-----------------------------------
plc
05 Apr 2025 19:02

achizitie star tracker pentru astrofotografie
Va salut  colegi dragi  ,  sunt  un impatimit  al astrofotografiei  la inceput de drum inca  in cautarea  unor echipamente  ptr ceva mai bune rezultate  . Am  folosit  pana acum  un Star Adventurer 2i Wi-Fi ce are o capacitate  de 5  kg  desi eu nu am pus  mai mult de 2  kg cred  pe el , mi-am  dorit sa incerc  sa folosesc si teleobiective  cu focala peste 400 (  cum ar fi  tamron 160-600 mm )   si mi s-a recomandat  sa nu  ma complic fiindca  mecanica trackerului nu este asa de lina incat sa iasa pozele  cat  de sharp  ar fi nevoie .

Teoretic acum sunt in cumpana  ori sa-mi vand toate echipamentele  care le mai am ori sa mai  fac  o investitie  destul de solida  ptr a trece la nivelul urmator ptr mine ,  nebule  sau  niste capturi  mai  detaliate facute cu focale mai  mari de 300 mm . Am  incercat aproape  un an  sa ma lupt cu ideea sa-mi vand arsenalul  format in timp  dar sincer acum ca vine iar caldura nu  cred ca nu voi regreta si  nu-mi va fi  dor de noptile  petrecute langa tracker  si aparat .

Asadar  va rog  ceva sfaturi  in ce priveste achizitia unui  tracker  ce ar da rezultate cu  un 160-600 mm ,  cea mai defavorabila alegere in cazul in care aleg focala variabila ca sa pot folisi obiectivul si  la wildlife .


Am aici  o lista  cu ce trackere am gasit  :

 Star Adventurer Gti     2900 lei  capacitate 5  kg;
 Star Adventurer 2i Wi  2300 lei  capacitate 5 kg ;
 Bresser cu trepied si pana ecuatoriala  2300 lei  2.5  kg ;
 Skywatcher NEQ-5  2200 lei  9 kg ;
 Bresser StarTracker PM-100 1900 lei 2 kg ;

 Va rog daca aveti alte idei  sunt bine venite . Teroetic  incarcatura  monturii pe trecker  nu va avea mai mult de 2,5 kg  in cazul in care  folosesc un teleobiectiv  cu focala mare ,   daca aleg sa merg  pe cele cu focala fixa incarcarea va fi  in jur de 1  kg sau  1.5  , insa ma intereseaza ca  trackerul sa fie cat ma smooth , in ceea ce priveste  gasirea  obiectivelol nu-mi fac griji nici la focala  de peste 300 mm  .

Catalin Paduraru
05 Apr 2025 19:59


Cauta sa cumperi un Fornax Light Track II, altceva nu cred ca are specificatiile pe care le cauti.

mmarin
05 Apr 2025 20:31


La focale mai lungi nu prea mai merge cu trackerul, ai nevoie de expuneri ghidate - asta înseamnă montură ecuatorială motorizată, lunetă &#537;i cameră de ghidaj, calculator &#537;i sursă de curent babană; se adună o grămadă de calabalâc.
  Ca variantă de avarie po&#539;i încerca cu expuneri mai scurte &#537;i mai multe - în func&#539;ie de tracker, de focala folosită &#537;i de precizia alinierii polare ceva între 10 secunde &#537;i 2 minute. Eu am scos imagini decente la expuneri de cca 30s cu focala de 432mm. Dezavantajul e că ai nevoie spa&#539;iu de stocare &#537;i de timp pentru stivuirea imaginilor.

plc
06 Apr 2025 10:13


Ma gandesc  sa aleg  GTI  mai ales ca este GoTo ,  insa sunt putin nelamurit  , eu folosindul  ptr inceput  cu aparat  si  obiectiv , trebuie  sa atasez pe el doar  sina  ce fixeaza obiectivul  tele  sau  pot pune si o sina scura adaptor  si  cap  bila  astfel incat sa pot orienta aparatul  catre orice punct al cerului noaptea? 
Nedumerierea mea este in principiu  fiind GoTo trebuie aparatul  sa stea indreptata in directia  in care se alinieaza el catre  ce target  ii fixez din aplicatie  sau  pot sa indrept camera oriunde .

mmarin
06 Apr 2025 11:37


Teleobiectivele cu talpă de prindere pe trepied au &#537;i inelul care permite să rote&#537;ti camera în orice pozi&#539;ie; pe astea le îndrep&#539;i spre subiect cu go-to &#537;i ajustezi încadrarea prin încercări repetate. Pentru obiectivele cu focală mai scurtă ai într-adevăr nevoie de un adaptor care să-&#539;i permită să încadrezi &#539;inta a&#537;a cum dore&#537;ti. În cazul ăsta camera n-o să &#539;intească în aceea&#537;i direc&#539;ie cu montura dar dacă alinierea polară e bună nu-i niciun bai.

plc
06 Apr 2025 12:47


În cazul ăsta camera n-o să &#539;intească în aceea&#537;i direc&#539;ie cu montura dar dacă alinierea polară e bună nu-i niciun bai.


Aici era nedumerierea ,  inca nu am inteles perfect  dinamica trackerelor .
Go To  este  foarte util  cata vreme obiectivul este cat de cat in directia  trackerului nu ? Dupa care  faci  ajustarile necesare daca tragi cu focala mai mare  si necesita  reincadradea tintei  in cadru nu ?

mmarin
06 Apr 2025 14:31


Pe montura ecuatorială cu go-to o să ai obiectul cât de cât în centrul imaginii dacă axa optică a obiectivului e paralelă cu &#537;ina de prindere pe montură; asta e u&#537;or de verificat ochiometric. Dar adesea o să ai nevoie să rote&#537;ti cadrul imaginii ca să cuprindă întregul subiect sau ansamblu de subiecte pe care vrei să le fotografiezi. Dacă obiectivul nu are talpă de prindere, singurul mod în care o po&#539;i face e adăugând între &#537;ină &#537;i cameră un ansamblu care să permită rotirea camerei, ceva de genul a două piese în&#8222;L&#8221; sau un cap cu bilă.

plc
07 Apr 2025 18:24


multumesc , va rog pareri daca se poate  in a alege intre sigma sau  tamron  150-600 mm

valy
07 Apr 2025 18:36


Avem un coleg care pozeaza cu Sigma 150-600: Alexandru Claudiu -  https://www.astronomy.ro/forum/AstroFoto---incepatori-f76.html