-----------------------------------
dragos.n
15 Ian 2025 18:35

Panspermie pe viu?
Sfarsitul lui Decembrie 2024 a fost marcat de ceata. O ceata care a aparut in aceEasi perioada si in America, in Europa, in unele tari din Asia, si chiar in Australia, unde e vara. In unele zone, aceasta ceata avea un miros ciudat, unii oameni nu s-au simtit bine dupa ce au mers mult prin ea, iar in cateva locuri, ceata depusa a dat nastere unor ''plante'', ca o iarba extrem de fina, ca firul de par. Este un caz in care s-a relatat ca aceasta ''iarba'', sau cum a mai fost numita, ''barba'', a crescut pe rahat de pisica.

Evident, au aparut tot felul de teorii, in special al unor experimente secrete, avand in vedere ca brevetul pentru producerea cetii artificiale exista de cateva zeci de ani.

Dar eu am o alta ipoteza, si poate ca nu sunt singurul. Aceea a unei contaminarii provenita de la cometa Tsuchinshan-Atlas. Diferenta de timp de la inceputul lui octombrie ar fi suficienta pentru ca praful din coada cometei sa ajunga pe Pamant. Modul in care este produsa aceasta coada, cu evaporari continue in timp lung al suprafetei cometei ar fi conditia necesara pentru ca sa avem o compozitie diferita a acestui praf cometar de la o zona la alta, si chiar o densitate diferita, astfel incat sa avem un fenomen identic, dar cu raspandire neuniforma, concentratii si efecte diferite in functie de spatiu si timp.

Ce lipseste, si eu nu am gasit, ar fi o diagrama care sa arate daca Pamantul a trecut prin coada cometei in Decembrie. Si, evident, analize complexe ale depunerilor provocate de aceasta ceata, depuneri observate in multe zone.

SUBLINIEZ, ESTE DOAR O IPOTEZA. Ramane sa vedem daca niste institutii vor face studii in acest sens.

https://youtu.be/j9lu_7YZTWY

Quasar
15 Ian 2025 22:49


Cind Terra trece prin coada unei comete apare un curent meteoric , care devine periodic . 
Sint ceva curenti mai nou aparuti dar slabi . Exista atitia sateliti in toate spectrele , ce urmaresc non stop Terra , anuntau inainte de eveniment portiunea cu pricina si devenea curent meteoric spectaculos precum cometa .

MariusP
16 Ian 2025 00:14


@dragos.n
Am înlăturat offtopic-ul tocmai pentru a nu deranja subiectul deschis de tine. Nu-l reintroduce, pentru că altfel tot topicul devine offtopic.
Spor la panspermit!

valy
16 Ian 2025 00:33


Ia un microscop si analizeaza planta micrometrica, dupa care poti lansa ipoteze in functie de ce descoperi acolo. Altfel ceata am avut de cand lumea. La fel si comete.

nobody
16 Ian 2025 01:19


Probabil ca n-are nici o legaura cu incendiile ...

dragos.n
16 Ian 2025 17:04


In sfarsit, dupa o seara intreaga pierduta in discutii inutile, sunt si ceva comentarii la obiect.

Sa nu supraestimam capacitatea de detectie sa satelitilor artificiali. Dupa cum se stie, avem inca dificultati in a detecta asteroizi veniti din proximitatea soarelui, cu atat mai mult cand e vorba de praf cometar. Si multi asteroizi mici veniti din alte directii sunt detectati de abia dupa ce au trecut prin apropierea planetei noastre

Puteti sa o numiti cum vreti. Ipoteza, idee, oricum. Poate este o ipoteza eronata. Important nu e ca am avut eu aceasta idee, ci ca este o posibila modalitate de a verifica o teorie care inca nu e confirmata, cea a panspermiei. Eu nu am capacitatea de a face asta, si poate ca nici institutiile care ar putea sa o faca nu au facut-o. Desi am ceva dubii in privinta asta. Dar daca nu a fost fructificata aceasta sansa, vor mai fi altele. Ideile, daca sunt bune, si din pacate si cele nocive, nu prea au obiceiul sa moara usor, ca vrea X sau Y. De asta am trimis-o si in alte directii.

valy
16 Ian 2025 17:25


Sa nu supraestimam capacitatea de detectie sa satelitilor artificiali. ..Totusi am (au) "aterizat" pe o cometa: https://en.wikipedia.org/wiki/Rosetta_(spacecraft)

nobody
16 Ian 2025 17:40


Si ce s-a gasit in ceata ?

dragos.n
16 Ian 2025 18:27


Valy, care e importanta? Uita-te pe pamant. In majoritate, unde e sol fertil, daca sapi 2-3 metri, sau chiar mai putin, gasesti altfel de sol. Gasesti depozite ale aceluiasi metal peste tot? Nici suprafata Pamantului nu e identica in compozitie si aspect. Garantezi tu ca aceste comete au o componenta uniforma, si ca sunt toate la fel?

valy
16 Ian 2025 18:38


Au luat sample si din alta cometa:
https://solarsystem.nasa.gov/stardust/home/index.html

 Garantezi tu ca aceste comete au o componenta uniforma, si ca sunt toate la fel?Nu. De aceea am zis: ia microscopul si analizeaza ceata, te lamuresti, si e si mult mai rapid decat sa compilezi un film din mirarile oamenilor de pe glob cand vad ceata afara.

dragos.n
16 Ian 2025 18:52


Eu nu am colectat ceata care a fost in Bucuresti in acea perioada, si chiar daca as fi facut-o nu am nici unelte nici la chimie nu sunt calificat sa fac vreo analiza. 

Pe de alta parte, nu vad nimic rau in a face un film si a pune in el niste intrebari.

valy
16 Ian 2025 19:24


Pe de alta parte, nu vad nimic rau in a face un film si a pune in el niste intrebari.Depinde de intrebari. Insa era mai util sa faca un film cu raspunsuri. 
A fost ceata si pe aici, nimic special, cateodata miroase, cateodata cad "particule" din ea, cateodata tine si o luna, csf ncsf.

.., si chiar in Australia, unde e vara.. Vara nu se formeaza ceata?

dragos.n
16 Ian 2025 19:47


Acum nici intrebari nu mai e voie sa se puna? Daca avea raspunsuri, poate concepea o ipoteza, sau o teorie. A, am uitat. Nici cu ipoteze nu prea e voie pe aici.  

Eu imi iau libertatea de a continua conversatia doar daca merita. Restul se ignora.

valy
16 Ian 2025 19:52


Personal ma gandesc la utilitatea lor, fie ele intrebari, raspunsuri sau ipoteze.
Parca n-as analiza fiecare picatura din fiecare ceata si sa imi imaginez ipoteze "dar oare aici e esenta vietii? sau e un experiment secret? ni se ascunde ceva?"

https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1029/2021JD035881?utm_source=chatgpt.com

Quasar
16 Ian 2025 20:22


Cometele au adus apa si caramizile vietii pe Terra si peste tot , am vazut in 94' Jupiter a primit o galeata de apa ,  dar impactul a fost vizibil mult dupa . Nu e suficient , mai sint multi factori care trebuie sa se lege , pentru ca viata sa apara . Luna f importanta e mixerul , atmosfera , presiune   curenti de aer , etc . Coada unei comete nu poate degaja ceata , vapori de apa  ce ingheata instantaneu ,  sau cristale de gheata sint defapt , apoi care sub razele de soare se tranforma in Oxigen si Hidrogen  gaze . 

La sol sint statii de monitorizare automate , chiar niciuna sa nu fi sesizat schimbari ? Nu cred . 
Mai ma uit si eu pe YT la tot felul de impresii , sau ce mai nascocesc unii .

nobody
16 Ian 2025 20:53


Cometa cu pricina (C/2023 A3 (Tsuchinshan&#8211;ATLAS)) nu prea are carbon.

We report a spectroscopic observation of comet C/2023 A3 using an 80&#8201;mm apochromatic refractor equipped with a custom-built spectrometer with a resolution of R&#8201;&#8764;&#8201;2500 on the night of 2024 October 4. Sodium D lines were detected prominently, while no other emission lines, particularly carbon-bearing species, were observed, which suggests that comet C/2023 A3 may be carbon-depleted.

The absence of carbon emissions aligns with the weak ion tail of C/2023 A3, as illustrated in panel (a) of Figure 1. To capture the ion tail, we used the SkyRover 70SA Telescope and Canon 6D2 DSLR camera, enhancing the B-channel brightness significantly, resulting in the faint blue ion tail observed.

Deci lipseste lipsa de lipsa.

Quasar
17 Ian 2025 00:02


Carbonul ramine in corpurile apropiate de stea si se indeparteaza gazele azot , si gaze inghetate .

Night
17 Ian 2025 02:08


Privind orbita respectivei comete, nu văd cum ar fi putut ajunge particule de praf din coada cometei pe Pământ.

Ce am găsit este o posibilă intersectare între Pământ &#537;i coada de gaz (ionică) pe 13 oct 2024. https://astrobiology.com/2024/10/prospects-for-the-crossing-by-earth-of-comet-c-2023-a3-tsuchinshan-atlass-ion-tail.html

dragos.n
17 Ian 2025 03:15


Din ce citesc in acel material, posibilitatea intersectiei exista in13 octombrie, ceea ce nu inseamna ca aceasta intersectie chiar a avut loc.

Pe e alta parte, cozile cometei sufera o disipare pronuntata, la fel ca si vantul solar, si mai ales cel provocat de furtunile solare.  Acestea se raspandesc nu doar perpendicular pe soprafata soarelui. De multe ori, norul de plasma pleaca si lateral la unghiuri foarte mici fata de suprafata de unde a plecat. Tin minte ca am vazut cu ani in urma pe SOHO cum o rafala provocata de o furtuna solara a deviat coada unei comete pe o directie diferita de cea pe care coada era initial. Pur si simplu, coada aproape a disparut in lateral.

Oricum, e bine ca ai gasit acest material. Eu nu am reusit.

Mircea Pteancu
17 Ian 2025 15:00


Ipoteza prezentata de Dragos are meritele ei. 
Exista alte comete de la care ar fi putut sa provina materia. In principiu, zic.

Imi amintesc ca in revista Orion a lui Anestin, au fost raportate fenomene secundare, la trecerea prin coada cometei Halley: iluminari ale  cerului nocturn, aerul avand miros strain. 

In general insa, asemenea ipoteze intampina mare rezistenta si nu se fac eforturi, nu se aloca fonduri pentru cercetarea lor. 
Motivul este acela ca doar muta intrebarea legata de originea vietii de pe Pamant in spatiu. Asta e la prima vedere. 
In esenta insa marea antipatie fata de Panspermie provine din contrazicerea tezei oficiale, materialist-dialectice marxiste, despre aparitia vietii de la sine, din materie anorganica. Niciodata confirmata desi sute de laboratoare se koiesk de vreo 150 de ani sa creeze materie vie. Kix general !
Cat si ipoteza evolutiei ( care ma distreaza foarte tare ), care spune ca aici pe forum discut , de fapt, cu niste maimute. 
Fara suparare, asa zice pacientul spitalelor de nebuni pe nume Darwin. Si toti ceilalti pacienti, dovediti sau latenti, ai centrelor de ''glumeti'', care-l urmeaza. Cine nu stie aceste detalii, este o maimuta nu prea citita.

Mircea

valy
17 Ian 2025 15:17


Defapt nu putem spune cu certitudine nimic, orcine contrazice o ipoteza deocamdata nu poate avea siguranta ca are dreptate dar nici siguranta ca ce propune el/ea este varianta corecta.

Poate ca pur si simplu suntem singuri pe lume, am aparut aici in mod exceptional datorita zarurilor hazardului. Cel putin deocamdata asta e situatia la zi. Ca sa vii si sa zici ca nu e asa si ca e altfel...inseamna sa ai dovezi mai puternice decat situatia de fapt de acum.

Din spirit de autoconservare ar trebui tratate cu sare si piper ideile/ipotezele care incearca sa stabileasca ele "adevarul" cel adevarat sau sa gaseasca dovezile din spatele adevarului.

dragos.n
17 Ian 2025 16:55


Pe langa atitudinea fireasca de scepticism, si de analizare critica a oricarei idei noi, care uneori se transforma intr-un conservatorism exagerat, si uneori nociv, mai exista si altceva.

Opozitia oficialitatilor fata de ideea panspermiei poate avea legatura cu vechea credinta dupa care cometele sunt semn rau, prevestitor al molimelor. Si daca panspermia ar fi acceptata ar putea provoca panica in populatie. De parca nu am avea mijloace de aparare si de combatere a pandemiilor foarte dezvoltate. Si institutii specializate, chiar prea dezvoltate, si flamande de bani, si de putere. Reversul ar fi, daca teoria e adevarata, ca in loc sa luam masurile de pregatire pentru o astfel de posibilitate, nu am face nimic, si am putea fi, Doamne fereste, luati din nou pe nepregatite.

De aceea cred ca o analiza echilibrata este cea mai buna solutie. Fara acceptare prematura, dar nici cu o respingere fara argumente solide.

valy
17 Ian 2025 17:50


Opozitia oficialitatilor fata de ideea panspermiei ...Pai au trimis o sonda in coada unei comete. O alta pe o cometa. Plus analize, spectrometrie pe div. comete.


Si daca panspermia ar fi acceptata ar putea ..Pai este demonstrata, ca sa fie acceptata?

, dar nici cu o respingere fara argumente solide.Dar pentru ipoteza panspermiei exista argumente solide?

dragos.n
17 Ian 2025 18:08


Valy, ai Alzheimer, sau ai mania contrazicerii? Care e problema ta? Te-am intrebat ieri, cand ai postat acelasi ''argument'' cu cele doua sonde, daca tu poti garanta ca toate cometele au fix aceasi compozitie si ai spus ca nu.

Acum iti spun direct. Nu iti mai raspund la postari.

valy
17 Ian 2025 18:13


Valy, ai Alzheimer, sau ai mania contrazicerii? Care e problema ta? Te-am intrebat ieri, cand ai postat acelasi ''argument'' cu cele doua sonde, daca tu poti garanta ca toate cometele au fix aceasi compozitie si ai spus ca nu..Toate, toate, chiar toate? 
Am alzhaimer, de aceea m-am si legat doar de ultima postare, "opozitia oficialitatilor" care totusi incearca sa gaseasca raspunsuri, nu pe toate, dar deundeva trebuie inceput.

Acum iti spun direct. Nu iti mai raspund la postari.Eu nu iti scriu tie ci formului, tu nu imi raspunzi mie ci forumului, cititorilor lui.

Night
18 Ian 2025 00:29


Imi amintesc ca in revista Orion a lui Anestin, au fost raportate fenomene secundare, la trecerea prin coada cometei Halley: iluminari ale  cerului nocturn, aerul avand miros strain.


Da, se vorbea în epocă despre acel white sky, care luni de zile a împiedicat observa&#539;iile, ulterior trecerii Pământului prin coada cometei.

Cât despre vechea dezbatere evolu&#539;ionism sau crea&#539;ionism, consider că nu se exclud reciproc, mai ales dacă ne definim bine termenii/parametrii discu&#539;iei.  Apari&#539;ia Universului din nimic &#537;i generarea actuală de particule din nimic, pot fi asociate crea&#539;ionismului, iar influen&#539;ele mediului, combinatorica genetică, muta&#539;iile, ar apar&#539;ine evolu&#539;iei. 

Suntem până la urmă robo&#539;ei biologici, dota&#539;i cu con&#537;tiin&#539;ă de sine. Con&#537;tiin&#539;ă de sine prezentă la toate vie&#539;uitoarele ce interac&#539;ionează cu mediul, în grade diferite de percep&#539;ie, la om probabil cel mai intens. (prin con&#537;tiin&#539;ă de sine, în&#539;eleg faptul că orice vie&#539;uitoare &#537;tie că există, într-un anumit grad, delimitată de restul existen&#539;ei, intelectul manifestându-i-se de la instincte primare, la gândirea abstractă).

nobody
18 Ian 2025 17:12

Re: Panspermie pe viu?
, dar nici cu o respingere fara argumente solide.Dar pentru ipoteza panspermiei exista argumente solide?
Da nazistule !  :lol: 
''barba'', a crescut pe rahat de pisica.
Asta este cea mai tare dovada, restu-s cam...  in ceata.
"Cine nu stie aceste detalii, este o maimuta nu prea citita."

Mircea Pteancu
18 Ian 2025 19:29


nobody

Noa, mai sus e dovada ca s-a dus pe apa Sambetei si tineretea ta, ai devenit si tu un mosh rautacios si razbunator.

Mircea CEL TANAR

nobody
18 Ian 2025 20:27


ai Alzheimer, sau ai mania contrazicerii? Care e problema ta?
Razbunarea calului alb.  :lol:

mihaig
18 Ian 2025 20:52


Am gasit pe la inceputurile anilor '90 printr-un anticariat din Paris,cartea lui Svante Arrhenius " L'evolution des mondes".editia 1909.A fost primul contact cu teoria panspermiei.Am citit-o de vreo citeva ori,fascinat.SI astazi mi se pare o teorie de luat in seama,evident,cu corectiile aduse de mai mult de un secol de stiinta,ca o ipoteza viabila a aparitiei vietii pe Pamint.

Night
19 Ian 2025 21:26


Panspermia nu rezolvă ecua&#539;ia vie&#539;ii, doar o duce undeva în spa&#539;iu, pe comete. Dar nu ne zice cum a apărut via&#539;a pe acele comete.

Din câte &#537;tiu/am impresia, cometele mai degrabă au purtat apa/ghea&#539;a pe Pământ. Asocierea apă = via&#539;ă, este aproape de la sine în&#539;eleasă. &#536;i totu&#537;i, nu explică apari&#539;ia vie&#539;ii.

Pansperimia este o teorie ce ar explica Răspândirea, &#537;i nu Apari&#539;ia.

Quasar
19 Ian 2025 22:07


Daca tu ai zis ca teoria e valabila asa este , viata nu a aparut pe acele comete , doar se pot conserva unele molecule , ce imbina toate substantele din zona stelei la un anumit timp , sa spunem 1 miliard de ani . De aceea se presupune ca si Venus sau Marte ar fi putut adaposti viata .  E logic ca viata a aparut din spatiu , neavind alt substrat , dar nici aparitii in alte parti . Acum care e mai tare , aparitia universului/cosmos rusesc ....sau viata in acest spatiu? Conform lui Dumnezeu stelele servesc si se supun ordinii , orice nu e conform teoriei CREATIEI  , si se abate , este distrus inclusiv stele . Eu zic  sa luam o pauza de sute /mii de ani daca Putin ne lasa.

dragos.n
19 Ian 2025 22:13


Exact, Dar teoria se refera doar la aparitia vietii pe Pamant. Si poate fi in acelasi timp adevarata, in sensul ca unele forme de viata au venit din spatiu, si falsa, in sensul ca si pe pamabt a aparut viata fara influente fizice externe. Si apare din nou opozitia dintre creationism si evolutionism, care, asa cum spuneai, ar putea coexista. Creationismul ar expica aparitia vietii, si a unor forme de baza, evolutionismul ar explica diversitatea. 

Cat despre apa, sunt multe informatii, si cercetari legate de apa, de structura ei, de informatia pe care o contine si transmite, si ceva imi spune ca e doar o parte din ce am putea descoperii.

valy
19 Ian 2025 22:24


Informatie in apa? Oookeeey.


E clar ca viata asa cum o stim acum e o suma de factori, e clar ca factorii tin in mod direct de intreg universul, e clar ca noi avem molecule sau atomi, materie in general, care provin din intreg universul. Posibil, chiar probabil, cometele sa fi adus ingrediente sau parte din ele, si aici s-au combinat in conditiile locale ca sa iasa ce vedem azi.

Creationismul are o problema: ce anume a creat, daca a fost capabil sa creeze dece nu a creat produsul finit si s-a bazat pe evolutionism ca sa definitiveze?

Quasar
19 Ian 2025 22:43


Cam cit dureaza sa creezi un  univers , ?  numai comunistii s-ar grabi . Sa spunem ca trebuie evoluat , rafinat . Oamenii din ziua de azi nu ar suporta conditiile din alte ere , deci este evolutie . Dar ca totul sa se intimple este nevoie de Dumnezeu  ! Zeii avem cu carul mai trebuie sa fie valabili .

valy
19 Ian 2025 23:42


Cam cit dureaza sa creezi un  univers , ? .Teoretic 7 zile. Practic cred ca 6 e suficient.

Quasar
20 Ian 2025 01:53


Da 6 zile creatie , nu spune , ca dupa 6 zile omul este cu telefonul in buzunar . Stadii de dezvoltare , dar creatia nu spune ca au existat , crearea lunii , crearea oxigenului , continente , oceane , ....dinozauri . Se refera strict la oameni . Eu cred ca e suficient .
Mai zice ca la Dumnezeu 1 zi=1000ani . Dar stapinul timpului  cui da socoteala ? Sintem microbi  in fata lui , si totusi creatie.

dragos.n
20 Ian 2025 20:53


Una din multele fotografiile facute la sus de Ecuator, ale cometei C/2024 G3 ATLAS reliefeaza cum vantul creat de o eruptie solara poate devia coada unei comete:

https://spaceweathergallery2.com/indiv_upload.php?upload_id=219586

Dar pe net exista imagini cu cometele Catalina si Nishimura, care de asemenea au fost influentate de furtuni solare.