-----------------------------------
Space83
08 Iul 2024 12:30

Achromat 152 mm sau APO 122 mm pentru DSO - galaxii
Va salut, 

ma tot gandesc sa imi cumpar un refractor special pt a vedea galaxiile mai bine dintr-un oras cu zona bortle 6. Reflectoarele nu imi plac, folosesc doar refractoare pentru observatii vizuale (nu astrofotografie).
 
   As avea de ales intre un acromat de 6 inch F5 sau F6 (150/750 mm sau 152/900 mm) si un APO Svbony 122/854 mm triplet F7 dar nu stiu care dintre ele ar vedea galaxiile mai bine, mai luminos si cu contrast mai bun.

   Momentan folosesc un Svbony ED-FPL51 102/714 mm F7 de care sunt foarte multumit si cu care galaxiile se vad cel mai bine la 80-120x magnificatie. Ma gandesc deci ca si cu noul refractor cu apertura mai mare va trebui sa ma uit la galaxii cu magnificatie medie, nu cu 30-50x si ma intreb daca un acromat de 150 sau 152 mm F5 sau F6 e capabil sa aiba o buna calitate a imaginii in asa conditii.

   Ce parere aveti, care ar fi oare mai potrivit exclusiv pt a vedea galaxiile mai bine ?

Stanescu Octavian
08 Iul 2024 12:39


hehe pai un newton 250mm f/4 vede ce nu poate nici un refractor cumparabil de om mediu la venituri . asa de privit fara urme foto poti incerca cu bine sa vezi prin bino mari cotite un  120 150 mm la 30- 60x  dar si asta face un 5000 10000e.. deci  newton ramane la pret de wekend la mare

valy
08 Iul 2024 12:42


Cu cat mai mare cu atat mai bine  :D 
Te tine montura pentru un refractor mai mare?

https://www.skywatcher.ro/refractoare-apocromate/3377-skywatcher-evostar-150ed-ds-pro-refractor-apocromat.html

Space83
08 Iul 2024 13:44


Din mai multe motive nu sunt interesat de reflectoare. 

Skywatcher Evostar-150ED e peste bugetul meu si oricum cu 1200 mm prea lung, eu folosesc telescoapele pe un balcon de doar 1.1 metri latime.

valy
08 Iul 2024 13:54


SVbony 122 e 3x mai scump decat 102, dar apertura e cu putin mai mare.
Mai curand incerci un acromat 150 f5.

Space83
08 Iul 2024 14:18


Acromatele de 150 mm sunt semnificativ mai ieftine decat Svbony 122 mm APO triplet. Chiar am gasit pe Alibaba un model KSON 150/750 mm cu focalizator dual-speed 1/10 si capac glisant la doar 2750 lei plus 1050 lei transportul, 3800 lei in total. Doar ca nu prea am incredere sa cumpar cu atatia bani de pe Alibaba. Din cate am citit pe forumuri se mai dau si tepe pe platforma aia (ca si pe AliExpress dealtfel), adica trimit un alt produs decat cel din anunt sau unul deteriorat. 
Skywatcher Startravel 150/750 mm F5 e putin peste 4000 lei iar TS Optics 152/900 mm F6, cu capac glisant si focalizator 1/10, cam 5500 lei.

valy
08 Iul 2024 15:59


Acromatele de 150 mm sunt semnificativ mai ieftine decat Svbony 122 mm APO tripletPai da ca acromatele de obicei au doua lentile si nu au sticla exotica si nici mecanica prea pretentioasa (celula, focuser, inele).

Skywatcher Startravel 150/750 mm F5 e putin peste 4000 lei iar TS Optics 152/900 mm F6, cu capac glisant si focalizator 1/10, cam 5500 lei.
Cam astea sunt. TS-ul are 9kg, e destul de mare si greu dar are mecanica mai buna fata de SW.

Space83
08 Iul 2024 17:47


Svbony 122 mm triplet are doar 6.4 kg si e 6200 lei cu transport gratuit, comandat direct de pe site-ul lor oficial.
Poate cea mai interesanta optiune mi se pare versiunea Kson 150/750 mm cu focalizator 1:10 si capac glisant de pe Alibaba, 8.0 kg cu 3740 lei inclusiv transportul dar dupa cum spuneam am ceva retineri sa comand de pe platforma aia. Kson sunt produse in China si vandute in Australia. 
Si inca nu am inteles totusi care dintre ele vede galaxiile mai bine, mai luminos si cu contrast mai ridicat, acromatul de 6 inch sau APO de 5 inch.

mmarin
08 Iul 2024 20:27


Dacă î&#539;i permi&#539;i pre&#539;ul tripletului de 122mm, ia-l pe ăla. Un acromat de 15omm adună ceva mai multă lumină dar nu e capabil să o concentreze pe toată unde trebuie - imaginea e mai luminoasă dar mai &#8222;spălăcită&#8221;; mai rău, la f/5 suferă serios de vignetare atunci când folose&#537;ti o diagonală de 2&#8221;.
  &#536;tiu că sunt o mul&#539;ime de astronomi amatori care ridică în slăvi dubletele astea rapide dar experien&#539;a mea pesonală tinde să îi contrazică. 
  Ar mai fi vreo două chestii de lămurit: lunetele pe care ai pus ochii sunt nu doar mai lungi &#537;i mai grele decât cea pe care o ai deja, dar au &#537;i centrul de greutate mai aproape de obiectiv - s-ar putea să nu rămână suficient loc între ocular &#537;i perete dacă zici că faci observa&#539;iile de pe balcon. Deasemeni, montura s-ar putea să protesteze la surplusul de greutate.

Space83
09 Iul 2024 10:55


mmarin - multimesc pt raspuns. 
Din cate am citit la modelul 152/900 mm F5.9 vignetarea nu ar fi o problema. Intradevar multa lume pare sa fie impresionata de acromatele de 6 inch, in special de cele cu 152/900 mm (TS Optics, Tecnosky, Altair Starwave, etc). Is convins si eu ca la magnificatii mici 30-50x se vede spectaculos prin ele dar ma intreb daca calitatea imaginii se mentine si la magnificatii medii 80-120x, necesare pt a vedea galaxiile mai bine.

Unii spun ca exclusiv pt galaxii un acromat de 6 inch ar fi mai bun decat un APO de 5 inch, altii spun exact invers. E se pare imposibil sa imi dau seama cine are dreptate.

Desi balconul meu e destul de ingust, de doar 1.1 metrii latime, pot folosi telescoape de pana la 1000 mm lungine, pt observatii fiind inclinate de la 30 pana la 75 grade, nu pe orizontala. 
Montura pe care o am e suficient de puternica pt a tine un telescop de maxim 8-9 kg in conditii acceptabile.

Mircea Pteancu
09 Iul 2024 11:57


Indoiala ta provine din perpetuarea unui alt mit astronomic si anume ca la DSO nu conteaza calitatea optica, deoarece acolo oricum privim la obiecte cetoase si nu ar fi nevoie de rezolutie buna.
Complet gresit. Sunt de acord cu mmarin si sunt ferm convins ca la orice apertura si pentru orice fel de observatie este nevoie de cea mai buna calitate optica pe care o poti obtine. Poate ca la galaxii nu ai nevoie de rezolutie dar de contrast ai cea mai mare nevoie.
Si apoi ... arata-mi mie bikfitzul de amator care dupa ce a dat cu ''au'' sau ''wow'' la M3 la 30x nu ar vrea sa si rezolve roiul la 200x !? 

Pe de alta parte, iti plac sau nu-ti plac reflectoarele, e sigur ca apertura de 122mm nu iti va arata niciodata galaxiile pe care le poti vedea cu apertura de 200mm. Si Stanescu are dreptate.

Din descrierea spatiului disponibil inteleg ca ai putea folosi fara probleme un newtonian de 200x1000mm.
Armand foloseste asa ceva si, pe cerul de tara, e pe cale sa finalizeze Lista Herschel II, cu un asemenea telescop. Cand am participat si eu la iesiri, am facut observatii si cu acel reflector. L-am maniupulat de mai multe ori. Este usor si este de fapt un TELESCOP MIC.
Poti sa cumperi o luneta de un milion de euroi dar nu iti va asigura succesul la DSO ca un reflector 200mm F/5. 

Bafta, Mircea

valy
09 Iul 2024 11:59


Vezi prin zona ta daca este cineva cu un acromat mare sau cu un APO mare, eventual daca le poti compara inainte de a te decide.

O alta varianta e sa cauti poze obtinute cu ele, in special cu acromate rapide, sa vezi cam ce probleme au in mod real, desi aici e destul de complicat ca procesarea poate sa ascunda sau sa puna in evidenta problemele optice.

Pentru magnificatii mai mari este/era un SC de 9.25" la pret de acromat aici la sectiunea de vanzari, tubul mic il face perfect pentru locatii inguste.

zoth
09 Iul 2024 12:28


Gasesti la linkul de mai jos o comparatie intre cele doua instrumente facuta de doi colegi de-ai nostri cu bogata experienta observationala. Este suficient sa citesti primele doua postari si poti trage concluzia potrivita:

https://astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=16966&postdays=0&postorder=asc&start=0

nobody
09 Iul 2024 15:44


Subscriu:
Indoiala ta provine din perpetuarea unui alt mit astronomic si anume ca la DSO nu conteaza calitatea optica, deoarece acolo oricum privim la obiecte cetoase si nu ar fi nevoie de rezolutie buna.
Complet gresit. Sunt de acord cu mmarin si sunt ferm convins ca la orice apertura si pentru orice fel de observatie este nevoie de cea mai buna calitate optica pe care o poti obtine. Poate ca la galaxii nu ai nevoie de rezolutie dar de contrast ai cea mai mare nevoie.

Pentru a proba, e suficient sa pui un ocular mai slab/nepotrivit pe acelasi instrument bun, ca sa vezi cum dispar obiectele pufoase de nici nu mai gasesti locul unde au fost cand erau ca sa nu mai fie, care este.

Bivanus
09 Iul 2024 22:15


Subscriu la parerea colegilor care subliniaza importanta opticii de calitate atat in partea din fata cat si in partea din spate a telescopului. De abia m-am intors de la Poiana Brasov unde am avut si TSul mic cu mine - dublet Photoline 80/560 mm APO cu sticla  FPL53 / lanthanum  - cu diagonala Everbrite si oculare TeleVue , Lacerta si ES. Pur si simplu m-am imbatat cu stele, nu stiu cum sa descriu altfel senzatia. Am stat la Alpin , camera avea balcon inspre Postavaru si pe hol un etaj mai jos era un balcon spre partea opusa :D  Am spulberat recordul personal de urcat scari cu trepied&telescop in brate. Sunt convins ca daca ar fi fost un Achro de 6" ar fi strans mai multi fotoni, nu sunt convins insa ca ar fi avut un contrast mai bun si sunt sigur ca daca as fi luat cu mine seria de 'plastice fantastice' ar fi lipsit acel plus de claritate care mi-a dat impresia de 'cadere in cer'
PS: Nu m-am complicat cu partea foto, am ales visual si nu regret nimic nici pe astro nici pe vedere de zi.

mmarin
09 Iul 2024 22:46



Unii spun ca exclusiv pt galaxii un acromat de 6 inch ar fi mai bun decat un APO de 5 inch, altii spun exact invers. E se pare imposibil sa imi dau seama cine are dreptate.

  Cu excep&#539;ia câtorva mai apropiate, galaxiile vizibile prin telescoape mici (adică mai mici de 200mm) apar la o primă vedere ca ni&#537;te stele ceva mai pufoase. Nu au oculoare specifică care să le trădeze - cometele sunt verzui, asteroizii o tentă portocaliu-brună specifică - sunt de culoarea stelelor. &#536;i dacă telescopul nu e în stare să focalizeze stelele în discuri mici &#537;i bine definite, o să treci cu privirea peste ele de zeci &#537;i sute de ori fără să le remarci. 
  Eu zic să nu te grăbe&#537;ti cu achizi&#539;ia, diferen&#539;a de apertură la care &#539;inte&#537;ti e semnificatvă dar nu e &#8222;game changer&#8221;, rămâi în liga instrumentelor mici. Î&#539;i po&#539;i îmbunătă&#539;i serios calitatea observa&#539;iilor învă&#539;ând cum să &#539;ii lumina parazită departe &#537;i cum să ob&#539;ii/păstrezi adaptarea deplină la întuneric.
  Dacă mâncărimea la portofel persistă &#537;i sim&#539;i că trebuie neapărat să încerci un acromat de 150mm, cumpără unul s/h. Chestiile astea pierd enorm din valoare imediat ce sunt cumpărate &#537;i sunt aproape imposibil de revândut; dacă îl cumperi ieftin măcar limitezi paguba...

Space83
10 Iul 2024 00:03


Va multumesc pt raspunsuri si pareri. 

Inainte sa postez aici le-am scris si celor de la TS Optics iar ei mi-au raspuns ca acromatul ar fi mai bun:

"Hi,

to observe galaxies, you need more aperture than chroma correction. for 2 reasons: 
1) galaxies are not bright, so no chroma there
2) you need the biggest aperture possible to get more details. 
So I will honestly go for the 152/900 IN152OTA that has less chroma than other similar refractors (you will see on bright stars), but the image quality is very good in terms of sharpness."

La fel mi-au raspuns si cativa YouTube-eri care au canale cat de cat mari despre telescoape. Doar unu singur din 4-5 pe care i-am intrebat a zis ca APO ar fi mai potrivit. Deasta am si deschis subiectul aici, ca unii ziceau una, altii ziceau alta.

Din ce am citit si aici si in discutia din link-ul postat mai sus de Zoth tind totusi sa cred ca APO de 5 inch e de preferat unui acromat de 6 inch pt galaxii la magnificatii de 80-120x, chiar daca 100% sigur bineinteles nu pot sa fiu din moment ce nu le-am testat personal unul langa celalalt.

gpaunescu
10 Iul 2024 09:41


In raspunsul de la Ts, pct. 2 e cu cantec: ai nevoie de apertura mare pentru detalii, dar ai nevoie si de marire mare pentru a vedea acele detalii. Dupa cum ai vazut in raspunsurile date anterior de colegi, cu un acromat nu te poti duce la mariri mari pentru ca apar aberatiile cromatice.
Eu tot spre un APO m-as orienta (din cate am inteles nu vrei reflector newtonian). 
Sau cum au mai zis si altii pe aici un SCT (e unul de vanzare de la meade in bazar la un pret bun; e un ACF la 3700 lei; are vreo 6kg). Cu un reducer il faci F/6.8
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=234395#234395

valy
10 Iul 2024 10:46


Inainte sa postez aici le-am scris si celor de la TS Optics iar ei mi-au raspuns ca acromatul ar fi mai bun:
E si chestie de preferinte, pana la urma ce sa iei: un bax de bere rece sau un paharel de whisky cu gheata ceva fin? Desigur raspunsul ar fi multa bere ca in esenta conteaza cantitatea. Si in orice caz nu intrebi un producator de bere daca sa alegi produsele lor sau ale altora :) 

Din cand in cand se mai vand acromate mari pe aici, poti astepta o ocazie. Daca nu e graba poti participa la starparty-uri prin localitatea xxx si testezi pe viu.



2) you need the biggest aperture possible to get more details. Oare afirmatia asta este valabila indiferent de calitatea optica si/sau de nivelul de corectie?

Space83
10 Iul 2024 11:49


 Si in orice caz nu intrebi un producator de bere daca sa alegi produsele lor sau ale altora :) 

Cand le-am scris celor de la TS Optics i-am intrebat de TS Optics 152/900 mm acromat vs TS Optics 125/975 mm APO doublet, pt a fi sigur ca primesc un raspuns impartial. Acromatul e de aproape 2x mai ieftin decat APO 125/975 mm si totusi ei au raspuns ca acromatul ar fi optiunea mai buna special pt galaxii.

Bivanus
10 Iul 2024 14:20


Mai este un lucru legat de observarea obiectelor cu luminozitate scazuta via telescoape refractor - cu cat mai putina sticla pana la ochi cu atat mai bine. Colegii cu mai multa experienta sa ma corecteze daca gresesc , dar am inteles ca acesta este unul din motivele pentru care ocularele Plossl de calitate sunt preferate.

valy
10 Iul 2024 14:24

Re: Achromat 152 mm sau APO 122 mm pentru DSO - galaxii
..pt a vedea galaxiile mai bine dintr-un oras cu zona bortle 6
cu cat mai putina sticla pana la ochi cu atat mai bine.
O vorba zice: Pana la Dumnezeu te mananca Sfintii. Mare parte din fengsui e stricat de poluarea luminoasa din oras, mai ales daca vorbim de subiecte difuze slab luminoase. Glumind putin putem spune ca un telescop mai mare te va ajuta doar sa colectezi si mai multa poluare luminoasa..

mmarin
10 Iul 2024 21:23


Mai este un lucru legat de observarea obiectelor cu luminozitate scazuta via telescoape refractor - cu cat mai putina sticla pana la ochi cu atat mai bine. Colegii cu mai multa experienta sa ma corecteze daca gresesc , dar am inteles ca acesta este unul din motivele pentru care ocularele Plossl de calitate sunt preferate.
  Sfatul ăsta era rulat la fiecare cinci postări pe cloudynights.com, urmat de obicei de &#8222;dacă TV &#539;i se pare scump, cumpără GSO&#8221;. Mi se pare curios cum s-a schimbat mantra în cam acela&#537;i timp când s-a golit stocu' de plossl de la GSO. 
  Există oare&#537;ce fundament în afirma&#539;ia că mai pu&#539;ină sticlă între ochi &#537;i subiect e mai bine, în sensul că mai pu&#539;ine tranzi&#539;ii ale luminii între aer &#537;i sticlă ori invers înseamnă mai pu&#539;ine reflexii parazite &#537;i mai pu&#539;ine alterări ale frontului de undă cauzate de suprafe&#539;e imperfecte. Prin anii '80 acoperirile antireflex peformante au devenit accesibile ca pre&#539; iar în ultimele două decenii, calitatea abrazivilor &#537;i ma&#537;inile CNC ieftine au coborât pre&#539;ul &#537;i au ridicat calitatea optică a lentilelor. Dacă mai găse&#537;ti pe pia&#539;ă optică de c*c&t e pentru că sunt încă suficien&#539;i fraieri să dea banu' ca să merite efortul de a o pune pe pia&#539;ă.

Bivanus
11 Iul 2024 10:13


:D Nu stiu , seria mea Plossl este de la un producator iuropean numit Omegon cu exceptia unui Plossl de 32mm de la SkyWatcher. In mod cu totul si cu totul intamplator arata identic pana si la fontul folosit pt inscriptionare. Coincidenta bineinteles &#128514;

Mircea Pteancu
11 Iul 2024 12:00


Nu este o mantra, este un adevar al lumii fizice cu care m-am confruntat prin experienta proprie.
Pot sa dau un exemplu dus in extrem dar care confirma afirmatia ca mai putin sticla este benefica.
Am un ocular Galilei executat prin grija colegului nostru zoth. Are focala f= - 9mm, fara acoperire antireflex. Doar ortoscopicele reusesc sa se intreaca cu el la rezolutie pe stelele duble si la contrast pe detaliile selenare. Dar punctajul este de egalitate.
Este oarecum tulburator daca te gandesti ca ciobul acela umil de sticla crown, fara acoperiri, obtine aceleasi rezultate ca un ocular din patru lentile din sticle de sorturi diferite, foarte atent prelucrate si acoperite AR.

Am si trei oculare Tolles, de 8mm, 9mm si 10mm focala. Au o rezolutie exceptionala.

Dar toate acestea sunt oculare extreme. Este o poveste de marketing cum ca ocularele evoluate ar putea in vreun fel sa intreaca aceste oculare extreme pe axa. Ceea ce fac ele este ca extind campul vizual la valori inimaginabile pentru ocularele extreme. Pe acest drum insa, la multe oculare se pierde din rezolutia si contrastul pe axa.

In concluzie eu votez cu ocularele cu numar cat mai mic de elemente dar cat mai bine proiectate si executate si care asigura un camp decent.
Candva, tanjeam dupa ocularele de 82 grade. Am fost, am vazut, m-am convins, mersi.
Am avut doua, unul l-am dat deja cadou unui prieten, ocularele de pana la 60 de grade acumuleaza si transmisie  buna, si corectie buna si contrast bun. Tot ce trebuie (si) la observarea galaxiilor.

Mircea

nobody
11 Iul 2024 16:02


In ideea asta ar trebui eliminata si sticla din refractoare (aia groasa din fata)... pana devin reflectoare   :lol:

P.S. 
Asta cu 'multa sticla' mi se pare o generalizare a excepiilor (la binoclari am vazut astfel de criterii cu sticla de Toledo).
La ocularele mai sofisticate (ultra-super-extrawide) se fac si anumite compromisuri de design chiar pe centru (pentru a mai echilibra inspre margine). Sunt de acord ca se poate trai si fara AFOV de 82 grade.

Bivanus
11 Iul 2024 17:16


@Nobody : am ras cu lacrimi , am intalnit pe cineva care zice invers de Mak-Newton-uri 
Tradand problema serios , ceva adevar este legat poate nu neaparat de cantitatea de sticla cat mai ales de  numarul de treceri aer/sticla ( sau ulei/sticla daca e cazul) si pentru vizual (asa cum doreste OP sa il foloseasca) am vazut recomandate cu caldura dubletele , chiar si in discutii mai vechi dinainte de FPL53 cand se folosea destul de mult termenul de 'semi-APO'

Asta am descoperit ca este o disutie interminabila pe care - culmea - a transat-o elegant zic eu Al Nagler zicand ceva de genul 'daca va uitati la Sirius si il aveti focusat la 200x fara culori false e suficient de APO'
Eu am doua dublete si pana acum nu am gasit o tinta vizuala la care sa ma deranjeze, nici macar la Luna semiluna atarnata pe cer negru (am vazut-o zilele trecute , superb)  Pentru mine sunt APO destul.

Cat despre ocularele de 82° ma recunosc vinovat , imi plac la nebunie  cu un mic caveat - cea mai incredibila imagine a lui Jupiter vazuta cu ochiul propriu a fost printr-un Takahashi TOE 3,3 mm 52&#186; care mi-a dat un 216x pe TS-ul de 102mm intr-o noapte magica cu vizibilitate mai mult decat perfecta.

nobody
11 Iul 2024 19:21


Si 'dublet' este un termen general, dublete pot fi de la foarte bune pana la foarte proaste.

Aceasta afirmatie este inselatoare: "1) galaxies are not bright, so no chroma there"

Chiar daca nu o observi in mod explicit (ochiul oricum nu mai distinge culorile la nivelul acela), aberatia 
cromatia este foarte bine acolo cu toate efectele nefaste.

Iar in aczul acromatelor pomenite, aberatiile (nu doar cele cromatice) nu sunt nici pe departe neglijabile.

Asta nu inseamna ca nu se pot folosi, dar au niste limitari serioase.

Voba lu' Feynman:
For a successful technology, reality must take precedence over public relations, for Nature cannot be fooled.

Bivanus
11 Iul 2024 19:37


Recitind postul imi dau seama ca poate nu am fost clar: eu sunt din 'tribul' celor care ar alege APO de 5" in loc de Achromat de 6" &#128513;

Dubletele mentionate de mine sunt din categoria APO cu sticle 'exotice' FPL53  si Lanthanum (sau echivalentul)

valy
11 Iul 2024 19:51


SW ED 120/900 dublet FPL 53 e cu 50% mai scump decat tripletul SVbony 122, dar depinde ce preturi comparam, ca pe aici prin EU ambele par lafel de scumpe (~9000lei), dar colegul initiator zice ca l-a gasit la 6000 lei.

mmarin
11 Iul 2024 20:43


@Mircea Pteancu: Când am scris mantra mă refeream la &#8222;cumpăra&#539;i GSO din Taiwan, nu marfă de la comuni&#537;ti&#8221;. Când GSO n-a mai avut rebuturi pe stoc au schimbat-o pe &#8222;cumpăra&#539;i planetare TMB, nu Sky-Watcher comuniste&#8221;. După ce li s-a atras aten&#539;ia că vin de la aceea&#537;i fabrică am fost informa&#539;i că nu contează, controlu' calită&#539;ii e mai bun la TMB. Aia cu cât mai pu&#539;ină sticlă e atât de adânc înrădăcinată că nu văd rostul unei dezbateri serioase. De fiecare dată când mă zgâiesc printr-un Ramsden corect construit am un moment de uimire, imaginea e curată &#537;i nu crează disconfort. Dar după un timp creierul comută pe modul &#8222;Observa&#539;ii&#8221; &#537;i începe să devină evident că ocularul nu face dreptate instrumentului. Un ocular, ca să fie considerat performant trebuie să aibă abera&#539;iile sensibil mai mici în mărime unghiulară decât discul de difrac&#539;ie proiectat de instrument. Când raportul focal e mic, condi&#539;ia de mai sus nu poate fi satisfăcută cu formule optice simple.
  Am probat mai multe oculare cu sticlă multă &#537;i rezultatele au fost împră&#537;tiate: UWAN/Nirvana 16mm a fost atât de dezamăgitor că nu am mai fost interesat de alte focale, MWA 110° 3,5mm bunicel, a trebuit să vopesc cu tu&#537; te&#537;iturile grupului smyth după care s-a comportat bine dar contrastul detaliior fine are de suferit, MWA 100/20mm e bun, Founder Optics 80° 4/9mm sunt bune &#537;i comode pentru ochi, cel de 4mm a venit cu grupul smyth montat invers; Morpheus sunt... greu de bătut. 
  La capitolul dublet versus triplet treaba e mai complicată: tripletul e mai scump, mai greu &#537;i atinge echilibrul termic sensibil mai lent. Pe de altă parte, imaginea tripletului are mai pu&#539;in de suferit în timpul acomodării termice iar calitatea imaginii se păstrează pe un câmp mai larg. Asta, desigur, la acela&#537;i diametru &#537;i raport focal. Care e mai potrivit depinde de preferin&#539;ele individuale.

Space83
11 Iul 2024 23:24


colegul initiator zice ca l-a gasit la 6000 lei.
Pe site-ul Svbony tripletul 122 mm e 1399 $, minus 60 $ cu o reducere pe care o au acum (cod Nico60), inclusiv transportul si toate taxele platite de ei. La cursul de azi e cam 6150 lei. Oricum infinit mai putin decat 9700 lei, cu cat se vinde la unul din cele mai mari magazine de telescoape din Romania.
Alte companii (TS Optics, Tecnosky, etc) vand triplet ED de 115/800 mm F7 cu 7000 - 7500 lei.

tudor
12 Iul 2024 08:08


Votez &#537;i eu pentru luneta 122mm ED în defavoarea lunetei 152mm Achro. Principalul motiv este diferen&#539;a de contrast, diferen&#539;ă vizibilă mai ales la magnificatii mai mari. La magnificatii minime, diferen&#539;ele de contrast vor fi mai greu de observat, caz în care 152mm rămâne cu avantajul luminozită&#539;ii. Dar să ai o luneta 152mm &#537;i s-o folosesti doar la magnificatii mici mi se pare risipă de apertura pentru o lunetă care ar trebui să fie capabilă să gestioneze bine &#537;i magnificatiile mari (ca doar nu e binoclu).
Oricum părerile noastre sunt generalizări bazate pe experien&#539;a noastră cu instrumente reale folosite. Totu&#537;i nu trebuie să excludem posibilitatea existen&#539;ei unor achromate de foarte bună calitate (mai ales în cazuri cu raport focal mai mare, unde oricum cromatismul nu mai este o problemă evidentă) &#537;i deasemenea posibilitatea existen&#539;ei unor lunete ED de proastă calitate (lentile &#537;lefuite imperfect, aliniere proastă  etc) . E clar că, doar în cazul ăsta de excep&#539;ie, as alege achromatul.

valy
12 Iul 2024 08:22


 si toate taxele platite de ei. .Cand ajunge in vama nu te mai "jupoaie" astia de ceva bani ( tva, taxa de vamuire etc)? Sau vine coletul fix la usa ta "free of charge"?

gpaunescu
12 Iul 2024 09:19


colegul initiator zice ca l-a gasit la 6000 lei.
Pe site-ul Svbony tripletul 122 mm e 1399 $, minus 60 $ cu o reducere pe care o au acum (cod Nico60), inclusiv transportul si toate taxele platite de ei. La cursul de azi e cam 6150 lei. Oricum infinit mai putin decat 9700 lei, cu cat se vinde la unul din cele mai mari magazine de telescoape din Romania.
Alte companii (TS Optics, Tecnosky, etc) vand triplet ED de 115/800 mm F7 cu 7000 - 7500 lei.

Am citit asta pe site-ul lor:
"What is the shipping method and cost?
Generally, if your parcel weight is over 2kg, we usually choose DHL(7-15 days).
If your parcel weight is below 2kg, we have two options:
1. Economy Shipping (25-45 days)
2. Expedited Shipping (15-25 days)
"
Deci, din experienta mea, DHL te rupe la taxe;adica iti pun obligatoriu taxele + o taxa a lor de procesare, nu mai mica de 100 de lei, dar e in functie de valoare.
Asa ca ai grija. 
DHL e bun pt UE, dar din afara eu prefer orice altceva decat DHl.
E mai bine la posta romana.

Space83
12 Iul 2024 10:35


Cand ajunge in vama nu te mai "jupoaie" astia de ceva bani ( tva, taxa de vamuire etc)? Sau vine coletul fix la usa ta "free of charge"?
"
Deci, din experienta mea, DHL te rupe la taxe;adica iti pun obligatoriu taxele + o taxa a lor de procesare, nu mai mica de 100 de lei, dar e in functie de valoare.
Asa ca ai grija. 
DHL e bun pt UE, dar din afara eu prefer orice altceva decat DHl.
E mai bine la posta romana.

Pt tripletul de 122 mm platesc ei transportul si toate taxele. Ti-l livreaza la usa, tu platesti doar pretul lui. Pt restul produselor se platesc si transportul si taxele dar pt tripletul de 122 mm nu. 
Pt a va convinge puteti pe site-ul lor sa puneti in caruciorul de cumparaturi tripletul de 122 mm si la checkout o sa vedeti ca la transport si taxe e ZERO. Le puteti si scrie mail lor si o sa va raspunda cea ce v-am scris si eu aici.

tudor - multumesc pt raspuns. Asta ma gandesc si eu acum, ca APO de 5 inch ar fi totusi de preferat unui acromat de 6 inch pt a vedea galaxiile la magnificatii de peste 80x.

gpaunescu
12 Iul 2024 11:01



...
Pt tripletul de 122 mm platesc ei transportul si toate taxele. Ti-l livreaza la usa, tu platesti doar pretul lui. Pt restul produselor se platesc si transportul si taxele dar pt tripletul de 122 mm nu. 
Pt a va convinge puteti pe site-ul lor sa puneti in caruciorul de cumparaturi tripletul de 122 mm si la checkout o sa vedeti ca la transport si taxe e ZERO. Le puteti si scrie mail lor si o sa va raspunda cea ce v-am scris si eu aici.
...



Eu nu am vrut decat sa trag un semnal de alarma; daca asa v-au zis, atunci e bine.

Space83
12 Iul 2024 11:56


Pai asta scriam si eu ca pentru tripletul de 122 mm nu ai absolut nici o treaba nici cu transportul si nici cu vama sau taxele vamale. Ei platesc tot, ei se ocupa si de vama si de taxe. Tu trebuie doar sa faci comanda si sa astepti curierul la usa in aproximativ 2 saptamani. Pretul total fiind 1340 $ sau 6150 lei. 

Iar pt celelalte produse ale lor cand se face comanda ai optiunea sa alegi daca vrei ca Svbony sa se ocupe de vama si taxe sau sa faci tu asta. In cazul in care alegi ca Svbony sa faca asta tu trebuie doar sa platesti produsul, tansportul si taxele vamale (odata cu comanda) direct pe site-ul Svbony, ca apoi sa astepti doar curierul la usa fara sa mai ai ulterior nici o treaba cu vama sau compania de transport. Daca alegi ca tu sa platesti taxele vamale, atunci ai si optiunea asta.

Am comandat in ultimii ani mai multe produse de la ei si cunosc bine procedurile lor :).

valy
12 Iul 2024 12:19


Pai cred ca lucrurile sunt clare, go for it.

Spor, orice alegere ai face!

PS: in aia 6100 lei e inclus si TVA-ul? Cat costa sa faci un triplet ED de 122, stiam ca doar un blank ED e vreo 1000 coco, si mai ai si tub, focuser, inele? Sunt jmekeri rau chinejii astia daca pot oferi calitate la pret de pret, si adus direct la usa  :lol:

gpaunescu
12 Iul 2024 12:32


Pai asta are un element ED FPL51.
La fel si Askar 120mm e tot ceva de genul FPL51 sau FDC1. 
Vad ca e tot vreo 6133 si cica vine din Spania; deci si asta fara taxe.

https://vi.aliexpress.com/item/1005007151308661.html?spm=a2g0o.productlist.main.1.4e1bsARPsARPfG&algo_pvid=97f93b35-f41a-441e-9c4c-df61befbf701&algo_exp_id=97f93b35-f41a-441e-9c4c-df61befbf701-0&pdp_npi=4%40dis%21RON%2116141.93%216133.93%21%21%213245.00%211233.10%21%40211b61d017207763369871711eb972%2112000039606448638%21sea%21RO%212327947893%21&curPageLogUid=ysMLV4Qe0Z7l&utparam-url=scene%3Asearch%7Cquery_from%3A

Si Askar 103mm are un pret bun
https://vi.aliexpress.com/item/1005007151484240.html?spm=a2g0o.productlist.main.15.67727bebDd9R89&algo_pvid=61799def-efe4-478b-b1d1-7d58a6d4e259&algo_exp_id=61799def-efe4-478b-b1d1-7d58a6d4e259-7&pdp_npi=4%40dis%21RON%215118.66%211945.09%21%21%211029.00%21391.02%21%40211b61d017207766231857763eb972%2112000039606316611%21sea%21RO%212327947893%21&curPageLogUid=2kwr1IwkPctS&utparam-url=scene%3Asearch%7Cquery_from%3A

Bani sa ai.

Space83
12 Iul 2024 13:42


PS: in aia 6100 lei e inclus si TVA-ul?
Nu mai platesti nici un leu in plus dupa de ai facut comanda la tripletul de 122 mm, nici pt TVA, nici pt transport, nici pt DHL. Dupa cum am scris si mai sus, ei se ocupa de tot, tu platesti doar 1340 $ / 6150 lei pt telescop&#8230; apoi doar astepti curierul peste 2 saptamani.

Gpaunescu - Askar 120 mm F7 triplet e practic identic cu Svbony 122 mm F7 triplet, ambele cu FPL51, doar apertura si lungimea focala sunt putin mai mari la Svbony, motiv pt care ar fi de preferat chiar daca diferenta e minima.

gpaunescu
12 Iul 2024 14:16


PS: in aia 6100 lei e inclus si TVA-ul?
...
Gpaunescu - Askar 120 mm F7 triplet e practic identic cu Svbony 122 mm F7 triplet, ambele cu FPL51, doar apertura si lungimea focala sunt putin mai mari la Svbony, motiv pt care ar fi de preferat chiar daca diferenta e minima.

La Askar, din cate stiu nu e declarat tipul sticlei; sunt numai speculatii si dupa pret, se pare ca e FPL51 sau FDC1 (sau echivalente).
Dar, dupa ce am citit pe CN, eu totusi as merge pe SVbony.
La Askar,  din seria asta (APO 120mm) sunt unii care se mai plang de focuser (la 120, la 140 si la 180).
Desi Askar 140 e de putin timp, le gasesti de vanzare la SH; deci ceva pute pe acolo.

zoth
13 Iul 2024 11:28


Cred ca mai exista un instrument (potrivit) care raspunde bine atat cerintelor cat si conditionarilor impuse de locul de observatie si ma gandesc la un mak 150. Are apertura mare, e de doua ori mai compact decat o  luneta, permite lejer magnificatiile cerute, e bun si la luna, planete, stele duble si obiecte DS mici si nici nu are cromatism vizibil. Are in plus obstructie centrala decent de mica pentru a nu-i afecta contrastul cum se intampla la multe SCT-uri si un pret rezonabil (mai mic clar decat cel al lunetelor).

Bafta indiferent de alegere!

Super Mario
14 Iul 2024 14:21


Daca tot e vorba de refractor strict pentru galaxii, ce parere aveti de un acromat Explore Scientific 127 / 825 mm F6.5 ? Sau de Skywatcher Evostar 120 / 1000 mm F8.3 ? 

Ambele au apertura mai mare decat ED-ul de 102 mm, ES 127 mm F6.5 colecteaza cu 55% mai multa lumina iar Skywatcher 120 mm F8.3 cu 38%. Si la galaxii pana la 120x magnificatie nici nu s-ar pune problema aberatiilor cromatice sau a unei imagine sterse de calitate inferioara tinand cont ca sunt F6.5 si F8.3. Si pretul e relativ mic, Skywatcher 120 mm F8.3 e doar 2000 lei. Nu ar fi si astea o alternativa buna si ieftina la un APO mult mai scump pt a vedea doar galaxiile ?

Nu prea vad sensul sa dai 6200 lei pe un triplet APO de 122 mm cand poti lua un acromat de 120 mm F8.3 cu doar 2000 lei ce iti arata galaxiile exact la fel.

Zoth - Mak-ul de 150 mm cred ca colecteaza cam la fel de multa lumina ca un refractor de 120-130 mm, nu mai multa. In plus pana se raceste, pana atinge echilibru termic, se face ziua hehe. Si costa si de 2x mai mult decat un acromat Skywatcher Evostar 120 mm F8.3.

catalin dumitru
14 Iul 2024 16:24


Nu prea vad sensul sa dai 6200 lei pe un triplet APO de 122 mm cand poti lua un acromat de 120 mm F8.3 cu doar 2000 lei ce iti arata galaxiile exact la fel...

La acela&#537;i grosisment (necesar de mare), nu vei vedea galaxiile mici exact la fel . Acela&#537;i lucru se întâmplă &#537;i la roiurile globulare .

Acromatul va separa stelele dar acestea vor fi mai mari &#537;i mai îngălate .

Super Mario
14 Iul 2024 16:38


Catalin Dumitru - fiind acromate F6.5 si F8.3 nu cred ca se va vedea prin ocular nici o diferent fata de un APO la galaxii pana la 120x magnificatie, nici la galaxiile mari si cu atat mai putin la alea mici. La astrofotografie da, dar aici e vorba doar de observatii vizuale. Iar roiurile globulare oricum nu conteaza in discutia asta, initiatorul topicului fiind interesat doar de galaxii.

nobody
14 Iul 2024 16:48


Adica nu-i frumoasa, da'i batrana, nici calitate, dar nici cantitate.
... colecteaza cu 55% mai multa lumina ...
Pe principiul acesta, cel mai bun refractor este clar  ... Newton pe montura Dobson

Super Mario
14 Iul 2024 16:52



Pe principiul acesta, cel mai bun refractor este clar  ... Newton pe montura Dobson

Pai nu spunea initiatorul topicului ca nu e interesat de reflectoare ci doar de refractoare ?

valy
14 Iul 2024 16:57


Mai spunea ca nu ii plac refractoarele lungi ca nu are loc in balcon.

Mircea Pteancu
14 Iul 2024 17:28


Space83

Mai incerc odata sa te indrum deoarece timp de vreo 20 de ani am avut drept instrument de baza un telescop de 125mm. Si m-am distrat foarte bine cu el ... cu un ''dar'' lamurit mai jos.

Sunt abonat la blogul lui Rod Mollise. Printre altele, este autorul excelentei carti ''The Urban Astronomer's Guide'', foarte buna pentru noi, astronomii de oras. Specie ( mai :shock: ) disparuta decat dinozaurii !

In povestea din aceasta luna, Rod ne spune cum i s-au schimbat obiceiurile de observatie dupa ''penzionare''. Omul a avut de toate, a folosit un parc imens de telescoape dar acum lucrurile s-au schimbat. Nu il mai intereseaza frecangeala ''ce sa fie, ce sa-mi mai cumpar'' ci il intereseaza in mod direct numai observatia astronomica.
Si, ce sa vezi ? Ce foloseste dumnealui ? 
Desi mai are si acum apocromate si monturi fitzoase si reflectoare si SCT-uri maricele ( deoarece mai comite inca articole pentru ''Sky and Telescope'' si pozeaza cu ele pentru revista, ca ''da bine'' - asa zice el, nu eu ), instrumentele folosite efectiv sunt: un binoclu Burgess 15x70mm, un reflector D = 114mm F/5.2 - reconditionat dupa ce l-a cumparat cu 20 de dolari, un Mak ETX D=127mm , un ZWO S50 SeeStar pentru astrofoto si SkySafariPro.

https://uncle-rods.blogspot.com/2024/06/issue-605-what-do-i-use-now.html

Daaar ... pentru ca exista un ''dar'' care este acelasi cu al meu.
Obiectele pe care le observa sunt, in mod deliberat, cele luminoase, aratoase. Adica, dupa cum zice el ''... M82 not some dadgum PGC''.  La acel fel de obiecte, Rod Mollise este fericit cu noile sale preferinte.

Se naste intrebarea: si care ar fi genul acela de obiecte ?
Daca cineva de pe forumul acesta este ''doctor in apertura de 5 inch'', atunci eu sunt acela. Asa ca ce atata tura- vura, pentru a vorbi cu date concrete, am apelat la arhiva mea.
Iata cele 31 de galaxii pe care am reusit sa le observ din oras, din Arad, cu dobsonianul meu de 125mm, din 2008 pana in 2020. Se vede la prima vedere ca filtrul din Excel a scapat o seama de obiecte precum M81, M82, M33 si or mai fi cateva. Probabil vreo 50 de obiecte. Dar categoric sub o suta.

M31
M32
M110
M65
M66
M95
NGC 1587
M59
M60
M101 
M64
NGC 4762
NGC 4754
NGC 3379
NGC 3377
NGC 3412
NGC 3489
NGC 3344
NGC 3245
NGC 3277
NGC 4647
NGC 3184
 NGC 4762
NGC 4638 
NGC 4469
NGC 2841 
NGC 2683 
NGC 3077 
NGC 2859
M63 
NGC 5474

Daca te multumesti cu asa ceva, cumpara luneta sau Maksutov de 5 inch. Daca nu, nu am sfat sa-ti dau deoarece, mai departe, singura alternativa viabila este reflectorul newtonian.

Succes, Mircea

(''Elvis left the building'').

zoth
14 Iul 2024 17:28


Zoth - Mak-ul de 150 mm cred ca colecteaza cam la fel de multa lumina ca un refractor de 120-130 mm, nu mai multa. In plus pana se raceste, pana atinge echilibru termic, se face ziua hehe. Si costa si de 2x mai mult decat un acromat Skywatcher Evostar 120 mm F8.3.

Hai sa zicem ca strange lumina cat o luneta de 130mm. L-am recomandat in principal pentru dimensiuni si pentru compatibilitatea cu magnificatiile cerute. Pentru echilibru termic se poate tine permanent in balcon.

ES 127 f6.5 nu o cunosc dar pe SW 120 f8.3 am avut-o si pot sa spun ca e mare rau, greu sa te descurci cu ea in balcon. Rezista la 120x dar mai sus de 150x e varza. Pana la urma fiecare alege ce vrea ..

nobody
14 Iul 2024 18:02


As mai adauga un aspect mai subtil, referitor la acromate si galaxii.
Galaxiile sunt obiecte difuze, relativ albe, cu grad redus de contrast, mai ales pe un fond de poluare luminoasa. La aceste observatii se foloseste asa zisa vedere scotopica (de noapte) care este mai sensibila inspre albastru (centrata mai inspre linia F). In zona aia un apo/ed/semi-apo tinde sa se comporte mult mai bine decat un acromat clasic similar (optimizat inspre verde, linia e). Automat transferul de contrast este mai bun la apo, mai ales daca trebuie sa maresti pentru a compensa poluarea.
Degeaba ai mai multa lumina bruta colectata (cu tot cu poluare), daca nu o ai si focalizata pe banda pe care lucra ochiul in acel regim.

Space83
14 Iul 2024 20:33


Mircea Pteancu - multimesc pt raspuns. Destul de grea alegerea din moment ce nu le pot vedea unul langa altul si parerile is destul de impartite dar cred ca pana la urma o sa fie un Svbony 122 mm triplet.

gpaunescu
15 Iul 2024 11:05


Pai asta are un element ED FPL51.
La fel si Askar 120mm e tot ceva de genul FPL51 sau FDC1. 
Vad ca e tot vreo 6133 si cica vine din Spania; deci si asta fara taxe.

https://vi.aliexpress.com/item/1005007151308661.html?spm=a2g0o.productlist.main.1.4e1bsARPsARPfG&algo_pvid=97f93b35-f41a-441e-9c4c-df61befbf701&algo_exp_id=97f93b35-f41a-441e-9c4c-df61befbf701-0&pdp_npi=4%40dis%21RON%2116141.93%216133.93%21%21%213245.00%211233.10%21%40211b61d017207763369871711eb972%2112000039606448638%21sea%21RO%212327947893%21&curPageLogUid=ysMLV4Qe0Z7l&utparam-url=scene%3Asearch%7Cquery_from%3A

Si Askar 103mm are un pret bun
https://vi.aliexpress.com/item/1005007151484240.html?spm=a2g0o.productlist.main.15.67727bebDd9R89&algo_pvid=61799def-efe4-478b-b1d1-7d58a6d4e259&algo_exp_id=61799def-efe4-478b-b1d1-7d58a6d4e259-7&pdp_npi=4%40dis%21RON%215118.66%211945.09%21%21%211029.00%21391.02%21%40211b61d017207766231857763eb972%2112000039606316611%21sea%21RO%212327947893%21&curPageLogUid=2kwr1IwkPctS&utparam-url=scene%3Asearch%7Cquery_from%3A

Bani sa ai.

La Askar-urile venite din Spania, din link-urile de mai sus, se pare ca e o inselatorie:
https://www.cloudynights.com/topic/885792-askar-new-cost-effective-telescope-askar-103apo/page-4#entry13567517
Mi se parea mie ca e prea frumos sa fie adevarat.

Space83
15 Iul 2024 12:29


Pe AliExpress am luat si eu o teapa recent cu o tableta, care in anunt era de generatie noua dar cea livrata a fost veche de 6-7 ani. Se pare ca se dau tepe de genu asta frecvent pe platforma aia.

valy
15 Iul 2024 13:29


Se vinde un acromat de 150 aici pe forum.

Space83
15 Iul 2024 14:35


Valy - am vazut anuntul cu Bresser 152/760 mm dar avand peste 10 kg si fiind F5 cred ca nu ar fi cea mai buna optiune pt un achromat cu apertura de 150 mm. Cred ca modelul 152/900 mm F5.9 la 8.5 kg ar fi cea mai buna alegere la categoria asta. 

Chiar am gasit azi un review facut de Ed Ting si inca 2 prieteni de-a lui pasionati de telescoape cu modelul 152/900 mm F5.9 versus Explore Scientific 152/988 F6.5. Toti 3 par impresionati pozitiv in special de modelul 152/900 F5.9 care culmea are performanta optica e mai buna chiar daca e doar F5.9 (fata de F6.5 la Explore Scientific).

&#8220;We spent some time looking at Mars, Saturn, and the 1st quarter moon.  Interestingly, despite having a longer f/ ratio, the Explore Scientific threw up more false color no matter what we looked at.  It wasn't a big difference, but all three of us noticed it.

And so it went, down the line. On every criteria we could think of, the (152/900 mm F5.9) Astrotelescope was just a little bit better.  It had a little less false color.  It was a little easier to find focus.  The images were just a little bit sharper.  The focuser was a little bit smoother.  The mechanical construction was a little more solid.  Taken by themselves, none of these would amount to all that much.  But add them up, and the Astrotelescope comes out the clear winner in terms of performance.&#8221;

valy
15 Iul 2024 14:40


Daca vrei planete clar Mak 150mm ar fi alegerea mai ok din multe puncte de vedere:
- aberatii cromatice
- apertura (vs APO 122)
- dimensiune si greutate
Posibil sa poti monta simultan luneta ta actuala si mak-ul, si le folosesti pe fiecare in fct de nevoi.

Space83
15 Iul 2024 15:21


Daca vrei planete clar Mak 150mm ar fi alegerea mai ok din multe puncte de vedere 

Am deja un refractor ED-FPL51 102/714 mm de la Svbony de care sunt foarte multumit. Il folosesc doar la observatii vizuale, aberatii cromatice practic inexistente, calitate a imaginii excelenta si foarte &#8220;sharp&#8221; pana la 220-240x, timp de racire ff scurt, are doar 4.0 kg si e f usor de manevrat. Nu-mi trebuie altceva pt luna si planete. Oricum daca mi-as lua altceva pt luna si planete ar fi clar un Svbony 122/854 mm ED triplet, nu un Mak 150 mm, din multe motive. 

Doar pt galaxii imi trebuie un refractor cu apertura mai mare.

nobody
15 Iul 2024 16:03


Deja va invartiti in jurul cozii ... mai multe stiti ce nu vreti decat ce vreti.

Bresseru parca e design Petzval, nu acromat clasic.

Sa nu va legati nici de Mak-uri si nici de antene. :)

valy
15 Iul 2024 16:43


Deja va invartiti in jurul cozii ... Nu ne invartim deloc, de la primul si pana la ultimul post am ramas tot la Svbony 122/854 mm ED triplet, doar cu un mic ocol pe la alliexpres.

catalin dumitru
16 Iul 2024 12:07


Eu votez cu ED-Apo , pentru galaxiile mititele . Pentru &#539;inte extinse , am boileru' Istar 150/750 , cam greu&#539; dar totu&#537;i u&#537;or de manevrat , pe o terasă de 8/2,45 relativ  inutilă la DSO din cauza poluării luminoase .Nimic nu e perfect ,tre' să trăim cu asta .

nobody
16 Iul 2024 21:51


Pe cer mai bun nu se comporta mai bine la obiectele astea mici ?

catalin dumitru
17 Iul 2024 01:45


Nu am apucat să îl scot la cer fain. Din ora&#537; se văd detalii nea&#537;teptate la Lună a&#537;a cu tot sferocromatismul aferent .

De deasupra ora&#537;ului , pe un cer mai bun , la 150 x , M57 s-a văzut "de puta madre" . Tre' să îl duc mai la mama naibii să mă lămuresc de ce e in stare .

Bivanus
17 Iul 2024 16:30


"Tre' să îl duc mai la mama naibii să mă lămuresc de ce e in stare ."

Ceahlau ?  :shock: Cum s-ar vedea....
Am ramas cu sechele de la Poiana BV , acu acasa vad ...luna...

catalin dumitru
18 Iul 2024 02:14


Am fost pe Ceahlău sus la 1907 metri , doar cu un binoclu 12x50 . Mi-au curs balele toată noaptea . Niciodată nu am &#539;inut la ochi un bino atât de mult timp .

Tunule&#539;ul ăsta de 150 e cam greu de cărat acolo . Ba&#537;ca trepied , montura , ocularele , ar trebui să contribuie mai mul&#539;i &#537;i să rămânem sus măcar o săptămână . Noaptea ar fi bătaie pe el .

Super Mario
05 Oct 2024 23:34


Am vazut ca Svbony vinde acum pe site-ul lor official tripletul APO 122 mm cu 1299 $ usd, adica 5850 lei cu transport gratuit in Europa inclusiv in Romania. Mi se pare un pret excelent pt un APO de 122 mm. La noi in tara l-am gasit doar la un singur magazin de telescoape unde se vinde cu 8000 lei si cica la reducere cu 17%. In magazinele de la noi pana si un APO triplet de 115 mm e 7000 lei.

valy
06 Oct 2024 00:00


5850 are TVA, vama si toate cele incluse? Daca asta e pretul final, ce mai stai pe ganduri? Nici un SH de 100mm nu iei de banii astia.

dmtr69
06 Oct 2024 09:59


Pretul refractorului nu contine TVA sau taxe vamale (o specifica si ei in "Terms of Payment" ). Taxele vamale sunt mici fata de TVA. Mai trebuie sa faci si actele necesare ca transportatorul sa plateasca vama in numele tau (cu comisionul aferent). Trebuie sa socotesti bine cat de mare este castigul. Uneori "e mai mare daraua decat ocaua" si nu merita sa iei ceva din afara UE.

Mircea Pteancu
06 Oct 2024 14:30


Dragilor

Citesc cu placere despre zbuciumul domniilor voastre.

De vreo 30 de ani predic, cand am ocazia, in favoarea constituirii unei asociatii sau societati astronomice nationale.
Amatorii romani se deosebesc de cei din tarile avansate, de pilda Sri Lanka, prin aceea ca ai nostri nu sunt in stare de atata coeziune. Sau nu au nevoie, sunt ''mult prea superiori''. Au o putere nemaipomenita de inventare a piedicilor. 

Unde exista asemenea societati, vin comerciantii la conferinte si inca cu bonusuri.
Imi povestea Armand ( care a participat la tabara lui MCSE / Asociatia Astronomica Maghiara ) ca daca asteptam linistit pana in vara, ar fi putut sa-mi cumpere ocularele zoom de la standul lui Svbony. Cu reducere de vreo 20%. La aceste standuri testezi, dai banu', pleci cu produsul si te pisi pe ea vama.

Asa ca dragilor, sfarmati-va in continuare fara asociatia de care n-aveti nevoie.
Pana atunci : 

https://www.youtube.com/watch?v=0UT2E7o5Gkw


Pa !

valy
06 Oct 2024 15:16


Romanii sunt altfel, ca daca nu era asa se numeau rusi, unguri, turci, greci, sau, Doamne fereste, nemti.. 

Pai hai sa facem! Cine elaboreaza platforma program? Dar prevad ca la noi vor veni comerciantii cu preturi mai mari ca la Emag, pentru ca noi avem valoare! Multa!  :lol:

zoth
06 Oct 2024 17:08


In lipsa coeziunii din Sri Lanka se mai poate apela si la piata SH, nici acolo nu platesti vama ... doar ca nu ne mai putem infoia dupa ca am luat un produs la pret dublu ..

Mircea Pteancu
06 Oct 2024 17:41


valy

( Iti multumesc ca m-ai citit si ai inteles ca doar am simulat ca-s rautacios ... dar mai stii !? )

Tocmai ! Si nu glumesc. Asa singuri, ca vai de capul nostru si tot reusim sa facem cate ceva. Dar uniti in grup am fi totali. 
Chiar citeam zilele acestea un articol in care se faleau suedezii cat de repede, :wink:    deja prin 1945, au inceput si ei sa se ocupe cu ATM, luand exemplul amatorilor americani.
Serios ? La noi, Ion Zaidel a obtinut primele oglinzi bune deja prin 1932. Am eu scrisoare de la el cu detalii. 
Despre Anestin, Orion si societatea lor nu mai vorbim, cunoastem povestea.
Dar , pe cand Zaidel isi construia primele reflectoare bune , in presa romana si cea franceza inca se mai vorbea/apareau articole semnate in numele Societatii astronomice romane, vezi Ion Popescu Orion.
Cam tot pe atunci a existat Asociatia Observatorilo Romani / AOR din Braila.
Apoi a fost societatea astronomica a lui Dragesco, inainte de razboi. In timpul WWII am putea vorbi despre un hiatus ... daaaar .... exact atunci un amator roman descoperea pe rupte comete - Daimaca. Iar in centrul Bcurestilor se facea Sidewalk Astronomy cu o luneta misterioasa. Deci nu a fost chiar un hiatus absolut.
Un cerc informal s-a format de prin 1958 in jurul lui Alexescu la Observatorul Popular/ Urseanu. Matei a avut multe calitati dar nu a avut har organizatoric, nu-l interesa deloc acest aspect. Avea telescoape si oculare bune, acces la reviste straine, avea cativa prieteni cu care sa se ocupe de observatii, lui i-a fost suficient. Foarte romanesc.
Apoi a aparut Cercul Prietenii Cosmosului a lui Sangeorzan care apoi ( in 1968 parca ) a devenit Astroclubul Bucuresti. N-ar trebui nimeni sa conteste acest lucru, ei au reaprins flacara astronomiei de amatori la noi, in mod organizat, formal. Apoi a aparut Cercul Anestin al lui Irimes.
Atat grupul informal al lui Alexescu, cat si Prietenii Cosmosului/ Astroclubul Bucuresti cat si Cercul astronomic Anestin al lui Irimes au lasat in epoca urme scrise, documente, publicatii proprii.
Apoi a aparut Astroclubul din Bacau al lui Severin, apoi Galaxisul lui Pteancu, iar dupa '90 a aparut SARM, urmat de o pleiada de astrocluburi. E cumva mai putin loc pe cer pentru cineva ?
Nu pot si iar nu pot sa inteleg de ce se umfla si se inflameaza oamenii pe tema asta ? Incepe sa devina evident ca pierdem si o groaza de bani din cauza dezorganizarii. Vezi discutia aceasta.
Daca luam cazul particular al lui Svbony, ei se prezinta la tabere si conferinte dar nu de clubulete cu zece - cincisprezece membrii ...

''Platforma program'' cea mai faina cred ca am vazut-o la AFOEV. O pagina. Le luam exemplul ? 
Chiar si asta e prea complicata, cu tot felul de categorii de membrii ... de pilda.
Cea din 1927 fac pariu ca era mult mai simpla.

https://cdsarc.u-strasbg.fr/afoev/afoev/estatut.htx

Silviu

Imi cer scuze daca am fost neclar. Sri Lanka este o natiune avansata. 
Asta a spus-o Flammarion: numai natiunile avansate au asociatii si societati astronomice. 
Sri Lanka are asociatie astronomica din 1959.

https://skyandtelescope.org/astronomy-club-organization-directory/amateur-astronomers-association-sri-lanka/


Romania nu are societate astronomica in 2024 dar are scrisori grozave de protest impotriva infiintarii unei  asemenea organizatii. Motivul: se tem unii ca altii vor fi mai sefi. N-avem mese de prezidiu destul de lungi sa-i punem sefi pe toti ambitiosii.

De aceea, pentru claritate si transparenta, fac aceasta declaratie: daca se va infiinta vreodata o asociatie sau societate astronomica romana eu, subsemnatul Mircea Pteancu, aflat  in deplinatatea facultatilor mele mintale, declar ca NU ma intereseaza si ca NU voi candidala pentru absolut nici o functie in zisa viitoare organizatie. Voi fi mandru si satisfacut sa posed in sfarsit regala calitate de simplu membru. Dupa ce am avut, datorita Editurii Astromix a lui Dan Uza, ocazie de vis de a lucra pe urmele marelui Anestin prin reeditarea cartii ''Cum sa inveti stelele'', acea dorita legitimatie de membru al societatii astronomice romane mi-ar implini visul ca dupa mai bine de un secol, sa fiu coleg de societate cu marele inaintas, pe care-l pretuiesc mai mult decat stiu sa spun. 
V-am spus tot, am fost sincer, cine vrea poate acum sa ma ia peste picior pentru fanteziile acestea ale mele.

Mircea

Super Mario
06 Oct 2024 18:18


Pretul refractorului nu contine TVA sau taxe vamale (o specifica si ei in "Terms of Payment" ). Taxele vamale sunt mici fata de TVA. Mai trebuie sa faci si actele necesare ca transportatorul sa plateasca vama in numele tau (cu comisionul aferent). Trebuie sa socotesti bine cat de mare este castigul. Uneori "e mai mare daraua decat ocaua" si nu merita sa iei ceva din afara UE.

FALS ! La APO triplet de 122 mm platesc ei toate taxele si transportul doar la celelalte produse ale lor trebuie sa platesti tu. La APO triplet de 122 mm daca iti faci un cont pe site-ul lor si il pui in cosul de cumparaturi vei vedea ca apare la taxe si transport ZERO BARAT, doar la celelalte produse ale lor trebuie sa platesti transport si taxe si si acolo ai optiunea ca, pt o suma in functie de produs, Svbony sa se ocupe de tot si tu doar sa primesti produsul fara sa mai ai nici o treaba cu taxele si vama.

APO triplet e 1299 $ usd / 5850 lei si aia e tot ce platesti, taxele vama transport totul e platit de Svbony. Scrie-le un email si intreba daca vrei sa te convingi, iti ia 2 minute.

valy
06 Oct 2024 18:45


Desigur piata SH e obligatoriu de consultat. Damit, se vinde un Tak!

Le luam exemplul ? 
Dece nu? Ca doar nu ne-am nascut noi ai mai destepti..sau cine stie 
Trebuie o masa critica si un punct de coagulare. Statistic insa la noi nu prea exista mase critice. Iar puncte directoare e greu de gasit.
Platforma program trebuie sa fie simpla si clara. De ex:
1. Aperture rules
2. In caz ca nu exista unanimitate se aplica regula 1.

zoth
06 Oct 2024 19:47


Imi cer scuze daca am fost neclar. Sri Lanka este o natiune avansata.

Nu ai fost deloc neclar Mircea, am inteles din prima ce ai vrut sa spui si nu am negat faptul ca Sri Lanka este o natiune avansata, doar mi-am exprimat un alt punct de vedere. Pentru cei care nu stiu, Sri Lanka nu exceleaza doar in astronomie ci si in alte domenii la care noi nici nu visam. Spre pilda este participanta activa la NCDXF/IARU International beacon project impreuna cu alte 17 natiuni de pe toata intinderea planetei. Radiobalizele ei opereaza sincronizat la nivel planetar pe 5 frecvente, 24 ore pe zi, 7 zile pe saptamana. Totul pe baza de voluntariat si avand ca scop monitorizarea permanenta a starii ionosferei in beneficiul radiocomunicatiilor comerciale si de amatori. Eu o receptionez destul de rar/greu din cauza conditiilor naspa de degajare pe care le am.

CristiB
06 Oct 2024 19:49


Am gasit aici la mine variata de 80 mm cu 950&#8364; pana pe 14 octombrie, mai trebuie prisma si ocular/e.
Nu cunosc firma, e un pret bun pentru acest apocromat?

https://www.kaufland.at/product/469014749/

Au mai multe variante, si cea de 122 dar si 102 ED .

valy
06 Oct 2024 19:54


Voi aveti APO la Kaufland?

CristiB
06 Oct 2024 20:06


Pai ce altceva, salamuri, mici si castraveti!? Firma serioasa cand e vorba de astronomie. &#128522;

valy
06 Oct 2024 20:39


Bere!

In ce tara traim? Si voi vreti lumea sa faca societate nationala astronomica, si producatorii sa vina sa ne dea reduceri!