-----------------------------------
Adi F
11 Dec 2024 13:52

defect lentile binoclu
Salut! 
Am achizi&#539;ionat de curând un Helios Stellar 11x80 &#537;i de când l-am primit, are această problemă la cele 2 obiective, după cum se poate vedea &#537;i în poze. Presupun că datorită vechimii care îl are binoclul, adezivul care &#539;ine lipite cele 2 lentile între ele din obiectiv, începe să se dezlipească. Privind prin el, nu afectează calitatea imaginilor, se vede normal, doar estetic e deranjant. 
Acum doar îmi dau cu părerea, &#537;i nu &#537;tiu dacă este chiar problema asta. Cei care se pricep la astfel de treburi, îmi pute&#539;i da ceva sfaturi &#537;i solu&#539;ii despre cum a&#537; putea remedia defectul?

catalin dumitru
11 Dec 2024 21:17


Salut !

Suprafa&#539;a desprinsă va cre&#537;te cu timpul . Încet încet imaginea va pierde un pic din contrast &#537;i poate că atunci ar fi oportună o relipire . 
Dacă e grabă , lentilele trebuie scoase , încălzite , desprinse complet , cură&#539;ate cu solvent &#537;i apoi relipite cu balsam optic . 

Eu prefer uleiul siliconic în locul balsamului , pentru că nu crapă, nu se usucă &#537;i elimină cel pu&#539;in la fel de bine cele două reflexii interne .

Adi F
11 Dec 2024 23:02


catalin dumitru, mul&#539;umesc mult pentru sfat! 
De unde a&#537; putea găsi solvent de cură&#539;are &#537;i ulei siliconic pentru lipit lentile? &#536;i cum a&#537; putea încălzi lentilele astfel încât să nu crape datorită dilata&#539;iei termice?

catalin dumitru
12 Dec 2024 03:52


Solventul cel mai la îndemână ar trebui să fie acetona . Aten&#539;ie , unele acetone pentru &#537;ters lacul de pe unghii sunt ni&#537;te făcături ordinare . Merge &#537;i cu diluant "nitro" , ăla e probabil pe bază de toluen . Se găse&#537;te peste tot . 

Lentilele se desprind cel mai bine prin încălzire lentă în apă . Când s-a înmuiat balsamul , nu se for&#539;ează ca pe scoici , se clivează încet până se separă . 

Aten&#539;ie la cură&#539;area cu solvent , de preferat să nu ajungă la suprafe&#539;ele exterioare , unele acoperiri antireflex se pot &#537;terge.

Mai e o problemă , multe binocluri au obiectivele băgate în celule sertizate , din alamă sau poate chiar aluminiu eloxat . 
Extragerea lor în siguran&#539;ă nu prea e treabă de începător .Se folose&#537;te o sculă care arată ca o daltă triunghiulară ascu&#539;ită oblic. Dacă e&#537;ti bijutier sau gravor în metal , atunci ar trebui să ai "mână" &#537;i pentru treaba asta . Mai ales că după desertizare trebuie să refaci sertizarea . 

Ulei siliconic se găse&#537;te pe net .  Se pune o picătură în concavitatea lentilei negative , după care se lasă foarte încet peste ea lentila pozitivă , adică cea din fa&#539;ă . A&#537;a evi&#539;i formarea de bule de aer . După care la&#537;i gravita&#539;ia să termine treaba .  
Mi s-a întâmplat ca să constat în unele situa&#539;ii că între obiectiv &#537;i celula lui este destul loc pentru o fâ&#537;ie de scoci . A&#537;a că după &#537;tergerea uleiului rămas pe margini &#537;i degresarea lor , am aplicat &#537;i o centură de bandă adezivă . Un singur strat .

Înainte să le împreunezi , bineîn&#539;eles cure&#539;i suprafe&#539;ele cât po&#539;i de bine .

După aceste opera&#539;ii , este foarte probabil să fie nevoie să refaci colimarea binoclului . Dacă binoclul &#539;i-a parvenit bine colimat , recomand să nu extragi ambele obiective deodată . 
Faci repara&#539;ia la unul din ele , îl montezi &#537;i eventual refaci colimarea , după care sco&#539;i celălalt obiectiv &#537;i îl operezi . După care îl montezi &#537;i refaci colimarea din ăsta ultimul , fără să mai umbli la celălalt . 

A&#537;a evi&#539;i să faci acea colimare defectuoasă , care este valabilă doar pentru ecartul tău pupilar .

Dacă &#539;i se pare prea complicat , cred că găse&#537;ti pe cineva priceput . Nu trebuie prea mare tupeu să te bagi în premieră la a&#537;a ceva , dar trebuie lucrat cu grijă . Astea sunt opera&#539;iuni care nu se fac în grabă !!

zoth
12 Dec 2024 09:20


Exista din pacate si o varianta mai pesimista: daca binoclul tau a fost fabricat in ultimii 20 de ani, sunt sanse mari ca lentilele obiectivelor sa fie lipite cu adeziv optic de generatie noua care nu cedeaza la temperaturi decente.
In acest caz solutia unica e sa-l lasi asa cum este daca parametrii optici nu sunt afectati vizibil.

Adi F
12 Dec 2024 12:04


catalin dumitru, mul&#539;umesc mult încă odată pt. îndrumare!

zoth, din ce am găsit pe alte forumuri (CloudyNights &#537;i Stargazers Lounge), acest model e fabricat în Japonia, cam între anii 80'-90', cred că maxim până în 98'-99', deci cel mai probabil lentilele sunt lipite cu adeziv de tip vechi.

zoth
12 Dec 2024 13:10


OK, daca lentilele sunt lipite cu balsam de Canada, da-i bice!
Si respecta tot ce ti-a povestit Catalin mai sus.

Balsamul vechi se curata foarte bine de pe lentile cu diluant ordinar D509 care se gaseste prin Dedeman sau Brico. Poti actiona fara mila caci suprafetele lipite nu au antireflex deci nu ai ce strica. Diluantul este insa gras si lentilele trebuiesc spalate ulterior cu apa calduta si detergent lichid de vase fara balsam, apoi clatite bine cu apa la temperatura mainii.

Inainte de a scoate lentilele sa nu uiti sa notezi pozitia excentricelor pe marginea tuburilor. Eventual te poti ajuta cu niste fotografii facute inainte de extractie.

Bafta!

Adi F
13 Dec 2024 00:37


Dar, pentru a preveni dezlipirea suprafe&#539;ei dintre cele două lentile pe măsură ce trece timpul, le pot scoate din celula obiectivului &#537;i aplic uleiul siliconic sau balsamul de Canada, între spa&#539;iul dezlipit dintre ele (cel de la margine care se vede în poze), iar solu&#539;ia v-a umple spa&#539;iul gol, &#537;i problema se va remedia? 
Nu cred că e chiar atât de grav încât să necesite dezlipirea completă, apoi relipirea lor.

catalin dumitru
13 Dec 2024 15:26


Nu ai cum să introduci ulei între lentilele par&#539;ial lipite . Balsam , nici atât . Asta pentru că acolo deja este ceva , adică o peliculă de balsam care este desprinsă de pe cel pu&#539;in una dintre suprafe&#539;e . 

Uleiul este vâscos , dar balsamul este &#537;i mai &#537;i , fiind de fapt ră&#537;ina purificată de acizi a unui anumit conifer .

O solu&#539;ie de compromis dar cu efecte destul de imprevizibile ar fi încălzirea lentă până la punctul de topire , astfel balsamul desprins poate re adera la suprafe&#539;ele cu care s-a"stricat la ma&#539;e" .  Dar &#537;i răcirea ar trebui să fie la fel de lentă .

Între cele două lentile ar mai putea fi introdusă acetonă , tensiunea ei superficială scăzută permi&#539;ând asta . Se crează imediat oportunitate de lipire , prin solubilizarea par&#539;ială a balsamului .

Asta se vede u&#537;or , după picurarea de solvent pe &#537;anfrenul dintre lentile , sunt &#537;anse să vezi pe viu cum dispare acea reflexie nedorită . 
Dar &#537;i asta e o solu&#539;ie de compromis . Poate să iasă bine sau mai pu&#539;in bine .

Erwin
17 Dec 2024 07:22


Eu m-a&#537; juca mai întâi cu ni&#537;te dublete scoase dintr-un binoclu stricat ca să în&#539;eleg pas cu pas cum func&#539;ionează toată treaba asta, inclusiv montat-demontat.