-----------------------------------
Stanescu Octavian
12 Feb 2025 21:37

Observatorul de la Odobesti
Separat din "

daaa fain sa privim observatoare- instrumente  din toate colturile rotunde ale planetei . dar ia cautati despre  Observatorul de la Odobesti deja e adus montat si telescopul cu oglinda de 1M   . se pare ca e ignorat acest observator in localitate mica cu 9mii cetateni . un primar a avut ambitie sa arate ca se poate ... fonduri europene . am poze cu telescopul lasat de macara in cupola

Bivanus
12 Feb 2025 23:36


Pai posteaza-le , ca habar nu aveam , in mintea mea Odobesti e patria vinului din soi vechi , pre-xilosfera , Babeasca neagra si gris, Feteasca Regala etc.

Plus ca acolo este cum zici si tu "cu oglinda" mie imi place "cu lentila" c'asai la vie , toujur perversa  :D

MrSpace
13 Feb 2025 10:34


daaa fain sa privim observatoare- instrumente  din toate colturile rotunde ale planetei . dar ia cautati despre  Observatorul de la Odobesti deja e adus montat si telescopul cu oglinda de 1M   . se pare ca e ignorat acest observator in localitate mica cu 9mii cetateni . un primar a avut ambitie sa arate ca se poate ... fonduri europene . am poze cu telescopul lasat de macara in cupola

de 2 ani astept sa vad ce iese si nimic:
https://www.monitoruldevrancea.ro/2023/02/28/odobesti-primaria-achizitioneaza-echipamente-pentru-observatorul-astronomic/

Stanescu Octavian
13 Feb 2025 11:57


asta e telescopul la montare recenta in domul din Odobesti . poza nu o am din sursa din Romania. la noi presa scrie numai de drumul  spre rai cu cacalin putinescu sau cum zboara ciolacu si pleaca iohanis cad drone la tulcea votul furat de la zombiteci si zombilica trumpica cutremura planeta

Bivanus
13 Feb 2025 12:14


Oho hoooo! La prima strigare pare a fi ASA AZ1000 Ritchey-Chrétien pe montura Alt-Az. Zice pe site că e f7/f2 în func&#539;ie de ce reductor folose&#537;ti &#537;i că are porturi multiple, poate fi folosit &#537;i vizual &#537;i foto. Faina sculă ! 
Brusc Odobe&#537;ti devine un loc magic musai de vizitat pentru combina&#539;ia unică crama + observator (  :D nu concomitent, secven&#539;ial)

romh
13 Feb 2025 12:34


Turismul viticol este o realitate, si ideea este foarte buna. Unii combina muzeu istoric cu vizite la crame, altii construies un hotel in vecinatatea cramelor. Vinul si stelele sunt o combinatie perfecta, zicea feynman ca aceleasi legi termodinamice se aplica si in paharul de vin si in interiorul stelelor.

valy
13 Feb 2025 12:58


.. Zice pe site că e f7/f2 în func&#539;ie de ce reductor folose&#537;ti ..f2 e primara, nu cred ca merge in configuratie f2 overall, poate daca pui senzorul in locul secundarei.
Juma de milion de coco, nu e ieftin, dar nici scump, important e sa fie. 
Oare au oameni priceputi ca sa-l foloseasca?

Erwin
13 Feb 2025 13:59


Din câte &#537;tiu Ovidiu Tercu de la Gala&#539;i este implicat, a&#537;adar o să facă treabă bună. Nu este genul care să se laude înainte, a&#537;a că mai ave&#539;i pu&#539;intică răbdare!   8)

Bivanus
13 Feb 2025 15:12


Erwin, asta e o veste mare.Nu sunt eu la zi cu ce mi&#537;că prin astronomie dar de domnul Ovidiu Tercu &#537;i de observatorul din Gala&#539;i am auzit de la rudele de acolo, lor le plac Planetariul &#537;i prezentările organizate acolo.

MrSpace
13 Feb 2025 17:10


asta e telescopul la montare recenta in domul din Odobesti . poza nu o am din sursa din Romania. la noi presa scrie numai de drumul  spre rai cu cacalin putinescu sau cum zboara ciolacu si pleaca iohanis cad drone la tulcea votul furat de la zombiteci si zombilica trumpica cutremura planeta

De vis!

Felicitari tuturor celor implicati!

Jurnalisti mioritici au o metehna, daca nu sunt ademeniti cu un sul gros de cash se uita in alta parte... "iei face" doar "reclame" si tabloide.

Bivanus
13 Feb 2025 21:11


Mey, eu nu am FB dar se pare ca filmulete si poze se pot vedea si fara logare. Ia aruncati un ochi aici ca arata chiar interesant, e o filmare cu cladirile intr-un stadiu intermediar dar destul de avansat sa se vada clar ce va fi.

https://www.facebook.com/watch/?v=1763149597528296

Night
14 Feb 2025 03:12


Este foarte bine ce se întâmplă la Odobe&#537;ti  :!:  :!:  :!:  

Bravo &#537;i Felicitări  :!:  :!:  :!: 

Am găsit acest interviu (de anul trecut) cu mega-primarul din Odobesti.  cel mai mare telescop din România !)

 :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  

p.s.  Ne mutăm cu to&#539;ii la Odobe&#537;ti.  :roll:

romh
14 Feb 2025 21:29


Vad ca are 1.5 metri... diferenta este ca cel bulgar e telescop national, in timp ce acesta de mai sus este efortul unei primarii locale. Sper ca fara aparitii in stiri cativa ani mai tarziu... Probabil nu au vrut sa piarda fonduri europene si au luat cat mai mult au putut si asta explica si pretul. Cel bulgar este situat si intr-o zona speciala, probabil ferita de poluare, pe o colina sau ce este aia. Este ciudat cum cu toate fondurile europene disponibile, guvernul, ministerul educatiei si cercetarii nu a reusit sa ia cateva milioane sa construiasca ceva nou sau macar sa cumpere niste lunete pentru scoli. Au platit cu milioane de euro, din bugetul public, mass media romaneasca pentru propaganda pro-mafia si stiri despre horoscop... Si cand vine semnul ca milioanele nu or sa mai curga, de aici si drama, si tragedia, si plansetele, si vai unde merge lumea asta.

Night
16 Feb 2025 16:49


Este ciudat cum cu toate fondurile europene disponibile, guvernul, ministerul educatiei si cercetarii nu a reusit sa ia cateva milioane sa construiasca ceva nou sau macar sa cumpere niste lunete pentru scoli.

Cred că nu este doar ciudat, intră direct la .. paranormal. 

În timpul eclipsei de Soare din 99 s-au cumpărat multe instrumente (mici) în &#537;coli, dar care au ajuns să fie încuiate într-un dulap, de către profesorii ce nu se pricepeau să le folosească. Morala? Un asemenea program trebuie sus&#539;inut logistic nu doar cu bani.

Dimebag1
19 Iul 2025 04:28


Nu are cine sa se ocupe de observator, in realitate. Nici măcar domnul Tercu de la Gala&#539;i. &#128514;

&#536;i acuma cu tăierile &#537;ansa e ea fie piesă de muzeu.

Erwin
19 Iul 2025 12:17


Când impostorii &#537;i ticălo&#537;ii ajung în func&#539;ii publice la ce te po&#539;i a&#537;tepta? La deturnarea unor proiecte bune spre a-&#537;i spori capitalul electoral după care, D-zo cu mila!  :cry:

Night
20 Iul 2025 15:23


Investi&#539;ia este bună, de&#537;i nu în locul ideal, poate necesita mici modificări de viziune. 

Dacă ar face to&#539;i primarii a&#537;a, ca cel din Odobe&#537;ti, ... peste 1000 de ani, România o să colonizeze spre minare propriul asteroid. .... 

Precedentul a fost creat, a&#537;tept &#537;i alte localită&#539;i cu telescoape de 1 m +.

Erwin
21 Iul 2025 23:02


Cred că nu ai în&#539;eles că cele două no&#539;iuni sunt incompatibile: "telescop de 1m" &#537;i "localitate" chiar aproape de centru dacă nu mă în&#537;el. 

Am aflat că este un proiect turistic, să vină oamenii să bea un vin la cramă apoi să se uite prin telescop. Nonsens, bani arunca&#539;i, dar m-a&#537; bucura sincer să poată fi folosit de cineva.

valy
21 Iul 2025 23:12


..apoi să se uite prin telescop. .Cum adica sa se uite prin telescop?!

MrSpace
24 Iul 2025 08:59


Cred că nu ai în&#539;eles că cele două no&#539;iuni sunt incompatibile: "telescop de 1m" &#537;i "localitate" chiar aproape de centru dacă nu mă în&#537;el. 

Am aflat că este un proiect turistic, să vină oamenii să bea un vin la cramă apoi să se uite prin telescop. Nonsens, bani arunca&#539;i, dar m-a&#537; bucura sincer să poată fi folosit de cineva.

Desi sunt de accord cu prima parte a postari tale, proiectul are un merit incontestabil ca precedent... daca se pot accesa fonduri europene pentru telescoepe serioase de catre o primarie de ce sa nu se poata accesa si de catre mai marile organizatii astronomice oficiale ale patriei .. altele decat dezinteres sau mai rau imposibilitatea de "shifonare" a banilor.

valy
24 Iul 2025 11:46


..de ce sa nu se poata accesa si de catre mai marile organizatii astronomice oficiale ale patriei .. altele decat dezinteres sau mai rau imposibilitatea de "shifonare" a banilor.
Aici problema e putin mai delicata. Daca te uiti la primarie, la proiect, la buget, vezi niste sume care banui ca sunt dincolo de posibilitatile unui ONG. E drept, nu-l impiedica nimeni pe ONG sa stranga banii respectivi.
Dup'aia pt. o primarie e simplu sa isi dea autorizatie de constructie pe un teren in centrul satului, sa faca o cladire si sa cumpere un telescop. Daca vrei sa faci observator in varf de deal/munte, e putin mai complicat, de la aprobari si pana la logistica constructiei acolo.

MrSpace
24 Iul 2025 12:15


In Germania unde serile senine se numara pe degete intr-un an, sunt observatoare in arministratia primariilor si in orasele de nici 20mii de locuitori, cu telescope de la 50cm apertura in sus.. da' nu e Romania la nivelul acela, dar macar sa incercam sa tintim in aceeasi directie daca apare o oportunitate din an in paste...

valy
24 Iul 2025 12:50


Si ei ce fac acolo cu observatoarele si intrumentele respective? Le inchiriaza, au proiecte de cercetare, le viziteaza concetatenii, se uita copii la Luna?

De exemplu ca sa privesti Luna sau Soarele sau Jupiter din oras, in scop didactic/de educatie nu iti trebuie observator de 1 mil. E, e suficient un dobson pe terasa sau in curte, costa 500E. Dar daca vrei sa cercetezi  ceva iti construiesti observatorul pe chipul si asemanarea obiectivului cercetarii. Sau poate vrei venituri: iei bani de la curiosii care vor sa exploreze cerul.

LE: nu e chiar in oras, pare la margine. Si pare gata:
https://www.primariaodobesti.ro/planetariu-si-observator-astronomic-proiecte-indraznete-aproape-de-finalizare/

MrSpace
24 Iul 2025 15:44


Si ei ce fac acolo cu observatoarele si intrumentele respective? Le inchiriaza, au proiecte de cercetare, le viziteaza concetatenii, se uita copii la Luna?

De exemplu ca sa privesti Luna sau Soarele sau Jupiter din oras, in scop didactic/de educatie nu iti trebuie observator de 1 mil. E, e suficient un dobson pe terasa sau in curte, costa 500E. Dar daca vrei sa cercetezi iti construiesti observatorul pe chipul si asemanarea obiectivului cercetarii. Sau poate vrei venituri: iei bani de la curiosii care vor sa exploreze cerul.

Nu am detalii, dar e clar ca nu sunt ascunse si in principal sunt pt popor. Cat despre popularizare in Ro, chiar si asa, numar pe degete cate iesiri in piata pentru curiosi sunt, jos palaria pentru cei care o fac, si nu cred ca e nimeni blocat din cauza observatorului de la Odobesti.

tudor
29 Iul 2025 16:48


Când vine vorba de un observator astronomic în România, nu am cum sa nu îmi amintesc de observatorul Urseanu din Bucure&#537;ti, care se închide la ora 22, adică atunci când ar trebui sa se deschida :D  Vara înseamnă că se închide când apune soarele  :lol: 
Un observator la un grătar cu mici &#537;i bere după miezul nop&#539;ii e mai bun decat unul care se închide o data cu apusul soarelui.

Mircea Pteancu
30 Iul 2025 00:01


Sunt de acord ca e foarte bine ca s-a facut acest observator. 
Sa speram ca vor gasi un animator adevarat care sa se ocupe de el. 
Ca in lume, fratilor, e o epoca de inchideri de observatoare nu de deschideri.

Habar n-am cum ar putea fi folosit vizual pentru popularizare un telescop de un metru la F/2. 

Sper din inima ca Primaria nu va proceda ca si Coculescu, otrava Astronomiei romanesti. Cand a fondat Observatorul din Bucuresti, putea sa aleaga oameni dintre membrii Societatii Astronomice Romane Flamarion. 
Unul dintre ei, Wolfgang Pauly avea onoarea de a fi primul descoperitor de comete din Romania. 
Vermont era autor de anuare astronomice apreciate in Franta. 
Anestin observase majoritatea obiectelor din cartea lui Webb Si multi altii.
Dar Coculescu ce a facut ? A mutat niste contopisti birocrati ( numiti pe atunci ''impiegati clasa II, cl. III'', va dati seama ce greu era sa misti o hartoaga dintr-un birou in altul) deci i-a mutat de pe la ministere la Observator, direct pe functii de astronom.
Iar pe Anestin, popularizator iubit in toata Romania, pe Donici ( cu doctorat la Sankt Petersburg si cu observator privat), pe Enache de la Olt, cu doctorat la Sorbona, i-a sabotat si fitilit toata viata ...
Acesta a fost Coculescu, parintele vitreg, Grinch-ul Astronomiei romanesti.

Sa speram deci ca don primare nu va face la fel. Cel mai bun lucru ar fi sa organizeze concurs tranparent si sa-l anunte aici si pe FB. Ar gasi cativa candidati cu adevarat valorosi care, cu telescop de un metru, ar putea obtine rezultate frumoase.

Mda, asa am fost eu toata viata, naiv si visator ... Mircea

auriga
30 Iul 2025 07:40


Principala e f/2, sistemul e f/7. Poate fi folosit si vizual, are doua porturi Nasmyth standard, probabil asa l-au configurat cei de la ASA.

Mircea Pteancu
30 Iul 2025 11:29


Asa da ! F/7 este foarte bun, merge vizual de zbarnaie. Veste buna, mersi !

Mircea