-----------------------------------
Super Mario
21 Noi 2024 17:05

Skywatcher 90/900 mm acromat vs Svbony 80/560 mm ED
Va salut,

de ceva vreme ma tot gandesc sa imi cumpar un refractor de dimensiuni relativ mici, pentru observatii vizuale doar (nu astrofotografie) pt zilele in care sunt prea lenes pt a scoate afara artileria grea. 
 Pt scopul asta mi-am luat mai demult un acromat 70/700 mm pe care l-am si folosit destul de des dar acum ma bate gandul sa imi iau unul de 80 sau 90 mm, sa vad ceva mai mult decat cu cel de 70 mm dar sa si fie in acelasi timp si relativ mic si usor, potrivit pt un trepied AZ3. 
 Dupa ce am tot studiat ofertele si optiunile am ramas in final la doua modele: 

1. Skywatcher Evostar 90/900 mm f10 
Avantaje - 
Pret OTA - 930 lei 
Focalizator de metal 
Foarte usor, 2.2 kg tubul 
Colecteaza teoretic cu 26% mai multa lumina decat un refractor de 80 mm
Aberatie cromatica minima vizibila doar la Luna, Venus si Jupiter 
Multe review-uri pozitive ce lauda in special calitatea imaginii / sharpness chiar si la 180x - 200x magnificatie.

Dezavantaje - 
Calitatea constructiei tub / focalizator/ celula lentilelor clar inferioara unui Svbony 80 ED
Focalizator single speed clar inferior Svbony 80 ED
Unii spun pe forumuri ca apertura reala e putin sub 90 mm (sa fie oare adevarat ?!?)
Lungimea de 900 mm cam mult pt un telescop grab-and-go 

2. Svbony 80/560 mm ED f7
Avantaje - 
Calitate constructiei clar superioara unui SW Evostar 90 mm
Focalizator dual speed de calitate
Lungime doar 560 mm cu 60% mai scurt decat Evostar 90 mm
Ceva mai putina aberatie cromatica decat la Evostar 90 mm

Dezavantaje - 
Pret - cam 2100 lei cu tot cu transport
Capacitate de colectare a luminii teoretic cu 26% mai scazuta decat Evostar 90 mm
Greutate - 3.0 - 4 kg (unii zic 3.0 kg altii 4 kg), oricum mult mai greu decat Evostar 90 mm

Voi ce parere aveti ? Ce ati alege dintre astea doua pe post de telescop grab-and-go ?

CristiB
21 Noi 2024 19:23

Re: Skywatcher 90/900 mm acromat vs Svbony 80/560 mm ED



Pret - cam 2100 lei cu tot cu transport


Salut! La pretul asta as mai pune putin si as lua Vixen-ul de 130 mm de la rubrica vanzari. Dar e numai o parere.

Super Mario
21 Noi 2024 20:30


La pretul asta as mai pune putin si as lua Vixen-ul de 130 mm de la rubrica vanzari. 
E o oferta interesanta intradevar dar eu caut un refractor de dimensiuni mici de tip grab & go.

CristiB
21 Noi 2024 20:33


In cazul asta dintre cele doua eu as alege ED-ul.

valy
21 Noi 2024 20:37

.. dar eu caut un refractor de dimensiuni mici de tip grab & go.

1  Skywatcher Evostar 90/900 mm f10 Are 1m, e urias!

Super Mario
21 Noi 2024 20:40

Are 1m, e urias!
Intradevar e cam lung dar cantareste in schimb doar 2.2 kg, mult mai putin decat ED-ul de 80 mm. Cu doar 2.2 kg cred ca ar trebui sa fie destul de stabil pe montura AZ3 pe care vreau sa o folosesc.

valy
21 Noi 2024 20:41


E din plastic?
Pentru tine conteaza greutatea sau dimensiunea (lungimea)?

Ia un mak.

mmarin
22 Noi 2024 00:00


Factorul limitant e ansamblul montură/trepied. De&#537;i e mai u&#537;or, EVOSTAR 90/900 are un moment de iner&#539;ie mai mare &#537;i are tendin&#539;a să oscileze timp mai îndelungat decât un tub mai scurt &#537;i mai greu. La trepiedul identic cu care am început călătoria am înlocuit urechile de prindere a picioarelor cu unele confec&#539;ionate din metal; a devenit sensibil mai rigid &#537;i am putut pune pe el un 120/600 - cam 5kg cu diagonală &#537;i ocular dar nu a fost tocmai vesel. Eu a&#537; zice să încerci să dai cu ochiul prin instrumentele altora înainte să iei o decizie, garantat ai de cheltuit mai mult decât speri. 
  Svbony 80 f/7 are 80mm apertură, cei care îi dau aproape 90 îl confundă cu acromatul 90/600 care are un nume similar.

P.S.
  Pentru cei interesa&#539;i, Svbony pare să aibă discounturi semnificative de Black Friday; pe Scamazon am găsit tripletul 80 f/6 la pre&#539; incredibil de mic.

Super Mario
22 Noi 2024 00:19


 Svbony 80 f/7 are 80mm apertură, cei care îi dau aproape 90 îl confundă cu acromatul 90/600 care are un nume similar.
Dupa cum am scris si in prima postare, unii spun pe alte forumuri ca Skywatcher Evostar 90/900 mm are defapt o apertura reala ceva mai mica de 90 mm. Nu era vorba de Svbony 80 ED ca ar avea apertura mai mare.
Trepiedul si montura pe care vreau sa il folosesc e AZ3, tine binisor achromatul 70/700 mm de 1 kg pe care il am acum.

mmarin
22 Noi 2024 00:44


Într-adevăr, am citit pe sărite &#537;i am luat-o pe arătură. Ce am spus despre montură/trepied  rămâne însă valabil, cu greu suportă ceva mai greu sau mai lung decât acromatul pe care-l ai.
  Deasemeni, trecerea de la 70 la 80-90mm apertură e departe de a fi spectaculoasă, mai ales dacă exemplarul pe care îl ai e unul reu&#537;it. E drept că vin sărbăutorile &#537;i începe să ne mănânce la portofel, dar tot cred că ar fi bine să încerci să vezi mai întâi cu ochii tăi dacă merită pre&#539;ul.

zoth
22 Noi 2024 09:48


Am avut SW90/900 cu multi ani in urma insa nu am ramas cu o impresie buna despre aceasta luneta. Mecanica este slaba, daca imi aduc bine aminte celula obiectivului este din plastic si parasolarul la fel. Bonus, ambele sunt lucioase. Focuserul este metalic dar pe format 1,25 ceea ce nu-ti permite folosirea accesoriilor (diagonala, oculare) pe 2" pentru campuri mai largi. Bonus, ca sa functioneze ok mai trebuie bibilit din suruburile de reglaj. Optica este medie spre mediocra si evident participa la loteria chinezeasca cand vine vorba de corectia obiectivului. La 180x contururile erau deja moi iar imaginea avea tenta evident vinetie de la cromatismul rezidual.
Imi aduc aminte gluma nesarata in care aceste lunete erau vandute in combinatie cu montura EQ2 cu trepied de aluminiu. Daca aveai proasta inspiratie sa lungesti picioarele trepiedului pentru a aduce luneta la o inaltime accesibila pozitiei de observatie, erai fericitul posesor al unui instrument in care imaginea tremura chiar si cand respirai langa el. Nici pe AZ3 nu va sta mai bine pentru ca este un instrument lung. Mai degraba unul mai greu si compact decat unul usor si lung, cu fizica nu e de gluma ...

gpaunescu
22 Noi 2024 12:17


Eu as lua SVBony 80 ED
Uite aici poze facute cu el:
https://app.astrobin.com/equipment/explorer/telescope/341/svbony-sv503-80ed

E un ED, totusi fata de un acromat. Am avut un SW Evostar 72 ED si era foarte bun. 
Pe CN sunt numai lucruri bune despre svbony seria 503 ED (adica raportul pret calitate e foarte bun).
Si nu in ultimul rand, are focuser dual (10:1), din metal.

Subscriu de asemea si celor care au zis ca nu e o buna idee sa pui o luneta lunga pe AZ3. Nu conteaza numai greutatea; din pacate lungimea va fi un factor deranjant in stabilitate

CristiB
22 Noi 2024 12:24


.. as lua SVBony 80 ED
Uite aici poze facute cu el:
https://app.astrobin.com/equipment/explorer/telescope/341/svbony-sv503-80ed

O intrebare de necunoscator. &#128522;
Vezi si cu ochiul liber cam ce se vede in acele fotografii?

gpaunescu
22 Noi 2024 13:10


Nu ai cum sa vezi cu ochiul liber ce se vede in fotografii; le-am dat numai ca sa se vada calitatea opticii.
Dar in luneta SW Evostar 72ED (e apropiata de 80 ED ca si apertura), la vizual se vedeau excelent stelele ca niste puncte, imagini superbe cu luna.
Am si un Omegon 90/500 acromat si e ok la deepsky; la luna foarte putine aberatii cromatice, dar i-am pus filtru semi-apo.

Super Mario
22 Noi 2024 13:10


Zoth - Multumesc pt raspuns.
Gpaunescu - eu sunt interesat doar de observatii vizuale, nu de astrofotografie. Svbony 80 ED ar trebui teoretic sa aibe ceva mai putine aberatii cromatice decat SW Evostar 90/900 mm dar diferenta nu va fi chiar asa mare deoarece Evostar e f10. Aberatia cromatica ceva mai pronuntata la Evostar va fi vizibila doar la Luna, Jupiter, Venus... la DSO - nebuloase si galaxii si Evostar va arata o imagine curata fara aberatii cromatice. Si in plus Evostar avand o apetura mai mare si colectand cu 26% mai multa lumina decat Svbony 80 ED, va fi mai bun la DSO decat ED-ul de 80 mm.

valy
22 Noi 2024 13:17


..si colectand cu 26% ..Asta nu inseamna ca va fi automat cu 26% mai bun decat ED-ul de 80.
Eu as cumpani mai bine alegerea, in sensul ca as incerca sa privesc prin ambele tipuri. As alege pe cel mai bun, si pentru montura ar incerca sa o intaresc pe cea existenta sau sa iau una mai solida. Pana la urma nu e dificil sa ai o montura AltAz buna, pentru observatii vizuale, chiar apeland si la DIY sau SH.

gpaunescu
22 Noi 2024 13:18


Zoth - Multumesc pt raspuns.
Gpaunescu - eu sunt interesat doar de observatii vizuale, nu de astrofotografie. Svbony 80 ED ar trebui teoretic sa aibe ceva mai putine aberatii cromatice decat SW Evostar 90/900 mm dar diferenta nu va fi chiar asa mare deoarece Evostar e f10. Aberatia cromatic ceva mai pronuntata la Evostar va fi vizibila doar la Luna, Jupiter, Venus... la DSO - nebuloase si galaxii si Evostar va arata o imagine curata fara aberatii cromatice. Si in plus Evostar avand o apetura mai mare si colectand cu 26% mai multa lumina decat Svbony 80 ED, va fi mai bun la DSO decat ED-ul de 80 mm.

Am inteles ca o vrei pt vizual; am pus site-ul ala numai ca sa vezi ca e totusi o calitate buna la svbony.
Da, colecteaza mai multa lumina cea de 90, dar F10 o face mai intunecata.
Eu am si 102 F7 si e foarte bun la DSO.
Oricum e mai solid construit svbony.

Super Mario
22 Noi 2024 14:45


Gpaunescu - sunt de accord cu tine, Svbony 80 ED e o optiune foarte buna ca telescop grab & go.

Mircea multumesc pentru raspuns. Newton de 130/650 mm au 3.5 -  4 kg iar cele de 150/750 mm deja 5-6 kg, is de dimensiuni medii, nu mici. Si da cu newton nu ai aberatie cromatica dar ai coma gramada cu vedere buna doar in centru imaginii, ai contrast si sharpness reduse, ai de colimat la ele, ai de asteptat mult pana ating echilibru termic, ai turbulente mult mai pronuntate decat la refractor ce distorsoneaza imaginea si asa mai departe. Oricum newton de 150 mm si 5-6 kg is mult prea mari pt a fi considerate grab & go iar decat newton 130/650 mm tot mai bine un acromat 90/900 mm de 2.2 kg sau ED 80 mm.

gpaunescu
22 Noi 2024 14:56


E aici pe site unul SH (dar practic nou, dupa cum il declara colegul) , la 1200
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=238428#238428

Bivanus
22 Noi 2024 20:46


Seara buna , eu folosesc cu mare placere la categoria 80mm pe fratele de fabrica care are scris pe el TS in loc de Svbony. Mic la stat , mare la sfat si o placere la carat (il scot intr-o mana deja montat pe trepied) Da , e nitzel mai greu decat alte modele existente, dar fiind scurt si indesat nu am plangeri legate de echilibru sau de atenuarea vibratiilor intr-un timp excesiv.

Mircea Pteancu
22 Noi 2024 22:24


Scuze, mi-am luat sfatul inapoi. 
Nu sunt eu Schwarzeneger dar nu m-am asteptat sa ai probleme cu o diferenta de un kilogram.
Nu simt mare diferenta intre dobul de 200mm de 18kg si cel de 250mm de 25 kile, pe care le consider instrumente mici. Daca cineva nu crede, sa-i intrebe pe cei cu care ies la observatii. Acelea sunt instrumente mici iar unul de 150mm este ultra-portabil.

Despre avantajele si dezavantajele reflectoarelor versus lunetele s-a discutat deja pe larg, si mult mai competent, in alta parte. 

M.

mmarin
22 Noi 2024 23:09


@Mircea Pteancu: Nu tre' să pui la suflet, când cineva pune o întrebare pe forum a&#537;teaptă de obicei o confirmare, nu un răspuns. Decizia e deja luată.
  Când cineva folose&#537;te termenul &#8222;grab&go&#8221; se referă la ceva ce poate fi cărat fără complicatii până la locul de observa&#539;ii &#537;i înapoi. Care nu e neapărat în dosul casei ci poate fi la câteva sute de metri sau chiar kilometri. &#536;i care echipament trebuie hămălit eventual câteva etaje pe scări &#537;i printr-o u&#537;ă îngustă care &#539;i se trânte&#537;te în ceafă imediat ce &#539;i-ai luat mâna de pe ea, obosit &#537;i înghe&#539;at bocnă după câteva ore în câmp deschis. La care bagaj mai po&#539;i adăuga &#537;i o bicicletă căci, dacă po&#539;i cumpăra un telescop în rate dintr-un salariu obi&#537;nuit, nu acela&#537;i lucru se poate spune despre un automobil, fie el &#537;i SH. Zic &#537;i eu, nu dau cu parul.

Super Mario
23 Noi 2024 00:45


Mircea - caut un refractor mic si usor pt ca eu trebuie sa-mi mut tot timpul telescoapele dintr-un balcon in altul. Dintr-un balcon am vedere spre sud, din celalat spre vest. Cu trepied si montura AZ3 de 3 kg plus inca 2-3 kg un refractor mic le pot muta lejer impreuna, fara sa le demontez. Asa fac acum cu montura AZ3 si acromatul 70/700 mm ce cantareste doar 1 kg. Am si un refracror mai mare ce impreuna cu trepiedul si montura cantareste cam 15 kg dar is mai greu de carat dintr-un balcon in altul. Un acromat 90/900 mm sau ED 80 mm, foarte usoare, le-as folosi cu siguranta mult mai des.

valy
23 Noi 2024 09:57


Ia doua monturi, sa stea pregatite, muti doar telescopul.

CristiB
23 Noi 2024 10:59


...Nu sunt eu Schwarzeneger ..
M.
Ia mai gantiti-va un pic daca chiar asa e! &#128522;
Schwarzenegger tradus in romana inseamna Vanatorul Negru.
,,Schwarz " e culoarea si  ,,egger" e forma de dialect a cuvantului Jäger = vanator, in Romania ar fi ceva de genul  ,,prun&#257;" dar o parte a tarii (unde m-am nascut si eu &#128522;) spune  ,,perja ".  Cam asa e si cu vanatorul lor dar tot vanator ramane.
Si acum o intrebare, cine umbla noaptea pe toate coclaurile si se vede de departe ca o silueta neagra cu  AG-ul de 130mm pe un umar si cauta sa vaneze duble pentru ca simplele sunt deja o tinta prea usoara?
Cum cine? Schwarzenegger -ul stelar romanesc, alias Vanatorul Negru Mircea alias M.

zoth
23 Noi 2024 12:33


 ... cine umbla noaptea pe toate coclaurile si se vede de departe ca o silueta neagra cu  AG-ul de 130mm pe un umar ...

Gata, i-ai dat cu negru din crestet pana-n talpi  :)  ... presimt ca asa o sa-i ramana numele!

https://www.youtube.com/watch?v=nVrdXUHvsF0

CristiB
23 Noi 2024 12:41


..Gata, i-ai dat cu negru din crestet pana-n talpi  :)  ... presimt ca asa o sa-i ramana numele!
Pai negrul e un lucru fantastic in astronomie! &#128522;
Toti cautam un cer cat mai negru, locatia din care facem observatii trebuie sa fie cat mai intunecata si chiar dumneata dai cu negru din crestetul si pana-n talpile tuburilor binoculare. &#128522;
De ce nu si Vanatorul Negru!?

Mircea Pteancu
23 Noi 2024 15:33


Super Mario si colegii

Mi-a trebuit mie sa ma bag !
Acum e momentul sa strig: ''Opriti bataia ca mi-a cazut palaria !''. :shock: 

Multumesc tuturor pentru explicatii, pentru ce inseamna si ce se intelege prin ''grab and go''.
Mi-am luat sfatul inapoi pentru ca am inteles ca Super Mario vrea neaparat o luneta, nu cauta un instrument, de orice tip ar fi el, care sa fie portabil , sau ''grab and go'' cum ziceti voi. Deci sfatul meu a fost nepotrivit, imi cer scuze.

Si eu am facut observatii cu dobul de 160mm din balcon etaj VII, vedere nasoala spre NE. Ani de zile, stiu cum este. Vorbind discutii, la modul general, mie mi se pare ca luneta cere un spatiu mai mare de desfasurare decat un newtonian echivalent. Vrei, nu vrei, e nevoie de montura inalta care trebuie cracanata ca sa fie stabila, iti trebuie scaun de observatii ca sa nu stai cocosat. Oarecum, luneta te respinge, te impinge de la ea. Reflectorul newtonian azimutal e mai iubaret, pe acesta il ''kamasutrezi'', te sui pe el, te lipesti de el.

Dar ... daca-i vorba de observatii din doua balcoane diferite, se schimba treaba. Newtonianul nu poate fi transportat prin casa, mai ales in stare asamblata. Amatorul insurat care indrazneste sa faca asa ceva, sa nu se mire ca va ajunge sa doarma pe covorasul de la intrare. Newtonienele disloca tot in jurul lor, agata , zgarie, lovesc oricata grija ai avea. Sunt animale de curte sau de spatiu liber. La mine, doar oglinzile lor au vazut interiorul casei, cu ocazia foarte rarelor bai.

Deci revin asupra sfatului dat si sunt de parere ca luneta ED de 80mm e cea potrivita. Lasand la o parte loteria calitatii optice, probabil ca luneta de 90x900mm va fi incomoda pe balcon datorita lungimii. Ideea cu doua monturi mi se pare buna, ca nici transportul prin casa a unei lunete asamblate nu-i fara riscuri.

Succes, Mircea

Space83
30 Noi 2024 15:01


Daca pretul ar fi la fel sau macar cat de cat apropiat atunci probabil Svbony 80 ED ar fi alegerea mai buna... DAR !!! La noi in tara SW Evostar 90/900 mm OTA cu tot cu diagonala oculare si cautator costa 930 lei iar Svbony 80 ED OTA fara nimic altceva 2100 lei, de aproape 2.5 ori mai mult. Eu as zice ca nu se merita de 2.5 ori mai mult tinand cont ca la DSO oricum acromatul e mai bun avand apertura mai mare, la Luna si planete pana pe la 150x trebuie sa fie cam tot pe acolo, acromatul cu luminozitate si rezolutie mai ridicate dar cu mai multa aberatie cromatica la Venus, Marte, Jupiter si Luna. Oricum acromatul e F10 si deci destul de bine corectat. M-am uitat si pe YouTube la niste video-uri review la cele doua refractoare si cantarite exact Evostar 90/900 are 2.2 kg iar Svbony 80 ED 3.0 kg. Da Svbony 80 ED e mai scurt cu mult decat acromatul de 900 mm dar e si cu aproape 50% mai greu. In concluzie ambele au avantaje si dezavantaje dar diferenta de pret e foarte mare. Parerea mea e ca pentru observatii vizuale doar (nu astrofotografie) nu se merita 2100 lei pe Svbony 80 ED cand acromatul SW Evostar 90/900 mm cu tot cu oculare diagonala si cautator e doar 930 lei. E prea mare diferenta de pret intre ele. Si oricum 2100 lei doar pentru a trece de la acromat 70/700 mm la ED 80 mm, nu are sens. Mai bine 930 lei pt a trece la acromat 90/900 mm.

valy
30 Noi 2024 15:24


Desigur sunt banii tai decizia ta.
Dar:
- cat dai atata face
- comparatia nu e chiar corecta, compari achro cu ED, nu e chiar kil pe kil, un kil de achro nu e de doua ori mai bun decat juma de kil de ED

gpaunescu
30 Noi 2024 18:49


Am postat mai sus un link la un svbony SH la 1200, de pe acest site (by the way: eu am luat SH de 102 din Germania); daca vorbesti cu persoana care-l vinde, il poti si vedea.
Un ED iti va permite sa folosesti o magnificatie mai  mare.
90 nu e ceva nemaipomenit peste 80.

catalin dumitru
30 Noi 2024 20:23


Pentru DSO, 90/ 900 e bun doar la acelea mititele &#537;i destul de luminoase . Adică nu prea multe .

Super Mario
04 Dec 2024 14:59


gpaunescu - intradevar la mana a 2-a preturile is foarte tentante dar si riscurile is pe masura. Multi din cei care vand la mana a 2-a nu is sinceri si ascund problemele pe care le au produsele vandute, fiind interesati doar sa le dea la un pret bun. La mana a 2-a mi se pare ca e ca la ruleta ruseasca, poti sa ai mare noroc sa cumperi un produs in stare impecabila la un pret mult mai mic decat in magazin sau poti sa iti iei teapa rau de tot. Am patit-o si eu odata cu un telescop ieftin, vanzatorul mi-a promis ca e ca nou dar cand l-am primit se vedea in ceata totala chiar si la 30x magnificatie, avea lentila zgariata, trepiedul avea 2 cleme din 3 rupte... noroc ca am dat doar 250 lei pe el. L-am aruncat direct in gunoi. Invatatura de minte.

Catalin Dumitru - ai dreptate, 90 mm e putin pentru DSO dar totusi ar trebui sa fie mai bun decat 80 mm ED la capitolul asta

catalin dumitru
04 Dec 2024 19:52


Stai lini&#537;tit Super Mario , că po&#539;i să iei &#539;eapă &#537;i cu produse optice noi . &#538;eapă la greu !! În schimb, pe forum sunt o grămadă de membri serio&#537;i ,  cărora nu cred că a avut careva ceva de repro&#537;at . 

Unele vânzări par un pic suspecte din cauza pre&#539;urilor mici . Adevărul e că sunt mici nu pentru că ar avea sculele ceva hibe , ci pentru că vin de la adevăra&#539;i pasiona&#539;i care au rulat zeci &#537;i zeci de telescoape sau lunete &#537;i cărora li se rupe dacă vând ceva impecabil la jumătate de pre&#539; , de exemplu . 

Eu sunt unul dintre cumpărătorii de SH de pe forum &#537;i nu am regretat vreodată . În schimb am luat &#539;eapă cu accesorii cumpărate de noi , de la dealeri cu preten&#539;ii .

Mircea Pteancu
04 Dec 2024 21:22


Sunt de acord cu Catalin dar obiectele accesibile unei lunete de 90mm nu sunt chiar putine, daca incluzi si stelele duble.
La roiuri stelare deschise si la stelele duble, se va descurca bine luneta de 90mm. 
Ba vei vedea si cateva galaxii cu ea, cu siguranta M31, M32, M60, M94. Acestea le-am observat cu reflectorul de 76mm.
Gasirea obiectelor este extrem de restrictiva din oras, nu atat apertura instrumentului.
Tocmai lucrez la actualizarea jurnalului de observatii in format digital. Pun ca dovada pentru cele afirmate mai sus, o parte din obiectele observate cu reflectorul de 76x700mm in Aprilie 2022. 
Este adevarat ca din Calea Zen spre Lantul lui Markarian am reusit sa vad numai M60. La M84 si M85 nu am reusit sa ajung din lipsa de repere. Repet, gasirea obiectelor e marea problema abia apoi vin detaliile precum apertura, ocular, camp real etc ...

Iar cu o luneta de 120mm, daca-i buna, vei fi in alta clasa. Fa un efort si o testeaza.

Mircea

CristiB
04 Dec 2024 23:06


...Ba vei vedea si cateva galaxii...
Ar fi fost interesant, cel putin pentru mine, daca erau notate si la DSO-uri magnificatia cu care au fost observate. E o tema care fermenteaza acum prin intentiile mele. &#128522;

gpaunescu
04 Dec 2024 23:40


Vezi ca are Tudor tabele cu DSO observate cu binoclul.
E un topic cu asta. Daca nu le găse&#537;ti, spune-mi si le caut.

Super Mario
05 Dec 2024 00:18


Catalin Dumitru - eu am luat teapa cu telescopul stricat de 250 lei pe OLX, nu aici pe forum. Mi-a trecut cheful de cumparat SH dupa experienta aia.

Mircea Pteancu
05 Dec 2024 00:28


CristiB

Da, asta-i o buna intrebare clarificatoare: cu ce instrument vei observa ?

La micul reflector 76x700mm, obisnuiesc sa folosesc fie ocularul Plossl 10mm pentru 70x, fie ocularul Plossl 9mm pentru 77x. Daca obiectul suporta mariri mai mari ( nebuloasa planetara sau roi globular) maresc la 117x cu Plossl 6mm.
Marirea de 28x/ Plossl 25mm o folosesc indeosebi la roiuri foarte mari ( M45 ) si la gasirea ''adresei'' de resedinta stelara a obiectului.

Incepand de la dobsonianul de 125mm, rar folosesc mariri sub 100x. Cam de la 108x, cu zoom 8-24mm, in sus.
La dobul de 200m imi place pentru DSO marirea de 154x/ zoom 8mm iar pe dobul de 250mm folosesc frecvent 171x, fie cu TS 7mm UWA, fie zoom Svbony la f= 7mm.

Sfatul meu este sa folosesti mariri sanatoase. Zilele acestea am citit ca marele expert in oculare Don Pensack prefera, pentru DSO,  Morpheus de 12,5mm pe dobul sau de 305mm. Asta inseamna 120x.

Acesta este modul in care observ eu, nu pretind ca altfel nu se poate. Poate alti colegi au alte preferinte. Ascult cu atentie la alte opinii.

Mircea

Erwin
05 Dec 2024 09:27


Eu zic să păstrezi actualul instrument pe un balcon &#537;i să iei un altul pentru celălalt. Se rezolvă problema transportului. Limita de greutate pe care ai impus-o bănui că este condi&#539;ionată de montura AZ3 cu trepiedul slab pe care-l ai. La un al doilea instrument dispare această problemă, poate fi &#537;i un mic dobsonian de 150x750 cu un singur bra&#539; pe care-l pui pe un scaun stabil sau o ladă. Cu luneta pe care o ai te ui&#539;i la planete, Lună, Soare *cu filtru* &#537;i cu newtonianul la DSO. Îl pui pe balconul mai întunecat. Nu strică niciodată să ai mai multe instrumente, mai ales complementare. Pentru compensarea comei la newtoniene scurte se folosesc oculare bine corectate, desigur mult mai scumpe decât cele stock. &#536;i astea le po&#539;i lua SH, eu a&#537;a le am pe majoritatea din trusă. 

Cealaltă alternativă care s-a mai vehiculat &#537;i o sus&#539;in este să iei un MAK de minim 127mm (este si SH chiar acum in bazar dacă nu s-a dat). Unul de 150 este mult mult mai bun insa este mai greu &#537;i ai nevoie de o montură serioasă.

CristiB
05 Dec 2024 09:44


...Da, asta-i o buna intrebare clarificatoare: cu ce instrument vei observa ?...
E un pic cam off-topic , dar nu prea mult, colegul initiator poate si el profita de aceste informatii pentru a-si alege instrumentul potrivit.
Mai intai multumesc frumos lui Mircea Pteancu si lui gpaunescu pentru raspunsuri si indicatii.
La intrebarea de mai sus acum as putea doar asa in mare sa raspund: cu un instrument binocular ( ceva intre 80-100x). 
Care ar fi focala si magnificatiile potrivite pentru acest instrument ca sa exceleze la DSO e deja o alta tema in procesul de fermentatie. O sa vedem daca iese vin bun sau otet. 
Mircea multumesc inca o data ca ma impingi spre magnificatii mari, sper sa nu fie pasul din fata prapastiei.&#128522;

Mircea Pteancu
05 Dec 2024 20:50


CristiB

Tudor a facut deja niste analize foarte detaliate despre ocularele pentru un binocular mare. El si are experienta practica cu asemenea instrumente, recomand cu toata increderea.
Astept cu mare interes sa rasara un nou binoclu cotit mare in Europa Centrala, bafta !

Mircea

Super Mario
22 Dec 2024 02:07


Zilele trecute am avut ocazia sa testez Skywatcher Evostar 90/900 mm langa un ED 102/714 mm si acromatul meu de 70/700 mm. Deoarece cerul a fost innorat am fost obligat sa observ un bloc aflat la 400 metrii distanta. Am fost placut surprins de greutatea relativ mica a SW 90/900 mm, cu tot cu inelele de metal si sina avea exact 2.2 kg. Lungime 90 cm fara diagonala. 
Performanta optica o descriu pe trei categorii:
1. Luminozitate
La capitolul asta ED-ul de 102 mm a iesit bineinteles pe primul loc urmat la mica distanta de SW 90/900 mm. Micutul acromat 70/700 mm avea o luminozitate semnificativ mai scazuta decat SW 90/900 mm. Teoretic refractorul de 102 mm capteaza cu 28% mai multa lumina decat cel de 90 mm iar cel de 90 mm cu 65% mai multa lumina decat ala de 70 mm. Exact asa mi s-a si parut ca a si fost in practica. Diferenta de luminozitate intre 102 si 90 mm a fost mult mai mica decat intre 90 si 70 mm.
2. Aberatie cromatica
Micutul acromat 70/700 mm a aratat cea mai curata imagine, milimetric mai buna decat ED-ul de 102 mm. SW 90/900 mm din pacate prezinta clar mai multa aberatie cromatica decat celelalte doua refractoare, in special la peste 100x magnificatie. Asta dupa cum am scris si mai sus, uitandu-ma la un bloc la 400 metrii distanta (nu la Luna sau planete). Mare pacat totusi ca nu le-am putut testa pe Luna sau planete. Is convins ca la Luna, Jupiter si Venus situatia ar fi fost la fel dar la restul planetelor si la DSO, aberatia cromatica ar fi fost cu siguranta de nesesizat si la SW 90/900. In ce masura ar fi deranjat sau nu aberatia cromatica cu SW 90/900 la Luna, Jupiter si Venus nu imi pot da seama dar pe timpul zilei la peste 100x pt mine personal era deja deranjant. La 152x cu ocular 6 mm chiar ma enerva.
3. Rezolutie / Detalii
Si la capitolul asta ED-ul de 102 mm le intrece lejer pe celelalte doua refractoare. La aceasi magnificatie ma asteptam sa vad mai multe detalii cu SW 90/900 mm decat cu acromatul 70/700 mm dar culmea, nu a fost asa, ambele arata practic la fel de multe detalii. Oricat m-am chinuit sa vad o diferenta de sharpness / claritate / detalii, nu am reusit, ce vedeam pe SW 90/900 mm vedeam si pe acromatul 70/700 mm dar cu luminozitate clar mai scazuta. Aici trebuie sa spun ca am fost dezamagit de SW 90/900 mm. 
Per total am ramas cu sentimente amestecate despre SW 90/900 mm, pe de-o parte luminozitate buna mult peste cea a micutului acromat 70/700 mm, pe de alta parte dezamagire la capitolele aberatie cromatica si rezolutie / detalii / sharpness. Ma gandesc totusi ca probabil mi-ar fi facut o impresie mai buna daca il testam la Luna, planete si DSO decat asa pe timp de zi.

mmarin
22 Dec 2024 14:48


Mario, e&#537;ti încă sub influen&#539;a unei decizii pe care ai luat-o deja &#537;i la care &#539;i-e greu să renun&#539;i. E OK, face parte din natura umană să ne agă&#539;ăm de trecut. Dar cea mai mare îmbunătă&#539;ire pentru calitatea observa&#539;iior ar fi să ie&#537;i din casă, afară din ora&#537; e încă &#537;i mai bine. Am petrecut &#537;i eu multe ore cu telescopul pe balcon sau la fereastră dar numai când o ie&#537;ire în câmp nu era fezabilă, chiar &#537;i observând de pe peticul de verdea&#539;ă înghesuit între blocuri aduce un plus semnificativ calită&#539;ii imaginii. 
  Rezultatele testului comparativ pe care l-ai făcut se încadrează în experien&#539;a mea anterioară, păstrând acela&#537;i raport focal nu obtii o cre&#537;tere semnificativă a rezolu&#539;iei percepute odată cu cre&#537;terea aperturii; dacă ai fi făcut un test pe stele duble strânse, aproape de limitele teoretice ale instrumentelor, diferen&#539;ele ar fi fost u&#537;or de observat. Culorile false - franjele colorate care însotesc liniile de demarca&#539;ie între alb &#537;i negru sunt mai intense la obiectivele cu sticle ED pentru că sunt mai concentrate, la acromatele clasice ai culori mai pu&#539;in saturate dar întinse pe o suprafa&#539;ă de câteva ori mai mare; în lumină slabă un acromat poate părea lipsit de abera&#539;ii dar asta nu înseamnă că imaginea e perfectă. De aceea luneta ED oferă mai multe detalii în ciuda culorilor false mai intense: toate lungimile de undă sunt focalizate într-o zonă îngustă; la acromat sunt într-o fâ&#537;ie mai adâncă &#537;i, mai rău, sunt afectate de abera&#539;ia sferică care e corectată bine doar pe o por&#539;iune îngustă a spectrului vizual.
  Dacă vrei un instrument semnificativ mai bun decât cel pe care-l ai va trebui să cheltuie&#537;ti mai mult decât ai programat ini&#539;ial &#537;i, eventual, să iei în considerare alte op&#539;iuni decât refractorul.

Super Mario
03 Iun 2025 13:33


Un update la ce am scris inainte.
Pana la urma mi-am luat Skywatcher 90/910 mm, am zis ca oricum e ieftin si daca nu o sa imi placa pot oricand sa il vand la mana a-2-a fara sa pierd prea multi bani. 
Il am deja de 2 luni, nu am postat nimic intre timp pt ca am vrut sa il testez bine inainte sa ma dau cu parerea. Cel pe care l-am testat inainte, la postatea mea anterioara, nefiind al meu, a fost testat cu o diagonala ieftina in timp ce Svbony ED 102 si acromatul 70/700 mm ambele aveau diagonale dielectrice 99%, asta cu siguranta a influentat putin si rezultatul testului pe care l-am facut atunci, in defavoarea acromatului 90/910 mm bineinteles.  
Celui pe care l-am cumparat acum i-am luat si o diagonala dielectrica 99% pt a fi testat in aceleasi conditii ca si celelalte doua refractoare pe care le am. 
Primul lucru pe care l-am observat a fost ca, surprinzator, e foarte sharp / clar si la 227x magnificatie (ocular 4 mm). Cel pe care l-am testat acum 7 luni, cu diagonala ieftina, avea o imagine cam spalacita, lipsita de claritate la 227x. Dupa cum am scris si mai sus posibil sa fi fost si din cauza diagonalei de proasta calitate. Oricum am ramas foarte impresionat vazand ca la asa magnificatie imaginea e cat se poate de sharp/ clara. Nu ma asteptam la asta. 
In astea doua luni, de cand il am, l-am testat pe Luna, Marte, galaxii si nebuloase impotriva Svbony ED 102. Micutul acromat 70/700 mm nu l-am mai bagat in ecuatie, fiind mult mai slab decat Skywatcher 90/910.
Svbony ED 102 are o luminozitate ceva mai ridicata, ceva mai putina aberatie cromatica, rezolutie putin mai mare, contrastul parca parca e ceva mai bun, claritatea / sharpness pare sa fie cam la fel. Per total diferenta din pc de vedere optic e foarte mica intre ele, chiar minima as zice. 
Din 33 galaxii pe care le-am vazut / detectat cu Svbony ED 102 (oras bortle 6) am reusit sa vad 28 cu Skywatcher 90/910. Da Svbony e, din pc de vedere optic, ceva mai bun decat Skywatcher 90/910 mm... DAR !!!, diferenta e foarte mica, minima chiar. 
In nici un caz nu cred ca din pc de vedere optic un ED 80 poate fi mai bun decat Skywatcher 90/910 mm. La galaxii si nebuloase nu are nici o sansa cu apertura de doar 80 mm iar la Luna si planete poate fi cel mult la fel de bun, desi eu nu cred ca e posibil. SW 90/910 mm e prea aproape de ED 102 pt ca ED 80 sa fie mai bun. 
De la achromat Skywatcher 90/910 mm la ED 102 chiar nu se merita sa faci upgrade, e foarte mica diferenta intre ele din pc de vedere optic. In schimb diferenta de pret e foarte mare, Skywatcher 90/910 mm OTA cu doua oculare si diagonala se vinde cu 930 lei sau 1300-1400 lei cu montura si accesori in timp ce cel mai ieftin ED 102 de pe piata, vandut de Svbony, e 3400 lei. Adica OTA ED 102 costa de 3.5 ori mai mult decat Skywatcher 90/910 mm. Banii aia in plus se simt intradevar la focuser, cel de pe ED 102 dual-speed si de 2 inch fiind mult superior. Oricum raportul pret/performanta optica la Skywatcher 90/910 mm e excelent, chiar foarte greu de intrecut. 
Celula lentilelor, parasolarul si capacul sunt din plastic dar poti trai linistit cu asta. Focuserul de 1.25 inch e din metal si placut de folosit, se misca destul de finut (bineinteles mult inferior celui dual speed de pe ED care e intradevar la alt nivel).
Spunea cineva inainte ca parasolarul e lucios. Nu e, e mat, la fel si interiorul tubului.
Am ramas cu adevarat impresionat de performanta optica a acromatului Skywatcher 90/910 mm, sunt foarte multumit de el si o sa il folosesc multa vreme de acum incolo. Greu de inteles cine ar putea fi dezamagit de modelul asta, mai ales la asa pret.

Orion Orvasile
25 Iun 2025 09:05


Am comparat eu recent un Celestron 80ED (80/600) cu SW 90AR (90/910). Ambele luate SH. Celestron a fost 800 roni, dar a venit cu căutător, un ocular, diagonală, &#537;ină vixen &#537;i inele de prindere. SW 90AR a fost 500 de roni, doar cu diagonală &#537;i inele, dar avea o geantă de transport donată de fostul proprietar (f. utilă).

Le-am comparat pe multe &#539;inte &#537;i am ajuns la următoarea concluzie:
Pentru obiecte mici &#537;i luminoase (Venus, Jupiter, stele individuale, stele duble, etc.) &#537;i mari &#537;i întinse (laguna, vălul) este mai bun 80ED. Lipsa aproape completă a abera&#539;iei cromatice oferă mai mult contrast &#537;i culori mai vii (Albireo, Saturn &#537;i Jupiter se se văd mai bine în ED) iar distan&#539;a focală mai mică î&#539;i permite să încadrezi mai bine obiecte mari.
Pentru restul (galaxii, roiuri stelare, nebuloase mai mici, etc.) sunt egale sau 90AR are un avantaj (probabil apertura mai mare).  Exemple ar fi galaxia Whirlpool (M51), nebuloasele Ring, Dumbbell &#537;i Swan, &#537;i roiul dublu sau roiul din Săgetător.
La lună a&#537; zice că 80ED are un u&#537;or avantaj, dar abera&#539;ia cromatică vizibilă în 90AR la lună este minimă (ambele sunt ok).

Din moment ce am luat ED foarte ieftin, zic că se merită, dar dacă îl cumperi nou, probabil ie&#537;i mai ieftin dacă iei un catadioptric sau newton pentru  &#539;intele mici &#537;i luminoase (cu dezavantajul că ai două telescoape în loc de unul).

valy
25 Iun 2025 10:35


Cu ce oculare si cu ce magnificatii ai testat?

Super Mario
26 Iun 2025 16:06


Orion Orvasile - foarte interesant. Cand le-ai testat ambele aveau diagonale identice ? Diagonala ce vine  cu Skywatcher 90/910 mm e de calitate inferioara, semnificativ mai slaba decat una dielectrica 99%. 

La galaxii si nebuloase in nici un caz nu cred ca un 80 ED (fie el si cu FPL53) poate sa fie mai bun decat un SW 90/910 mm&#8230; din moment ce SW 90/910 mm la DSO (si nu numai) e foarte foarte aproape de 102 ED.

Orion Orvasile
27 Iun 2025 09:34


Cu ce oculare si cu ce magnificatii ai testat?

Am avut mai multe oculare, dar aproape toate erau plossl sau ortho care erau propor&#539;ionale cu distan&#539;a focală (de ex. 18 &#537;i 12&#8212;ambele 50x&#8212;15 &#537;i 10&#8212;ambele 60x&#8212;sau 6 &#537;i 9&#8212;ambele 100x). Cu excep&#539;ia planetelor, 100x a fost limita. 
Doar la planete am încercat să for&#539;ez pu&#539;in &#537;i a&#537;a că am folosit un BCO de 6 mm la 90AR (cca 150x) &#537;i un ocular de 3.2 (cred că erfle, cca 190x) la 80ED. Aici nu au mai fost măriri echivalente.

Orion Orvasile
27 Iun 2025 09:49


Orion Orvasile - foarte interesant. Cand le-ai testat ambele aveau diagonale identice ? Diagonala ce vine  cu Skywatcher 90/910 mm e de calitate inferioara, semnificativ mai slaba decat una dielectrica 99%. 

La galaxii si nebuloase in nici un caz nu cred ca un 80 ED (fie el si cu FPL53) poate sa fie mai bun decat un SW 90/910 mm&#8230; din moment ce SW 90/910 mm la DSO (si nu numai) e foarte foarte aproape de 102 ED.

Ironia este că ambele au venit cu aceia&#537;i diagonală din magazin, o prismă amici de 45, decentă ca performan&#539;ă. La acest test nu am putut folosi prisma cu care au venit, că îmi rupeam gâtul. Am folosit oglinzi zenitale (90 de grade) cu indice de reflectivitate similare (91% pt 90AR &#537;i 93% pt 80ED). Evident, nu a fost un test &#537;tiin&#539;ific, dar nu cred că 2% ar fi contat prea mult.

Am zis &#537;i eu acolo că la galaxii &#537;i nebuloase mai mici (ring, dumbbell, swan) 90AR a avut un avantaj. Excep&#539;ie ar fi nebuloasele mari (laguna, vălul) unde, la mări mici, mi se părea că se vede un pic mai bine prin 80ED.

Orion Orvasile
14 Iul 2025 08:09


Am reptat testul la lună &#537;i la DSO largi, la cele din urmă m-am uitat &#537;i fără diagonală (am pus ocularul direct la telescop).
Se confirmă ce am văzut mai devreme.

La lună 90AR are un pic de abera&#539;ie cromatică. Doar un pic, dar se vede dacă te ui&#539;i atent. 80ED nu are nimic vizibil.

"Laguna" &#537;i "Vulturul" se văd ceva mai bine în 80ED. Acum cred că &#537;tiu &#537;i de ce. Nu e foarte evident, dar la aceia&#537;i mărire (măriri mici 20x-40x) fundalul cerului este mai negru pe APO. Asta probabil nu contează la obiectele mici &#537;i difuze ("Inelul" sau "Gantera") dar face diferen&#539;a la cele mai în întinse &#537;i difuze.

Super Mario
15 Iul 2025 11:30


Foarte interesant. Si la galaxii si nebuloase mici nu te-ai mai uitat? Se confirma cea ce ai scris si in comentariile anterioare?
La Luna, in afara de aberatie cromatica, mai erau si alte diferente de claritate / sharpness, rezolutie, luminozitate, etc ? Ce magnificatii ai folosit ?
La Laguna si Vulturul la magnificatii mai ridicate situatia era aceasi ca la 20-40x ?

Orion Orvasile
18 Iul 2025 06:28


Foarte interesant. Si la galaxii si nebuloase mici nu te-ai mai uitat? Se confirma cea ce ai scris si in comentariile anterioare?

Acum nu, că nu prea aveam timp. Dar la testul trecut nebuloasele din est (ring &#537;i dumbbell) &#537;i galaxiile din jurul Carului Mare se vedeau mai bine în 90AR. Nu am sim&#539;it nevoia să re-testez, dar o pot face dacă am timp &#537;i o să fie senin în acest weekend.

La Luna, in afara de aberatie cromatica, mai erau si alte diferente de claritate / sharpness, rezolutie, luminozitate, etc ? Ce magnificatii ai folosit ? 

Am folosit acela&#537;i oculare ca la nebuloase, pentru a câ&#537;tiga timp. Deci cam 30-40x, mărire la care luna se vedea foarte bine (intra toată în câmpul vizual &#537;i se vedea &#537;i ni&#537;te fundal). Vizual nu prea se vedeau diferen&#539;e. În ambele telescoape luna era foarte clară &#537;i se puteau observa multe detalii. Contrastul era ceva mai mare în APO, cum era de a&#537;teptat, dar, în rest, erau cam la fel. 
Luna era mai bine de 1/2 luminată &#537;i era foarte luminoasă. Mă &#8222;orbea&#8221; în ambele telescoape (după ce ridicam ochiul din ocular trebuia să se ajusteze din nou la întunericul de afară). Am zis că a&#537;a se vede mai bine abera&#539;ia cromatică (&#537;i am avut dreptate). E posibil ca la o fază mai mică (când este mai pu&#539;in luminoasă) să nu se vadă niciun fel de abera&#539;ie cromatică nici în 90AR.

La Laguna si Vulturul la magnificatii mai ridicate situatia era aceasi ca la 20-40x ?

Am ales aceste măriri pentru că (din testul anterior) mi se părea că se vedeau cel mai bine. Era optim în sensul că se vedea întreaga nebuloasă în câmpul vizual &#537;i se distingeau &#537;i detalii. Dacă mergeam mai jos (că puteam, mai ales cu 80ED) nu se mai vedeau detalii. Dacă mergeam mai sus (peste 50x) nu se mai vedea toată nebuloasa (în special Laguna) în ocular. 
Ipotetic vorbind, ai dreptate că diferen&#539;a ar trebui să scadă la un zoom mai mare dacă fundalul este problema, dar nu m-am gândit la asta pe moment.

Dacă am timp, pot încerca în acest weekend.

Super Mario
18 Iul 2025 15:17


Mi se pare foarte interesant sa compari telescoapele intre ele, in special cand au pret sau apertura similara. In ultimele 3 luni am avut si eu ocazia sa testez de multe ori deja acromatul Skywatcher 90/910 mm contra Svbony 102 ED. intradevar Svbony 102 ED e mai bun la toate capitolele, mai putin sharpness / claritate unde mi se par cam la fel dar oricum per total diferenta intre ele e minima. Nu e de mirare, Skywatcher 90/910 mm oricum arata putina aberatie cromatica iar trecerea de la apertura de 90 mm la 102 mm nu e semnificativa. Eu cel putin inainte sa am Skywatcher 90/910 mm, ma asteptam sa fie o diferenta mai mare intre ele, am ramas foarte placut impresionat de performanta optica a acestui acromat.

Orion Orvasile
26 Iul 2025 19:38


Am re-testat galaxiile. La majoritatea diferen&#539;a era mult prea mică ca să trag concluzii (erau &#537;i aproape de orizont) dar lucrurile s-au schimbat la Andromeda &#537;i Triangulum (ambele mult mai sus pe cer). Andromeda se vedea un pic mai bine prin 90AR &#537;i era un pic mai extinsă. Pe de altă parte, Triangulum, care oricum este extrem de &#8222;&#537;tearsă&#8221;, nu prea se vedea deloc prin 90AR, în timp ce prin 80ED s-a văzut relativ u&#537;or. Abia se vedea, dar o puteam distinge de fundal. 
Asta îmi cam confirmă ipoteza legată de fundalul mai negru al cerului la 80ED

Am testat &#537;i ni&#537;te roiuri deschise., erau un pic pic mai luminoase în 90AR, dar contrastul era un pic mai mare la 80ED. ED-ul avea &#537;i avantajul că putea ajunge la măriri de binocluri (sub 20x) pentru roiuri mai mari (ca Pleiadele). Chiar &#537;i a&#537;a, cred că prefer cum se vedeau prin AR, erau un pic mai spectaculoase.

Super Mario
26 Iul 2025 20:34


Orion Orvasile - multumesc pt raspuns. La Andromeda si Triangulum ce magnificatii ai folosit cand le-ai testat si in ce zona bortle ai fost ? Eu din Cluj, zona bortle 6, n-am reusit sa vad galaxia Triangulum nici macar cu Svbony 102 ED.

Orion Orvasile
07 Aug 2025 05:25


Nu mă mir. Punctul meu de observa&#539;ie &#8222;de la &#539;ară&#8221; este periferia unui ora&#537; mic din zona subcarpa&#539;ilor. Bortle cam 3.5 în medie (sunt zile mai bune &#537;i zile mai proaste, mai ales în func&#539;ie de activitatea fabricilor din regiune). &#536;i chiar &#537;i a&#537;a, abia de vede pe un ED (sau un SW 120/1000). Ai nevoie de un cer foarte negru pentru a vedea bine M33. Fiind galaxie, nu ajută nici filtrele.

Mircea Pteancu
07 Aug 2025 14:48


Prin scanare este greu de gasit M33, aproape imposibil daca cerul nu este favorabil.
Dar si in Astronomie se folosesc fente, procedee ca in jiu-jitsu, hai sa nu mergem pe putere.
Incercati metoda descrisa aici:

https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=238003#238003

Cautati asterismul ''Y'' si langa el veti gasi, dupa tatonari atente, galaxia M33.

Cer senin, Mircea

Super Mario
08 Aug 2025 12:23


Mircea - multumesc pt raspuns. Folosesc Stellarium-web.org pt a gasi obiectele pe cer, stiam exact locatia dar M33 tot nu se vedea. Locuiesc intr-o zona bortle 6, puternic poluata luminos. O sa mai incerc sa detectez M33 dar sansele sa reusesc sunt se pare minime.

Mircea Pteancu
08 Aug 2025 19:47


Poate intr-o seara cu cer senin si curat vei reusi, bafta, Mircea

Orion Orvasile
09 Aug 2025 18:16


Orion Orvasile - multumesc pt raspuns. La Andromeda si Triangulum ce magnificatii ai folosit cand le-ai testat si in ce zona bortle ai fost ? Eu din Cluj, zona bortle 6, n-am reusit sa vad galaxia Triangulum nici macar cu Svbony 102 ED.

Am omis întrebarea legată de mărire. A fost între 15x &#537; 50x. Cel mai bine se vedea pe la 33x (ocular de 18 mm pe pe ED &#537;i 30 mm pe 90AR). Am mai încercat &#537;i 15x, 22x, &#537;i 50x. Peste 50x nu ajuta cu nimic. La 15x &#537;i 22x era încă fundalul prea luminos (dar se distingea în 80ED).

Am încercat ulterior &#537;i cu un SW 120AR (vărul mai mare al lui 90AR). Prin el M33 se vedea un pic mai bine ca prin 80ED (dar nu era mare diferen&#539;ă) &#537;i cu acelea&#537;i concluzii legate de mărire. Între 30x (33x mai exact) &#537;i 50x era cel mai bine la ambele.

Super Mario
11 Aug 2025 16:50


Ma gandeam si eu sa imi cumpar un SW 120/1000 mm special pt galaxii si nebuloase mai ales ca nu e nici foarte scump doar ca e la fel de lung cat e balconul meu de lat si asta s-ar putea sa fie problematic. Daca nu o sa gasesc nimic mai potrivit s-ar putea sa imi iau totusi unul.

Orion Orvasile
12 Aug 2025 10:16


Ca lungime este aproape identic cu AR90 (care este 90/910). Problema este că nu &#537;tiu cât ajută pe un cer poluat. S-ar putea să fier mai util unul mai bine corectat, cum este 
https://astromagazin.ro/fara-montura/11710-telescop-refractor-tecnosky-1021100-ota.html 
(dar e &#537;i mai lung)

Super Mario
12 Aug 2025 16:11


Fac observatiile de pe un balcon lat de doar 1 metru, SW  90/910 mm incape, SW 120/1000 mm ar fi cu siguranta la limita. Interesant refractorul din link dar am deja un Svbony 102 mm F7 ED FPL51, e mai bine corectat decat acromatul Tecnosky 102/1100 mm si oricum la 1100 mm nu cred ca ar mai prea incapea fizic in balconul meu. 
Chiar daca fac observatiile dintr-o zona bortle 6, puternic poluata luminos, la DSO vad o diferenta semnificativa odata cu cresterea aperturii. Intre acromat 70/700 mm si 90/910 mm diferenta e de la cer la pamant as zice, cu acromatul de 70 mm vad maxim 5-6 poate 7 galaxii, cu cel de 90 mm vad 50-60-70 galaxii. Intre SW 90/910 mm si Svbony 102 ED diferenta e mult mai mica, cu 102 ED poate vad 15-20% mai multe galaxii decat cu acromatul de 90 mm. Is convins ca SW 120/1000 mm se va descurca la majoritatea galaxiilor si nebuloaselor clar mai bine decat Svbony 102 ED chiar daca nu e la fel de bine corectat / arata mai multa aberatie cromatica avand si contrastul ceva mai scazut. Evident ca si contrastul conteaza foarte mult dar din cate am vazut as paria pe apertura mai mare la galaxii si nebuloase.