-----------------------------------
ALEXION
28 Mai 2024 22:04

Spectacol ceresc:
Spectacol ceresc: 6 planete se vor alinia într-un fenomen astronomic rar în vara 2024
CRED CA PE 3 IUNIE

valy
29 Mai 2024 00:00


Tehnic vorbind sunt tot timpul aliniate ca sunt toate cam in acelasi plan. Pe 3 sunt aliniate nu doar planetele dar si Luna si Soarele, dar cel putin trei din ele sunt cam aproape de soare si o sa fie dificil de vazut.

Erwin
29 Mai 2024 07:03


Într-adevăr, spectacolul este mai degrabă pe o aplica&#539;ie care simulează cerul decât în realitate. Însă aprinde spiritele astrologilor &#537;i celorlalte categorii de ignoran&#539;i &#537;i este o ocazie foarte bună pentru popularizarea astronomiei, că atunci pot să constate cu ochii lor realitatea.  8)

Kirk Spock
29 Mai 2024 08:37


Exista si o varianta `nesimulata` chiar daca e mai putin spectaculoasa, cea transmisa de satelitul SOHO. In imagine se observa cu usurinta Venus si Jupiter, iar in partea de jos s-a bagat si Aldebaran in seama. :)
Din cate am inteles, pe 4 iunie Venus chiar se va ascunde pe dupa Soare, atat de apropiata ii va fi conjunctia...

https://soho.nascom.nasa.gov/data/realtime/c3/512/

Mircea Pteancu
29 Mai 2024 11:17


Comentariile colegilor clarifica observabilitatea evenimentului.
Dar Alexion, care s-a alaturat forumului in Aprilie, a facut foarte bine ca a adus in discutie acest subiect.
Il incurajam ca in continuare sa discute orice subiect legat de Astronomie.

Cer senin, Mircea

iulian90
29 Mai 2024 13:48


Interesanta conjunctia dintre mai multe planete si Soare. :) 

Am intrat pe Stellarium si am observat ca pe 4 iunie planetele Jupiter si Mercur se vor apropia la numai jumatate de grad una fata de cealalta, dar cred ca vor fi dificil (daca nu chiar imposibil) de observat intrucat elongatia medie a ambelor planete va fi de doar 12 grade fata de Soare si vor rasari cu putin timp inainte de rasaritul Soarelui, cand lumina zorilor va fi destul de puternica si va ingreuna mult vizibilitatea planetelor.

Mai citisem intr-o carte veche ca in anii 80 ar mai fi fost o asemenea conjunctie intre mai multe planete si fata de Soare.

catalin dumitru
29 Mai 2024 16:11


In 1982 parcă , a fost un fel de aliniere care a alimentat din greu literatura fantasmagorică a lui Daniken &#537;i ga&#537;ca . 

Acum vor delira "again" astrologii de serviciu &#537;i cei 'canini'  :)

valy
05 Iun 2024 09:18


Cam asa arata:

https://www.space.com/planetary-parade-planets-moon-night-sky-june-1-photo