-----------------------------------
Mircea Pteancu
18 Iul 2008 22:11

100 de ani de la fenomenul Tungus
Luni ,30 Iunie 2008 ,s-au implinit 100 de ani de la intrarea  meteorului?bolidului?mini-asteroidului?mini-cometei Tungus in atmosfera terestra.Impactul a distrus 2150 km patrati de padure siberiana si ,se estimeaza , a degajat o energie de 1000 de ori mai mare ca bomba detonata la Hiroshima.
Am participat la o editie a Sarbatorii Echinoxului de Primavara la Astroclubul Central Bucuresti,in 1981 ,pe vremea lui I.C.Sangeorzan si l-am ascultat pe dl. Hus,unul din astronomii amatori veterani din tara,povestind ceea ce a vazut el din super-bolidul Tungus.Mircea

Mircea Pteancu
22 Iul 2008 21:21


Iata un fragment dintr-o fotografie aeriana realizata de Kulik in 1938,deci la 30 de ani dupa eveniment.Vedem in poza niste dungi albe ,toate orientate in aceeasi directie.Acestea sunt trunchiurile copacilor doborati in Ziua T ,adica la 30 Iunie 1908,ziua evenimentului Tungus .Directia predominanta indica fara dubii directia uriasei unde de soc,ramasa vizibila pentru decenii.
Cand s-a facut aceasta fotografie ,eram cu 7 ani inaintea exploziei primei bombe atomice.Mircea

Doru Dragan
23 Iul 2008 20:28


Ca deobicei :) fac o trimitere la wikipedia care la randul ei face o gramada de alte trimiteri:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tunguska_event
E intr-adevar un eveniment foarte impresionant.

Ionut Dohotariu
20 Ian 2009 15:53


Da dar asteroidul nu era radioactiv si nu a curmat vieti!!!

Blakut
20 Ian 2009 19:37


De ce naiba i se zice Tungus? Numele evenimentului stiam ca vine de la zona, Tunguska, nu de la numele vreunui obiect, despre care oricum nu se stia nimic inainte de evenimentul in sine....

mafalda
21 Mar 2009 07:19


Nu a fost meteorit si nu a intrat in atmosfera Pamantului.
A fost un proces fizic declansat aici pe Pamant, la New York, din greseala.
Viteza mica si traiectoria ciudata, aproape paralela cu pamantul, explozia fara urme la o mare inaltime, faptul ca a fost vazut inainte in mai multe locuri deasupra Europei, spune prea clar ce a fost. Un biet fulger globular la origine, energie electronica, cu diametrul sferei turnului de la Wardenclyffe., N.Y. . Cel ce experimenta ( Master of Lighting, vroia sa dea curent gratis la tot poporu, lumea ) nu a stiut ce face, ce va urma..Mult mai tarziu a aflat (a dedus) ce duh malefic a scapat in atmosfera si care s-a amplificat pana a pleznit singur...Mare noroc ca undeva in pustiu si ca nu a devenit si mai mare..In 1937 chiar a experimentat si propus mai multe astfel de "arme", sa fie folosite in vederea "End war for ever"..
Mai bine ca nu se stie adevarul si nici fizica asta diabolica...
Deci ii puteti spune eveniment...
La fel precum evenimentele din 1989,...sau Evenimentul Zilei, unde gaina lui Cristoiu face puii vii, iar fizicienii le clocesc...

Stanescu Octavian
21 Mar 2009 09:03


Mafalda, esti cumva unul din "copii minune"  antrenati de Vasile Rudan, sau din tabara mai de stanga (dreapta pe harta)?

Cristian Monea
21 Mar 2009 14:21


Nu a fost meteorit si nu a intrat in atmosfera Pamantului.
A fost un proces fizic declansat aici pe Pamant, la New York, din greseala.
Viteza mica si traiectoria ciudata, faptul ca a fost vazut inainte in mai multe locuri deasupra Europei, spune clar ce a fost. Un biet fulger globular la origine, cu diametrul sferei turnului de la Wardenclyffe., N.Y. . Cel ce experimenta nu a stiut ce face, ce va urma..Mult mai tarziu a aflat, a dedus ce duh malefic a scapat in atmosfera si care s-a amplificat pana a pleznit singur...In 1937 chiar a experimentat si propus mai multe astfel de "arme", sa fie folosite in vederea "End war for ever"..
Mai bine ca nu se stie adevarul...
Deci ii puteti spune eveniment...
La fel precum evenimentele din 1989,...sau evenimentul zilei, unde gaina face puii vii, iar fizicienii le clocesc...

Asta e una din teoriile alternative, alături de altele: Natural H-bomb, Black hole, UFO crash, Geophysical hypotheses (. Găsi&#539;i totul pe www.wikipedia.com :D .

mafalda
26 Mar 2009 01:36


http://en.wikipedia.org/wiki/Tunguska_event
Macar cititi de aici fiecare rand si mai ganditi.
Ce fel de astronomi sunteti voi daca numiti vederi alternative  ceea ce au vazut atatia de multi si cu ochiul liber ca zbura luminos si incet deasupra Europei spre est in 29 iunie 1908 ? 
Si mai numiti povestea cu bolovanul, care nici nu a fost, teorie oficiala.
Bietul Flammarion, se prapadeste de ras de ce pot scorni epigonii de azi.
Explozia fulgerului a provocat timp de peste o luna o stranie luminozitate in atmosfera Pamantului, astfel ca se putea citi noaptea ziarul, asa a mai ramas consemnat evenimentul.  Micro-fulgerele rezultate din marea explozie au mai plutit inca mult timp in atmosfera, pana sa se sparga definitiv. Daca era ceva clasic, atunci particulele moleculare imprastiate ar fi proocat o intunecare chiar si ziua.

Doru Dragan
26 Mar 2009 08:23


Nu se stie clar ce a fost, ceea ce e sigur e ca in nici un caz nu a fost "Un biet fulger globular la origine, energie electronica, cu diametrul sferei turnului de la Wardenclyffe, N.Y. ". Daca i-ar fi reusit asa ceva, Tesla ar fi sarit intr-un picior si sigur nu s-ar fi oprit doar la unul :D
Doua tipuri de obiecte cosmice lovesc Pamantul deobicei: asteroizi (mai des) si comete (mai rar). Un din cele mai bune ipoteze este ca a fost o cometa.

mafalda
26 Mar 2009 09:43


Bine, fie ca matale, nu toti se stie clar ce a fost. Doar am specificat in primul meu post ca nu e bine sa se stie de catre oricine. Chiar daca le spune cineva adevarul, prostimea tot nu crede, decat daca vine de la primarie sau de la popa stirea. Si la ce le-ar folosi ?  Poate doar teroristilor.
Ce se stie clar e ca n-a lovit Pamantul, doar a tipat otzara la el de la 10 km.
Cin se uita cum trebe la Soare, vede ca e plin de astfel de "nu se stie clar ce e", dar uriase, cu diametrul de 100-2000 km.. L-i se mai zice "boabe de orez", ca samana. "Fierb" pe suprafata lui vreo 5-10 min, se sparg in puternice explozii, facule, etc., apar altele in locul lor.  Astea dau temperatura de radiatie de numai 6500 grade, altfel suprafata ar trebui sa fie mult mai fierbinte. Secretul Soarelui si al neutrinilor lipsa consta tocmai in acest invelis special, o consecinta a functionarii plasmei la peste 4000 grade.. (plasma Soarelui are in interior mult peste aceasta temperatura, pe suprafata nefiind plasma decat foarte putina, daca vreti sa credeti).
Daca o cometa din praf si gheata poate sa aibe o astfel de temperatura, luminozitate, sa aibe o astfel de viteza si traiectorie, si urmari, sa faca un asa bum-bum, asta e "descoperirea" cea mare.
Si cant te gandesti, daca te gandesti,  ca nu se stie clar din ce e facut nici vidul, nici restul, nimic nu se stie clar, nici in Cer, nici pe Pamant. Dumnezeu ne-a facut din ce-a gasit la indemana, a facut minunea de-a devenit haosul un lut lipicios, care a prins si viata. Asta e un adevar pe care il stie prostimea de la tara, dar cei ajunsi la oras pierd si acest simt al realitatii, dupa ce invata ceva carte, care este.

Doru Dragan
26 Mar 2009 15:13


Norocu' nostru cu mafaldele ca ne mai spune si noua cate ceva la prostime. Ca, asta este, noi este prosti, n-am prea facutara carte. De unde sa stie noi, pacatele noastre, ca a cazutara o bucata de Soare pe Pamant cu plasma, cu 6500 de grame, cu alea-alea. Sa iertati boierule :(  :?  :lol:

mafalda
26 Mar 2009 15:55


Sa fie primit cu lumina, Bog`da proste.  Vorba provine din limba slava, Dumnezeu=Bog sa dea la cei simpli, (om simplu=prostai).
Ii respect si apreciez pe cei simpli, deoarece au o gandire si reactie logica, directa, sincera. Cu ei te poti intelege intotdeauna.
Era undeva o vorba cu duh care mi-a placut:
"Cu omu care nu-i scolit
Te lupti putin, l-ai lamurit.
Dar cu cel ce are multa scoala,
Vei duce-o munca colosala."
Si zadarnica, as adauga.
Deci din postarile mele ati putut afla, daca veti crede, ca toate stelele pe care le priviti pe cer au pe suprafata lor niste formatiuni energetice ce sunt aidoma "meteoritului" Tunguska. Si acestea au niste propietati speciale, deosebite, chiar antigravitationale, urmariti-mi si alte postari daca vreti sa stiti mai multe..
 Era odata un mare astronom roman, H.Alexandrescu, scrisese si niste carti.. De la el am aflat aceste lucruri prima data, el mi-a explicat unele lucruri despre tot ce se cheama micro si macro cosmos..Nu la multi a spus ceea ce stia cu adevarat, nici nu avea voie.

Laurentiu
26 Mar 2009 18:09


Vad ca mafalda s-a plictisit sa polueze sectiunile de fizica si teorii alternative si acum s-a apucat sa faca trolling pe sectiuni dedicate, cu adevarat, astronomiei de amatori.

Nu inteleg cu se ce ocupa admin-ul (sta si numara pixelii de pe ecran  :lol:  ?) in loc sa-i traga o interdictie "domnului" (sau poate ca e vreo doamna d`alea travesti  :P ) mafalda.

Cristian Monea
26 Mar 2009 19:11


mafalda, cred că po&#539;i să-&#539;i expui ideile &#537;i fără a fi ironic sau arogant, &#537;i astfel, ne-am în&#539;elege cu to&#539;ii altfel.

PS admin veghează :D .

marius78
26 Mar 2009 19:49


''Mafalda''..........''Stai parcat''.......Eu am fost avertizat de catre ''Admin'',asa ca las-o mai moale.Daca observi ,in caz ca vrei sa contrazici pe cineva ,trebuie sa vii cu metafore si multe cunostinte,nu cu cuvinte de mahala .Cam asa merge pe aici. :o

mafalda
27 Mar 2009 01:14


Nici o problema, daca domnu admin zice stop, asa va fi, e sfant, stie dansul cand trebuie. Dar fiti sigur ca este destul de inteligent, stie ca pt. descoperirea ideilor corecte este nevoie de timp si anumite stimulente declansatoare, chiar de contradictii temporare.  Se cheama euristica inventivitatii.
Dar eu nu sunt chiar badaran, mahala, ironic, arogant, etc., ca altii., se poate urmari si compara...Imi place un anumit fel de umor, care percuteaza cu efect. S-ar putea ca din zicerile mele special ticluite sa se prinda ceva, sa trezeasca in timp idei ajutatoare la cei tineri si nu numai.  Cand spun ceva, eu chiar stiu ce spun, si e dreptul meu sa-mi imbrac ideile si sa-mi aleg stilul, e marfa mea.  Daca vreti numai "stiinta oficiala", care ati vazut unde nu duce, atunci multumiti-va cu ea. De la mine ati putut afla unele lucruri corecte si extrem de valoroase, chiar daca acum nu le credeti si nu le intelegeti. 
Situatia e destul de grava in randul romanilor, poate prea cuminti in privinta credulitatii oficiale. Dar extrem de obraznici si violenti cand le spui ca mai exista si alti Dumnezei, in afara de cel mostenit din familie, oficial.
Personal n-am nevoie de laudele nimanui, le detest. Urmaresc, educ si sortez extrem de multi tineri studenti si chiar mult mai in varsta. Dar numai pe aceea care devin inventivi cum trebuie, fara sa le spun totul in clar.

Doru Dragan
27 Mar 2009 08:16


Prostul nu e prost destul, daca nu e si fudul :lol: Doi lei legatura. Dupa ce o sa inveti sa vorbesti corect limba romana ... poate mai vorbim.

Laurentiu
27 Mar 2009 10:59


  Cand spun ceva, eu chiar stiu ce spun, (...).  Daca vreti numai "stiinta oficiala", care ati vazut unde nu duce, atunci multumiti-va cu ea. 

Permite-mi sa am unele indoieli cu privire la faptul ca "stii ce spui" :D 

Cat despre stiinta oficiala, aceasta a dus la descoperirea electricitatii, la inventarea computerului pe care il folosesti tu acum, construirea de nave spatiale si asa mai departe (sunt exemple care au mai fost date aici pe forum - mie mi se par foarte potrivite asa ca imi permit sa le reiterez). Care va sa zica aplicatii practice.

Prin urmare, nu vad de ce nu i-am acorda credit si de azi inainte.

In stiinta, o exprimare clara si concisa contribuie la educarea altora mai mult decat elucubratiile asa-zis metaforice. 

Daca vrei sa faci poezie sau literatura, insa nu stiinta, atunci te poti juca cu cuvintele asa cum doresti. Atentie insa, exista si aici anumite limite.

mafalda
27 Mar 2009 20:13


Cine refuza recomandarea de a mai si gandi logic ceea ce nu ii este clar, acela va avea o viata fericita, senina si sanatoasa. 
Procesul de gandire creiaza cute adanci, atat in exterior, cat si in interior.
Despre evenimentul Tunguska, incercati sa re-gasiti toate documentele vremii.  Inclusiv observatiile astronomice din iunie 1908. Sa fiti extrem de atenti la absolut toate detaliile. Eu le-am gasit in mare parte, deci chiar mai exista. Primul l-am citit in 1957, (o traducere din limba rusa), il consider cel mai valoros.
Numai descifrand taina Tunguska veti avea alte porti deschise despre alte taine ale cerului.
Un astronom este un astronom, dar un astrofizician este mult mai mult, deci abordati daca puteti si fizica, dar in alt fel.
Exact parerile /observatiile mele despre deraierea (intentionata) a stiintei oficiale le mai gasiti in multe locuri pe internet si in multe carti.

Cristian Monea
28 Mar 2009 00:05


 Daca vreti numai "stiinta oficiala", care ati vazut unde nu duce, atunci multumiti-va cu ea.

&#536;tiin&#539;a oficială este cam singura care ne-a dus undeva până acum. mafalda nu trebuie să faci pe geniul neîn&#539;eles ca să î&#539;i expui ni&#537;te idei. Dacă al&#539;ii nu sunt de acord cu tine sau te critică, atunci foarte bine, deoarece critica este constructivă. 
Zicerile , nu cred că sunt cele mai indicate pe o pagină de internet care are totu&#537;i caracter tehnic.

Laurentiu
28 Mar 2009 00:25


Tocmai am citit un articol nou pe aceasta tema pe site-ul Universe Today:

http://www.universetoday.com/2009/03/27/was-the-tunguska-fireball-a-comet-chemical-bomb/

O noua ipoteza...

mafalda
28 Mar 2009 00:37


Ma refeream clar la unele aspecte fundamentale din stiinta, extrem de importante, nu la cele tehnice.  Chiar si cele tehnice de varf sunt total la secret.
Am dat destule exemple, aveti si voi internet sa cautati, sa verificati.
Dar primeaza intrebarile inteligente pe care vi le puteti pune, sa va chinuiti sa le gasiti un raspuns clar, sincer. Si sa puneti mana sa experimentati.
De curand am aflat ca americanii nu privesc cu ochi buni un nevinovat experiment nord corean de ordin tehnic.  Cauta pretexte si justificari militare.  Altii nu mai au voie sa cunoasca si sa experimenteze inalta tehnologie, ceea ce ei au deja . .Este si Romania in aceeasi situatie, guvernantii nostri au urmat instructiunile americanilor.
O veche ipoteza, deja dovedita:
http://www.universetoday.com/2005/08/29/book-review-the-tunguska-fireball/
Acum peste 20 de ani si in Romania se fabricau astfel de "evenimente", chiar in mai multe locuri.  Apoi Stiinta a fost interzisa..
"Atmosfera" acestui forum nu-mi permite prea multe detalii, dar puteti face legatura si intrezari ceva.

Doru Dragan
28 Mar 2009 08:39


Ceea ce nu-ti permite "Atmosfera" acestui forum este sa faci pe misteriosul detinator al unor secrete. Zici ca totul este tinut la secret iar dupa aia ne recomanzi sa cautam mai atent pe internet. Nu-ti dai seama ca singur cazi in ridicol. Ai ceva de spus, spune clar. Nu ai, TACI.
Ceea ce nu-ti permit eu este sa-i prezinti pe nord-coreeni ca pe niste cercetatori pasionati de stiinta. Ceea ce se-ntampla acolo nu este "un nevinovat experiment nord corean de ordin tehnic" ci este testarea unei rachete. Nu doar "americanii nu privesc cu ochi buni" ci toate statele din regiune, inclusiv Japonia si China. Nu este vorba despre descoperiri de ultima ora ci despre teste militare care pun in pericol regiunea. Coreea de nord este o monarhie ereditara de facto care se ascunde sub masca hidoasa (pe care noi am vazut-o din interior) a unei "democratii populare". Dictatorul tarii este un descreierat care-si tine poporul in cea mai neagra mizerie si-i pune sa topaie pe stadioane pentru a-i reprezenta imaginea (si de astea am vazut si noi). Asa ca ... las-o jos ca macane :?

mafalda
28 Mar 2009 10:19


Total de acord cu srierea de mai sus.
Un mic descreierat dictator poate fi aproape oricine, chiar si un romanas de pe aci, de la noi din Romania, mai mitocan si violent, prost si fudul, cum bine zice proverbul..  Poate sa afle "de-a moaca" marile secrete ale fizicii gandite de altii, (care le-au facut publice in marea lor credulitate inconstienta).  Poate si sa-i vina sa se sinucida impreuna cu tot orasul, sau sa-i vizeze numai pe altii, sa santajeze, sa pretinda ceva, altfel "pac la meteoritu"...Nimic mai simplu sa faca un "Evenimentul Timisoara-2009", iar apoi sa citim secole dea randul ca a fost un bolovan venit din spatiu, un OZN, extraterestii, antimaterie, etc....
Daca insa ajunge singur la anumite descoperiri, revelatii, putin probabil sa mai fie inconstient si sa nu ia masuri preventive ca atare.
Deci v-ati dat in sfarsit singuri raspunsul potrivit, pe care ati refuzat sa-l percepeti pana acum cum trebuie..  Asta fiindca era vorba de altii, nu de domniile voastre.  Ce iti e si cu "phihologhia" asta.
Va mai aduceti aminte de batranul profesor Constantin Bursuc si colectivul?  Cel ce a reusit sa trimita o racheta romaneasca "mai speciala" in spatiu, pana la Dumnezeu ? Deabea acum isi regreta "faptele" accepta sa se autodiscrediteze, sa para nebun, tot e bine mai tarziu...
 ""Zici ca totul este tinut la secret iar dupa aia ne recomanzi sa cautam mai atent pe internet. Nu-ti dai seama ca singur cazi in ridicol. Ai ceva de spus, spune clar. "'
Asta NU...Ceea ce era de spus in clar s-a spus.. Pe internet vom gasi doar cate ceva, spus printre randuri, aluzii, sa nu inteleaga usor chiar oricine. 
Vad ca in sfarsit incepem sa vorbim aceeasi limba  (vechea vorba, nu noua vorba,  cititi ""1984"" de H.G. Wells), sa ne mai intelegem putin...
P.S. Nu se tem ei americanii de nici o racheta tehnica militara obisnuita, ci de una "stiintifica" de niste "evenimente"..Oare ce au de gand sa puna coreenii in racheta lor, de ce nu i-au chemat in prealabil pe expertii americani sa verifice, sa doarma apoi linistiti? .  De la o racheta "stiintifica" la un OZN real si adevarat nu este decat o juma de pas. De aia se accepta in strategia americana si rusa "lovitura preventiva".

Cristian Monea
28 Mar 2009 17:02


Văd că s-a ajuns la o discu&#539;ie despre teorii conspira&#539;ioniste la sec&#539;iunea Istoria astronomiei. Parcă subiectul era 100 de ani de la fenomenul Tunguska.

mafalda
28 Mar 2009 17:20


Absolut toata discutia se refera numai la interpretarea fenomenului-evenimentului Tunguska. Acesta nu a fost un fenomen astronomic, ci unul creat din greseala cu siguranta pe Pamant, de natura electrica si extrem de periculos.  De aceea este necesar sa fie tinut la secret.  Tacerea impusa asupra evenimentului din partea varfurilor fizicienilor ar trebui sa va dea de gandit.  Ei au fost foarte interesati de fenomen, dar au fost si  foarte speriati, de aceea chiar ei aplica  "tacerea si conspiratia".
Este un rau exemplu de o grava greseala pe care o mai fac inca astronomii, considerandu-l obiect cosmic.  De ce oare nu a fost detectat ca atare cu cateva zile inainte, fiind extrem de stralucitor, nu ca o cometa ?  Si atunci erau observatoare si astronomi.
De fapt a fost detectat, dar in mai multe locuri deasupra Europei, in atmosfera.
Si daca s-ar citi inteligent ce am postat si eu, s-ar vedea ca am facut o oarecare legatura intre acest mic corp misterios explodat in Tunguska si alte corpuri ceresti, (in speta toate stelele tinere si active, stralucitoare).
Daca ar fi provenit de la un corp ceresc, in speta de la Soare, atunci ar fi trebuit sa calatoreasca cu viteza luminii, stiindu-se ca durata de viata a unui astfel de fulger globular este de maxim 10 minute.  Reamintesc ca multe particule fizice isi schimba automat structura si propietatile in timp, de ex. neutronii re-devin protoni=hidrogen in cca 15 min.
Pt a intelege anumite aspecte ale astronomiei, este nevoie si de corecte cunostinte de astrofizica, stiinta cosmosului.

Mircea Pteancu
30 Mai 2009 17:01


La linkul de mai jos,asociat cu Universitatea din Bologna, puteti accesa un site complex dedicat fenomenului Tunguska

http://www-th.bo.infn.it/tunguska/index.html

Lectura placuta,Mircea

Mircea Pteancu
30 Mai 2009 18:07


La linkul de mai jos,asociat cu Universitatea din Bologna, puteti accesa un site complex dedicat fenomenului Tunguska

http://www-th.bo.infn.it/tunguska/index.html

Lectura placuta,Mircea

Doru Dragan
31 Dec 2011 19:28


Din cate mai tin eu minte acolo nu a avut loc o explozie ci o implozie, fapt probat de varfurile copacilor care erau orientate inspre epicentrul fenomenului. De asemenea ipoteza exploziei de gaze nu explica faptul ca fenomenul tungusk a fost observat pe o raza foarte mare, aproape pe tot globul cu fenomene luminoase ciudate. E clar ca nu o sa explicam noi acuma ce nu a fost explicat de atata amar de vreme. Ma bucur sa va mai vad pe aici dle Gaina:
Un An Nou mai bun, mult noroc si sanatate !!!
la toata lumea.

Catalin Enache
02 Ian 2012 18:25


Admir munca d-l Catalin Paduraru ,nu stiu cati (intr-o viata de om) o sa ajunga macar la un observator strain ce sa mai vorbesc de plecari in China si la marile observatoare astronomie.

Mircea Pteancu
26 Ian 2012 00:18


Eu am volumul de ''Astronomie'',editia III-a,pentru institutele pedagogice la care a colaborat B.A. Vorontov-Veliaminov impreuna cu P.I. Popov,K.L.Baev si R.V.Kunitki si tiparit la noi in 1956.
In URSS cred ca a aparut in 1953.
In cap.IX,paragraful 142, paginile 281 partial-282 partial,in total cam pe o pagina,se vorbeste la modul foarte general despre fenomenul Tungusk.Ca date numerice se precizeaza doar ca unda de soc a parjolit o suprafata cu raza de 10-15km si ca ''acad. V.G.Fesenkov a evaluat masa meteoritului la aprox. 1.000.000t,adoptand ca viteza 60km/s.''
Deci suprafata devastata de fenomenul Tungusk este evaluata aici undeva intre 31.000 si 71.000 de hectare.
Paragraful mentionat a fost elaborat de catre Vorontov-Veliaminov.El doar a mentionat ca ''Guvernul tarist nu s-a interesat de acest fenomen'' ,fara ''sa bata moneda'' proletar-bolsevica pe aceasta tema.
Ceea ce mie imi sugereaza ca acest mare astronom a fost un domn ''traind sub vremi'' si nu un  ''tovaras''.

Mircea