-----------------------------------
Gogu
14 Mai 2024 16:19

Binoclu Lidl Auriol 10x50
Ieri cand eram la cumparaturi la Lidl, am vazut un morman de binocluri. Am zis ca la ce pret au, merita incercat, macar pentru joaca copilului.
Binoclul are pretul incredibil de 79.99 RON. In aceasta suma te intrebi daca primesti si sticla in plasticul respectiv.
Dar in cutie avem urmatoarele:

O gentuta dintr-un material subtire, cu bretea pentru carat mai usor pe umar.
O bucata de material pentru curatat lentilele.
O curea pentru tinut binoclul la gat.
Si, bineinteles, binoclul.

Materialelul din care e facut binoclul, evident, este plastic (cred ca 100%). Lentilele sunt curate, nu se vede niciun tratament pe ele, desi pe cutie zice ca sunt multicoated.
Are si capace din cauciuc, care nu sunt atasate de corpul binoclului, deci se pot pierde relativ usor.

Evident, constructia este cea mai ieftina posibila, de asteptat la un asemenea pret. 
Focusul este rudimentar, ocularele culiseaza fata-spate odata cu rotirea focusului. Din cand in cand sare, probabil nu exista niciun strop de vaselina acolo si nici legatura de la roata de focus la oculare nu e vreo inginerie. Cu toate astea, focusul isi face treaba, desi trebuie sa ai rabdare cu el. Daca bino este lipit de arcadele ochilor si focalizezi, o sa simti cum sare ocularul.

Are si o ajustare individuala pe unul din oculare pentru dioptrie. Nu ma asteptam la asemenea capabilitati.

Campul vizual la 1000 de metrii este de 120 de metrii, conform specificatiilor. Nu stiu daca ii are pe toti 120 de metrii, dar este un camp vizual decent. Distanta minima de focus este de 10 metrii.

Pentru observatii terestre este surprinzator (inca odata, pentru 80 de lei). Eu ma asteptam sa nu pot sa fac focus rezonabil cu el, sau sa identific niste pasari intr-un copac. Dar poti.

Pentru astro, m-am uitat la Luna si la Sirius, acestea fiind singurele 2 obiecte astro vizibilie pe seara, pana au venit norii. Nu are aberatii cromatice foarte mari, sirius se vedea oarecum punctiform.
La Luna detaliile erau vizibile rezonabil (deja erau nori subtiri peste) dar nu se observa vreo pata de culoare verde sau rosie, pe marginea luminata, cum am patit la un Bresser astro 20x80 cu care am mai observat luna.
Din pacate pana am intrat in casa sa iau Luger-ul sa incerc sa vad niste diferente, norii deja acoperisera si Luna si Sirius.

Concluzia acestui post pentru mine este urmatoarea:

Pentru cineva care nu are bino, si nu are nici buget pentru un bino rezonabil (macar un svbony la 100 de eur), varianta asta de la Lidl poate sa fie interesanta. Iar pentru copii, sa se joace putin cu el este si mai interesant (copilul meu are 5 ani, a fost absolut fascinat ca putea sa vada masinile de pe strada, pasarile de pe acoperisuri si alte obiecte din jur)

Gogu
14 Mai 2024 16:22

Si niste foto cu &quot;anomalia&quot;
Iata si cum arata jucaria de la Lidl

nobody
14 Mai 2024 18:54

Re: Binoclu Lidl Auriol 10x50
Materialelul din care e facut binoclul, evident, este plastic (cred ca 100%). Lentilele sunt curate, nu se vede niciun tratament pe ele, desi pe cutie zice ca sunt multicoated.

S-ar putea totusi corpul sa fie totusi metalic, si cu putin noroc si bratele de la oculare. Pe cutie scrie 'fully coated'. Ceva 'coating' pare sa existe, tenta alastruie, dar probabil este doar pe suprafetele exterioare, adica multa lumina parazita pe timp de zi. Focuserul este clasic, daca-i faci un pic de rodaj, poa' sa mearga mai fin, macar o vreme.

Ar trebui verificata colimarea, cat de cat, mai ales pentru copil, sa nu-si forteze ochii inca in formare.

catalin dumitru
14 Mai 2024 21:14

Campul vizual la 1000 de metrii este de 120 de metrii, conform specificatiilor. Nu stiu daca ii are pe toti 120 de metrii, dar este un camp vizual decent. Distanta minima de focus este de 10 metrii.

De ce se tot scrie cu doi de 'i' acolo unde nu e necesar ? S-au înmul&#539;it semi analfabe&#539;ii pe acest forum sau se bagă fără aten&#539;ie suficientă cuvinte prescrise ? 

Mai nou (adică în ultimii ani) , au apărut pe aici &#537;i chiar prin burtierele TV , chestii precum "niciun" , "nicio" &#537;i cine &#537;tie ce alte bazaconii . 
Am intrat de curiozitate prin profilele celor care mutilează (frecvent) limba română &#537;i se pare că "e" mul&#539;i cu studii superioare !!

Se scrie a&#537;a la mi&#537;to sau doar atât pot unii ? Am gre&#537;it &#537;i eu mai demult , când am scris "Face-&#539;i" în loc de" face&#539;i" , dar de atunci am băgat la cap . Nu mai scrisesem de zeci de ani !

valy
15 Mai 2024 08:19


Acum ceva timp s-a revizuit schimbarea si a aparut si forma legata "nicio", "niciunul".

zoth
15 Mai 2024 08:20

 ... inca odata, pentru 80 de lei ... 

Super tare!!  :D  sunt unii care dau 8000 de lei sau mai mult pe un 10x50 iar tu ai rezolvat-o cu numai 80. Bravo!

Spor la observatii si asteptam o recenzie completa  :D

Gogu
15 Mai 2024 09:39



De ce se tot scrie cu doi de 'i' acolo unde nu e necesar ? S-au înmul&#539;it semi analfabe&#539;ii pe acest forum sau se bagă fără aten&#539;ie suficientă cuvinte prescrise ? 


Merci de observatie! Posibil am scris asa pentru ca nu prea mai scriu in Romana si cu atat mai putin citesc in Romana. Acum o sa tin minte, macar in cazul metrilor.

Si apropo de ce ai zis mai sus, prepozita de se foloseste de la 20 in sus, nu zici niciodata am mancat doua de oua sau doi de ardei, ci douzeci de oua, etc. Deci si in acel caz posibil forma corecta este doi "i"

In fiecare zi invatam cate ceva!

Gogu
15 Mai 2024 09:45


S-ar putea totusi corpul sa fie totusi metalic, si cu putin noroc si bratele de la oculare. Pe cutie scrie 'fully coated'. Ceva 'coating' pare sa existe, tenta alastruie, dar probabil este doar pe suprafetele exterioare, adica multa lumina parazita pe timp de zi. Focuserul este clasic, daca-i faci un pic de rodaj, poa' sa mearga mai fin, macar o vreme.

Ar trebui verificata colimarea, cat de cat, mai ales pentru copil, sa nu-si forteze ochii inca in formare.

Probabil cand o sa-l scape copilul pe jos si o sa crape, o sa aflu daca are si alte materiale in afara de acel plastic.

Colimarea pare ok, am testat cat m-am priceput, conform postului facut de Zoth. Copilul inca nu stie sa focalizeze si oricum nu se uita mai mult de 5-10 secunde prin el...cel putin momentan. 
In viitor o sa-i iau un bino mai mic (fizic) si cu o distanta minima intrapupilara suficient de mica pentru el.

Gogu
15 Mai 2024 09:51



Super tare!!  :D  sunt unii care dau 8000 de lei sau mai mult pe un 10x50 iar tu ai rezolvat-o cu numai 80. Bravo!

Spor la observatii si asteptam o recenzie completa  :D

Merci!

O sa incerc sa deslusesc artele testarii unui bino, si dupa o sa vad daca reusesc sa scriu si un review mai cuprinzator. Acum o luna am cumparat primul meu bino, un Luger ED 8x42 de la un coleg de pe forum, iar acum aceasta jucarie, mai mult din curiozitatea provocata de pretul lui mic.

Aseara am scos si dob-ul la stele, asa printre nori, iar in acelasi timp am facut ceva observatii si cu Luger si cu Auriol-ul de la Lidl. 
Diferentele sunt imense la detaliile observate pe Luna. In schimb la stele, nu e rau nici bino de la Lidl.

Asteptam si zile mai senine!

MariusP
15 Mai 2024 10:13


Dacă nu dublează imaginea în mod evident, până vei prinde mai multă experien&#539;ă, urmăre&#537;te să nu sim&#539;i disconfort la privitul prin binoclu, să nu te doară capul după folosirea mai îndelungată &#537;i să nu vezi dublu după ce-&#539;i iei ochii din binoclu. Îs ni&#537;te prime criterii de avut în vedere...

Am testat &#537;i eu câteva exemplare de la Lidl, dar toate erau cu probleme: ori decolimate tare ori aveau mizerie în interior, probabil pe prisme sau lentile etc.

catalin dumitru
15 Mai 2024 12:28


Acum ceva timp s-a revizuit schimbarea si a aparut si forma legata "nicio", "niciunul".

O să fac o scrisoare către Academia Română , pentru a aproba scrierea legată a mai multor perechi de cuvinte sau chiar scurte expresii . 

Prima care îmi vine în gând este " ambelitpu..a"  :lol:  .Parcă sună mai nem&#539;e&#537;te , nu !?

În altă ordine de idei , singura chestie optică tare de la Lidl , descoperită de mine , a fost legată de calitatea nea&#537;teptată a obiectivului acelui spectiv de 60 mm , plin de plastic &#537;i gumă . Dar &#537;i dubletul în discu&#539;ie avea un mic minus , acoperirile antireflex fiind făcute par&#539;ial , ori în bătaie de joc sau la unele dacă îmi amintesc bine , chiar inexistente .

CristiB
15 Mai 2024 15:29



Super tare!!  :D  sunt unii care dau 8000 de lei sau mai mult pe un 10x50 iar tu ai rezolvat-o cu numai 80. Bravo :D

Pe langa asta  mai au chiar si aproximativ aceeasi forma, deci ambele sunt binocluri!

catalin dumitru
15 Mai 2024 16:25

Si apropo de ce ai zis mai sus, prepozita de se foloseste de la 20 in sus, nu zici niciodata am mancat doua de oua sau doi de ardei, ci douzeci de oua, etc. Deci si in acel caz posibil forma corecta este doi "i"


Eroare de interpretare ! 

Întrebare: ce note ai la română , Dumitru ?

Raspuns: am doi patru !?!? :lol:

Stanescu Octavian
15 Mai 2024 16:44


care e problema cu limba si gramatica este forumul de acesta specialitate ? sau mergem mai departe cu deschizatorul de dopuri ale astronomiei (binoclu ) obsesiv adio astronomie... . si au am avut abea cu greu 5 la romana de mila. chiar nu ma duce capul la astea cu limba vb scris corect .

Gogu
15 Mai 2024 16:59



Eroare de interpretare ! 

Întrebare: ce note ai la română , Dumitru ?

Raspuns: am doi patru !?!? :lol:

intrebarea era ce note nu ce numere. Am doua note (de) 4 nu doi 4, dar aici oricum este discutabila. in cazul metrilor mai sus enuntati nu o sa zici in viata vietilor limbii romane 4 de metri ...hai sa revenim la uitat in sus prin sticle

CristiB
15 Mai 2024 18:27


Am gasit chiar acum ceva asemanator la magazinul de lenjerie, nu de la cel de branza. E si la reducere, in loc de 150 lei numai 50, un chilipir. Are si busola! 
Pacat de toate resursele si materialele folosite.

valy
15 Mai 2024 18:46


Da'  binoclu', cum e binoclu'?
E metal sau plastic? Am meu luat in 2005 parea metal, pana s-a rupt deunazi, plastic adevarat. Iar coatingul, acolo unde era, s-a basicat in ambele obiective. 
Si eu ma intreb cum reusesc sa ajunga la preturi mici. Probabil chinejii sa traiasca. Fac milioane, unele rebuturi de diverse calitati ajung in diverse magazine de masa. Pana la urma din sute(le) de mii (cu doi de ii?!) de clienti s-or nimeri doi-trei sa le cumpere.

nobody
15 Mai 2024 18:59


@Gogu: doar ca explicatie, cu numeralele ... exista reguli, dar exista si exceptii de la reguli (ceva similar cu 'ora unu', 'ora doua'): u, doi metri, metrul acela, metrii aceia (formele articulate).
Din partea mea ... atata bai sa fie  :) 

Revenind la binoclul din discutie ... daca vrei sa vezi din ce-i facut corpul si bratele, si nu merge cu ochiometrul, poti incerca cu un ac inrosit, intr-un loc discret. Daca-i plastic odinar, vezi imediat. Oricum, arata mai bine decat gunoiul de mai sus.

catalin dumitru
15 Mai 2024 23:05


E metal sau plastic?... 

Cred că e inten&#539;ionat făcut complet din plastic . Să nu ne fulgere prin el , Doamne fere&#537;te ! Probabil e pentru iubitorii de munte , e u&#537;or , nu conduce electric , am pus mâna pe a&#537;a ceva în talcioc . Dacă îl arunci în văzduh , se întoarce ca un bumerang .

valy
15 Mai 2024 23:13


Se vinde asa ceva in talcioc, cu cat?
(ultima data cand am fost in talcioc, chipurile dupa chilipiruri, erau preturi mai mari ca in supermarket)

catalin dumitru
16 Mai 2024 00:50


Aici la "Chiatra" sunt tot felul de pre&#539;uri . De cele mai multe ori aberante , &#537;i în sus dar &#537;i în jos . Pe unul din ăsta despre care discutăm , cerea proprietarul muulte zeci de lei . 

Până la urmă , e tot un fel de loterie . Eu am dat pe Belfont 7x50 doar 20 lei . Probabil pentru că era cam lovit . Dar panarama ailaltă din plastic fiind "&#539;iplă" , costa de vreo 4 sau 5 ori mai mult .  Să tot faci afaceri cu &#539;iganii  :) !

Gogu
16 Mai 2024 09:19


@Gogu: doar ca explicatie, cu numeralele ... exista reguli, dar exista si exceptii de la reguli (ceva similar cu 'ora unu', 'ora doua'): u, doi metri, metrul acela, metrii aceia (formele articulate).
Din partea mea ... atata bai sa fie  :) 



Mersi pentru explicatii. Am cautat pentru cuantificarea iilor si am gasit discrepante, dar in link mai sus este explicat foarte bine.

Gogu
16 Mai 2024 09:28


E metal sau plastic? Am meu luat in 2005 parea metal, pana s-a rupt deunazi, plastic adevarat. Iar coatingul, acolo unde era, s-a basicat in ambele obiective. 
Si eu ma intreb cum reusesc sa ajunga la preturi mici. Probabil chinejii sa traiasca. Fac milioane, unele rebuturi de diverse calitati ajung in diverse magazine de masa. Pana la urma din sute(le) de mii (cu doi de ii?!) de clienti s-or nimeri doi-trei sa le cumpere.

Nu cred ca e si metal ca e nitel cam usor. La suma asta, daca avea si ceva prin el, nu era aliaj de magneziu sau vre-un titan, era fer, si ajungeai sa faci si biceps si spate cand priveai prin el.

Al meu sigur nu are viata lunga pentru ca il ia asta mic la tavalit, si are atentia unui copil de 5 ani...caci atat are.

Am gasit chiar acum ceva asemanator la magazinul de lenjerie, nu de la cel de branza. E si la reducere, in loc de 150 lei numai 50, un chilipir. Are si busola! 

La 50 de lei luam doua, unu pentru disectie si unu pentru piese de schimb :))

Una peste alta, daca te roade curiozitatea, nu e ca si cum arunci cine stie ce bani pe optica.

CristiB
16 Mai 2024 09:44




Una peste alta, daca te roade curiozitatea, nu e ca si cum arunci cine stie ce bani pe optica.

Aici ai dat o definitie demna de un mare intelept!
Pentru cei ce au pasiunea in sange, indiferent ca achizitioneaza un instrument de 10 mii de &#8364; sau numai de 10 &#8364;, achizitia respectiva se bazeaza pe definitia ta.
Ai grija cu copilul, eu m-am uitat cam un minut prin cel postat ieri si ma dureau ochii deja.
In rest ai grija si la gaurirea corpului pentru a afla din ce material e facut, exista un risc major de a creste concentratia de azot din interiorul binoclului.

Gogu
16 Mai 2024 09:49




Ai grija cu copilul, eu m-am uitat cam un minut prin cel postat ieri si ma dureau ochii deja.
In rest ai grija si la gaurirea corpului pentru a afla din ce material e facut, exista un risc major de a creste concentratia de azot din interiorul binoclului.

Copilul se uita cateva secunde prin el, cand isi aduce aminte. Lui ii place mai mult sa-l care decat sa-l foloseasca.

Pentru aflarea materialului, astept sa-i scape din mana sau sa dea cu el de vre-o piatra mai mare si sa se crape/sparga. Altfel, nu ma roade atat de tare curiozitatea

Cristian Kata
16 Mai 2024 10:21


Auriol, corpul binoclului este din metal, un aliaj...acoperit cu cauciuc, in rest este plastic inclusiv brate oculare. Variantele de Auriol sunt si ele multe la numar, initial aveau brate ocular din metal.... E un binoclu bun pentru a invata cum functioneaza un binoclu porro, miscari prisme/efect, sa vezi ce e prin el si cam atat. A cumpara Auriol cu scopul de a fi folosit ca binoclu este exact cum ai cumpara ochelari de vedere din diverse magazine la pret de 25 lei doar pe baza dioptriei fara a tine cont de nimic altceva. Auriol nu e un binoclu pentru pasionati ci pentru cei care  nu sunt pasionati, e un binoclu care iti scoate din cap o eventuala samanta de pasiune pentru asa ceva si care "vaccineaza" cu succes copii impotriva acestui microb. Cunosc deja destule cazuri in care parintii le cumpara binocluri din Lidl, Jumbo, etc niste binocluri mizerabile pe care copii efectiv nu le folosesc si ajung la concluzia ca nu le mai place "jucaria" cumparata de tata. Ba chiar si maturi am intalnit care atunci cand i-am intrebat daca nu vor sa se uite prin binoclu au zis ca nu pt ca si ei au dar...nu sunt pasionati, cand i-am intrebat ce model au....sigur ca erau niste pocnitori, iar cand am insistat sa primeasca printr-un Bresser HD 10x50 (o pocnitoare care si pocneste) au fost surprinsi, asa ca am dedus ce aveau, daca si un umil Bresser i-a lasat masca, oare ce ar fi zis la ceva acceptabil care sa coste sa zicem pana in 700lei? Pasiunea costa, problema  in ziua de azi consta in a sti pe ce sa dai banii si pe ce sa nu dai, cu aceeasi suma poti lua ceva bun sau ceva jalnic de prost. La pret de Auriol poti lua de pe Olx o vechitura , cu conditia sa te si pricepi la ce iei, pe care sa o restaurezi fara alte investitii si sa obtii o bijuterie comparat Auriol.

catalin dumitru
16 Mai 2024 21:42


Se poate &#537;i mai rău decat deja ilustrul Auriol 10x50 .

Din câte &#537;tiu eu , acel binoclu "polaroid" are obiective făcute din sticlă groasă de geam . Pe exterior e un anti reflex oribil , un fel de "orange-coating" , pe circumferin&#539;ă sunt scrise nu mai &#537;tiu ce bazaconii , prin oculare se vede albastru turcoaz &#537;i din cauza prismelor mici este folosit un diametru cam de 35-37 mm , din a&#537;a-zisele obiective . 

Cred că nu am văzut vreodată ceva mai în bătaie de joc , în materie de binocluri .

A&#537;a că nu merită cumpărat nici măcar de antrenament la dezmembrare .

E totu&#537;i bun la ceva , po&#539;i să faci o farsă la aniversarea unui prieten astro amator .

Am mai văzut odată ceva parcă mai scârbos , unul din plastic verde , cu aceea&#537;i arhitectură ca la Polaroid . &#536;i ăla tot cu lentile din sticlă verde de vitrină .

Cristian Kata
16 Mai 2024 22:34


Catalin, ai perfecta dreptate referitor la cel mai scarbos binoclu, este cel pe "sasiu" de "polaroid", unele sunt verzi, unele doar negre, lentilele din plastic oribil, mie imi provoaca greata, exact asta e sentimentul, greata, fara nici o exagerare. Auriol este la ani lumina distanta de acele jeguri oribile, dar este un binoclu slab care nu merita cumparat chiar daca nu se compara cu mizeriile respective. Trebuie avertizati cumparatorii, incat sa nu se mai vanda apoi nici sa se mai produca asemenea pocnitori, stiu ca e greu spre imposibil....inca exista multi fani ai binoclurilor cu zoom, deci....e cale lunga.

zoth
17 Mai 2024 12:47


... acel binoclu "polaroid" are obiective făcute din sticlă groasă de geam . Pe exterior e un anti reflex oribil , un fel de "orange-coating" , pe circumferin&#539;ă sunt scrise nu mai &#537;tiu ce bazaconii , prin oculare se vede albastru turcoaz &#537;i din cauza prismelor mici este folosit un diametru cam de 35-37 mm , din a&#537;a-zisele obiective .

Am intalnit si eu o panarama de asta fix cum zici, dar ce m-a contrariat cel mai tare a fost faptul ca obiectivele alea oranj erau simple lentile biconvexe, nici vorba de dubelete acromatizate. Binoclul, daca ii pot spune asa, era un "breaker cobra", marca de renume  :lol:  :lol: 

Paradoxal insa, binocluri precum cel din lidl sau de la raionul de lenjerie sunt cele care starnesc cel mai mare interes la noi. Uitati-va ce efervescenta, ce emulatie pe acest topic comparat cu cele pe care se vorbeste despre un zeiss, leica ori fujinon... acolo autorii vorbesc mai mult de unii singuri, ca televizorul sau ca Moise in pustiu ... colac peste pupaza ieri mi-am luat si o cearta de la un moderator ca am indraznit sa scriu pe acolo. Nu-i nimic, trecem peste ...
Avertismentele postate de Cristian privitoare la aceste binocluri le consider bine venite.

CristiB
17 Mai 2024 15:16




Paradoxal insa, binocluri precum cel din lidl sau de la raionul de lenjerie sunt cele care starnesc cel mai mare interes la noi. Uitati-va ce efervescenta, ce emulatie pe acest topic comparat cu cele pe care se vorbeste despre un zeiss, leica ori fujinon... acolo autorii vorbesc mai mult de unii singuri, ca televizorul sau ca Moise in pustiu ... 

 &#128522; Silviu, paradoxal sau nu, ai facut exact aceeasi greseala! Pai cum vine asta, incerci sa trezesti efervescenta pentru Zeiss, Leica sau Fujinon si pe Swarovski il ignori total!? 
Am inteles ce spui si ai dreptate, cred ca iti mai amintesti cand am deschis un topic despre un Kowa si ca urmare a faptului ca interesul a fost zero am sters totul.

Cat despre jucariile despre care s-a vorbit pana acum aici raman la parerea ca e risipa de materiale si de resurse.

zoth
17 Mai 2024 16:45


Cristi, a fost o intamplare, pur si simplu le-am insirat pe primele trei care mi-au trecut prin minte, nimic deliberat  :)  
Si nu, nu vreau sa trezesc interesul pentru acele marci pentru ca pe de o parte ele se recomanda singure iar pe de alta parte fiecare alege ce vrea, mai simplu de atat nu se poate  :)

nobody
17 Mai 2024 17:26


Poate nu toata lumea are bani de Scarbovsky nou, cu periuta si sapunel.
Sau poate alta lume are alte prioritati, de exemplu intrumente mai mult astronomice decat vanatoresti.

MariusP
17 Mai 2024 20:07


Paradoxal insa, binocluri precum cel din lidl sau de la raionul de lenjerie sunt cele care starnesc cel mai mare interes la noi. Uitati-va ce efervescenta, ce emulatie pe acest topic comparat cu cele pe care se vorbeste despre un zeiss, leica ori fujinon... acolo autorii vorbesc mai mult de unii singuri, ca televizorul sau ca Moise in pustiu ... colac peste pupaza ieri mi-am luat si o cearta de la un moderator ca am indraznit sa scriu pe acolo.
Păi la Lidl ajungem cam to&#539;i ca să punem mâna sau un ochi prin chestiile alea, dar la alelalte... Nu mul&#539;i avem bastonu' lui Moisă...  :wink:

mmarin
17 Mai 2024 20:51


... colac peste pupaza ieri mi-am luat si o cearta de la un moderator ca am indraznit sa scriu pe acolo.
 Mi-am luat &#537;i eu o zmetie de la acela&#537;i când am uitat să rad EXIF-ul unei poze postate în grabă. Am zâmbit &#537;i am destupat o bere în cinstea lui...
 Problema e că dacă intră cineva pe forum ca să înve&#539;e cum se fierbe mămăliga e asaltat de descrieri dramatice ale sentimentelor generate de aroma inefabilă a caviarului de Rin sau de compara&#539;ii amănun&#539;ite între prepeli&#539;a înăbu&#537;ită în unt, crochetele de crab păianjen &#537;i stridiile de Ceylon - dar nimic despre fiertura de mălai de popu&#537;oi...

CristiB
18 Mai 2024 10:22


Poate nu toata lumea are bani de Scarbovsky nou, cu periuta si sapunel.
Sau poate alta lume are alte prioritati, de exemplu intrumente mai mult astronomice decat vanatoresti.

Da domnule, aveti dreptate, nici eu nu ma scald insa in bani, mi-a trebuit un an de gandit si razgandit pana sa ajung la periuta aia.
Insa contrar conceptiilor dumitale Swarovski a fost pentru mine cea mai ieftina varianta. Am cautat teste si comparatii echivalente ale lui SLC 10x56 cu omologii de la Zeiss si Leica iar apoi punand totul in balanta, inclusiv faptul ca am cumparat binoclul direct de la fabrica Swarovski, a iesit ca raportul calitate/pret pentru mine personal da la rezultat Swarovski.
Iar daca alta lume are alte prioritati nu e dreptul dumitale sa ma critici pe mine, fiecare face ce vrea cu banii lui.

zoth
18 Mai 2024 11:30


 ... crochetele de crab păianjen &#537;i stridiile de Ceylon - dar nimic despre fiertura de mălai de popu&#537;oi...

Ca si la tripletele apocromate cred ca secretul se ascunde in combinatii  :)  De ce n-as incerca acesti minunati maja squinado nu stropiti cu zeama de limeta ci cu mujdei si mamaliga, in grobianul stil balcanic ..? As avea oare de pierdut ceva?

https://www.youtube.com/watch?v=LN8jLSa59Sk&list=RDLN8jLSa59Sk&start_radio=1

nobody
18 Mai 2024 17:49


Iar daca alta lume are alte prioritati nu e dreptul dumitale sa ma critici pe mine, fiecare face ce vrea cu banii lui.
Ne poate fi iertat,
Sa va-ntrebam smerit, de vreti a ne-arata
Ce inseamna cand critici ce faci chiar dumneata ?

Mai pe scurt, omul face ce vrea cu banii lui:
SkyWatcher 8" F/6 Flextube Pyrex
SkyWatcher Planetary 2.5mm 58°
Explore Scientific 35mm 70°, 8.8mm 83°
Celestron LX 18mm 60°
Celestron 23mm, 10mm 62°
Barlow 2x
Luger 8x42 ED

SkyWatcher 6" F/8
Plossl 10mm, 25mm, 6mm
Barlow 3x


Pe mine ma interesa doar daca are corpul si bratele metalice ...

CristiB
18 Mai 2024 20:13


Poezia e frumoasa,
Partial si-adevarata.
Binoclul (securea)razboiului l-am ingropat,
...mult spor la observat!

Gogu
20 Mai 2024 10:36


Mi se pare foarte bine ca exista o asemenea discutie pentru un binoclu ieftin. Daca cineva vrea sa-si cumpere, are aici pareri mai mult sau mai putin pro si destul de multe contra.

In ultimele seri, cand am reusit sa prind niste bucati de cer fara nori, m-am uitat si prin acest Auriol, si prin Luger si cu Dobul de 200 cu ocularul de 35.
Auriol-ul este o pocnitoare comparativ cu Luger si mai pocnitoare comparat cu telescopul. Dar asta nu inseamna ca Auriolul este inutil.

Cat despre banii omului...acum ma roade sa-mi iau niste oculare de la TeleVue (sunt aici pe forum cateva cu pret rezonabil), dar inca nu-s convins ca merita investitia pentru cat timp dedic eu observatiilor. 

In plus am si ras citind unele postari, de la unele am mai invatat niste gramatica...e cu de toate, ca la o mancare importata cu succes pe meleagurile noastre.

sorin georgescu
22 Mai 2024 12:01


Intre gunoaiele ieftine produse in R.P. Chineza (pentru poluarea Planetei) exista diverse ierarhii de (non)calitati. Ala de la Lidl cu nume de sirop de tuse (si subiect aici) este totusi in limita de jos a definitiei gunoiului. Adica e prea gunoi..... totusi! (insa cele 3 pagini adunate sunt haioase). Ca se joaca copilul de 5 ani cu asa ceva, e OK, no problem. Dar exista si gunoi ceva mai utilizabil ca de exemplu acea facatura pe care scrie "CANON" (pana cedeazea lipiciul si cade emblema, lucru care se petrece destul de repede), adica acele binocluri gasibile in zona olix, talciok, mica publicitate, etc, care sunt de doua feluri, 12x45 si 20x50. 

De fapt gunoiul "Canon" 12x45 a fost si motivul pentru care m-am inscris pe acest forum si cum deja am relatat la inceput, il scapasem pe ciment anul trecut la Baneasa la show-ul aviatic si cautam pe cineva sa mi-l repare..... Dar cum dadusuem pe el de nou 180 lei in talciok unui bijnitar care deja avea anunturi pe Olix ca-l vindea atunci cu 165 lei (....am vazut ulterior), nu aveam sperante sa gasesc pe cineva macar sa se uite la el chiar si cu mainile la spate.....Ca de banii astia, vorba aia, eu unul nici nu ma dau jos din pat. E in general stupid sa dai pe reparatie mai mult decat ai dat pe tot gunoiul. 

Intre timp cu ajutorul (virtual) al unui prieten aflat chiar aici pe forum, l-am re-reglat si dupa aia facut cadou de Paste unui prieten biciclist sa vada si el lebedele de la distanta. 

Deci ce voiam sa va zic, "canoanele" astea desi niste facaturi totusi iti faci treaba cu ele si sunt chiar consistent peste "Auriol". Nu au nici o treaba cu ce scrie pe ele, de exemplu eu am apreciat ca cel de 12x45 are in cel mai fericit caz 7x desi cred ca mai degraba 6x. Dar culmea, dupa ce am bagat surubelnita in el chiar se vede clar pe mijloc si nici nu are CA-uri (fiind evident ajutat de prisme ieftine si proaste/mai intunecate). Ce m-a mirat totusi a fost sharp-ul pe mijloc dupa reglajul meu "ca la carte". Dezavantajul este ca surubelele de reglaj sunt unele intepenite, de exemplu l-am facut din cel din dreapta ca ala din stanga nici nu misca. Apoi alt biciclist prieten si-a luat si el unul si evident toate sunt varza la colimare si la cea mai mica trantire se deregleaza la o imagine total dubla ca nu te mai ti pe picioare. La asta un surubel se invartea degeaba si l-am facut din celalalt. Dar ce e de retinut, totusi sunt utilizabile si mai bune decat v-ati astepta ca utilizatori de binocluri adevarate! Drept dovada ca bijnitarii de pe Olix l-au ridicat la 200 lei, dar si viata s-a scumpit intre timp.

Deci, concluzie, iata-ma pe mine (care acum am ajuns la patru APM-uri scumpe.....Nu mai pun si pe restul) pornind in aventura binoculara cu un plastic ieftin, o facatura din zona de "doi lei". Dar sunt nuante, in mod cert cu Auriol nu ajungeam nici pana in parcarea de la Lidl. Ala e mult prea prost! Deci exista gunoaie si gunoaie.....

valy
22 Mai 2024 12:26


..Dar cum dadusuem pe el de nou 180 lei in talciok unui bijnitar care......Am zis eu deunazi ca in talkioc sunt mai scumpe ca la magazin...
Doar un exemplu gasit la repezeala: https://www.teleskop-express.de/en/binoculars-spotting-scopes-microscopes-range-finders-31/binoculars-for-astronomy-24/celestron-binocular-cometron-7x50-50mm-objective-lenses-7x-maginfication-6811

sorin georgescu
22 Mai 2024 14:00


in link-ul tau e un Celestron de 65 euro la care se adauga transport pana in RO, probabil minim 22 euro, deci in total ar costa aprox. 435 lei (sau mai mult + astepti 1....2...3 saptamani pana-l primesti + "BONUS" nu il poti proba..... in talciok sau la olix insa poti proba inainte de cumparare! - iar daca-l returnezi pe ala de pe net te mai costa si transportul inapoi - iar banii iti stau blocati cateodata multa vreme pana ii vezi inapoi)....Eu discutam mai sus de unul care costa 165....200 lei (cu proba inainte de cumparare), deci exemplul tau costa practic dublu si e loz in plic. ......Asa ca nu inteleg care e legatura ?!
Si ....da, in talciok tarabagii cer cateodata mai mult decat in supermarket (dar si mai putin!). In haosul de acolo mai gasesti si lucruri care merita. Poate gasesti ceva fain o data la 3 duminici, dar nu e musai sa mergi acolo, pentru unii e si un fel de distractie. Eu mai stau de vorba, mai beau o bere cu prietenii, imi place sa scurm intre lucruri haotice, etc, etc. Netul este sec si loz in plic iar alegerea binoclului dupa pozele facute prin oculare este in opinia mea o maxima eroare (nu are rost sa mai spun de "review-uri" facute de "influenceri" care si gura lor mananca ceva! Ca nimeni nu-ti da nimic gratis pe lumea asta si totul "se dovedeste" cand ajungi la bani! Chiar si prietenii!).

nobody
22 Mai 2024 14:41


Ai ajuns la patru APM-uri scumpe ?!

valy
22 Mai 2024 15:31


i.. deci exemplul tau costa practic dublu si e loz in plic. ......Asa ca nu inteleg care e legatura ?!.Ok, am subevaluat putin euroiul, exclud transportul ca te poti deplasa la magazin gratis, sau la talciok nu platesti biletul de intrare?
Legatura era ca poti gasi binoclu normal la pret similar nou, din magazin. vs. "canon original din talciok la pret de pret", parca n-as sprijini pe cei care comercializeaza fake-uri. Nu e loterie, daca il iei din magazin il poti testa la fel de bine ca si pe cel din talcioc, daca iei online, si esti in EU, il poti returna in 15 zile fara explicatii. Plus ca ai garantie 2 ani.

sorin georgescu
22 Mai 2024 17:33


valy. am observat ca atunci cand ai apucat sa zici ceva (aiurea) o ti pana in panzele albe. 
Nu cred ca e gratis sa te deplasezi la: Teleskop-Service Ransburg GmbH, Von-Myra-Straße 8, D-85599 Parsdorf (e undeva langa Munchen). Iar estimarea mea de 22 euro UPS poate e chiar optimista.
Cat priveste "magazinele" cu binocluri din Bucuresti (si RO)..... ele sunt sublime dar lipsesc cu desavarsire! ....In afara de LIDL  :lol:  :lol:  :lol:  (cel discutat aici).

PS - nici eu nu agreez bijnitarii si cocalareala (tiganeala) din talcioace si Olix. Dar teoria e una si practica e alta. Unii oamenii chiar nu au bani si vor sa si probeze...... Ce optiuni au in Bucuresti ?!

valy
22 Mai 2024 18:09


 Ce optiuni au in Bucuresti ?!
https://www.astronomy.ro/forum/Vinde-%28privat%29-f10.html
https://www.f64.ro/binoclu?_q=binoclu&map=ft&order=OrderByPriceASC
https://www.magazinphotomania.ro/binocluri.html
emag
yelowstore

sorin georgescu
22 Mai 2024 19:08


esti dragut, merci! :D  Stiam si eu de sectiunea "mica publicitate de aici"  ....dar daca omul e din provincie.....FAN, deschidere la primire?! Ai timp si ai cum sa-ti dai seama?! Poate daca e total praf sau cioburi).
De F64 nu stiam ca au binocluri. Pana acum niste ani treceam des pe la ei, nu am vazut niciodata. Esti sigur ca te poti duce la F64 si sa probezi un binoclu INAINTE de cumparare?! (au la proba?!?!) Si cum faci?! Le spui sa astepte putin pana te duci afara in bulevardul Unirii ? (dar nici acolo nu ai cine stie ce de vazut la distante mari).
Despre dugheana asta "Focus" habar nu aveam (nici online) dar pe langa oferta subtire, oare daca mergi la dugheana poti sa le iei in maini sa te uiti prin ele.... le au acolo ... la proba ?! :roll:
https://www.google.ro/maps/@44.4594351,26.0960036,3a,75y,133.4h,83.29t/data=!3m6!1e1!3m4!1sUFxfG6cMXXOWSMq0eJ3B7g!2e0!7i16384!8i8192?entry=ttu
La emag sigur faci proba si comparatii INAINTE de cumparare! :lol:  :lol:  :lol:
La shop.yellowstore imi imaginez deja cum ne asteapta pe str Mandeleev nr.5 cu ciucuri de binocluri ca bananele in pomi, numai sa le pipaim si sa le probam! (INAINTE sa facem comanda si evident, sa platim!) E spatiu mare si larg acolo, ai si ce vedea prin binoclu din casa scarii in usa liftului  :lol:  :lol:  :lol:
Apropos, cand mi-am cumparat anul trecut facatura aia de 180 lei din talciok am probat pe turnurile Asmita si cosurile de la CET Sud. Sunt perfecte pentru proba! Ai acolo si stalpi de inalta tensiune la mama naibii si mai sunt destule de privit la distante considerabile. Ca asa cum stim, un binoclu isi dezvaluie probleme mai ales la distante mari (adica nu mici)

nobody
22 Mai 2024 19:21


O intrebare scurta ... binoclul din topic are sau nu corp si brate metalice ?

valy
22 Mai 2024 20:22


esti dragut, merci! :D  Stiam si eu de sectiunea "mica publicitate de aici"  ....dar daca omul e din provincie.....FAN, deschidere la primire?! Ai timp si ai cum sa-ti dai seama?! Poate daca e total praf sau cioburi).
De F64 nu stiam ca au binocluri. Pana acum niste ani treceam des pe la ei, nu am vazut niciodata. Esti sigur ca te poti duce la F64 si sa probezi un binoclu INAINTE de cumparare?! (au la proba?!?!) Si cum faci?! Le spui sa astepte putin pana te duci afara in bulevardul Unirii ? (dar nici acolo nu ai cine stie ce de vazut la distante mari).
Despre dugheana asta "Focus" habar nu aveam (nici online) dar pe langa oferta subtire, oare daca mergi la dugheana poti sa le iei in maini sa te uiti prin ele.... le au acolo ... la proba ?! :roll:
https://www.google.ro/maps/@44.4594351,26.0960036,3a,75y,133.4h,83.29t/data=!3m6!1e1!3m4!1sUFxfG6cMXXOWSMq0eJ3B7g!2e0!7i16384!8i8192?entry=ttu
La emag sigur faci proba si comparatii INAINTE de cumparare! :lol:  :lol:  :lol:
La shop.yellowstore imi imaginez deja cum ne asteapta pe str Mandeleev nr.5 cu ciucuri de binocluri ca bananele in pomi, numai sa le pipaim si sa le probam! (INAINTE sa facem comanda si evident, sa platim!) E spatiu mare si larg acolo, ai si ce vedea prin binoclu din casa scarii in usa liftului  :lol:  :lol:  :lol:Intrebi pt un prieten sau chiar ai fost si nu ti-au dat sa testezi?
Pe lista mai e si decathlon, pe vremuri si instrumenteoptice.ro dar se pare ca s-a inchis.
La o parte din cele mentionate am testat exact cum vrei tu: mi-au dat, am iesit cu el in strada si m-am jucat cat am vrut.

CristiB
22 Mai 2024 20:39


Ai ajuns la patru APM-uri scumpe ?!
Sorin exact asta am remarcat si eu dupa postarea ta. Avem voie sa aflam ce modele? Numai daca se poate!

nobody
22 Mai 2024 21:59


Era o intrebare retorica ... prima ... iar a doua a devenit si ea retorica, desi este la subiect ...
Mai am una: ce cautati printre gunoaie ?

mmarin
22 Mai 2024 22:04


  Corpul e metalic, bănuiesc că e mai scump să-l faci dintr-un plastic mai acătării care să nu se deformeze când îl sco&#539;i din matri&#539;ă. Bra&#539;ele ocularelor mi s-au părut a fi din plastic dar mai rigide decât, de exemplu, pra&#537;tia de X-cite pe care am cărat-o după mine ani de zile. 
  Evident că nu-i un binoclu bun dar Lidl î&#537;i poate permite să pună un adaos comercial minim; aceea&#537;i marfă o găse&#537;ti sub alt nume la 40&#8364; sau chiar mai mult. Un binoclu porro care poate fi considerat decent sare bini&#537;or de 100&#8364; &#537;i e încă o loterie pentru că atelierele de optică din China se reprofilează rând pe rând pe binocluri roof - asta se vinde acum - nu ai cum să &#537;tii prin ce &#537;opron a fost asamblat.
 Fiecare alege cu portofelul &#537;i, la banii ăia, e greu să găse&#537;ti ceva mai bun.

Mircea Pteancu
22 Mai 2024 23:40


E greu dar gasesti cu putin noroc.
De aici, de pe forum, am luat de la zoth un binoclu rusesc BPC 4 8x30mm = bijuterie, la jumatate din suma mentionata.

Iar amicul meu Csillag Attila a cumparat de acolo, de la hulitul talcioc, dintre gunoaie, un Habicht 7x40mm, un Habicht 10x40mm si o luneta terestra Hensoldt -Wetzlar 25x56mm, toate pentru vreo 350 lei.

Recent, tot Attila, ''si-a tras'' pentru 300 lei o luneta terestra D= 100mm cu ocular zoom de calitatea lui Mark III al meu.

Dintre gunoaie am cumparat cu 1 euro ( 5 lei mai exact) o pereche de oculare militare germane f= 38mm cu reticul, demontate chiar de catre cel care le vindea, de pe niste tunuri auto-propulsate naziste, abandonate. Eu le-am recunoscut, ce sunt de fapt, deoarece sunt un obsedat de Optica si de instrumente, ca voi. Ocularele erau acoperite de un strat de jeg, format probabil in vreo magazie de lemne, prin depuneri de praf peste roua diminetii, in zecile de ani trecuti de la sfarsitul razboiului. Coaja aceea a conservat excelent ocularele. In poza se vad dupa ce le-am dat la strungar si le-am adus la diametrul de 1,25''. Prietenii ... ''stie de ce''.

Nota: chiar daca de la incheierea WWII au trecut 79 de ani, bonetele din bachelita ale ocularelor din atasament sunt in perfecta stare, la fel ca partea optica. Nimic nu se macina, nu se topeste, nu ti se lipeste de mana de parca ai fi in barlogul lui Alien.

Mircea

valy
23 Mai 2024 11:33


..Eu le-am recunoscut, ce sunt de fapt, deoarece sunt un obsedat de Optica si de instrumente..Asta e cazul fericit cand cumparatorul e mai educat decat vanzatorul. Daca ingropi un diamant in gunoi, cand il gasesti tot diamant e. Dar daca cumperi un plastic tip "Svarowscky" pana la urma tot plastic este, chiar si 1 leu sa coste. Si plasticul e ok, e transparent, se reflecta/refracta lumina, e taiat relativ drept, in fond iti faci treaba cu el. Dar nu e diamant.

nobody
23 Mai 2024 19:46


Ai, ce galagie p'aici.
Corpul e metalic, bănuiesc că e mai scump să-l faci dintr-un plastic mai acătării care să nu se deformeze când îl sco&#539;i din matri&#539;ă. Bra&#539;ele ocularelor mi s-au părut a fi din plastic dar mai rigide decât, de exemplu, pra&#537;tia de X-cite pe care am cărat-o după mine ani de zile. 
  Evident că nu-i un binoclu bun dar Lidl î&#537;i poate permite să pună un adaos comercial minim; aceea&#537;i marfă o găse&#537;ti sub alt nume la 40&#8364; sau chiar mai mult. Un binoclu porro care poate fi considerat decent sare bini&#537;or de 100&#8364; &#537;i e încă o loterie pentru că atelierele de optică din China se reprofilează rând pe rând pe binocluri roof - asta se vinde acum - nu ai cum să &#537;tii prin ce &#537;opron a fost asamblat.
 Fiecare alege cu portofelul &#537;i, la banii ăia, e greu să găse&#537;ti ceva mai bun.
Adica e cam ce am banuit ?
Modelul ieftin ('basic', 'entry level'), dar cat de cat folosibil, ce altii il vand la un pret mai cauciucat ?

mmarin
23 Mai 2024 21:15


Da, e cea mai ieftină variantă care nu e complet o bătaie de joc. Obiectivele sunt dublete lipite, ocularele au un câmp aparent mai mare decât gaura cheii iar prismele sunt din echivalent BaK4. Dar apertura reală e 40mm iar obiectivele sunt montate descentrat fa&#539;ă de axa optică, fiind mai apropiate între ele decât ar trebui să fie. Cu măgăria asta au economisit câteva grame de metal pre&#539;ios &#537;i au compromis serios rezolu&#539;ia imaginii. 
 Nu-l recomand nimănui dar nici nu &#537;tiu ce a&#537; putea recomanda la un pre&#539; comparabil...

Erwin
23 Mai 2024 22:24


Am fost duminica trecută în Târgul Vitan. Era un nene care avea multe binocluri de mai multe feluri, toate vechi. Avea un Pentax 10x50 u&#537;or decolimat pe care-l lăsa la 300 lei, nu era grav. L-am întrebat dacă nu are &#537;i ceva bun &#537;i mi-a scos din geantă un Carl Zeiss Jenoptem 10x50 irepro&#537;abil. Cerea 1000 lei pe el. Hait, zic, ăsta se pricepe totu&#537;i. A zis că are vreo 200 binocluri acasă. Căuta&#539;i-l &#537;i poate face&#539;i vreo afacere. Eu din târg am luat un Swarovski Tirol 7x42 foarte bun cu 80 euro, dar de la Timi&#537;oara. Cei care vând lucruri preluate din debarasări de locuin&#539;e au uneori bijuterii printre gunoaie, nu to&#539;i &#537;tiu ce vând. Nu am luat niciun binoclu, am destule.

nobody
23 Mai 2024 22:53


Interesant.
Da, e cea mai ieftină variantă care nu e complet o bătaie de joc. Obiectivele sunt dublete lipite, ocularele au un câmp aparent mai mare decât gaura cheii iar prismele sunt din echivalent BaK4. Dar apertura reală e 40mm iar obiectivele sunt montate descentrat fa&#539;ă de axa optică, fiind mai apropiate între ele decât ar trebui să fie. Cu măgăria asta au economisit câteva grame de metal pre&#539;ios &#537;i au compromis serios rezolu&#539;ia imaginii. 
 Nu-l recomand nimănui dar nici nu &#537;tiu ce a&#537; putea recomanda la un pre&#539; comparabil...
Cred ca mai degraba au facut economie la prisme.
Se vede pe pupila de iesire vignetare la 40mm ?

CristiB
23 Mai 2024 23:15


. Eu din târg am luat un Swarovski Tirol 7x42 foarte bun .
Scrie pe binoclu Tirol?

nobody
23 Mai 2024 23:52


Pai uite asa avem de toate la sub 100 de euro.
La 80 iei un Swarovski Tirol 7x42 foarte bun, iar de restul un Auriol.  :)

Gogu
24 Mai 2024 16:53



Corpul nu am avut cum sa-l testez daca e metalic dar la brate este plastic. Singurul metal vizibil este la suruburi. Daca gasesc aparatul de cautat tevi si cabluri in pereti, poate reusesc sa-mi dau seama cu el daca e metal in corpul lui...

nobody
24 Mai 2024 17:44


Din ce am mai sapat, chiar aici pe forum, corpul pare a fi metalic, cu bratele din plastic.

Si o parere pe care o consider mai echilibrata, cel putin din punct de vedere astronomic:
Vineri 5 August a.c. am avut ca musafir (pentru testare) un binoclu Auriol 10x50mm.
Descrierea tehnica facuta de Daniel Simion este corecta, exemplarul pe care l-am testat corespunde intru totul cu cel descris.
Am trecut asadar la observarea obiectelor ceresti cu acest binoclu.
Contrastul imaginii la Luna a fost mai degraba acceptabil, detaliile selenare se vedeau binisor. In zona terminatorului, umbra aruncata de cratere era usor gri.
La DSO binoclul s-a descurcat mai mult decat onorabil, prezentand obiectele precum M13, M92, M8, M22, M15 ca fiind bine vizibile.
Obiectele nebuloase ridica probleme tuturor telescoapelor: M17 s-a vazut sters iar M27 doar cu vedere periferica.
Stele duble : desi la Albireo s-a descurcat onorabil si a aratat doua discuri Airy tangente, alte stele duble precum Zeta Lyr sau 61 Cyg nu au fost rezolvate. La Omicron Cyg s-au vazut cele doua stele mai luminoase, companionul mic, oranj-rosiatic nu s-a vazut.
Roiul Dublu din Perseu s-a vazut dar sarac in stele din cauza altitudinii mici dar in schimb NGC 633 din Cas s-a zarit bine, ''ca la carte'', ca un norisor mic, slab luminos. La fel s-au vazut M10 si M12.
La Jupiter am vazut doar doi sateliti iar Saturn era ca o stea mare si grasuta.

N-as putea spune ca Auriol 10x50mm este ''binoclul vietii mele'' dar este corect sa mai spun un lucru.
Am probleme de focalizare cu toate binoclurile cu focalizare centrala. Iar acest Auriol are un asemenea sistem. Poate ca rezultatele slabe de la stelele duble sa se datoreze acestui lucru.
La DSO, asa cum am mai spus, binoclul s-a descurcat onorabil. In urma cu trei decenii as fi fost foarte incantat sa am un asemenea instrument.
Nu cred ca mai costa 60 de lei dar pentru un astronom amator incepator, poate fi un companion de nadejde in familiarizarea cu cerul instelat.
Iar daca pasiunea pentru cerul instelat ''nu prinde'', pe peisajele terestre din plina zi binoclul Auriol 10x50mm se va descurca bine pana cand ochiul va deveni suficient de educat ca sa pretinda un instrument mai bine corectat.

Mircea

Cristian

Nu-i nici o ''dusmanie'' aici.
Privim obiectul/subiectul de pe pozitii antagonice. Pe tine te intereseaza performantele tehnice ale binoclului, pe mine doar ce se poate vedea prin el pe cer.

Sunt oleaca derutat. Intocmai ca si tine, Armand a descris si el o oroare de binoclu, cand am vorbit despre Auriol 10x50mm : aberatii , camp vizual ingust, dublare.
Exemplarul pe care l-am testat are aberatii dar nu exagerate, campul parea ''normal'' ca dimensiune -nu l-am masurat iar dublare nu exista.
(Este clar ca nu v-ati intalnit cu Tasco 10x50mm, sa vedeti cu adevarat un mutant optic ... Eu, da, a fost o experienta traumatizanta ! )

Ce binocluri scumpe vor sa lase pe mana copiilor, las la decizia parintilor.
Ca unul care am invatat constelatiile cu ochiul liber, cred ca un binoclu Auriol 10x50mm, ca cel testat, poate fi de ajutor unui astronom amator incepator.

De acord, nu-i pentru un pasionat de binocluri.

Mircea

CristiB
24 Mai 2024 18:20


A aparut marfa noua! &#128522;

nobody
24 Mai 2024 19:11


Mare-i disperarea  :lol:

Mircea Pteancu
24 Mai 2024 20:06


Daca nu-i intre zarzavaturi, sa stii ca pe mine nu ma intereseaza !

Comerciantii din ziua de azi nu au habar sa faca marketing. La ce copii razgaiati si mame fanatice am vazut, eu as pune binoclurile scumpe ( bine pazite si filmate de zeci de camere ) acolo unde bantuie acestia. Sa vezi tu acolo urlete , istericale si tavaliri pe jos de la aia mici daca mami nu le-ar lua cele mai scumpe Swarowski sau Zeiss sau Nikon. Sau, de ce nu, ca-l apuca iar urlatul ... toate !

Mircea

CristiB
24 Mai 2024 20:39


Mircea, cele dintre zarzavaturi sunt binocluri cu adevarat de calitate! &#128522;

zoth
24 Mai 2024 21:14


Ai un rusesc acolo sau mi se pare mie?

CristiB
24 Mai 2024 21:20


Rusinica mie de data asta! Nu stiu ce marca e, fotografia e de pe internet.
E un site german, poate fi si un Carl Zeiss.

https://supercoop-hamburg.de/wir-suchen/

nobody
24 Mai 2024 21:52


O laie, mamicile se tavalesc deja pe jos la raionul de cristale-bijuterii fake Varzovski ...

P.S. Iacata-l !  Doar 220 de euro ...
https://www.swarovski.com/en-NL/p-5393456/Star-Wars-Master-Yoda/

Mircea Pteancu
25 Mai 2024 11:23


... siiiii ... premiul de ''cunoscator'' al acestei editii merge la zoth !
Binoclul dntre zarzavaturi este un Tento 10x50mm cat e ziulica de lunga. Ba chiar si noaptea.
M-am jucat vreo doua luni cu asa ceva.
Iata-l aici langa Habicht 10x40mm.

nobody

Sa stii ca dai semne ingrijoratoare. Folosirea frecventa a termenilor gen ''laie'' denota ca , vrei sa recunosti sau nu, traiesti o criza de identitate cum esti pierdut acolo intre occidentali.
Cateva calatorii prin Bucuresti, la ore de varf, cu tramvaiul, ti-ar reaminti intreg repertoriul.

https://www.youtube.com/watch?v=gtSPF7KP-rc

Mircea

CristiB
25 Mai 2024 11:35


Mircea, nu pot decat sa zic..respect!
Bineinteles ca respectul nu e mai mic pentru Silviu....vrem nu vrem...maestru! La propriu!

Nobody nu e asa de plans pe cat s-ar parea, e ca si cum ai spune ca mancarea buna poate trai fara condimente!
Pe de alta parte mioritic vorbind ,,laie bucalaie " e un termen popular extrem de frumos. Sa avem un pic de rabdare!

zoth
25 Mai 2024 13:32


Cristi, ma lauzi prea mult si zau ca nu merit, aproape ca ma rusinez  :oops: 

Si ca veni vorba de Gil Dobrica si stilul de la kapitala va dau si eu o portie:
https://www.youtube.com/watch?v=RwUej-PafDA

Iar la final tragem si noi o concluzie? Ce facem, cumparam Ariol ori nu cumparam Ariol? Nu de alta dar se epuizeaza stocul ...

Mircea Pteancu
25 Mai 2024 14:54


Mai, ce sa zic, sa cer voie de la nevasta pentru o noua investitie astronomica !
Ca ciucii-ciocolacii astia cine stie cand imi indexeaza penzia ...

Mircea

nobody
25 Mai 2024 15:53


Noa, asa-i mai in trend mioritic cu Scaraovski ?
...
Am sters ca vad ca nici cu folcorul romanesc nu-i bine, atatea mofturi in ziua de azi ...

CristiB
25 Mai 2024 16:49


Cristi, ma lauzi prea mult si zau ca nu merit, 
Daca nici tu nu meriti...atunci tragem cortina....si ascultam orice altceva in afara de ce vrea colegul nostru &#128522;

nobody
25 Mai 2024 17:57


Asta e treaba fiecaruia.
Iar la final tragem si noi o concluzie? Ce facem, cumparam Ariol ori nu cumparam Ariol? Nu de alta dar se epuizeaza stocul ...
Eu zic ca merita, mai ales pentru faptul ca nu-ti vine sa-ti certi copilul ca cum ar fi spart bibeloul preferat, daca cumva are curiozitatea, in mod absolut neautorizat, sa-l desfaca bucati ca sa vada ce-i inauntru si cum functioneaza. Iar pe de cealalta parte, iti raman bani si pentru inca un bibelou. Desigur, ramane riscul major de a primi mai tarziu niste lectii de optica ...

P.S. Mai jos aveti o diagrama cu procesul logic al rationamentului.  :)