-----------------------------------
Laci-B
20 Sep 2024 21:53

Intrebare privind binoclul Svbony SA 205 10x42
Buna.Am citit recent ceva recenzii,in engleza,referitoare la noul binoclu Svbony SA 205 10x42,dotat,conform producatorului,cu flat field.Majoritatea recenziilor bune,insa si doua foarte critice.A incercat cineva acest binocular? O recomandare ? Multumesc.

tudor
21 Sep 2024 12:45


https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=207678#207678
Aici l-am comparat cu alte binocluri mai scum

&#536;i mai jos e un tabel cu punctajul
https://www.astronomy.ro/forum/files/tabel_punctaj_132.jpg

mmarin
21 Sep 2024 13:54


Tudor, modelul testat de tine e SV202 care costă pe jumătate cât SA205. P-ăla nu l-am avut în mână dar pare un soi de Celestron Regal ED cu oculare mai ieftine. 
 @Laci-B: La banii ăia nu există alt binoclu cu câmp plat, cel mai apropiat ca pre&#539; e Celestron Regal ED care nu e nici el lipsit de bube. Dacă pui mai mul&#539;i bani la bătaie, APM aruncă pe pia&#539;ă noua genera&#539;ie de chinezării cu câmp plat cu caracteristici similare cu NL Pure.

Laci-B
21 Sep 2024 14:22


Multumesc de raspunsuri.Intr-adevar,vorbeam de SA 205,nu de SV202.Oricum,detin un Svbony SV205 10x42 si mi se pare un binoclu extrem de bun la banul platit,dupa mine probabil cel mai bun raport pret calitate din cate am vazut.Da,exista binocluri mai bune,dar la ce pret?...De aceea nu m-ar mira ca modelul mai scump,SA 205 chiar sa fie un picut mai bun.Oricum,foarte interesant tabelul comparativ facut de d-l Tudor,ma ajuta sa-mi fac o idee despre ce inseamna o comparatie mai pertinenta intre binocluri.In ceea ce priveste brandul Sky Rover (pare acelasi cu ATM),intr-adevar,se pare ca acestia i-au "rupt" pe Swarovski cu seria amintita mai sus,la numai 500 Euro.Problema pentru mine personal e una singura:portabilitatea acelor binocluri,Au cam 900 de grame,iar eu le car la gat sau in rucsac.Mai am un binoclu mai greut,si cat e el de bun,cam sta pe acasa de la o vreme.

mmarin
21 Sep 2024 14:34


S-ar putea ca nici SA205 să nu fie mult mai u&#537;or, Celestron Regal ED e cu aproape 100g mai greu decât în specifica&#539;ii iar Svbony pare să vină din acela&#537;i atelier.

Cristian Kata
21 Sep 2024 20:23


Laci, nu avea prea mari asteptari...din ce am vazut scris de posesori campul e plat in ideea ca nu are aberatii geometrice dar nu in sensul ca ar fi clar. In plus ce am mai vazut eu la binocluri ieftine, care chiar au campul clar, e faptul ca au o rezolutie net inferioara celor care nu se lauda cu camp plat, inclusiv pe centru, si ma refer la binocluri de  300 eur. E adevarat ca fara comparatie directa te poate pacali, mai ales daca nu ti-au trecut binocluri mai bune prin mana, fiind tentat sa zici ca e wow, dar in realitate nu este asa. La modelul de care zici tu, in review-uri zice ca zona de clar ar fi maxim  75% din camp, asa am citit si cred ca este asa. Deci neaparat sa poti face retur in caz ca e sub asteptari.
Revin...
Acum am observat "Oricum,detin un Svbony SV205 10x42 si mi se pare un binoclu extrem de bun la banul platit,dupa mine probabil cel mai bun raport pret calitate din cate am vazut." Adica ai modelul despre care intrebi? Sau ai scris gresit? Ma gandesc ca nu intrebi pareri despre un binoclu pe care il ai in mana....

CristiB
22 Sep 2024 20:59


... APM aruncă pe pia&#539;ă noua genera&#539;ie de chinezării cu câmp plat cu caracteristici similare cu NL Pure.

Putem vedea cateva exemple din aceasta noua generatie?

Cristian Kata
23 Sep 2024 08:32


APM Ultra-ED-Apo 8x42 are niste specificatii..."periculoase", mentionez doar doua, camp de 9,1 grade si camp ultra plat...clar din centru pana in margine, cel putin asa se lauda. Corp magneziu etc....restu le gasesti pe net, un camp 9 grade clar tot...suna atractiv, dar pana nu vezi doar iti imaginezi eventual cum ar fi, eu nu prea imi imaginez :).

https://www.apm-telescopes.net/en/apm-ultra-ed-apo-8x42-fernglas

CristiB
23 Sep 2024 09:24


Multumesc Cristian! Daca am vazut eu bine e doar un singur exemplar din aceasta Ultra-serie, deci pana la a deveni o generatie sau serie adevarata mai au de lucru. Si cred ca e primul Ultra- binoclu al lui APM pe care nu scrie APM cu toate celelalte variante, APM Telescopes, APM Germany...
Si ca de obicei prezentatea noului produs e o ghicitoare , odata avem o imagine a unui binoclu cu componente metalice la focus si la dioptrii iar in imaginea urmatoare e  un binoclu cu rotite din plastic, asa ca, ce o fi oare in cutie? La fel ca noua generatie ce a inlocuit-o pe cea cu inel albastru, in fotografii era ceva in pachet a ajuns altceva.
Dar sa speram ca Ultra e cu adevarat un binoclu deosebit, spre deliciul pasionatilor.

zoth
23 Sep 2024 10:01


Ce o fi in burta acelui binoclu numai Dumnezeu stie ..  Daca ne uitam in imaginea de marketing de mai jos constatam doua prisme Schmidt inseriate pe acelasi canal si care mai au si depuneri metalizate. Intamplarea face ca intr-un ansamblu Schmidt Pecan nu prisma Schmidt are nevoie de metalizare ci ... cealalta  :) Ca sa nu mai zicem ca ansamblul de prisme e pozitionat prost intre lentilele obiectivului si cea de focus. Asta numai asa la prima vedere, pe restul le-a vazut Cristi...

Laci-B
23 Sep 2024 10:02


Rectific ceea ce am scris mai sus referitor la modelul Svbony care il detin,ca raspuns pentru d-l Cristian.Am scris gresit intr-adevar,deci eu am modelul SV202 10x42.

CristiB
23 Sep 2024 10:10


....au si depuneri metalizate...

Probabil ca asta o fi Bau-baul ce o sa darame vanzarile Swarovski, depunerile sunt din argint, iar APM foloseste doar din ala viu.

tudor
23 Sep 2024 10:40


Deja exista pe piata binoclul Skyrover care e identic pe exterior cu binoclul de pe pagina APM, cel cu forme usor curbe. In mod surprinzator, acest Skyrover pare ca se comporta destul de bine in comparatie cu mult mai scumpul NL Pure. Cine le-a comparat trege concluzia ca este chiar mai bun decat NL Pure la unele capitole (de exemplu la glare generat de reflexiile parazite din apropierea pupilelor de iesire, dar se stie ca acest glare este calcaiul lui Ahile al binoclurilor Swarovski). Sigur, pe centru NL Pure e mai bun, fara aberatii cromatice si claritate mai buna, dar pe margini situatia iar se schimba, daca este sa dam crezare acestei comparatii.


 https://www.birdforum.net/threads/brief-comparisons-between-skyrover-banner-cloud-vs-swarovski-nl-pure.458393/

Eu nu sunt de acord cu poze prin binocluri, asa ca realitatea vizuala la oculare poate fi usor/mult diferita de ce vedem in aceasta comparatie foto. Dar totusi, ca idee generala, acest Skyrover pare ca a facut o impresie foarte buna celui care le-a avut in mana pe amandoua si a privit direct prin ele.

mmarin
23 Sep 2024 10:59


Ce o fi in burta acelui binoclu numai Dumnezeu stie ..
De fapt, se cam &#537;tie: obiective sunt triplet cu două lentile pozitive, una menisc &#537;i una biconvexă, urmează un dublet lipit pentru focus, blocul de prisme, corectorul dublet apoi ocularul cu 5 sticle. Am văzut &#537;i mai rău la pre&#539; de pre&#539;.

catalin dumitru
23 Sep 2024 12:08


Ce o fi in burta acelui binoclu numai Dumnezeu stie ...

Fac pariu că nu &#537;tie , iar dacă &#537;tie , nu în&#539;elege .

Ca sa nu mai zicem ca ansamblul de prisme e pozitionat prost intre lentilele obiectivului si cea de focus...  

Cele două prisme Schmidt nu sunt chiar a&#537;a de prost puse . Se văd aiurea din cauza perspectivei . Doar că vor da la ie&#537;ire o imagine răsturnată  :lol:  :mrgreen: !!

zoth
23 Sep 2024 14:00


Ati luat-o amandoi mot a mot ... ok, e bine si asa  :)  Sigur ca se poate afla componenta chit ca dam cep binoclului daca nu exista alta solutie. Eu voiam sa subliniez sentimentul de dezamagire/lehamite care ma cuprinde cand vad asa panarame de imagini, am impresia ca cineva ma ia de prost din start si asta nu e foarte placut ..

Catalin, cu prismele aranjate asa sa te uiti tu prin binoclu, eu n-am curaj  :lol:  :lol: 
Normal ca imaginea va fi rasturnata in caz ca o gasesti la iesire  :lol:  :lol: 

Mie mi-ar fi jena sa pun astfel de imagini daca as fi in locul lor .. dar gradina e mareeee!

Cristian Kata
23 Sep 2024 15:55


Am citit comparatia din link-ul pus de Tudor, reiese destul de clar ca pe centru e depasit de alte binocluri, si spune ca optica generala este  buna....etc. Deci ajungem la ce am zis mai sus, rezolutie centrala mai slaba, nu stiu pe cine incanta acest lucru, probabil ca luat separat fara comparatii cu altceva, o fi un fel de wow...

catalin dumitru
23 Sep 2024 16:19


Ati luat-o amandoi mot a mot ... ok, e bine si asa  :)  

Silviu , nu am luat-o de bună , cum î&#539;i imaginezi a&#537;a ceva ?! 

Dar imaginea e a&#537;a haioasă că nu te po&#539;i ab&#539;ine să faci pe seriosul . Să nu uităm totu&#537;i că aceste foto&#537;oape sunt destinate cumpărătorului habarnist . Noi astronomii amatori , plus ceva pricepu&#539;i în ale opticii , nu contăm în strategia de marketing . 
Nu vom conta vreodată .

zoth
23 Sep 2024 16:30


Noi astronomii amatori , plus ceva pricepu&#539;i în ale opticii , nu contăm în strategia de marketing. Nu vom conta vreodată .

Bravo, imi place optimismul tau  :lol:  :lol:

CristiB
23 Sep 2024 21:04


Pentru ca a fost pomenit NL Pure, ce risca sa cada in derizoriu din cauza lui Sky Rover si al lui Ultra APM , dar si pentru ca eram in apropiere am zis sa vad si eu ce poate un NL Pure.
Din pacate variata cea mai noua 14x52 era vanduta in totalitate si a trebuit sa ma multumesc cu celelalte variante. Deoarece pana acum fusesem interesat doar de seria SLC nu prea am dat importanta celorlalte binocluri din reprezentanta. Insa astazi a fost festin, EL , NL Pure si la urma SLC 15x56 pe care l-am si comparat cateva minute cu un NL Pure 12x42. Cu ocazia asta trebuie sa-i multumesc initiatorului topicului ca mi-a aprins fitilul catre NL Pure! &#128522;
Pe de alta parte as spune ca daca APM-ul cel nou si modelul de la Sky Rover ofera aceleasi imagini calitative ca si NL Pure (si chiar si mai bune daca am citit eu bine) , atunci recomand cu caldura sa se cumpere nu numai un singur exemplar din fiecare, la preturile lor sunt clar chilipiruri, si nu se stie cat vor mai fi pe piata, APM isi schimba des meniul, asa ca o rezerva e mereu binevenita.
Prin comparatia de scurta durata a SLC-ului 15x56 cu NL Pure 12x42 a iesit rapid in evidenta ca NL Pure e mai luminos decat SLC 15x56 in ciuda obiectivului mai mic. Deasemenea NL Pure are o rezolutie si o fidelitate de redare a elementelor de finete mai bune decat SLC 15x56. 
Fotografiile sunt facute printr-o luneta SLC 15x56. &#128522;

valy
23 Sep 2024 21:14


..un NL Pure.
In sfarsit! :)

Ciudat totusi ca SLC 15X56 ti-a dat mai slab ca NL Pure ..

CristiB
23 Sep 2024 21:16




Ciudat totusi ca SLC 15X56 ti-a dat mai slab ca NL Pure ..
Ironic ca intotdeauna! &#128522;
Unde e nobody?

catalin dumitru
23 Sep 2024 21:54


"&#536;aise" !! Începe să mă prindă microbul . Pentru început am să desenez un hultan pe binoclul meu 'tasco'  :D .

zoth
24 Sep 2024 09:28


 ..a iesit rapid in evidenta ca NL Pure e mai luminos decat SLC 15x56 .. 

In ce conditii de iluminare ai facut testul?

CristiB
24 Sep 2024 10:01


Exact cele ce se observa in fotografii, afara sub cerul liber, pe la ora 14, partial innourat, din cand in cand soare.
Dar cred ca am incurcat borcanele, mai tarziu mi-am dat seama, insa au fost atat de multe binocluri incat le-am pierdut sirul denumirilor . 
Totusi mi-am amintit ca am facut o fotografie SLC-ului impreuna cu cel cu care am facut testul iar acum cand m-am uitat era de fapt un EL 12x50 WB. Mia culpa! 
Oricum a ramas ca ma anunta cand primesc din nou NL Pure 14x52 si voi repeta comparatia cu SLC 15x56. Pana la urma pentru mine  asta ar fi testul cel mai important.

zoth
24 Sep 2024 10:46


.. cred ca am incurcat borcanele ..

Atunci e normal sa fie asa, la valori asemanatoare ale transmisiei un 12x50 cu pupila de 4,16 e firesc sa fie mai luminos decat un 15x56 cu pupila de 3,73.

CristiB
24 Sep 2024 12:16


In cazul asta nu ar trebui sa fie nici o diferenta intre SLC 15x56 si NL 14x52. Si NL e tot un 3,7. 
Totusi calitatea imaginii vine si din alte caracteristici. Banuiesc ca nu degeaba e mai scump un NL decat un SLC.

zoth
24 Sep 2024 12:48


Totusi calitatea imaginii vine si din alte caracteristici.

Sigur, mai sus am vorbit doar de luminozitate!