-----------------------------------
daedralord
29 Iul 2008 00:41

Jupiter Rocks \m/
Azi am primit ultimele piese de la telescop si se pare un filtru pentru luna CADOU. Evident a azi a fost si prima mea zi de observatii. Am reushit sa vad Jupiterul cu o lentila de 10 mm si  4 sateliti :D :D :D . Parca venise Craciunul de 50 de ori (simultan) altfel nu pot sa-mi explic entuziasmul, decat ca am tzopait pe balcon ca un cretin ( a se retine ca am 22 de ani). Si pentru ca sunt nou in materie mai am o intrebare pentru experti de pe forum: Daca ies afara din oras am sa vad mai in detaliu anumit obiecte de pe cer sau doar mai multe stele?

shrewie
29 Iul 2008 02:28

Re: Jupiter Rocks \m/
Daca ies afara din oras am sa vad mai in detaliu anumit obiecte de pe cer sau doar mai multe stele?

Ambele. Adica o sa vezi si mai multe stele si obiectele extinse or sa prezinte mai multe detalii. In unele cazuri diferenta va fi dramatica :)

daedralord
29 Iul 2008 02:45


si exista ceva mai puternic decat un ocular de 10mm? Adica ceva ce sa mareasca planeta Jupiter si mai mult sau alte obiecte?

shrewie
29 Iul 2008 04:40


Sigur, exista oculare care-ti permit sa maresti mai mult, dar exista si o limita de rezolutie a telescopului dincolo de care nu mai obtii detalii in plus (de regula marirea utila "maxima" e 2 x diametrul telescopului in mm). Marirea se calculeaza simplu, distanta focala a telescopului impartita la distanta focala a ocularului.
Oricum, de obicei o sa fii limitat de turbulenta atmosferica (seeing) si nu de rezolutia telescopului. In plus, cu cat maresti mai mult cu atat imaginea isi pierde din luminozitate.

Vestea buna e ca majoritatea obiectelor deep sky se observa la puteri de marire moderate, adica 80-100x, iar unele mai extinse chiar la mai putin de atat. Pentru planete trebuie sa prinzi o atmosfera deosebit de calma ca sa ajungi la un 300x.

Totusi retine un lucru care s-a mai zis aici pe forum de atatea ori, la un telescop conteaza in primul rand apertura, si nu "zoom-ul" :)

Doru Dragan
29 Iul 2008 08:16


Dar mai poti face ceva. Tragi o poza, o pui pe calculator si o maresti cat vrea muschii tai :) Prin gluma asta am vrut sa-ti arat clar ce se-ntampla. Exista o limita a rezolutiei, limita data de oglinda primara si de "seeing".