-----------------------------------
Bivanus
29 Iul 2024 20:56

Kasai StellaBino 50mm
Ma tenteaza , dar in acelasi timp ma 'spaimanteaza ... ar trebui sa dublez niste EPuri... sa dau explicatii Jumatatii...si nici nu stiu daca merita...

http://kasai-trading.jp/stellabino50e.html

valy
29 Iul 2024 22:04


E asta, doar ca i-au pus balama: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=22069&start=0

Trebuie sa fie foarte mesteri sa faca balamaua aia astfel incat sa tina colimarea. Imaginea este corecta? Banui ca nu.

Bivanus
29 Iul 2024 22:22


:D Dap, seamana tare. Uite aici un link de pe CN cu mai multe info si despre colimare. Este exact cum spui cu imagine necorectata.
https://www.cloudynights.com/topic/930604-kasai-stellabino-50-a-prismless-replaceable-eyepiece-binocular/

nobody
30 Iul 2024 01:19


Problem solved !  :lol:

valy
30 Iul 2024 09:48


Asta imi place de acolo de pe CN:
https://www.cloudynights.com/topic/697816-m45-binoculars/page-3

Bivanus
30 Iul 2024 12:46


Mda, big boys! Ia uite si aici:

https://www.cloudynights.com/topic/890775-the-m45-85mm-f6-straight-through-binoscope-last-of-the-breed/

Eu cautam invers cel mai mic care accepta oculare de 1.25"

Mircea Pteancu
31 Iul 2024 21:10


Cand v-ati uitat dupa gagici ati scapat dar cu astea precis va sclintiti gatul ...
( Ma rog, pana cand, mai devreme sau mai tarziu, va prins una in plasa).

Revenind la binocluri: nu-i mai bine sa-ti printezi tu unul ?
Uite ce am primit de la Andrei Juravle:

https://www.analogsky.co/magic

Sunt n-spe variante, F/3,6 sau  F/ 4,5 - modelul Magic.
Ember poate fi modificat pana la F/7.
Magic si Ember sunt D= 50mm. 
Exista si varianta Heart de 80mm F/5, cam uratica. 
Focuserele au oculare interschimbabile si, daca am vazut bine, toate accepta oculare de 2''.

Uelcomtutuentiuansenceri !

mmarin
31 Iul 2024 21:41


M-am zgâit o leacă la pozele de pe sait &#537;i zic pas! Pentru un binoclu ai nevoie de o rigiditate structurală mult peste ce oferă proiectele ălora. Se vede că au background în marketing, nu în inginerie mecanică.

nobody
31 Iul 2024 22:03


Pe mine ala cu colierele auto m-a fascinat. Pai ganditi-va cate posibilitati, intr-un furtun cotit de la radiator poti baga o prisma/diagonala ... unghi reglabil, IPD, incolimare ... totul faci din furtunele de guma. Daca ai un Auriol, numa' bine desfiletezi obiectivele si le infigi pe partea cealalta, tronconic ... pentru oculare adaptezi doua bucati de furtun de 2" si ... gata.

Mircea Pteancu
31 Iul 2024 22:37


mmarin

Iti inteleg punctul de vedere, la prima ''intalnire'' asa am gandit si eu.
Acela e doar un mic binoclu, nu-i traversa de cale ferata, tablier de pod sau grinda cu zabrele.

Armand mi-a printat niste piese si a trebuie sa le fac niste ajustari, din vina mea. Am avut de lucru ca lumea, mai frate, la slefuit cu smirghelul suprafata plana si la ovalizat gaura cu burghiul. 
Nu se compara filamentul de printare cu rahatul de plastic cu care suntem serviti in viata cotidiana. Pentru asemenea ajustari ca cele descrise, parerea mea este ca aluminiul moale ( nu duraluminiul) e un material mai slab ca filamentul de printare. Iar aliajele usoare ( 'electron' si cum se mai numesc) folosite la binoclurile din comert sunt inca si mai slabe, pocnesc si crapa intr-o veselie.
Dupa acea mica partida de Sumo tehnologic, eu m-am amorezat de piesele printate.

Mai jos vedem,  mai ales in paginile 3 si 4, descrierile userului AY, unul care a construit si care foloseste la observatii reale un asemenea binoclu:
 
https://www.cloudynights.com/topic/921871-analogsky/page-4

Eu aveam mai degraba rezerve fata de performantele optice. Ma rog, 30x sau 75x suna bine si sunt perfect realizabile cu lentile de 50mm. Dar cu obiective de binoclu !?
Noa, uite la postarea # 92 din 27 Iulie, AY declara negru pe alb ca a separat Epsilon Lyrae in patru stele. Daca-i asa, zica cine ce o vrea, ala-i telescop, nu jucarie !

Si, mai nou ( asta da chestie de marketing = bete-n roate lui Kasai): cumperi kitul pentru Magic, primesti gratis fisierele sa-ti printezi Bebop, binoclu astronomic de 50mm, drept, nu cotit. Si acesta, cu focusere de 1,25'' si 2'', sertare magnetice de filtre si suport pentru cautator laser. 

https://www.youtube.com/watch?v=6FmM875wiFg

Pe de alta parte, merita sa urmarim recenziile, sa se confirme cele spuse la linkuri, ca 500 verzisori sunt multi  daca incepem de la 1,2,3,4,5  s.a.m.d.

Mircea

mmarin
31 Iul 2024 23:07


Nu mă refeream la rezisten&#539;a mecanică a materialului - aici ai dreptate, piesele printate sunt surprinzător de solide până le ui&#539;i în ma&#537;ină sub lunetă - ci la capacitatea ansamblului de a păstra paralelismul axelor optice. Singurul lucru cu adevărat folositor pe care l-am învă&#539;at în via&#539;ă a fost să am încredere în instinct. Când am dubii, îmi construiesc planurile pe baza celei mai defavorabile ipoteze.

nobody
31 Iul 2024 23:53


Adica asta ?

To start out, since it was easy to see, I looked near Vega at first and made my customary stop at the Ring Nebula, and then tried to split the Double double, which was when I discovered a problem in my scope. Something's happened to the right OTA, so with a 6.5mm Morpheus (34.6x), I couldn't get pinpoint focus. I swapped the left and right eyepieces to confirm that it was not an eyepiece issue. I'm guessing that it's a collimation problem, but I haven't had time to diagnose it yet. The good news is that the left OTA easily split it into 4 stars. I transport the Magic in a milkcrate in my trunk with no padding or anything to hold it place, so it would not surprise me if a knock or something made something go out of alignment.

Bivanus
01 Aug 2024 09:24


Hmmm... cuvantul blestemat... "colimare"...

Mircea Pteancu
01 Aug 2024 16:32


Da, la pasajul acela m-am referit.
Scoate in evidenta mai multe aspecte.
Colimarea se face ''instantaneu'', privind prin oculare si dureaza cateva secunde. Se spune clar ca-i scurta, simpla, ca ''nu-i ca la un dobsonian''. ( Deci nu e chinuitoare?). Daca ... nu se intampla ceva. De aceea spune AY ca era nevoie de diagnoza, colimarea nu a dat rezultatul obisnuit.
Pe de alta parte, daca cineva isi printeaza piesele, nimic nu il retine, daca o piesa s-a uzat / s-a deteriorat, sa printeze una noua.

Binoclurile acestea sunt genul acela de instrument ca reflectoarele din vrema lui Porter si cele din gasca lui Texereau: omul si le construia singur, piesa cu piesa, le stia ''pe dinafara'' si , daca era nevoie, isi ''baga mana'' fara teama peste tot. Lucru de care nu tot muritorul este capabil, ce-i drept.
Acuma nu-i asa, acum domneste Klanul Cardului. Are domnu' amatoru' orice problema, da cu cardu' si isi cumpara ''de nou'' altul ( nu conteaza ce ) din China.
Ori binoclurile gen Magic tin de o alta mentalitate, devenita acum anacronica. Mie de aceea imi plac, pentru ca si eu sunt anacronic si nu cer nimanui sa ma urmeze in asta.

In alta ordine de idei,imi amintesc de primirea groaznica pe care i-a facut-o editorul sef de la Sky and Telescope lui Dobson si telescoapelor sale. Cum l-a clasat la gunoi cu injghebarile alea ridicole de placaje si carton. Telescopul adevarat este o bijuterie, arta si precizie, materiale superioare, manopera hiper- exacta. Si iaca venea calugarul ala raspopit cu bidoanele lui jalnice, cu optica testata pe becuri de strada, cu secundare lipite pe dopuri cu bucati de limba de pantofi etc etc . Si vedem ce a iesit ! De Federer isi mai amintesc exegetii,  de Dobson toata lumea.

Mircea

Bivanus
01 Aug 2024 18:41


Apropo de chestii memorabile &#128064;

https://youtu.be/akFaEhcuHcQ?si=gmzCFc9uJ-t5trDF

Doua iau si eu...dupa ce castig la Loto...

valy
01 Aug 2024 19:20


Sa te vad eu cum le colimezi pe alea, fiecare pe rand si ambele impreuna la 500x, si asta dupa fiecare deplasare si montare pe varf de munte.

nobody
01 Aug 2024 19:57


Simplu ! Ii chemi pe cei de la US Navy ...

valy
01 Aug 2024 20:01


Phfuii, daca stiam asta in '45 eram salvati! Asa am asteptat 50 de ani sa vina americanii. S-ar fi gasit vre-un milion de binocluri/telescoape ce trebuiau colimate...

Mircea Pteancu
01 Aug 2024 22:11


In '45 nu veneau ca inca le mai tataia kooroo dupa batuta incasata la Ploiesti cand romanii, dirijati de nemti, le-au distrus yankeilor vreo 80 de bombardiere.
Asta nu o spun bloggerii specializati in buricomania daco-romana ci se invata la West Point.
A fost una dintre cele mai mari infrangeri aviatice americane. Cateva rafinarii nu au incasat nici macar o bomba. Iar cele lovite si-au reluat productia in cateva saptamani. 
Pierderile de avioane si oameni au fost atat de mari incat divizia respectiva a fost desfiintata.

https://mohmuseum.org/ploesti/

Unii cred ca din aceasta cauza romanilor li s-au impus conducatori jalnici in toate regimurile. Si mai ales acum, pe vremea lui Nato Refuzatus. Ca daca sunt bine condusi, se apuca de treaba si devin periculosi.

Mircea

nobody
01 Aug 2024 23:12


Pai ce sa faci, Air Force a fost tot timpul mai 'sloppy'. Si uite asa a ramas Ana Pauker sa colimeze superbenoaclele de pe crucisatoarele dacice, daca tot v-ati atacat la sentiment.

Mie ala mi se pare facut doar pentru publicitate.

Mircea Pteancu
02 Aug 2024 12:20


Te-ai bosumflat ... noa, sincer iti spun ca n-am vrut. Daca nu ziceai de Pauker, nu-mi dadeam seama. :P

Cat despre ''ala'', daca asa ti se pare, asa o fi. Sau poate nu. Eu prefer sa vad si sa manuiesc un binoclu Magic in realitate inainte de mangaia sau a da cu piatra.
Ce mai vreau sa spun provine de la experimentarea vizoarelor binoculare. Vederea binoculara la grosismente mari ridica pretentii cu privire la pozitia capului, a ochilor observatorului fata de instrument.
Am rezerve ca cineva va face observatii indelungate cu un binoclu drept care mareste de 50x sau 75x. De cate ori indrepti instrumentul spre alt obiect, trebuie sa iti modifici corespunzator pozitia corpului, a capului, a ochilor pentru ca acestia sa stea in pozitia corecta fata de pupilele de iesire.
Ceea ce corpul face in mod automat la binoclurile cotite ca cele achizitionate de mai multi membrii ai forumului datorita monturilor azimutale. Nu se va intampla insa cu binoclu drept de marire mare, nici macar cu cel pus pe montura paralelogram.
Daca lucrurile ar fi fost simple, era plina lumea de telescoape binoculare care maresc de 200x. Ma uit in jur si intreb: unde sunt? Eu nu le vad. 

Mircea

nobody
02 Aug 2024 14:06


Era vorba de paralelismul axelor optice de la binoclu, iar cei de la US Navy o iau cel mai in serios, in tot ce am intalnit, de aia am dat pasajul. Mult mai serios decat aici. Si explica si cum, si de ce, interes zero barat pe acest forum. 

"aia" se referea in context la cacanaria aia de 2 telescoape paralele puse pe antiaeriana de crucisator.

Despre vizorul / binoclul printat 3D, nu stiu ce sa zic, dar am niste rezerve.
Nici printatul in sine nu-i chiar asa de simplu, multi fac, putini pricep.
Iar cand vad filete si roti dintate printate, ma ia cu Gheorghiu-Dej ... na, ca cam atat, deocamdata.

mmarin
02 Aug 2024 21:00


 Ce mai vreau sa spun provine de la experimentarea vizoarelor binoculare. Vederea binoculara la grosismente mari ridica pretentii cu privire la pozitia capului, a ochilor observatorului fata de instrument.
Am rezerve ca cineva va face observatii indelungate cu un binoclu drept care mareste de 50x sau 75x. De cate ori indrepti instrumentul spre alt obiect, trebuie sa iti modifici corespunzator pozitia corpului, a capului, a ochilor pentru ca acestia sa stea in pozitia corecta fata de pupilele de iesire.
Ceea ce corpul face in mod automat la binoclurile cotite ca cele achizitionate de mai multi membrii ai forumului datorita monturilor azimutale. Nu se va intampla insa cu binoclu drept de marire mare, nici macar cu cel pus pe montura paralelogram.
Daca lucrurile ar fi fost simple, era plina lumea de telescoape binoculare care maresc de 200x. Ma uit in jur si intreb: unde sunt? Eu nu le vad. 

Mircea
  Cele de mai sus sunt adevărate &#537;i merită re&#539;inute. Dar, de&#537;i binoclurile cotite sunt mult mai u&#537;or de folosit tot trebuie să-&#539;i repozi&#539;ionezi corpul destul de des iar magnifica&#539;ia e limitată de precizia construc&#539;iei mecanice. Pu&#539;ine pot fi folosite la 80x fără să obosească ochii. Tre' să fii construit dintr-un anume fel de material ca să mergi pe drumul ăsta până la capăt, eu unul am apucat pe alte căi.

Bivanus
04 Aug 2024 08:05


Din seria alte cai : http://binotechno.com/product_en.html#EZP
Phase 1: strangerea banilor ; Phase 2: strangerea telescoapelor 
DAR daca cumva are careva de vandut un TS Photoline de 80mm da-ti de stire  :roll:

mmarin
04 Aug 2024 12:47


Ăla nu-i din seria alte căi, e o bornă pe &#8222;calea celor ale&#537;i&#8221;. Peste câteva luni o să cau&#539;i o pereche de obiective de 200mm sau o pereche de oglinzi de 600mm... Să nu zici că n-ai fost prevenit!

valy
04 Aug 2024 13:56


..
Phase 1: strangerea banilor ; Phase 2: strangerea telescoapelor ..Scuze de corectie, dar:

Phase 1: strangerea banilor ; Phase 2: strangerea banilor ; .. Phase n: strangerea banilor ; ..

Ia o pereche de d'astea si te-ai aranjat: https://ems-bino.com/ems-product-line-english/

Bivanus
04 Aug 2024 16:01


Ideea nu e rea Valy , si cei de la Binotech au ceva similar - EZM / Erecting Zenith Prism. Stiam si de dl. Matsumoto , este foarte bine vazut pe toate site-urile de specialitate. Problema apare - ca de obicei - la cei doi parametri blestemati : timp si bani.

La toate prismele cotite , indiferent de producator si in ciua preturilor , se asteapta frumusel , cateva luni bune.De asemenea , pe langa ele , mai e nevoie si de sistemul de 'binoculizare' pentru cele doua telescoape care e si ala niste bani.

La EZP-uri se asteapta mai mult din cauza livrarii decat a fabricarii si sistemul de 'binoculizare' este mai simplu si mai usor. De asemenea pretul total este vizibil mai mic -  perechea de EZP-uri este 56.000 YEN versus perechea de prisme cotite care variaza intre 100.000 si 150.000 perechea in functie de producator si dotari.

Adica rotunjit 1800 RON versus 3200-4700 RON , evident INAINTE de taxe - si nici nu am atins discutia legata de kile si cum se traduce asta in montura ...alti bani alta distractie...

nobody
04 Aug 2024 16:53


Binoviewer ?

Japonezii nu se pun, ca nu-s normali, la astia nu-i bun nici daca-i mai mult decat perfect.

catalin dumitru
04 Aug 2024 19:15


De fapt Matsumoto nu a prea inventat EMS-ul . El exista de mult timp , în prisma erectoare la 90 de grade . Cele două oglinzi eliptice sunt de fapt două jumătă&#539;i de acoperi&#537; de la prismă . 
Ce e mi&#537;to la treaba asta , e faptul că po&#539;i regla distan&#539;a dintre oglinda de intrare &#537;i cea de ie&#537;ire , iar în modul bino asta înseamnă reglarea distan&#539;ei interpupilare . 

Oricum , rămâne cel mai bun &#537;i eficient sistem de îndreptare a imaginii . &#536;i probabil cel mai scump .

Bivanus
17 Aug 2024 18:56


Dragilor , intre timp s-a intamplat o intamplare din seria nu aduce anu ce aduce convorbirea telefonica de la miezul noptii...Un membru marcant din CC al PCR ( Cei mai Cei dintre Prieteni Cunostinte si Rude ) s-a lovit de un ...Nagler 22mm Type 4...asa ca hard brake pe partea de bino si astept miezul toamnei cum astapta copii pe Mos Craciun  :roll: Povestea e mai lunga dar lasam ceva si pt prezentarea noul bobocel verde   :mrgreen:

Mircea Pteancu
18 Aug 2024 14:12


Uraaaa, traiasca Partidu ' !!!

''Partidul e-n toate
E-n cele ce sunt
Si-n cele ce Nagler
Va rade la stele ...''

Ovatii prelungite ... asteptam continuarea !

Mircea

nobody
18 Aug 2024 15:23


Partidul minteee ...
Partidul minteee ...
Partidul minteee luuu-miiii-naaa-taaa !

valy
18 Aug 2024 19:23


Cincinalu'n patru ani si jumatate!

Problema e ca nu vad care e legatura intre Stella si Nagleru'.

Bivanus
18 Aug 2024 19:48


@valy: Sa traiesti maria ta ca n-am mai ras cu asa pofta de ceva vreme. Legatura este...buzunarul.

valy
19 Aug 2024 10:09


Ce croitor ai?! Exista doua buzunare, ala din stanga e pt bino, ala din dreapta pt mono. Exista si saci fara fund, cand gasesti e bine sa iei un bax nu la bucata.

Mircea Pteancu
19 Aug 2024 11:49


Valy

Legatura dintre stele si Nagler: Stephen O' Meara ii povestea lui Al Nagler , la telefon, cam prin ce trece el si luneta lui Tele Vue D= 102mm, facand observatii pentru ghidul Herschel 400 , de pe vulcanii din Hawai. La care, de partea cealalta, telefonul ramane mut. Dupa cele auzite, Al Nagler a lesinat ...

Mircea

zoth
19 Aug 2024 12:52


Eu nu mai inteleg nimic &#8230;
Pana la urma, de ce a lesinat O&#8217;Meara?  :shock:

Mircea Pteancu
19 Aug 2024 13:11


Explic. Povestea n-am inventat-o eu, se poate citi in introducerea ghidului H400.
Nagler a lesinat. Adica cum, cata grija, materialele cele mai bune si munca de inalta calificare depune el si oamenii lui ca sa faca niste lunete de top si auzi ce face asta ( adica O'Meara) cu una din ele !?

Mircea

tudor
19 Aug 2024 13:25


Aproape ca i-a dat foc la luneta, si a lesinat!  :lol:

zoth
19 Aug 2024 13:36


.. i-a dat foc la luneta ..
A bagat-o in vulcan, ceea ce e tot aia  :lol:  :lol:

Mircea Pteancu
19 Aug 2024 21:19


Silviu, Tudor

Sunteti buni de detectivi, cred ca ati intuit foarte bine, pe cuvantul meu !

Cealalta pasiune a lui O'Meara sunt vulcanii despre care tine conferinte cu salile pline.
Parca-l si vad desenand galaxia NGC 9999 langa un rau de lava. Apoi fata i se lumineaza, desi asta e greu de vazut prin fumul acela: 

'' - Stai un pic, sa iau o mostra, sa vedem cat a crescut izotopul de Strontiu-14 fata de aseara. Dar uite, nu prea ajung la lava. Daca leg insa containerul de luneta si il las in jos, poate ajung. Si apoi, ce mare tam-tam !? Doar leg containerul de ocular, ca e mai bun unghiul; nu ca aseara, cand am facut invers si am si uitat sa pun capacul pe obiectiv ... Numai sa nu ma sune iar Nagler ala, ca-i baiat bun si nu vreau sa-l am pe constiinta.'' 

Mircea

Bivanus
19 Aug 2024 23:51


Si a mai facut si poze trasnil-ar ca sa moara taica Al de oftica  :D
Desi daca inteleg eu bine , nevasta-sa era capul rautatilor la vulcani

Mircea Pteancu
20 Aug 2024 10:57


Si cine stie ce mai fac ei acolo, pe marginea craterului vulcanic. Ca doar tot povesteste Stephen cat de intuneric este pe acolo  !!!  :mrgreen: 

Noa, sa lasam invidia si barfa si sa revenim la binocluri.  Despre care pot sa zic doar atat ca m-am ales recent cu un Swarovschi Habicht 7x42mm.

Mircea

tudor
20 Aug 2024 11:16


Bine ai venit in echipa !!!! Cam ce an de fabricatie e Swarovski 7x42? E cu focus individual?

Bivanus
20 Aug 2024 12:58


Dragilor , lamuriti un necunoscator intr-ale binoclurilor , cum se face ca intr-un thread legat de Swarovschi Habicht apare si IOR-ul prezentat ca "clone of the Zeiss Jena 7x40 Porro binocular"... Asa stransa fu fratia DDR cu Romania? 

https://www.cloudynights.com/topic/873834-habicht-7x42-ga/

Mircea Pteancu
20 Aug 2024 21:41


Multumesc Tudor !

Despre anul de fabricatie, undeva intre 1966 si 1969, si celelalte, a scris zoth aici, cel care a readus bijuteria la viata.
Nu ca vreau sa ma lingusesc ci aceasta este convingerea mea: aceia putini, care reusesc sa faca asa ceva, au fost avuti in vedere cand a fost creata sintagma ''maini de aur''.


https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=23623&start=0

Bivanus

Am avut o perioada ''rusinoasa'' in viata mea cand am lucrat la un institut de proiectare pentru masini-unelte. Spun ''rusinoasa'' ca sa fiu in ton cu ''muzica'' actuala, cand trebuie sa bestelesti trecutul si sa vorbesti numai scuipand despre ''miturile comunismului''. 
Nu a fost deloc mare fratie cu DDR-ul ci dimpotriva. Nemtii erau atunci marionetele sovieticilor dupa cum acum sunt hartia igienica a ''licuriciului''. Exact cum faceau chinezii - si probabil ca mai fac si acum - exista o echipa foarte competenta care se ocupa de ''indigenizare''. Se procura un produs, era testat, evaluat, demontat si apoi masurat. Indigenizarea consta in elaborarea caietului de sarcini si a documentatiei de executie conform tehnologiei disponibile. Se executau prototipuri de catre alta echipa de buni profesionisti si care prototipuri erau comparate cu originalul. Noi, ''oamenii de rand'' lucram dupa caietul de sarcini.
Cand nu-si bagau botul politrucii, ieseau lucruri foarte bune.
Daca nemtii ( si multi altii, caci se copia si se indigeniza cam tot ce era necesar ) aveau vreo plangere, erau trimisi sa miorlaiasca pe treptele Kremlinului. Trimitere insotita cu semnul pacii universale.
A fost o practica imorala dar pragmatica si folositoare. Au fost insa si produse care au fost indigenizate la cererea Pactului de la Varsovia. Poate ca binoclurile militare au aparut pe acea directie.
Tendinta era ca dupa indigenizarea cu succes a unui produs, indiferent la cererea cui, procesul continua pana la asimilarea intregii game, cu voia sau fara voia fostului stapan.

Mircea

tudor
21 Aug 2024 19:03


Deci acum ai un Swarovski ce "î&#537;i trăie&#537;te a doua tinere&#539;e" datorită lui Zoth! Să-l folose&#537;ti cu bucurie!

Bivanus
21 Aug 2024 21:09


Intrebare din coltul incepatorului: exista o formula de conversie pentru ocularele de binoclu similara cu cele pentru microscop ?

La microscop 10x este echivalent cu 25mm , la binoclu 7x (de exemplu) ar avea o 'traducere' similara ? Caut pentru binoviewerul care il am (Laica cu oglinzi , oculare pe D30mm) ceva mai mic de 10x fara succese prea mari insa. Am vazut niste Motic WF 5x/22mm dar , citind mai multe despre ele s-ar parea ca in ciuda codului nu sunt Wide Field.

Mircea Pteancu
21 Aug 2024 21:40


Multumesc Tudor, Doamne ajuta !
Si da, ii multumesc colegului de forum si prietenului zoth pentru aceasta sansa.

Acum, taman cand scriu aceste cuvinte , in sfarsit .... PLOUA !
Dar aseara nu a plouat si, desi a fost noros, am putut testa ''kalumea '' binoclul Habicht 7x42mm. 
Este un instrument minunat. Desi dupa primele incercari aveam dubii, aseara, avand grija si ragaz sa focalizez cu mare atentie, am rezolvat stele duble cu duiumul : Eps 1-2 Lyr n-o fi impresionant si nici nu este, in copilarie si tinerete le rezolvam cu ochiul liber. Nici Niu Dra si 16-17 Dra nu-s grele, le-am rezolvat cu binoclul galilean la 3,6x. Dar Djiban/ Psi Dra cu separatie de 30'' si Delta mag de o clasa de magnitudine nu-i de nasul oricarui binoclu. Alte ''succesuri'' : Albireo/ 35'', Omicron Cyg, Omega Cyg, Delta Cep / 41'', Phi Cas, Zeta Lyr / 44''. Acestea, cu un binoclu de 7x ! 
Pe cerul potopit de Luna Plina, am vazut binisor M 39, M29 ca un fulg cetos. M13 si M92 au fost spre limita de observabilitate iar IC 4665 doar cu vederea periferica.
Doua asterisme am vazut, ''Inelul de logodna'' din UMi si asterismul ''Pi'' din Cefeu. Am incercat binoclul pe cateva variabile precum Delta  Cep, Miu Cep/ Garnet Star si Eta Aql dar fara sa fac evaluari.
Binoclul va fi bun si pentru variabile.
Cireasa de pe tort a fost insa Luna (aprox.) Plina. Uram Istenem ! Plina, dar plina-plinuta-ochi de detalii, nu un desert galbui orbitor. Cam la trei grade si ceva spre Est se vedea , in camp cu ea, o stea iar marginea campului era tivita cu nori intr-o risipa de culori pastelate si de cateva flori de floarea-soarelui, usor defocalizate. O imagine, un peisaj pictural de o frumusete cum rar mi-a fost dat sa vad. Asadar ne iubim, haremul meu de instrumente s-a imbogatit cu inca o cadana de o rara frumusete.
Asta e, ma simt un fel de Bino - Pasha. Cand ma gandesc ca unii sunt eunuci, nu-mi dau seama cum pot trai ei fara un binoclu. Fara unul, dom'le !?

Mircea

PS: inainte de a trimite aceasta postare, am vazut intrebarea lui Bivanus. Nu mai ''vorbi'' cu cei de la Motic deoarece sunt niste parasute. Un ocular cu focala de 22mm este un 11,36x nu un 5x.

catalin dumitru
21 Aug 2024 21:51


Intrebare din coltul incepatorului: exista o formula de conversie pentru ocularele de binoclu similara cu cele pentru microscop ?

La microscop 10x este echivalent cu 25mm , la binoclu 7x (de exemplu) ar avea o 'traducere' similara ? Caut pentru binoviewerul care il am (Laica cu oglinzi , oculare pe D30mm) ceva mai mic de 10x fara succese prea mari insa. Am vazut niste Motic WF 5x/22mm dar , citind mai multe despre ele s-ar parea ca in ciuda codului nu sunt Wide Field.

Grosismentul de la binoclu e strict legat de focala obiectivelor . 

Doar atunci când focala obiectivelor este de 25 cm , " puterea" ocularelor este egală cu "x"-ul de pe binoclu .

Bivanus
21 Aug 2024 23:46


Mersi Catalin , interesant este ca asa e si la microscop , focala tubului e considerata 250mm si se calculeaza din [x] in [mm] reiesind un tabel de genul celui atasat.

Buba este ca , pe langa [x] mai este si field stop-ul care la ocularele de microscop nu e wide decat pt foarte putine valori , din cate am vazut practic doar 10x si 15x ar putea fi considerate cu nitzica indulgenta astfel (cu un stop de 22-25mm) , deja la 20x si 25x scade dramatic la 10-15mm.

De aceea intrebam daca este aceeasi imparteala , ma gandeam ca un 7x aka 36 mm lungime optica ocular devine interesant si pt binoviewer , mai ales ca datorita dragutului de GPC sau barlow ca sa il poti baga in focus as ajunge la un 36/1.3 = 27mm