-----------------------------------
Erwin
16 Apr 2024 10:54

Lacerta Premium Flat Field 10.5 mm
Am luat acest ocular de curiozitate, spre a-l folosi la festivaluri &#537;i alte ac&#539;iuni cu publicul, pentru a menaja ocularele de top din trusă. Mai am un Lacerta Magellan de 12mm care are calitate uimitor de bună pentru un ocular relativ ieftin. Seria Magellan nu se mai fabrică, dar consider că actuala serie Premium Flat Field este superioară, după ce am aruncat o privire prin acest 10.5mm. 

Pentru testarea ocularelor folosesc de obicei o lunetă terestră de ochire de 60mm care are optică excep&#539;ională. Cum cerul a fost înourat am făcut testele pe obiecte terestre, blocuri &#537;i becuri aflate la 1-3 Km distan&#539;ă. Câmpul de 60 de grade este lipsit de distorsiuni &#537;i abera&#539;ii a&#537;adar prima impresie a fost o surpriză plăcută. 

Ocularul este prevăzut cu o cupă de cauciuc moale foarte confortabilă, se poate plia pentru purtătorii de ochelari, eye relief-ul este generos. Capacele de cauciuc sunt moi &#537;i protejează foarte bine împotriva prafului. Ocularul vine în cutie din carton cu spumă în interior &#537;i lavetă din microfibră. Pre&#539;ul de 250 lei este convenabil, se pot face u&#537;or perechi pentru binoviewer sau binoclu. 

Urmează să-l testez cu mai multe instrumente din dotare, pe timp de noapte &#537;i voi reveni cu detalii.

valy
16 Apr 2024 11:51


Oare celelalte focale sunt la fel de bune?

Armand Popa
16 Apr 2024 15:01


Eu am varianta de 25mm si sunt foarte multumit. Am comparat cu dl Pteancu Lacerta de 25mm vs X-Cel-ul de 25mm si nu am vazut nici-o diferenta semnificativa.
M-am uitat si printr-un ocular Lacerta PFF de 5.5mm, iar imaginea e la fel de buna.
E o serie reusita, ideala in primul rand pentru cei care vor oculare mai bune decat cele cu care vin telescoapele dar nu vor sa cheltuie multi bani, sau pentru binoviewer

Mircea Pteancu
16 Apr 2024 18:53


Confirm cele spuse de Armand, Lacerta 25mm este un ocular cu calitatea imaginii similara cu XCel 25mm.
Privind insa prin portofel, imaginea lui Lacerta este de doua ori mai mica ... 

Mircea

Erwin
25 Apr 2024 11:23


Aseară am reu&#537;it să mă uit la Lună &#537;i la o stea printre nori cu ocularul din titlu. Imaginea Lunii pline ocupă o treime din câmp, a&#537;adar câmpul real pe cer al lunetei de 60mm+10.5mm este de aproximativ 1'30". 

Privind interfa&#539;a dintre discul lunar &#537;i fondul cerului se constată o abera&#539;ie cromatică relativ mică în marginea câmpului, niciuna pe centru, mai mult de jumătate din câmp este lipsit de cromatism lateral. Imaginea este sharp &#537;i s-au putut distinge bine craterele &#537;i alte forma&#539;iuni lunare chiar &#537;i în faza aproape plină. Am găsit cu greu o stea pe care să o pot urmări, magnitudine între 2-3. Am plimbat instrumentul astfel încât să baleiez cu steaua tot câmpul. Făcând abstrac&#539;ie de spike-urile de difrac&#539;ie date de prismele redresoare (sistem Porro) steaua a rămas adunată pe tot câmpul. 

O să mai încerc ocularul cu altă ocazie, cu newtonianul Hinds &#537;i cu alte telescoape, senin să fie.