-----------------------------------
mak
07 Ian 2025 18:20

Marte 2025
Prima mea imagine cu Marte din aparitia 2024-2025.

Seeing slab, din pacate. La noi senin, pe Marte nori destul de multi.

catalin dumitru
07 Ian 2025 19:52


Daaaa !!! :)  :)  Por&#539;iunea gălbeji&#539;ă seamănă un pic cu America de Nord  :D .

Quasar
07 Ian 2025 21:53


Frumos MARTE , nu stiu cit va creste ca diametru unghiular , zice ca se apropie de Terra . Acum am 254 Meade SCT , si vreau sa iau C11 , din ce am vazut sint diferente . E chiar asa ?

mak
08 Ian 2025 11:42


Mai mare de 14.5arcsec cat e acuma nu se face anul asta (opozitia e in 16 ian). Departe de 22arcsec din 2020...

Offtopic:
Din punctul meu de vedere, diferentele sunt prea mici ca sa justifice schimbul. Ar trebui sa iei ceva macar de 12" ca sa merite.

As fi zis ca merita daca Celestron ar garanta o calitate optica semnificativ mai buna ca Meade, dar nu e cazul.

mak
10 Ian 2025 21:15


Marte in 9 ianuarie

Da, a fost mai praf ca pe 6...

mak
21 Ian 2025 21:41


Marte in 19 ianuarie

Deocamdata cea mai buna poza din aparitia asta. Arata a imagine si mai putin a desen.

mak
30 Ian 2025 00:04


Marte in 28 ianuarie

Din ce in ce mai mica si mai departe.

Stanescu Octavian
11 Feb 2025 13:33


Marte 10 feb  12.7 sec arc   cassegrain 270mm focala 8m  facut acu 15 ani sticla de vitrina  cam imx 533 capt 90 fr/sec autoastakert astrosurface finis no lens

romh
11 Feb 2025 18:42


Sunt pe aici poze cu acest telescop? Vreau sa vad cum arata un telescop cu focala de 8 metri.

valy
11 Feb 2025 18:51


 Vreau sa vad cum arata un telescop cu focala de 8 metri.Este vorba de focala optica, nu de dimensiunea fizica a telescopului. In esenta poti obtine focala imensa doar insumand cateva elemente de tip barlow la un telescop de buzunar.

Stanescu Octavian
11 Feb 2025 19:54


este amplificare din secundara convexa hiperboliuca sus mica la intrare telescopul are 108cm  cu 9kg. nu am trecere prin sticla doar reflexie . doar  camera are sticla plana filtru si geamul senzorului

romh
11 Feb 2025 20:34


 Vreau sa vad cum arata un telescop cu focala de 8 metri.Este vorba de focala optica, nu de dimensiunea fizica a telescopului. In esenta poti obtine focala imensa doar insumand cateva elemente de tip barlow la un telescop de buzunar.

Ok, e clar, daca e marte/planete are sens, am folosit si eu barlow ca sa cresc marirea/focala sistemului optic, dar am uitat. Dar din ce citesc mai bine sus, se pare ca se datoreaza secundarei hiperbolice, deci este focala efectiva a telescopului, fara barlowuri... E amuzant dar ma asteptam sa vad o cumpana de fantana. Dar e un telescop fain, s-ar potrivi de minune la duble...

nobody
13 Feb 2025 05:57


@romh: si Mak-ul tau functioneaza pe acelasi principiu... Cassegrain.

romh
13 Feb 2025 11:11


Asa este, dar fiind o cutie inchisa, nu am reusit inca sa imi bag nasul in interior, nu am gasit indicii a se desface usor. Nu stiu daca am anume o oglinda hiperbolica ca mai sus. Si multitudinea de categorii cassegrain este confuza, cel putin cand am cautat pe internet. Scuze mak ca ti-am poluat topicul, ma opresc aici pana scoate iar nobody o pentagrama satanista (a se citit optica newtoniana) ca sa ma dea peste cap. Nu te supara nobody, ma amuza discutiile astea.