-----------------------------------
AVD
30 Ian 2025 11:33

PopUp! Flat panel automat conectat la ASCOM
Salutare! 

Sunt sigur ca sunt destule proiecte cu panouri de flat automate pe net, dar, cum mie imi place sa buchisesc si sa reinventez roata, am reinventat si un panou de flaturi automat.

L-am construit special pentru telescopul meu (TS102ED). Se potriveste cu orice telescop mai mic, dar cred ca poate fi pacalit sa mearga si cu o luneta cu obiectiv de pana la 120mm. Diametrul exterior al panoului este de 145mm, iar portiunea iluminata este de 125mm. 

Din ce am observat pe internet, majoritatea proiectelor au cutia principala foarte mare. Eu am incercat cu proiectul asta sa miniaturizez cat de mult se poate acea componenta. 

Panoul este un panou electroluminescent de pe AliExpress (13cm pentru modelul meu de telescop), alimentat la 5V. "Creierul" este, ca in majoritatea proiectelor, un Arduino Nano, iar majoritatea componentelor sunt printate 3D. Veti observa ca am folosit dosare pe post de filtru rosu si diffuser de lumina. Dosarele astea se gasesc in Carrefour (cel rosu este de tip plic, un rosu mai fad si perfect transparent. Cel alb... e un dosar cu sina alb translucid mat). Ramane la latitudinea fiecaruia sa inlocuiasca acele filtre cu ce doreste. Plexiglassul este pus pentru rigiditate structurala, pentru ca piesele imprimate au fost proiectate sa fie cat mai subtirele si usoare.

Pentru panouri mai mari, puteti modifica modelul panoului (am pus fisierul pentru fusion360 in folderul Construction). Motorasul ar trebui sa fie destul de puternic sa miste si panouri mai mari si mai grele.

https://github.com/florindumitrescu94/PopUp_AFP

Spor!

Stanescu Octavian
30 Ian 2025 12:43


Cel mai simplu panou flat este cerul albastru . merge fara probleme

AVD
30 Ian 2025 13:01


Nu ma indoiesc de faptul ca sky flats functioneaza, dar postarea urmareste sa faca public proiectul meu pentru cine vrea sa isi construiasca un flat panel automatizat, nicidecum sa dezbata cum sa tragem flaturi. Suntem totusi pe forumul de DIY/ATM :D

Stanescu Octavian
30 Ian 2025 13:05


pai esenta e sa nu pierzi timp si sa ocolesti sa fabrici sa muncesti  inutil sa cheltuiesti . ai afara aparatul dispozitiv gratis .

AVD
30 Ian 2025 13:12


Si cand e nor, ce facem? Si gradientii? Si cand iesim pe camp noaptea si nu stam pana dimineata, sau nu apucam sa ajungem pe lumina? 

Oricum cei mai multi dintre noi folosim artificii.. ori laptop-uri/tablete, ori panouri cu LED, etc. 
Doar ca, cu acest dispozitiv, am urmarit sa pot si automatiza intr-o secventa aceste flaturi. In special util cand tragem mono si avem de tras pentru fiecare filtru in parte.
Colac peste pupaza, mai este si capac, care protejeaza obiectivul pana ajungem noi sa ii punem capac (asta daca il lasam peste noapte in curte). 

Nu oblig pe nimeni sa il faca si sper ca cine ii va vedea utilitatea pentru situatia lui sa aprecieze ajutorul meu.

Stanescu Octavian
30 Ian 2025 14:15


am flaturi facute pentru instrumente  folosite la astrofoto . asa cum am si darkuri la diferite iso si timp exp

AVD
30 Ian 2025 14:47


Care pot functiona cand setup-ul este fix. Cand este mobil, praful se aduna, se misca, unghiurile nu mai sunt intotdeauna la fel, rotatia camerei va fi diferita. Ceea ce nulifica flaturile facute la sesiunea anterioara.

Din nou zic, si cu asta nici nu mai raspund, ca vad ca sarim de la o afirmatie la alta doar de dragul de a avea dreptate: 

Proiectul e munca mea, am proiectat si prototipat 3 modele pana am ajuns la varianta aceasta. Am ales sa il fac public pe gratis pentru oricine ii gaseste utilitate in setup-ul lui. La fel de fericit voi fi si daca il fac 100, si daca nu il face nimeni. Tot la fel de fericit voi fi si daca lumea face sky flats sau proiectul meu sau ceva similar. 

Problema mea si de ce am continuat sa comentez este faptul ca, desi suntem pe sectiunea de DIY/ATM, unde tot rostul postarilor este sa construim chestii, apar comentarii de genul acesta, deloc constructive, mai degraba distructive.

Ca si ultim comentariu, voi face o analogie. Dumneavoastra aveti apa curenta? De ce nu adunati apa de la ploaie? E foarte buna si e gratis si disponibila :) 


Cer senin!

Erwin
31 Ian 2025 12:25


L-am văzut la treabă mar&#539;i seara pe câmp, felicitări! 

Spor la me&#537;tereală!

valy
01 Feb 2025 02:53


E un caz ca un paradox in care toata lumea are dreptate, desi parerile par complet antagonice.
Ca'n bancul ala: pe noptiera ai un pahar plin in caz ca ti-e sete, si unul gol cand nu-ti-e.

Spor la bricolat si la privit cerul.

nobody
02 Feb 2025 04:47


Problema mea si de ce am continuat sa comentez este faptul ca, desi suntem pe sectiunea de DIY/ATM, unde tot rostul postarilor este sa construim chestii, apar comentarii de genul acesta, deloc constructive, mai degraba distructive.
Nu pune la suflet comentariile, ci pune Atmelu' la lucru. Spor !  :)

AVD
02 Feb 2025 14:52


Multumesc! Nu am vrut sa ma aprind atat de tare, dar stiti si voi cum e sa tineti la munca voastra.

Din pacate, inca nu am camera sa pot sa probez panoul si cum face flaturi.. am apucat sa fur un flat doua cu un OSC 533. Flaturile le facea la luminozitate maxima pe la 0.6 secunde de expunere. Destul de estompat pentru o camera normala (533, 2600, DSLR), dar pentru un 294, daca dam luminozitatea mai mica, e superb, pentru ca putem tine expunerea lunga.

La sugestia lui Tavi (multumesc pe aceasta cale) am reusit sa il fac sa nu mai alunece din cauza gravitatiei cu o fasie de velur autocolant pe scutul anti-roua unde veneau piciorusele prinse. Iar pentru montaj, am folosit 2 coliere metalice de 110-130mm (din alea numai bune de prins burlanul la hota). Nu le-am strans prea tare, sa nu crape ceva, dar s-au prins perfect.

nobody
03 Feb 2025 00:30


Poti sa-i pui si un senzor de capat de cursa la capac.  :)

AVD
03 Feb 2025 00:35


Nu e nevoie. Arduino stie mereu in ce pozitie este capacul, deoarece una din balamale este un potentiometru. Tot ansamblul joaca rol de servomotor, iar senzorul de capat de cursa este "software" si este customizabil pentru orice setup.

Am si un "watchdog" in codul Arduino, adica daca detecteaza ca nu se misca panou, desi ar trebui, taie alimentarea motorului (in caz ca se blocheaza in ceva cabluri). Momentan, asta trimite o eroare in NINA si dezactiveaza panoul (asa am vrut eu sa fie).

Erwin
06 Feb 2025 13:05


Fain, acesta este ATM spirit!  8)

nobody
07 Feb 2025 02:52


Am si un "watchdog" in codul Arduino, adica daca detecteaza ca nu se misca panou, desi ar trebui, taie alimentarea motorului (in caz ca se blocheaza in ceva cabluri). Momentan, asta trimite o eroare in NINA si dezactiveaza panoul (asa am vrut eu sa fie).
Asa-i si mai bine.  :)

Darius M
07 Feb 2025 06:38


Salut. Ca si proiect e fain, mai ales ca l-ai pus si pe Github.

Ce greutate are cu tot cu inelele de prindere?

Cand e deschis nu reflecta lumina din jur inauntru in telescop? Ma refer la lanterne rosii de exemplu. 
Daca rabateaza mai mult de 180 de grade n-ar trebui sa fie probleme, dar ar trebui sa rabateze mult de tot ca sa nu devina o velă care să prindă orice adiere de vânt.

Cred ca utilitatea cea mai mare ar fi pe telescoape tinute la distanta si protejate de vant, unde nu poti fizic sa mergi sa pui un flatbox toata ziua. Pentru aia e super, mai ales ca stie si ascom.

Pe camp nu-i mare lucru sa pun un flatbox acolo la finalul sesiunii. In noptile de RGB chiar pun dupa fiecare filtru, pentru ca in sertar praful e diferit de fiecare data cand il schimb.

AVD
07 Feb 2025 11:04


Salutare! 

Nu l-am cantarit si momentan e montat bine pe tub, dar nu cred ca are 1kg in total (mai degraba undeva pe la 600-700g).
El se deschide 270 de grade, deci nu vor fi probleme cu reflexiile in tub. 
Pe camp, sunt de acord, dar eu il mai las peste noapte la tara in curte si am zis ca mi-e mai comod sa faca si flaturile pentru mine :)

Darius M
07 Feb 2025 15:14


Da, e fain si in curte. Fain proiect!

romh
07 Feb 2025 15:41


Frumos

AVD
19 Feb 2025 11:21


Am urcat pe github un nou revision pentru constructia panoului (si un mic update la cod).

Dupa ce am testat panoul (acasa, ca cer nu am avut), am ajuns la concluzia ca piesele sunt putin prea flexibile.

Din acest motiv, am remodelat panoul si bratele. Am ingrosat spatele si inelul de prindere si am adaugat o buza care calca pe exteriorul spatelui. Din cauza rigiditatii crescute, placa de plexiglas nu mai este necesara. De asemenea, am departat urechile de prindere de pe panou pentru a minimiza riscul de coliziune cu baza dispozitivului (cea prinsa pe tub). 

Am modificat usor si baza pentru a permte montarea unui potentiometru normal (de 16mm diametru), care poate fi montat mai sigur, cu piulita, in loc de prindere cu epoxi. De asemenea, axul este acum de metal, nu de plastic, ca in design-ul initial. 

Am ajustat usor partea de "backlash compensation" din codul Arduino, anume am lungit o idee impulsurile de backlash comp. Motorasul + zonele moarte ale potentiometrului faceau ca panoul sa se opreasca mai departe de gura tubului decat ar fi trebuit. Adaugand acel backlash compensation pe actiunea de "Close", chiar daca poteniometrul detecta ca a ajuns in pozitia care trebuie (care era mai departe decat trebuia, oricum), mai actiona panoul inca putin cu un for loop pentru i<320. Am modificat acel numar la 420.

Din constructia mea, am exclus acel "filtru" rosu. Am ajuns la concluzia ca taia prea mult din intensitate per total. Panoul lumineaza destul de mult spre albastru, dar, cel putin pentru mono, nu conteaza asta.


Spor!

AVD
05 Mar 2025 00:14


Hello hello! Missed me? :D 

Re-design major! Am tot testat panoul si am ajuns pana la urma sa rup rotile dintate din motorasul ala in utilizare normala. E prea mic si firav pentru a tine si misca panoul, chit ca este el usor.

Am mers pe un clasic servomotor TD-7120MG de 270 de grade. 
De asemenea, am schimbat panoul Electroluminescent cu o banda cu LED-uri si un diffuser facut din compnentele dintr-o aplicaLED de pe emag (12W rotund, 172-174cm diametru).

Banda LED este COB, 320ld/m. Am mers pe alb cald pentru ca are emisiile mai puternice in jurul Ha si S2 fata de alb rece/neutru. Mai scurtam din timpii de expunere.

https://github.com/florindumitrescu94/PopUp_AFP

Enjoy!