea cu usurinta cu ochiul liber si cu un binoclu 8x50, nu am reusit sa o gasesc cu luneta cautatoare (poate / defapt sigur) datorita pozitiei incomode de cautare.

    Asa ca saptamana asta imi voi rezerva ceva timp pentru a studia si iau un calcul achizitionarea unui alt dispozitiv de cautare.

valy
15 Apr 2024 16:01


Bine ai venit!

Mare atentie cu telescopul ziua, mai ales daca sunt si alte persoane imprejul: nu va uitati la Soare, nu lasi telescopul afara nesupravegheat, nu lasi copiii nesupravegheati pe langa el!
Noaptea nu sunt riscuri, decat sa te lovesti de el, dar ziua e riscant ca tentatia observarii Soarelui este mare.

Ar trebui sa nimeresti Luna si fara cautator, cu putin exercitiu, incepi cu ocularul cu focala cea mai mare, nu sari direct la cel de 4mm.

ALEXION
15 Apr 2024 16:14


Multumesc, Stiu ca lumina soarelui amplificata sau concentrata produce arsuri ireversibile ale celulelor ochiului.

Armand Popa
15 Apr 2024 17:33


Bine ai venit. Eu iti sugerez, pentru inceput sa cumperi un cautator cu punct rosu (RDF). E mult mai usor de gasit obiectelele ce le observa in general oricine la inceput (Luna si planetele) dar e util si in a tinti o zona oarecare pe cer in viitor.

saiph
15 Apr 2024 19:18

Re: Va saluta un &quot;super incepator&quot;
(...) Pe langa obiectivele din dotare am in plus un alt obiectiv de 4mm.
(...)

Bine ai venit :)
Alea se numesc oculare, cele la care pui ochiul sa te uiti :D obiectivele sunt de regula aflate in partea din fata a instrumentului (la reflectoare obiectivul e de fapt in spate si este chiar oglinda primara).

Legat de problema cu gasitul lunii prin cautator, poate un cautator "cotit", cu vizare la 90 de grade, ar fi mai comod - permite mentinerea orientarii ochiului in acelasi mod ca si cand ne uitam prin ocularul telescopului. 
Acum ce fel de cautator este montat pe telescop?

Iar pt colimarea cautatorului cu axa optica principala a telescopului, incearca sa folosesti mai intai un ocular cu focala foarte lunga, care va permite obtinerea unui camp foarte larg, suficient pt localizarea obiectelor pe cer. Pe timp de zi poate fi un pic dificil pt ca si daca esti foarte aproape de Luna, aceasta tot nu va da lumina parazita in ocular ca sa-ti spuna incotro sa corectezi orientarea instrumentului (asa cum se intampla de obicei seara/noaptea).

ALEXION
15 Apr 2024 20:56

Re: Va saluta un &quot;super incepator&quot;
(...) Pe langa obiectivele din dotare am in plus un alt obiectiv de 4mm.
(...)

Bine ai venit :)
Alea se numesc oculare, cele la care pui ochiul sa te uiti :D obiectivele sunt de regula aflate in partea din fata a instrumentului (la reflectoare obiectivul e de fapt in spate si este chiar oglinda primara).

Legat de problema cu gasitul lunii prin cautator, poate un cautator "cotit", cu vizare la 90 de grade, ar fi mai comod - permite mentinerea orientarii ochiului in acelasi mod ca si cand ne uitam prin ocularul telescopului. 
Acum ce fel de cautator este montat pe telescop?

Iar pt colimarea cautatorului cu axa optica principala a telescopului, incearca sa folosesti mai intai un ocular cu focala foarte lunga, care va permite obtinerea unui camp foarte larg, suficient pt localizarea obiectelor pe cer. Pe timp de zi poate fi un pic dificil pt ca si daca esti foarte aproape de Luna, aceasta tot nu va da lumina parazita in ocular ca sa-ti spuna incotro sa corectezi orientarea instrumentului (asa cum se intampla de obicei seara/noaptea).

Erwin
16 Apr 2024 10:39


Bine ai venit pe forum! 
Caută &#537;i cite&#537;te cu aten&#539;ie topicurile pentru începători de aici de pe forum, sunt multe informa&#539;ii de asimilat &#537;i este nevoie de răbdare. Telescopul este unul destul de performant însă a&#537;a cum au subliniat colegii este nevoie de un căutător suplimentar RDP sau un laser verde. Aceste dispozitive trebuie să fie aliniate cât mai bine cu telescopul, adică atunci când în centrul căutătorului este o stea aceasta trebuie să apară &#537;i în centrul ocularului. Reglajul se face cel mai simplu pe un obiect terestru îndepărtat cum ar fi un stâlp de curent sau turn telecom aflat la cel pu&#539;in 1-2Km distan&#539;ă. 

Pentru a folosi cu succes ocularul de 4mm care dă o mărire mare este necesar ca telescopul să fie bine aclimatizat, să nu fie turbulen&#539;ă nici în tub nici pe cer. A&#537;adar, dacă stelele scintilează vizibil turbulen&#539;a este mare, se pot face observa&#539;ii de câmp profund, la măriri mici. 

Este bine ca în timp să procura&#539;i mai multe oculare, unul de focală mai lungă &#537;i câmp larg, bine corectat pentru DSO &#537;i mai multe oculare de focală scurtă pentru observa&#539;ii planetare, dar cu câmp larg, 68-82 grade, având în vedere că montura este Dobson, să nu fie nevoie de ajustări prea dese.