-----------------------------------
dragos.n
11 Feb 2025 20:21

Soarele cu raza verde
Acum 2 zile, duminica, am fost la plimbare pe langa lacul Morii din Bucuresti. Si pentru ca aveam de gand sa fotografiez asfintitul soarelui, m-am echipat mai bine. Adica am luat aparatul Canon 90 D, cu cel mai bun obiectv pe care il am, Sigma 100-400mm. De obicei fac fotografii in rafala lenta, si scurta, dar in cazul obiectelor mai deosebite fac rafale lungi, de 7-15 cadre. Si o astfel de rafala a fost cu surprize. In cateva cadre a aparut raza verde in partea superioara a Soarelui. A aparut pe un cadru la ora 18.29.41, si se vede mai bine pe urmatoarele doua cadre, si putin de tot pe inca doua. Apoi, la ora 18.35.08 am facut ultima fotografie la Soare in acea seara. Dar mi-a luat doua zile sa ma apuc sa le descarc pe laptop, si sa studiez cu atentie toate imaginile cu pasari, avioane, Venus, Luna + Marte, pe care le-am facut in acea seara.

Am sa atasez cele trei cadre cu Soarele, reduse pentru a ramane doar centrul cadrului, plus ultima de la asfintit. Toate au fost facute cu aparatul in mana, ca nu am luat un trepied sau o montura cu mine. Iesisem doar la o plimbare.

Night
14 Feb 2025 03:55


A&#539;i fost norocos! A&#537;a ceva se prinde mai rar! Superb!

dragos.n
14 Feb 2025 10:34


Am fost intradevar norocos, si sunt oarecum surprins. Poate ca ma inseala pe mine memoria, dar stiam, (sau credeam) ca raza verde apare cand soarele e mai aproape de orizont. Poate faptul ca am fotografiat peste lac are vreun rol. Nu stiu. Repet, e posibil sa ma insel. Chiar sunt foarte interesat de parerea altor colegi care s-au intalnit cu acest fenomen. Ar fi interesant de deslusit cauza acestui fenomen

O sa mai incerc sa ma plasez in acelasi loc, sa fotografiez din nou, sa vad daca se repeta fenomenul. Si poate alti fotografi care au in apropiere lacuri, eventual mai mari, incearca si ei, la rasarit sau la asfintit.

Sau poate nu are nicio legatura cu lacurile.

valy
14 Feb 2025 12:50


Personal, n-am intalnit poza cu Soare la care sa nu am raza verde cel putin intr-un cadru dintr-o secventa pozata la rasarit. Depinde de norocul de moment, ca dureaza o fractiune de secunda, depinde si de nivelul de saturatie dat din soft.
Fiind un fenomen legat de refractie probabil ca depinde de configuratia straturilor de aer, pe masura ce Soarele se ridica de la orizont.

dragos.n
14 Feb 2025 13:26


Din ce vad, tot deasupra apei.

Night
16 Feb 2025 16:59


Mai rar se poate vedea chiar cu ochiul liber. Bineîn&#539;eles, aten&#539;ie să nu privim în Soare, etc.