-----------------------------------
tudor
06 Aug 2024 22:18

Montura E-IMAGE pentru binoscop de 8kg
Trepiedul  E-IMAGE AT 7402A poate sustine o sarcina de 40kg. Eu il am dintr-un kit E-IMAGE de macara tip brat paralelogram pentru video. Cantareste 3kg si are picioarele dintr-un aliaj din aluminiu si magneziu. Blocajele de extindere ale picioarelor au un sistem usor de strans.
Capul video fluid E-IMAGE GH10L poate sustine o sarcina de 10kg, el cantarind 2.5kg. Are 3 trepte de reglare a tariei glisarii pe orizontala, 3 trepte de reglare a tariei glisarii pe verticala si 7 trepte de contrabalas in functie de kilogramele si centrul de greutate al instrumentului. Bula cu nivela are buton de iluminare timp de 25 secunde. Placuta de prindere poate glisa pentru o echilibrare mai buna a instrumentului avand si sistem de siguranta. 
Aceasta configuratie de montura imi confera stabilitate maxima dar si miscare fina si exacta pentru binoscopul de 100mm. Iar functia de contrabalans imi da singuranta si usurinta in manevrare. Practic cu contrabalansul activ nu simti greutatea instrumentului cand il duci catre zenit de exemplu.

valy
06 Aug 2024 23:14


Cum adica "contrabalans activ", are senzori motoare?

nobody
06 Aug 2024 23:43


E cu arc si costa mia fara afet (nu stiu de ce-i ziceti trepied).

tudor
07 Aug 2024 01:04


Cum adica "contrabalans activ", are senzori motoare?
În func&#539;ie de greutatea instrumentului, utilizatorul îi setează una dintre cele 7 trepte de contrabalans, normal că nu î&#537;i alege singură. Utilizatorul simte la mână când setarea este corectă, atunci când montura î&#539;i trage foarte pu&#539;in în contra mi&#537;cării tale, sau ideal când te opre&#537;ti din mi&#537;care o face să rămână pe loc!

tudor
07 Aug 2024 01:08


Afet, normal! Că-i pe el tun de 100mm  :lol:

valy
07 Aug 2024 08:50


Si daca vrei sa il misti el nu opune rezistenta? Sau trebuie sa il deblochezi, repozitionezi si setezi din nou noua "contragreutatea"?

Face parte din ceea ce se cheama "cap fluid" sau e o categorie diferita?

gpaunescu
07 Aug 2024 08:52



Afetul, eu stiu ca e pentru arme.

valy
07 Aug 2024 08:56


Ai vazut cum arata instrumentu? Practic e o arma alba.

gpaunescu
07 Aug 2024 09:00


Acum inteleg, ca era in sens metaforic; am fost slab la literatura. :wink:

valy
07 Aug 2024 09:05


Ee, las' ca nici cu matematica sau fizica nu mi-e rusine, pitica alba, gaura neagra, bosomul higgs, integrala, delta te, camp vectorial, i.

Important e sa vedem cu functioneaza sistemul, ca are multe butoane si rotite, e intrigant.

tudor
07 Aug 2024 09:56


Si daca vrei sa il misti el nu opune rezistenta? Sau trebuie sa il deblochezi, repozitionezi si setezi din nou noua "contragreutatea"?

Face parte din ceea ce se cheama "cap fluid" sau e o categorie diferita?

Deci sa zicem ca am setat contrabalansul pe treapta 3. (Am grijă ca întotdeauna  sa setez contrabalansul in pozitia orizontala si cu instrumentul echilibrat). Apoi fac o proba sa vad daca e buna treapta 3 ridicând instrumentul sa privesc la 60 de grade de exemplu. Când am ajuns la 60 de grade el trebuie sa rămâna acolo, având doar o mica mi&#537;care de  contrabalans spre partea opusa mi&#537;cării mele. Insa, dacă nu ramane pe pozi&#539;ie si nu are aceasta mica rezistenta de contrabalans, înseamnă că treapta 3 setata de mine e prea mica &#537;i necesita o setare pe o treapta superioara, de exemplu 4 sau mai mare. Insa daca simt o rezistenta foarte mare cu o tragere mare în partea opusa mi&#537;cării mele inseamna ca trebuie coborata o treapta, la 2 de exemplu. Pana când sim&#539;i acea mica rezistenta la mi&#537;care. Eu sunt cel care decide treapta in functie de cum simt instrumentul la mana. Dupa testari eu deobicei pun binoscopul meu de 100mm pe treapta 3 si las asa setarea. Umblu la ea doar dacă schimb ni&#537;te perechi de oculare cu diferen&#539;a foarte mare de greutate intre ele. Adică de exemplu dacă după APM UFF 24mm folosesc ortoscopicele de 6mm, care practic sunt cat niste capace de ocular. Dar 90% folosesc treapta 3 cu bino de 100mm. În cuvinte pare totul mai complicat, dar în realitate lucrurile sunt mai simple.
Cu astfel de contrabalans cel mai mult câ&#537;tigi cu faptul ca nu ai niciodată mi&#537;cări sacadate pe verticala, totul fiind fluent cu posibilitatea blocării în orice moment dorit.

Capul asta face parte din categoria "cap fluid" dar pe lângă reglarea tariei miscarii are in plus acest contrabalans.

tudor
08 Aug 2024 10:03


Cred ca din aceste considerente legate de sistemul de contrabalans în specifica&#539;ii apare si o sarcina de încărcare minima de 4kg.

valy
11 Aug 2024 23:29


Nu pricepi pana nu vezi cum merg astfel de monturi fluide! Am dat intamplator peste asa ceva, impresionant: https://www.youtube.com/watch?v=hzlhnUl34oM
https://youtu.be/1wlba3PTf50?t=57

tudor
12 Aug 2024 06:53


Exact! Videoul asta face mai mut decat o mie de cuvinte! Asa iti poti da seama mai bine de comportamentul capetelor de trepied care au aceasta op&#539;iune de contrabalans.

gpaunescu
12 Aug 2024 08:28


Intr-adevar, merge foarte frumos (dar ma doare buzunarul...).
Sa-l stapanesti sanatos si mult cer senin!

tudor
12 Aug 2024 08:42


Multumesc!
Da, sunt foarte scumpe. Dar eu am luat capul de trepied la un pret bun SH, de la un coleg de forum (1400ron)

valy
12 Aug 2024 08:52


Intr-adevar, merge foarte frumos (dar ma doare buzunarul...).Da, dar nu e obligatoriu sa iei, de ex cele AZ manuale pot fi mai utile din anumite puncte de vedere, se pot echilibra automat si au reglaj fin, util la astro.

tudor
12 Aug 2024 09:27


Da, cele AZ sunt mai utile mai ales la instrumentele capabile de magnificatii mari, datorita reglajelor foarte fine de care dispun. Insa cele cu cap fluid se preteaza mai mult pentru binocluri. Asta pentru ca binoclurile sunt cu predilectie instrumente cu magnificatii mici/medii si cu campuri foarte largi. La binocluri, pentru o experienta completa, gradul de libertate de miscare trebuie sa fie mult mai mare si aici se observa avantajul capului fluid, mai ales cand te plimbi si scanezi cerul cu o fereastra de FOV mare. E vorba de senzatia aia de plutire printre stele, cu controlul navigarii doar din incheietura mainii! :D