-----------------------------------
dreammer54
06 Noi 2024 16:07

Refractor 83/900
Va salut.
Incerc, modest, dupa o pauza de cativa ani, sa privesc din nou cerul.
Cer urban, Bucuresti si instrument cat mai usor.
Asta ma limiteaza la Luna si planete.
In conditiile astea nu mai mai gandesc la apertura, dar vreau ceva cu contrast mai ridicat. Am avut Heritage 130/650, dar nu mai vreau - nu m-a dat pe spate la contrast si sharpness planetar.

Optiunile mele sunt intre un Mak de 90 (eventual 102, poate) si un refractor DIY de 83/900.
MAK-ul, pe hartie, e destul de tentant datorita dimensiunilor.
Trebuie sa mai ies si (foarte) ieftin, asa ca luneta castiga de deaprte.
Doar ca e luuunga si tare mi-e ca i-ar trebui  o montura ceva mai solida decat Lacerta AZ6. Pot sa -mi fac singur, single-arm, fie din placaj, fie din teuri zincate. Sau stil Berry-dobson mount.
Doar ca ma tem ca va creste greutatea totala (OTA+montura) mai mult decat e acceptabil pentru mine.

Problema cu MAK-ul de 90 e ca nu ma pot apropia financiar de el si va mai dura muuult pana sa o pot face (oricat de "ieftin" ar fi la 1.000 si ceva de lei, nou, acum).

Intrebari:
Pe cerul Bucurestiului, obiectivulnasta de 83/900 ar putea fi folosit la planete (Jupiter, Saturn) pe la 150x? Stiu ca depinde foarte mult de seeing, dar mai conteaza si optica.
De Luna nu-mi fac probleme.

Am avut intr-o seara un cer bun si printr-o lunetica cu obiectiv de binoclu de 70 mm am vazut Pleiade, Jupiter (da, 2 benzi fantomatice, chiar daca la aproximativ 35x - am fortat obiectivul, stiu).

A doua chestiune...am un focuser cu cremaliera luat de pe un reflector Bird-Jones. Cursa cred ca mi-ar fi destula si cred ca il pot adapta astfel incat sa il prind pe corpul lunetei.
Nu stiu cum "merge", dar daca e prpst se poate transforma, cred, intr-un Crayford/pe rulmenti. Macar am tubul portocular asigurat.

Deci...se poate duce un obiectiv de 83/900 acromat la puteri de 150x pe cer urban si la Jupiter, atunci cand seeingl e bun?

Multumesc.

Am.avut demult 72/900  tot DIY, dar nu prea aveam habar de multe atunci, am vazut Jupiter de vreo 2-3 ori, m-a dezagit si mi-am orientat interesul spre alte obiecte de pe cer.

Multumesc.

P.S.: stou doar ca prima cea mai frumoasa imagine a fost cu 72/90 la 90x, Saturn.
Apoi, mai tarziu, roiuri deschise prin Heritage 130/650 si mai tatziu, Jupiter prin 150/750 flextube...buna opticala 150/750, pacat ca a trebuit sa renunt la el

dreammer54
08 Noi 2024 21:29


S-au adunat ceva vizualizari la topicul asta...chiar nu a privit nimeni prin acromat 83/900 incat sa poata aprecia pana la ce marire ofera o imagine buna? Oricat de subiectiv ar fi "imagine buna" (experiemta personala, asteptarile fiecaruia, norocul la cumparare, seeing etc).
Multumesc.

iulian90
08 Noi 2024 22:12


Salut. 

Eu folosesc o luneta cu obiectiv de 83/900 (apertura reala de 80mm), si pot spune ca e buna in general la planete, Luna si Soare (cu filtru solar bineinteles) avand un contrast bun, insa la planete cromatismul este oarecum cam deranjant, in special "fringe-ul" albastru-violet la marginea discului luminos al planetelor (cele mai luminose precum Venus, Jupiter sau Marte la opozitie) iar imaginea este putin virata spre o nuanta mai "calda", in rest se descurca bine, chiar si la obiecte de cer profund, nu prea slab luminoase. 
Insa pentru planete, Mak-ul de 90mm ar fi mai indicat nu doar pentru ca este mai compact, dar are calitati optice ce il apropie mai mult de reflectoare, in special cromatismul mult mai redus decat in cazul unui acromat datorita caruia imaginea planetelor se vede mult mai naturala, focala nativa lunga in pofida dimensiunii mici a tubului, in mare un Mak e mai specializat pe planete si in general pentru grosismente mari decat o luneta cu obiectiv acromat.
Am si lunete dar si reflectoare si pot spune ca reflectoarele m-au fermecat cel mai mult datorita lipsei cromatismului, mai ales cele cu raport focal mare care ofera imagini foarte bune cu un contrast bun in pofida obstructiei produsa de oglinda secundara. Datorita acestor calitati optice ale reflectoarelor am ajuns in prezent sa detin mai multe reflectoare decat lunete (5 reflectoare vs 2 lunete).  :)

Mircea Pteancu
09 Noi 2024 00:25


dreammer54

Bine ai revenit in Astronomie ! Si sper sa ti se rezolve orice fel de problema.
Poate reusim sa te ajutam cumva.

Nu ti-am raspuns nimic deoarece nu am luneta de 80mm, nu am experienta cu asa ceva. Daca obiectivul este decent, banuiesc ca da rezultate bune la planete, Luna si Soare.
Dar inclin sa fiu de aceeasi parere cu Iulian, poate ca Makul ar fi mai potrivit la planete. Am un ETX 90x1250mm si ofera imagini foarte bune la stelele duble, domeniul meu preferat. Dar este un instrument cu obstructie centrala, totusi.
Luneta de 80mm nu am dar am mai multe de 60mm. Nici macar ETX ( care are pedigree ) nu intrece luneta ''zoth'' 60mm. Dar spre deosebire de luneta 80mm despre care vorbim aici, care este F/11, luneta ''zoth'' este F/ 13,8. Imaginile sunt frumoase ca de vis. Ceva mai slab luminoase, desigur.
Asa e coorva asta de Optica, pana la urma tot te ''traduce'' pe undeva ...

Mircea

catalin dumitru
10 Noi 2024 14:01


Obiectivele Fraunhofer 80-83/900 mai pot fi "gâdilate" prin respa&#539;iere . Unele ies chiar beton , e chestie &#537;i de noroc , să ai suficientă marjă &#537;i să nimere&#537;ti lentile fără defecte zonale . Sau să le po&#539;i anula erorile de &#537;lefuire prin rotirea între ele .

Night
10 Noi 2024 17:55


Dacă nu mă în&#537;el obiectivele de tip dublet au marcate orientarea din fabrică. (s-ar putea să mă în&#537;el).

mmarin
11 Noi 2024 01:01


Aia cu &#8222;Makul e bun pentru planete&#8221; e din seria legendelor astronomice pe care toată lumea le repetă da' nu stă nimeni să le verifice. &#8222;Binoclul e instrumentul cu care să faci primii pa&#537;i în astronomie&#8221;, &#8222;cumpără un plossl&#8221;... toate sfaturile astea au fost bune când au fost date acu' un milion de ani, în contextul discu&#539;iilor respective dar nu sunt adevăruri absolute. 
  Mak-urile au obstruc&#539;ie centrală măricică - cca 30% &#537;i, pentru că chinezu' a vrut să concureze SCT-urile &#537;i a redus raportul focal sub cel calculat de rus, au abera&#539;ie sferică de gradul doi decelabilă. Mai adăugăm câmpul îngust &#537;i lumina parazită pe care tubul de perfora&#539;ie nu e în stare să o elimine complet &#537;i deja nu mai par atât de bune pentru banu' cerut.
  Pe de altă parte, obiectivele cumpărate de pe Ali Express sau alte târguri online sunt oarecum o loterie: cele mai multe sunt cam la aceea&#537;i calitate cu cele montate pe lunetele ieftine, unele sunt chiar bune, unele sunt rebuturi. &#536;i într-adevăr, un tub lung cere o montură mai solidă. De fapt, cu răbdare po&#539;i aduce o montură ieftină în parametri sau po&#539;i construi una decentă dar fără un trepied sănătos nu po&#539;i ob&#539;ine o imagine stabilă la magnifica&#539;ii mari.
  În final o să reiasă că tre' să spargi mai mul&#539;i bani decât ai calculat ini&#539;ial.
  &#536;i, ca să răspund &#537;i la prima întrebare, cu un acromat de 80/900 po&#539;i atinge 120x fără ca imaginea să devină inutilizabilă dacă te ajută condi&#539;iile atmosferice. În buricul târgului însă n-o să se întâmple prea des.

Night
11 Noi 2024 08:49


omite&#539;i culoarea mak u ri lor.

per say.

dreammer54
25 Dec 2024 21:47


Craciun Fericit tuturor.
Va multumesc pentru ajutor.
Raspund cu foarte mare intarzier, dar nu din lipsa de consideratie pentru voi. Imi cer scuze daca v-am jignit raspunzand asa tarziu.

Concret, pana la urma am ales sa-mi construiesc refractorsiam cumparat un obiectiv 83/900, dublet acromat.
Partial din cauza costului mic fata de un Mak si partial ca sa-mi fac damblaua cu refractoarele (primul instrument fiind un 73/900 tot acromat, am ramas cu gandul la prima impresie).

Desi va fi greu sa fiu obiectiv, pentru ca in primul rand ar fi apertura de 130 mm.a Heritage-ului versus 83 mm.acromatul. Stiu, stiu, dar, daca totul va fi bine as vrea sa nu nedreptatesc acromatul avand in spate experiemta cu oglinda de 130 mm.

Si presupunand ca imi va iesi ok (mai ales la partea de colimare, caci in afara de obiectiv totul, inclusiv focuser-ul, va fi facut in casa (fara strungar, cu un traforaj manual, bomfaier si bormasina).

Voi pune poze si voi scrie aici ce a iesit...

Erwin
26 Dec 2024 10:40


Bine ai revenit!

Proiectul este potrivit, &#537;i eu am început a&#537;a. Însă am luat un obiectiv gata optimizat de colegul nostru Zoth. Am avut acces la un strungar bun la vremea respectivă. A ie&#537;it o lunetă pe cinste pe care încă o folosesc. Ce am gre&#537;it la ea a fost faptul că m-am chinuit cu o ma&#537;ină de găurit &#537;i o masă în cruce improvizată să fac frezarea canalelor pentru rulmen&#539;i. Ma&#537;ina nu era destul de rigidă pentru aluminiu a&#537;a că a trebuit să corectez pozi&#539;ia axelor rulmen&#539;ilor punând epoxy în loca&#537;urile imprecise. Ca să fie pe pozi&#539;ia corectă am băgat hârtie între tub &#537;i corp până s-a întărit epoxy. Însă nu prea &#539;ine acest epoxy. În timp s-a stricat &#537;i a trebuit refăcut. Acum am ma&#537;ină (tot homemade) de frezat însă nu a fost timp de refacerea acelui focuser, fiind alte proiecte prioritare. 

În privin&#539;a a ceea ce se poate vedea confirm observa&#539;iile lui Iulian. Având un mak de 100mm F/10 MTO-11CA original, am putut face compara&#539;ie. Luneta este afectată de cromatism însă ca putere de adunare a luminii la DSO este foarte asemănătoare. Luneta are un contrast un pic mai bun. 

Am avut prima oară o montură din T de bronz de 1". Prea mică &#537;i aveam probleme cu vibra&#539;iile sau cu reglajul pe altitudine. Însă am putut observa Luna &#537;i planetele, plus o serie de alte obiecte. Montura din piston de Dacia, a doua pe care am construit-o duce cam 5Kg &#537;i a &#539;inut bine luneta care are mai pu&#539;in. Am folosit-o cu succes destulă vreme până am construit un cassegrain de 200mm &#537;i 11.6Kg pentru care am făcut montura din piston de tractor. Asta duce acum macheta telescopului Hubble care are vreo 14Kg.

Mircea Pteancu
26 Dec 2024 16:41


Nu te teme de colimare. Eu o fac cu Cheshire in lumina de zi, nu-i un capat de lume. 
Vorbim la vremea potrivita, cand ajungi acolo.

Succes in finalizarea lunetei, Mircea

dreammer54
28 Dec 2024 12:13


Multumesc.
Eu am vazut diferente intre Poxipol bicomponent si Bison Epoxy bicomponent. Poxipolul niciodata nu a tinut prea bine, Bison Epoxy a fost cu totul altceva, mult, mult mai bun. Dar tot asigurarea cu surub si piulita a fost cea mai buna, dupa lipirea cu Epoxy.

In legatura cu colimarea, am eu ceva sperante mi mult sau mai putin realiste.
Mi-ar placea sa reusesc alinierea din constructie, fara sa mai trebuiasca colimare.
Dorim cu totii sa facem lucrurile cat mai bine, dar ma gandesc ca, totusi, la 120x si f/11 colimarea nu e la fel de critica ca la 200x si f/5.
Probabil mai mult (150x) se va putea doar la Luna (si chiar acolo, doar daca voi avea noroc, oricat de nepretentioasa ar fi Luna). Dar intai asa vad ce poate si apoi concluziile.
Poate gresesc, dar incerc sa-mi mentin asteptarile realiste in limita a 120x si sper ca la 120x si f/11 micile erori/o colimare mai putin decat perfecta nu vor avea un impact atat de grav asupra imaginii la ocular. Dar, cum am zis, intai sa testez.

Idee de colimare am una singura, daca e sa pastrez lucrurile cat mai simple: 3 L-uri pe interiorul tubului, la 120 de grade. Pe aceste L-uri sta placa de baza a focuser-ului, cu suruburi si arcuri. As putea, astfel, sa colimez focuserul (inclinatia acestuia sau, altfel spus, reglajul de tilt), intocmai ca oglinda principala a unui newtonian.
Sa fac celula obiectivului reglabila, pe tub de PVC, cred ca ma depaseste.

Si tare mi-ar placea sa nu mai trebuiasca sa colimez, ca la newtonian, dar daca altfel nu se poate, nu am nici o problema sa colimez.

Multumesc.

dreammer54
28 Dec 2024 22:39


Am inca o intrebare: daca tubul la interior e innegrit printr-o metoda foarte eficienta, cat de necesare mai aunt diafragmele?
Eu am folosit la altele velur negru autocolant, iar impresia a fost...wow! Mai negru decat noaptea!
M-ar tenta, daca s-ar putea fara diafragme (si implicit tuburile interioare care sa tina diafragmele...stiu, astea ar face rubul mai rigid, dar nu e esential).
Multumesc.

mmarin
29 Dec 2024 13:57


Vin cu câteva păreri izvorâte din experien&#539;a personală:
  Velurul negru absoarbe într-adevăr excelent lumina, chiar &#537;i aceea care cade aproape tangent pe suprafa&#539;a acoperită dar e destul de greu de aplicat pe interiorul unui tub îngust. Merită totu&#537;i încercat, chiar dacă îl aplici doar în zona dintre obiectiv &#537;i prima diafragmă tot e o îmbunătă&#539;ire majoră.
  Diafragmele nu trebuie neapărat separate cu bucă&#539;i de tub, solu&#539;ia e simplă dar adaugă semnificativ la greutatea instrumentului. Am văzut că unii leagă diafragmele între ele cu baghete din lemn (gen be&#539;e pentru vată de zahăr) &#537;i apoi introduc &#8222;trenule&#539;ul&#8221; în tub. Solu&#539;ia pare un compromis pentru că ceva lumină se mai strecoară între diafragme &#537;i pere&#539;ii tubului dar în realitate nimic nu ajunge la ocular din direc&#539;ia asta. O altă idee ar fi să construie&#537;ti distan&#539;ierele din carton sub&#539;ire vopsit în negru.
   Tuburile din PVC sunt un material la îndemână dar nu sunt tocmai rigide &#537;i atârnă destul de greu la cântar. Cu ani în urmă am găsit la Dedeman ni&#537;te burlane din o&#539;el emailat, sunt mai u&#537;oare, mai rigide &#537;i arată ceva mai bine.

dreammer54
29 Dec 2024 15:01


Multumesc.
Pentru aplicarea mai usor a velurului, am gasit undeva, demult, urmatoarea idee:
Se taie o coala din carton simplu astfel incat sa formeze un tub care intra in tubul principal.
Se masoara din nou, ca sa fim siguri ca intra fest in tub, apoi se aplica velurul pe coala de carton, iar coala cu velurul aplicat se ruleaza din nou in forma de cilindru, eventual se lipesc marginile (pe generatoare) si se introduce in tub.
N-am incercat-o, ca in newtonienele.de 130 si 150 mm.am avut suficient spatiu cat sa pot aplica lejer velurul, dar pare o metoda simpla si eficienta.

Posibil sa aleg variamta cu velurul si apoi o sa vad daca mai pun sau nu diafragme.

zoth
29 Dec 2024 16:50


Ultima metoda descrisa de dreammer54 este cea pe care o folosesc eu la constructia lunetelor cu tub metalic. Nu citisem despre ea, am descoperit-o singur, de nevoie... Un lucru e dificil insa de facut, e greu sa introduci un tub lung si fest in alt tub si din cauza asta am preferat sa lucrez tot pe segmente intre care se pot insera apoi foarte usor diafragmele. Am folosit coala de carton ce se gaseste la librarii, cu o fata lucioasa. Pe aceasta fata lucioasa velurul se lipeste foarte bine.
Asa e construita luneta mea de 80/1200 pe care o vedeti in imaginea de mai jos comparata in lungime cu un ED70 f6.
La lunetele construite in tub pvc am preferat sa fac segmentele tot din pvc pentru ca rigidizeaza foarte bine tubul principal chiar daca adauga ceva in plus la greutate.

Dreammer, daca te ajuta iti pot oferi tub de aluminiu cum se vede in imaginea de mai jos, gata preparat (vopsit) la exterior. Tubul are diam exterior de 90mm si cel interior de 86,6mm sau pe acolo ..

Erwin
30 Dec 2024 14:27


La luneta mea am folosit un tub de inox de la o lampă de grădină. Are doar 75mm diametru dar celula făcută de Zoth a fost suficient de lungă ca să nu apară vignetare. Prima diafragmă a fost un mic umăr în adaptorul în care a intrat &#539;eava. Acest prim tronson l-am căptu&#537;it cu velur negru. În tub am introdus vreo 3 inele din aluminiu făcute la strung, cu un umăr pe care am fixat diafragme decupate din carton negru. Tubul a fost &#537;mirgheluit &#537;i vopsit cu negru mat la interior. Nu am avut reflexii parazite deranjante. 

Mărirea maximă la care po&#539;i ajunge depinde mai mult de condi&#539;iile atmosferice &#537;i obiectele pe care vrei să le vezi. În condi&#539;ii de seeing foarte bun la Lună po&#539;i depă&#537;i mărirea teoretică, fără a observa mai multe detalii decât permite grosismentul rezolvant. Se pierde din luminozitate din cauza pupilei de ie&#537;ire foarte mici, ajungi să-&#539;i vezi "scafandrierii" din umoarea apoasă a ochiului. 

Am văzut detalii frumoase de-a lungul timpului. Într-o excursie în zona Cheile Nerei având cer negru într-o zi de 1 mai muncitoresc am văzut câteva galaxii din lan&#539;ul Markarian &#537;i o mul&#539;ime de alte obiecte.

catalin dumitru
30 Dec 2024 15:45


Am folosit doar diafragme din pre&#537;pan , separate cu segmente de tub din carton . Nu am stat vreodată să construiesc distan&#539;ierele de la zero . 
E plin peste tot de tuburi de carton de pe la tot felul de suluri cu diverse folii . Am luat inclusiv din Kaufland , de pe la lăzile de gunoi de lângă firme de reclame , copiatoare ,am folosit chiar &#537;i tuburile de la hârtia igienică , în cazul &#539;evilor de port ocular .

Dacă ascu&#539;i fain marginile interne de la diafragmele din carton dur , nici nu mai e nevoie de vopsirea cu negru , pentru destina&#539;ii astro . 
Pentru terestru , o vopsea negru mat nu strică ...

dreammer54
31 Dec 2024 14:36


Va multumesc pentru ajutor.
Celula obiectivului nu incape in tub de 90 mm. - si nu ma refer la diametrul maxim al celulei, ci la portiunea dintre capatul dinspre ocular al celulei si pana la gulerul celulei, gulerul fiind zona cu diametrul cel mai mare al celulei).
Am sperat si eu sa scap de tub de 110 si sa pot folosi tub de 90 mm., dar asta e. Cel putin deocamdata, ca idei am, dar implica strungar si...un pic de risc pe care nu stiu daca o sa mi-l asum (sa construiesc alta celula pentru obiectiv).

Am mers pe urmatoarele variante (adica am cumparat deja, am inceput lucrul si am.progresat destul de mult):
Tub PVC (gri) de 110 mm.
Inca un tub din care am taiat distantierele pentru diafragme. Si ca sa rigidizez tubul. Creste greutatea, asta e.
Macar la final, pe cantar de bucatarie, mi-a aratat 2,3-2,4 kg. - e bine (tuburile de PVC, obiectivul, focuser-ul etc.).
Carton negru pentru coperti, se gaseste la coala A4, 1 leu/coala: pentru diafragme si pentru facut cilindri care sa intre in tub, ca sa nu mai vopsesc tubul. E subtire, am taiat diafragmele cu o foarfecuta de unghii, deci se lucreaza foarte usor. Am mai folosit, mai demult, am pus in tuburi port-oculare. Nu e la fel de fain (negru, absorbant de lumina) ca velurul, dar daca va trebui voi pune si velur, probabil doar in zona obiectiv-prima diafragma.
Am gasit in Le Roi Merlin un model de picior de masa, metalic dar foarte subtire, cam 1 mm.peretele.
Diametru exterior de 40 mm., lungimi de 100 si 150 mm.(si cred ca au si de 60 mm.)
Picioarele astea au o bucsa de plastic in care se infileteaza elementul reglabil al piciorului.
Bucsa are diametrul perfect, intra la fix o diagonala sau un ocular pe 1,25, fara joc.
Nu a trebuit decat sa fixez cu suruburi si piulite (M3) o platbanda de aluminiu de 10x2 mm.pe care sa ruleze axul focuser-ului.
Desigur, nu cred ca am curaj sa pun un DSLR pe un tub asa subtire, dar pentru nevoile mele (cel mai greu ocular un X-Cel LX de 9 mm, asta daca mai gasesc unde l-am pus...) este foarte bine, mai ales ca, neavand acces la nici un strungar, tubul port-ocular putea sa fie o problema cu destule batai de cap.
Ax focuser: o surubelnita de 3 sau 4 mm, nu mai stiu, dar parca de 4 am ales.
Am cumparat un tocator din lemn de fag, grosime vreo 18-20 mm., m-am uitat sa nu fie curbat, din care am facut diverse elemente (placa de baza a focuser-ului, suportii pentru axul focuser-ului, sistemul de franare.
Rulmentii sunt 624 (10 exterior, 3 interior si cred ca si H-ul e tot de 3 mm., dar asta e mai putin important).
Rulmentii stau pe o platbanda de aluminiu, care sta fixata pe L-uri din otel (zincat?).
Am pus tubul pe masa, am pus Poxipol si apoi am strans, cu niste prese mici, platbanda cu rulmenti pe L-ul metalic ajustand pana au "calcat" simetric pe tub...munca destul de migaloasa, dar a iesit bine.
Dupa ce s-a uscat am dat, cu grija, doua gauri prin care am pus suruburi M3. Suruburile alea sunt baza, nu Poxipol-ul.
A iesit bine, a iesit centrat (tubul "calca" pe toti 4 rulmentii).
Am luat si 2 bride pentru tub de 110, dar din acelea fara cauciuc, care vor fi inelele de prindere pe montura.
Din acelasi tocator din lemn de fag mi-am taiat, manual, la traforaj, o "sina Vixen".
Mai am putin, abia astept sa-l vad pe cer, sa vad cat de departe (sau poate nu) stau cu colimarea etc.

O sa pun si poze.

zoth
31 Dec 2024 15:48


Celula obiectivului nu incape in tub de 90 mm.

Adevarat, insa tubul de 90mm intra fest in celula obiectivului de 80mm  :) 
La inceput, pana am gasit un strungar bun, am folosit si eu celula chinezeasca de plastic.

https://www.astronomy.ro/forum/files/achro_80_1200_v_134.jpg

Oricum e tardiv sa mai schimbi acum tubul daca ai avansat atat de mult cu lucrarea.
Spor la finalizare si sa ne povestesti primele impresii despre cele vazute  :)

dreammer54
02 Ian 2025 09:39


Buna dimineata si La Multi Ani!

zoth, multumesc - vad acum ca am facut o greseala stupida: am montat obiectivul invers, partea cu lentila dinspre ocular am montat-o spre cer.
O sa masor, ca nu stiu unde sunt montate lentilele in celula fata de mijlocul celulei. Poate am noroc si simpla inversare a celulei va fi suficienta, fara sa mi trebuiasca sa scurtez tubul primei diafragme sau sa fac altul, la fel si cu dimensiunile si pozitiile diafragmelor.
Voi vedea...
Oricum, asta e si de bine, ca in timp m-ar tenta sa o refac cu tub mai mic (tub de 90 mm. PVC, aluminiu, nu mai conteaza).

zoth
02 Ian 2025 11:28


 ... vad acum ca am facut o greseala ...

Nu-i bai, asa invatam  :) 
Da-i bice in continuare!

dreammer54
18 Ian 2025 20:57


Va salut.
Am finalizat refractorul.
L-am refacut de la zero, pentru ca am primit un tub de aluminiu (multumesc inca o data, stie el cine) si a trebuit sa refac tot ce a fost facut initial pentru tub de 110...adica, practic, focuser-ul.
Asta m-a tinut muult in loc, focuser-ul, in ambele variante de tuburi: facut, desfacut etc. Nici acum nu e chiar ce ar trebui, dar eu ii stiu problemele si, cat timp e perfect functional si stiu cum sa il folosesc cu toate sensibilitatile lui, e destul...deocamdata.
Luneta e colimata. Poate nu perfect, dar la 150x, cu Sirius drept tinta, discrile Airy sunt separate si concentrice fara nici un dubiu. Bine, acum imaginea e atat de mica incat poate ca nu sunt perfecte, poate ca partea de sus a discurilor e...cum sa zic, infim mai mare decat partea de jos, dar discrile sunt concemtrice, nu se suprapun pe nici o portiune....ma rog, 4-5 discuri cat au putut ochii mei sa numere.
Intrafocal, daca asta e termenul corect (defocalizat cu focuser-ul dus in interiorul tubului, spre obiectiv) vad discurile descrise mai sus.
In celalalt sens, cu focuser-ul scos in afara, departat de oboectiv (extrafocal?) nu vad decat un disc luminos, defocalizat, evident, dar nici urma de vreun disc Airy.
Si, oricum, nu sunt sigur daca nu e doar teama.mea obsesiva de a nu fi colimat luneta, care ma face sa spun ca parca, parca sus, e un fir de par distanta la discurile airy fata de jos...chiar daca ele sunt clar, fara nici un dubiu, separate pe tpate circumferinta.

Oculare...hmmm. Skywatcher Plossl de 10 mm.
Goldline de 6 mm...nu mi-a placut niciodata, dar uite ca la 150x si cu ocularul asta am vazut si eu ceva detalii pe Jupiter, mai mult decat 2 benzi subtiri cat o linie trasa cu creionul, cum se vedeau la 90x cu Superploss-ul.
Mai am.un Plossl sau Super, habar n-am, de 25 mm., ocular stock, poqte chiar de la o chinezarie de reflector Bird-Jones (nu l-am cumparat eu...).
Dar pentru cerul Bucurestiului si cel putin momentan nu am ce face cu ocular de 25 sau 32 mai bun. Pentru Pleiade a fost suficient.

Prima lumina a vazut-o miercuri seara.
Jupiter, jumatatea de disc a lui Venus, nebuloasa din Orion...Sirius pentru verificarea colimarii...si un pic de plimbare la intamplare pe cer, star-hopping, de dorul cerului privit pur si simplu printr-un instrument, fara o tinta precisa.

Joi cer dezamagitor.

Aseara, vineri, cer mult mai bun
Jupiter, frumos.
Am fortat, cum va ziceam, la 150x. Am vazut ceva, in bamda de nord, care timp de o ora cata am stat eu s-a deplasat de la dreapta pana pe la mijlocul discului jupiterian.
Am crezut ca e Marea Pata Rosie. Internetul mi-a zis altceva, si anume ca Marea Pata Rosie s-ar fi vazut pe la ora 15-15:30, nu la or 20-21 cand am vazut eu. Nu stiu ce sa cred.

La 90x Jupiter mai clar, dar...mai putin de vazut. Eu nu am ochii asa de buni si, desi am privit des Jupiter incat sa stiu ce si unde sa ma uit, totusi combinatia apertura 80 mm.-ochii mei-putere de marire 90x nu au fost destul. Am vazit doar cele 2 benzi.
Am fortat la 150x, am dubii ca nu doar obiectivul a tras in jos, ci si calitatea nu tocmai grozava a ocularului Golden Line, dar la 150x am vazut: tot numai 2 benzi, dar acum era clar ca sunt usor neregulate; partea sudica clar mai inchisa l.culoare, pe o portiune destul de mare, un pic din partea de nord la fel, inchisa la culoare, dar mult mai palida.
Da, la 90x era mai clar, la 150x nu mai era atat de sharp, dar, avand in vedere detaliile observate (plus euforia instrumentului nou, stiu), compromisul a meritat.
Si apoi abia astept sa pot cumpara un ocular mai bun.
Deocamdata am dat comanda doar de un Lacerta Premium Flat Field de 7,5 mm., care imi va da 120x...un compromis aproape perfect, zic eu, intre 90x si 150x.

Saturn: am.privit-o rar de-a lungul timpului.
Dar ca in zilele astea nu am mai vazut-o: inelele erau doar o linie subtire. Nici vorba sa fie asa cum le-am vazut de atatea ori, cu separatie clara intre inele si planeta. Nu am suficiente cunostinte, dar parca am citit candva ca are legatura cu inclinatia, uneori se vad asa, ca si cum ai privi muchia unei coli de hartie. Interesanta imagine.

Am vazut Venus in faza de (aproape) jumatate de Luna.

Eu sunt discromat, nu observ atat de evident aberatia cromatica, deci strict d.p.d.v.al culorilor nu ma deranjeaza deloc.
Dar sunt constient ca afecteaza claritatea, oricat as fi scris eu mai devreme despre calitatea asa-si-asa a ocularului Gold Line. Dar e adevarat ca am si dus instrumentul la puterea de marire dublul aperturii.

Comparativ cu reflectorul pe care l-am avut, chiar daca compar o oglinda de 130 mm.cu o lentila de 80 mm., as putea sumariza asa: imaginea data de reflector, oricat de curata ar fi, e...sterila.
Da, corecta, curata etc., dar...sterila, seaca. Cuvintele astea imi vin in minte cand compar amintirea imaginilor din reflector cu imaginile din refractor.

Nu stiu, e ceva cu refractoarele. Si cu binoclurile. Imaginea e mai placuta, are ceva-nu-stiu-ce, chiar daca poate Heritage-ul de 130 era mai sharp (stiu, nu demult am scris ca Heritage-ul nu m-a impresionat la sharpness planetar...acum, comparat cu refractorul, imi dau seama ca a fost ok ca sharpness).

Stiu, e subiectiva parerea, dar, repet, imaginea prin lentile (binoclu, refractor) are ceva mai placut. Si asta senzatie am.avut-o cand am privit prima data prin Lacerta 10x50, cand aveam si reflectorul: mi-as fi dorit ca binoclul sa fie mai potent, nu doar 10x si nu doar 50 mm. apertura.

Acum, daca as avea posibilitati de transport, desigur ca m-as duce spre un 150/1200 newtonian si atfe ar sta lucrurile fata de un rich-field cum e Heritage-ul de 130/650.
Dar in conditiile mele nu are rost, nu e practic aproape deloc.

Heritage-ul a fost wow la roiuri deschise. Punct!

Acum: miercuri seara Jupiter a avut 2 sateliti in stanga, unul in dreapta, echidistanti si unul deasupra foarte aproape de planeta. Superb aliniamentul, superba imaginea!
A doua seara i-am surprins intr-o forma/pozitie trapezoidala.

Marte, aseara, vineri: un glob prea stralucitor, chiar si la 150x, chiar si cu Moon&Sky glow.
Cand i-am vazut calotele polare, din Barlad, nu doar ca am.avut Heritage-ul de 130 oglinda, dar am folosit un filtru ND care a intunecat muult imaginea, cred ca 0,9. Fara filtru tot un disc stralucitor, fara detalii, am vazut si atunci.

Am vazut un roi din Auriga. Repet, destul de deaprte de imaginea data de RFT  Heritage 130/650, dar ma asteptam.
Desi nu e chiar fair-play: prin Heritage l-am vazut la 70x si pe un cer mai putin poluat (Barlad).
Prin refractor l-am vazut la 90x, ca alt ocular nu am avut - si pe cer considerabil mai poulat (Bucuresti).

O sa pun desene cu ce am vazut.

Constructiv:
Am folosit lemn (un tocator din lemn de fag luat din Le Roi Merlin), o bormasina electrica tinuta in mina, un traforaj manual si cateva panze de bomfaier ieftine, 3 la 10 lei....
Nu se compara cu accesul la strungar, sau macar o masina de gaurit pe verticala, dar ideea mea e ca pana la urma, daca vrei sa vezi cerul, se poate cu rezultate bune, nu compromisuri majore.
Da, focuser-ul e mai sensibil, nu stiu cat de fiabil in timp, dar daca il construiesti, ii stii si punctele sensibile care pot sa apara.

Am decupat carton simplu, coala mare cat sa intre fest in tub.
Pe ea am lipit velur negru autocolant si apoi am reusit sa introduc coala de carton inapoi in tub.
Nu am mai pus nici o diafragma, dar mai am de innegrit cate ceav in tub (suruburi si L-uri metalice de care o sa va zic in continuare).
Pe capetele suruburilor o sa pun niste tub termocontractil negru. Incalzit un pic cu bricheta isi va face treaba, se va fixa desrul de bine. Sper. Am mainfacut asta, dar cu suruburi de 3 mm., nu de 5 sau 4 cat am acum.

Pe interior am pus 3 L-uri metalice.
Am marcat locurile pe placa de baza a focuser-ului si apoi, cu suruburi, piulite si saibe elastice/Groover m fixat placa de baza a focuser-ului.
In felul asta am asigurat planeitatea cat de bine s-a putut. Doar pe unul dintre suruburi a trebui sa pun 2 saibe.
Oricum, ideea a fost ca, daca va trebui colimare, pe suruburi sa pun niate arcuri si sa colimez focuser-ul intocmai ca oglinzile principale de la reflectoare.
Din primele teste se pare ca am avut noroc si nu e nevoie de vreun sistem de colimare.

Mai trebuie sa ma gandesc cum sa asigur celula obiectivului pe tub.
Deocamdata sta bine prin frictiune (chiar foarte bine), totusi, pe termen lung as vrea sa dorm linistit.
Daca imi amintesc masuratorile, celula are gauri de 5 sau 6 mm. Suruburi si filet in tub, stiu, e aluminiu, totusi doar 2 mm.in carne...in fine, am eu niste idei, dar mai vad (niste gheare din tabla otelita fixate pe celula sau in gaurile suruburilor, iar celalat capat al tablelor fixate cu suruburi pe tub).
Sau simplu, primitiv, cu niste banda izolatoare sau alta banda adeziva si ata e.

Focuser: pozele pe care le voi pune sunt cu prima varianta, cea pentru tub de 110 mm.PVC.
Pentru tubul de 90 mm.am refacut doar placa de vza, evident, si suportul axului cu sistemul de franare/tensionare.
In rest, saniile/suport ale rulmentilor sunt aceleasi.
Axul focuser-ului e o surubelnita de 4 mm., ieftineala de vreo 5-6 lei din Le Roi Merlin.
Am foat chinez batran sau sadic cu mine insumi, ca am taiat-o la mana, cu panza de bomfaier...noroc ca nu a fost calitate grozava, tratament termic serios etc, ca altfel probabil munceam si cum sa o tai la.bomfaier, cred...

Am renuntat la tubul port-ocular din picior de masa si am folosit un tub de la un focuser rack&pinion de plastic - are joc cam mare si am de gand sa incerc sa-l repar candva, cu banda de teflon autoadeziv, poate iese ceva bun si o sa-l foloseec pe ala.

In fine, desi focuserul rack&pinion e din plastic, tubul port-ocular e din aluminiu si e negru mat pe interior.
Are si o bucsa pebtru oculare de 1,25, asa ca .... mura-n gura.
Am taiat doar o platbanda din aluminiu, de 20x2 mm.si am fixat-o, cu surubele de 3 mm. pe tub.

Tibul are pe exterior 38 mm, pe interior 36 mm.si nu vigneteaza. Din schita la scara 1:1 pe care am facut-o, e la limita, nu intra in conul de lumina.

In practica, ochii mei nici vorba sa sesizeze vignetare.
Daca e, e infima si nu se observa.
Dar am incredere in schita facuta inainte de a incepe lucrul la luneta.

Field stop sau diafragma de camp am ales-o de 20 mm.

Tubul are cam 730 mm.lungime si 2-2,1 kg. Cantarit cu un cantar de bucatarie, cu sina Vixen si diagonala.

Apropo de Vixen: am taiat o bucata de lemn de vreo 150 mm.la unghiuri de 12 grade sau pe acolo, am aplicat pe laterale, cu holtsuruburi de 3 mm, cate o platbanda de aluminiu de 20x1 mm.
Platbanda depaseste lemnul cu vreo 4 mm.pe inaltime, astfel incat nu am mai avut nevoie sa slefuiesc sina ca sa se adapteze la curbura tubului.
Bine, am gresit cu vreun milimetru tima.gaura si tot va trebui, la.un capat, sa slefuiesc lemnul sinei un pic, cu o pila semirotunda, dar acum, asa la limita cum e, sta fix, rigid pe tub.

Luneta sta pe un trepied din aluminiu de la o montura AZ 4 Skywatcher.
Pe un stalp de extensie din aluminiu, cumparat demult si o montura AZ6, cred...din aceea stil DiscMount (dar mult mai modesta, evident) si...foarte usoara, 1 kg.

Si sta bine!

Da, vibreaza cand focalizez, dar m-am invatat repede sa miac foarte usor "rotita" cand focalizez fin, asa ca...asta e.

Atat, ca am scris de toata bateria din telefon.

Oricum, grozav tubul de aluminiu si ma bucur mult ca nu am facut-o din PVC.
Nu ca as avea ceva impotriva PVC-ulii, dar, daca am avut asa noroc cu tubul de aluminiu, imi da o senzatie mai faina, mai profi, ca sa zic asa &#128522;.

O sa pun si poze, mai tarziu.


Un aspect obiectiv-subiectiv totodata: chiar daca ma asteptam la asta....privitul prin caaptul de jos al tibului, fie si printr-o oglind diagonala la.90 de grade, nu echiar placut....cu toate scaunele sau alte solutii.
D.p.asta de vedere, ergonomia newtonianului e imbatabila.
Si rot aici: sunt constient ca d.p.d.v.al capacitatii de a aduna lumina, al rezolutoe, coroborate cu aspectul financiar financiar iesi mult mai bine cu un newtonian.
Nu am denigrat Heritage-ul,  nu am.uitat imaginile vazite prin el (de exemplu, 2 galaxii din tripleta din Leu care m-au lasat cu gura cascata de incantare), de roiurile deschise, Dumbell Nebula etc.nu mai zic.
Spun doar ca depinde de ochii fiecaruia si, in conditiile acruale, mi se.potriveste mult mai.bine acest refractor, asa cum e el (80 mm si poluare luminoasa din belsug).
Si, oeicum, simt ca va veni si un Mak, tot de.90. Stiu, redundant poate, dar...portabilitatea (il pun in troller cand plec din oras, de exemplu). Nu acum, poate nu in 2-3 luni, dar tot va veni.

Multumesc tuturor pentru sfaturile pe care mi le-ati oferit, atat pentru decizia privimd tipul de instruent, cat si pentru sfaturi constructive si experiemta cu diferite instrumente (tipuri, aperturi).

Mircea Pteancu
19 Ian 2025 00:32


dreamer54

Incantator raportul, te felicit pentru luneta pe care ai reusit sa o construiesti ! Iti spun eu ca nu exista in lumea asta telescop mai bun, sa-l folosesti sanatos !
Iar daca iti doresti si un maksutov, ia-l fara retineri, nu este redundant. Va avea focala sensibil mai lunga, deci mariri mai mari cu aceleasi oculare si o cu totul alta maniabilitate.

Vad ca te descurci bine cu bricolajul. Incearca sa imbunatatesti ocularul Super de 25mm. Eu asa am facut. Am innegrit marginile lentilelor cu marker negru. Am slefuit cu smirghel fin interiorul bucsei distantiere dintre lentile si apoi am vopsit-o cu negru mat. Imaginea castiga in contrast deoarece se elimina reflexiile parazite , mai ales cele care provin de la interiorul lucios al bucsei distantiere.
Nu dispretui acest ocular pentru ca este ieftin. Are lentile putine, sticla putina dar are si acoperiri AR, de aici provine transparenta buna. Am citit afirmatii ca ar fi comparabil ca transparenta cu ocularul Pentax echivalent de 100x mai scump. Nu pot sa confirm ... deoarece n-am Pentax. Sunt sigur ca la corectii il bate mar Pentaxul dar Super 25mm, cunoscut drept Barium prin alte parti, are coltisorul sau in cutia mea cu oculare de luneta.

Spor la finalizare si la observatii. Daca ai nevoie de liste sau ghiduri de observatii potrivite lunetei tale, scrie-mi pm si iti trimit.

Sunt multumit.In sfarsit, se ocupa cineva si cu ATM pe forumul nostru.

Cer senin, Mircea

dreammer54
19 Ian 2025 13:35


Pozele, atasate.

Intre timp a mai primit un suport pentru cautatorul RDF, alte bride (metalice, cu filet).
Urmeaza o demontare, curatare ep interior, innegrige cu mrker negru, carton, tub termocontractil) si, deocamdata, atat.

Pe viitpr, de asigurat celula obiectivului si nuamidecat cutie de protectie.
Exista niste tuburi din plastic, subtire, adevarat, cu capac si curea de umar, se gasesc in librarii si in ele se transporta documente. Extensibile, pana la 1 metru, cred, am vazut si de 110 mm diametru, dar tot e prea putin diametrul.
O sa mai vad pe internet daca exosta si alte dimensiuni.
Daca nu, tub PVC de 125, desi iar adaug greutate.
Asta e.

Pentru oculare cred ca o sa incerc urmatoarea varianta: teava PVC de 40 si, daca e cazul, de 50 mm.diametru, taiqta la lungime, captusita pe interior cu ceva burete subtire/folie cu bule.
Cateva tevi din astea, puse intr-o caserola de plastic si gata.
Am niste spuma din aia alba, deseuri de la un centru IT, dar nu e placa, ar trebui sa construiesc interiorul din bucati de spuma de 60-70 mm.latime - nu e greu, cu banda dublu-adeziva subtire, dar as incerca intai prima varianta, cu tevi de PVC.
Eventual fara capete, tuburile taiate cat sa stea fix intre peretii caserolei, iar pe interior infundate cu ceva in functie de lungimea ocularului.
Mai vad, intai sa stiu ce  oculare o sa am.

dreammer54
19 Ian 2025 13:44


Aaa...uitasem ce e ,poate, mai interesant: focuser-ul.
Iata pozele!
Construit aproximativ la fel ca acum ~ 10 ani, cand mi-am facut refractorul de 72/900.
Alta idee, fara strungar si frezor in metal, nu am. Si asa, nu a fost tocmai usor, cred ca l-am facut si refacut de vreo 3 ori pana sa ramana asa.

Pozele astea sunt cu primul focuser.
Intre timp, am inlocuit tubul portocular si suportul axului+sistemul de tensionare - asa cum se vad, cat de cat, in luneta finalizata.
In fine, suportul axului+suistemul de tensionare e tot din lemn si platbanda de aluminiu, doar ca alte dimensiiuni si acum e monobloc.
Pe suportul axului am dat o gaura la inaltimea axului si pe centru.
Deasupra am "sapat" cu bormasina si burghiu de 3 mm un locas in care am gabat o piulita M4 - ca n-am vrut sa ma bazez pe filetul in lemn, fie el si fag.

A iesot stramb, ar trebui refacut etc., deocamdata, pana se strica ramane asa. Pentru ca functioneaza bine.

dreammer54
19 Ian 2025 15:13


Siiii....gata, am gasit:

https://www.officedirect.ro/tehnica-de-birou/instrumente-de-proiectare/tub-din-plastic-pentru-proiecte-diametru-13-5-cm-lungime-75-135-cm-koh-i-noor-331-019p

Are 135 mm.diametru.
Din ce imi amintesc eu, are pereti subtiri, dar: e foarte usor si daca nu e abuzat, rezista.
Ma gandesc sa-mi iau, ii pun pe interior un opritor in dreptul sinei Vixen, in partea opusa ceva opritor sa blocheze tubul inauntru, sa nu se izbeasca de pereti.
La capete, spuma din aia de cutie oculare, burete etc.
Si, da in timp ce scriam mi-a venit ideea: pe exterior imbracat intr-un material gen covoras de yoga etc, subtire, 4 mm.etc si gata.

Eu nu il transort cu trenul sau metroul, cel putin nu deocamdata, astfel ca il vreau protejat in casa. Ca nici capac de obiectiv nu am acum.
Dar cred ca pus pe umar si invelit in exterior cum am.zis se poate cara si pe tren lejer, fara griji.

Si se gasesc si mai mici la diametru: 75 mm, 80 si ceva etc.

Si, ca sa visez: daca scrie pe el Koh-I-Noor, poate e un plastic mai de soi, macar cat de cat.

mmarin
19 Ian 2025 15:30


Excelentă treabă, felicitări. Evident, o să mai ai de bibilit la el pe măsură ce î&#539;i vin idei noi dar astfel de proiecte nu sunt niciodată cu adevărat finalizate. Ăsta e &#537;i farmecul lor...

dreammer54
19 Ian 2025 21:50


Si, ultima, sper, pana la un focuser imbunatatit/alt focuser.
Am innegrit tot ce am putut.
Mai trebuie un disc de carton negru sa-l pun fest in jurul tubului portocular, ca privind dinspre obiectiv vad stralucirea unui  rulment &#129300;.

Acum ma duc sa vad daca si-a apstrat colimarea.

Aseara mi s-a aprut cerul bun, buun, dar n-am putut iesi.
Nici seara asta nu stau, in afara de o verificare rapida.

Erwin
20 Ian 2025 12:16


Felicitări! 
Interesantă ideea cu &#537;urubelni&#539;a pe post de ax cu mâner la focuser. Dar nu încape în tubul de protec&#539;ie, nu-i a&#537;a? Ni&#537;te ro&#539;i de ma&#537;inu&#539;ă de jucărie poate găse&#537;ti prin zonă. :)

zoth
20 Ian 2025 13:30


O gramada de surubareala la focuserul ala  :)  Felicitari!

iulian90
20 Ian 2025 19:05


Interesant proiectul de refractor de 83/900mm DIY si buna ideea cu surubelnita folosita la focuser ca si ax  pentru actionarea tubului portocular al focuserului. Are atat tija cilindrica destul de dreapta si fina ce poate fi folosita ca ax pentru antrenarea focuserului, cat si maner, deci o simpla surubelnita poate rezolva ambele treburi in cadrul mecanismului focuserului, in cazul in care un ax cu rotite de focuser Crayford poate fi greu de procurat uneori.  Felicitari si din partea mea. :)

dreammer54
20 Ian 2025 20:08


Va multumesc inca o data.
Ideea cu surubelnita am vazut-o mai demult, cred ca pe cloudynights, 
In traducere libera si din amintire, afirmatia suna cam asa: "Unii au folosit chiar si o surubelnita pentru ax focuser".
Am vazut in Le Roy Merlin tija din otel de 4 mm. Relativ ok parea.
Problema lea a.fost (si este in continuare): cum fixez o rotita pe un astfel de ax?
De aceea am folosit surubelnita.
Din maner a mai ramas o bicatica mica, lata de aprox.1 cm., ca era deja fixat bine pe ax.
E mic in diametru, evident, dar pot sa fixez peste caaptul ala o roata mai mare...orice roata, facuta din lemn, placaj, improvizata etc.
Nu stiu in celalalt capat cum sa fixez o alta rotita.
Pilit sa iasa rectangular, batut cu ciocanul sa se aplatizeze si altfel sa devina mai lat, ca sa intre un surubel M3 care sa fixeze roata. Filetat (dar cat de dur e axul?) si aplicat Epoxy...desi nu e practic, la epste 30 de lei un Epoxy pe care nu prea am la ce altceva sa-l folosesc apoi.

@Mircea Pteancu: am salvat, intr-un fisier text, ce ati scris despre optimizarea ocularului - ca procedura de retinut pentru orice ocular, in general, care ar cere imbunatatiri.
Eu nu stiu daca e Plossl sau Barium/Super, ideea e ca nu sunt nemultumit de performante, dimpotriva.
Spun doar ca niciodata nu m-am putut bucura cu adevarat de ocularele de 25 mm.din cauza ca am folosit instrumentele numai din oras si niciodata cerul nu a fost atat de negru pe cat mi-as fi dorit, la puterea de marire daca de un ocular de 25 mm.
N-am observat lumina parazita, dar nu va contrazic, foarte posibil sa vad o imbunatatire evidenta aplicand optimizarile spuse de dvs.
Doar ca inca nu am curaj, e foarte usor sa scap surubelnita peste lentile cand incerc sa desurubez inelul. Alta scula cu 2 capete nu am, ma bazez pe suribelnite de-alea mici din truse de ceasornicar.
Intr-o zi voi incerca. Dar chiar si asa, e mai mult decat ok, cam 80% din camp arata stele punctiforme. Si, intr-adevar, e neasteptat de clar, transparent ocularul asta.
Iar dupa innegririle pe care le-am facut aseara (suruburi, L-uri metalice etc), cu marker si tub termocontractil, culmea, chiar si ocularul asta de 25 a aratat un  imagine de fundal mult mai neagra. Nu ma asteptam, mai ales ca am.un stalp stradal exact langa mine, ma rog, la 20-30 de metri si am presupus ca de acolo e problema.
Sigur ca mi-ar placea sa am niste ghiduri pentru observatii.
Dvs.mi-ati trimis si mai demult, cu ani in urma, carti si ghiduri, cand aveam Heritage-ul.
Nu zic ca le-am asimilat suta la suta, nici pe deaprte, dar au fost de foarte mare ajutor ca linii directoare, ca schimbare a modului de a gandi/privi cu ochiul liber prin telescop versus foto Hubble...asteptari realiste si cultivarea rabdarii...cam asta incerc sa spun.
Ca urmare, cu refractorul asta parca nu mai exista nimic pentru mine decat Jupiter acum &#128522;. Bine, e si greu altceva din oras, nici macar Perseu sau Casiopeea nu le vad prea bine cu ochiul liber din cuza stalpului de care va ziceam, dar asta e. Si cand imi aminteec ce fain am.vazut Roiul dublu din Perseu prin primul refractor, cel de 72/900...
Dar va veni si ocazii de cer curat rabdare sa fie.

@mmarin: sigur ca da, stiu prea bine; pana si la telescoapele cumparate (Heritage 130/650 si apoi Heritage 150/750) tot se gasea ceva de optimizat mereu, daca nu la tub in sine, macar la monturile home-made, mai un suport inaltat pentru RDF ca originalul era prea jos etc.
Mereu se gaseste cate o idee cu potential de optimizare, numai buna de incercat.

@Erwin: cum am scris mai sus, nu am.lasat manerul intreg, doar o bucatita lata de vreun centimetru.
Capatul celalalt inca nu l-am taiat.
Deci incape si in cutoe de protectie, daca nu lasi surubelnita intreaga, ci o tai la dimensiunea unui...ax de focuser normal.
Oricum inca nu am cutie, nu stiu/nu sunt hotarat inca ce sa folosesc.
Rotite de masinuta de jucarie? Foarte interesanta ideea.
N-ar fi prea greu sa tai la traforaj niste rotite din lemn, totusi...uneori te saturi sa tot bricolezi atatea piese si mai vrei o pauza.
Chiar am sa caut cele mai ieftine jucarii, sa cumpar o masinuta simpla, daca o sa para potrivite rotile.

@zoth: focuser-ul a fost cu emotii.
Pe tub de 110 a fost mai putin stresant, ca aveam un pic mai mult spatiu intre gauri.
Asa, cand lucrezi pe lemn...ai emotii cand vezi ca trebuie atatea gauri, te intrebi ce rezistenta mai are, daca nu crapa dupa primele utilizari.
Ideal e sa-mi fac singur o potcoava din metal (am idei, dar trebuie rabdare sa tai si sa lipesc cu Epoxy 3-4-5 metale ca sa obtin grosimea necesara), iar placa de baza sa o fac din textolit de 10 mm.grosime.
O voi face, poate, candva, ca ma tenteaza sa vad ce mi-ar iesi.

@iulian90: cum am.zis mai sus, ideea am vazut-o pe cloudynights, cred - si da, de asta am ales surubelnita, ca deja avea maner bine fixat. Scurtat manerul, pana la o grosime de aprox.1 cm., a iesot o "rotita", mica in diametru, dar am de ce sa invart.

La primul refractor, de 72/900 de acum multi ani, am folosit un ax de imprimanta - ideea mi-ati dat-o tot voi, aici, pe forum.

Va multumesc inca o data.

I-am facut suportul RDF-ului a.i.sa-l pot (de-)monta rapid si fara riscul de a pierde piulite prin noapte...cred ca stim cu totii cum e, din cand in cand &#128522;.
Practic, dupa ce am dat gaura, m-am dus cu panza de bomfaier de la gaura pana la marginea platbandei de aluminiu.
Slabesc un pic piulita-fluture, glisez pe surub platbanda de aluminiu (pe care sta RDF-ul) si strang surubul.
Nu mai trebuie sa desfac de tot piulita, deci nu mai risc sa o pierd/sa am grija sa plec cu vreo 3-4 piulite dupa mine cand folosesc luneta, cum faceam mai demult.
I-am mai facut rapid un parasolar, o coala A4 de carton buretat negru. Cilidrului rezultat i-am lipit capetele cu bamda izolier negru, pe generatoare.
Sta pliat pe tub intre doua elastice.
Cand folosesc luneta, il pun pe celula obiectivului, pun un elastic acolo, asa, sa fie, ca deocamdata sta fix si gata! Simplu si greutate inexistenta.
O sa iau niste elastic negru mai lat, 10-15 mm, o sa-l cos la capete sa formeze un inel si va fi mult mai bine decat acum, cu elastice de bani atat de fragile.

Mircea Pteancu
20 Ian 2025 20:38


dreamer54

Te descurci foarte bine iar daca vei avea nevoie de documentatie, ma gasesti aici asa cum am vorbit.
Am inteles eu gresit, ocularul de 25mm din una dintre pozele incarcate de tine este un Plossl. Pe asta lasa-l asa, e OK. Spor la finalizarea instrumentului si cer senin la observatii, Mircea

dreammer54
20 Ian 2025 21:05


Astea sunt ultimele poze cu ce am facut.
Am terminat de facut cam toate elementele de care avea nevoie ca sa fie functionala (focuser, sina Vixen, suport de cautator, parasolar etc.).
Ce va fi de acum vor fi imbunatatiri, inlocuiri etc.

dreammer54
23 Ian 2025 00:53


Ieri curierul mi-a adus un filtru GSO 23A, unul 82A si un ocular Lacerts de 7,5 mm (Lacerta Premium Flat Field e denumirea completa).
Azi le-am pus pe cer.
Marte: e mult mai bine cu filtru, dar tot fara detalii. Stiu ce pot vedea, am vazut mai demult (dar si instrumentul era altul) vag o forma pe centrul planetei, ca un V larg (sau semnul de "Bifat", tot aia).
Si rar, nu de fiecare data cand m-am.uitat la Marte.
In schimb n-am sa uit imaginea calotelor polare, mai ales cea din Nord (nordul ocularului, in newtonian).
Voi avea rabdare si o sa ma uit de fiecare data cand voi putea, poate seeing-ul, poate pozitia, distanta planetei etc.

Oricum, de cand am inceput sa ma uit cu luneta asta la Marte, mi s-a parut, nu o data, ca parca s-ar vedea ceva-ceva, foarte mic, foarte vag si pentru fractiuni de secunda - ceva foarte deschis la culoare, undeva in NE imaginii din ocular (sau mai precis intre ora 1 si 2 daca e sa ne imaginam un cadran de ceas). Am zis ca mi se pare, ca ochii mei etc, dar prea de fiecare data aveam momente cand parca se vedea ceva.
Azi cu filtru au fost vreo 2-3 momente cand am fost sigur ca nu mi se pare.
Bine, e atat de mica si greu vizibila, incat e mai mult "am bifat-o si pe asta" decat "wow, ce bine se observa".
Nu-i nimic, o sa tot privesc, desi Marte la asemenea apertura si marire nu ma astept sa ma tenteze prea mult.

Jupiter: filtrul intuneca imaginea si schimba culoarea planetei, totodata se pierde aproape tot spectacolul dat de staeliti (imaginea de ansamblu - planeta + sateliti). Daaar...daca vreau sa observ detalii pe discul planetei, e mult mai bine cu filtru. Imaginea castiga vizibil la contrast, iar privitul e mult mai relaxant.
In seara asta: zonele nordica si mai ales sudica, atat de bine colorate in alte seri, nu s-au mai vazut aproape deloc, erau foarte, foarte palide (cu sau fara filtru). Nici formatiunea aceea despre care m-am intrebat daca e Marea Pata Rosie nu am mai vazut-o.
In schimb cele 2 benzi principale si o a treia subtire, foarte deschisa la culoare, se vad mult mai bine. Nu am vazut detalii in plus, dar a fost mult mai usor si relaxant de privit.

Deci, pentru mine, daca vreau detalii mai usor, atunci cu filtru.

Dar daca vreau doar sa admir imaginea de ansamblu (si ce spectacol e arunci cand satelitii sunt asezati in anumite pozitii!!!), atunci fara filtru.

Multumit de achizitii, imagini clare, comod de privit (nu stiu ce relief ocular are, dar e bine).
Doar uneori niste reflexii deranjante, ce pareau sa fie lumina reflectata de pe globul ocular...dar cu 2 stalpi in apropiere, nici nu ma mai mir. Oricum, am rezolvat-o cat de cat cu gluga trasa peste cap.

Eu, unul abia astept Luna...daca m-am uitat bine, pe la sfarsitul lunii e la o ora si intr-o faza potrivite.
Acolo ma astept la un alt fel de spectacol...desi si Jupiter a fost o surpriza foarte placuta, neasteptat (parca e 3D, parca are volum fata de imaginea vazuta prin Heritage 130/650).

dreammer54
23 Ian 2025 06:30


Si tot aseara, dar am uitat sa zic in postul initial, am vazut Castor, dubla.
Impresionant, cu steaua mai stralucitoare in vestul campului si ambele stele in acelasi plan orizontal. Si aproape una de cealalta.
Si abia astept sa revad Albireo. Prin binoclu 10x50 a fost superba.

Erwin
28 Ian 2025 11:32


Ro&#539;ile pentru focusere se fixează pe ax de obicei cu ajutorul unui &#537;tift filetat, într-o gaură radială în butucul ro&#539;ii care este mai lat decât roata. Po&#539;i găsi o [url=https://www.reprapmania.ro/cumpara/fulie-dintata-40-dinti-pentru-curea-gt2-10mm-ax-5mm-2321]roată de curea din&#539;ată de dimensiune potrivită, are deja &#537;tiftul.

dreammer54
29 Ian 2025 20:40


@Erwin: multumesc pentru pont.
Nu m-as fi gandit in veci la roti dintate, de fapt nici nu mi-a dat prin cap ca s-ar putea cumpara din magazin.

Deocamdata nu am rezistat tentatiei si mi-am cumparat un Baader Classic Ortho de 6 mm., cu tot relieful lui ocular mic.
Pentru ca mi-a placut cum a fost pe Heritage 130/650 si alta varianta calitate in banii astia nu cred ca aveam.
Deocamdata atat cu cheltuielile o perioada, ca e prea destul in momentul asta si, ca oculare, am cam tot ce-mi trebuie. Adica 25 mm.pentru cautat (de fapt, cel mai mult ma ajuta, in conditiile cerului asta, sa aliniez Red Dot Finder-ul...), apoi 7,5 mm (120x) si 6 mm.(150x). Teoretic ar mai fi bun un 12 mm., pentru putere de marire de 75x, pentru roiuri deschise (la 75x le-am privit prin Heritage 130/650, de aia zic), dar cum cerul de oras nu e deloc grozav, oculare de 12 mm, eventual de 9-10 mm mai bun decat Plossl-ul Skywatcher pe care il am acum, mai pot astepta muult si bine.
Practic am facut-o/gandit-o, luneta, pentru oras, deci Luna, planete (atatea cate sunt, putine si nu tot timpul). Daca mai iese si cate o tinta usoara ca Orion Nebula sau altele asemenea, cu atat mai bine...dar fara asteptari prea mari.

Luneta e in balcon acum, de unde Venus mi-a oferit o imagine superba la 150x, dar a contat foarte mult si umezeala-ceata din atmosfera. Cu ochiul liber Venus se vede in seara asta inconjurata de un halo, ceea ce in cazul lui Venus e foarte bine, pentru ca taie aproape complet stralucirea/glow-ul...si mult din aberatia cromatica.
A fost superba, asa, fara detalii, cum e Venus, dar...lipsita de stralucirea aia orbitoare si cu semiluna cu coarnele in sus-dreapta, a fost o imagine foarte placuta. Iar ceata, cel mai bun filtru natural, m-a scutit de insurubat filtre (pe care oricum nu le am - la filtre ND ma refer).
Si prin BCO-ul de 6 mm., la 150x a fost exact cat trebuie de mare in campul vizual.
Pe Saturn nu l-am mai prins la ora asta, dar nu cred ca mai conteaza, fiind prea jos pe cer pentru atmosfera asta.

Jupiter se vedea cu ochiul liber, sus, dar nu puteam orienta luneta din balcon.
Poate mai tarziu sau sa cobor cu luneta, nu stiu, vad cum e cerul.

dreammer54
03 Feb 2025 23:55


In seara asta am mai avut parte de niste surprize cu luneta.
In primul rand, Luna.
Din pacate am vazit-o prea tarziu, cand era prea jos - asa ca am privit-o pe deasupra unei case.
Atmosfera fierbea, asa ca n-am insistat prea mult.
Destul de intunecoasa (asta da surpriza!!! Stiu ca nu e cine stie ce apertura, dar vorbim.de Luna, totusi.) si cu o tenta ciudata, verzuie parca - probabil luminozitatea mai scazuta decat ma asteptam mi-a dat impresia asta de tenta ciudata.
Am mai vazut-o cu nuanta asta cand am privit printr-un ortoscopic Castell de 7,7 mm., pus pe Heritage 130/650.
Acum am pus direct ortoscopicul de 6 mm.(150x) pe refractor, dar fierbea prea tare. Altfel...cred ca ar fi interesant d.p.d.v.al detaliilor pe care le-ar putea arata.
La fel si cu ocularul de 7,5 mm.(120x), fierbea prea mult ca sa nu ma mai intereseze
Oricum, ma steptam sa fie mai sharp, dar am avut surpriza sa constat ca prin reflector 130/650 Luna s-a aratat considerabil mai sharp. Si, da, si prin reflector am privit-o cand atmosfera fierbea, asa ca pot aprecia sharpness-ul.
Surpriza a fost ca pana si Jupiter a fost mai sharp decat Luna, culmea!
In incheiere o sa spun ca maine o sa incerc sa ies mai devreme, poate reusesc sa o vad mai sus si nu indreptul vreunei case.

Surpriza cea mai mare a fost Marte.
Pe ocularul BCO de 6 mm.am pus un filtru Baader (pe cutie scrie Moon&Sky Glow, pe filtru scrie Neodimium &IR cut) si peste asta am mai pus filtrul GSO rosu 23A.
Ce am vazut, vedeti in poza atasata.
Calota polara din centru-dreapta sus e clar ce e.
Poate si zona aia in "V" intors cu varful in sus, daca n-ar fi pozitia in care am vazut-o....pentru ca nu prea corespunde cu ce se arata pe Internet privind relieful/atmosfera martiana. Forma aia ma asteptam sa o vad pe centrul discului, nu in stanga sus.
Mai departe, in partea de sud-vest a planetei am vazut o zona intinsa clar mai inchisa la culoare decat restul discului.

Chestiile astea le-am vazut atat cu ocularul orto de 6 mm (150x) cat si cu ocularul de 7,5 mm (120x), cu cele doua filtre suprapuse.
Acum luneta e la aclimatizat (condens cand am adus-o in casa), dar maine o sa inspectez obiectivul si diagonala sa vad daca n-am vreo pata pe undeva.
Desi nici pe Luna si nici pe Jupiter nu s-a vazut nimic in zona aia (centru-stanga jos), iar pe oculare si filtre n-am vazut nimic dubios.

Dar un lucru mi-e confirmat acum: pentru ochii mei trebuie filtre care sa taie cat mai mult din luminozitatea planetei Marte. Prin Heritage 130/650 am reusit sa vad calotele polare clar numai dupa ce am pus jnul peste altul doua filtre ND (unul de 0,6, celalat de 0,9). Foarte intunecat, dar numai asa am putut vedea ce am vazut atunci.

dreammer54
05 Feb 2025 14:23


Revin cu o alta intrebare legata de constructia unui focuser.
 As vrea sa incerc un focuser realizat pe imprimanta 3D.
Nu voi avea oculare grele, nu voi pune camera foto (sau doar foarte rar, un mirrorless de aprox.400 g).
Ma tenteaza de mult, dar o parere preconceputa imi zice, pe de o parte, sa stau cuminte, in pofida faptului ca pe internet pare ca au oarece popularitate si sunt destui care le folosesc.

Nu am.nevoie de low-profile de newtonian, dar nici nu ma deranjeaza daca nu are cursa foarte lunga, ca la Crayford metalic de refractor.

Ma tot gandesc la modelul asta, de aici:
https://docs-google-com.translate.goog/document/d/1EARda7GLTVfAKULGsqiZfhK8irEW3b1FlOizlaUoJPo/mobilebasic?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=en-US&_x_tr_pto=wapp

https://www.thingiverse.com/thing:5807218

A folosit cineva de pe acest forum focuser crayford facut pe imprimanta 3D?

Multumesc.

varadinagypal
05 Feb 2025 17:57


Avand experienta cu diferite materiale, eu m-as intreba cat de utila este o astfel de jucarie: cum reactioneaza la frig/ger, daca bate soarele din lateral (ca ne uitam la Luna pe cerul de zi) etc.

Am Sol'Ex imprimat 3d, de catre baietii francezi de la AzurePrint, cu filament selectat special pentru aplicatia asta si... IT SUCKS BIG TIME, se flexeaza de numa, gaurile si inserturile is cum is, a trebuit sa montez sine de sustinere, din V-Slot, fiind la indemana, ca sa pot folosi spectroheliograful calumea.

ps: am comandat versiunea de CNC din aluminiu

mmarin
05 Feb 2025 23:13


Imprimantele 3D &#537;i materialele dedicate au evoluat serios în ultimii ani; încă nu oferă solu&#539;ii ieftine pentru prototipuri/serie mică dar măcar oferă calitate decentă &#537;i rezisten&#539;ă mecanică OK. A&#537;a cum e proiectat, focuserul pe care ai pus ochii e superior celui pe care l-am avut pe primul meu telescop adevărat, dar nu-l văd să suporte o cameră. Poate fi însă modificat: tubul culisant poate fi metalic - un segment de &#539;eavă de 1,5&#8221; sau tub de 40 mm inox sau aluminiu; corpul focuserului poate fi alungit cu 15-25mm pentru a mări distan&#539;a între axele rulmen&#539;ilor, adăugate ni&#537;te contraforturi (gusee) la flan&#537;ă, etc...
  După cum a sugerat &#537;i varadinagypal, PLA nu e materialul ideal pentru a&#537;a ceva: e ieftin, are proprietă&#539;i mecanice bune, nu cere imprimantă cu cameră încălzită nici tratament termic după printare dar devine casant la frig &#537;i se înmoaie la 45-50&#730;C. Materiale mai adecvate cer o imprimantă mai scumpă &#537;i nici ele nu-s ieftine. Nu te grăbi, studiază oferta, vezi cam pe unde ie&#537;i cu costurile &#537;i, mai ales, asigură-te că nu-i mai ieftin să cumperi un focuser gata construit; din când în când mai apar la vânzare S/H.

dreammer54
06 Feb 2025 00:00


Multumesc pentru raspunsuri.
In domeniul asta chiar nu ma pricep deloc si chiar nu mai am rabdare sa ma documentez serios, mai ales ca, repet, aveam oarece dubii.

Ce as fi dispus sa invat ar fi cum sa modific fisierele, caci exact la asta m-am gandit si eu: cum sa fac mai lung/inalt corpul focuser-ului, ca sa am distanta mai mare intre rulmenti.

Costuri...am vorbit mai demult la astrovest si mi s-a parut bun pretul pentru print. Acum depinde, cred, si de complexitatea proiectului, eu n-am vorbit concret, pe un model specific de focuser, dar de principiu pretul a fost foarte bun.

Ma mai uit din cand in cand pe rubrica de vanzari, tocmai din motivul asta: poate apare un focuser Crayford la vanzare.
Era cat pe ce sa cumpar un Crayford, dar de newtonian.
Parea ca se poate adapta relativ usor (adica nu mai trebuie sa tai cu bomfaierul sau minifreza, pentru ca baza aia pentru tuburi de newtoniene parea sa fie detasabila), dar parca m-am saturat de improvizatii sau sa constata ca am omis ceva (vorba aia, experimentata din pacate de multe ori: socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ).
Daca e sa fac compromisuri sau teste, improvizatii, atunci macar sa fie pe bani mai putini, cum e focusul actual.
Merge bine, nu zic nu, dar parca as vrea altceva.

Cel mai mult as vrea sa gasesc/fac un disc de aluminiu gros de vreo 2 mm.(sau tabla de fier/otel gros de 1 mm), cu diametrul de 86 mm, care sa fie placa de baza a focuser-ului si sa-l reconstruiesc pe asta de il am acum, cu alti suporti pentru rulmenti.
Ori textolit, cred ca si ala ar fi bun, doar sa fie mai gros de 2 mm., evident.
Nu ma pricep, am apreciat si eu, asa, ca o grosime de 1 mm.pe tabla de otel sau 2 mm.pe tabla de aluminiu ar fi sufocoente. E ok sau ar trebui sa fie mai groasa, daca totusi am noroc sa gasesc ceva convenabil?
Ca nu e chiar asa de greu sa iasa ceva bun, fiabil, chiar nu e. Rabdare sa fie si materiale adecvate, se poate sa iasa si fara freze sau strunguri (ma rog, strung trebuie daca chiar nu ai tub portocular sau pentru bucsa adaptoare pentru oculare, daca tubul e pe alt diametru), doar ca as vrea ceva mai sigur decat blaturi de lemn/placaj cu nenumarate gauri prin ele.

varadinagypal
06 Feb 2025 00:48


legat de precizie si acuratete, pentru fiecare cifra extra dupa virgula, nu lucrezi de doua ori mai mult, nici macar de zece ori, ce de vreo 100x. Nu e de gluma. Vrei o teava care gliseaza intr-o alta teava? Sigur. Vrei fara flexare si usor... se poate. Vrei cu paralelism, coaxialitate de 0.01 grade? (sa nu uitam, Luna are 0.5 grade) si treaba devine un royal pain in the ass. Ca faci lung tubul si iti taie din con, vignettand. Faci scurt si mare tubul si nu mai ai parghiilee lui arhimede care sa ajute la forte.

eu as lua un focuser gata facut, gata pentru a fi motorizat. De fapt, nu am tub -- desi am cateva tuburi, cateva... -- care sa nu fie cu focuser motorizat, una de fabrica si restul motorizarilor facute de mine. Pana si cea de fabrica e controlata de hand controller-ul meu.

revenind la subiect. exercitiile astea ne trezesc la realitatea sumbra ca lucrurile sunt complicate si noi visam pana cand ne cade mana din pat, fix in oala de noapte

Mircea Pteancu
06 Feb 2025 01:49


Paul

Tu judeci lucrurile la alt palier, nu te contrazice nimeni pentru ca nu are rost, ai dreptate.
Dar omul nostru a zis ca poate, poate se gandeste la atasarea de accesorii ceva mai grele ( foto ). La raportul F/D al lunetei sale, poate modifica linistit lungimea corpului focuserului cu 20mm. Pe de alta parte, a zis sincer ca nu se scalda in bani, are nevoie de solutii constructive ieftine.

dreamer54

Ca sa impacam si capra, si varza, fa-ti socotelile si vezi daca poti sa iei acest focuser: 

https://www.aliexpress.com/item/1005003679381087.html?srcSns=sns_Copy&spreadType=socialShare&bizType=ProductDetail&social_params=60506318109&aff_fcid=38f8d01f6d064c04bd0d00533d9d3012-1738401623633-08890-_EQt2UXn&tt=MG&aff_fsk=_EQt2UXn&aff_platform=default&sk=_EQt2UXn&aff_trace_key=38f8d01f6d064c04bd0d00533d9d3012-1738401623633-08890-_EQt2UXn&shareId=60506318109&businessType=ProductDetail&platform=AE&terminal_id=0725b07597b94d59906ed555772ca102&afSmartRedirect=y

Si poate ca te ajuta ''cineva'' cu flansa de adaptare la tub. 

Mircea

varadinagypal
06 Feb 2025 09:31


Pál,

nicidecum paul

Erwin
06 Feb 2025 11:58


@dreammer54

Există ni&#537;te oculare bune &#537;i ieftine, am testat seria Magellan de la Lacerta însă nu se mai fabrică. Am luat însă un [url=https://astrovest.ro/PS/oculare/652-231-oculare-lacerta-premium-flat-field-125.html#/107-distanta_focala_ocular-55mm]Premium Flat Field de la aceea&#537;i firmă &#537;i este mai bun ca Ploss. 

Dacă te hotără&#537;ti să cumperi focuserul sugerat de Mircea te pot ajuta cu flan&#537;a.

Erwin
07 Feb 2025 10:03


Am comandat focuserul recomandat de Mircea. E deja pe drum. Cand soseste fac masuratorile necesare pentru flansa. Ce diametru interior/exterior are tubul tau? Pacat ca este doar pe 1.25", are cremaliera de alama cu dinti inclinati, sper sa fie bun.

Mig71
09 Feb 2025 12:51


Dragilor
Imi permit sa intervin aici din doua motive
In primul rand va consider pe toti prietenii mei , de la fiecare dintre voi am invatat cate ceva despre astronomie .
In al doilea rand pentru ca imi doresc ca acest forum sa depaseasca aceasta provocare - se cam muta pe FB postarile  cu observatii  iar pe forum  apar tot mai des discutii paralele cu astronomia.
Nobody, iti urmaresc  cu placere postarile de mult timp, cred ca stiu si postarile tale din anul cand te-ai inscris pe forum. Iti spun cu speranta ca nu te vei supara si pe mine ca in ultima perioada ai scazut nivelul.
Pal, inainte sa te cunosc de pe forum am citit blogul tau . O lectura buna, am recomandat si la altii. Ai avut si cu Octavian Stanescu aici pe forum o discutie neamicala iar acum ai ajuns la injuraturi. Eu cred ca nu este firesc. Astronomia ar trebui sa ne faca mai modesti, tu esti foarte orgolios , asa zic si altii care te cunosc personal .Poti sa ma injuri si pe mine ,eu  nu ma supar, vorba lui Socrate- daca nu sunt de fata puteti sa ma si bateti.

dreammer54
09 Feb 2025 13:31


Va multumesc pentru raspunsuri.
O sa renunt la ideea de focuser pe imprimanta 3D.
Cel putin nu pentru luneta de 80/900.
Mai am una mica, facuta din obiectiv de 70 mm de binoclu.
Acolo s-ar putea sa ma joc candva cu un focuser ultra-low profile, cu o cursa f.scurta, de vreo 20-30 mm (ca la focuser-ul actual), asa, de experiment.

Dupa experienta cu focuser-ele Crayford homemade am vazut ca luneta e colimata. Repet punctul meu de vedere, in conditiile unui instrument lung, la puteri de marire de 120x - 150x, pentru vizual, se poate sa iasa ceva colimat. Vb.din experienta, asa putina cata am. La alte cerinte (greutate suportata, cum rezista in timp, raporturi focale scurte, astrofoto etc.) nu comentez, ca nu am avut nevoie.
Dar nu e ideal asa cum l-am construit, de aceea voiam sa-l refac, mai rezistent.
Acum merge fara probleme, doar ca poate ceda oricand, mai devreme sau mai tarziu. Nu e buttery-smooth, cum zic englezii, dar miscarea e destul de fina si fara hopuri; iar asta e cea mai mica problena, in sensul ca se poate rezolva destul de usor, doar ca nu am mai avut eu chef sa caut alt ax si sa fac alt suport + sistem de tensionare cu reglare mai ok, daca merge bine si asa.

Exact ocular din ala, Lacerta Premium Flat Field mi-am cumparat, de 7,5 mm.
Sunt multumit. Bine, nu e Celestron XCel LX la imagine, dar e bine, sunt multumit. In timp, poate, poate voi cauta altceva mai bun, deocamdata ma bucur de asta.
Si de ortoscopicul Baader Classic Ortho de 6 mm.

Legat de focuser...am o parere poate preconceputa despre rack&pinion.
Am vazut ce inseamna sa aiba joc tubul portocular, am citit destule nemultumiri si pe imternet despre joc, si la case mai mari (branduri). Dar am vazut si ca exista solutii (benzi de teflon autoadeziv), care pot rezolva problema (sau nu, dupa cum ti-e norocul).
Dar daca voi spuneti ca merita incercat, nu va contrazic, sunt dispus sa folosesc un focuser cum e cel sugerat de Mircea; e metalic, Erwin a observat ca are dintii inclinati, deci nu va contrazic, am incredere in voi (ca altfel nu as mai fi ceut sfaturi aici) si o sa merg pe varianta asta.

Cum arata o flansa adaptoare?
In mintea mea e ca o saiba asa: diam.ext.saiba=diam.interior al tubului;
diam.interior saiba=diam.ext.focuser;
H saiba=nu stiu, 10-15 mm, cat sa fie suficient pentru gauri filetate.
Dar Erwin zice ceva si de diametrul exterior al tubului, deci probabil nu merge asa cum am zis eu.

Deci...astea sunt dimensiunile tubului meu:
Diam.exterior=90,3-90,4 mm.
Diam.interior=86-86,5 mm.

zoth
09 Feb 2025 16:35


Diam.exterior=90,3-90,4 mm.
Diam.interior=86-86,5 mm.

Vad ca ai tub ca al meu  :) 

Diam ext = 90,4mm
Diam int = 86,6mm

Diametrele de mai sus sunt verificate de mine cu piese de conjugare si sunt ok.

Spor!

dreammer54
09 Feb 2025 16:52


Multumesc.
Am masurat si eu cat de bine am putut, dar n-am deloc siguranta de aia si tolerantele pe care le-am lasat.

Chiar, tuburile sunt la fel.&#128522; Multumesc.&#128522;

Acum in timp ce scriu, mi-a trecut prin minte ceva amuzant: daca tot sunt identice, ar merge un binoscop: facem piesele de asamblare, ne intalnim cu tuburile - montam - dupa ce se termina observatiile demontam si ne luam fiecare luneta acasa.
Bine, asamblarea-colimarea-dezasamblarea ar dura, probabil, o parte considerabila din timpul de observatii, dar...ar fi ceva, daca ar fi realizabil.

Mircea Pteancu
09 Feb 2025 17:16


Pai, nu poti. Ia masoara ce distanta ai intre pupile. Daca tuburile ar fi lipite si tot ai avea 90mm intre axele ocularelor. Dar nu ar putea fi lipite, ar trebui sa aveti un mecanism de colimare, macar niste patru inele cu cate trei suruburi fiecare etc. Deci distanta ar creste , pe la 120mm ...
Sau unul dintre voi ar trebui sa-si scurteze considerabul tubul si sa fie montate in planuri diferite, unul mai sus si unul mai jos. Plus inelele de mai sus +++.
Mai bine vizor binocular, fiecare pe cont propriu.

Mircea

zoth
09 Feb 2025 17:33


Unde mai pui ca avem si focale diferite, tu ai 900 iar eu 1175. Ar trebui sa folosim si oculare diferite pentru aceeasi magnificatie  :)

CristiB
09 Feb 2025 17:33



Mai bine vizor binocular, fiecare pe cont propriu.

Iar si mai bine,  fiecare telescop binocular,  si va puteti si intalni.  &#128578;

dreammer54
09 Feb 2025 18:08


Draci! Am vrut sa editez postul asta si am apasat din greseala pe ignore - si nici macar nu era postarea mea!!!
Noroc ca m-am prins repede cum sa corectez greseala, ca pentru cateva secunde m-am simtit penibil, era prea rusinos.

Stiu, stiu, n-am vorbit chiar serios cu binoscope-ul.
Stiu ca e mai complicat.
Tuburile (focala si apertura identice) unul mai sus decat celalalt, unul scurtat corespunzator, eventual o diagonala mai mare la tubul scurt, ca sa compenseze.

Am avut un binoclu defect, 15x70, din care am inceput sa-mi fac binoclu la 90 de grade, dar am renuntat si pana la urma am vandut si diagonala de 2".
Dintr-un obiectiv mi-am facut refractorul scurt, celalalt e bine pus la pastrare.

Cand va veni vremea potrivita, imi voi face sigur si un binoclu de minim 70 mm., la 90 de grade.


Pana una-alta, mi-am rezolvat cu protectia lunetei.
Pun aici link de unde si ce am cumparat, cat si ce am mai facut, poate mai cauta si altcineva solutii.

In primul rand e greu sa gasesti si lungime, dar si diametru pentru diverse...lunete. Zic la preturi omenesti, ca daca dai pe husa sau pe cutie cat ai dat pe luneta, nu prea e ok. Ma rog, daca ai vreun apo de multe mii de lei, atunci sta altfel sitiuatia.

In fine, la ishoot se gaseste husa de transport lumini studio si e asta de aici:
https://ishoot.ro/husa-visico-90cm-pentru-trei-stative-lumini.html?gad_source=1&gclid=CjwKCAiAwaG9BhAREiwAdhv6Yz3NP057n-y6_WaChPxFUf5VbO3xgJ51jl4C1WxlxeROIRyOxZiF3RoCA-8QAvD_BwE

Avantaje: pret (70 lei, eu am ridocat-o personal de la sediul lor).
"Dezavantaje": nu e nici cilindrica, nici dreptunghiulara. Baza e dreapta, diametrul maxim e lde 19-20 cm., iar luneta e undeva la vreo 13 cm. (o fi tubul de 9 cm, dar am luat in consideratie si accesoriile montate pe tub, adica sina Vixen home-made si suportul pentru cautatorul cu punct rosu/RDF).
Are fermoar principal si, la unul din capete mai are un fermoar care face ca acel capat sa "rabateze" spre exterior. L-am trecut ca dezavantaj deoarece, dupa inchiderea completa, acolo unde se intalnesc fermoarele ramane un mic spatiu deschis,  nu foarte mare dar destul cat sa intre un deget, asa, mai mic. Nu ma deranjeaza, dar e bine de stiut.
Padding-ul/captuseala pe care o are geanta e prea subtire ca sa protejeze luneta si oricum trebuia sa umplu cat de cat golul dintre luneta si peretii gentii.

Asa ca azi am fost in Carrefour si am gasit saltea de yoga/gimnastica, de 160x60 cm si, mai important, grosimea de 1 cm.Pret bun, 39 lei, ei zic ca e oferta...in fine, pret bun.
Am mai pus niste tub termocontractil pe capetele colierelor, ca altfel, cu timpul, sigur ar fi sfasiat materialul.
La capetele gentii am taiat cate o forma din aceeasi saltea de exercitii si asta a fost tot.

Luneta nu sta fixa, mai are un mic joc, dar e bine si asa. Se pot adauga fasii de material din aceeasi saltea de exercitii astfel incat luneta sa stea si mai fix in husa, dar e bine si asa. Si totodata pot sa aplic vreo 2 benzi de scai autoadeziv pe salteaua de exrcitii si apoi sa strang din scai, desi asta nu umple golul ramas pana la peretii gentii.

Eu nu m-am descurcat sa gasesc blocuri din acea spuma alba in care vin electronicele/electrocasnicele, ca asa ar fi fost cel mai bine: un suport din cateva frame-uri/cadre dupa conturul gentii si al lunetei.

Pentru luneta de 90/900 homemade asa cum am facut-o eu (si aici la lungimea focuser-ului la refer), husa e la limita, luneta sta foarte bine pe lungime, cu un joc mic (1-2 cm.).
Acum sper ca nu-mi va ramane mica husa &#129300; dupa ce voi monta focuser-ul nou. Multumesc din nou, Mircea, multumesc din nou Erwin pentru sfaturi si ajutor cu focuser-ul. Multumesc din nou, zoth, pentru tub.
Si tuturor celorlalti care ati postat in topicul asta, am invatat cate ceva din fiecare postare, chiar daca pana la urma am ales refractor si nu mak.
Apropo, pe Luna pana si eu vad clar aberatia cromatica. Cu ochiul la ocular, numai pe "marginea" Lunii; la cratere, munti etc nu vad/nu ma deranjeaza. Cu telefonul la ocular, insa, e altceva: in poza e albastru peste tot, inclusiv pe langa cratere. Dar e telefon tinut in mana in fata ocularului, nu DSLR sau mirrorless.

dreammer54
09 Feb 2025 18:37


Iata si pozele cu husa/geanta lunetei.

Intr-o nota umoristica, cred ca din restul de saltea gimnastica ramas am sa-mi tai o bucata A3 sau A4, ca m-am saturat sa ma intorc cu pantalonii murdari sau rosi in genunchi dupa ce folosesc luneta.
Scaun,el  stiu, dar...ia si cara-l si pe ala dupa tine!!! Desi exista la chinezi ceva mic, mic, de copii si foarte usor, care se pliaza si il transporti ca pe o geanta.

Erwin
18 Feb 2025 12:03


Bravo!

Am primit focuserul de 1.25" recomandat de Mircea de la "marele popor harnic &#537;i preten". Este conform descrierii &#537;i a ajuns repede. Filetul pentru flan&#537;a de montaj pare a fi M56x0.8mm. Voi verifica acasă cu lera pentru filete &#537;i caut să văd &#537;i ce material am.

varadinagypal
20 Feb 2025 22:38


vad ca mi se pierd comentariile legat de pseudointelectuali, care uita ca au dreptul de a-mi mazgali numele si identitatea, ba chiar dreptul de a nu fi trasi la raspundere. Rusine, piticule intelectual care te consideri moderator.

dreammer54
22 Iul 2025 09:44


A dat Dumnezeu si am montat si eu pe luneta, in sfarsit, focuser-ul cu cremaliera.
A trebuit sa pilesc putin tubul lunetei, iar aseara, din balcon, am testat pe o stea mai stralucitoare: la 150x cercurile nu se ating si sunt la aceeasi distanta unul fata de celalalt
Chiar daca nu ar fi perfect concentrice, iar ochii mei nu ar sesiza micile imperfectiuni, totusi 150x e maximul la care as duce luneta - si probabil rar.
Ma rog, la 150x Luna probabil e mai toleranta, desi mai demult cand am privit la Jupiter nici acolo nu m-a deranjat, am compensat din ochi si creier probabil, intre momentele de seeing prost/turbulente atmosferice etc., iar intre aceste momente, cand seeingul a fost bun, luneta s-a descurcat destul de bine sau macar decent la 150x Jupiter.
Ca sa fiu sigur am testat si la 120x si e la fel, cercurile sunt concentrice.
La final am pus si Ploss-ul de 25 mm, nu ca ar mai conta dupa testele de mai sus, dar am vrut sa testez tot ce am.
In fine, luneta e colimata.

Am degresat interiorul flansei cu acetona de unghii si apoi am lipit velur negru autocolant.
Am avut emotii, la cat de mica e zona, in primul rand ca voi reusi sa tai bine inele din velur, care e totusi mai gros decat un carron simplu, in plus ma temeam ca va ramane o suprafata prea mica pentru a prinde bine adezivul de pe velur.
Dar s-a fixat bine, stau fara griji. 

Focuser-ul merge decent.
In zona de focalizare e ok, merge un pic mai greu decat mi-ar fi placut, dar pentru teste a fost destul de bine. Totusi cred ca ar fi mai bine sa icerc sa rezolv, n-as vrea sa uzez prematur dintii axului sau ai cremalierei.
Am umblat la suruburi, nu aiurea, citisem in prealabil pe net demult ce si cum, dar nu s-a rezolvat nimic, tot relativ greu merge.

Si mai problematic e altceva: in zona de foclaizare e ok. Daca merg inspre obiectiv, merge relativ usor, cum am spus.
Cand scot tubul focuserului in afara, departandu-l de obiectiv chiar si cu 0,5-1 cm, tubul se lasa sub greutatea proprie, nu mai zic daca am diagonala si ocular (asa usoare cum sunt ale mele) si ca sa revin, fie fortez un pic, fie ridic usor de diagonala sau tub portocular ca sa il readuc paralel cu tubul si atunci merge iarasi ok.

O sa-l desfac, o sa vad ce au pus chinezii pe post de patine, o sa spal urmele de vaselina de pe cremaliera si ax, asa foarte putine cum sunt si o sa caut vaselina cu teflon.
Asta fiindca poate, poate chinezii au pus celebra lor vaselina-lipici, desi, repet, e foarte putina, nunse vede ci doar se simte daca pun mana pe cremaliera.
Si am mai vazut solutia cu benzi de teflon autocolant, in functie de grosimea acesteia si de norocul fiecaruia poate rezolva sau nu.

Asta m-am gandit eu sa incerc.

Daca aveti alte solutii, sugestii, va rog, eu nu am mai avut focuser cu cremaliera, nu ma asteptam sa fie lin ca untul (sau "buttery-smooth", daca preferati asa), dar nici nu vreau sa-l uzez prematur.

Ca sa nu mai zic ca poate imi voi cumpara adaptor pentru camera foto, Luna merge fotografiata si prin acest tip de instrument si nici nu e nevoie de montura de urmarire.
Si atunci, cu focuser-ul scos spre maxim, plus greutatea camerei foto, problema s-ar accentua destul de serios, cred.

Multumesc.

zoth
22 Iul 2025 11:40


In fata si in spatele surubului mare de deasupra ai niste prezoane reglabile care pozitioneaza si tensioneaza patina de teflon (sau din ce-o  fi ea) astfel incat tubul portocular al focuserului sa aiba pozitie corecta de culisare si sa nu flencane/basculeze cand iese mai mult.  Reglajul fin al tensiunii pe tub il reglezi la final din surubul mare.
Bafta!

dreammer54
23 Iul 2025 07:52


@zoth: multumesc.
Am reglat din nou din surubelele alea mici, nu m-am descurcat prea bine, asa ca:
- am dat jos axul cu pinion;
- am reglat fara ax, dar si asa, ori are joc mare si merge usor, ori merge foarte greu si asa mascheaza jocul;
- am inlocuit patina aceea din material asemanator cartonului cu o placuta de teflon si am reglat suruburile pana a mers centrat, fara joc si totodata un pic mai usor;
- am pus inapoi axul cu pinion si am mai facut mici ajustaje.
E putin mai bine acum. Tot greu, dar e o usoara imbunatatire.
Probabil inlocuirea celor 4 patine pe care aluneca tubul portocular ar putea imbunatati si mai mult, dar deocamdata e ok, il las asa. Doar o sa caut vaselina cu teflon si sa il gresez de la zero.

Acest focuser nu are placuta aia otelita pe post de arc deasupra pinionului.
N-am facut poze, dar dupa ce dau jos capacul axului, acesta e fixat cu 2 benzi de tabla de o parte si de alta a pinionului - iar suruburile care tin aceste benzi erau stranse din fabrica pana la capat. Nu am ce sa reglez aici, doar sa desfac un pic suruburile, desi chiar stranse la maxim din fabrica, axul avea destul joc. Doar sa desfac tablele si sa le fac mai drepte, astfel cand strang suruburile tablele sa ia forma axului si sa puna mai multa presiune pe acesta. Aceste tablite nu sunt otelite.

Cum am zis, o sa il las asa deocamdata, daca merge acceptabil si e utilizabil, doar o sa incerc sa pun alta vaselina.

Multumesc.

Erwin
24 Iul 2025 17:30


Felicitări pentru finalizarea lunetei. 

Este drept că nu am probat pe lunetă focuserul ci doar singur, fără nimic, dar nu mi s-a părut că ar merge greu pe vreo parte, dimpotrivă, am crezut că este foarte bun. Verifică înăl&#539;imea cremalierei fa&#539;ă de tub, singura explica&#539;ie ar fi că într-un capăt este mai înaltă &#537;i cum axul cu pinion nu este sus&#539;inut elastic atunci strânge. Se poate măsura cu &#537;ublerul cu tubul port-ocular cu tot, scos afară din focuser.

dreammer54
27 Iul 2025 20:14


@Erwin: focuserul il consider bun, chiar bun, din ce-mi dau seama, bine lucrat, tolerante chiar bune intre tubul port-ocular si piesa in care culiseaza tubul port-ocular. Doar ca probabil trebuie putin ajustat/imbunatatit.
Cu putina bataie de cap se rezolva, cred, celelalte neajunsuri si se face un focuser foarte bun.
Asa cum l-am folosit prima data, in zona de focalizare n-am avut alte probleme decat ca mergea greu; odata scos pana la capat, cu greu a revenit.
Multumesc, o sa masor unde zici.
Se rezolva, imi vin mie ceva idei probabil si cu sustinerea elastica a pinionului.

Mircea Pteancu
27 Iul 2025 21:13


O mini-rama decupata din tabla subtire, doar cat sa lase pinionul liber. Doua gauri pentru ca sa treaca suruburile de strangere-reglaj. Aceasta o pui peste axele pinionului.
Decupezi o rama similara din cauciuc si o pui intre capac si rama de mai sus. Dintr-o radiera, de pilda. Pe axele pinionului sa apese metalul. Cauciucul va asigura doar otara de elasticitate. Evident si el trebuie sa aiba cele doua gauri pt. surubele.

N-am incercat solutia dar intentionez sa o fac la o ''prastie'' de focuser din plastic careia i-am pierdut piesa din tabla arc.
Intre tubul culisant si corpul focuserului functioneaza bine, ca ghidaje longitudinale, doua fasii taiate din PET de apa si lipite cu ''Picatura''. Nici solutia asta inca n-am aplicat-o dar mi-am notat-o de la ATM-isti care au folosit-o cu rezultate bune. 

Bafta, Mircea

dreammer54
28 Iul 2025 15:22


@Mircea Pteancu: la o tabla decupata m-am gandit si eu, nu mai am minifreza cu care sa decupez locas pt.pinion, dar gasesc eu solutia.
La amortizoare nu m-am gandit, la radiera nici atat.
Si nici la material din PET-uri de apa.
De retinut.
Multumesc!

Erwin
29 Iul 2025 10:11


Focuserul fiind luat de nou de pe aliexpress nu cred că trebuie înlocuite piesele, doar făcute mici ajustări. 

Dacă cremaliera nu este perfect paralelă atunci se poate rezolva &#537;lefuindu-i baza pe o bucată de &#537;mirghel insistând pe partea mai înaltă. Trebuie un micrometru pentru o măsurătoare precisă. Sau prin metoda încercărilor succesive. :) Dremelul ia prea mult &#537;i nu ai precizie, tot la mână po&#539;i pipăi sutimile...

dreammer54
02 Aug 2025 13:02


Am rezolvat prin ajustarea suruburilor. Tablita elastica tot era bine sa fi avut din constructie, dar merge si asa.
Merge acceptabil/decent/ok.

Restul imbunatatirilor sau inlocuirilor, data viitoare.

Deocamdata, alta bataie de cap, nu are legatura cu instrumentul asta.
Stau la etajul 3 (din 9sau 10 etaje), vedere spre sud-vest sau pe-acolo.
Lumini multe dar mascate de copaci - si aici e problema: copacii sunt atat de inalti, depasesc cu muuult etajul, incat eu nu mai vad aproape nimic din cer.
Aseara, ca sa testez focuser-ul am pandit Luna printre crengi vreo jumatatea de ora si abia de am prins vreo 2 ferestre de cateva minute.

Asa ca am cautat pe net locatii aproape de Bucuresti si mi-a atras atentia Comana..
Aproape, se ajunge cu trenul etc, numai buna pentru mine.
Locatia n-o fi cine stie ce pentru dobsoniene de 300 mm si oameni cu mult experienta, dar pentru mine e posibil sa fie bine-foarte bine.
Inca nu m-am interesat de cazare, cat, unde, cum, dar tare ma bate gandul sa evadez prntru cate o noapte la sfarsit de saptamana, macar sa vad daca merita (ca apertura a instrumentului, ca locatie).

Voi stiti vreo zona aproape, foarte aproape de Bucuresti, 10-30 km, care sa fie un compromis acceptabil? Zic de zona cu cazare, ca n-am masina si nu ma vad stand aiurea in camp pana la urmatorul tren, nu cred ca am atata curaj.

Multumesc.

Mircea Pteancu
02 Aug 2025 21:27


dreamer54

Felicitari pentru progrese si pentru finalizare ! Daca vei fi tot atat de metodic si la observatii atunci anticipez ca tu vei vedea mai multe cu luneta de 80mm decat unii apropritari de telescoape babane sau cu Go To.

Ai pomenit de Comana. E vorba de localitatea din judetul Giurgiu ? 
Daca da, vad ca acolo exista rezervatie naturala, padure, ochiuri de apa. Inseamna ca vei gasi cu siguranta cazare si locuri decente pentru papica. In locul tau, eu as merge intai intr-o explorare, numai cu binoclul. 
Te lipesti, de pilda, de pescari, la o balta amenajata pentru pescuit. Asa vei sta intr-o zona pazita si nu vei fi singur, aiurea in padure.

Daca nu ai binoclu, acum e momentul sa-l cumperi. Daca locatia e buna, vei vedea cu el ce acasa n-ai visat chiar daca e unul ieftin.

Despre luneta. Daca eu ma distrez strasnic din oras cu lunete de 60mm, tu dintr-o rezervatie, cu luneta de 80mm, ce sa mai vorbim ...

Dar ai de carat calabalac, nu gluma:  luneta, montura, oculare, caietul de observatii, lanterna, creion, harta stelara sau atlas, gustarica, apa, (eventual ''apa de foc''),o rola din hartia aia speciala cu dedicatie pentru guvern +++. Deci trebuie sa mergi la fix ... ''punct ochit, punct lovit''.
Nu uita sa pui cu tine si o mica surubelnita potrivita pentru suruburile tale, pentru mici reglaje, deplasezi un instrument nazuros.

Foarte important: iti faci un plan de observatii, de acasa, din timp. Pe care, iti spun eu ca am experienta, nu il vei realiza. Daca reusesti o parte din el, este victorie. Nu te du sa faci observatii ''la plezneala'', sa trebuiasca sa te decizi ''la locul faptei''. Catalogul Messier este in sine, in mod implicit, un program de observatii. Sa zicem ca prima oara reusesti sa gasesti doar doua din cele trei obiecte propuse. Dar data viitoare stii de unde sa incepi, ce vrei sa faci si ai lista actualizata dupa cum ai vazut cerul. '' Aha, nebuloasa M1 abia rasare, e prea jos, mai incolo ...''.
Alt program grozav este Lista de 100 stele duble a lui Astronomical League.
Orice, numai sa nu mergi ''la plezneala''. 

Ma apuca tristetea cand vad oameni care se straduiesc, dau bani pe telescoape, se deplaseaza la locatii cu cer bun si , dupa primele priviri entuziaste spre Luna si Jupiter sau Saturn, vegeteaza langa telescop deoarece nu s-au pregatit, nu au studiat, habar nu au ce si unde sa observe. 

Vrei liste, ghiduri de observatii, scrie-mi, te ajut cu placere.

Bafta, Mircea

dreammer54
03 Aug 2025 19:31


@Mircea Pteancu, multumesc.
Despre acea Comana din Giurgiu e vorba, aproape, pana-n 40 km de Bucuresti, daca am vazut bine.
Binoclu am Lacerta Explorer 10x50, dar l-am folosit f.rar penttu ca nu ma tine...gatul, pur si simplu.
Probabil o sa-mi iau un sezlong din ala siiimplu, spatar din 2 cadre si a carui parte de sezut-picioare e doar tesatura care vine direct pe pamant. Peste care o sa pun o saltea de exercitii subtire, pentru confort si cand e prea rece pamantul.
Iar pentru tremuratul mainii, o sa-mi fac din nou suport din mop cu talpa articulata in 2 directii, am mai avut, e decent, cred ca am pus si poze aici pe forum. Si mai avea si Gary Serronik, cred, o solutie cu un trepied mic, un cap cu bila si o parghie cu binoclu si contragreutate in capatul opus.
Cam asa am facut primele observatii cu Heritage-ul de 130/650. Inainte sa ies, ma uitam pe Stellarium si ceva harti printate, imi notam ce ar fi de vazut la orele la care ieseam (sau ieseam la orele potrivite pentru anumite obiecte ceresti) si mai adaptam planul la fata locului: unele nu le gaseam, in locul lor apareau altele neplanificate, intamplator, pana am inceput sa ma obisnuiesc cu cerul cat de cat. Prea multe obiecte nu am vazut pentru ca asta era cerul de oras, totusi pentru un oras si un incepator, am vazut destule, zic eu.
Dupa ce am vazut ce se poate vedea in functie de apertura+locatie (oras, mic, dar tot oras poluat luminos), cam stiam la ce sa ma astept si nu prea mai ers nevoie de planificare riguroasa.
Dar dupa atatia ani am cam uitat cerul, atat cat reusisem sa invat din el; Stellarium (cand am verificat acum vreo 2 ani parca), nu mai era ce a fost candva etc., dar pot sa printez niste harti.
Estimez pe undeva pe la vreo 6 kg tot bagajul.
Trepied vreo 2 kg., monturica 1 kg., luneta, RDF, oculare, imbus etc.probabil nu mai mult de 3 kg.
Luneta in spate, trpeiedul intr-o mana tinut de curea, ocularele langa luneta, in husa sau cutie pusa intr-o sacosa...ar merge, cred.
Mai problematic ar fi mersul prin troleu si metrou pana in gara probabil.

Foarte buna ideea cu pescarii, nu m-as fi gandit.
Eu n-am mers pana acolo cu gandul; daca in apropierea cazarii, oriunde ar fi ea, as gasi o zona mai ferita, o latura a cazarii care sa mascheze un stalp de lumina, tot as fi foarte multumit..

Ma rog, deocamdata vorbe, vorbe si idei, dar sa vad cand imi adun vointa si energia si ce fapte o sa reusesc.

Multumesc.

P.S.: aseara, din casa (bucatarie, dar cu geamul si plasa de tantari deschise, evident!) am vazut cu ochiul liber vreo 2 stele mai stralucitoare in stanga/vestul Lunii.
SkySafari a zis ca una din ele e Antares SI, foarte aproape, M4 globular! Usor de vazut, zicea SkySafary, magnitudine buna, wow, imi zic! Dar cu crengi de copac care mascau cerul fix intre Antares si Al Niyat, n-am avut nici o sansa!!! Luna era si ea destul de aproape si pe jumatate plina, dar asta ar fi fost cea mai mica problema acum.
Dar am vazut ca avem o dubla in zona, asa ca m-am uitat putin la Graffias (Beta 1 si Beta 2 Scorpion), am fumat o tigara, am privit din nou la dubla Graffias (frumoasa si ea) si...atat.

Mircea Pteancu
03 Aug 2025 20:17


De ai sti ce bine te inteleg ! 
Primul meu telescop serios a fost newtonianul de 160mm F/ 9,2. Diametrul nu era mare dar tubul ... mama mia ... era de 1,7 metri lungime. Iar noi locuiam la etajul VII: porneam de pe balcon, usa, comoda TV, usa, usa, lift - cabina  minuscula cu usi batante + usile metalice de etaj, usa hol si ...in final ... usa de la intrare ... ajungeam afara, in fata blocului. Doar pana aici si trebuia sa fiu numarat pana la 8. Apoi caratul in mana, in doua piese, tub +montura, pana ''la locul faptei''. De obicei, undeva pe malul Muresului. Pusesem la montura doua roti de la un carucior ''sport'' pentru copii, era ala mic. Tubului i-am pus maner iar monturii vreo trei manere. Tubul in mana, montura se hurduca pe rotilele sale. Pana la urma ajungeam.
Cu ocularele era simplu, aveam unul singur,  de binoclu, un Kellner de 20mm. In '90, nexam Stellarium, nexam ghiduri de observatii, ''rien de rien''. Aveam doar harta stelara din anuarul Observatorului si indicatiile din putinele cartile accesibile: Alexescu, Nadolschi, Sangeorzan, Kulin. Dar stiam deja pe dinafara constelatiile si recunosteam ''din prima'', planetele.
Abia in 1994, dupa ce a fost publicata scrisoarea pe care am trimis-o la revista lui Webb  Deep Sky Society, am primit primul atlas de la Tony Smyth din Anglia. Era ''Norton's Sky Atlas''. Il pastrez cu sfintenie si in ziua de azi. Dimpreuna cu programul pentru PC ''Dance of the Planets'' si alte carti. Sa-i dea Domnul sanatate, om bun !
Beches avea Atlasul Becvar, un atlas exceptional dar, ca sa intelegem de unde venim, acela avea un format prea mare, nestandardizat. Nu exista xerox suficent de  mare ca sa-l copiem.

Inainte ca toate sa devina ''fapte de arme'', au fost ganduri si cuvinte care sunt o preinchipuire a celor ce urmeaza sa ia fiinta.

Bafta, daca te pot ajuta, stii unde ma gasesti, Mircea

Erwin
05 Aug 2025 08:08


Mai degrabă "te lipe&#537;ti" de un grup mai mare &#537;i te ia cineva cu ma&#537;ina. Ultimele dă&#539;i am fost la Fundulea sau Pădurea Ciornuleasa, la 35 &#537;i respectiv, 60 Km de Bucure&#537;ti pentru cer mai bun decât la Comana/Prundu. Dacă reu&#537;im să ne sincronizăm te pot lua eu data viitoare. Probabil pe la sfâr&#537;itul lui august, să scadă Luna care acum este în cre&#537;tere &#537;i o putem observa &#537;i de acasă. La Timi&#537;oara locuiam la et 1/4 &#537;i copacii erau înal&#539;i. Nu vedeam mai nimic din balcon apoi l-am transformat în mini-bucătărie. Fie ie&#537;eam în spatele blocului pentru teste sau observa&#539;ii planetare, fie cu grupul de amatori de acolo pe unde ie&#537;eau ei. Nu mai &#539;in minte unde stai, dar po&#539;i ie&#537;i în cel mai apropiat loc mai întunecos de pe lângă bloc, un mic parc sau ceva. Când locuiam în altă zonă din Bucure&#537;ti cu blocuri comuniste am dat peste o mică oază nu departe, undeva între blocuri unde nu erau niciun fel de felinare &#537;i nici prea mul&#539;i copaci înal&#539;i. Se vedeau multe stele cu ochiul liber.

dreammer54
10 Aug 2025 12:57


Da, daca ne sincronizam as vrea sa merg.
Multumesc.
Stau pe Turnu-Magurele, vis-a-vis de Grand Arena.

dreammer54
14 Aug 2025 01:08


In seara asta am scos luneta in spatele blocului (am gasit o zona foarte aproape, intr-o mica parcare). In fata, bloc turn, in dreapta bloc turn, dar macar imi mascheaza luminile de la Grand Arena: raman stalpii de iluminat dintre blocuri, iar ca sa zic sa sunt "mascati" de crengile copacilor, deja ma mint singur. Ma rog, tot e ceva, macar ca sa ma lamuresc ce si cum.

Am plecat cu gandul la nebuloasa Dumbell, la Albireo, la globularul M71 din Sagitta (ma rog mi se parea mie ca ar fi o tinta relativ usoara), M103 din Cassiopeea, M29 din Lebada, poate dubla dubla din Lira si, eventual, nebuloasa Inel (desi asta nu m-a impresionat niciodata, poate pentru ca am privit-o doar prin Heritage 130/650 si ar fi trebuit mai multa apertura nu stiu, nu m-a impresionat desi am insistat de mai multe ori).

Surpriza mare a fost ca am identificat destul de usor nebuloasa Dumbell - si asta cu ocularul de 26 mm!!! Sa spun ca am vazut-o, e prea mare amagirea, doar am identificat-o, foarte vag, dar fara nici un dubiu: o pata rectangulara.
Prin Heritage am putut vedea clar forma de gantera, dar...alta apertura, alt cer.
Am incercat si cu Celestron Omni Plossl de 12 mm (12,5 mm?), dar, evident, si-a pierdut foarte mult din luminozitate incat chiar nu merita, asa ca am.revenit la ocularul de 25 mm.

O alta surpriza mare, dar neplacuta, a fost ca nu am putut gasi globularul M71 din Sagitta, oricat am insistat. Dupa mintea mea, daca am.gasit Dumbell, atunci gobularul trebuia sa fie si mai usor de vazut. Dar, oricat am insistat, nimic, NIMIC!

Albireo, floare la ureche, normal, si un binoclu modest de 10x50 o arata foarte bine (si spectaculos).
S-a vazut bine cu ocular de 25 mm., dar  s-a vazut cu adevarat frumos prin ocularul de 12 mm (75x). Nu ca prin Celestron XCell LX de 9 mm pe Heritage (tot 75 x aproximativ), dar aici cred ca ocularul XCell LX si nu apertura mai mare si-a spus cuvantul, Celestron Omni Plossl fiind mai...modest.

Roiul deschis M29 din Lebada s-a vazut frumos prin 26 mm si un pic nesatisfacator prin 12 mm (adica la 75 x); cred ca au fost mai multi factori: cerul urban (mai putine stele...), lipsa unui ocular de camp.larg si/sau a unui ocular care sa-mi dea doar 50x in loc de 75x.
Heritage cu apertura de 130 mm si focala de 650 mm, cu XCell LX tot 75x era si, pentru multe obiecte DSO combinatia era cel putin decenta, Aici poate am.gandit-o prost cand am vrut tot 75x dar pe o apertura de 80 mm; poate era mai bine daca ma multumeam   cu 50x.
In pofida comparatiei cu Heritage si ocularul XCell LX, roiul deschis M29 din Lebada chiar mi-a placut cum s-a vazut in seara asta prin refractorul de 80 mm. Da, era frumos sa se vada mai multe stele, fundalul sa fie mai negru, dar cred ca e unul dintre obiectele care se vad frumos si de pe cerul asta.

Dubla dubla am vazut-o si atat. In campul ocularului, steaua din "sud" s-a separat putin, dar cea din "nord" deloc.
Se prea poate sa fi vazut altceva decat dubla-dubla, mi s-a mai intamplat demuuult si pana m-am lamurit...nu mai zic nimic. 
Am pus ocular de 26 mm, apoi de 12 mm, apoi de 7,5 mm si, dupa aia, in seara asta nu am mai insistat.

M103 din Cassiopeea: unul din favoritele mele.prin Heritage si cer bun.
Totusi, daca celelalte vazute in seara asta erau sus, sus (si chiar la zenit, Vega, de exemplu), Casisiopeea era destul de jos si cerul acolo era si mai spalat.
In conditiile astea, bijuteria cu 3 stele.principale in triunghi si, in interiorul acestuia, aproape ca...pulbere de diamante (mica, putina, difuz/slab luminoasa,, dar superba), ei bine, in seara asta totul s-a redus la un triunghi din trei stele si poate inca una-doua pe langa. Si la 25x, dar si la 75x aceeasi situatie.

Inelul nici nu m-am mai deranjat sa-l caut, era prea incomoda pozitia la ocular si cum nu m-a impresionat niciodat, mi-am am zis: cu atat mai mult nu merita pe un astfel de cer

Concluziile.sunt urmatoarele:
- am tot mentionat Heritage-ul nu ca sa imi exprim nemultumirea fata de luneta asta, ci pentru ca stiam la ce sa ma astept de la aceste DSO-uri si am vrut sa vad ce poate luneta, in comparatie. Daca in Bucuresti a aratat toate astea, atunci sunt cu atat mai curios de un cer mai bun;
- de transportat nu e greu, dar nici asa de usor cum am sperat; nu luneta, ci trepiedul+stalpul de extensie+montura; trebuie sa caut numaidecat o husa pentru trepied, ca sa pot cara luneta pe un umar si trepiedul pe celalalt; iar intr-un mic rucsac ocularele si, eventual, stalpul de extensie + montura; macar o data sa o duc undeva ca sa-mi dau seama daca apertura merita, totusi efortul (prin metrou, prin tren) sau daca ramane in principal pentru Luna si planete din oras;
- eu am trepied de aluminiu Skywatcher si o montura mica si usoara; nu sunt ideale pentru luneta, dar imi fac treaba cu ele si nu vreau sa car mai multa greutate; in seara asta nu am mai extins deloc picioarele trepiedului si am crezut ca daca stau in genunchi cu ocularul la vreo 50 cm deasupra solului, o sa fie bine; a fost pentru mijloc, oarecum; gatul insa a protestat dupa o vreme; asa ca o sa extind picioarele si ma descurc eu cu vibratiile care vor creste putin, am mai.folosit-o asa si se poate chiar decent cu putina rabdare si atentie;
- pana una-alta, cat de curand o sa ma duc in Parcul Tineretului, urc in metrou pe la vreo 10 seara, stau cat pot si ma intorc cu un Bolt sau Uber; tot cer de oras ramane, dar poate copacii din parc vor masca mai bine luminile stradale...si pe cele din parc.

Toate cele "negative" de mai sus nu sunt critici si dezamagiri despre luneta asta; sunt doar aspecte la care ma asteptam, mai ales ca am avut apertura mult mai mare (130 mm) si mi le-am asumat cand am ales sa fie refractor de 80/900 si nu MAK sau mic newtonian cum era Heritage-ul; doar ca voiam sa vad cu ochii mei cat se poate cu instrumentul si in conditiile astea de cer.

Ce si cum am vazut in seara asta ma face sa cred ca pe un cer mai bun (si, cel putin pentru roiuri deschise, un ocular care sa-mi dea 50x si nu 75x), ma voi simti destul de bine privind prin luneta asta.

Vad ca Luna e sus, mai astept putin sa se pozitioneze mai bine pentru balconul meu si, daca nu adorm pana atunci ma duc sa arunc o privire...sau mai multe!

Stiu ca scriu mult, stiu ca nu e decat despre o luneta acromata cu o apertura micuta, dar va multumesc pentru sfaturi si pentru rabdarea de a-mi citi postarile lungi.

Mircea Pteancu
14 Aug 2025 13:12


Cu transportul ma temeam si eu ca vei avea de furca. In viata reala, telescoapele sunt niste bestii mult mai voluminoase si mai ... agatatoare decat par in poze.
Parerea mea este ca trebuie sa te concentrezi mult pe aceasta problema. Am povestit ca o cunosc prea bine. Cu rucsacuri si huse nu cred ca vei rezolva bine problema. Ceea ce-ti trebuie tie este un troller care sa-ti duca tot, impachetat compact dar care sa permita si desfasurarea si strangerea rapida a calabalacului.
Cu un troller poti urca in metrou, in tren si va incapea si in portbagajului de taxi. Transportul in mai multe ''colete'' iti va face mari probleme.

La ''dubla-dubla'' din Lyra, marirea de 75x e cam mica pentru a rezolva si separat bine stelele componente.

M71 este un roi slab luminos, sters si de aceea vizibilitatea lui este puternic influentata de poluarea luminoasa.

Dar ai obtinut rezultate frumoase din buricul Bucurestiului, sincere felicitari !

Cer senin, Mircea

dreammer54
15 Aug 2025 03:10


@Mircea Pteancu: o rezolv eu si cu transportul. Practic ideea mea era sa iau luneta doar in excursii de vreo zi-doua; mai mult, devine prea mult bagaj, ca se aduna si hainele etc.si e prea mult. O rezolv eu cumva, cred.
Multumesc.

In seara (noaptea) asta, pe la ora 2 am iesit in balcon sa vad de Luna, dar am dat de Saturn!
Am luat trepiedul si luneta pe balcon si da-i si priveste! Mi-a trecut repede de 150x (ortho-ul de 6 mm).
La 75x (Celestron Omni Plossl 12 mm) se vedea cel mai clar, dar...prea mic, prea putin!
Asa ca cea mai mare parte a timpului am folosit 120x (Lacerta de 7,5 mm) si m-am putut delecta cu inelele; acestea fiind foarte putin inclinate, umbra lor peste planeta s-a vazut foarte foarte putin, practic ca un contur negru foarte subtire la marginea de jos a inelelor, suficient cat se se vada frumos, cu volum (nu stiu altfel cm sa exprim...); o alta banda, mai lata, mult, mult mai decolorata si mai palida, in sudul planetei, abia vizibila si doar uneori...deh, ca la detaliile planetare.
120x a fost un compromis mai mult decat decent si, in total, am stat vreo 20 de minute pe Saturn.
Planeta asta cand are de gand sa se incline cum trebuie?!? Vreau sa vad si eu inelele altfel decat doar ca un fir subtire de ata intins peste planeta.

Iar acum, surpriza surprizelor:
Dupa ce mi-a ajuns cat Saturn am vazut, m-am uitat din nou, cu ochiul liber, peste balcon, poate-poate ar fi accesibile si altele de vazut.
Din locatia asta Stellarium mobile si restrictiile balconului mi-au aratat globularul M2 si...cam atat la ora asta. Am zis: de ce nu, mai ales daca copacii imi permit?
Si mi-a luat destul de putin pana sa-l gasesc cu 25 mm, iar apoi am trecut la 12 mm si cu asta m-am uitat vreo cateva minute bune, incantat de faptul ca am vazut cu apertura de 80 mm si pe cerul spalat de Luna si de reclamele.luminoase (pentru mine mascate in totalitate de copaci, e drept, dar cerul tot afectat ramane).
Imaginea globularul M2 a fost parca un pic mai acceptabila, mai satisfacatoare decat asa cum s-a vazut nebuloasa Dumbell ieri seara.
Asa ca acum merg la somn multumit ca am vazut primul globular cu luneta asta :)

zoth
15 Aug 2025 08:00


Foarte aproape de Saturn spre SE trebuia sa-l vezi pe Titan m8.5 iar spre NE la doar un grad distanta se afla Neptun m7.8, usor vizibil si el in 80mm.

dreammer54
16 Aug 2025 02:23


@zoth: am vazut aseara ca este Uranus acolo unde ai spus, dar m-am gandit ca nu orea maerita la alertura de 80 mm si n-ma insistat aproape deloc.
In seara asta l-am cautat pana l-am gasit, folosindu-ma de ocularul de 25 mm si comparand imaginea din Stellarium cu imaginea din ocular, pana am gasit-o.
Apoi am trecut la 120x (7,5 mm).
S-a vazut ca o stea oarecare, aceeasi marime ca o stea oarecare si nici un pic de nuanta spre albastru.
Am mai vazut-o o singura data, demult, prin Heritage (130 mm) cu care, daca te uitai atent, observai ca e putin, putin mai mare decat o stea obisnuita si are o tenta de albastru-cenusiu.

Ce am vazut aseara, dar n-am mai scris: sateliti de-ai lui Saturn: 
- la 120x: Titan, Rhea (da, vizibila cu vederea periferica, dar certa) si Iapetus, tot cu vedere periferica dar mai usor de vazut decat Rhea;
- la 36x (ocular de 25 mm), culmea, Rhea s-a vazut mult mau usor, dar n-sm mai vazut deloc Iapetus.
Am spus ca am vazut Rhea si Iapetus dupa ce am cautat pe Internet si comparat magnitudinile saltelitilor din zona si i-am ales pe aia cu magnitudinea cea mai mare (Rhea si Iapetus).

In seara asta am mai vazut 2 globulare: M15 din Pegasus si M2 din Aquarius. Ambele s-au vazut putin mai bine (nu asa intunecate) fata de cum s-a vazut M2 cu o seara inainte. Si, evident, tot doar niste pete difuze, chiar daca nu uniform (nucleele erau usor mai luminoase, iar nucleul lui M15 se distingea mai bine de restul roiului decat se distingea nucleul lui M2).

Si cam atat.

zoth
16 Aug 2025 09:10


 .. am vazut aseara ca este Uranus acolo unde ai spus .. 

Scriu eu erata, probabil erai somnoros la ora aia.. E vorba de Neptun aflat la aprox 1 grad NE de Saturn.
Asta doar ca sa nu inducem lumea in eroare ..
Am iesit si eu asta noapte la ora 2.00 sa-i vad cu jucariile cele mici, Prichindel (ED70) si Muc cel mic (AR45 f11). Am observat nuanta albastrie cu ambele dar in 45 f11 era vizibila mai greu, trebuia sa ma uit direct la Neptun si sa-mi concentrez atentia. Aspectul la toate magnificatiile doar stelar in ambele si nici nu ma asteptam la altceva..
Titan vizibil la fel in ambele dar nu am sapat mai adanc pentru alti sateliti, au totusi magnitudini cam mari pentru cerul de aici si pentru aperturile folosite.

Am spus ca am vazut Rhea si Iapetus dupa ce am cautat pe Internet si comparat magnitudinile saltelitilor din zona si i-am ales pe aia cu magnitudinea cea mai mare (Rhea si Iapetus)

Aici nu prea inteleg ce ai vrut sa zici, la mine dupa Titan sunt trecuti usor in alta ordine functie de cresterea magnitudinii:

Rhea m9.9
Tethys m10.4
Iapetus m10.5
Dione m10.6
Enceladus m11.9
Mimas m13.1
Hyperion m14.4

Cu jucariile mici am sa incerc eventual doar la Rhea cu vedere periferica, altceva nu cred ca va fi posibil.

Bafta si cer senin!

dreammer54
17 Aug 2025 20:36


@zoth: multumesc si scuze, e vorba de Neptun, intr-adevar.
Despre satelitii lui Saturn am scris, iarasi, gresit, ca i-am ales pe aia cu magnitudinea cea mai mare; greseala mea, ar fi trebuit sa scriu magnitudinea cea mai mica dintre cei aflati in zona lui Rhea, respectiv zona lui Iapetus.

Eu folosesc SkySafari, Stellarium de mult nu-mi mai place (de variantele pe telefon mobil vorbesc).
Dar dupa ce mi-ai spus, in grade, unde se afla Neptun, am cautat si vazut ca Stellarium arata campul vizual daca introduci date de spre telescop si despre ocular - si asa am putut fi sigur ca e Neptun si nu o stea oarecare. Altfel, ochii mei de discromat nu au sesizat nici o nuanta de albastru si ar fi trecut drept o stea oarecare.