-----------------------------------
Night
17 Noi 2024 03:54

Proiectul unei nave generationale
Putem lua in calcul absolut totul cand vine vorba despre a ne indrepta către alte stele pentru a le coloniza planetele?

Prin alte parti, câ&#539;iva întreprinzători entuzia&#537;ti au lansat o provocare in acest sens, cu un premiu de 5000 de dolari pentru locul 1 în materie de idei, proiecte.   (link la final)

Cine are competen&#539;e cu diplomă în domeniul ingineriei, arhitecturii sau sociologiei, se poate alătura unei echipe eligibile (minim 3 persoane cred având competen&#539;ele de mai sus) &#537;i să se înscrie pentru 20 de dolari cred. Faptul că se va men&#539;iona România în dreptul echipei participante mi se pare un câ&#537;tig în sine.

De la bun început men&#539;ionez că nu am inten&#539;ia să ini&#539;iez o astfel de echipă, sau să particip personal individual la acest proiect etc.

Dacă cineva însă, are ini&#539;iativa, mă pot alătura cu eventualele idei pe care le am sau pe care le pot avea pe parcurs.

Pentru a înlătura orice dubii privind vreun interes ascuns, propun să nu se răspundă public tematic punctual privind Proiectul în detaliu pe acest topic, pentru ca fiecare eventuală echipă să poată participa pe cont propriu.

Dacă considera&#539;i că pute&#539;i face un astfel de proiect, vă invit să anun&#539;a&#539;i echipa &#537;i coordonatorul acesteia, pentru a primi idei în mod privat din partea celorlal&#539;i membrii ai acestui forum în mod individual. 

Consider că nu premiul contează ci participarea &#537;i eviden&#539;ierea aportului nostru, din acest col&#539; de lume.

https://www.projecthyperion.org/

catalin dumitru
17 Noi 2024 19:10

Re: Proiectul unei nave generationale
...Cine are competen&#539;e cu diplomă ...

 :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol: 

Aaa, &#537;i să nu uit ,  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen: 


Poate sunt răutăcios , dar din punctul meu de vedere , e mai SF decât sfera Dyson (care nu a existat &#537;i nici nu va exista vreodată). Pe o asemenea navă , în mod sigur  ar izbucni un război . Din cauza curvelor  :) !

Night
18 Noi 2024 00:44


Oportunitatea de un premiu încă există. A participa din România, o echipă, ca poten&#539;ial, încă există.

apreciez sim&#539;ul umorului. Este vorba totu&#537;i despre un proiect mental. (adică oricine vine cu ideea sa, bazată pe fizică).

ehh.  Eu sper că vor apare cel pu&#539;in câteva echipe. Suntem sau nu pe harta competi&#539;iei? (initiatorii sunt din UK),

catalin dumitru
18 Noi 2024 02:17


Să putem controla mai întâi fuziunea nucleară , că o să fie nevoie să cărăm cu noi o mică stea . Pe care eu a&#537; băga-o într-un astreoid măricel , golit pe interior . Mai departe, propulsie pe măsură , habitat cam ca acasă , rotirea bolovanului călător pentru simularea gravita&#539;iei , etc . 

După capul meu , nu merge treaba asta cu o navă construită ad-hoc . Nici dacă ar fi umplută cu robo&#539;iei care să repare repede stricăciunile inerente . 
Cel mai mare du&#537;man al unei călătorii interstelare nu este timpul ci valurile de radia&#539;ii &#537;i de particule pe care orice navă trebuie să le ia în freză , că nu sunt sigur că ar putea fi respinse cu vreo tehnologie .

Stanescu Octavian
18 Noi 2024 13:16


deocamdata involutia este in crestere tari malformate rebutate vor razboi rusia china corea de nord  . din pacate au fost lasate sa si faca arme nucleare .  asa ca nu se stie cine mai ramane in viata

Night
20 Noi 2024 00:28


Sper că cel pu&#539;in o echipă se va putea coagula dintre membrii forumului (să figureze &#537;i România, printre participan&#539;i). 

Eu în loc de o singură navă (bună ideea cu asteroidul golit, sau tunelat), a&#537; folosi 3 nave (3 asteroizi) care să se deplaseze cumva în paralel, iar la 50-100 de ani să existe un schimb genetic între ele, gândit încât să nu existe dorin&#539;e de suprema&#539;ie (un risc) ci pentru a se maximiza succesul misiunii. 

Armele nucleare sunt într-adevăr un mare ciocan pe care copilul (umanitatea) îl are la dispozi&#539;ie (cu riscul ca totul din jur să i se pară cuie) - am reiterat o veche zicală. Să avem totu&#537;i încredere în ra&#539;iune.

valy
20 Noi 2024 09:06


Sper că cel pu&#539;in o echipă se va putea coagula dintre membrii forumului .Sa platim 20 ca sa castigam 5000? Asta e Caritas.

Night
20 Noi 2024 23:44


Nu cred să se înscrie mai mult de 20 de echipe.  Dar, cine &#537;tie.  Vom vedea în Decembrie când se vor mai face aun&#539;uri. Un Caritas interstelar! Comic.  :lol:

Night
22 Noi 2024 01:22


O mare problemă mi se pare lipsa unui câmp gravita&#539;ional terestru. Care va fi adaptarea oamenilor pe termen lung la noua gravita&#539;ie (pseudo gravita&#539;ie centrifugă probabil de 0.x g)?

Pe drum, specia umană se va transforma în altă specie, având în vedere durata călătoriei.

Pentru a parcurge 30 de ani lumină doar ne-ar trebui 500 000 de ani, având în vedere mijloacele actuale.

catalin dumitru
22 Noi 2024 02:57


Cred că ar fi posibilă ob&#539;inerea unei for&#539;e centrifuge echivalentă cu un G . Numai să nu crape naibii nava bolovan .

La o durată a&#537;a mare , posibil să ajungă la stele un altfel de homo sapiens . Dar ar mai fi posibil ca între timp , pe Terra să apară altă tehnologie de deplasare , bolovanul să fie ajuns din urmă &#537;i cei mai rapizi să le arate curul prin hublouri , primitivilor "homo alter sapiens" . 
Iar ă&#537;tia din urmă , să o ia ca pe o formă de salut . 

După juma de milion de ani , ă&#537;tia len&#539;i ajung la destina&#539;ie , pe planeta deja locuită de cei rapizi ,  se dau jos din bolovan &#537;i îi salută pe locuitori exact a&#537;a cum au fost învă&#539;a&#539;i pe drum de înainta&#537;ii acestora .

După care , sunt lua&#539;i la bătaie de bă&#537;tina&#537;i , urca&#539;i cu for&#539;a în bolovan cu destina&#539;ia terra , iar după încă 500 000 de ani , urma&#537;ii lor ajung pe planeta mamă &#537;i îi iau la bătaie pe pământeni , conform ritualului transmis din genera&#539;ie în genera&#539;ie.

Morala : nu face o întreagă planetă cu capul , ce pot face o mână de indivizi cu fundul !

Mircea Pteancu
22 Noi 2024 13:20


Un amanunt:  forta centrifuga nu poate inlocui gravitatia decat daca bolovanul e scobit in interior iar crono-astronautii umbla in interior, cu capul spre centrul acestuia.
Daca nu, bietii fraieri vor fi aruncati in spatiu de catre forta centrifuga care este antagonica cu gravitatia.

Exista de zeci de ani un concept canadian de nave / statii spatiale cilindrice insa, nu sferice ca bolovanii. 
( Asta se intampla pe vremea cand dumnealor se ocupau si cu altceva nu doar cu coorismul si comunismul bolsevic mascat in forma globalismului. )
In ele locuitorii vor trai pe suprafata interioara. Pe doua treimi din circumferinta vor fi locuinte, pamant agricol, culturi, ochiuri de apa, drumuri si ateliere ( sper ca si vreo doua-trei puburi  :P ) iar o treime va fi un cer artificial, cu imaginea Soarelui si nori de poveste. De-a lungul axei statiilor, cu lungime de cativa kilometri, se va putea practica zborul cu aripi gen Icarus deoarece acolo va fi imponderabilitate. Lungimea enorma a acestor constructii va permite folosirea motoarelor ionice care au impuls mic , sunt slabe. Dar pe termen lung - cei care vor locui acolo nu se vor grabi, vor avea tot timpul - motoarele ionice pot ridica viteza statiei/ navei la o zecime din viteza luminii.
Deci prima generatie, sau a doua, ar putea debarca pe Proxima Centauri. Daca va fi pe ce sa debarce ...
Intr-un milion de ani, o asemenea vechitura ar putea traversa Galaxia. Insa vorba noului coleg Night: de ce ?

Cerinta amintita de Catalin este insa obligatorie: stapanirea fuziunii termonucleare.

Opinia mea este insa aceea ca obstacole socio-culturale, legate de natura umana, fac imposibile asemenea proiecte, niste utopii. Daca se va incerca realizarea lor, se vor termina in tragedii cutremuratoare.

Mircea

catalin dumitru
22 Noi 2024 14:06


Aceste obstacole socio-culturale pot fi depă&#537;ite de o anumită mentalitate , specifică celor cu autism .

Cei cu Asperger ar fi mai potrivi&#539;i , având în vedere că autismul lor este func&#539;ional , uneori în limite &#537;i capacită&#539;i intelectuale specializate , care de regulă depă&#537;esc pe cele ale indivizilor normali la cap .

Dar cel mai mare avantaj la asemenea popula&#539;ie îl reprezintă lipsa totală sau aproape totală a egoului , a dorin&#539;ei de putere &#537;i de avere . 

Ideal pentru un asemenea echipaj ar fi un lider cibernetic , un fel de robot inteligent , apt să dea  sfaturi cu statut de legi sau reguli stricte . Auti&#537;tii iubesc să fie îndruma&#539;i , asta le asigură un confort mental care le separă eu-l interior de vacarmul &#537;i avalan&#537;a de informa&#539;ii cu care sunt bombarda&#539;i non stop .

valy
22 Noi 2024 18:10


Cu o astfel de lume dece ai mai vrea sa pleci spre stele?

catalin dumitru
22 Noi 2024 19:11


Nu este o lume perfectă , nici pe departe . Spre exemplu , auti&#537;tii nu gestionează bine pericolele &#537;i au o viziune limitată , asupra viitorului . 
O asemenea lume poate stagna din punct de vedere evolutiv . O catastrofă planetară poate rade mai u&#537;or o civiliza&#539;ie uniformă . 
În schimb , în caz de belea cosmică , un grup de indivizi egoi&#537;ti au &#537;anse mult mai mari să supravie&#539;uiască .

valy
22 Noi 2024 21:20


Daca poti sa construiesti un astfel de ecosistem care sa reziste mii sau sute de mii de ani, pai faci o duzina si le dai drumu aiurea, poate gasesc calea cea buna, dupa noroc. Iar daca fiecare se poate autoreplica deja te-ai scos.
Asa cum evolutia s-a bazat pe numere mari de indivizi capabili sa se reproduca cu mici variatii ici colo (mutatii) si s-a ajuns unde s-a ajuns, dece sa nu urmam exemplul de succes?

Night
23 Noi 2024 13:44


Viitorul speciei umane este în spa&#539;iu, pentru un simplu motiv. Curiozitatea umană &#537;i expansiunea naturală.

Ca orice virus, &#537;i specia umană va căuta să se multiplice în cosmos.

Revenind la proiect, se poate gândi ceva coerent &#537;i realist. Variabilele cele mai mari ar &#539;ine de aspectul sociologic. Peste 100 de ani , din punct de vedere tehnic se vor fi rezolvat multe probleme din prezent.
Dar cele psiho-sociologice vor rămâne.

p.s.
recomand citirea paginii anterioare, pentru cei nou veni&#539;i pe topic.

CristiB
23 Noi 2024 14:39


Viitorul speciei umane este în spa&#539;iu 

Si acum unde se afla? 
Necunoasterea Creatiei/Universului si mai ales impotrivirea de a sti ceva despre un Creator duc bineinteles la asemenea exprimari bazaconice. Pierdere de timp si de resurse, intr-un cuvant Auriol.
Pentru cei mai noi veniti pe forum recomand si eu citirea paginilor anterioare despre Auriol.

Night
23 Noi 2024 17:44


Momentan suntem "ni&#537;te" viru&#537;i ce trăiesc la suprafa&#539;a superficială a unei imense sfere denumite Pământ.

Night
25 Noi 2024 16:59


&#536;i ace&#537;ti viru&#537;i, vor coloniza galaxia, .. asta dacă nu ne vom auto-distruge.

catalin dumitru
25 Noi 2024 20:30


Am mari îndoieli că vom coloniza ceva, chiar &#537;i fără să ne auto distrugem .  Trăim prea pu&#539;in &#537;i suntem prea fragili pentru un vis a&#537;a de mare .

În goana după fericirea individuală , numărul celor dispu&#537;i să se sacrifice pentru colonizare, tinde spre zero  , dacă distan&#539;a până la &#539;intă devine prea mare .

Dar cercetarea trebuie să continue , a&#537;a că nu se &#537;tie de unde sare iepurele .

Mircea Pteancu
25 Noi 2024 20:36


Caracterul sinucigas al unor asemenea misiuni arata clar ca nu sunt variante fiabile.

Pana la urma, calatoriile in Univers ar putea deveni posibile daca se confirma ''gaurile de vierme'' sau daca dam, din gresala, peste vreo retea de deplasare prin Univesr, faurita in vremuri imemoriale ... nu se stie de cine, ca in ''Star Gate''. 

E voie sa visam si sa fabulam, suntem la Science Fiction.

https://www.youtube.com/watch?v=1-jON17NF0w

Mircea

Night
25 Noi 2024 20:41


Desigur că suntem viru&#537;i! Nu omite&#539;i for&#539;a din spatele acestor meme. Se va coloniza rapid, ne vom fi răspândit în galaxie. Asta va fi. Peste mii de ani.