-----------------------------------
StarChild
22 Ian 2025 13:01

Observator - Dragsina Timis
Nu stiu daca chiar aici e locul acestui topic, sau la DIY...dar...here we go:
Dupa ani si ani de visat frumos, am ajuns la momentul cand am pus piciorul in prag la nevasta si am zis ca trebuie sa-mi construiesc si eu ceva pentru sufletul meu  :mrgreen: Conditia pusa de sotie a fost "trebuie sa arate frumos in gradina"....ok, n-o sa fie ieftin, dar asta inseamna ca nici nu o sa ma traga de urechi daca imi iau "avioane", o sa am scuza ca am luat lucruri de calitate sa arate frumos :-)

Motivul ascuns era ca totusi as fi vrut si eu sa folosesc montura aia eq8 achizitionata acu multi ani, si cum sunt "lenes" nu prea aveam chef s-o tot montez/demontez, asa ca observatorul/pilon e urmatorul pas evident.

O sa fie mai multe post-ari in continuare, cu poze multe , ca mie imi plac pozele, si explicatii in descrierea pozelor.

StarChild
22 Ian 2025 13:12


dupa ce am intarusat am inceput urmatoarea etapa de ocnas, saparea gropii ptr pilon, adus pilonul (multumesc @kepler - Andrei), adus niste discuri de frana de camion ptr a face talp la pilon...sapat, cofrat, turnat beton (impreuna cu un vecin).

StarChild
22 Ian 2025 13:23


am inceput etapa urmatoare, sa cofrez si sa torn placa ptr observatorul propriu zis.
Nu am mentionat anterior, dar ptr casuta am folosit un kit casuta de gradina, [url=https://www.google.com/search?num=10&sca_esv=ef12aeaa4e0d65bc&q=keter+artisan+9x7&udm=2&fbs=AEQNm0Aa4sjWe7Rqy32pFwRj0UkWd8nbOJfsBGGB5IQQO6L3J7pRxUp2pI1mXV9fBsfh39KTozoUUpPV0jcZIej6TqcxmjAS1EBFbC8tFSwSlvZY3WZaH0kqdjvSzlqzOQwGctKyArcKm63ERem5jP_g8F5Zw7HlSvTQj3mk2dW5RxuDHeLzhFJAqAKaf2FvDt1cENb9tD9T&sa=X&ved=2ahUKEwi339LkjYmLAxVr87sIHRrDEMMQtKgLegQIFhAB&biw=1072&bih=602&dpr=1.75]Keter Artisan 9x7  Casuta am luat-o de pe emag la un Black Friday cu vreo 2 sau 3 ani in urma. Chiar a fost un pret FOARTE bun (vreo 4600ron parca) fata de ce preturi sunt acum ptr "scula" asta (8000+)

La casuta aia, am adaugat o structura din [url=https://www.leroymerlin.ro/produse/garduri-stradale/455/stalp-wpc-fara-caneluri-2000-x-90-x-90-mm-gri-antracit/43343]stalpi wpc de 9x9x200cm ptr a sustine sinele pe care culiseaza acoperisul.

In pozele puteti vedea niste benzi negru in partea de sus a peretilor, acolo sunt niste lamele din WPC prin care am trecut cu suruburile de fixare a peretilor pana in grinzile din interior. Lamele alea au rol de "saiba" ptr capul surubului.

StarChild
22 Ian 2025 13:48


urmatorul pas a fost sa montez [url=https://www.hornbach.ro/p/sina-aplicata-tip-v-ibfm-14-5x62-mm-3m-pentru-poarta-culisanta/7546990/]sinele (profil V) si [url=https://www.hornbach.ro/p/roata-poarta-culisanta-ibfm-o80mm-20x33x14x60-mm-max-200kg-pentru-sina-v/7546986/]rolele, sunt de fapt pentru poarta de gard, teoretic tin 200kg una, am 4 bucati....mult supradimensionat, dar erau cele mai mici (parca 80mm diametru rola). 

Oricum pe viitor voi mai pune inca 2 role, nu din motiv de greutate, dar ca sa fie sprijinit acoperisul si la mijloc, acum cele 4 role sunt in colturi si banui ca la mijloc de poate lasa putin daca am greutate mare pe acoperis (zapada?).

Pe cantul superior al peretilor, fiindca e deschis (nu am montat acoperisul direct pe peretii exterior) asta inseamna ca umezeala/ploaie/zapada poate intra in interiorul peretilor in timp distrugandu-i (inghet/dezghet). Ca sa evit asta, am aplicat pe cant o banda adeziva de aluminiu si peste ea am venit cu un profil U de aluminiu de 25x25mm (interiorul U-ului are 21mm) care l-am presat/batut cu ciocan de cauciuc peste cantul peretilor. In felul asta am sigilat pe lateral lambriurile.

Dupa sine/role am lucrat putin si la pilon, decupat un sertar ptr "diverse" (aproximativ 150x250mm deschidere), facut placile ptr montura, facut o tava ptr oculare rotativa....

Placile si tava de oculare sunt din niste placi de aluminiu de 25mm grosime , rebuturi de la atelier de la o matrita de injectie, sunt pe acolo si gauri care erau date deja, nu le-am proiectat eu :-), dar decat sa se macine/retopeasca mai bine le reutilizez eu asa .

StarChild
22 Ian 2025 13:52


momentan asta e stadiul la care sunt.
[url=https://youtu.be/Wlbz04xl_8M]Un link Youtube unde se vede cum se misca acoperisul si se mai vad niste detalii interioare (rolele)

Mai niste detalii constructive:
- peretii laterali ai casutei sunt din "lambriu" de plastic dublu (perete dublu). La fel si acoperisul. Se pot zugravi cu lavabila/decorativa daca e nevoie.
- peretii laterali i-am fixat de structura wpc cu suruburi autoforante cu guler (cap lat ca o saiba) de 6x90mm, casuta e acum solida , nu misca absolut nimic, s-au legat stalpii si peretii unii de altii ...e "monolit"
- stalpii au fost prinsi de beton prin niste [url=https://www.dedeman.ro/ro/camasuiala-aplicata-vormann-din-tabla-de-otel-zincat-91-x-91-x-150-mm/p/1019046]elemente metalice de fixare ("talpa") dar intre beton si metal am pus carton bituminat. Am folosit [url=https://www.dedeman.ro/ro/surub-pentru-beton-din-otel-zincat-alb-cu-cap-hexagonal-hex-13-filetat-complet-friulsider-clr-10-x-130-mm/p/1028997]suruburi pentru beton de 10mm diametru.
- fata de pozele de mai sus, mai sunt montate si contravantuiri.
- la casuta Keter, in afara de 2 profile verticale de langa usi si care se prelungeau pana la acoperis care au trebuit taiate, si in afara de 2 decupari pe unde sa treaca grinzile orizontale spre exterior, in rest nu au fost nevoie de decupari/modificari majore. Practic 99.9% din piesele casutei le-am folosit asa cum au venit.
- la acoperis, profilul 20x40 (nu 20x60mm cum am scris gresit mai sus) intra perfect in canalul in care trebuiau sa intre peretii laterali, si ramane loc pentru aplicarea coltarelor (prinse tot cu suruburi autoforante 6.3x25mm) .
- intre partea mobila si peretii fixi am un spatiu de aprox 2cm. Urmeaza sa fac niste "sorturi" de cauciuc si tabla pe laterale, si mai trebuie sa fac un jgheab pentru scurgerea apei.
- ca sa pastrez designul "industrial/minimalist" voi folosi un profil U de aluminiu, de 5x5cm probabil fixat sub marginea acoperisului...da stiu, e scump...dar va fi fain  :-)
- se vede in una din poze, cand am pus polistirenul sub podea, am inglobat o teava de apa de 50mm diametru pe unde sa duc cabluri la pilon. Acum ca ma gandesc mai bine, poate nu strica sa fi pus 2 tevi de alea...dar na.... 
- peste podeaua casutei, va mai veni in final o "pardoseala" din dale de cauciuc de 3cm grosime. probabil in dalele astea voi mai ingloba daca va fi necesar cabluri aditionale.

Urmeaza:
- amenajarea peisagistica, adica pus folie de buruieni, pietris spart, separator de gazon (bordura de plastic) intre pietris si iarba din gradina). Asta probabil voi face weekendul asta ca am materialele cumparate/pregatite.
- vopsit pilonul, tot weekendul asta, daca se confirma prognoza meteor de 13-14grd, daca nu, candva in zilele urmatoare
- fixat definitiv placile pe pilon (dupa vopsire).
- de montat ceva opritoare ptr capat de cursa la acoperis, si construit un sistem de ancorare/fixare cand e inchis. Am niste idei in cap dar sa vad daca gasesc materialele necesare.
apoi aduc montura si o sui pe pilon. 
- am in lucru o bara ptr 2 telescoape, sper sa o primesc saptamana viitoare.
- de montat camera allskye (ASI385, dom acrilic, soft AllSkEye). Camera/domul/cutia/softul le am, trebuie doar facut montajul in cutie si conectat.
- cand ma va lasa vremea incep sa sap si sa intind cablul electric din casa pana la observator (cablu 3x2.5mmp ) si de asemenea cablu LAN Cat6e . Materialele exista, mai astept sa-mi vina cheful de sapat :-)
- urmeaza si motorizarea acoperisului, multumesc @erwin ptr motor. Inca nu am un design in cap cum voi implementa motorizarea, dar nu ma grabesc cu asta, acoperisul se misca impecabil de usor si cu mana asa ca nu e o tragedie. 
- apoi incepe distractia cu instalatia interioara, tablou de sigurante, prize, sa fixez cutia ptr miniPC pe pilon sau pe peretele casutei undeva, inca studiez care sa fie pozitia finala.
- niste benzi LED inauntru si afara (sa fie frumos  :D ), montat 1-2 camere de supraveghere
- de facut un spalier pe fata sudica unde sa pun niste plante de mini kiwi si niste jardiniere cu flori de jur imprejur :-)
- in spatiul de sub grinzile orizontale vor mai fi puse 2 casute de astea mai mici (de alea ptr 3 tomberoane de gunoi) care va fi spatiu de depozitare ptr scule de gradina si loc ptr hidrofor si "distribuitor" furtune irigatie, am uitat sa mentionez ca intre timp am facut si un foraj de apa  langa...irelevant ptr astronomie.

si bineinteles...first light candva in urmatoarele 2 luni...sper  :oops:

Ca scule astro, momentan voi folosi luneta 150F5 (in special ptr soare cu prisma Hershel, dar si pe post de cautator, luneta ghidaj), si probabil Celestron C14 a lui @kereses (Multumesc :!: ) asta pana isi face si el pilonul/observatorul lui, sau pana imi cumpar eu un C14....care va surveni prima. Cam atat  :roll: 

Va continua...saptamanile urmatoare

Erwin
22 Ian 2025 14:50


Felicitări! Amu tre' să schimbi numele, din Star Child în Star Man! 

Spor la finalizare, dar nu-&#539;i face probleme, iarna abia a început, am auzit că a nins pe la voi.  :twisted:

catalin dumitru
22 Ian 2025 15:05


Marfă !! Spor la lucru în continuare .( să nu ui&#539;i pisica înăuntru )

StarChild
22 Ian 2025 15:28


Felicitări! Amu tre' să schimbi numele, din Star Child în Star Man! 

Spor la finalizare, dar nu-&#539;i face probleme, iarna abia a început, am auzit că a nins pe la voi.  :twisted:

Multumesc! ninsoare e mult spus... cel putin pe aci prin TM si imprejurimi, a fost mai mult "ceva" care a facut noroi pe jos si acu toate masinile sunt varza... in rest nu o pot numi ninsoare...dar de 8 zile e innorat.... ma simt ca "pa Anglea"

StarMan e "patentat" de Musk cand a trimis Tesla in spatiu (parca la zborul de test ptr Falcon Heavy)...si oricum, ma simt inca suficient de copil , inca va ramane Star Child  :P


nu imi fac griji ca moare asfixiata , :-)  banui ca stii bancul cu testul de etanseitate la Olcit....

catalin dumitru
22 Ian 2025 15:40



nu imi fac griji ca nu moare asfixiata , :-)  banui ca stii bancul cu testul de etanseitate la Olcit....

Nu de supravie&#539;uire e vorba . Oleacă de offtopic : Acum câteva zile am readus la via&#539;ă adaptorul de 7,7 A al unei dihanii de laptop HP . Au plecat vecinii diminea&#539;a la lucru &#537;i au uitat pisica în casă . Săraca de ea a făcut pipi exact pe încărcătorul care stătea de obicei pe gresie . La întoarcere , când omul a băgat &#537;techerul in priză , a explodat intrarea in adaptor &#537;i au sărit siguran&#539;ele . Pi&#537;atul de mâ&#539;ă conduce al naibii de bine .

Mircea Pteancu
22 Ian 2025 16:27


Felicitari pentru realizare - esti harnica si pentru ''picioru-n prag''- esti curajos !
Foarte buna ideea sa o implici pe fiica ta, poate prinde drag de Astronomie si va continua ce ai inceput tu.

Da' pui la inaugurare, asa, de un mic chef astronomic ?

Spor maxim la finalizare, Mircea

StarChild
22 Ian 2025 17:00


@Mircea: multumesc de urari! pai tre sa facem un workshop impreuna, am vb si cu Armand despre asta anu trecut cand ne-am intalnit. Hai ca facem o miscare  :!:  :) 

Am pus mai jos si 3 poze din CAD ca sa se inteleaga ce vreau sa fac de fapt.

Mircea Pteancu
22 Ian 2025 22:37


Bafta la finalizare, te asteapta distractie astronomica strasnica !
Astept cu mare curiozitate sa facem un Star Party impreuna.

Toate cele bune, Mircea

StarChild
28 Ian 2025 18:01


asteptam sa suim montura si telescopul, apoi...first light  :shock: 

montura probabil maine, si rapid un C8 de proba.

IN weekend daca "se aliniaza planetele" aduc C14-le.

tras curent (nu e tabloul final, dar...am curent in locatie)... tras router de net... pus un raft unde sa tin bulendre pe moment....
mai am de pus pe jos niste dale de cauciuc...dar alea la salar ca acuma "n-am timp"  :mrgreen:

valy
28 Ian 2025 18:05


.. daca "se aliniaza planetele" ..Pai planetele sunt aliniate, pe tine te asteptau. Hai sus cu C14-le!!!

Spor.

Mircea Pteancu
29 Ian 2025 00:12


Mai omule, las-o mai incet ca dai exemplu negativ societatii noastre ! 
Ce s-ar intampla daca cei care fac autostrazi si poduri etc ar lucra asa vijelios ca tine !?  :wink: 

Dar mie imi plac exemple ca acesta. Asa ca spor la lucru, esti foarte tare !

Mircea

StarChild
29 Ian 2025 23:13


"The eagle has landed!" :shock:

StarChild
29 Ian 2025 23:19


Dar, asa e cand proiectezi dupa poze de pe net fara sa pipai "obiectul dorintei"... dar sa revenim la montura si pilon... am 2 probleme:
Bula de nivel... nu era in schema... nu incape in locasul prevazut ptr talpa monturii.
Suruburile ptr reglajul azimutului... nu incape rozeta din cauza piulitelor de fixare a placii orizontale... in scheme n-am vazut diametrul rozetelor si am crezut ca e mai mic...

Rezolvare: fac o placa "distantier", tot de aluminiu de 15-20mm grosime si 160mm diametru care sa vine fix sub talpa monturii. In felul asta bula de nivel va ramane in aer, nu mai incurca nimic, si rozetele de la suruburi se ridica suficient ca sa le pot manevra, trebuie suruburi mai lungi ptr fixarea de placa.
Ar fi varianta "profi" sa refac placa complet cu designul schimbat.... dar parca n-as irosi atat material.

gpaunescu
30 Ian 2025 11:27


Bula nu cred ca e necesar sa fie permanent acolo; poti sa folosesti o nivela pt a gasi orizontalitatea discului si apoi nu se mai misca, deci nu trebuie sa o reglezi mereu.
La suruburi, o alta solutie ar fi sa inloculiesti suruburile cu unele mai lungi, cat sa iasa in afara discului.
Am vazut ca rozetele de la suruburi se pot scoate si pune pe alte suruburi.

Foarte frumos observatorul; mi-as dori si eu sa am aceasta sansa.

Cer senin si spor la treaba.

StarChild
30 Ian 2025 12:29


Da, bula nu e necesara tot timpul dar dupa cum vezi e incastrata in corpul monturii, si nu vreau s-o tai cu flexul jos  :roll: 

Suruburi, da, as putea cauta unele cu rozeta mai ingusta, sau chiar voi pune suruburi cu cap normal, fiindca nici reglajul azimutului nu cred ca e necesar sa fie facut foarte des, deci nu ma incurca.

Considerand cele 2 aspecte de mai sus, m-am hotarat, nu mai fac nici o placa adaptoare. In schimb, voi face o gaura mai mare (folosind burghiu in trepte)  in zona in care e bula de la montura, astfel ca montura se va aseza corect pe placa. 
Iar suruburile le voi inlocui cu unele cu maneta  sau chiar cu unele normale, ptr cheie imbus.

@gpaunescu: multumesc. Iti tin pumnii sa iti faci si tu!. Cer senin!

Erwin
31 Ian 2025 11:54


Este foarte bună această solu&#539;ie! Să ai în vedere să rotunje&#537;ti capătul filetat al &#537;uruburilor noi. Spor!

StarChild
01 Feb 2025 18:22


Aproape pregatit de planete....
De fapt urmeaza alinieri, reglaje, si oleaca de vizual.... zilele urmatoare pune si camera sa vedem ce iese.
Pe moment e C11 al altui prieten, pana cand devine disponibil C14-le.
Abia astept seara  :shock:

valy
01 Feb 2025 19:51


Ciudat, se anunta vreme buna, sigur n-ai incurcat ceva pe acolo? Sau se pregateste pentru cand vine C14.

O curiozitate, intreb pentru un prieten mai habarnist asa: dece torni ditamai pilonul daca in capat pui trei surubele lungi?

StarChild
02 Feb 2025 00:01


Pai suruburile alea sunt de 20mm diametru fiecare,  si nu sunt asa lungi cum par ... distanta intre placi e vreo 5cm... si sunt necesare ptr a regla orizontalitatea monturii. Placa de sus va trebui s-o schimb, si atunci posibil sa mai scurtez suruburile, dar pana atunci mai studiez cum se manifesta.
Aci parea senin... dar acu seara s-a lasat ceata &#128542;

Night
02 Feb 2025 00:06


Felicitări pentru construirea OBSERVATORULUI, &#537;i la cât mai multe nop&#539;i senine! 1000 de ani fără repara&#539;ii !!! (o strigare, urare, specifică printre muncitori, la finalizarea unei lucrări).

Următorul pas, cum se cuvine materializării unui Vis Astronomic, ar fi ob&#539;inerea unui cod MPC.  Nu este necesar, doar obligatoriu! (glumesc).

Din curiozitate ce metodă/metode ai ales pentru punerea în pol? Sharpcap dă rezultate bune.

StarChild
02 Feb 2025 00:21


@Night: multumesc de urari. 
Da, Sharpcap voi folosi ptr alinierea polara.
Cod MPC e pe lista de ToDo.